Dodaj do ulubionych

SP 4 brak zerówki

29.02.12, 20:50
wiadomość z dzisiaj, potwierdzone w szkole. Nie bedzie klas "0"
Obserwuj wątek
    • pucaluta Re: SP 4 brak zerówki 01.03.12, 00:55
      no jak to możliwe????? Normalnie wprowadzanie w błąd rodziców na zebraniu i decydowanie w późniejszym terminie o takich podstawowych bądź co bądź sprawach to już naprawdę skandal jest! To znaczy co mam teraz zrobić???? dziecko nie nadaje się do I klasy, w przedszkolu nie ma możliwości pójścia do zerówki to niby co mam robić? I co, niech mi ktoś powie, że mam zapisać dziecko do zerówki gdzieś a po roku przenosić znowu?

Ktoś z oczu traci dzieci chyba w imię wygody, no słów mi brak
    • maja209 Re: SP 4 brak zerówki 01.03.12, 10:02
      To nie przypadek ze NAGLE w naszej najblizszej okolicy likwiduja klasy 0 w dwoch szkolach

Musimy sie zebrac i walczyc bo mamy malo czasu Specjalnie nas tak wrobili !!!

Prosze podpowiedzcie gdzie pisac, co konkretnie Moze ktos z rodzicow ma jakies dojscia w tv
      Ja wczoraj dzwonilam do biura edukacji, do wydzialu oswiaty ale wszedzie to samo ... To wina rodzicow bo gdyby nie walczyli o klasy 0 to wszystkie 6 latki juz od wrzesnia by poszly do 1 klasy i nie byloby problemu

Ja planuje napisac do TVN Warszawa- co prawda nie ma ich juz na wizji ale w necie dzialaja, to TVP Info
      Co proponujecie innego ?
    • maja209 Odpowiedz z fundacji 01.03.12, 10:07
      Wiele osób szczegolnie z Warszawy zgłasza się do nas w podobnej sytuacji.

Kilka dni temu pisało o tym Metro
      www.emetro.pl/emetro/1,85651,11190469,Urzednicy_proponuja__mozesz_wybrac__byle_nie_zerowke.html
      Warto protestować, bo urzędnicy działają na granicy prawa. Trzeba by zorganizować protest rodziców, najlepiej wspólnie z rodzicami z innych gmin podwarszawskich i warszawskich, z ostrymi pismami do urzędów i koniecznie z nagłośnieniem w prasie. Jeśli chce Pani podjąć jakieś jeszcze działania w tej sprawie chętnie pomożemy albo doradzimy.

pozdrawiam
      Tomasz Elbanowski
      504 594 757
      Stowarzyszenie i Fundacja Rzecznik Praw Rodziców
      • Gość: rodzic_6_latka Re: Odpowiedz z fundacji IP: *.t-mobile.pl 01.03.12, 13:08
        na początek można zacząć dzwonić, pisać skargi. Mail do kancelarii Premiera: kontakt@kprm.gov.pl, faks do Biura Oświaty Urzędu Dzielnicy Ursus 22 4786011. Jak zasypiemy urzędy pismami, może ktoś zacznie zwracać uwagę na problem...
    • Gość: brewiarz Re: SP 4 brak zerówki IP: *.159.56.194.static.crowley.pl 01.03.12, 14:49
      Zachęcam do poparcia mojego wpisu na oficjalnym forum dzielnicy URSUS:

www.ursus.warszawa.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=1312

• pucaluta Re: SP 4 brak zerówki 01.03.12, 15:01
        A dziś usłyszałam dzwoniąc do szkoły, że sami jesteśmy sobie winni. My czyli rodzice. Dlaczego? Ano dlatego, że gdybyśmy nie walczyli o zmianę ustawy w zakresie obowiązku już dziś nie mielibyśmy wyboru i byłoby tak samo.

Ot...
        • Gość: rodzic _6_latka Re: SP 4 brak zerówki IP: *.t-mobile.pl 01.03.12, 15:22
          Witam,
          w dniu jutrzejszym wysłane zostanie oficjalne pismo do Burmistrza Ursusa w tej sprawie. Treść pisma wstawię dzisiaj wieczorem. Po wstawieniu pisma będę zbierał imiona i nazwiska rodziców, którzy pod tym pismem chcieliby się podpisać. Pozdrawaim
    • Gość: monika Re: SP 4 brak zerówki IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.12, 23:34
      na facebooka z tym poleć czy plotkaro.
      • Gość: rodzic_6_latka Re: SP 4 brak zerówki IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.03.12, 06:41
        Witam,
        przygotowane zostało pismo do Burmistrza Dzielnicy Ursus z prośbą o przywrócenie decyzji o utworzeniu klas 0 w Szkole Podstawowej nr 4. Pismo będzie wysłane dzisiaj ok godz. 14. Jest już kilkoro rodziców, którzy podpisali się pod tym pismem. Jeśli ktoś jeszcze jest w sytuacji takiej, że planował posłanie swojego dziecka do klasy 0 w SP4 i nadal chciałby to zrobić, chciałby również podpisać się pod tym pismem, proszę o wysłanie swojego adresu mailowego na adres: pwnuk1@eranet.pl. Wyślę wtedy pismo o przeczytania.
        Pozdrawiam
    • Gość: T Re: SP 4 brak zerówki IP: *.159.56.194.static.crowley.pl 02.03.12, 13:30
      Jest juz odpowiedź Pani Rzecznik na forum dzielnicy, jednym słowem - skandal!!!!

www.ursus.warszawa.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=1312
      • mar_mar2 Re: SP 4 brak zerówki 02.03.12, 14:08
        A może tak zbojkotujemy zapisy elektroniczne…
        Wczoraj Pani z biura edukacji, powiedziała, że podjęcie decyzji o klasach „0” zostanie podjęte po zakończeniu rekrutacji, decyzja uzależniona będzie od liczby dzieci chętnych do klas I.
        Jak nie zgłosimy swoich dzieci, i mało będzie dzieciaczków, większe szanse utworzenie zerówek.
        Gorzej tylko jak potem nigdzie się nie dostaniemy;(
    • Gość: mama Re: SP 4 brak zerówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.12, 16:00
      Ta decyzja to jakas kpina, najpierw organizuja zebranie, wielkie dni otwarte i pierd..nie bez sensu, a potem zmiana zdania na 2 tygodnie przed terminem skladania podań..... to jakaś parodia....
    • Gość: mama_sześciolatki Re: SP 4 brak zerówki IP: *.spray.net.pl 02.03.12, 23:14
      proponuję, żeby rodzice zaprotestowali również w formie maili do:
      Wydziału Oświaty - wow@ursus.warszawa.pl,
      i wszystkich radnych dzielnicy biorących udział w pracach Komisji Oświaty:
      wkopcinska@ursus.warszawa.pl,
      rfaliszewski@ursus.warszawa.pl,
      alewandowska@ursus.warszawa.pl,
      hgrzegrzolka@ursus.warszawa.pl,
      jjerzynska@ursus.warszawa.pl,
      jdabek@ursus.warszawa.pl,
      mjaguscik@ursus.warszawa.pl,
      rwlodarczyk@ursus.warszawa.pl,
      sdratkiewicz@ursus.warszawa.pl,
      tbogucka@ursus.warszawa.pl,
      ubodych@ursus.warszawa.pl,
      whumiecki@ursus.warszawa.pl

Ja już napisałam.
      • Gość: _mama_ Re: SP 4 brak zerówki IP: *.men.gov.pl 05.03.12, 13:17
        Jest artykuł na stronach gazety warszawskiej

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,11283215,Rodzice_protestuja__Nie_chca_wysylac_6_latkow_do_szkol.html
    • Gość: Piotr Re: SP 4 brak zerówki IP: *.acn.waw.pl 05.03.12, 15:33
      W przedszkolu na Ryżowej od września 2012 będzie zerówka.
      • Gość: ja56789 Re: SP 4 brak zerówki IP: *.159.56.194.static.crowley.pl 05.03.12, 15:36
        Na Ryżowej jest tylko prywatne.
        • momo0 Re: SP 4 brak zerówki 05.03.12, 17:25
          Nie bądźcie naiwni. Tu chodzi o wielką kasę , jeżeli dziecko chodzi do I klasy to burmistrz dostanie z budżetu państwa subwencję oświatową która załata ogromną dziurę w finansach dzielnicy. Zerówka jest czystą stratą i tak będą mieszać aby ich nie było.
          Niestety , samorządowcy myślą ,że są biznesmenami , lecz prawda jest taka ,że gdyby nimi byli to nie pchali by się do samorządu. Łatwo jest wydawać nie swoje pieniądze trudniej je oszczędzać.
          Odsunięcie reformy oświatowej jest klęską dla samorządów , a miało być tak fajnie..
    • Gość: Brewiarz Re: SP 4 brak zerówki IP: *.159.56.194.static.crowley.pl 07.03.12, 15:33
      Jest odpowiedź Burmistrza w tej sprawie i mój wpis będący odpowiedzią Burmistrzowi:

www.ursus.warszawa.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=1312&p=14787#p14787
    • Gość: dzis Re: SP 4 brak zerówki IP: *.home.aster.pl 09.03.12, 20:38
      Wiadomość z ostatniej chwili, zerówki przywrócone.
      • Gość: zenem Re: SP 4 brak zerówki IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.12, 00:03
        e tam, powiedzcie lepiej kiedy półlitra będzie po 12 zł najzywżej, bo bym wypił
      • Gość: mama_sześciolatki Re: SP 4 brak zerówki IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.03.12, 09:35
        czy ktoś ma info, jak wygląda sytuacja w końcówce 1 etapu rekrutacji do SP4, tzn. ilość chętnych dzieci a ilość miejsc? Jakie są szanse, że wszystkie ubiegające się o przyjęcie do zerówki w SP4 dzieci zostaną przyjęte?
        • Gość: makabra Re: SP 4 brak zerówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.12, 15:55
          Mój się nie dostał do zerówki do 4, dostał sie do 14 i teraz nie wiem co robic.... Bo mieszkamy w takim miejscu Skoroszy, że nie ma cudów w przyszlym roku na bank będzie nalezal do 4 (do 4 mamy 1,5 km a do 14 mamy 2,2km) i co po roku zerówki w 14 przeniosą go do 1 klasy do 4?
          • Gość: mama_sześciolatki Re: SP 4 brak zerówki IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.04.12, 21:59
            ale startował tylko do sp4 i został "siłą" wrzucony na listę przyjętych do sp14, czy też wskazaliście sp14 jako szkołę drugiego wyboru?
            Bo jeśli wskazaliście sp14 jako drugi wybór, to pewnie wszystkich, którzy tak zrobili przerzucono z automatu do sp14, żeby pomieścić dzieci w sp4. Ale jeśli nie wskazywaliście sp14 jako szkoły drugiego wyboru, to pytanie jakie kryterium przyjęto do przydzielenia dzieci do sp14 - może właśnie kryterium zamieszkania w miejscu, które w przyszłości zmieni rejon na sp14
            • Gość: Tova Re: SP 4 brak zerówki IP: *.uniapharm.pl 20.04.12, 09:17
              Szkołę drugiego wyboru w przypadku zerówki należało wskazać koniecznie ponieważ w przeciwnym przypadku dzieci nie przyjęte do 4 wypadają z systemu i czekaja na wolne miejsca w W-wie, które zostaną opublikowane po zakończeniu rekrutacji. Taka informację podawał naczelnik wydziału oświaty na spotkaniu z rodzicami.
          • Gość: Tova Re: SP 4 brak zerówki IP: *.uniapharm.pl 20.04.12, 09:08
            Co do tego na bank to nie byłabym taka pewna. Chyba mieszkam na tym samym osiedlu i zgodnie z kalkulatorem zamieszczonym na stronie w-wa edukacja do 14 mamy 1,2 km a do 4 mamy700 m. Już w tym roku byliśmy przez Urzad dzielnicy przeniesieni do rejonu 14. Zostało to zmienione dopiero po interwencji kilku zaniepokojonych rodziców.
            • Gość: makabra Re: SP 4 brak zerówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.12, 09:38
              A być może mieszkamy na tym samym osiedlu, w końcu jest tam całe jedno ;)
              Masz rację nasz adres będzie w przyszłym roku w okręgu 14 dlatego nasze dziecko jest przyjete do 14. Dowiedziałam się dziś tego od dyrekcji obydwu szkół.

Czyli jaka była sytuacja u Was z tymi przenosinami, jest szansa aby się jednak przenieść do 4? Czy wogóle warto krecić teraz, skoro okręg będzie miał w 14 i być może nawet jakies dziecko z osiedla będzie miał w klasie?

Odpisz proszę.

A co do tego wpisywania 14 jako drugi wybór, dobrze ze to zrobiłam chociaz się dostał do jakiejś szkoły, dziś u dyrektorki w szkole nr 14 spotkałam dwie pary z okręgu Szkoły nr 4, którzy wpisali tylko 4 w wyborze i dzieci nie dostały się do żadnej szkoły, teraz będą rekrutowani ręcznie w drugiej turze.
              • Gość: mama Re: SP 4 brak zerówki IP: *.cluster-e.websense.net 20.04.12, 10:30
                ja nie wskazywałam szkoły drugiego wyboru. zawsze gdyby dziecko nie zostało przyjęte do zerówki w sp4, można było już po zakończeniu rekrutacji złozyć podanie o przyjęcie do 1 klasy w sp4 i wtedy i tak szkoła musi przyjąć dzieciaka, bo jest z rejonu. Oczywiście traktowałam taki wariant jako ostateczność, gdyby dziecko nei zostało przyjete do żadnej zerówki.
              • Gość: Tova Re: SP 4 brak zerówki IP: *.uniapharm.pl 20.04.12, 11:50
                Z tymi osiedlami to juz nie jestem pewna po prostu nick mi się skojazył. Mieszkam na SIX. Dwa tygodnie przed rozpoczęciem rekrutacji szkoła nr 4 nie miała na liście rejonowej mojego dziecka. Postanowiłam sprawe wyjaśnić i okazało się, że zgodnie z info z Urzedu Dzielnicy jesteśmy w rejonie 14. Niestety szkoła nr 14 tego nie potwierdziła. Finalnie okazało się, że jesteśmy na pograniczu rejonów ale jednak należymy do 4. Pomyliła się ewidencja ludności wysyłając do szkół błędne listy.
                Myślę, że być może jest szansa na przeniesienie dziecka do 4 ale tylko do 1 klasy. Tylko co dalej? Jeśli rejony sie zmienią?
                Ja próbowałam uzyskać jakąś informację w 14-stce ale odesłano mnie z kwitkiem. Pani w sekretariacie nic nie wiedziała poza tym, że dyrektorka jest na szkoleniu i do czasu jej powrotu nie ma zadnych informacji a co więcej szkoła nie wywiesiła nawet list dzieci przyjętych. Mam nadzieje, że dziś takie listy sie pojawią.
    • gogologog Re: SP 4 brak zerówki 19.04.12, 22:04
      Glosowac dalej na Donalda Tuska i UE.

Dzieci do szkoly w wieku 5 lat - to podniesienie PO-ziomu edukacji.
      Na emeryture wszyscy po 70, awantura o 90 mln PLN w funduszu koscielnym zeby sklocic ludzi a pozniej lekka reka dac 8 mld na ratowanie Unii.

Slepym trzeba byc naprawde zeby jeszcze popierac zlodziei i platnych pacholkow...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka