Dodaj do ulubionych

Szukam książek o Ochocie

23.02.05, 19:59
Czy ktoś ma coś do polecenia? Czytałem Korzenia Miasta poświecone historii
Mokotowa i Ochoty, ale to mało. Czy znacie jakieś inne ksiazki na ten temat?
Obserwuj wątek
    • lewe_oko Re: Szukam książek o Ochocie 23.02.05, 22:51
      Też szukałam swojego czasu i nie wiele znalazłam... Jest trochę w Warszawie
      nieodbudowanej - lata 20te. Pytałam kiedys o to, na forum Zabytki - poszukaj.
      • mvitti Re: Szukam książek o Ochocie 20.04.05, 22:38
        książek o ochocie to ci nie podam, ale za to znalazlam w Ferdydurke gombrowicza
        króciótki fragment o obu koloniach...moge zacytować lub podać namiary jak masz
        chęć...
        • bielyszew Re: Szukam książek o Ochocie 21.04.05, 11:53
          Nie doceniasz mnie :) Znam ten fragment. Kiedy czytałem Ferdydurke po raz
          pierwszy w liceum zwróciłem od razu uwagę, że Gombrowicz umieścił tu
          Młodziaków. Jak sie jest związanym ze swoją dzielnicą, to sie jest wyczulonym
          na takie fragmenty... Ale fajnie, ciesze się, ze będziemy mieć taką oczytaną
          sąsiadkę :-)))

Szukałem i szukam nadal książek o Ochocie. Szkoda że Ochota nie ma tak bogatej
          monografii jak Żoliborz czy nawet Saska Kępa. Może ja coś napiszę? Jak znajdę
          chwilę czasu... na emeryturze :)
          • mvitti Re: Szukam książek o Ochocie 21.04.05, 22:54
            pewnie normalnie nie zwrócilam bym uwagi na ten fragment, ale ponieważ czytalam
            ostatnio ferdydurke wlaśnie i wylącznie fragmeny o Mlodziakach i jednoczesnie
            rozważalam możliwośc mieszkania tutaj ten fragment rzucil mi się w oczy...poza
            tym wszyscy uważają, że troche nie lączy się on z tym co się wie o
            przedwojennych koloniach tzn że budowano ją dla wojskowych, urzedników
            psnstwowych i wolnych zawodów, a jej tradycyjna zabudowa nie byla chyba kusząca
            dla nowoczesnych mlodziaków - co z tym fantem zrobić???
            • bielyszew Re: Szukam książek o Ochocie 23.04.05, 17:29
              Szczerze mówiąc nie znam odpowiedzi na to pytanie, ale chyba słusznie zauwazyła
              moja żona ze ksiązka choć wydana w 1937 roku, była młodzieńczą książką
              Gombrowicza i prawdopodobnie kiedy ją pisał Ochota była dzielnica nowoczesną.
              Bowiem jest to pierwsza z wielkich budów dwudziestolecia - po niej przyszedl
              mokotów, czerniakow, żoliborz i wreszcie saska kępa. Dlatego i pod względem
              architektury jak i "typu mieszkańców" szybko zaczęła być uważana za klasyczną i
              zachowawczą. Przypominająca raczej rejony Lwowskiej czy pl. Unii Lubelskiej.
        • sabina_r Re: Szukam książek o Ochocie 29.11.05, 14:48
          czy mogę poprosić o te cytaty?
      • chinique Materiały o historii Starej Ochoty 02.11.05, 18:31
        Bo Stara Ochota, to takie Kabaty dwudziestolecia międzywojennego. Potwierdzam, w
        książkach Majewskiego z serii "Warszawa nieodbudowana - ..." w części "Lata '20"
        oraz "Lata '30" można znaleźć kilka rozdziałów oraz stare fotografie.

Wymienione książki Majewskiego wydawnictwa VEDA:

www.veda.com.pl/mam/index.php?option=content&task=view&id=65&Itemid=86
        Fragmenty tych książek dotyczące Starej Ochoty, niestety bez fotografii:

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34880,1224692.html
        miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34880,926810.html
        miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34880,2919106.html
        miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34880,1922065.html
        miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34880,1271331.html
        Bardzo ciekawe publikacje nt. historii Starej Ochoty - mieszkańców i
        architektury publikuje ostatnio miesięcznik Ochotnik, w szczególności artykuły
        pisuje tam Jarosław Zieliński znany varsavianista, artykuły te opatrywane są
        także starymi, często niepublikowanymi dotąd fotografiami.
        • mvitti Re: Materiały o historii Starej Ochoty 02.11.05, 19:05
          coś z literatury wspomnieniowej: 1.szpilman ukrywal sie w kamienicy przy
          chalubińskiego i potem jak wyszedl z ukrycia to maszerowal zniszczoną
          langiewicza - to znajdziecie w pianiście, 2.a w "Życie surowo wzbronione" też
          sporo o naszej dzielnicy bo bohater tam mieszkal, autor:Marianowicz Antoni
          • chinique Szpilman w Nieodbudowanej 02.11.05, 19:15
            Wątek ze Szpilmanem był także poruszony chyba przez Majewskiego w "Warszawa
            nieodbudowana lata '20", jak się zdaje ...
            • sabina_r Re: Szpilman w Nieodbudowanej 29.11.05, 14:52
              jeśli ta problematyka jest nadal aktualna to proszę dać znać. obecnie piszę
              prace z architektury i Stara Ochota mieści się w analizowanym obszarze w
              związku z tym zapoznałam się z kilkoma książkami o Ochocie,ale obecnie nie mam
              dostępu do tytułów. ale mogę to sprawdzić :)
              pozdrawiam
              • chinique Problematyka nadal aktualna 29.11.05, 15:31
                Oczywiście, że wszystkie zapytania odnośnie literatury nt. Starej Ochoty są
                aktualne, jeżeli znasz jakieś książki "lub czasopisma" to wrzucaj namiary. W
                osobnym wątku na tym forum poruszono także temat starych zdjęć - jeżeli masz
                jakieś przedwojenne zdjęcia Starej Ochoty, to daj znać.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26220&w=32509862
                • mvitti Re: Problematyka nadal aktualna 15.12.05, 01:13
                  Zieliński obiecał zamieścić w necie swoje szczegółowe opracowanie ulic
                  mianowskiego i mochnackiego wraz ze zdjęciami...jak tylko to zrobi dam tu linka...
              • pitzlad Re: Szpilman w Nieodbudowanej 05.01.06, 09:27
                O Szpilmanie wspominał mi mój sąsiad, stary przedwojenny Jazzman, który teraz
                mieszka w Szwecji. Mówił jak Szpilman bywał u niego nie raz na prywatkach, aż
                miło było słuchać. Fajny ten sąsiad, szkoda że przyjeżdża co pół roku.
                Pozdrawiam.
                • chinique W Szwecji też jest Net 05.01.06, 10:19
                  Byłoby fajnie spisać więcej takich wspomnień, może sąsiad ze Szwecji odwiedzi
                  nasze forum i coś tu jeszcze wrzuci :).
                  • pitzlad Re: W Szwecji też jest Net 05.01.06, 11:05
                    Przy najbliższej okazji spytam czy ma dostęp do sieci i zaproponuję odwiedziny
                    na forum. Myślę że jest to do załatwienia.
                    Pozdrawiam
                    • corrado.cattani książka o ochocie 08.01.06, 23:51
                      Znalazłem ostatnio: Józef K. Wroniszewski "Ochota 1939-1945" - Wydawnictwo MON,
                      Warszawa 1976.

Recenzji nie będzie gdyż dopiero zacząłem czytać. W przedmowie jakiś mądry płk.
                      dypl. napisał że jest to drugie po Mokotowie pełne monograficzne opracowanie
                      nt. dziejów wojennych dzielnicy W-wy. Książka (pon. 700 str.) obejmuje trzy
                      okresy: wrzesien 1939, okopację oraz Powstanie Warszawskie. Pomijając bełkot
                      nt. wkładu AL/GL, PPR i tym podobnych tworów - obiecuję sobie sporo ciekawych
                      szczegółów nt. wojennej rzeczywistości Ochoty.
                      • mvitti Re: książka o ochocie 09.01.06, 00:34
                        Jest też nowa rzecz na temat powstania waw na ochocie - reklamowali to
                        wakacyjnym ochotniku...
                        a własnie...jak ma się obecnie nasz ochotnik...zawrócił z obranego błednie kursu?
                        Ja przestałam czytać...
                        • corrado.cattani Re: książka o ochocie 09.01.06, 09:59
                          Wojciech Marcinkiewicz - "Szare Szeregi. Ochota 1939-1944"
                        • chinique Nr 7 09.01.06, 10:00
                          Publikacje Ochotnika w necie skończyły się na numerze nr 7.
                          • a.delon Nr 10 10.01.06, 13:59
                            A w styczniowym Ochotniku ciekawie, połowa numeru poglądowo-wspomnieniowa. A
                            ponadto... na 3 stronie informacja: "polecamy forum: www.staraochota.prv.pl" a
                            poniżej cytaty z dyskusji o stanie wojennym (shapha, chinique, a.delon i kester)
                            Ponadto dwie strony o kolejce jeżdżącej ul. Tarczyńską. Widać że nas czytają!:)
                            Szacuneczek!
                            • chinique Ostatnio ... 10.01.06, 15:22
                              Czyżby nasza konstruktywna ;) krytyka wyprostowała szanowną redakcję? A możesz
                              podpowiedzieć o czym ostatnio pisał Jarosław Zieliński.
                              • a.delon Re: Ostatnio ... 11.01.06, 00:01
                                Jarosław Zieliński pisze w numerze styczniowym o pomniku poległych saperów,
                                który niegdyś znajdował się na rogu Nowowiejskiej i Topolowej. Wyczerpująco, na
                                całą stronę.
    • pawelec47 Re: Szukam książek o Ochocie 09.01.06, 14:29
      kilka pozycji poswieconych Ochocie znajdziesz w naszej bibliotece na pl.N-
      jest wspomniany Wroniszewski.Mozna w nich znalezc dokladne opracowania dziejow
      obrony Warszawy 1939 z opisem walk na Grojeckiej,Powstania na Ochocie/takze
      pozycje wspomnieniowe/no i jest tam jedyna-za komuny jeszcze wydana monografia
      Ochoty,polecam nasza biblioteka!
      • chinique Czyżby strona WWW? 09.01.06, 17:50
        Czyżby?

www.bpochota.waw.pl/p_w23.html
        • pawelec47 Re: Czyżby strona WWW? 12.01.06, 15:24
          czyzbys chinique miala cos naprzeciwko?no chyba nie skoro...linkami rzucasz.
          • chinique Biblioteka? Jestem na tak. 12.01.06, 15:32
            Jestem na tak, po prostu daję linka, żeby ludzie mogli se zobaczyć gdzie
            dokładnie, jakie godziny otwarcia, jaki telefonik, jakie zasoby ... Jeden link
            jest jak tysiąc słów.
            • corrado.cattani w innym numerze Ochotnika... 12.01.06, 16:46
              W innym numerze Ochotnika piszą o:
              Lidia Ujazdowska „Zagłada Ochoty – zbiór relacji na temat zbrodni hitlerowskiej
              dokonanej na ludności Ochoty w czasie Powstania Warszawskiego” - Wydawnictwo
              Fronda
              • pawelec47 Re: w innym numerze Ochotnika... 16.01.06, 13:30
                zaraz po wyzwoleniu wydano drukiem zbior dokumentow -relacji ocalalych
                dokumentujacych hitlerowskie zbrodnie w Warszawie w sierpniu 1944 roku
                miedzy innymi relacje obroncow Reduty Wawelska ,mieszkancow Ochoty ,ktorzy
                przeszli przez oboz na zieleniaku. nazywalo sie to Documenta Teutonis Okupaciae
    • pitzlad Re: Szukam książek o Ochocie 26.01.06, 15:13
      Wraz z zakupionym mieszkaniem dostałem książki które tam były, muszę je
      przejrzeć dokładnie i obadać co w nich jest, ale jedną już obadałem i jest to
      maszynopis jakiegoś żołnierza, który opowiada całe swoje życie... Zobaczę czy
      jest tam coś o Ochocie
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka