Dodaj do ulubionych

podoba wam się TO?

19.02.07, 10:29
miasta.gazeta.pl/warszawa/51,34862,3928851.html?i=0
To ukoronowanie dwuletniej pracy. Dziś tylko wyłoniliśmy architekta i
koncepcję. Dopiero teraz władze Warszawy mogą zamówić u niego projekt -
przypomniał Michał Borowski, przewodniczący jury konkursowego i były naczelny
architekt miasta.

mam mieszane uczucia, bo przeładowanych detalami gargameli nie znoszę i
kontenerów również.
Obserwuj wątek
    • niegrzeczna_czarna Re: podoba wam się TO? 19.02.07, 11:01
      Barakowe troche, ale ładniejsze od PKiN.
      • warszawianka_jedna Re: podoba wam się TO? 19.02.07, 11:39
        niegrzeczna_czarna napisała:

> ładniejsze od PKiN.

no co ty!
        • niegrzeczna_czarna Re: podoba wam się TO? 19.02.07, 11:42
          PKiN to budowla, która mi się wybitnie nie podoba.
          • warszawianka_jedna Re: podoba wam się TO? 19.02.07, 11:43

> PKiN to budowla, która mi się wybitnie nie podoba.

e tam, w końcu jest odbiciem swoich czasów, tak jak Muranów ;-)
            • marbel1980 Re: podoba wam się TO? 19.02.07, 11:46
              No weź! Jakby takicie coś sterczało na środku Muranowa niczym penis, to nie
              mógłbym nic dobrego o nim powiedzieć.
            • niegrzeczna_czarna Re: podoba wam się TO? 19.02.07, 11:48
              warszawianka_jedna napisała:
              >
              > e tam, w końcu jest odbiciem swoich czasów, tak jak Muranów ;-)

No bardzo "chlubnych" czasów ;))
              • warszawianka_jedna Re: podoba wam się TO? 19.02.07, 12:08

> No bardzo "chlubnych" czasów ;))

nie od nas to zależy, historii nie zmienisz ani nie wymażesz.

Ja tam się zawsze cieszę, kiedy wracając z podróży z daleka widzę iglicę
                pałacu.
                Bo niby czego mam wypatrywać, jednego z tych jednakowych wieżowców?
                Nie twierdzę przecież, że PKiN jest wybitnym dziełem architektury ale że
                niewątpliwie jest symbolem miasta (a nie rosjan).
                • niegrzeczna_czarna Re: podoba wam się TO? 19.02.07, 12:17
                  warszawianka_jedna napisała:

> Nie twierdzę przecież, że PKiN jest wybitnym dziełem architektury ale że
                  > niewątpliwie jest symbolem miasta (a nie rosjan).
                  >

Dla mnie pałac kultury jest symbolem reżimu. Jakby ktoś się mnie zapytał o
                  symbol Warszawy, odpowiedziałabym Zamek Królewski np.

• warszawianka_jedna Re: podoba wam się TO? 19.02.07, 13:34

Jakby ktoś się mnie zapytał o
                    > symbol Warszawy, odpowiedziałabym Zamek Królewski np.
                    >

oczywiście tak jak Syrenka czy kolumna Zygmunta ;-)
                    • dwa-filary Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 08:06
                      Może nam się nie podobać PKiN,ale kojarzony jest z Warszawą jak Big Ben z
                      Londynem,czy Wieża 'Ajfla' z Paryżem./nie pamiętam jak się ją pisze/
                  • leniwy_wiesniak Re: podoba wam się TO? 19.02.07, 20:24

> Dla mnie pałac kultury jest symbolem reżimu. Jakby ktoś się mnie zapytał o
                    >

To małe "np." na końcu zdradziło wszystko ;)
                    Tak mi się wydaje, że gdyby rzeczywiście ktoś zapytał Cię o symbol Warszawy, to
                    też od razu PKiN przyszedłby Ci (jak większości) do głowy. Ew. głośno byś się
                    do tego nie przyznała, wymyślając Zamek, Syrenkę, Kolumnę Zygmunta czy co tam
                    innego. Ale tylko dlatego, że go nie lubisz ;)

Bo pomijając to, czy ładny czy nie, czy ktoś go lubi czy nie, to on naprawdę
                    przynajmniej 99% ludzi od razu przychodzi do głowy na tak postawione pytanie...
                    • niegrzeczna_czarna Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 09:36
                      leniwy_wiesniak napisał:

>
                      > To małe "np." na końcu zdradziło wszystko ;)
                      > Tak mi się wydaje, że gdyby rzeczywiście ktoś zapytał Cię o symbol Warszawy,
                      to
                      >
                      > też od razu PKiN przyszedłby Ci (jak większości) do głowy. Ew. głośno byś się
                      > do tego nie przyznała, wymyślając Zamek, Syrenkę, Kolumnę Zygmunta czy co tam
                      > innego. Ale tylko dlatego, że go nie lubisz ;)

Bardzo proszę o nie gdybanie. Jeśli mówię (piszę), że PKiN nie przyszedłby mi
                      do głowy jako SYMBOL Warszawy to tak właśnie jest. Nie analizuj np na końcu, bo
                      pisząc to mam na myśli inne Warszawskie miejsca, jak np. Łazienki, czy kolumnę
                      Zygmunta, ale nie chce mi się tego wypisywać lub nie mam czasu.

> Bo pomijając to, czy ładny czy nie, czy ktoś go lubi czy nie, to on naprawdę
                      > przynajmniej 99% ludzi od razu przychodzi do głowy na tak postawione
                      pytanie...

Więc ja należę do tego 1%, bo on mi nie przychodzi do głowy jako SYMBOL
                      Warszawy, powtarzam.

I źle Ci się wydaje, bo mnie nie znasz i masz skłonność do generalizowania, bo
                      większość ludzi, itp :P

• konisko_wielkie Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 12:41
                        przestan Kaska. nie widzisz ze profesor psychologie studiowal i Cie na
                        naprzykladzie cala przeswietlil? skoro profesor mowi ze 99% to nie rob z siebie
                        wyjatkowej jednoprocentowej, tylko badz jak 99! Rozumiesz? no!
                        palac kultury to symbol nie tylko warszawy a calej polski! jasne??? 99% tak
                        uwaza i tak jest!
                        • krwawymsciciel Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 14:37
                          na tym forum tak samo jak na kazdym innym wychodzi od zajebania prosciutkich
                          mechanizmow psychologicznych, ale nie bede o nich pisal ani ich pokazywal, bo
                          potem znowu bedzie, ze sie do kogos przypierdalam :D
                          • konisko_wielkie Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 15:04
                            jedynym mechanizmem psychologicznym jest ten jeden oczywisty. a to taki ze
                            panstwo profesorostwo wie wszystko najlepiej bo takie statystyki. bo ja napisze
                            20 razty dupa a za 21 napisze fiut i juz mi zrobia profil erystyczny czy jakies
                            tam inne gowno. i np na koncu to co innego niz na poczatku i wsadzanie do glowy
                            ze nie jestes takim jak piszesz bo profesorstwo to wie! jak napisze gowno to
                            powiedza ze pomyslalem kwiatek a napisalem gowno bo jestem koniem i tak trzeba!
                            takie to mechanizmy wiec nie bede kurwa nic pisal i wywale swoje forum bo
                            ludzie ktorzy tam pisza sa napewno zmechanizowani psychologicznie wiec po chuj
                            pisza jak i tak nie mysla co pisza tylko pisza co innego niz mysla. i wszyscy
                            procz ciebie krwawy, warszawianki sloag i kocio sa poprostu mechanicznie
                            zpychizowani i jak pisza nie to mysla tak i na odwrot. jak se obiecalem ze tu
                            nie zajrze nigdy tak mi sie mechanizm zalaczyl i zajrzalem. i nie potrzebnie.
                            • krwawymsciciel Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 17:17
                              mylisz sie, ja ze spychizowania (piszemy to przez S a nie Z) bede robic
                              doktorat, a obecnie zarabiam tym na zycie i zyje mi sie calkiem wygodnie.
                              • konisko_wielkie Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 17:58
                                nie no stary plizzzz. no wszyscy tylko nie Ty! Z jest pod S obsmyklo sie i tyle.
                                • krwawymsciciel Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 18:15
                                  przeciez ja to wlasnie wszyscy
                                  • konisko_wielkie Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 18:17
                                    no skoro tak uwazasz. ja myslalem ze Ty to Ty. ale widac jak zawsze moje
                                    poglady sa dalekie od WASZYCH.
                          • ojlala Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 17:01
                            Pozwolę sobie nie zgodzić z powyższym. Jako bardzo nie lubiany osobnik z powodu
                            swoich nie popularnych poglądów na jednym z forum, postanowiłem/am wytworzyć 3
                            osoby, które zaczęły mnie popierać. Każda z tych "osób" miała inny sposób
                            pisania, inną osobowość, inne poglądy. I stało się tak, że po pewnym czasie, ja
                            ten/ta prawdziwy/a zdobyłem/am sympatję pozostałych forumowiczów. Założyłem
                            własne forum, które od roku ma się bardzo dobrze. Nadal występuję tam pod
                            własnym ja i tymi stworzonymi. I nie ma takiego mechanizmu, który mógłby to
                            wykryć.

pozdrawiam
                            • krwawymsciciel Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 17:10
                              nie chodzi o mechanizm, ktory cokolwiek wykrywa badz tez nie, chodzi o
                              mechanizm, ktory to powoduje, czyli zaburzenie psychiczne popularnie zwane
                              paranoja.
                              • konisko_wielkie Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 17:59
                                to niby kto ma ta mechaniczna paranoje
                                • krwawymsciciel Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 18:16
                                  ten kto jest czterema osobami na raz
                                  • konisko_wielkie Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 18:19
                                    czas mi w dom bo krwawy mnie wyzywa.
                      • leniwy_wiesniak Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 16:57

> Więc ja należę do tego 1%, bo on mi nie przychodzi do głowy jako SYMBOL
                        > Warszawy, powtarzam.

OK. W takim razie szczerze gratuluję. Bo, jak pisałem, nie jestem fanem PKiN
                        ale on mi się jakoś tak w głowę wbił. To chyba chodzi o to, co Ula napisała -
                        to przez to, że go zewsząd widać. Teraz już mniej, bo trochę zasłonili, ale
                        jeszcze kilka lat temu...

> I źle Ci się wydaje, bo mnie nie znasz
                        Nie pisałem tego całkiem poważnie, nawet chyba jakieś ";)" były... ;)

> i masz skłonność do generalizowania,
                        > bo większość ludzi, itp :P

a, to chyba prawda...
                        pozdrawiam,
                        • niegrzeczna_czarna Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 17:21
                          Ja Twojej wypowiedzi nie odczułam jako atak, czy cuś:)
                          Jeśli jednak Ty odczułeś inaczej, to przepraszam,ale primo - rzadko stosuję
                          mordki bo ich nie lubię ( czas je polubić, bo w języku netowym są ponoc bardzo
                          ważne. Moja wina), secundo - zawsze jak mam coś napisać, to muszę stosować
                          skróty myślowe, bo mi przez ramię kobita zagląda i donosi, że nie księguję
                          tylko w necie siedzę. Stąd te wszystkie niedopowiedzenia i nieporozumienia.

A swoją drogą to zrobiłam małe doświadczenie i wysłałam maila do 10 znajomych z
                          zapytaniem - Symbol Warszawy to....? I dostalam 10 odpowiedzi:

syrenka
                          tarcza
                          belweder
                          syrenka
                          syrenka
                          łazienki
                          brudy
                          kolumna zygmunta
                          zamek krolewski
                          getto

Ani jednego pałacu kultury. Myślę, że te 99% to trochę za dużo :)

pozdrawiam też :)))
                          • leniwy_wiesniak Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 17:44

> rzadko stosuję mordki bo ich nie lubię ( czas je polubić, bo w języku
                            > netowym są ponoc bardzo ważne. Moja wina),

Eee, no bo to chyba tak jest, że poza 'mordkami' nie ma zbyt wielu innych metod
                            przekazania emocji/kontekstu w takich wiadomościach.

> secundo - zawsze jak mam coś napisać, to muszę stosować
                            > skróty myślowe, bo mi przez ramię kobita zagląda i donosi, że nie księguję
                            > tylko w necie siedzę.

Hehe, najfajniej to jest jak da się tak ustawić monitor, że inni nie widzą co
                            robisz ;)

> A swoją drogą to zrobiłam małe doświadczenie i wysłałam maila do 10
                            > znajomych z zapytaniem - Symbol Warszawy to....? I dostalam 10 odpowiedzi:

> Ani jednego pałacu kultury.

Hehe, nieźle. A może te wszystkie 10 osób czyta to forum? I wiedzieli o co Ci
                            chodzi? ;) A może to dlatego, że mieli czas na zastanowienie?
                            W każdym razie fajnie, szczególnie ta "tarcza" mnie dziwi ;)
                            No i getto. Trochę to dziwne, bo getta przecież nie ma już.
                            • niegrzeczna_czarna Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 17:52
                              Nie nie. Nikt nie wiedział o co mi chodziło. Sama byłam ciekawa, dlatego w
                              temacie mesedża napisałam - pierwsza myśl...
                              O tarczę się zapytałam i usłyszałam - taka była moja pierwsza myśl. A getto?
                              Moze dlatego, że chłopak spoza Warszawy. Można uznać , że ta odp się nie liczy.
                              • leniwy_wiesniak Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 19:20

> A getto? Moze dlatego, że chłopak spoza Warszawy. Można uznać , że ta odp się
                                > nie liczy.

Choć z drugiej strony niepotrzebnie się czepiam tego getta. To co z tego, że
                                już go nie ma? Smoka wawelskiego też już nie ma a pewnie wiele osób za symbol
                                Krakowa go uważa.
                                • krwawymsciciel Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 22:17
                                  nie nie, slusznie sie czepiasz. jesli sie przestajesz czepiac getta, to ja
                                  zaczynam
                                  • leniwy_wiesniak dzięki, wiedziałem, że mogę na Ciebie liczyć [n/t] 20.02.07, 22:49

• krwawymsciciel Re: dzięki, wiedziałem, że mogę na Ciebie liczyć 20.02.07, 22:58
                                      nie ma sprawy. getto nie moze byc symbolem warszawy, bo jest nim palac kultury,
                                      to oczywiste :D
                              • vvesna Re: podoba wam się TO? 21.02.07, 10:31
                                Ciekawa dyskusja offtopikowa się zrobiła.
                                Ja myślę,że z symbolem Warszawy jest naprawdę problem. Mamy kilka symboli, ale
                                żadnego dominującego. Przyjdzie chyba taki czas, że trzeba się będzie na coś
                                zdecydować, zrobić jakiś plebiscyt, czy coś w tym rodzaju, i ten właśnie symbol
                                sztucznie wypromować. Na razie wydaje mi się, że mnogość symboli nam szkodzi, bo
                                skoro sami dobrze nie wiemy, z czym ma się kojarzyć nasze miasto, to co dopiero
                                mają myśleć ludzie z zagranicy? Pewnie kończy się tak, że rzeczywiście najlepiej
                                pamiętają PKiN.
                                A swoją drogą nie ukrywam, że dla mnie PKiN jakimś tam moim symbolem jest. Po
                                pierwsze cholernie dominuje. Rosjanie genialnie wykorzystali zwyczaj
                                starodawnych plemion stawiania słupów, totemów itp. w środku plemiennej wioski i
                                organizowania wokół nich całości plemiennego życia. Właśnie coś takiego mamy w
                                Warszawie. Ja się do tego przyzwyczaiłam i nie potrafię sobie wyobrazić, żeby
                                było inaczej. Ale z drugiej strony rozumiem ludzi, którzy są starsi niż PKiN.
                                Dla nich ten budynek wprowadza pewnie więcej chaosu niż porządku. Zresztą i ja,
                                kiedy sobie pomyślę, co było w miejscu, gdzie teraz stoi pałac, to robi mi się
                                bardzo, bardzo smutno (podobnie mam z Muranowem).
                                Nie jestem jednak zwolenniczką promowania PKiNu jako symbolu Warszawy. Z drugiej
                                strony, bardzo chętnie pokazywałabym go razem z resztą warszawskiej
                                socjalrealistycznej architektury cudzoziemcom (szczególnie z zachodniej Europy).
                                Oczywiście trzeba takie pokazywanie opatrzyć historycznym komentarzem. Wydaje mi
                                się, że to może być dla nich po prostu ciekawe (bo u siebie kilkusetletniej
                                architektury mają mnóstwo, a soc-real być może widzą pierwszy raz w życiu) i
                                może być to dobra okazja, aby im parę rzeczy uświadomić.
                                Ja Getta bym się też czepiała. Nie neguję jego ważności, ale zwróćmy uwagę, że
                                getta były podczas II wojny światowej w zdecydowanej większości polskich miast,
                                o czym sami Polacy bardzo często nie wiedzą. A poza tym już chyba mamy dość
                                poważny problem, bo np. większość słuchaczy studium języka polskiego dla
                                cudzoziemców na UW słysząc hasło Powstanie Warszawskie, ma na myśli powstanie w
                                Gettcie.
                                • vvesna Re: podoba wam się TO? 21.02.07, 10:40
                                  Aha, i jeszcze kolumny Zygmunta bym się w szczególności czepiła.
                                  Mechanizm (czy to jeszcze dozwolony wyraz w tym wątku;)?) jest tutaj podobny jak
                                  w przypadki PKiN, bo kolumna też pełni funkcję totemu, ale z tego, co pamiętam
                                  ze szkoły to Zygmunt III Waza jakimśtam najfajniejszym, czy najlepszym królem to
                                  chyba nie był.
                                  • warszawianka_jedna Re: podoba wam się TO? 21.02.07, 10:54
                                    vvesna napisała:

>Zygmunt III Waza jakimśtam najfajniejszym, czy najlepszym królem to
                                    > chyba nie był.

wikipedia:
                                    "Był bardzo gnuśnym człowiekiem, który lubił zjeść z polską szlachtą w słynnej
                                    karczmie "pod kaczką".
                                  • niegrzeczna_czarna Re: podoba wam się TO? 21.02.07, 11:01
                                    Szczerze mówiąc, to mnie nie obchodzi co ludzie uważają za symbol Warszawy.
                                    Chodzi o to, że JA nie uważam PKiN-u za symbol owy i jest to ostatnia rzecz,
                                    która przyszłaby mi do głowy na zdane pytanie.
                                    Nie lubię go, nie podoba mi się i gdyby mieli go wyburzyć wcale nie byłoby mi
                                    przykro.

natomiast z odpowiedzi moich znajomych, mnie osobiście najbardziej przeraziło,
                                    że komuś na pytanie o symbol warszawy natychmiast nasunął się BRUD :/

Ale tarcza mnie zafascynowała i zamierzam wgłębić się w tą wypowiedź :))))
                              • leniwy_wiesniak @niegrzeczna_czarna: inny sondaż.... 21.02.07, 13:16
                                miasta.gazeta.pl/warszawa/1,78586,3926023.html
                                hihihi,
                                mój faworyt (PKiN) ma tylko 17% i jest na II miejscu :(
                                Pomóżcie!
                                • niegrzeczna_czarna Re: @niegrzeczna_czarna: inny sondaż.... 21.02.07, 13:21
                                  Jesteś okropny!!!!!!!!!!!!!
                                  Teraz wyjdzie na Twoje ;P

Nie lubię Cię :)
                                  • leniwy_wiesniak Re: @niegrzeczna_czarna: inny sondaż.... 21.02.07, 13:32

> Jesteś okropny!!!!!!!!!!!!!
                                    > Teraz wyjdzie na Twoje ;P
                                    >

Nie, no spokojnie. W tym momencie aby dojść do 99% musiałbym znaleźć ok. 50
                                    tysięcy chętnych do zagłosowania na PKiN (przy założeniu, nie nikt więcej nie
                                    głosowałby na inne propozycje).
                                    Więc nie mam szans ;)
                                    • warszawianka_jedna Re: @niegrzeczna_czarna: inny sondaż.... 21.02.07, 13:39
                                      leniwy_wiesniak napisał:

> W tym momencie aby dojść do 99% musiałbym znaleźć ok. 50
                                      > tysięcy chętnych do zagłosowania na PKiN
                                      > Więc nie mam szans ;)
                                      >

Masz! jeż glosowałam i głosować będę, no może nie 50 tys. ale chociaż 5

;-)

a uzasadniając moją decyzję powiem, że lubię PKiN, bo jako dziecko chodziłam
                                      tam na zajęcia plastyczne i na basen, wtedy jedyny olimpijski.
                  • aankaa Re: podoba wam się TO? 19.02.07, 23:02

> Dla mnie pałac kultury jest symbolem reżimu. Jakby ktoś się mnie zapytał o

Ile Ty masz lat ?
                    proponuję ogród botaniczny, Łazienki, Wilanów i ... siedzibę <...> prezydęta :P
                    • niegrzeczna_czarna Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 09:37
                      Siedziba prezydenta też nie jest dla mnie symbolem Warszawy :P
            • konisko_wielkie Re: podoba wam się TO? 19.02.07, 11:53
              Kulturnyj palace to taki najwiekszy warszawski obciach!
    • leniwy_wiesniak Re: podoba wam się TO? 19.02.07, 20:20
      mi się nie podoba,
      zanadto (na tym pierwszym zdjęciu) przypomina ręczny magiel lub maszynkę do
      robienia makaronu.
    • osmol Re: podoba wam się TO? 19.02.07, 20:28
      Że tak zacytuję "Misia": Z wyglądu podobne zupełnie do niczego.
      I to wszystko co da się o tym klocku powiedzieć. Moim skromnym laickim zdaniem
      (z naciskiem na laickim)to kolejny gniot zaprojektowany przez sławną
      zagraniczną agenture architektoniczną.
      jesli już chcemy w tym miejscu klocka zostawmy lub tez przesuńmy KDT w stronę
      Świętokrzyskiej i Marszałkowskiej. Równie brzydkie, tylko, że niższe i gorzej
      zagospodarowane. Ale jakże nowoczesne! Na wskroś! PRawdziwa sztuka wsółczesna
      bo sztuką było wybudować takowe cuś wbrew jakiemukolwiek rozsądkowi!
      Dlatego jak chcemy się wyróżniać w świecie muzeuw sztuk nowoczesnych to
      proponuję połowę hali na targowisko jak jest a połowę na czasowe wystawy sztuki
      tak zwanej współczesnej.
      Amen.

PS.
      Wiem, że się czepiam i niczego lepszego bym nie zaprojektował, ale tez nie od
      tego jestem. Nie w tym kierunku sie kształciłem a jako mieszkaniec miasta
      stołecznego mam chyba prawo krytykować?!

• krwawymsciciel Re: podoba wam się TO? 19.02.07, 21:28
      mam mieszane uczucia. to muzeum mialo byc 'nowym symbolem warszawy' i myslalem,
      ze bedzie bardziej spektakularne, jak muzeum sztuki wspolczesnej
      zaprojektowanej chyba przez Liebeskinda gdziestam w Usa albo Guggenheim w
      Bilbao albo Centre Georges Pompidou w Paryzu, ze to bedzie jakis budynek,
      JAKIS, o ksztalcie i charakterze. nie moge powiedziec, ze ten mi sie w ogole
      nie podoba i ze uwazam, ze to jest badziew, zle i brzydkie, bo tak nie jest, bo
      jest to dobra architektura, tylko 'spodziewalem sie czegos innego'.

fakt faktem, ze to skrzyzowanie za parenascie lat bedzie wygladalo troche
      inaczej. zniknie sezam, makdonalds przy sezamie, nad metrem swietokrzyska
      pewnie tez cos postawia, wiec ten projekt ma jedna niewatpliwa zalete - nie
      bedzie kolidowal wizualnie z niczym innym, co powstanie w okolicy, tak samo jak
      nie bedzie sie klocil z palacem. jesli handlarze postawia nad metrem centrum
      ten swoj burdel, to tez nie waidomo, jak to bedzie wygladalo, prawdopodobnie
      chujowo.

bardzo bardzo obawiam sie tego, ze przy warszawskiej mentalnosci, te
      plaszczyzny pokryja sie billboardami albo innym reklamowym gownem, tak jak jest
      to w wypadku bardzo ladnego muzeum narodowego (chyba moj ulubiony budynek w
      warszawie). nie wiem tez z czego ma byc robiona elewacja, jak to ma byc
      wykonczone, jezeli wykonczenie i okladziny beda dobrej jakosci, to moze dobrze
      wygladac. a bardzo podoba mi sie w tym budynku to, ze jest tak blisko
      marszalkowskiej, ona przed wojna miala zwarta zabudowe, tak jak to widac na
      odcinku od alei jerozol do pl unii lubelskiej
    • stryj_dionizy Re: podoba wam się TO? 20.02.07, 00:04
      Nie powaliło mnie. Z góry (pierwsze zdjęcie) przypomina dworzec kolejowy z
      krytymi peronami, aż dziwne, że z boku nie wychodzą tory.
      Widok z boku daje większe poczucie elegancji, ale jest to elegancja DT Centrum
      po rewitalizacji. A główna bryła jakby unosiła się na poduszce
      antygrawitacyjnej. Jak wyłączą zasilanie, to zmiażdży dolne piętra...

Nie znam się na nowoczesnej architekturze, ale brakuje mi klasycznej równowagi,
      rytmu podziałów na elewacji itd. Poza tym miło, jak z bryły budynku wynika
      jasno, gdzie jest wejście :) Wiem, to takie nienowoczesne...

Ale pocieszam się, że od koncepcji do projektu sporo jeszcze może się zmienić.
    • warszawianka_jedna coś w tym jest 20.02.07, 10:45
      miasta.gazeta.pl/warszawa/51,34862,3931363.html?i=0

Bryła muzeum ma stanowić lustrzane odbicie nowych Kupieckich Domów Towarowych.
      Czyli dwa pudła ustawione symetrycznie na pl. Defilad przed wejściem do Pałacu
      Kultury utworzą ramy agory. W bryle po lewej (bliżej stacji metra Centrum) będą
      sprzedawać tanie ciuchy, w tej po prawej też jakieś towary, bo aż 10 tys. z 35
      tys. m kw. gmachu muzeum zajmą sklepy. Projektant chce, by handel odbywał się
      na parterze i piętrze za szklanymi witrynami. Sztuka zostałaby wypchnięta na
      wyższe poziomy.

fak, to się w głowie nie mieści.
      • krwawymsciciel Re: coś w tym jest 20.02.07, 11:32
        to znaczy dokladnie co sie nie miesci?
        • warszawianka_jedna Re: coś w tym jest 20.02.07, 11:59
          krwawymsciciel napisał:

> to znaczy dokladnie co sie nie miesci?

to, że po zbudowaniu bliżniaczego obiektu KDT-szajs, Marszałkowska będzie
          wygladała jak wybetonowany ściek dla samochodów. Nie mówiac juz o tym, że ktos
          pomyliwszy budynki, mógłby uznać chińskie szmaty za czołowy trend polskiej
          sztuki nowoczesnej.
          Poza tym uważam, że w muzeum powinny być restauracje i sklepiki tematyczne
          oferujące stosowne pamiątki.Obawiam sie, że w naszej rzeczywistości zwycięży
          tylko komercja i żeby dostać sie na sale wystawowe, będziemy musieli przebijać
          sie przez jakies butiki z bielizną.
          • krwawymsciciel Re: coś w tym jest 20.02.07, 12:11
            nie wiadomo, czy kdt tam powstanie jeszcze, bo miasto gra ciagle na zwloke. a
            nawet jesli, to projekt nowego KurwaDupaTronu pokazywanego juz na lamach
            stolecznej, wyglada troche inaczej, nie jest 'minimalistyczny do n-tej potegi',
            fasade ma w jakistam sposob urozmaicona czymstam, ogolnie jest to srednia
            architektura, ale nie jest tak tragiczna jak wszyscy mysleli ze bedzie. nie
            pamietam dokladnie jak to wyglada, pamietam, ze bardziej niz projektem wkurzalem
            sie tym, ze kupcy ilestam pieter beda wynajmowali firmom zewnetrznym na biura
            siura i tak dalej, czyli ze wynajmem beda dorabiac do swoich neo-szczęk, czyli
            upadajacego i coraz mniej rentownego modelu biznesowego

mysle, ze nie ma obaw co do bielizny - w koncu w zamku ujazdowskim i w zachecie
            nie masz sklepow z chinskimi szmatami. co prawda w CSW dzialal przez jakis czas
            lumpeks, ale od paru lat na jego miejscu jest jakas galeria. poza tym, i w
            zachecie i w csw masz restauracje oraz sklepiki tematyczne, czyli zajebiste
            ksiegarnie :) fajnie byloby, gdyby w nowym muzeum miescilo sie jakies centrum
            turystyczne tez, takie na dobrym poziomie, a nie pttk z pania za szklem.
    • krwawymsciciel inne projekty 20.02.07, 11:42
      www.museumcompetition.pl/nagrody.php
      patrzac na inne projekty, stwierdzam, ze zdecydowanie wole ten, ktory wygral.
      • warszawianka_jedna Re: inne projekty 20.02.07, 12:13
        krwawymsciciel napisał:

> patrzac na inne projekty, stwierdzam, ze zdecydowanie wole ten, ktory wygral.

patrząc na inne projekty, stwierdzam, że zdecydowanie wolę projekt pracowni
        Szaroszczyk-Rycerski.
        Uważam, że ta koncepcja jest bardziej "ludzka", harmonizuje z PKiN, czego nie
        można ignorować, oraz parkiem.
        • krwawymsciciel Re: inne projekty 20.02.07, 12:29
          oj, a mi sie ten nie podoba, za bardzo przeszklona fasada przypomina mi
          podrasowane domy centrum po drugiej stronie ulicy, a kolumnada + srodek zajezdza
          BUWem
          • warszawianka_jedna Re: inne projekty 20.02.07, 12:40
            krwawymsciciel napisał:

> kolumnada + srodek zajezdza BUWem

to fakt, ale wolę to, niż pudło z rulonami, przypominające dworzec lub market.
            • krwawymsciciel Re: inne projekty 20.02.07, 12:44
              rulony beda widoczne tylko z gory, na codzien bedziesz miala samo pudlo :)
      • leniwy_wiesniak Re: inne projekty 20.02.07, 17:14
        mi się najbardziej podobają:

- II miejsce (www.museumcompetition.pl/nagrody_more.php?id=2)

- Snohetta AS (www.museumcompetition.pl/nagrody_more.php?id=12)
        To jest trochę dziwne, ale w sumie to przecież ma być muzeum sztuki
        współczesnej. Zwłaszcza drugie zdjęcie mi się podoba....
    • warszawianka_jedna podoba wam się Pasaż Wiecha? 20.02.07, 13:02
      tu też wprowadzono minimalizm estetyczny, szkoda tylko, że w tej skali to
      człowiek czuje się minimalny.
      • krwawymsciciel Re: podoba wam się Pasaż Wiecha? 21.02.07, 14:01
        nie wiem, czy wyjebanie rozlatujacego sie daszku i popekanych i obszczanych
        pergoli i zastapienie tego czyms trwalszym to minimalizm, jesli tak, to jestem
        minimalista :)
    • warszawianka_jedna Dyrektor zrezygnował, 22.02.07, 19:43
      Dyrektor Muzeum Sztuki Nowoczesnej złożył dymisję, bo nie chce zaakceptować
      nagrodzonego projektu gmachu przyszłego muzeum, które ma stanąć na rogu
      Świętokrzyskiej i Marszałkowskiej.

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3938457.html
      Chyba szanuję gościa ;-)
      • krwawymsciciel Re: Dyrektor zrezygnował, 22.02.07, 20:01
        ojezu

mogl lobbowac inny projekt, balbym sie do takiego wejsc.
    • rodja Re: podoba wam się TO? 25.02.07, 00:00
      a czy nie chodzi czasem po prostu o to, żeby jak najszybciej postawić
      cokolwiek,żeby jak naszybciej 'zwolnić' i przejąć zamek Ujazdowski?
      • krwawymsciciel Re: podoba wam się TO? 25.02.07, 10:27
        zamek ujazdowski zostaje tam gdzie jest i centrum sztuki wspolczesnej tez.
    • krwawymsciciel no to siup 13.03.07, 12:53
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3982811.html
      bedzie klocek. byle go na jakis wesoly kolor pomalowali, np: na zolty
    • vvesna To może dla porównania 15.03.07, 19:38
      Oto, co wygrało konkurs na gmach Biblioteki Narodowej w Pradze:
      dom.gazeta.pl/nieruchomosci/5,74257,3972942.html?i=0
      Mnie kojarzy się z czeskimi filmami animowanymi. No i nie przypomina blaszanego
      supermarketu. Ale czy pasuje do reszty? - to już sprawa dyskusyjna.
      • warszawianka_jedna Re: To może dla porównania 15.03.07, 21:40
        no czad po prostu, jak glut jakiś.
        • krwawymsciciel Re: To może dla porównania 15.03.07, 22:52
          troll, kurwa!
      • niegrzeczna_czarna Re: To może dla porównania 16.03.07, 11:17
        vvesna napisała:

> Oto, co wygrało konkurs na gmach Biblioteki Narodowej w Pradze:

Łomatulu.................

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka