kibic102 11.03.06, 07:37 i tak przez najbliższe, kolejne 10 lat. aż powymierają ci, którym odszkodowania się należą. to sukces załusek i im podobnych. gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tarantula01 Re: Strefa uciążliwości wokół Okęcia znowu nieważ 11.03.06, 23:16 Przecież będą? spadkobiercy. To zmienia Twój horyzont czasu. Pytanie, w którą stronę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek kibic od dawna promowal nielegalna rozbudowe lotni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 12:31 caly przekret polegal na tym zeby odszkdoowan nie zaplacic w tym celu pod naciskiem lesieckiego z ppl sejm zmienil ustawe o ochronie srodowiska - by utworzenie OOU nie bylo wymagane do pozwolenia budowlanego - tylko do oddania obiektu - owczesny wojewoda z sld stosownie nie wydal pozwolenia budowlanego na pierwszy wniosek (pod rzadami starej wersji ustawy) - tylko na drugi - nie zawierajacy jakichkolwiek poprawek - bo takowych nie mozna zrobic w dwa tygodnie ppl nie ma i nigdy nie bedzie mial kasy na odszkodowanaia - i kibic o tym doskonale wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: kibic od dawna promowal nielegalna rozbudowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 13:54 TO smutne, że tysiące mieszkańców byłego OOU straciło ostatnią szansę na godziwe odszkodowania. Pierwsze odszkodowania zostały już przyznane a pieniądze wypłacane. Protest i uchylenie OOU spowodowało, że to wszystko przepadło. Tysiące ludzi żyjących w OOU straciło nadzieję na godziwe życie, straciło szansę na pieniądze i poprawę swojego losu. No ale, dla działaczy, szczególnie spoza OOU, los tych ludzi niewiele znaczy. Nie w smak im było, że sprawa jest na dobrej drodze do zakończenia i to że ludzie w końcu dostaliby swoje tak długo oczekiwane pieniądze. Teraz nie mają nic, ale można się ciągle bawić w protesty. Szczególnie kiedy się mieszka daleko od lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek glos z zalusek, przyjaciel lesieckeigo, podroznik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 14:38 pasazer i wiele innych nickow i zawsze te same klamstwa ppl nie mialo pieniedzy na odszkodowania dla 100 osob - a co dopiero dla tysiecy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: glos z zalusek, przyjaciel lesieckeigo, podro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 22:17 Pierwsze odszkodowania dla uprawnionych mieszkańców OOU zostały właśnie przyznane a pieniądze wypłacane. Ten proces został przerwany przez uchylenie OOU. Wszelka nadzieja tysięcy mieszkańców OOU na godziwe odszkodowania została pogrzebana. Ci biedni ludzie muszą znosić uciążliwości związane z lotniskiem, teraz już bez perspektywy na pieniądze z odszkodowań. Ale, co to może obchodzić tych co mieszkają o wiele kilometrów od lotniska i OOU i z protestów uczynili sobie sens życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek glos z zalusek, przyjaciel lesieckeigo, podro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 22:36 to Dorn zaprotestowal ??? przeciez nie wiadomo nawet gdzie on mieszka Odpowiedz Link Zgłoś
mhmmhm1 Re: glos z zalusek, przyjaciel lesieckeigo, podr 13.03.06, 09:42 rzepraszam, a ci ludzie to jacyś głupi byli? tu lotnisko było przed wojną - widziały gały co brały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek przed wojna bylo lotnisko trawiaste na 10k pax/rok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 17:38 mozemy wrocic do tamtego stanu Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Strefa uciążliwości wokół Okęcia znowu nieważ 13.03.06, 14:16 Dla mnie osobiście sprawa jest ewidentna. Nie ma OOU, PPL nie musi płacić. Znam ludzi, którzy mieszkają w strefie. Od kilku lat mogliby dostawać odszkodowanie za hałas. Nie dostają nic. A żyją skromnie w renty. Dla nich każde 100 zł byłoby coś. Przez te kilka lat stracili wiele takich setek. Mam wrażenie, że specjalnie tworzyło się wadliwe plany OOU. Wiadomo, że są ludzie z różnych dziwnych stowarzyszeń sąsiedzkich, których życiowym celem jest skarżenie wszystkiego co się da. Więc po prostu wykorzystano tych baranów, by przez te kolejne lata uwalać OOU. Nowa i poprawna strefa OOU jest zapewne gotowa od dawna. I zostanie przyjęta na tydzień przed planowanym otwarciem nowego terminala. Tak jest PPL nie ma kasy na odszkodowania. Przynajmnuiej nie ma do momentu gdzy nie zostanie uruchomiony nowy terminal. Dzięki tym skarżącym PPL zaposzczędził wiele milionów, które może przeznaczyć na lepsze wyposażenie swoich biur. Stracili ludzie, dla których każdy grosz się liczy. Dziękujemy ci Komagane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek kolejna kompromitacja wampira - nie ma zielonego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 17:41 pojecia - a zabiera glos odszkodowanie nie maja nic wspolnego z zapomogami dla rencistow a z tymi biurami ppl to juz piramidalna bzdura - w stylu wampira, tarantuli i marcina vel przyjaciela lesieckiego vel podroznika itd nawet sie nie wypytales swoich zleceniodawcow o czym jest mowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Wampir w obronie łapowników? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 18:12 Odszkodowania, owszem, przyznano pięciu osobom. Ciekawe, czy wszystkim poęciu postawiono ultimatum: dostaniesz odszkodowanie, ale pod warunkiem, że procent dla mnie. No to w takim razie po kieszeni dostało aż sześć osób: pięciu z oou i szósty łapówkobiorca. No fakt, aż żal serce sciska, tyle tysięcy mogło wpasć do kieszeni, i to bez podatku, a tu jakies oszołomy uniewazniły oou i zepsuły tak świetnie zapowiadający sie interes. Jakaż strata dla dobroobytu naszych obywateli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Wampir w obronie łapowników? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 19:27 > postawiono ultimatum: dostaniesz odszkodowanie, ale pod warunkiem, że procent > dla mnie. > > No to w takim razie po kieszeni dostało aż sześć osób: pięciu z oou i szósty > łapówkobiorca. No fakt, aż żal serce sciska, tyle tysięcy mogło wpasć do > kieszeni, i to bez podatku, a tu jakies oszołomy uniewazniły oou i zepsuły tak > świetnie zapowiadający sie interes. Dlaczego myślisz że wszyscy są tacy sami jak ty ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek mozna tylko pomarzyc zeby wszyscy byli jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 18:37 komagane niestety - uczciwi inaczej - jak marcin i wampir - wystepuja w duzej liczbie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Re: Strefa uciążliwości wokół Okęcia znowu nieważ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 18:16 Sto zlotych odszkodowania?????? Za hałas lotniczy????? Tyle to nawet na flaszkę nie starczy, by upić sie i zagłuszyć choc na chwilę ryk samolotów nad głową przez cały dzień i pół nocy. Zaprawdę, Wampir, po raz kolejny udało ci się mnie rozśmieszyć do łez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Strefa uciążliwości wokół Okęcia znowu nieważ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 19:22 Pierwsze godziwe odszkodowania zostały przyznane mieszkańcom OOU a pieniądze wypłacane. Teraz wskutek działalności grupki pieniaczy to wszystko przepadło. Mieszkańcy byłego OOU stracili szansę na godziwe odszkodowania, bo działaczom nie w smak było, że ludzie mieszkający w OOU dostaną swoje pieniądze a sprawa zostanie załatwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Re: Strefa uciążliwości wokół Okęcia znowu nieważ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 21:26 Wtypłacane? Co to znaczy "wypłacane"? Może by tak aspekt dokonany zastosować: albo były wypłacone, albo nie były wypłacone. Czyżby tych pięciu kolesi dostało jednak odszkodowania? A co z resztą - 1195 osobami (przynajmniej tyle było przed dwoma laty)? Tak się składa, że znam osobiście tych, których zgłoszenia o odszkodowanie miały numery kolejne jednocyfrowe (tj. ich zgłoszenia po odszkodowanie przyjęto na samym początku). I bez wątpienia nie dostali oni ani grosza. To kto dostał odszkodowanie, Marcinku? I co to znaczy "odszkodowanie godziwe"? Twój kolega wampir uważa, że "godziwe" to jest 100 zł. Czy tych pięciu szczęśliwców dostało po 100 zł, po czym poszli zadowoleni do domu? To ja ci powiem: to nie nazywa sie odszkodowanie. To sie nazywa jałmużna. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Komagane - naucz się czytać i rozumieć co czytasz 14.03.06, 01:40 Gdzie ja napisałem, ze odszkodowanie ma być w wysokości 100 zł? Wiem, że w twoim wieku umysł pracuje już nieco inaczej, ale jednak jak czytasz moje posty, to postaraj się nieco skupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek tej sztuki nie mozna nauczyc sie od ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 18:35 ty nawet nie potrafisz przeczytac swoich postow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SSW Re: To chyba histeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 23:13 Podstawą prawną do żądania odszkodowania jest ustawa Prawo ochrony środowiska, nie żadne rozporządzenie wojewody. Rozporządzenie o ustanowieniu obszaru ograniczonego użytkowania to przepis planistyczny, który wprowadza nakazy i ograniczenia do miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego. W każdym razie to jest wersja jednego z urzędników wojewody, który w 2003 (?) jeździł z panią Stępniewską "gasić pożary" w poszczególnych gminach i dzielnicach (dotyczące rozbudowy lotniska). Jeśli nie ma wyznaczonego takiego obszaru to chyba prostą konsekwencją jest natychmiastowe zamknięcie przedsiębiorstwa które narusza obowiązujące normy, bo to znaczy, że w na całym obszarze normy muszą być dochowane. I to jest teraz chyba najpilniejsze zadanie wojewody. Wiem, że narażam się na niewybredne komentarze, tych mieszkańców Warszawy których udało się kombinatorom zmanipulować. To jest przecież stosowana od kilku lat metoda (niestety przez dziennikarzy - którzy zresztą wkrótce zostają np rzecznikami prasowymi PPPL). Nie dajmy się zwariować. To naprawdę nie mieszkańcy są winni tego wstydu jaki Warszawie przynosi rozbabrana od lat sprawa lotniska. Winni są urzędnicy państwowi z rządowej administracji. Tyle że oni są prawie anonimowi, stale się zmieniają.. Czasu im wystarcza tylko na zapłacenie firmom konsultingowym za kolejne analizy, studium wykonalności, projekcje i symulacje. Nie zdążą tego przeczytać (nie mówiąc o podjęciu decyzji) bo mija 4 lata i przychodzi nowa ekipa, kóra najpierw sprawdza "błędy" poprzedników, powołuje ekspertów ..... Wkrótce wrócą przecież następni. A obywatele wzajemnie na siebie ujadają na takim forum gazety, wywołując jedynie uśmieszki na twarzach decydentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: To chyba histeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 07:43 Działacze cały czas działają, bo taki jest ich sens życia. Wciąż działać i protestować, obiecywać zamknięcie lotniska. Mogą sobie spokojnie działać, bo mieszkają daleko od lotniska, poza OOU. A dla mieszkańców OOU nic z tego nie wynika. Pierwsze odszkodowania już były przyznane a pieniądze były wypłacane, ale ten proces został przerwany przez grupkę pieniaczy, którzy doprowadzili do uchylenia OOU. Teraz w OOU już nikt nie ma nadziei na godziwe odszkodowania. Ludzie zostali wykorzystani w grach działaczy, którzy sobie lubią protestować i nie w smak im definitywne załatwienie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka Re: To chyba histeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 10:20 Czytam i nic nie rozumiem - dlaczego nie podajecie faktów? Ile konkretnie osób i kiedy dostało odszkodowania? Ile konkretnie wniosków zostało wstrzymanych z powodu uchylenia OOU? Mieszkam już poza strefą, odszkodowania mnie nie dotyczą - ale gdyby mnie dotyczyły, to zadowalało by mnie tylko jedno odszkodowanie: postawienie w lepszym miejscu takiego samego domu, w jakim mieszkam teraz (12 mieszkań) i przeprowadzenia tam wraz ze wszystkimi sąsiadami - na koszt państwa oczywiście. Bo przecież PPL to przedsiębiorstwo państwowe? Ale znacznie LEPSZYM rozwiązaniem jest wyprowadzenie portu z Warszawy w miejsce, gdzie: 1) huk samolotów nie będzie przeszkadzał ludziom, 2) port będzie mógł swobodnie się rozwijać. Dlaczego na tym Forum toczone są dziwne wojny, zamiast wspólnego działania na rzecz takiego rozwiązania? Przecież dla ludzi jest ono zdecydowanie najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka kto zapłaci odszkodowania - lepiej poza W-wę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 10:28 Tak mnie zgniewało czytanie powyższych wojowniczych wypowiedzi, że mnie zakręciło co do własności PPL, ale weszłam na stronę www.lotnisko-chopina.pl/ppl.php a tam "jak byk": przedsiębiorstwo PAŃSTWOWE! A to oznacza, że to MY poniesiemy koszty odszkodowań! Chyba nie ma już nikogo, kto by wierzył, że Państwo ma jakieś własne pieniądze, które ukrywa gdzieś po kieszeniach i trzeba mu je wyrwać??? Jeżeli mam płacić, to wolę za to, co ma większy sens: WYPROWADZENIE PORTU Z WARSZAWY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mala_nicki Re: Strefa uciążliwości wokół Okęcia znowu nieważ 14.03.06, 12:22 I znowu przegrana Jacusia :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek skoro ja bylem przeciw temu przekretowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 18:36 wiec to moja wygrana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: skoro ja bylem przeciw temu przekretowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 23:07 Bez wątpienia - jest to sukces działaczy, którzy uczynili sobie z protestowania sposób na życie. Normalnie mieszkańcy OOU stracili ostatnią nadzieję na godziwe odszkodowania wskutek działalności tej grupki pieniaczy. Już były przyznane pierwsze odszkodowania a pieniądze miały byc wypłacane, keidy wskutek pieniactwa grupki działaczy, w wielu wypadkach spoza OOU, ten proces został przerwany. Szansa na godziwe odszkodowania przepadła, bo nie w samk było działaczom, że sprawa będzie załatwiona po myśli mieszkańcow OOU i doprowadzili oni do uchylenia OOU, dla swoich korzyści. To są smutne fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wloszka gdzie nasze odzkodowania? IP: *.chello.pl 15.03.06, 01:45 my tu ludzie biedne na okęciu mieszkamy. Obiecali nam jakieś odszokowania za te samoloty co nad głowami nam latajom, ale shulce i partosiewicze oprotestowali. A nam bieda. Bo pieniendzy nie ma, a samoloty jak latały tak latajom. I co nam po tym? Jak wieść niesie, to ta stara shultz i ten partosiewicz chcą by lotnisko im tylko zaplacilo, to odstompiom od protestu. Ponoć już wszystko mają obgadane A nam bieda, bo nam nikt ani grosza nie zapłaci. Wszystko zabierze ten partosiewicz z tą shultz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: gdzie nasze odzkodowania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 07:18 Jakby nie było, to mieszkańcy OOU, wraz z uchyleniem OOU wskutek działania grupki protestowiczów, utracili ostatnią szansę na godziwe odszkodowania. To jest smutny fakt. Teraz tysiące ludzi będą znosić uciążliwości związane z lotniskiem bez szansy na żadne pieniądze. Sądząc po wynikach ten protest na pewno nie był w interesie tysięcy ludzi mieszkających w OOU. Ich nadzieja na godziwe odszkodowania została pogrzebana wraz z uchyleniem OOU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka Re: gdzie nasze odzkodowania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 14:28 weszłam na stronę www.lotnisko-chopina.pl/ppl.php a tam "jak byk": przedsiębiorstwo PAŃSTWOWE! A to oznacza, że to MY poniesiemy koszty odszkodowań! Chyba nie ma już nikogo, kto by wierzył, że Państwo ma jakieś własne pieniądze, które ukrywa gdzieś po kieszeniach i trzeba mu je wyrwać??? Jeżeli mam płacić, to wolę za to, co ma większy sens: WYPROWADZENIE PORTU Z WARSZAWY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Włochowianki Re: gdzie nasze odzkodowania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 16:36 Za czasów funkcjonowania w obrocie prawnym pierwszego rozporządzenia o oou o wykup lub odszkodowanie wystapiło ponad 1200 osób. PPL wszystkim odmówiło wykupu nieruchomosci ani odszkodowania za uciązliwości, za wyjątkiem 5 osób. Informację tę uzyskałam w czasie rozprawy sądowej jednej z osób, której właśnie odmówiono wykupu, a udzielił jej dyrektor biura do spraw oou przy PPL, Tomasz Szawłowski. Ksero pism odmawiających wypłaty odszkodowania dostarczone zostało dziennikarzom, m. in dziennikarzom GW. Żeby dostac takie pisemko z odmowa wypłaty, lyudzie musieli przyniesć do PPL szereg aktualnych dokumentów (wyciągi z ksiąg wieczystych, kopie pozwoleń na budowe i uzytkowanie itp.). Wnioski o wypłatę odszkodowania przyjmowano, gdy dokumenty były w porządku. Odmowę wypłaty odszkodowania uzasadniano tym, że.... sytuacja wprowadzenia oou w niczym nie zmieniła sposobu użytkowania domu czy działki. Wniosek: PPL nie zamierzało wypłacac odszkodowań bez sprawy sądowej. Zapewne liczyło na to, że częsć wnioskodawców zrezygnuje ze względu na koszty i przewlekłość sprawy, a tymczasem czas na składanie roszczeń sie przedawni. Zgodnie z ustawą Prawio ochrony środowiska, roszczenia do PPL mozna składać tylko w ciągu dwóch lat od chwili ustanowienia oou. Choćby z tyego powodu należało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Sorry, urwało tekst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 16:43 Choćby z tego powodu należało było rozporządzenie uchylić. Wojewoda szykuje się do uchwalenia nowego rozporządzenia. Tym razem pozwolił na składanie wniosków co do treści aktu. Uważam, że w rozporządzeniu powinno sie znaleźć: a) zapis mówiący jasno o tym, komu należy się odszkodowanie czy wykup z tytułu uchwalenia oou, b) jak nalezy ustalac utratę wartosci nieruchomosci (np. przekroczenia norm o 5 dB = utrata wartości domu o X%) c) wskazać wyraźnie, że to PPL jako właściciel lotniska jest adresatem roszczeń (albo jego nastepcy prawni), d) ustanowic kaucje zabezpieczająca na poczet roszczeń. Wtedy mieszkańcy oou mogą się poczuć (nieco) bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka Re: uchylenie OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 17:08 Teraz zaczynam rozumieć, dziękuję za wyjaśnienia; Cytuję, żeby mi coś nie uciekło: "Za czasów funkcjonowania w obrocie prawnym pierwszego rozporządzenia o OOU o wykup lub odszkodowanie wystapiło ponad 1200 osób. PPL wszystkim odmówiło wykupu nieruchomosci ani odszkodowania za uciązliwości, za wyjątkiem 5 osób. Informację tę uzyskałam w czasie rozprawy sądowej jednej z osób, której właśnie odmówiono wykupu, a udzielił jej dyrektor biura do spraw OOU przy PPL, Tomasz Szawłowski. Ksero pism odmawiających wypłaty odszkodowania dostarczone zostało dziennikarzom, m. in dziennikarzom GW. Żeby dostac takie pisemko z odmowa wypłaty, ludzie musieli przyniesć do PPL szereg aktualnych dokumentów (wyciągi z ksiąg wieczystych, kopie pozwoleń na budowe i uzytkowanie itp.). Wnioski o wypłatę odszkodowania przyjmowano, gdy dokumenty były w porządku. Odmowę wypłaty odszkodowania uzasadniano tym, że.... sytuacja wprowadzenia oou w niczym nie zmieniła sposobu użytkowania domu czy działki. Wniosek: PPL nie zamierzało wypłacac odszkodowań bez sprawy sądowej. Zapewne liczyło na to, że częsć wnioskodawców zrezygnuje ze względu na koszty i przewlekłość sprawy, a tymczasem czas na składanie roszczeń sie przedawni. Zgodnie z ustawą Prawio ochrony środowiska, roszczenia do PPL mozna składać tylko w ciągu DWÓCH lat od chwili ustanowienia oou. Choćby z tego powodu należało uchylić..." To wszystko jest oburzające; no i widzę znajome nazwisko - czy Szawłowski nie był w Mieście odpowiedzialny za drogi? Jakoś bardzo źle się kojarzy. Nie mieszkam w zasięgu OOU, żadne odszkodowanie mi się nie należy - ale mam nadzieję, że mieszkańcy nie odpuszczą i będą ponawiać wnioski, tak długo, aż sprawa lotniska zostanie rozwiązana kompleksowo. Stwierdzenie nowego wiceministra Min.Transportu i Budownictwa, że "trzeba się zastanowić, czy lotnisko poza Warszawą jest potrzebne" to szczyt arogancji!! Nawet, jeśli mieszkańcy OOU otrzymają odszkodowania, to przecież nie zmniejszy to uciążliwości! O ile się orientuję, nie ma szans, aby odszkodowanie stanowiło równowartość domu z działką PO AKTUALNYCH CENACH, a tylko to, byłoby rzeczywistą rekompensatą, bo pozwoliło by ludziom wyprowadzić się z zasięgu lotniska. Ale z drugiej strony, gdyby się tak stało, co by nastąpiło potem? Działki kupiłyby firmy, na jakieś magazyny, itp. i cały, wielki obszar miasta zostałby ZAMORDOWANY! Jedynym właściwym rozwiązaniem jest wyprowadzenie lotniska z Warszawy, ale jak nakłonić do tego "władzę"?? Szczególnie jeśli wśród nas, mieszkańców, są tak dziwne podziały i trwają jakieś chore wojny? Jak możemy doprowadzić do rozwiązania problemu lotniska, czy jakiegokolwiek problemu, jeśli nie potrafimy dogadać się ze sobą???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: uchylenie OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 19:47 Działacze spoza OOU jak zwykle wiedzą co jest najlepsze dla mieszkańców OOU. Rady spoza OOU już właśnie doprowadziły do uchylenia OOU. Mieszkańcy OOU stracili właśnie szansę na godziwe odszkodowania. Wciąż żyją ze wszystkimi uciążliwośćiami lotniska a już stracili nadzieję na lepsze życie. I to wtedy kiedy pierwsze odszkodowania były już przyznane a pieniądze miały być wypłacane. Teraz na zawsze, albo przynajmniej na wiele lat szansa na zmianę warunków przepadła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek dzialacz marcin wie najlepiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 21:03 mozna nawet powiedziec ze marcin jest super dzialaczem i nadrzednym mieszkancem zarowno OOU jak i obszarow poza OOU - cokolwiek to zreszta znaczy dlatego korzysta z wielu nickow i pisze co mu slina do glowy przyniesie Odpowiedz Link Zgłoś
komagane I jeszcze jedno 15.03.06, 21:35 Działacze spoza OOU? Oświadczam więc, że: - moja rodzina mieszka w tym samym miejscu od lat 20-tych ubiegłego wieku, - mój dom znajduje się w oou (dawniej Z-1, obecnie strefa M) - to nie ja przyszlam do lotniska, to lotnisko przyszło do mnie (dokładniej, do moich dziadków). Marcin, którego posty wydają sie być polemiczne wobec krytyków oou, niestety mija się z prawdą. Jesli powstanie nowy obszar ograniczonego uzytkowania, wszyscy właściciele nieruchomości z tego obszaru ponownie nabędą prawa do odszkodowania bądź wykupu. Poniewaz jednak mocodawcy Marcina nie mają środków na te odszkodowania, więc robią różne cuda, także medialne, żeby ich nie wypłacić. Łatwiejsza byłaby rezygracja z rozbudowy lotniska. Łatwiejsza i chyba tańsza, per saldo. I mniej stresująca dla mieszkańców oou, zmuszanych do nerwowego wlóczenia sie po sądach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek OOU nie zawiera calosci obszaru uciazliwosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 21:53 wedlug badan poprzedzajacych utworzenie OOU o obszarze ok 50 km kw stwierdzono lub przewidywano przekroczenie norm na obszarze ponad 140-160 km kw mozna w prosty spsob wykazac ze ppl poslugiwalo sie przestarzalymi metodami pomiaru jak rowniez razaco zanizonymi projekcjami wzrostu ruchu lotniczego stad 'OOU' stanowi gora 30 pct prawdziwego obszaru uciazliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka Re: OOU nie zawiera calosci obszaru uciazliwosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 22:50 Nie wiem ile kilometrów od lotniska stoi mój dom, ale dość daleko od OOU; co nie przeszkadza, że kiedy w maju są chyba loty czarterowe, nad moim domem samoloty schodzą do lądowania, z okna na I piętrze widzę głowy ludzi w oknach samolotu, a huk jest taki, że można oszaleć! Dlatego chcę, żeby cały wysiłek walki z lotniskiem poszedł na wyprowadzenie go z Warszawy, bo OOU dotyczy setek, a pokrzywdzonych są tysiące! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: OOU nie zawiera calosci obszaru uciazliwosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 08:31 Już się mówi o nowym obszarze i co on może zawierać. Ale właśnie grupa działaczy doprowadziła do uchylenia obecnego OOU. W chwili kiedy już pierwsze odszkodowania były przyznane a pieniądze miały być wypłacana. Ta ostatnia szansa na godziwe odszkodowania przepadła. I to nie pierwszy raz kiedy działaczom nie spodobało się, że sprawa ma być rozwiązana a ludzie dostaną swoje pieniądze. Kto to wie, nowy OOU tak samo może się niespodobać jakimś działaczom (np spoza nowego OOU) i znowu doprowadzą do jego uchylenia. I znowu. I znowu. A mieszkańcy OOU już mieli pierwsze odszkodowania przyznane i pieniądze miały być wypłacane. A teraz nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek do odszkodowan nie trzeba OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 07:16 OOU jest potrzebna do rozbudowy podstawa do wyplacenia odszkodowan/wykupu jest przekroczenie norm halasu rozbudowa w sposob oczywisty halas powiekszy na odszkodowania potrzebne jest wiele miliardow - wiecej niz na nowe lotnisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: do odszkodowan nie trzeba OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 08:18 Odszkodowania z tytułu OOU przepadły gdy grupa działaczy doprowadziła do uchylenia OOU. Teraz trzeba sie procesować a nie każdy ma na to pieniądze, bo duży zastaw trzeba wyłożyć. Nawet nikt z działaczy, którzy mówią że odszkodowanie jest za hałas nie wygrał takiego procesu i nawet nie śmiał założyć takiej sprawy. Więc ci działacze cały czas tylko mówią o tym. A tymczasem pierwsze odszkodowania z tytułu OOU były już przyznane uprawnionym mieszkańcom OOU a pieniądze miały już być wypłacane. A teraz nie ma nic bo OOU został uchylony przez pieniactwo działaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Nie kłam, Marcinie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 08:37 Nie kłam, Marcinie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek do odszkodowan nie trzeba OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 17:51 kilka razy ppl odszkodowania juz wyplacalo - bez OOU ostatni raz w 1991 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: do odszkodowan nie trzeba OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 19:08 Czemu żaden z działaczy, nie założy sprawy lotnisku i nie wygra jej na podstawie przekroczonych norm hałasu, jak to tutaj doradza innym ? Skoro to taka łatwa sprawa to powinni mieć już wygraną w garści z lub bez OOU. Ale, jak na razie to tylko ta grupka działaczy doprowadziła swoim pieniactwem do uchylenia obecnego OOU. I szansa na godziwe odszkodowania dla tysięcy uprawnionych mieszkańców OOU przepadła. A pierwsze odszkodowania były już przyznane a pieniądze miały być wypłacone. Teraz działacze już mówią o nowym OOU. Ale ten przecież też może być oprotestowany przez innych albo nawet tych samych działaczy. A potem znowu. I znowu. A mieszkańcy nie mają nic przez te wszystkie lata. I muszą znosić wszelkie uciążliwości, kiedy działacze się bawią i procesują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek do odszkodowan nie trzeba OOU - ale dobra wola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 20:34 a koniecznosc zakladania sprawy lotnisku dowodzi zlej woli ppl oraz braku kasy na odszkodowania nie - dla OOU - wokol lotniska jesli lotnisko nie spelnia norm halasu - musi zostac przeniesiesione nowe lotnisko poza Warszawa - to rozwoj lotnictwa i tansze bilety oraz rozwoj Stolicy - a nie ladowanie kasy w okeckie bloto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: do odszkodowan nie trzeba OOU - ale dobra wol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 20:51 Jeżeli działacz spoza OOU nie chce zakładać sprawy to niech nie zakłada. Ale, niech zostawi w spokoju uprawnionych mieszkańców OOU, którzy czekali na odszkodowania z tytułu OOU. A na razie pieniactwo działaczy doprowadziło do uchylenia OOU i odszkodowania dla mieszkańców OOU przepadły. A pierwsze z nich już były przyznane bez sprawy sądowej i pieniądze miały już być wypłacone. I uprawnieni mieszkańcy OOU dostali by godziwe pieniądze. To się jednak nie spodobało działaczom bo już nie mogliby dalej protestować, a ci spoza OOU musieli by sami wystąpić na drogę sądową i działacze doprowadzili do uchylenia OOU. A mieszkańcy nie mają już nadziei na żadne odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SSW Prowokator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 20:51 Głos Marcina w tym wątku - to powtarzająca się stale żałosna prowokacja. Gdyby był mieszkańcem dotkniętym tą uciążliwością na pewno nie robiłby takich kpin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Prowokator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 20:59 Niech każdy oceni to co widzi. Grupka działaczy, w tym wielu mieszkających poza OOU, doprowadziła do uchylenia OOU i pozbawiła uprawnionych mieszkańców OOU, odszkodowań na które czekali. A pierwsze z nich z tytułu OOU już były przyznane (i to bez żadnych długich spraw sądowych) i pieniądze już miały być wypłacane. Mieszkańcy stracili nadzieję na odszkodowania na wiele lat, a może na zawsze. Takie są smutne efekty waszej działalności działacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka Re: Prowokator ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 22:06 Nawet, jeśli mieszkańcy OOU otrzymają odszkodowania, to przecież nie zmniejszy to uciążliwości! O ile się orientuję, nie ma szans, aby odszkodowanie stanowiło równowartość domu z działką PO AKTUALNYCH CENACH, a tylko to byłoby rzeczywistą rekompensatą, bo pozwoliło by ludziom wyprowadzić się z zasięgu lotniska. Ale z drugiej strony, gdyby się tak stało, co by nastąpiło potem? Działki kupiłyby firmy, na jakieś magazyny, itp. i cały, wielki obszar miasta zostałby ZAMORDOWANY! Jedynym właściwym rozwiązaniem jest wyprowadzenie lotniska z Warszawy, ale jak nakłonić do tego "władzę"?? Szczególnie jeśli wśród nas, mieszkańców, są tak dziwne podziały i trwają jakieś chore wojny? Jak możemy doprowadzić do rozwiązania problemu lotniska, czy jakiegokolwiek problemu, jeśli nie potrafimy dogadać się ze sobą???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wloszka Re: Prowokator ? IP: *.chello.pl 18.03.06, 01:34 ale ja nie mam nic przeciwko lotnisku w tym miejscu. wszystkie miasta mają lotniska. Tylko ta pieniaczka Szultz protesty pisze, bo liczy na haracz od lotniska. a dla nas biednych odszkodowań już nie starczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka Sorry, ja nie chcę lotniska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 17:16 Nie chcę huku samolotów nad głową, ten hałas jest bardzo szkodliwy - również dla tych, którzy uważają, że im nie przeszkadza. Ja będę zawsze za wyprowadzeniem lotniska z Warszawy, a przeciw rozbudowie. Chyby, że strefa OOU obejmie całe Nowe Włochy i PPL wypłaci odszkodowania, za które gdzie indziej kupimy wraz z sąsiadami takie same mieszkania - a na to PPL nie stać! Zresztą PPL jest przedsiębiorstwem PAŃSTWOWYM, czyli naszym, za nasze pieniądze - to co, sami sobie te odszkodowania mamy wypłacać? To ja już wolę ponieść koszty budowy nowego lotniska poza Warszawą, na ten cel gotowa jestem dodatkowo się opodatkować! Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Sorry, ja nie chcę lotniska 19.03.06, 17:19 Komagane. wybacz, ale po prostu żałosna jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka Re: Sorry, ja nie chcę lotniska - nie jestem Komag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 17:23 Mylisz się, skąd pomysł, że tylko jedna osoba z Włoch nie chce lotniska! Mieszkam od 2001 w Nowych Włochach, ze swojego I piętra widuję w oknie samoloty podchodzące do lądowania nad linią bocznicy kolejowej - widzę głowy pasażerów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wloszka gdzie nasze odszkodowania? IP: *.chello.pl 18.03.06, 01:31 Ponoc ci co protestują chca wszystko zabrac. ta stara szultz i ten partosiewicz. A dla nas biednych figa z makiem, bo lotnisko nie bedzie miec dla nas odszkodowan, jak wszystko da tej Szultz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: gdzie nasze odszkodowania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 09:37 Pewne w tej sprawie jest to że OOU został uchylony wskutek protestów działaczy. W chwili kiedy pierwsze odszkodowania były już przyznane uprawnionym mieszkańcom OOU a pieniądze miały być wypłacone. Ten proces został przerwany przez uchylenie OOU, a mieszkańcy stracili nadzieję i zostali z niczym. Przez wiele lat, a może już nigdy nie będą mieli szansy na godziwe odszkodowania. Takie są oczywiste, bardzo smutne skutki protestu działaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek nikt nie ma kilku miliardow euro na odszkodowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 22:07 lotnisko poza maistem - to rozwoj lotnictwa i rozwoj Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka A może się opodatkujemy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 17:21 Nie chcę huku samolotów nad głową, ten hałas jest bardzo szkodliwy - również dla tych, którzy uważają, że im nie przeszkadza. Ja będę zawsze za wyprowadzeniem lotniska z Warszawy, a przeciw rozbudowie. Chyby, że strefa OOU obejmie całe Nowe Włochy i PPL wypłaci odszkodowania, za które gdzie indziej kupimy wraz z sąsiadami takie same mieszkania - a na to PPL nie stać! Zresztą PPL jest przedsiębiorstwem PAŃSTWOWYM, czyli naszym, za nasze pieniądze - to co, sami sobie te odszkodowania mamy wypłacać? To ja już wolę ponieść koszty budowy nowego lotniska poza Warszawą, na ten cel gotowa jestem dodatkowo się opodatkować! Co o tym myślicie? Lepsze parę groszy dla mieszkających w OOU czy lepsza rewitalizacja Włoch? Odzyskanie ciszy, zdrowia, zieleni, a w związku z tym zwiększenie możliwości budownictwa mieszkaniowego, nowe podatki od nieruchomości do kasy? Podniesienie rangi Dzielnicy, która przestanie być tylko "okolicą lotniska"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: A może się opodatkujemy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 18:09 No to już widać nowy scenariusz działaczy. Teraz grupa działaczy doprowadziła do uchylenia obecnego OOU. Nowa grupa działaczy z na przykład taką włochowianką, która mieszka o wiele kilomterów od lotniska od 2001 roku będzie protestować przeciwko nowemu OOU, o którym mówią starzy działacze. I tak w kółko będą protestować, obalać, pienić w sądach i dobrze się bawić. Zawsze się znajdzie działacz, któremu nie będzie się podobać OOU w danej chwili. Wszystko to się dzieje kosztem mieszkańców OOU, którzy stracili na wiele lat, a raczej już na zawsze szanse na godziwe odszkodowania. A pierwsze odszkodowania z tytułu OOU były już przyznane, pieniądze gotowe do wypłaty. Niestety, wskutek działaczy ten proces został przerwany. Wśród zabaw działaczy, mieszkańcy nie maja już nadziei na nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka Weź na wstrzymanie, to nie ta bajka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 22:38 Nie jestem żadną "działaczką", a Forum Gazety jest miejscem wymiany poglądów, a nie miejscem do "działania"; Działacze piszą do odnośnych władz, a nie do innych użytkowników Forum; Ja poprostu DO JASNEJ CHOLERY chcę mieszkać w miłej, ładnej, CICHEJ Dzielnicy, co się w tym nie podoba?????? Od 2001 roku mieszkam we Włochach, ale w Warszawie od urodzenia, to znaczy od 1950 roku i NIGDY nie podobały mi się samoloty nad głową! Czy to na Mokotowie, czy nawet potem w Śródmieściu, gdzie był niby inny hałas! A gdzie napisałam, że ludzie mają nie dostać odszkodowań??? A gdzie napisałam, że mi się OOU nie podoba??? Co to za jakieś uproszczenia i napaści??? To już nie można mieć własnego zdania i własnych pomysłów??? Nie można ze współmieszkańcami jak z normalnymi ludźmi pogadać??? A gdzie są kontragumenty do przeniesienia lotniska poza Warszawę? Czy kopiowanie w kółko tych samych fragmentów tekstu do kolejnych postów to ma być argument??? Do mnie przemawia wyłącznie jedno - fakty i logika, a to jak narazie przemawia za wyjazdem z lotniskiem z Warszawy, nikt mnie do czego innego nie przekonał! No i po jakiego diabła my się tu o to kłócimy??? Przecież od tego nic się nie zmieni!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Weź na wstrzymanie, to nie ta bajka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 07:52 Działacze cały czas protestują i pienią w sądach. Pojawiają się cały czas nowi działacze, którzy mieszkają poza OOU i coraz dalej od lotniska. Bawią się protestami, bo mieszkają daleko od lotniska. A uprawnieni mieszkańcy OOU nie mogą dostać oczekiwanych odszkodowań, wskutek tych ciągłych protestów. Pierwsze odszkodowania z tytułu OOU były już przyznane a pieniądze gotowe do wypłaty. Ale, działacze obalili OOU. I widać że to się znowu powtórzy. I znowu. I znowu. Nie ma już nadziei dla mieszkańców OOU na godziwe odszkodowania. Mieszkańcy są pionkami w grach działaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Re: Weź na wstrzymanie, to nie ta bajka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 09:18 Sama widzisz, Włochowianko, że dyskusja na temat uciążliwości lotniska jest przez pseudo-dyskutantów ucinana na poziomie "odszkodowania - działacze - pieniacze spoza oou". Jest to dyskusja jałowa, argument uciążliwości i przekraczania norm w ogóle tu nie pada. Szkoda nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
adep1 Re: Weź na - masz rację Komagane, szkoda słów 20.03.06, 10:56 Jest to tylko stałe kopiowanie i wklejanie fragmentów tego samego postu, bez czytania postu, na który się niby "odpowiada"; A może to nie żywy człowiek, tylko jakiś automat to robi? Może ktoś napisał taki program? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Weź na - masz rację Komagane, szkoda słów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 19:05 A co nowego maja do powiedzenia działacze, którzy swoim pieniactwem doprowadzili do uchylenia obecnego OOU ? Gdzie są odszkodowania dla mieszkańców OOU ? Pierwsze już były przyznane, bez długich i kosztownych spraw sądowych a pieniądze gotowe do wypłacenia. Gdzie są teraz te odszkodowania dla mieszkańców ? Kiedy mieszkańcy dostaną pieniądze ? Bo już je dostawali, ale grupa działaczy doprowadziła do uchylenia OOU. Nie wszyscy chcą czekać na nowy OOU, który może się spodoba działaczom, a może się nie spodoba i będą protestować przez następne 10 lat. Nie wszyscy chcą dyskusji o nowym lotnisku przez następne dziesięć, dwadzieścia lat. Mieszkańcy chcą należnych im pieniędzy z odszkodowań z tytułu OOU. Teraz i zaraz. Bo te odszkodowania już były przyznane a pieniądze miały być wypłacone. Co działacze mogą teraz powiedzieć mieszkańcom, którzy stracili przez nich nadzieję na normalne życie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek pieniacz marcin bije piane - pod kolejnym nickiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 22:06 ile to juz ich bylo ???? i zawsze te same bzdury i pomowienia zalosny facet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka Nie jestem "działaczką", tylko tu mieszkam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 22:22 Nie umiesz czytać??? Mam dość czytania kopiowanych w kółko postów, bez argumentów. A zdania nie zmienię - lotnisko powinno się wynieść z Warszawy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Nie jestem "działaczką", tylko tu mieszkam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 08:38 Działaczko włochowianko - ja ciebie nie namawiam do zmiany zdania. Ja rozumiem, że działacze muszą protestować bo taki mają sposób na życie. Tylko, że na razie niestety wszystkie protesty działaczy prowadzą do tego że mieszkańcu OOU nie mają nic. A mieli już przyznane odszkodowania z tytułu OOU i pieniądze były gotowe do wypłaty. I wtedy wskutek protestu działaczy OOU został obalony i proces wypłaty odszkodowań został wstrzymany. I szansa uprawnionych mieszkańców OOU na godziwe odszkodowania przepadła na wiele lat, a raczej już na zawsze. Bo zawsze są jacyś działacze którzy przedłużają protest i wymyślają nowe żądania. A mieszkańcy OOU wciąż nie mają żadnych odszkodowań i już żadnej nadziei na poprawę swojego losu. Więc działaczko włochowianko spoza OOU jakbyś mogła zostawić sprawę odszkodowań mieszkańców OOU w ich rękach, mieszkańcy byliby ci wdzięczni. Już mają dosyć smutnych efektów protestów działaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka Powtarzam: Nie jestem "działaczką" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 18:13 Jeśli to metoda na zagadanie i zniechęcenie to nic z tego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka NIE "działaczka", mieszkanka N.Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 18:14 Jestem ZAWSZE i STALE za WYPROWADZENIEM LOTNISKA Z WARSZAWY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka Jestem za wyrzuceniem PPL z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 18:16 I NIC TEGO NIE ZMIENI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Jestem za wyrzuceniem PPL z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 21:59 Szkoda tylko że za takie ambicje i gierki działaczy płacą mieszkańcy OOU. To ci działacze obalili OOU i pozbawili uprawnionych mieszkańców OOU należnych im odszkodowań. A pierwsze odszkodowania już były przyznane mieszkańcom OOU a pieniądze gotowe do wypłaty. I ten proces został przerwany przez działaczy, którzy bezustannie protestują i pienią w sądach. A mieszkańcy nie mają już żadnej nadziei na poprawę swojego losu, bo działacze mogą się bawić w protesty przez długie dziesięciolecia. Zwłaszcza tacy, jak włochowianka, która mieszka daleko od lotniska, daleko od granic OOU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka Jestem za wyrzuceniem PPL z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 23:47 I już!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Jestem za wyrzuceniem PPL z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 08:02 Działacze wyrzucają. Działacze protestują. Działacze pienią w sądach. I tak od 10 lat. Jaki efekt dla mieszkańców ? A taki, że zwykli mieszkańcy nie mają już nic. Właśnie wskutek protestów działaczy, mieszkańcy stracili ostanią szansę na odszkodowania, bo działacze obalili OOU. A godziwe pieniądze z odszkodowań już wypłacano mieszkańcom. Ale, to się nie spodobało działaczom. Bo oni lubią sobie protestować, a nie rozwiązywać problemy. To ich sposób na życie kosztem mieszkańców. I już Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochowianka A ja jestem za wyrzuceniem PPL z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 20:56 i już! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: Strefa uciążliwości wokół Okęcia znowu nieważ IP: 212.160.75.* 22.03.06, 10:03 Witam, czy ktoś ma wiedzę i może sięnią podzielić co do miejsca gdzie można sprawdzić jaki jest(albo raczej będzie) fizycznie obaszar OOU? Zamierzam kupić działkę w Ursynowie/Pyry i jak najszybciej występić o warunki zabudowy, a następnie pozwolenie na budowę. Nie przeszkadza mi huk samolotów, ale boję się, że nie zdążę z papierami przed zatwierdzeniem OOU i nikt nie pozwoli mi się budować... Będę wdzięczny za każdy merytoryczny komentarz Pozdrawiam, D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Kupno działki i rozpoczęcie budowy: Ursynow Pyry IP: 212.160.75.* 22.03.06, 10:05 Witam, czy ktoś ma wiedzę i może sięnią podzielić co do miejsca gdzie można sprawdzić jaki jest(albo raczej będzie) fizycznie obaszar OOU? Zamierzam kupić działkę w Ursynowie/Pyry i jak najszybciej występić o warunki zabudowy, a następnie pozwolenie na budowę. Nie przeszkadza mi huk samolotów, ale boję się, że nie zdążę z papierami przed zatwierdzeniem OOU i nikt nie pozwoli mi się budować... Będę wdzięczny za każdy merytoryczny komentarz Pozdrawiam, D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Re: Kupno działki i rozpoczęcie budowy: Ursynow P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 12:43 W Urzędzie Dzielnicy Ursynów mają (albo powinni mieć) komplet map. Mapy te jednak odnosza się do uchylonego juz rozporządzenia, więc nie ma gwarancji, że proponowane granice się nie zmienią. Gdyby Urząd dzielnicy Ursynów map nie miał albo nie chciał dać, dostępne one są w Urzędzie Wojewódzkim, Wydział Ochrony Środowiska i Rolnictwa, Referat ochrony przed hałasem, Pl. Bankowy 3/5, wejście od Al. Solidarności, IV piętro, pan Wroński. Tam są, bo tam właśnie przygotowywane było rozporządzenie. Proszę wziąć pod uwagę ryzyko, że na wniosek Urzędu Wojewódzkiego dzielnica może nie wydac Panu warunków zabudowy albo cofnąć już wydane. Były takie przypadki podczas obowiązywania poprzedniego rozporządzenia (nr 93/175). Najbardziej drastyczny przypadek mi znany to cofnięcie warunków zabudowy 10 miesięcy po ich uprawomocnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: Kupno działki i rozpoczęcie budowy: Ursynow P IP: 212.160.75.* 22.03.06, 14:56 Bardzo dziekuje, juz mam dokladne mapy, teksty Rozporzadzenia i info kiedy Rozporzadzenie 'przywroca' - i wszystko z netu:) Jeszcze raz wielkie dzieki! D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Re: Kupno działki i rozpoczęcie budowy: Ursynow P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 17:14 Nie "przywrócą" tylko uchwalą na nowo. Po konsultacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Kupno działki i rozpoczęcie budowy: Ursynow P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 07:55 o ile w ogóle przywrócą OOU to zaraz zaczną nowi działacze w rodzaju włochowianki spoza OOU, protestować i pienić, bo im się te konsultacje nie spodobają. A oni przecież mieszkają na Nowych Włochach od 2001 roku (czy aby nie na Bratniej?) i udają że nie wiedzieli że jest lotnisko w Warszawie. Więc będą pienić i obalać dalej dla swojej rozrywki. A mieszkańcy nie mają nic. Bo zabawa działaczy trwa wiele lat i nie widać końca protestów i pieniactwa. A były już przyznane odszkodowania dla mieszkańców i wypłacane pieniądze. Tylko działaczom to przeszkadzało, że sprawa będzie rozwiązana pozytywnie dla mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Nie kłam, Marcinie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 19:59 Bardzo niewiele działacze maja do powiedzenia mieszkańcom OOU. Mieszkańcy stracili już szanse na godziwe odszkodowania z tytułu OOU na wiele lat, a raczej już na zawsze, bo działacze będą protestować bez ustanku (vide: włochowianka) dobrze się przy tym bawiąc. Mieszkańcy nie mają nic z tych protestów, a wręcz przeciwnie. Stracili odszkodowania, które już były przyznane a pieniądze były wypłacane. Teraz, wskutek protestów działaczy i obalenia OOU, nie mają już nic. Działacze wstydzą się teraz spojrzeć w twarz mieszkańcom. Pytania o odszkodowania zbywają milczeniem albo powtarzają jak trzylatki jakieś zarzuty o kłamstwa. Gdzie są kłamstwa ? I gdzie są odszkodowania ? Odpowiedz Link Zgłoś