Dodaj do ulubionych

Poprawiona wyszukiwarka - zapraszamy do testów

22.02.02, 09:55
Poprawiliśmy wyszukiwarkę postów na forum.
Można przeszukiwać:
- treść postów
- wszystkie fora

Dwa istotne zastrzeżenia:
- wyszukiwarka czyta forum w nocy (czasu polskiego). Trudno będzie więc znaleźć
posty "z dzisiaj"
- brak możliwości wyboru forów regionalnych nie jest przypadkowy. Musimy
uporządkować listę, włączymy w najbliższych dniach dodatkowe rozwijane menu.
Póki co zawartość forów regionalnych można przeszukiwać wybierając
opcję "wszystkie".

Zapraszam do testowania. Wpisujcie uwagi i pytania w tym wątku. Postaramy się
wyjaśnić wątpliwości, poprawić wykryte błędy, na podstawie waszych pytań
stworzymy pomoc dla wyszukiwarki.
Piszcie również jeśli brakuje wam określonych opcji.

Pozdr.

T
Obserwuj wątek
    • lucy_z Re: Poprawiona wyszukiwarka - zapraszamy do testów 22.02.02, 10:21
      Witam:) Właśnie w tej sprawie miałam pisać, weszłam tu a jest wiadomość!!
      Próbowałam opcję "wszystkie". Niestety jest napisane, że :nie znaleziono i
      próbuj zmienić hasło!!! Próbowałam parę razy. Mogę prosić o wyjaśnienie????
      • tebe Re: Poprawiona wyszukiwarka - zapraszamy do testów 22.02.02, 10:27
        lucy_z napisał(a):
        > Witam:) Właśnie w tej sprawie miałam pisać, weszłam tu a jest wiadomość!!
        > Próbowałam opcję "wszystkie". Niestety jest napisane, że :nie znaleziono i
        > próbuj zmienić hasło!!! Próbowałam parę razy. Mogę prosić o wyjaśnienie????

Niestety musisz napisać dokładniej. Jakie hasło wpisałaś do okienka, jakie opcje zaznaczałaś. Jakiej
        używasz przeglądarki?

T
        • lucy_z Re: Poprawiona wyszukiwarka - zapraszamy do testów 22.02.02, 11:45
          tebe napisał(a):

> lucy_z napisał(a):
          > > Witam:) Właśnie w tej sprawie miałam pisać, weszłam tu a jest wiadomość!!
          > > Próbowałam opcję "wszystkie". Niestety jest napisane, że :nie znaleziono i
          >
          > > próbuj zmienić hasło!!! Próbowałam parę razy. Mogę prosić o wyjaśnienie???
          > ?
          >
          > Niestety musisz napisać dokładniej. Jakie hasło wpisałaś do okienka, jakie opcj
          > e zaznaczałaś. Jakiej
          > używasz przeglądarki?
          >
          > T

Próbowałam tak: jak w okienku wpisuję: lucy_z to nic nie ma, jak w okienku
          wpisuję samo: lucy, wyszukuje, z tym, że imion tych może być mnóstwo na forach,
          nie moich. Jak tak pobieżnie popatrzyłam to raczej są to moje posty, ale nie wiem
          do końca czy na pewno.
          Pytałeś o opcje, więc zaznaczyłam: szukaj w treści, szukaj na forum wszystkie,
          soruj wg autora. L
          • eela Re: Poprawiona wyszukiwarka /do lucy_z 22.02.02, 11:55
            sprawdziłam z ciekawości, lucy_z pojawia sie wtedy, gdy "-" wciskasz bez
            shifta, czyli górny, dziwne. Sprawdź sobie
            • lucy_z Re: Poprawiona wyszukiwarka /do lucy_z 22.02.02, 12:03
              eela napisał(a):

> sprawdziłam z ciekawości, lucy_z pojawia sie wtedy, gdy "-" wciskasz bez
              > shifta, czyli górny, dziwne. Sprawdź sobie

Tak???????? Dzięki, idę sprawdzić!!!!! Idę - jak to zabawnie brzmi;)
          • tebe Re: Poprawiona wyszukiwarka - zapraszamy do testów 22.02.02, 12:02
            lucy_z napisał(a):
            > Próbowałam tak: jak w okienku wpisuję: lucy_z to nic nie ma, jak w okienku
            > wpisuję samo: lucy, wyszukuje, z tym, że imion tych może być mnóstwo na forach,

Wygląda na to, że wyszukiwarka alergicznie reaguje na _ w loginie. Jeśli poszukasz lucy w polu podpis,
            rzeczywiście otrzymasz nie tylko swoje posty.
            "lucy-z" pomaga, ale chyba najlepszy sposób to "lucy AND z" w polu podpis.

Dzięki za sygnał. Spróbujemy coś z tym zrobić, ale to może potrwać :-(

Pozdr.

T
            • lucy_z Re: Poprawiona wyszukiwarka - zapraszamy do testów 22.02.02, 12:07
              tebe napisał(a):

> lucy_z napisał(a):
              > > Próbowałam tak: jak w okienku wpisuję: lucy_z to nic nie ma, jak w okien
              > ku
              > > wpisuję samo: lucy, wyszukuje, z tym, że imion tych może być mnóstwo na fo
              > rach,
              >
              > Wygląda na to, że wyszukiwarka alergicznie reaguje na _ w loginie. Jeśli poszu
              > kasz lucy w polu podpis,
              > rzeczywiście otrzymasz nie tylko swoje posty.
              > "lucy-z" pomaga, ale chyba najlepszy sposób to "lucy AND z" w polu podpis.
              >
              > Dzięki za sygnał. Spróbujemy coś z tym zrobić, ale to może potrwać :-(
              >
              > Pozdr.
              >
              > T

Próbowałam tak jak podajesz: lucy-z i znalazłam nie swoje też posty, popatrzyłam
              tak pobieżnie..... Dziękuję za odpowiedź:))))))
            • lucy_z Re: Poprawiona wyszukiwarka - zapraszamy do testów 22.02.02, 12:17
              tebe napisał(a):

> "lucy-z" pomaga, ale chyba najlepszy sposób to "lucy AND z" w polu podpis.
              >
              > Dzięki za sygnał. Spróbujemy coś z tym zrobić, ale to może potrwać :-(
              >
              > Pozdr.
              >
              > T

Spróbowałam tak jak podałeś "lucy AND z " i tak mnie się wydaje, że jest
              dokładnie. Poprzednio nie napisałam, że jakoś mało postów mi wychodziło, ale to
              nie było najistotniejsze, teraz raczej się zgadza. Piszę raczej, bo sama nie
              wiem;))
              Pozdrawiam i dziękuję lucy
    • eela Re: Poprawiona wyszukiwarka - zapraszamy do testów 22.02.02, 10:24
      Przetestowałam całośc, działa bardzo dobrze. Nie mam uwag. Czekamy teraz na
      fora miejskie
      • kasia-s Re: Poprawiona wyszukiwarka - zapraszamy do testów 22.02.02, 17:17
        eela napisał(a):

> Przetestowałam całośc, działa bardzo dobrze.

Chyba jednak nie całkiem, jak wpisałam kasia-s to wyszukało mi 5 tyś postów
        podpisanych: Kasia, kasia, kasia_57, #kasia, kasia_Ł, Kasia P., kasia_76,
        kasia_kochana, Kasia.Szamborowska, kasia S. i wiele wiele innych kaś (moje też
        ale to nic nie zmienia, trudno przeglądać 5 tysięcy i szukać na piechotę tych
        właściwych):((((((((
        • eela Re: Poprawiona wyszukiwarka - zapraszamy do testów 22.02.02, 17:18
          wybierz sobie łatwiejszy login :), ja testowałam na swoim :)
        • lucy_z Re: Poprawiona wyszukiwarka - zapraszamy do testów 22.02.02, 17:21
          kasia-s napisał(a):

> eela napisał(a):
          >
          > > Przetestowałam całośc, działa bardzo dobrze.
          >
          > Chyba jednak nie całkiem, jak wpisałam kasia-s to wyszukało mi 5 tyś postów
          > podpisanych: Kasia, kasia, kasia_57, #kasia, kasia_Ł, Kasia P., kasia_76,
          > kasia_kochana, Kasia.Szamborowska, kasia S. i wiele wiele innych kaś (moje też
          > ale to nic nie zmienia, trudno przeglądać 5 tysięcy i szukać na piechotę tych
          > właściwych):((((((((

Spróbuj tak jak mnie poradził tebe!!! Wpisz "kasia AND s". Zobaczysz jak
          wyjdzie!!!!
          • tebe Re: Poprawiona wyszukiwarka - zapraszamy do testów 22.02.02, 17:33
            lucy_z napisał(a):
            > Spróbuj tak jak mnie poradził tebe!!! Wpisz "kasia AND s". Zobaczysz jak
            > wyjdzie!!!!

To nie takie proste, bo Kasia ma to swoje s w słowie "kasia".
            Postaramy się coś zrobić, żeby uwzględniało te myślniki i podkreślenia.

T

• kasia-s Re: Poprawiona wyszukiwarka - zapraszamy do testów 22.02.02, 18:58
              tebe napisał(a):

>> Postaramy się coś zrobić, żeby uwzględniało te myślniki i podkreślenia.

Dzięki :))))

• eela Re: Poprawiona wyszukiwarka - zapraszamy do testów 22.02.02, 17:35
            lucy_z napisał(a):

> Spróbuj tak jak mnie poradził tebe!!! Wpisz "kasia AND s". Zobaczysz jak
            > wyjdzie!!!!

wyszło źle :))))))
        • application.developer Re: Poprawiona wyszukiwarka - zapraszamy do testów 22.02.02, 22:38
          kasia-s napisała:

> Chyba jednak nie całkiem, jak wpisałam kasia-s to wyszukało mi 5 tyś postów
          > podpisanych: Kasia, kasia, kasia_57, #kasia, kasia_Ł, Kasia P., kasia_76,
          > kasia_kochana, Kasia.Szamborowska, kasia S. i wiele wiele innych kaś (moje też
          > ale to nic nie zmienia, trudno przeglądać 5 tysięcy i szukać na piechotę tych
          > właściwych):((((((((

Tak będzie trochę lepiej:
          kasia\-s not (Gość or kasia\_76 or kasia\_kochana)

Nie mamy w tej chwili sortowania po trafności i stąd problem bo kasia_76 itd.
          są podobne do kasia-s.

pozdrawiam
          Adam P.
    • eela Re: opcja "autor + treść" 24.02.02, 18:55
      Przydała by się opcja mieszana "autor + treść". Dzisiaj to zauwazyłam, bo
      właśnie szukam swojego postu z konkretnym słowem. Oczywiście w końcu na
      piechote znajdę, ale wyszukiwarka zrobiłaby to dużo szybciej
      • eela Re: + jeszcze dwie opcje 25.02.02, 09:28
        Przydałaby się jeszcze opcja "autor + tytuł", zeby mozna było znaleźć tytuł bez
        konieczności przegladania wszystkich postów. I dobrze by było, gdyby były tez
        wysunięte na listę (tak jak np. Kraj) "Forum o forum" i "Opinie o forum", bo tu
        jest wiele istotnych informacji od admina, które można było by znaleźć sobie
        samemu, bez konieczności pytania po raz któryś tam z kolei o to samo.
    • Gość: Galba Czy ta wyszukiwarka aby nie zasnęła? IP: 213.17.161.* 27.02.02, 07:49
      Dlaczego wyszukiwarka nie jest w stanie znaleźć postów świeższych niż te z
      poniedziałkowego ranku? Zaplanowana, chwilowa niedogodność czy niedopatrzenie?

Galba
      • tebe Re: Czy ta wyszukiwarka aby nie zasnęła? 27.02.02, 10:11
        Gość portalu: Galba napisał(a):
        > Dlaczego wyszukiwarka nie jest w stanie znaleźć postów świeższych niż te z
        > poniedziałkowego ranku? Zaplanowana, chwilowa niedogodność czy niedopatrzenie?

Raczej chwilowa niedogodnośc. Normalnie powinna miec opóźnienie jednego dnia.
        Poprawimy.

Pozdr.

T
    • eela Re: nie rozróżnia liter... 27.02.02, 12:59
      Nie rozróżnia liter małych i duzych. Gdy sie napisze dp rzeszukiwania
      np. "michał", wyrzuca na listę "michał" i "Michał"
      • tebe Re: nie rozróżnia liter... 27.02.02, 13:15
        eela napisał(a):
        > Nie rozróżnia liter małych i duzych. Gdy sie napisze dp rzeszukiwania
        > np. "michał", wyrzuca na listę "michał" i "Michał"

OK, ale to nieoczywiste, że powinna rozróżniać. Pomyślimy.

Pozdr.

T

• eela Re: nie rozróżnia liter... 27.02.02, 13:26
          tebe napisał(a):

> eela napisał(a):
          > > Nie rozróżnia liter małych i duzych. Gdy sie napisze dp rzeszukiwania
          > > np. "michał", wyrzuca na listę "michał" i "Michał"
          >
          > OK, ale to nieoczywiste, że powinna rozróżniać. Pomyślimy.

Dlaczego nieoczywiste? Jak najbardziej oczywiste, "michał" to nie to samo
          co "Michał"
          pozdrawiam
          • tebe Re: nie rozróżnia liter... 27.02.02, 13:35
            eela napisał(a):
            > Dlaczego nieoczywiste? Jak najbardziej oczywiste, "michał" to nie to samo
            > co "Michał"

To prawda.
            Większość wyszukiwarek jednak nie rozróżnia liter dużych. To jest cecha a nie wada. Niektóre nawet
            utożsamiają a i ą, ale tak daleko nie idziemy. W tym jest nieoczywistość, o której napisałem.
            Tym bardziej sprawa dotyczy forum, gdzie zdarza się czasem napisać MICHAŁ. Poza tym, jak michał stoi
            na początku zdania to jest zaraz Michałem. Czy dlatego mamy go nie znaleźć?.

Pozdr.

T
            • eela Re: nie rozróżnia liter... 27.02.02, 13:51
              tebe napisał(a):

> Tym bardziej sprawa dotyczy forum, gdzie zdarza się czasem napisać MICHAŁ. Poza
              > tym, jak michał stoi
              > na początku zdania to jest zaraz Michałem. Czy dlatego mamy go nie znaleźć?.

Miałam głównie na mysli nicki, a nie Michała w treści. U nas na podforum jest
              michał i Michał i oni bardzo pilnuja tego rozróżniania.
              pozdrawiam
    • tebe Znowu poprawiona wyszukiwarka - regiony 27.02.02, 13:17
      Znowu poprawiliśmy.
      Teraz można wybierać regiony w których został opublikowany dany post. To zawęża wyszukiwanie do
      grup forów z tego samego województwa.

Znowu zapraszam do testów i proszę o uwagi.

Pozdrawiam.

T
      • Gość: fin Re: Znowu poprawiona wyszukiwarka - regiony IP: *.atr.bydgoszcz.pl 27.02.02, 16:32
        tebe napisał(a):
        > Znowu poprawiliśmy. Teraz można wybierać regiony w których został opublikowany dany post. To zawęża
        > wyszukiwanie do grup forów z tego samego województwa.
        > Znowu zapraszam do testów i proszę o uwagi.

Nie do konca. Wybierając woj. Kujawsko-pomorskie baza wyrzuca wszystkie szukane rzeczy i z woj.
        Kuj-pomorskiego i jednoczesnie z woj. Pomorskiego.

Pozdr
        • tebe Re: Znowu poprawiona wyszukiwarka - regiony 27.02.02, 17:40
          Gość portalu: fin napisał(a):
          > Nie do konca. Wybierając woj. Kujawsko-pomorskie baza wyrzuca wszystkie szukane
          > rzeczy i z woj.
          > Kuj-pomorskiego i jednoczesnie z woj. Pomorskiego.

A teraz?
          Jeśli nadal, to poproszę o konkretne pytanie i jaki błąd.

Pozdr.

T
          • grover Re: Znowu poprawiona wyszukiwarka - regiony 27.02.02, 22:12
            Jeszcze jakiś czas temu (dzisiaj) wyszukiwarka szukała loginów na łódzkim
            forum, a teraz NIC pusto, nie ma takiego kogoś jak ja??? Jeżeli natomiast
            zaznaczę opcje "wszysstkie" to wyszuka 668 postów. Co jest grane???
            Z poważaniem Grover
      • Gość: Pafik Re: Znowu poprawiona wyszukiwarka - regiony IP: *.kom-net.pl 27.02.02, 23:02
        Jest mala literowka - zamiast "Małopolskie" stoi "Małopolsie" :)

Pozdrawiam!
        • Gość: Pafik HALO! IP: *.kom-net.pl 04.03.02, 19:14
          www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=299&wid=1206222&aid=1250887

I kolejna literowka tu:

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0508&pregion=6&miasto=10

Nie ogladaliscie Misia?
          "Nie moge wyslac tej depeszy! Nie ma takiego miasta - Londyn. Jest Ladek.
          Ladek Zdroj. Taaaak!"

:)

Pozdrawiam!
          • application.developer Re: HALO! 05.03.02, 10:02
            Gość portalu: Pafik napisał:

> I kolejna literowka tu:
            >
            > www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0508&pregion=6&miasto=10
            >
            > Nie ogladaliscie Misia?
            > "Nie moge wyslac tej depeszy! Nie ma takiego miasta - Londyn. Jest Ladek.
            > Ladek Zdroj. Taaaak!"
            >

No dzięki, od roku tak stało :)

Pozdrawiam.
    • grover Na "łódzkim" nie szuka 01.03.02, 10:31
      Od kilku dni pokazują się zliczone posty w wyszukiwarce, kiedy wybiorę forum
      łódzkie:( Kiedy zaznaczam "wszystkie" znajduje:(
      Co jest grane???
      • tebe Re: Na 01.03.02, 12:22
        grover napisał(a):
        > Od kilku dni pokazują się zliczone posty w wyszukiwarce, kiedy wybiorę forum
        > łódzkie:( Kiedy zaznaczam "wszystkie" znajduje:(
        > Co jest grane???

Wczoraj trochę po Twoim poście dobrze szukała w regionach. Ale teraz bład wrócił.
        Dzięki za info, poprawimy.

T

• grover Re: Na 01.03.02, 13:01
          tebe napisał(a):

> Wczoraj trochę po Twoim poście dobrze szukała w regionach. Ale teraz bład wróci
          > ł.
          > Dzięki za info, poprawimy.
          Spraawdzałem przed chwilką działa, dzięki!!!
          Oby wyszukiwarka sprawiała wam jak najmniej problemów!
          Grover

• grover Re: Na - kolejne błedy!!! 01.03.02, 13:10
            Mój nick znów nie działa, także jak wpisuję "kropka" (ze zaznaczoną opcją
            regionalne) wyświetla listę postów nie tylko z regionu łódzkiego, ale wszystkie
            posty z całego forum (także z nicków pochodnych)
            Mam nadzieję, że to też naprawicie!
            Grover

• tulka Re: Na - kolejne błedy!!! 01.03.02, 14:45
              A mnie nie znajduje w ogóle nic. Pustka całkowita :-(
              • kasia-s Re: Na - kolejne błedy!!! 03.03.02, 12:23
                Wyszukiwarka stanęła na 27 lutym i nic dalej nie pokazuje.
                Swoich postów nadal nie mogę wybrać, pokazuje wszystkie możliwe kasie. (może
                dwie lub trzy eliminuje)
                • application.developer Re: Na - kolejne błedy!!! 05.03.02, 10:31
                  kasia-s napisał(a):

> Wyszukiwarka stanęła na 27 lutym i nic dalej nie pokazuje.

Teraz powinno być lepiej, synchronizacja odbywa się raz na dobę ok 6 rano.

> Swoich postów nadal nie mogę wybrać, pokazuje wszystkie możliwe kasie. (może
                  > dwie lub trzy eliminuje)

I tak niestety na razie będzie.
                  Można próbować eliminowac inne kasie przez negację:
                  kasia\-s not (Gość or kasia\_76 or kasia\_kochana)
                  - i _ to znaki specjalne dlatego jest przed nimi backslash.

pozdrawiam.
    • Gość: Pafik do application.developer IP: *.kom-net.pl 05.03.02, 20:19
      Jeszcze tu w "wybierz miejsce" stoi "Łądek Zdrój"

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0508

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka