31.12.17, 11:42
Poczytajmy ją wspolnie. Bo jak sama czytam, to wydaje mi się, że forum powinno byc natychmiast zamknięte, a wszystkie ematki zbanowane. Tutaj 90 % postow i wątków łamie przynajmniej jeden punkt. Tym bardziej, że wiele punktow można zinterpretowac tylko jednoznacznie. W odróżnieniu od punktu, ktory mowi "nie zamieszczaj ogłoszeń" - tutaj można nieco różnić się w opiniach, co jest ogłoszeniem, a co nie.

Jak pisać:

Pisz zwięźle i na temat.
Zanim założysz wątek sprawdź, czy temat już nie był omawiany. Użyj wyszukiwarki.
Postaraj się, by tytuł wątku, który zakładasz był czytelny i zrozumiały.
Odpowiadając na post, cytuj tylko potrzebne fragmenty, a resztę wycinaj. Nigdy nie cytuj sygnaturek (podpisów)!
Jeśli zadajesz komuś pytanie, sformułuj je precyzyjnie.

Czego unikać:

Nie przeklinaj.
Nie obrażaj i nie atakuj personalnie swoich rozmówców.
Nie podszywaj się pod innych.
Nie publikuj ogłoszeń ani reklam! Do ich publikacji służą serwisy ogłoszeniowe lub wyznaczone fora.
Nie spamuj - nie zamieszczaj tej samej informacji w wielu miejscach.
Nie publikuj wątków niezgodnych z tematyką danego forum.
Nie wklejaj całych cudzych wypowiedzi lub artykułów - wystarczy je omówić lub podać link z odpowiednim komentarzem.
Nie pisz WIELKIMI literami - w Internecie oznacza to, że krzyczysz. Nie nadużywaj także wykrzykników. Jeśli chcesz wyróżnić jakieś słowo lub zdanie, możesz użyć *gwiazdek* lub _podkreślenia_

Poza tym:

Ignoruj trolle - użytkowników, których jedynym celem jest dokuczanie i krytykowanie. Twoje odpowiedzi na ich posty tylko ich zachęcą do dalszej działalności. Wystarczy, że zgłosisz ich działalność administracji.
Uważaj z humorem i ironią! Mogą być niezrozumiałe albo obraźliwe. Możesz używać "smileyów", czyli symboli oznaczających uczucia. Odczytuj je przechylając głowę w lewo - uśmiech możesz przekazać jako :-) a "z przymrużeniem oka" jako ;-)
Jeśli dyskusja przerodzi się w prywatną pogawędkę, kontynuuj ją poza forum.

Twoja sygnaturka (podpis), powinna mieć co najwyżej cztery linie. Może zawierać np. imię i nazwisko lub pseudonim, adres e-mail, link do strony, ulubiony cytat.
Jeśli w sygnaturce znajduje się obrazek, nie powinien być większy niż orientacyjna wysokość 4 linii tekstu.
Do testów i innych ćwiczeń z klawiatura służy wyłącznie forum testowe.
Jeśli chcesz zwrócić komuś uwagę, zrób to kulturalnie, najlepiej na adres prywatny. Staraj się doradzać innym, a nie wyśmiewać ich - każdy był kiedyś początkujący!

Obserwuj wątek
    • ra-sowa Re: Netykieta 31.12.17, 11:45
      to trzeba klikać, podobno po upływie doby powinno być skasowane, to co jest niezgodne :D
      • iwi.k1 Re: Netykieta 31.12.17, 11:47
        Forum przestanie istnieć. Przecież one/oni muszą udowodnić, kto tu rządzi.
      • lady-z-gaga Re: Netykieta 31.12.17, 11:51
        Albo po upływie doby, albo po minucie. Zależy, komu wydaje się niezgodne. Nie wszystko, co niezgodne, jest tak samo niezgodne. I nie jest moim zamiarem dyskutowac z tym, że ostateczna decyzję podejmuje admin wg własnego wyczucia. To oczywiste, inaczej nie może być. Kiedy jednak wyczucie kogoś zawodzi, nie wypada wycierać sobie buzi regulaminem.
        • milka_milka Re: Netykieta 31.12.17, 11:52
          No np. w innym wątku ktoś mnie nazwał kretynką. I co? Ano nic, wisi sobie. A pytanie o ogłoszenie poleciało w sekundę.
          • kropkacom Re: Netykieta 31.12.17, 11:56
            Dla mnie takie zwyzywanie przez innego uczestnika forum świadczy źle o wyzywającym i właściwie powinno wisieć jako świadectwo jego chamstwa.
            • lady-z-gaga Re: Netykieta 31.12.17, 12:03
              Dla mnie najważniejsze jest, aby panowały zasady równe dla wszystkich.
              • kropkacom Re: Netykieta 31.12.17, 12:08
                Ja mimo wszystko zakładam, że admini (też wolontariat) nie kieruje się swoim widzimisię a po prostu nie jest konsekwentny.
                • lady-z-gaga Re: Netykieta 31.12.17, 12:11
                  Konsekwencja wyłania się z niebytu dopiero wtedy, kiedy trzeba ematkom utrzeć nosa, żeby się za dobrze nie poczuły na forum, które współtworzą.
                  • kropkacom Re: Netykieta 31.12.17, 12:14
                    Ja mam wrażenie, że moderacja jest konsekwentna falami. Zależy jak trafisz.
          • lauren6 Re: Netykieta 31.12.17, 12:02
            Mnie niejednokrotnie araceli wyzywała i nie było to wycinane, bo podobno za mało osób zgłaszało te posty do moderacji :)
            • nathasha Re: Netykieta 31.12.17, 12:08
              Mysmy Lauren tez nieraz sie niemilo, lagodnie mowiac, potraktowaly. I wisialo to i wisialo. Czasem polecial jeden lib dwa posty. A tu watki o kotach leca w sekundy :(
              • lauren6 Re: Netykieta 31.12.17, 12:21
                Tak było.

Moderacja na tym forum jest po pierwsze bardzo źle zorganizowana, po drugie słabo nadzorowana. 24h na skasowanie posta i wystudzenie jatki to zdecydowanie za długo. W 24h godziny ematki zdążą się powyzywać, wypomnieć sobie ex mężów, kochanków i braki w wykształceniu.
                • nathasha Re: Netykieta 31.12.17, 12:33
                  Dokladnie. Kasowanie po 24h to z tego samego ogarniania internetu jak wyjasnianie czym jest emotikon.
            • araceli Re: Netykieta 31.12.17, 12:12
              lauren6 napisała:
              > Mnie niejednokrotnie araceli wyzywała i nie było to wycinane, bo podobno za
              > mało osób zgłaszało te posty do moderacji :)

Ojej ;)
      • aqua48 Re: Netykieta 31.12.17, 12:26
        ra-sowa napisała:

> to trzeba klikać, podobno po upływie doby powinno być skasowane, to co jest nie
        > zgodne :D

Ile razy klikałam pod wulgarnymi czy obraźliwymi wypowiedziami tyle razy ABSOLUTNIE NIC się nie zmieniało, a wypowiedzi wisiały...przestałam klikać bo to nie ma sensu.
        • milka_milka Re: Netykieta 31.12.17, 12:27
          Teraz też wisi ogłoszenie i nic.
          • zeldaf Re: Netykieta 31.12.17, 12:30
            Bo to "wątek informacyjny" 🤑
          • nathasha Re: Netykieta 31.12.17, 12:30
            Och, ale przeciez to na ich korzysc, wiec regulamin inaczej sie czyta :(
          • milka_milka Re: Netykieta 31.12.17, 12:40
            No dobra poleciał. Ale ogłoszenie dalej wisi.
            • asia-loi Re: Netykieta 31.12.17, 16:26
              milka_milka napisała:

> No dobra poleciał. Ale ogłoszenie dalej wisi.
              >

Przecież mój wątek informacyjny o prenumeracie, poleciał. Jakie ogłoszenie wisi?
              • chatgris01 Re: Netykieta 31.12.17, 16:33
                Nie polecial, przeniesli na "Prasa i media" forum.gazeta.pl/forum/f,645,Prasa_i_media.html
                Tam ogloszenia sa dozwolone, tylko na emamie nie?
                • asia-loi Re: Netykieta 31.12.17, 16:36
                  chatgris01 napisał(a):

> Nie polecial, przeniesli na "Prasa i media"

Dzięki za info. :)
                • lady-z-gaga Re: Netykieta 31.12.17, 16:43
                  Bardzo ciekawe. Obowiązuje chyba ta sama netykieta na wszystkich forach?
                  Może więc nie chodziło o samo ogłoszenie jako takie, ale o tematykę? czy z kotami było tak samo?
                  czyżby moderacja sama nie wiedziała, dlaczego wycina wątki?
                  • asia-loi Re: Netykieta 31.12.17, 16:48
                    lady-z-gaga napisała:

> Bardzo ciekawe. Obowiązuje chyba ta sama netykieta na wszystkich forach?
                    > Może więc nie chodziło o samo ogłoszenie jako takie, ale o tematykę? czy z kotami było tak samo?

Mój wątek był wątkiem informacyjnym.
                    A jeżeli Ty i inni uważacie, że był to wątek reklamujący towar, to reklamował główny produkt GW.
                    Nie będzie GW, to nie będzie for gazety.pl w tym e-mamy. Jakby nie było, to fora gazety.pl, są własnością GW.
                    I cieszę się, że iluś forumowiczów, dzięki tej informacji, mogło kupić prenumeratę GW tanio, w tym ja. :)
                    • lady-z-gaga Re: Netykieta 31.12.17, 16:59
                      Nie zrozumiałaś. Ja się nie czepiam Twojego wątku. Sama mam prenumeratę GW.
                      Uważam, że Twój wątek nikomu nie wadził i był informacyjny. Wątek o kotach był za to typowym ematkowym wątkiem szukającym pomocy i rozwiązania problemu. I też nikomu nie wadził. Jeden i drugi powinien zostać.
                      Niestety, na skutek żałosnej wojenki wywołanej przez moderację dochodzi teraz do licytowania, co jest zgodne z regulaminem, a co nie jest. Dlatego i Twoj wywalili, w ramach nieudolnej próby udawania obiektywizmu. Tak czy inaczej, logiki nadal w tym wszystkim brak.
                      • nathasha Re: Netykieta 31.12.17, 19:53
                        Dokladnie uwazam to samo co Lady z gaga. Przy czym watek Asi wisial dosc dlugo, zdazyli w nim wyciac jedna wypowiedz i dostac co najmniej kilka zgloszen. I tu tez widze podwojne standardy, bo watek still polecial w sekunde.
    • iwi.k1 Re: Netykieta 31.12.17, 11:46
      Mało piszę, ale widzę, że i ja załapałabym się już nieraz na bana. Kurczę, w sumie to przykre - przez jedną akcję, której nie udźwignęły moderatorki to miejsce coraz mniej jest moje... A wystarczyła odrobina zdrowego rozsądku i empatii.
    • kropkacom Re: Netykieta 31.12.17, 11:49
      Lista pobożnych życzeń. :D

Ja to widzę tak, że wszyscy wiemy jak jest i moderacja też wie. Moderacja nie powinna nagle wylatywać z nadmierną konsekwencją, bo nie jest konsekwentna i tak naprawę nie stara się taka być.
      • kropkacom Re: Netykieta 31.12.17, 11:52
        Konsekwencję doradzałabym tylko w walce z trollami.
    • elle-hivernale Re: Netykieta 31.12.17, 11:52
      Naprawdę w 2017 trzeba tłumaczyć co to są emotikony? Przyszłość forum to ciocia zona i szydełkowe serweteczki na pustych miejscach.
      • owmordke Re: Netykieta 31.12.17, 12:35
        Wydaje mi sie ze ten regulamin powstal w czasach kiedy ludzie mogli tego nie wiedziec. Swoja droga moze warto by go zmodernizowac, bo rzeczywiscie traci myszka.
    • thank_you Re: Netykieta 31.12.17, 12:05
      Hue hue, chyba moderatorka w wątku o rzęsach sama powinna się wyciąć. ;-D
    • feliz_madre Re: Netykieta 31.12.17, 12:29
      A co z 4 wątkami "choinka"?
      Albo corocznym pytaniem po co niewierzący obchodzą święta? Wg netykiety wypadałoby dopisywać się do starych wątków ;)
    • joa66 Re: Netykieta 31.12.17, 12:34
      Moim zdaniem na forum takie jak to, 2 moderatorki to za mało. Nawet zakładając, że życia poza tym nie mają (a tak chyba nie jest), to jest za mało. Tutaj jest pracy dla co najmniej 7-10 osób. Dlatego ja się nie dziwię błędom, niekonsekwencji itd.

Dziwię się tylko reakcji na coś co na 100% zostało zauważone i na 100% było omawiane (a więc był czas na refleksję). I szkoda, że ta refleksja przyniosła taki efekt.
      • lauren6 Re: Netykieta 31.12.17, 12:42
        Byłam moderatorem, a potem adminem dużo mniejszego forum. Mieliśmy obstawę minimum 2 moderatorów na daną porę dnia, dzięki czemu praktycznie 24/7 ktoś dyżurował. Plus 3 adminów, którzy rozwiązywali konflikty na linii mod-użytkownik (a takie konflikty zawsze będą).

Tu mamy 2 modki, z czego jedna chyba nieaktywna, a druga nadaktywna. No lol.
        • nathasha Re: Netykieta 31.12.17, 12:44
          A trzecia miala co najmniej miesiac temu "juz wkrotce sie przedstawic" :>
      • lady-z-gaga Re: Netykieta 31.12.17, 13:06
        Nie przesadzacie? 10 osob miałoby moderować takie forum? to nie Pentagon, tragedia się nie stanie, jeśli jakieś niepożądane treści się przecisną i powiszą chwilę za długo :)
        Naprawdę nie byłybyście w stanie znieść, że przez parę godzin wisi post, w ktorym ktos Wam nawrzucał? bo ja spokojnie to zniosę, pod warunkiem, że w tym samym czasie nie zobaczę nożyczek szalejących gdzieś obok.
        Argument "moderacja nie zauważyła" tylko dlatego nie spotyka się z zrozumieniem, że moderacja straciła szacunek i autorytet, a przez to nikt im nie wierzy.
        • joa66 Re: Netykieta 31.12.17, 13:17
          Tak - wypada mniej niż jedna osoba na pól dnia w tygodniu. Nie wiem ile czasu i przede wszytskim uwagi i energii może poswięcić przeciętny człowiek na moderację bardzo aktywnego forum. Moim zdaniem jeżeli musi więcej niż jeden dzien w tygodniu , to nie jest w stanie poświęcić wystarczająco (spokojnej) uwagi.

Co i tak nie usprawiedliwia głownego, najnowszego problemu , bo na ten na pewno poświęcono czas i uwagę. Przykry jest tylko efekt.
        • lauren6 Re: Netykieta 31.12.17, 14:50
          > Nie przesadzacie? 10 osob miałoby moderować takie forum?

Nie, nie przesadzamy. To jest forum dla dorosłych ludzi, którzy mają inne obowiązki niż czytanie tysięcy postów dziennie. Wymaganie od obecnych 2 modek by ogarniały całą ematkę jest po prostu wredne ze strony administracji.

> Naprawdę nie byłybyście w stanie znieść, że przez parę godzin wisi post, w ktorym ktos Wam nawrzucał

Tak, jest to problem demoralizujący całe forum. Bo gdy bluzgi wiszą to nakręcają dyskusję i zachęcają innych do łamania netykiety. Poza tym nie mówimy o godzinach, ale dniach. Ja kiedyś dostałam temp bana dopiero po 3-4 dniach od napisania kilku złośliwych postów (ban ustawia się chyba z automatu po skasowaniu wielu postów na raz, więc masz przykład jak sprawnie jest moderowane to forum).
    • inguszetia_2006 Re: Netykieta 31.12.17, 13:11
      Witam
      Trzeba by to jakoś skrócić i wyrzucić bzdety typu - zwróć uwagę na adres prywatny, nie używaj wielkich liter. Te punkty nie mają sensu jak dla mnie żadnego, mowa trawa, nie działa wcale.
      A poza tym - zgoda! Forum powinno być zamknięte;-)
      Pzdr.
      Ing
    • aj.riszka Re: Netykieta 31.12.17, 13:11
      "Nie publikuj watkow niezgodnych z tematyka danego forum"
      No to na emamie, mamy chyba 90% watkow niezgodnych z regulaminem: typu watki o polityce, zamachach, problemach zdrowotnych doroslych itp.
      Wg. regulaminu powinny byc watki jedynie scisle emamowe, czyli jakie?
      • aj.riszka Re: Netykieta 31.12.17, 13:25
        Tyle tu watkow niezgodnych z forum wisi :)
        • karme-lowa Re: Netykieta 31.12.17, 13:28
          Wątek, w którym facet równo mi ubliża nadal wisi, pomimo klikania od paru dni w kosz, a niewinne wątki wylatują.
          Paradne.
      • sasanka4321 Re: Netykieta 31.12.17, 13:31
        >Wg. regulaminu powinny byc watki jedynie scisle emamowe, czyli jakie?<

Czyli zadne. Bo od pisania o dzieciach to jest Ciaza, Niemowle, Male Dziecko i Starsze Dziecko.
        • lady-z-gaga Re: Netykieta 31.12.17, 13:44
          Tu możesz się wyżalić, porozmawiać o kłopotach z samą sobą i światem wokół Ciebie, jak również podzielić radością, która stała się Twoim udziałem.

teoretycznie wciąż aktualne, skoro wisi :)
          • sasanka4321 Re: Netykieta 31.12.17, 13:58
            >Tu możesz się wyżalić, porozmawiać o kłopotach z samą sobą i światem wokół Ciebie, jak również podzielić radością, która stała się Twoim udziałem.<

No to jesli ktos ma problem z moderacja i chcialby sie wyzalic, to dlaczego nie moze? Na tesciowe, szwagierki, meza, sasiadow i rzad wolno, a na moderacje nie? ;)
      • danaide Re: Netykieta 31.12.17, 18:39
        Zdaje się, że radości i smutki.
        Czyli hulaj dusza, piekła nie ma;D
    • danaide Re: Netykieta 31.12.17, 18:38
      A gdzie są sankcje?
    • danaide Re: Netykieta 31.12.17, 19:04
      Jedna rzecz mnie interesuje: co to znaczy, że "wystarczająco osób nie kliknęło" na post? Czy stosowanie regulaminu/netykiety wymaga głosowania - i który przepis tak stanowi? IMHO każde kliknięcie na post, każde jedno, oznacza, że post mógł naruszyć netykietę/złamać regulamin. Zadaniem moderatora jest sprawdzić czy to zrobił (a jeśli tak - to usunąć), a nie liczyć ile osób czuje się dotkniętych.
      • maslova Re: Netykieta 01.01.18, 11:55
        Też mnie to zastanawia. Wygląda na to np., że można na tym forum nazwać kogoś "głupią ci*pą" i mimo zgłoszenia do moderacji post wisi spokojnie do chwili obecnej.
        • lady-z-gaga Re: Netykieta 01.01.18, 12:06
          Widocznie ten post nie rani służbowej wrażliwości moderatora tak bardzo, jak posty o kotach.
        • mapt Re: Netykieta 01.01.18, 17:29
          o, to jest właśnie szokujące na tym forum. absolutne przyzwolenie na wulgarne chamskie teksty, na obrażanie innych. mimo zgłoszeń takich postów nie ma żadnej reakcji moderacji.
          a rzucają się do cięcia gdy się jakiś link zamieści albo prosi o pomoc.

Niestety jest wsparcie adminów w propagowanie chamstwa. Oczywiście dla pieniędzy, bo tam gdzie kiepski język to zaraz jakaś burda się zaczyna więc i kliknięć i wpisów sporo. A im w to graj, że forum takie aktywne.

Inna sprawa- że uczestnicy forum również powinni bojkotować wpisy osób które zamieszczają wyzwiska. Ale jak widać tak się tu towarzystwo przyzwyczaiło do menelskiego języka, że nawet tutejszej pani psychoterepeutce czy nauczycielce czy innej z misyjnym zawodem w ogóle nie przeszkadza się przekomarzać z kimś kto obok wyzywa drugiego od cip.
    • yenna_m Re: Netykieta 01.01.18, 12:55
      I adminki rowniez.
      Ostatecznie aby to jedna adminka notorycznie rzuca die do gardla forumkom i obraza je? :D
      I mialybysmy piekną ematkę. Puściutką :D
    • nessus Re: Netykieta 04.05.18, 11:13
      A to dobre. Mnie przyklejono etykietke " nie mozesz pisac do god 18:28. Nie wiadomo za co, do jakiego miesiaca i jakiego roku. No coz, czas pozegnac sie z gazeta. Dla nich to strata bo mam pare subskrypcji za ktore place. W koncu inni pisza to samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka