Dodaj do ulubionych

Oby zimy były ciepłe

21.12.09, 17:46
Interesujący wywiad.
Obserwuj wątek
    • 1stanczyk Swietny wywiad: obrazuje roznice pomiedzy nasza 21.12.09, 18:01
      wyszczekaną w bezmózgowiu sfora dziennikarska a realiami handlowymi, które
      przekładają się na polityczne.
      Szubski nie owija w bawełnę, nie bawi się półsłówkami i tą tak lubiana przez
      nasz półświatek półinteligentów metodą szukania winnych w Rosji.
      Pewnie dlatego zabrakło pytania o przyczyny i konsekwencje dla naszego kraju
      wynikające z powstającej już niestety gazrurki pod Bałtykiem ..

Czyja to jest przegrana ?
      Kto za ta koszmarna przegrana odpowiada ?
      Czy poniesie polityczne i zawodowe konsekwencje ?

Bo straty dla naszego kraju liczone są w dziesiątkach miliardów jesli nie € to
      na pewno zlotych.

Oby zimy były ciepłe
      • Gość: Max Racja racja, ale monopolista taką nam cenę dowali. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 19:40
        ....że będę musiał zainstalować piec na wszystko i spalać odpadki jak moi
        sąsiedzi. Smacznego :(
        • Gość: aron Re: Racja racja, ale monopolista taką nam cenę do IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 19:54
          nic nie będziesz musiał instalować - emigruj już dziś do Rosji. Da
          swidania.
          Tam twoje miejsce, skoro brak ci honoru.
      • Gość: aron Re: Swietny wywiad: obrazuje roznice pomiedzy nas IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 19:54
        nikt cię w Katolickiej Polsce na siłę nie trzyma

my wolimy mieć honor niz miliardy euro

jeżeli wolisz miliardy euro niż honor - twoje miejsce jest w Rosji.

Wyemigruj już dziś do Rosji ze swoimi dziećmi i wnukami - Rydzyk
        paszportu ci nie zabrał.

Da swidania.
        • 1stanczyk "my wolimy mieć honor niz miliardy euro" 21.12.09, 20:11
          Ladny mi honor: nawet na funkcjonowanie pomnika niemieckiego barbarzynstwa
          wyciagamy do Niemcow reke ...

Nie mowiac juz o tym, wobec naszych dzieci i wnukow, ktore zaluzamy naszym
          "honorem".
          Takim honorem to sobie mozna dupe podetrzec

Re: Swietny wywiad: obrazuje roznice pomiedzy nas
          • Gość: aron Re: "my wolimy mieć honor niz miliardy euro" IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:21
            nikt ciebie i twoich wnuków nie trzyma w Katolickiej Honorowej Polsce
            na siłę.
            Rydzyk paszportu ci nie zabrał.
            Chcesz miliardów euro - emigruj już dziś do Rosji razem ze swoimi
            dziećmi i wnukami.
            Da swidania.
            Dla nas Polaków najwazniejszy jest honor.
            • Gość: Adam. Re: "my wolimy mieć honor niz miliardy euro" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 15:28
              "aron" może okłady z błota pomogą ?
              • aron2004 Re: "my wolimy mieć honor niz miliardy euro" 02.01.10, 16:50
                won do putina zmarżluchu tam twoje miejsce
                • Gość: tomekjot "my wolimy mieć honor niz miliardy euro" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.01.10, 20:14

a nie wiesz że nie możesz łączyć tabletek z alkoholem ?!
          • Gość: aron Re: "my wolimy mieć honor niz miliardy euro" IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:22
            nie wyciągamy do niemców ręki, finansowanie obozu to ich zasrany
            obowiązek.
            • 1stanczyk Ten kto "mysli", ze robia to za darmo jest po 21.12.09, 20:30
              prostu zwyczajnym durniem.
              Re: "my wolimy mieć honor niz miliardy euro"
              • Gość: aron Re: Ten kto "mysli", ze robia to za darmo jest po IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:40
                w 1939 też mówiono że Polacy są durniami, skoro nie chcą oddać Gdańska
                w sumie nieszkodliwemu Hitlerowi.

W 1981 tez mówiono że Jarosław Kaczyński jest durniem nie chcąc
                podpisać lojalki.
                Bo przecież dostałby pieniądze, talon na poloneza, asygnatę na
                mieszkanie i wczasy w Bułgarii.

Bo ty nie wiesz co to jest honor. Dlatego twoje miejsce jest w Rosji,
                życie w Polsce jest dla ciebie po prostu nie do zniesienia.

Da swidania.
                • 1stanczyk "ty nie wiesz co to jest honor" co to jest nie 21.12.09, 21:02
                  tylko zresza Twoj "honor" wiem doskonale: jest przede wszyskim wyszczekanym
                  pustoslowiem w ktorym licza sie tylko Twoje fobie.

Re: Ten kto "mysli", ze robia to za darmo jest po
                  • Gość: aron Re: "ty nie wiesz co to jest honor" co to jest ni IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 21:32
                    nie żadnym pustosłowiem tylko takie są fakty

mamy węgla na 200 lat ( co najmniej, bo są jeszcze praktycznie
                    nietknięte pokłady w woj. lubelskim)
                    mamy naftoport
                    będziemy mieli gazoport i atomówki którymi będziemy terroryzować
                    Niemcy, Danię i Szwecję. Na samą mysl, że atomówki będą obsługiwać
                    Polacy nawet pod najodważniejszym Niemcem czy Szwedem zatrzęsą się nogi.

Ukraina ma węgla na 400 lat i atomówki.

Tak że stać nas na honor.
                    • 1stanczyk Poki co ten Twoj "honor" oplacamy, najlatwiej jak 21.12.09, 21:53
                      mozna bo bez ich zgody, praca naszych wnukow nie wspominajac o blisko 1 mld €
                      pomocy unijnej miesiecznie dla tych co nie radza sobie sami, miliardami $ jaki
                      rocznie sle emigracja, ktora nasza bieda wypedzila z kraju, skromnym dorobkiem
                      naszych ojcow i dziadow zdobytym w duzo trudniejszych warunkach ktory
                      wyprzedajemy za pol darmo od dwudziestu lat nie potrafiac zwiazac konca z koncem ..

To dopiero jest "honor" !

Glownie dla tych co jak Ty wycieraja sobie nim geby, zeby wyscielic sobie, jak
                      na przyklad posel PIS-u Adam Hofman wygodne gniazdko kosztem podatnikow.

Re: "ty nie wiesz co to jest honor" co to jest ni
                      • Gość: aron Re: Poki co ten Twoj "honor" oplacamy, najlatwiej IP: *.lublin.enterpol.pl 22.12.09, 05:30
                        nikt twoich wnuków na siłę w Katolickiej Honorowej Polsce nie trzyma

wyjedź razem z nimi do Rosji już dziś jak się boisz zimna.
                        Da swidania.

Jedź ze swoimi wnukami do Rosji - tam każdy jest oligarchą.

A ja jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze mnie, tak jak ja jestem
                        dumny z mojego dziadka który zabił Niemca w 1939
                        • 1stanczyk "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze mnie" 22.12.09, 11:54
                          Glownie dumne swoja glupota przyjmowania naszej propagandowej "papki"
                          historycznej o naszej przeszlosci przygotowanej wlasnie dla tych, ktorzy sami
                          nie potrafia sobie odpowiedziec na najprostsze pytania.

Taka duma jest mniej wiecej tyle samo warta co ten Twoj "honor".

To jest duma "wyuczona" propaganda naszych wladz, ktora szuka w w tak nauczanej
                          przeszlosci, przyszlej poblazliwosci dla kontynuacji tej samej co wczesniej
                          nieudolnosci, sprzedajnosci i zwyklej glupoty.

Jestes pewny, pewnie tak samo jak byles pewien, ze nie gazorurka pod Baltykiem
                          nie powstanie: tyle warta jest Twoja pewnosc co zeszloroczny snieg.

Wojna jest wojna: nie Jestes dumny, ze ja wygral tylko, ze zabil.
                          I to nas rozni bo nie tylko wojna nie polega tylko na zabijaniu ale przede
                          wszystkim na wygrywaniu.

Re: Poki co ten Twoj "honor" oplacamy, najlatwiej
                          • aron2004 Re: "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze m 22.12.09, 12:02
                            i my wlasnie wygralismy - juz przez 40 lat ( z ostatnich 100 lat)
                            niemcy i rosjanie nie moga nas zabijac
                            wodka i bier nie smakuja jak nie ma polskiej krwi na rekach
                            hej griszka szczo z toboju czyzby ci bylo ich zal?

dlatego tak cie boli Polska Polityka Honor ponad Wszystko - bo daje
                            efekty.
                            A efektem jest 40-letni post dla niemcow i rosjan buahahahhahahaha
                            • nie-tak Re: "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze m 22.12.09, 12:31
                              aron2004 napisał:

> i my wlasnie wygralismy - juz przez 40 lat ( z ostatnich 100 lat)
                              > niemcy i rosjanie nie moga nas zabijac
                              > wodka i bier nie smakuja jak nie ma polskiej krwi na rekach
                              > hej griszka szczo z toboju czyzby ci bylo ich zal?
                              >
                              > dlatego tak cie boli Polska Polityka Honor ponad Wszystko - bo daje
                              > efekty.
                              > A efektem jest 40-letni post dla niemcow i rosjan buahahahhahahaha

aron200 sam twoj nick mowi wiele za siebie, wiec co mozna lepszego, glebszego
                              jak i powazniejszego oczekiwac od ciebie?

----------------------------------------------------------------
                              • Gość: aron Re: "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze m IP: 94.254.165.* 22.12.09, 12:53
                                oj biedaku jak ci zle ja ci wspolczuje
                                nie mozesz mordowac Polakow bo Obama ci nie pozwala
                                och prawie sie wzruszylem nad twoim rosyjskim losem

a tak dobrze bylo w 1984 torturowaliscie Popieluszke a dzis Rydzyka
                                nie wolno wam torturowac i wrzucic do rzeki

biedni Rosjanie, oj biedni
                                i jak tu pic wodke jak nie ma polskiej krwi na rekach no jak?
                          • Gość: aron Re: "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze m IP: 94.254.165.* 22.12.09, 12:47
                            Ja jestem dumny z tego ze Polska po 300 latach przesladowan ze
                            strony Niemcow i Rosjan ciagle istnieje i ze kazdy Rosjanin i
                            Niemiec spoglada z nienawiscia na Polske, na koscioly katolickie, na
                            obrazy Matki Boskiej, na ksiezy, na jezuitow i na to wszystko co
                            jest
                            przeszkoda dla Rosji i Niemiec w zabijaniu ludzi innych narodowosci.

Jestem dumny z tego ze Rosjanie i Niemcy mnie nienawidza. Bo to
                            znaczy ze jestem dobrym Polakiem i dobrym czlowiekiem.

Martwilbym sie gdyby bylo inaczej.
                            Jestem dumny z teog ze jestem Polakiem-Katolikiem i z tego ze mnie
                            tak nienawidzisz, i mojej religii.
                            • sothink Re: "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze m 22.12.09, 15:22
                              religia katolicka jest ciałem obcym w Polskiej rzeczywistości, została
                              przywleczona z Bliskiego Wschodu i z nami Polakami nie ma nic, a nic wspólnego
                              • Gość: aron Re: "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze m IP: 94.254.219.* 22.12.09, 16:08
                                won ty folksdojczu
                            • 1stanczyk Masz manie przesladowcza: nienawisc jest mi obca 24.12.09, 01:36
                              szczegolnie jesli juz nie do uposledzonych umyslowo to na pewno smiesznych bo
                              glupich prowokatorow.

Przesladowania ze strony Niemcow i Rosjan "zafundowali" nam nasi przodkowie
                              swoja podobna do Twojej dzisiejszej zwyczajna glupota, swoim chciejstwem,
                              slaboscia, warcholstwem zwalajac pozniej, dokladnie tak jak dzisiaj, wine na
                              tych na ktorych bylo najlatwiej.

Te niemiecka obecna nienawisc o ktorej piszesz wyraza sie conajmniej jedna
                              trzecia unijnej bezzwrotnej pomocy (czyli okolo 300 mln € miesiecznie) dla tych
                              co jak my nie radza sobie sami.

Czy ta wlasnie niemiecka nienawisc wyzwala w Tobie dume ?
                              Bo dla mnie jest upokarzajaca.

Tym swoim postem usprawiedliwiasz to czego nie zwyklem robic dotychczas: Ty nie
                              Jestes ani Polakiem ani katolikiem. Jestes zwyczajnym debilem: ktorego jedyna
                              religia jest nienawisc i ktoremu mozna tylko conajwyzej wspolczuc.

Re: "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze m
                              • Gość: aron Polska w 1939 napadła na Niemcy, w 1941 na ZSRR IP: *.lublin.enterpol.pl 30.12.09, 15:47
                                tak tak Niemcy i Rosja to były zawsze pokojowe kraje i nikogo nie
                                napadały dopiero ta wredna Polska zmusiła ich do mordowania

No bo przecież jak się widzi Polaka to jak tu go nie zabić. Nawet
                                święty Franciszek by zabił Polaka za sam wygląd a co dopiero jakiś
                                niemiec albo rosjanin

a przeciez Niemcy i Rosjanie byliby tacy dobrzy, gdyby nie ci wredni
                                Polacy

Polska napadła w 1939 na pokojową III Rzeszę, w 1941 na pokojowy ZSRR i
                                tak dalej.

Wyślij ten swój tekst do putina to ci przyzna order.
                                da swidania

nie możesz biedaku przeboleć że Rosjanie i Niemcy już 40 lat w ciągu
                                ostatnich 100 lat nie mogą mordować Polaków i stąd te twoje żale

buahahahahahahahahhaha

• Gość: aron Re: Masz manie przesladowcza: nienawisc jest mi o IP: *.lublin.enterpol.pl 30.12.09, 15:50
                                niemcy przede wszystkim powinni wypłacić Katolickiej Polsce TYSIĄC
                                MILIARDÓW EURO ODSZKODOWANIA za napaść w 1939 roku

no ale ty tak jak putin twierdzisz, że to Polska wtedy napadła niemcy

buahahahahahahaha

ależ ci współczuję że nie możesz mordować Polaków

nawet takiego Rydzyka nie wolno ci zabić buahjahahahahhahahaa

ty śmieciu psie
                              • aron2004 Re: Masz manie przesladowcza: nienawisc jest mi o 30.12.09, 15:53
                                Polska wywołała I wojnę światową, II wojnę światową, wojnę
                                trzydziestoletnią, wojnę secesyjną

no i wyprawy krzyżowe to przecież Polska sprawka
                                Gotfryd z Bujnowa to przecież Polak-Katolik

buahahahahahahahahahahahaa

ale mam z ciebie polewkę ty psie putina ty śmieciu

jak ja się z ciebie śmieję że nie wolno ci zabijać Polaków ty psie
                                rosyjski bo Obama nie pozwala

buahaahahahhahahahahaa
                                buiahahahhaahahahhaha

tylko wódka i słonina ci pozostała
                                • aron2004 Re: Masz manie przesladowcza: nienawisc jest mi o 30.12.09, 15:59
                                  jak ci zimno to won z Polski do putina tam twoje miejsce ty psie

niech ci srebrniki wypłaca w rublach

buahahahahahahahaha

a my prawdziwi Polacy Katolicy poradzimy sobie bez putinowskiego gazu i
                                  ropy. Niech wyborcy PO, SLD i PSL wyjeżdżają już dzis

won z Katolickiej Polski wy śmiecie pawlaki komuchy breslauery i
                                  potomkowie żołnierzy wehrmachtu
    • Gość: MArcin Oby zimy były ciepłe IP: *.warszawa.mm.pl 21.12.09, 18:17
      Wreszcie ktoś kto o gazie mówi z sensem bez chorych emocji i
      uprzedzeń. Tylko czy polityczna sfora i cała masa cwaniaków
      otaczających polską branże gazowniczą da temu człowiekowi po prostu
      działać. Prawdopodobnie nie bo to zagroziłoby ich interesom.
      • Gość: Krzysztof Ktoś mówi z sensem? Dowcip roku! IP: *.wroclaw.mm.pl 21.12.09, 20:19
        Albo klakierstwo.
        A to jest tak - Szubski nic innego nie robił tylko był PGNiG.
        Wszyscy oni tam przyzwyczaili sie do tego że zawsze mogą zwalić na
        Ruskich. Ot i całe Szubskiego zarządzanie. I podpisywanie kontraktów
        bo jeden z drugim politykier kazał. Gaz z Kataru jest za drogi,
        poddawanie sie Ruskim jest głupie bo nasi zachodni "sprzymierzeńcy"
        sprzedadzą nas byle tylko swój gaz dostać.
        A że PGNiG swoje a ludziska od rur swoje to i doopa. Nie można było
        Szubskiego zapytać dlaczego nie mamy połączenia z Rzeszą bo on powie
        to nie ja to kolega.
    • Gość: Ktoś Oby zimy były ciepłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 18:29
      Faktycznie ciekawy wywiad i ciekawy sposób myslenia Pana Prezesa. W
      zasadzie już nie dziwię się dlaczego opozycja grozi Panu Pawlakowi
      Trybunałem Stanu za podpisanie kontraktu z Rosjanami. Warto
      przeczytać także artykuł P. Gadomskiego odnośnie stanu i zmianach
      zachodzących na rynku gazu na świecie. Za parę lat ma zostać
      uruchomiony terminal gazu w Świnoujściu, w I kw 2010r. rozpoczną się
      poszukiwania gazu z łubków skalnych a Prezes PGiNG razem z Panem
      Pawlakiem dążą za wszelką cenę do zwiększenia dostaw gazu z Rosji a
      także wydłużenia okresu obowiązywania kontraktu. Idą przy tym na
      wszelkie ustepstwa, nawet nie probują negocjować zmiany formuły
      ustalania cen ( bo taka jest praktyka, korzystna tylko dla
      dostawcy ). Nie rozumiem zarządu, czyim właściwie interesem się
      kieruje? Gazpromu? Skoro za parę lat może się okazać , ze będziemy
      mieli gigantyczne nadwyżki gazu ( Amerykanie sądzą, że znajdą u nas
      1,4 biliona m sześć. ) to dlaczego PGiNG nie negocjuje zwiększenia
      dostaw ma okres jedynie do końca 2014 roku, kiedy to uruchomiony
      zostanie terminal w Świnoujściu? Przecież zawsze można wrócić do
      rozmów gdyby okazało się w 2012 np. że gazu zabraknie. Wygląda to
      tak, jakby polski rząd i PGiNG robiły wszystko aby Gazprom na długie
      lata utrzymał swoją pozycje i biznes w Polsce? O co chodzi? Dlaczego
      rząd nie zmieni zasad ustalania cen gazu wydobywanego w kraju?
      Dlaczego PGiNG nie poszukuje aktywnie złóż w kraju? Dlaczego nikt w
      PGiNG nie decyduje się wydać 100 mln zł na wiercenia pod Kutnem (
      zloża oceniane na 500-700 mld m. sześć ). Dlaczego amerykańskie
      koncerny twierdzą, że im się opłaca a polskie PGiNG uważa, że
      wydobycie gazu z łubków skalnych jest nieopłacalne ( padło takie
      zdanie z ust wysokie przedstawiciela naszego monopolisty ). Dlaczego
      opłaca się nam zapłacić dwukrotnie większą cenę za gaz w kontrakcie
      wieloletnim niż w kontrakcie spotowym a nieopłaca się wydać kilkuset
      milionów na próbne wiercenia na perspektywicznym obszarze ( np rejon
      Kutna ). I dlaczego czytając wywiad P. prezesa mam wrażenie, że Pan
      Prezes ma mnie , czytelnika tego wywiadu za idiotę.
      • Gość: foks Re: Oby zimy były ciepłe IP: 213.134.165.* 21.12.09, 19:28
        oj dlaczego i dlaczego. nie wiesz dlaczego? za bledy pgnig w postaci dlugoterminowych kontraktow na gaz w ogromnej ilosci i wysokiej cenie przyjdzie placic nam - klientom koncowym. gdyby pgnig kontraktu nie zawarlo nie mialoby podkladki, ze zabezpieczylo bezpieczenstwo energetyczne panstwa. a tak sa czysci i kryci.
        druga sprawa: poszukiwania gazu. to kosztuje pieniadze, trzeba poswiecic na to czas i miec jakiekolwiek zaplecze technologiczne. w oczach pgnig to idiotyzm. czy znajda gaz czy go kupia po cenie 4x wiekszej i tak Kowalski bedzie od nich uzalezniony wiec po co sie wysilac. ot panstwowa firma socjalistycznej republiki
      • Gość: foks Re: Oby zimy były ciepłe IP: 213.134.165.* 21.12.09, 19:33
        zapomnialem o jednym. nie tylko Ty masz wrazenie, ze ktos posadza czytelnikow wywiadu o uposledzenie umyslowe
      • Gość: kajet poczytaj sobie IP: 188.33.221.* 21.12.09, 19:42
        o taryfach. Btw, podane przez ciebie liczby są kompletnie z sufitu.
      • Gość: lulu Bo pgnig chce zarobić jak najmniejszym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 19:44
        .....kosztem, bez jakichkolwiek inwestycji i wytłumaczy to niskimi cenami gazu z
        prawie zerową marżą. Najłatwiej dorobić im się na gazie z Rosji.
      • 1stanczyk Re: Oby zimy były ciepłe 21.12.09, 20:03
        "Nie rozumiem zarządu, czyim właściwie interesem się kieruje? Gazpromu? Skoro za
        parę lat może się okazać , ze będziemy mieli gigantyczne nadwyżki gazu (
        Amerykanie sądzą, że znajdą u nas 1,4 biliona m sześć. ) to dlaczego PGiNG nie
        negocjuje zwiększenia dostaw ma okres jedynie do końca 2014 roku, kiedy to
        uruchomiony
        zostanie terminal w Świnoujściu? Przecież zawsze można wrócić do
        rozmów gdyby okazało się w 2012 np. że gazu zabraknie. Wygląda to
        tak, jakby polski rząd i PGiNG robiły wszystko aby Gazprom na długie
        lata utrzymał swoją pozycje i biznes w Polsce? "

To co napisales "obrazuje roznice pomiedzy nasza ...

Polski rzad plynie z pradem bo nie ma realnych mozliwosci plynac pod prad. Twoj
        post jest wyrazem taniego chciejstwa, ktorym zyje, nie od dzisiaj zreszta, nasz
        polswiatek polinteligentow zasklepionych w swoich fobiach i oderwanych od
        rzeczywistosci.

Ten wywiad jest wyzbyta, ze wszelkich pajacowatych obietnic, ktorymi od
        dwudziestu lat propagandowo karmi nas nasz polswiatek polinteligentow i
        "zaszczycaja" rowniez Twoim komentarz:

"w I kw 2010r. rozpoczną się poszukiwania gazu z łubków skalnych"
        "do konca 2014 roku kiedy to uruchomiony zostanie terminal w Swinoujsciu"

Te obietnice po dwudziestu latach naszej suwerennej "niemoznosci" sa zwyklym
        propagandowym belkotem.
        Fakt, ze potrzeba nam bylo 25 lat, zeby zbudowac terminal gazowy w Swinoujsciu
        jest sam w sobie swiadectwem na ile mozna liczyc na "fakty", ktorymi operuje
        Twoja argumentacja: moze bedzie potrzeba jeszcze dziesieciu lat na skonczenie
        tej tak przeciez waznej dla naszego chciejstwa inwestycji nie mowiac juz o tym
        ze skroplony gaz ogolnie rzecz biorac jest conajmniej 10% drozszy o tego
        dostarcznego rurami.

"Dlaczego nikt w PGiNG nie decyduje się wydać 100 mln zł na wiercenia pod Kutnem
        ( zloża oceniane na 500-700 mld m. sześć )."

Znowu caly czas to samo tanie chciejstwo: oceniane sa przez kogo i kto zaplaci
        jesli oceny sa falszywe karmione tylko naszym naszym wszechobecnym tanim
        chciestwem ?

"Dlaczego amerykańskie koncerny twierdzą, że im się opłaca a polskie PGiNG
        uważa, że wydobycie gazu z łubków skalnych jest nieopłacalne ( padło takie
        zdanie z ust wysokie przedstawiciela naszego monopolisty )."

Moze maja technologie, ktorej nie mamy a kupienie jej dla niewielkich zloz
        lupkow skalnych jakimi dysponujemy sie nie oplaca, moze sklad amerykanskich
        lupkow jest korzystniejszy ..
        Tak czy inaczej swiat poki co nie podaza ta droga..

Jak dotychczas z wielkim trudem (korzystajac z bezzwrotnej pomocy unijnej
        przeznaczonej dla tych co nie radza sobie sami, z miliardow ktore sla, wyslani
        nasza bieda w kraju, emigranci, z wyprzedazy za pol darmmo prl-owskiego
        skromnego dorobku naszych ojcow i dziadow wypracowanego w duzo trudniejszych
        warunkach, zadluzajac pewnie juz nasze wnuki) nadazamy droga przetarta przez
        swiat nie potrafiac zwiazac konca z koncem.

Co to dopiero bedzie kiedy zaczniemy nasza wlasna "tworcza" najczesciej
        ryzykowna kosztowna dzialanosc na duza skale, reklamowana w imie naszych fobi i
        schizofreni, w ktorej najczesciej nikt za nic nie odpowiada ? (gazorurka pod
        Baltykiem: czy sa dymisje tych co doprowadzili do obecnej kosztujacej nas
        niewyobrazalne sumy ktore trudno jest dzisiaj ocenic)

Nie wystarczyly dotychczasowe ciagnace sie latami nasze kolejne porazki w
        probach dywersyfikacji naszego zaopatrzenia w surowce energetyczne:

1)rurociag Odessa-Brody-Gdańsk.
        2)gazourka norweska
        3)nasze (Prezydenta LK) starania o surowce energetyczne z Azji srodkowej
        (Kazachstan, Uzbekistan,Turkmenistan)
        4)Mozejki (i straty ktore przynosza i o ktorych sie nie pisze)
        5)Elektrownia jadrowa na Litwie
        6)Brak zgody naszego kraju na puszczenie gazorurki North Stream, ziemia (przez
        nasz kraj), z jednoczesnym zalosnym brakiem mozliwosci powstrzymania tej budowy
        pod Baltykiem.

Ile jeszcze sluchac mozna przelewac z pustego w prozne by zrozumiec ze plywanie
        pod prad, najczesciej kosztem zwyczajnych obywateli w odbiorcow gazu w naszym
        kraju, w imie politycznego niczym nie uzasadnianego chciejstwa jest zwyczajnym
        samobojstwem, znanym nam z przegranej histori naszych ojcow i dziadow.

"Dlaczego opłaca się nam zapłacić dwukrotnie większą cenę za gaz w kontrakcie
        wieloletnim niż w kontrakcie spotowym a nieopłaca się wydać kilkuset milionów na
        próbne wiercenia na perspektywicznym obszarze ( np rejon Kutna )."

Potwierdz to wiarygodnym dokumentem bo inaczej jest to takie samo pustoslowie
        jak caly Twoj komentarz.
        • Gość: aron Re: Oby zimy były ciepłe IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:08
          bo ważniejszy od miliardów euro jest honor

nie rozumiesz tego - a więc twoje miejsce w Rosji. I twoich wnuków tez.

W 1939 tez mogliśmy oddać Hitlerowi Gdańsk i iść z nim na Rosję. I też
          cały świat nie rozumiał dlaczego to robiliśmy.

Historia przyzna nam rację - nie po raz pierwszy zresztą i nie ostatni.

Lepiej stracić z Ukrainą niż zyskać z Niemcami i Rosją.

Jeżeli nie chcesz płacić za skroplony gaz dostarczany przez gazoport to
          nikt ci nie kaze tego gazu kupować.

Już dziś wyjedź do Rosji razem ze swoimi wnukami - tam będziesz miał
          tani gaz.
          Ale nie będziesz miał honoru - co ci zresztą nie będzie przeszkadzało.

Da swidania.

• Gość: aron Re: Oby zimy były ciepłe IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:10
            w 1981 Jarosław Kaczyński mogł podpisać lojalkę.
            No bo właściwie dlaczego nie? Przecież dostałby za to pieniądze, może
            talon na ciepłe mieszkanie, talon na samochód itp.

A jednak nie podpisał. Bo jest Polakiem i ma swój honor.

Tego ty nie zrozumiesz właśnie. I nie wymagam. Bo dla ciebie ważniejsze
            jest ciepło niż honor.

Emigruj więc do Rosji już dziś jak boisz się zimna, tam twoje miejsce.
            • 1stanczyk Wyslac miliony rodakow na emigracyjna tulaczke 21.12.09, 20:21
              To dopiero jest honor !!!
              Honor nie swoim kosztem dokladnie tak jak dowodztwo PW, ktore w calosci przezylo
              rozdajac sobie generalskie szlify !!!!

Re: Oby zimy były ciepłe
              • Gość: aron Re: Wyslac miliony rodakow na emigracyjna tulaczk IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:30
                wysyłam ciebie do Rosji, potułaj się tam trochę aż cię putin zrobi
                oligarchą gazowym

da swidania
                • 1stanczyk "wysyłam ciebie do Rosji, potułaj się tam trochę" 21.12.09, 20:38
                  "wysyłam ciebie do Rosji, potułaj się tam trochę"

Kolejny przyczynek do naszego taniego "honorowego" chciejstwa, obowiazujacego w
                  naszym kraju, ktorego nie masz najmnieszych mozliwosci zrealizowac.

Re: Wyslac miliony rodakow na emigracyjna tulaczk
                  • Gość: aron Re: "wysyłam ciebie do Rosji, potułaj się tam tro IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:41
                    dlaczego nie chcesz wyegmirować do Rosji, gdzie każdy jest oligarchą?
                    Chcesz marznąć w Polsce razem ze swoimi dziećmi i wnukami? W imię czego?

• 1stanczyk Nie dosc, ze nie na temat (bo wywiad GW nie jest 21.12.09, 21:09
                      o mnie ale o naszych problemach z dostawami gazu) to jeszcze jak zwykle po
                      chamsku i personalnie: ani Ty ani nikt inny nie jest w stanie odebrac mi, mojego
                      nie majacego nic wspolnego z moimi pogladami, mojego prawa do wyboru miejsca
                      mojego pobytu i pracy, nawet jesli wzbudza to w Tobie niepohamowana a wyrazajaca
                      sie Twoim zwyklym bedlecym "honorowym" chamstwem , wscieklosc.

Re: "wysyłam ciebie do Rosji, potułaj się tam tro
                      • Gość: aron Re: Nie dosc, ze nie na temat (bo wywiad GW nie j IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 21:29
                        ależ ja ci nie odbieram prawa do wyboru miejsca pracy

możesz już dziś emigrować do Rosji. Ani ja, ani Jarosław, ani o.Tadeusz
                        cię na siłę w Katolickiej Honorowej Polsce nie trzymamy.

Jeżeli boisz się zimna, to nie będziemy cię na siłę tu zatrzymywać.
                        • 1stanczyk Jest taka sama katolicka jak pijanska, taka sama 21.12.09, 21:37
                          honorowa jak zlodziejska, taka sama pracowita jak warcholska, taka sama
                          wiesniacko chciejska jak jak jej ostatnia wielowiekowa historia upadku.
                          Nie trzymacie bo nie mozecie, tak jak to wszystko zreszta czego tak bardzo w
                          swoim wstecznictwie byscie chcieli, ale na cale szczescie nie mozecie i na moj
                          honor, nie bedziecie mogli.
                          Re: Nie dosc, ze nie na temat (bo wywiad GW nie j
                          • Gość: ARON Re: Jest taka sama katolicka jak pijanska, taka s IP: *.lublin.enterpol.pl 22.12.09, 05:41
                            złodziejami to są Rosjanie ( specjaliści od kradzieży zegarków) i
                            Niemcy ( specjaliści od wyrywania złotych zębów zabitym Żydom)
                    • Gość: smaug Choćby w imię patriotyzmu nie mylonego z wrzaskiem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.12.09, 10:15
                      aron, przeginasz chłopie strasznie. Mylisz patriotyzm z brakiem racjonalności działania; w sumie to są doprowadzone do skrajności poglądy naszych wywoływaczy z góry przegranych powstań. Trzeba się czegoś uczyć z historii. Na przykład, że honor arona nie jest wystarczającym powodem do sprowadzania nieszczęść na cywilów. Honorem to byłoby poświęcić się i zjeść swoją dumę aby inni Polacy mogli żyć. To samo z gazem. Nikt ci nie pisał, żeby nie budować atomówek, gazoportów itd. Tylko że to trwa a przez ten czas trzeba funkcjonować, a do funkcjonowania trzeba kupić gaz. Uniesienie się honorem TERAZ oznacza zamknięcie np. Polic, Puław, Tarnowa - uważasz, że to Rosjan zmartwi jakoś szczególnie? Skąd weźmiesz nawozy sztuczne? Kupisz z zagranicy, pewnie od Rosji...
                      • aron2004 Re: Choćby w imię patriotyzmu nie mylonego z wrza 22.12.09, 10:43
                        mnie zamkniecie Pulaw, Polic i Kedzierzyna nie zmartwi
                        wazniejszy jest honor niz Pulawy i nawozy sztuczne

powstania sa przegrane, ale za ktoryms razem powstanie jest wygrane
                        trzeba walczyc zeby zwyciezyc

przegralismy w 1812, 1830 i 1863 - ale wygralismy w 1918 i w 1920
                        przegralismy w 1939, 1956, 1968, 1970, 1981 - ale wygralismy w 1989

i o to chodzi

ty za to preferujesz siedzenie jak mysz pod miotla i przytakiwanie
                        kazdemu dyktatorowi. No wybacz, nawet Czesi sie postawili w 1968.

Czy Rosja jest jedynym na swiecie producentem nawozow sztucznych?
                        Zreszta w Polsce wystarczy rolnictwo ekologiczne zeby wykarmic
                        ludnosc przez kilka lat. A jak niektorzy schudna to nawet im na
                        dobre to wyjdzie.
            • sothink Re: Oby zimy były ciepłe 21.12.09, 20:24
              Jarek chce przywrócenia komunizmu, tego z czym walczył tyle lat. Nie ma
              tu miejsca na honor.
              • Gość: aron Re: Oby zimy były ciepłe IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:29
                Jarek obniżył podatki dla firm idioto co przyczyniło się w pewnym
                stopniu do wzrostu gospodarczego. To jest wg ciebie komunizm?
                • sothink Re: Oby zimy były ciepłe 21.12.09, 22:18
                  to była zagrywka pod publikę, podobnie jak Tuska ze ślubem, a tak naprawdę to
                  Jarek chce szastać bezmyślnie kasą jak typowy komuch. Idea Polski Solidarnej,
                  dotowanie związków zawodowych itd no to typowa mentalność komunistyczna. Nie
                  pamiętasz już jak Lechu twierdził że państwowe firmy są lepsze niż prywatne?:-)
            • Gość: menuet1 lojalka ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 22:23
              Czytam i po raz trzeci nie moge się nadziwić 'Twojemu nachalstwu' .
              Przecież kaczynski ta lojalkę podpisał... tylko grafolog nie był
              pewien .......lol
          • 1stanczyk Honor wymaga wtezonej pracy a nie pijanstwa, 21.12.09, 20:28
            religinego wstecznictwa, powszechnego zlodziejstwa, pyskatego wyszczekanego
            samozadowolenia w klotliwym belkocie.
            Wyaga rzeczowych zawodowych kompetencji, sprawdzajacych sie w rzeczywistosci
            prognoz a nie politycznego pajacownia na ktore nas dzisiaj najwyrazniej nie stac.

• Gość: aron Re: Honor wymaga wtezonej pracy a nie pijanstwa, IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:36
              Jeżeli nie podoba ci się w Katolickiej Honorowej Polsce to nikt cię tu
              na siłe nie trzyma.
              Emigruj już dziś do Putina.
              Tam twoje miejsce, tam ciepło.
              Nie przymarznie ci d... do sedesu.
              Da swidania.

To na co stać Polskę to nie twoja sprawa. Ty jesteś mentalnie
              Rosjaninem i w Rosji twoje miejsce.
              Da swidania.
              • 1stanczyk " Ty jesteś mentalnie Rosjaninem i w Rosji twoje 21.12.09, 21:12
                Ty jesteś mentalnie Rosjaninem i w Rosji twoje miejsce.

Tak wlasnie przemawia Twoj "honor": Twoim bydlecym (za przeproszeniem tych
                zacnych zwierzat) "honorowym" chamstwem !

Re: Honor wymaga wtezonej pracy a nie pijanstwa,
                • Gość: aron Re: " Ty jesteś mentalnie Rosjaninem i w Rosji tw IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 21:28
                  czyżbyś uważał słowo "Rosjanin" za obelgę?
                • 1stanczyk Twoi bydlecym chamstwem jest Twoja uzurpacja prawa 21.12.09, 21:43
                  do określania kto jest honorowy a kto nie, kto i kim jest "mentalnie" oparta na
                  Twoich "honorowym" opętaniu i takich samych Twoich obłąkańczych majakach
                  bedacych glowna przyczyna naszego narodowego i panstwowego zacofania!

Re: " Ty jesteś mentalnie Rosjaninem i w Rosji tw
                  • Gość: aron Re: Twoi bydlecym chamstwem jest Twoja uzurpacja IP: *.lublin.enterpol.pl 22.12.09, 05:34
                    lepiej być zacofanym niż mordercą - jak Rosjanie i Niemcy

Jeżeli ciągnie cię do morderców, a brzydzisz się Katolickimi Honorowymi
                    Polakami - to już dziś emigruj do Rosji albo Niemiec.

Tam twoje miejsce i twoich wnuków.
                    Da swidania.

Dla nas Polaków-Katolików najważniejszy jest honor. Historia przyzna
                    nam rację, nie po raz pierwszy.

Ty za miliardy euro zrobisz wszystko. Gdyby Stalin obiecał ci miliard
                    rubli, to zgłosiłbyś się do NKWD i strzelałbyś Polakom-Katolikom w tył
                    głowy w Katyniu.

A my Polacy-Katolicy wolimy honor.

Nie pasujesz ze swoję mentalnością do Katolickiej Polski.
                  • Gość: aron Re: Twoi bydlecym chamstwem jest Twoja uzurpacja IP: *.lublin.enterpol.pl 22.12.09, 05:50
                    w 1917 też mówiono że Wolna Polska to "obłąkańcze majaki"
                    to samo mówił Jaruzelski w 1981
                    to samo mówili ubecy Jarosławowi Kaczyńskiemu zachęcając go do
                    podpisania lojalki

a jednak
                    w tym roku mija 20 lat odkąd Rosjanie nie zabili żadnego Polaka
                    bo nie mogli
                    boją się USA
                    jak ja im współczuję. Chyba już lepiej dla nich żyć 20 lat bez wódki.
                    • Gość: aron Re: Twoi bydlecym chamstwem jest Twoja uzurpacja IP: *.lublin.enterpol.pl 22.12.09, 06:02
                      USA jako supermocarstwo już raz się skończyło - po przegraniu wojny w
                      Wietnamie.
                      Sam Kissinger tak twierdził, i Jimmy Carter też. Wtedy
                      było "odprężenie" i triumfujący Breżniew.

I co się stało 10 lat później? USA się rozpadły czy może jednak ZSRR?

Obama tak jak Carter nie będzie rządził wiecznie.
                      • sothink Re: Twoi bydlecym chamstwem jest Twoja uzurpacja 22.12.09, 06:43
                        usa ma biedną polskę w głębokim poważaniu, oni szanują tylko bogate
                        kraje. Dla nich liczy się pieniądz i potęga militarna, ani jednego ani
                        drugiego nie mamy.
                        • Gość: aron Re: Twoi bydlecym chamstwem jest Twoja uzurpacja IP: *.lublin.enterpol.pl 22.12.09, 07:15
                          USA to jedyny kraj który zrobił coś dla Polski bezinteresownie i to 2
                          razy - Wilson i Reagan. Nie możemy wymagać żeby Obama był dla nas tak
                          przyjazny jak Reagan - ale i tak USA pozostaje naszym największym
                          sojusznikiem. Za Cartera też było "odprężenie" a Breżniew triumfował.
                          Sam Kissinger przyznawał że ZSRR jest supermocarstwem a USA już nie.
                          A co było 10 lat później?

Twoi rodacy niemcy potrafią tylko na Polskę napadać i kraść konie. A
                          Rosjanie to samo plus zegarki.

A tu niespodzianka - w ciągu ostanich 100 lat aż przez 40 lat niemcy i
                          rosjanie nie mogli mordować Polaków-Katolików. Jak oni to wytrzymują
                          biedacy. Aż im współczuję.
                          bier i bодка nawet nie smakują jak na rękach nie ma polskiej krwi.
                          • sothink Re: Twoi bydlecym chamstwem jest Twoja uzurpacja 22.12.09, 08:07
                            naród Niemiecki przeprosił, spokorniał bardzo i ponosi konsekwencje do tej pory.
                            Natomiast Rosja, od której chciałbyś uzależnić Polskę, szaleje dalej metodami
                            stalinowskimi, tam się nic nie zmieniło. Tylko śmiać mi się chce jak się obudzą
                            bez połowy kraju, który zaanektują przeludnione Chiny. Wtedy się pośmiejemy.
                            Także radzę ci szybko ropę kombinować przy stolicznajej, bo potem będziesz
                            musiał wcinać ruchome jedzenie z chińskimi decydentami hehehehe.
                            • Gość: 1qw2 Honorowi Katolicy Polscy Beck, RydzSmiglo, Berling IP: 62.16.86.* 22.12.09, 10:34
                              Jak Chinczycy zajma polowe Rosji, to w Polsce sie bedziecie nie
                              smiac, tylko kryc przed tlumamai Rosjan, ktore was moga zadeptac i
                              zmiesc z powierzchni ziemi.
                              Niemcy wcale nie spokornieli, niedlugi ten czas kiedy kontrybucja
                              wojenna Stalina dla Polakow w postaci ProvinzPosen, Prus i Slaska
                              beda musialy byc oddane. W zwiazku z powyzszym niech Aaron nie pisze
                              ze macie wegla na 200 lat, bo mozecie g...vno miec.
                              Nie piszcie ze bedzie gazoport itd - z przyczyn j.w. Jak bedzie -
                              wtedy HONOROWI KATLICY - mozecie pisac i uzywac takiego argumentu.
                              Wolanie o zaniechanie, spowolnienie prac nad lacznikiem
                              energetycznym z Litwa odzwierciedla chamstwo i niedorozwoj do
                              wspolnej Europy u Polskich Katolikow Aaronow z Lublina.

• aron2004 Re: Honorowi Katolicy Polscy Beck, RydzSmiglo, Be 22.12.09, 10:52
                                mamy wegla na 200 lat w zaglebiu lubelskim ( zasoby praktycznie
                                nietkniete), Slask nam niepotrzebny. Mamy tez Belchatow i geotermie
                                w Toruniu.

Ja nie jestem za zaprzestaniem budowy lacznika z Litwa, tylko za
                                zaprzestaniem budowy lacznika gazowego z Niemcami.
                                Nie pozwala na to nam nasz honor.

Ja wiem ze niemcy nie spokornieli, ale ciekawe kim beda zasiedlac
                                ProvinzPosen. Chyba Turkami buahahahahahahahaaa
                                • nie-tak Re: Honorowi Katolicy Polscy Beck, RydzSmiglo, Be 22.12.09, 12:00
                                  aron2004 napisał:

> mamy wegla na 200 lat w zaglebiu lubelskim ( zasoby praktycznie
                                  > nietkniete), Slask nam niepotrzebny. Mamy tez Belchatow i geotermie
                                  > w Toruniu.
                                  >
                                  > Ja nie jestem za zaprzestaniem budowy lacznika z Litwa, tylko za
                                  > zaprzestaniem budowy lacznika gazowego z Niemcami.
                                  > Nie pozwala na to nam nasz honor.
                                  >
                                  > Ja wiem ze niemcy nie spokornieli, ale ciekawe kim beda zasiedlac
                                  > ProvinzPosen. Chyba Turkami buahahahahahahahaaa
                                  Przyslowiowy schodzony but z lewej nogi jest madrzejszy od twoich wypocin.
      • Gość: misio Re: Oby zimy były ciepłe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.09, 23:18
        och ty nasz najmundrzejszy "łubku" zadajesz tyle "mundrych" pytań, to czy ja ci
        mogę jedno takie niemądre pytanie zadać - dlaczego ta firma amerykańska która ma
        patent na wydobycie gazu z tych twoich "łubków" ma 10 mld dolców długu ?, czy ta
        firma nie powinna opływać w samych luksusach nie wiedząc co robić z kasą od
        sprzedaży tylko patentów na tę ich genialną metodę ?
        Czy także nie zauważyłeś że jakoś dziwnie uruchomienie dostaw katarskich do
        gazoportu zbiega się z terminem uruchomienia zakładów skraplania na złożach
        Sztokmana ? i dlaczego my mamy płacić 550 $ za ten gaz, czyli około 100 więcej
        niż inni, czy z czasem ta 100 nie jest prowizją dla Katarczyków za i tak
        rosyjski gaz?
        Dla mnie z tego wywiadu płynie jeden wniosek i to bardzo smutny, że w Europie
        już nikt z nami nie chce się zadawać, czyli mają nas w dupie.
    • jazzman1979 Oby zimy były ciepłe 21.12.09, 19:46
      "Premier Tusk już przed trzema tygodniami mówił w jednym z wywiadów, że
      wydłużenie umowy z Gazpromem zostało wynegocjowane perfekcyjnie. Teraz okazuje
      się, że wciąż trwają negocjacje. Chodzi o to, by porozumienie było jeszcze
      bardziej perfekcyjne? "

ma być "najperfekcyjniejsze" :)
      • Gość: aron Re: Oby zimy były ciepłe IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 19:57
        najważniejsze są teraz atomówki - pod Poznaniem i Gdańskiem.

PO to zeby Szwedzi, Duńczycy i Niemcy budzili się każdego ranka z
        przerażeniem czy już wybuchła atomówka w Polsce czy jeszcze nie.

Zasłużyli sobie na to wyrażając zgodę na gazociąg północny.

• Gość: gosc Oby zimy były ciepłe IP: *.itt.com 21.12.09, 20:40
      PGNiG -monopolista na polskim rynku, pan Gadomski zadawal dociekliwe
      pytania, dziwna regulacja UE,Rosja dyma Polske jak chce, stosuja
      wyzsze ceny niz dla zachodu.Prezes to jest absolutny arogant i
      ignorant;banki wlasnie prowadza bardzo dobre analizy w przemysle
      gazowym bo pozyczaja pieniadze na transakcje gazowe.Najpierw prezes
      mowi ze nie ma jk przetransportowac gazu a pozniej ze zachod nam nie
      odprzeda bo gazprom sie nie zgodzi.Mam wrazenie ze Polska nie chce
      sprywatyzoac gazu i wprowadzic konkurencje, koszt przenosi sie na
      przemysl i ludzi w dalszej konsekwencji podraza koszty produkcji
      oraz niestabilnosc w dostawach gazu.Tusk oczywiscie klamie walczac o
      swoj image anizeli o Polska racje stanu.Wladza w Polsce panoszy sie
      i robi co chce bez kontroli narodu
      • 1stanczyk banki wlasnie prowadza bardzo dobre analizy w prze 21.12.09, 21:30
        "banki wlasnie prowadza bardzo dobre analizy w przemysle gazowym bo pozyczaja
        pieniadze na transakcje gazowe."

Te "bardzo dobre analizy" nie pozwolily jednak bankom przewidziec, co jest
        podstwa ich dzialanosci, w odroznieniu od sektora wydobywczego ktory jest tylko
        jednym z dzialow ich aktywnosci, katastrofy finansowej, jaka jest obecny
        kryzys, kosztowujacy podatnikow na swiecie tysiace miliardow $ !

Tyle wlasnie warte sa te Twoje bankowe "bardzo dobre analizy"

"Rosja dyma Polske jak chce, stosuja wyzsze ceny niz dla zachodu"

Zachod kupuje duzo, pewnie wielokrotnie wiecej gazu niz my: jest zwykla handlowa
        regula, ze cena zalezy od ilosci kupowanego towaru ale jak widac dwadziescia to
        jest dla Ciebie za krotko zebys pojal najprostsze prawa wolnego rynku.

Brak zrozumienia tego elementarnego handlowego prawa zastepujesz prymitywna
        rusofobia.

Tlumaczy Cie w pewnej mierze conajmniej 15-letni postkomunistyczny folwark
        rynsztokowego prl-owskiego, pzpr-owskiego sprzedajnego szamba, ktore wprowadzilo
        wlasne reguly "rynkowe" w naszym kraju.

• Gość: menuet1 profesjonalizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 21:22
      Widoczne 'gołym okiem' nieprofesjonalne [ czytaj głupie] pytania
      Gadomskiego dowodzą tylko jednego .... trzeba doprowadzić do
      sytuacji kiedy to MY będziemy im GAZ sprzedawać !!!!
    • Gość: Anti-Pipeliner Oby zimy były ciepłe IP: *.kjj.estpak.ee 21.12.09, 22:24
      Ratujmy Morze Bałtyckie dopóki nie jest za póżno!
      www.balticsea.lt/pl
    • kpt_kloss Jesli przed sadem nie mozna dochodzic swoich praw 21.12.09, 22:38
      to w takim razie po co sa prawa i sady ? Rownie dobrze mozna by je
      o kant rozbic. Nie rozumiem podejscia pana prezesa odnosnie jego
      przekonania o niemoznosci zmuszenia sadami zachodnich partnerow do
      sprzedawania gazu z zachodu do nas. A czy kiedykolwiek tego
      sprobowal ?

Sad, jak mniemam, powinien byc instytucja bezstronna i niebiznesowa.
      Znaczylo by to ze nie powinien bac sie dalekosieznej reki Gazpromu.
      Powinien wydac swoj wyrok zgodnie z obowiazujacymi prawami a reszta
      powinna dokonac sie sama !

Jesli Gazprom bedzie naciskal czy sie buntowal, trzeba go zasadzic
      raz jeszcze !!! Na litosc boska !!! Po to sa sady zeby bronic
      praw mniejszych przed agresja wiekszych. Pan prezes brzmi tak jak
      pobity prosty czlowiek na ulicy brzmialby mowiac ze nie ma po co
      skarzyc sie na policji bo jest tylko prostym czlowiekiem z ulicy.
      Postawa pana prezesa mowi nam ze obowiazuja prawa dzungli, i nic nie
      mozemy na to poradzic. To w takim razie po co wokol nas caly ten
      gaszcz praw jakie nas obowiazuja ?!?!?! Nie lepiej po prostu
      okladac sie maczugami po glowach ?!?!?!

Moze pan prezes powinien sie troche mniej bac tego Gazpromu. Rosja
      i Gazprom maja doprawdy miekkie nogi obecnymi czasy. Nie odetna
      dostaw bo musza liczyc kazdego dolara, a i gazociag jamalski
      przechodzi przez nasze terytorium.

Mam nadzieje ze PGNiG nie jest czescia jakiejs zmowy jako ze postawa
      pana prezesa wydaje mi sie nader nieelastyczna... Albo to jego
      przekonanie, ze popyt na gaz wroci do stanu sprzed kryzysu. Jest to
      czysta spekulacja. Moze wroci, a moze nie wroci. Wiemy ze boom
      przed kryzysem napedzany byl na kredyt czyli za pozyczone
      pieniadze. Mozna by wnioskowac ze niepredko popyt powroci do stanu
      przedkryzysowego jako ze nie ma wielu ktorzy chcieliby obecnie
      prowadzic zycie na kredyt.

W miedzyczasie postawilbym na transakcje spotowe gazu LNG i
      usprawnilbym dostawy tegoz gazu droga wodna.

Wolne zarty ! Nie moze byc tak ze gaz rosyjski jest dwa razy
      drozszy od wolnorynkowego (ktory zapewne bedzie dalej tanial), a my
      podpisujemy dlugoterminowa umowe na dostawy wlasnie drogiego gazu
      rosyjskiego.

Gadomski ma racje.
      • ciamej Re: Jesli przed sadem nie mozna dochodzic swoich 22.12.09, 02:00
        Sąd to nie jasnowidz, który zawsze rozpatruje wszystkie sprawy sprawiedliwie i
        zgodnie z prawdą i stanem faktycznym

jeśli nie potrafisz czegoś w sposób przekonujący udowodnić, to dla sądu tak
        jakby to o czym mówisz w ogóle nie istniało

nawet w głupiej sprawie rozwodowej przed sądem stają 2 strony i każda psioczy na
        drugą, a jednocześnie siebie wybiela, i skąd sąd ma wiedzieć kto ma rację? jak
        nie ma twardych dowodów, to pozostają słowa przeciwko słowom,
        i tak jest niestety w większości wypadków, nie ma znaczenia kto ma rację, ale
        kto bardziej jest w stanie swoją rację wykazać przed sądem

jeśli sądzisz, że można pozwać Gazprom oraz zachodnie koncerny i wykazać im
        przed sądem zmowę, to chyba jesteś szalony

fajnie że są prawa i sądy, ale zawsze trzeba pamiętać o praktycznych
        możliwościach wyegzekwowania tych praw
    • piotr333 Oby zimy były ciepłe 21.12.09, 22:50
      Szkoda, ze nie wiemy więcej o tym czego nie wolno napisać lub powiedzieć Panu
      Prezesowi. Czy mamy uzgodnione parytety dostaw na szczeblu rządowym (mówiąc
      jasno: czy Rosjanie zobowiążą się do kupienia u nas czegoś tam za uzgodniony
      gaz, czy tylko uzgodnimy ceny gazu, a potem będziemy prosić FR aby jednak
      kupiła te warzywa od nas i po cenie jak nam poda)? Niemcy są największym
      eksporterem na świecie (oczywiście nie surowców, a wysoko przetworzonych
      produktów) i sprzedają tonę swojego, przetworzonego produktu po cenie znacznie
      wyższej niż my meble, owoce czy mięso. Dlatego cena 1000m3 gazu nie ma
      znaczenia, najważniejsze jest czym będzie się płacić za gaz. Temat-rzeka. A z
      drugiej beczki: czy naprawdę jest dobre dla kraju skupienie takiej siły w
      jednym PGNiG? Może byłoby lepiej mieć dwie firmy - PGNiG dla Gazpromu i
      całkiem inną dla gazu skroplonego? Nie jestem pewny czy PGNiG jest
      zainteresowany innymi kontraktami niż z Gazpromem. No i jeszcze jedno, energia
      alternatywna, ale to już zupełnie inna para kaloszy.
      • Gość: gosc Re: Oby zimy były ciepłe IP: *.itt.com 21.12.09, 23:37
        stanczyk1 , po prostu nie masz wiedzy nt dzialnosci bankow , to nie
        jest wstyd przynac sie do braku wiedzy stanczyk1, nie wszytko musimy
        wiedziec , otoz banki swiatowe, szegolnie inwestycyjne prowadza
        bardzo wnikliwe analizy w branzy w ktorej obsluguja finansowo i to
        szanowny pan prezes jest jak dziecko we mgle(ktos zrobil mu krzywde
        i posadzil na to stanowisko)i nie czyta tych analiz(zobacz sobie
        wypisy Chemical Investment Bank, ostatnio polaczony z Chase
        Manhattan i dowiesz sie wiecej nt cen ropy i gazu za 10-15 lat).
        Zdecydowanie cena jest wypadkowa popytu i podazy ale jak sie
        podpisuje umowy na 30 lat , to mimo tzw eufemistycznie powiedzianej
        indeksacji cen to ta cena powinna byc uprzywilejowana dla kupujacego
        (gwarancja zakupu z gwarancja zaplaty).Polska prowadzi polityke na
        kolana wobec calego swiata a szczegolnie Rosji a pan prezes jest
        klasycznym przykladem opetanego strachem czlowieka zanim jeszcze
        ktos pomyslal ze moze dac mu w zeby.Polska musi miec prawdziwych,
        madrych , stanowczych ale dyplomatycznych ludzi -decydentow i nie
        przepraszac za to ze pada "snieg". Wyobrazam sobie strach Merkel
        ktora sprzedaje swoja racje gazu z Gazpromu Polsce, to sa totalne
        bzdury,chyba po to macie EU ,Gazprom nie jest w stanie zrobic NIC,
        to jest prosta dyplomacja europejska, ale jak sie ktos(prezes) boi
        oddychac przy Rosjanach to juz inna sprawa
        • ciamej Re: Oby zimy były ciepłe 22.12.09, 01:51
          to jest prosta dyplomacja europejska?
          hahahaha

czyli co sugerujesz? że nasi dyplomaci mają iść do Brukseli i kogoś namówić do działania? i że to jest proste?

unia (czyt. Niemcy i Francuzi) się na nas wypną tyłkiem, po co mają nas bronić, jeśli nie broniąc nas załatwiają własne interesy z wielkim zyskiem?
          oni robią interesy z Rosją i to jest dla nich ważniejsze niż nasze problemy,
          jeśli Kreml im powie zgnójcie Polskę to dostaniecie lepszy kontrakt to oni to robią bez wahania, oni się Rosji nie boją i nie myślą w sposób "dzisiaj Polska, jutro my", im takie myślenie w ogóle do głowy nie przychodzi, nie widzą Rosji jako zagrożenie dla siebie, a Polska to dla nich państwo drugiej kategorii

jedyny sposób by zmienić sytuację to zwiększyć znaczenie naszej gospodarki, póki co PKB na głowę jest w Polsce 2x niższe niż w Niemczech, więc każdy Polak jest co najmniej 2x mniej ważny niż każdy Niemiec, dodatkowo Niemców jest ponad 2x więcej
          jak Polacy staną się 5x bogatsi niż są w tej chwili i będziemy mieć mądrych przywódców to może zaczną nas traktować poważnie, wcześniej nie
        • 1stanczyk "po prostu nie masz wiedzy nt dzialnosci bankow" 22.12.09, 04:40
          "po prostu nie masz wiedzy nt dzialnosci bankow"

"otoz banki swiatowe, szegolnie inwestycyjne prowadza bardzo wnikliwe analizy w
          branzy w ktorej obsluguja finansowo"

Albo nie umiesz czytac albo lubisz wyczytywac to co chcesz czytac.
          Twoje oceny mnie nie interesuja.

Wartosc tych wnikliwych analiz w sektorze finansowym, ktory jest glowna domana
          bankow moglismy poznac w 2008 roku kiedy nagle bankrutowal, 6 miesiecy wczesniej
          nagradzany prestizowa nagroda w srodowisku finansowym w Stanach, Lehman Brother ...

Znajdz mi lepszy argument na wiarygodnosc bankowych analiz bo Twoja ocena mojej
          wiedzy mnie smieszysz.

I dlaczego mialbym sadzic ze ta w sektorze surowcowym jest bardziej wiarygodna ?
          Dlatego, ze Ty tak piszesz ?

Szczegolnie, ze banki inwestycyjne byly po uszy umoczone w toksycznych aktywach
          i istaniala z tego powodu nawet propozycja calkowitej zmiany sposobu
          funkcjonowania tych bankow w Stanach.

• billy.the.kid Re: "po prostu nie masz wiedzy nt dzialnosci bank 22.12.09, 09:41
            skąd wy wynaleźliście tego aronka-głupolka????
    • Gość: mm na forum dzis sama mlodziezowka PO :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.09, 09:35
    • Gość: k Droga Mlodziezy!!! Uczcie sie od Gazpromu... IP: *.dip.t-dialin.net 22.12.09, 14:24
      jak nalezy podchodzic do negocjacji.
      Nie tylko sami byli dobrze przygotowani, ale takze postarali sie o to aby Polska delegacja byla rowniez DOBRZE przygotowana.
    • gekon1979 gazoport glupcze 24.12.09, 17:18

• Gość: gość ATOM? IP: *.pl 25.12.09, 15:07
      "Ekologiczne elektrownie, na przykład wiatrowe, które będą budowane, wymagają
      stabilizacji systemu, a tę zapewnić mogą tylko elektrownie zasilane gazem."

Co z atomowymi. Rząd nic nie robi (raport NIK z jesieni).

A MOŻE NIKT NIE MOŻE NAM SPRZEDAĆ TECHNOLOGII?????
    • Gość: ewasilesia Oby zimy były ciepłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.09, 22:24
      Gazu ci u Nas dostatek-METAN!!!!!

Pomyśleć....albo podeślę kogoś...kto potrafi pomyśleć!!!!

Koniec lizusostwa i podcierania,,dupy,, tym,którzy powinni sie
      leczyć na chorobę zwaną władza i pieniądze!!!!!
    • Gość: jrm Oby zimy były ciepłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.09, 07:00
      Perfekcyjnie wynegocjowany. He, he, he...
      Wywiad standardowy. Sporo dymu zasłaniającego istotę problemu.
      Mam nieodparte wrażenie, że temat niebawem wybuchnie skandalem.
      I słusznie.
    • Gość: towarzysz7 Oby zimy były ciepłe IP: 213.227.107.* 30.12.09, 15:30
      Artykuł jest przykładem rozmowy "niemego z głuchym" w którym Prezes PGNiG
      jest zarazem jednym i drugim. Ma na oczach jakieś "klapki niewidki", które nie
      pozwalają mu spojrzeć na odwieczny problem gazowy Polski inaczej jak
      dotychczas było: tzn. jak za Gomułki, Gierka czy Milera, czyli tylko jak
      wasala Gazpromu i Moskwy. Może czas już najwyższy aby postawić na innych
      menadżerów niż tych z rodowodem PRLu, mających wizję wolnej gospodarki i
      wolnej Polski w UE, potrafiących działać i projektować z interesem Polski i
      jej uniezależnieniu się nie tylko politycznego ale też gospodarczego od
      Wielkiego Brata ze wschodu ale również innych interesownych przyjaciół z
      zachodu. Prezes PGNiG to kompromitacja i szkoda wyrządzona Polsce! No coż
      takich fachowców pożal się Panie Boże ma PO!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka