opinia_publiczna_online 21.12.09, 17:46 Interesujący wywiad. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1stanczyk Swietny wywiad: obrazuje roznice pomiedzy nasza 21.12.09, 18:01 wyszczekaną w bezmózgowiu sfora dziennikarska a realiami handlowymi, które przekładają się na polityczne. Szubski nie owija w bawełnę, nie bawi się półsłówkami i tą tak lubiana przez nasz półświatek półinteligentów metodą szukania winnych w Rosji. Pewnie dlatego zabrakło pytania o przyczyny i konsekwencje dla naszego kraju wynikające z powstającej już niestety gazrurki pod Bałtykiem .. Czyja to jest przegrana ? Kto za ta koszmarna przegrana odpowiada ? Czy poniesie polityczne i zawodowe konsekwencje ? Bo straty dla naszego kraju liczone są w dziesiątkach miliardów jesli nie € to na pewno zlotych. Oby zimy były ciepłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Racja racja, ale monopolista taką nam cenę dowali. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 19:40 ....że będę musiał zainstalować piec na wszystko i spalać odpadki jak moi sąsiedzi. Smacznego :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Racja racja, ale monopolista taką nam cenę do IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 19:54 nic nie będziesz musiał instalować - emigruj już dziś do Rosji. Da swidania. Tam twoje miejsce, skoro brak ci honoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Swietny wywiad: obrazuje roznice pomiedzy nas IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 19:54 nikt cię w Katolickiej Polsce na siłę nie trzyma my wolimy mieć honor niz miliardy euro jeżeli wolisz miliardy euro niż honor - twoje miejsce jest w Rosji. Wyemigruj już dziś do Rosji ze swoimi dziećmi i wnukami - Rydzyk paszportu ci nie zabrał. Da swidania. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "my wolimy mieć honor niz miliardy euro" 21.12.09, 20:11 Ladny mi honor: nawet na funkcjonowanie pomnika niemieckiego barbarzynstwa wyciagamy do Niemcow reke ... Nie mowiac juz o tym, wobec naszych dzieci i wnukow, ktore zaluzamy naszym "honorem". Takim honorem to sobie mozna dupe podetrzec Re: Swietny wywiad: obrazuje roznice pomiedzy nas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: "my wolimy mieć honor niz miliardy euro" IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:21 nikt ciebie i twoich wnuków nie trzyma w Katolickiej Honorowej Polsce na siłę. Rydzyk paszportu ci nie zabrał. Chcesz miliardów euro - emigruj już dziś do Rosji razem ze swoimi dziećmi i wnukami. Da swidania. Dla nas Polaków najwazniejszy jest honor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam. Re: "my wolimy mieć honor niz miliardy euro" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 15:28 "aron" może okłady z błota pomogą ? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: "my wolimy mieć honor niz miliardy euro" 02.01.10, 16:50 won do putina zmarżluchu tam twoje miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot "my wolimy mieć honor niz miliardy euro" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.01.10, 20:14 a nie wiesz że nie możesz łączyć tabletek z alkoholem ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: "my wolimy mieć honor niz miliardy euro" IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:22 nie wyciągamy do niemców ręki, finansowanie obozu to ich zasrany obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Ten kto "mysli", ze robia to za darmo jest po 21.12.09, 20:30 prostu zwyczajnym durniem. Re: "my wolimy mieć honor niz miliardy euro" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Ten kto "mysli", ze robia to za darmo jest po IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:40 w 1939 też mówiono że Polacy są durniami, skoro nie chcą oddać Gdańska w sumie nieszkodliwemu Hitlerowi. W 1981 tez mówiono że Jarosław Kaczyński jest durniem nie chcąc podpisać lojalki. Bo przecież dostałby pieniądze, talon na poloneza, asygnatę na mieszkanie i wczasy w Bułgarii. Bo ty nie wiesz co to jest honor. Dlatego twoje miejsce jest w Rosji, życie w Polsce jest dla ciebie po prostu nie do zniesienia. Da swidania. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "ty nie wiesz co to jest honor" co to jest nie 21.12.09, 21:02 tylko zresza Twoj "honor" wiem doskonale: jest przede wszyskim wyszczekanym pustoslowiem w ktorym licza sie tylko Twoje fobie. Re: Ten kto "mysli", ze robia to za darmo jest po Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: "ty nie wiesz co to jest honor" co to jest ni IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 21:32 nie żadnym pustosłowiem tylko takie są fakty mamy węgla na 200 lat ( co najmniej, bo są jeszcze praktycznie nietknięte pokłady w woj. lubelskim) mamy naftoport będziemy mieli gazoport i atomówki którymi będziemy terroryzować Niemcy, Danię i Szwecję. Na samą mysl, że atomówki będą obsługiwać Polacy nawet pod najodważniejszym Niemcem czy Szwedem zatrzęsą się nogi. Ukraina ma węgla na 400 lat i atomówki. Tak że stać nas na honor. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Poki co ten Twoj "honor" oplacamy, najlatwiej jak 21.12.09, 21:53 mozna bo bez ich zgody, praca naszych wnukow nie wspominajac o blisko 1 mld € pomocy unijnej miesiecznie dla tych co nie radza sobie sami, miliardami $ jaki rocznie sle emigracja, ktora nasza bieda wypedzila z kraju, skromnym dorobkiem naszych ojcow i dziadow zdobytym w duzo trudniejszych warunkach ktory wyprzedajemy za pol darmo od dwudziestu lat nie potrafiac zwiazac konca z koncem .. To dopiero jest "honor" ! Glownie dla tych co jak Ty wycieraja sobie nim geby, zeby wyscielic sobie, jak na przyklad posel PIS-u Adam Hofman wygodne gniazdko kosztem podatnikow. Re: "ty nie wiesz co to jest honor" co to jest ni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Poki co ten Twoj "honor" oplacamy, najlatwiej IP: *.lublin.enterpol.pl 22.12.09, 05:30 nikt twoich wnuków na siłę w Katolickiej Honorowej Polsce nie trzyma wyjedź razem z nimi do Rosji już dziś jak się boisz zimna. Da swidania. Jedź ze swoimi wnukami do Rosji - tam każdy jest oligarchą. A ja jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze mnie, tak jak ja jestem dumny z mojego dziadka który zabił Niemca w 1939 Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze mnie" 22.12.09, 11:54 Glownie dumne swoja glupota przyjmowania naszej propagandowej "papki" historycznej o naszej przeszlosci przygotowanej wlasnie dla tych, ktorzy sami nie potrafia sobie odpowiedziec na najprostsze pytania. Taka duma jest mniej wiecej tyle samo warta co ten Twoj "honor". To jest duma "wyuczona" propaganda naszych wladz, ktora szuka w w tak nauczanej przeszlosci, przyszlej poblazliwosci dla kontynuacji tej samej co wczesniej nieudolnosci, sprzedajnosci i zwyklej glupoty. Jestes pewny, pewnie tak samo jak byles pewien, ze nie gazorurka pod Baltykiem nie powstanie: tyle warta jest Twoja pewnosc co zeszloroczny snieg. Wojna jest wojna: nie Jestes dumny, ze ja wygral tylko, ze zabil. I to nas rozni bo nie tylko wojna nie polega tylko na zabijaniu ale przede wszystkim na wygrywaniu. Re: Poki co ten Twoj "honor" oplacamy, najlatwiej Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze m 22.12.09, 12:02 i my wlasnie wygralismy - juz przez 40 lat ( z ostatnich 100 lat) niemcy i rosjanie nie moga nas zabijac wodka i bier nie smakuja jak nie ma polskiej krwi na rekach hej griszka szczo z toboju czyzby ci bylo ich zal? dlatego tak cie boli Polska Polityka Honor ponad Wszystko - bo daje efekty. A efektem jest 40-letni post dla niemcow i rosjan buahahahhahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze m 22.12.09, 12:31 aron2004 napisał: > i my wlasnie wygralismy - juz przez 40 lat ( z ostatnich 100 lat) > niemcy i rosjanie nie moga nas zabijac > wodka i bier nie smakuja jak nie ma polskiej krwi na rekach > hej griszka szczo z toboju czyzby ci bylo ich zal? > > dlatego tak cie boli Polska Polityka Honor ponad Wszystko - bo daje > efekty. > A efektem jest 40-letni post dla niemcow i rosjan buahahahhahahaha *********************** aron200 sam twoj nick mowi wiele za siebie, wiec co mozna lepszego, glebszego jak i powazniejszego oczekiwac od ciebie? ---------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze m IP: 94.254.165.* 22.12.09, 12:53 oj biedaku jak ci zle ja ci wspolczuje nie mozesz mordowac Polakow bo Obama ci nie pozwala och prawie sie wzruszylem nad twoim rosyjskim losem a tak dobrze bylo w 1984 torturowaliscie Popieluszke a dzis Rydzyka nie wolno wam torturowac i wrzucic do rzeki biedni Rosjanie, oj biedni i jak tu pic wodke jak nie ma polskiej krwi na rekach no jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze m IP: 94.254.165.* 22.12.09, 12:47 Ja jestem dumny z tego ze Polska po 300 latach przesladowan ze strony Niemcow i Rosjan ciagle istnieje i ze kazdy Rosjanin i Niemiec spoglada z nienawiscia na Polske, na koscioly katolickie, na obrazy Matki Boskiej, na ksiezy, na jezuitow i na to wszystko co jest przeszkoda dla Rosji i Niemiec w zabijaniu ludzi innych narodowosci. Jestem dumny z tego ze Rosjanie i Niemcy mnie nienawidza. Bo to znaczy ze jestem dobrym Polakiem i dobrym czlowiekiem. Martwilbym sie gdyby bylo inaczej. Jestem dumny z teog ze jestem Polakiem-Katolikiem i z tego ze mnie tak nienawidzisz, i mojej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze m 22.12.09, 15:22 religia katolicka jest ciałem obcym w Polskiej rzeczywistości, została przywleczona z Bliskiego Wschodu i z nami Polakami nie ma nic, a nic wspólnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze m IP: 94.254.219.* 22.12.09, 16:08 won ty folksdojczu Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Masz manie przesladowcza: nienawisc jest mi obca 24.12.09, 01:36 szczegolnie jesli juz nie do uposledzonych umyslowo to na pewno smiesznych bo glupich prowokatorow. Przesladowania ze strony Niemcow i Rosjan "zafundowali" nam nasi przodkowie swoja podobna do Twojej dzisiejszej zwyczajna glupota, swoim chciejstwem, slaboscia, warcholstwem zwalajac pozniej, dokladnie tak jak dzisiaj, wine na tych na ktorych bylo najlatwiej. Te niemiecka obecna nienawisc o ktorej piszesz wyraza sie conajmniej jedna trzecia unijnej bezzwrotnej pomocy (czyli okolo 300 mln € miesiecznie) dla tych co jak my nie radza sobie sami. Czy ta wlasnie niemiecka nienawisc wyzwala w Tobie dume ? Bo dla mnie jest upokarzajaca. Tym swoim postem usprawiedliwiasz to czego nie zwyklem robic dotychczas: Ty nie Jestes ani Polakiem ani katolikiem. Jestes zwyczajnym debilem: ktorego jedyna religia jest nienawisc i ktoremu mozna tylko conajwyzej wspolczuc. Re: "jestem pewien, że moje wnuki będą dumne ze m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Polska w 1939 napadła na Niemcy, w 1941 na ZSRR IP: *.lublin.enterpol.pl 30.12.09, 15:47 tak tak Niemcy i Rosja to były zawsze pokojowe kraje i nikogo nie napadały dopiero ta wredna Polska zmusiła ich do mordowania No bo przecież jak się widzi Polaka to jak tu go nie zabić. Nawet święty Franciszek by zabił Polaka za sam wygląd a co dopiero jakiś niemiec albo rosjanin a przeciez Niemcy i Rosjanie byliby tacy dobrzy, gdyby nie ci wredni Polacy Polska napadła w 1939 na pokojową III Rzeszę, w 1941 na pokojowy ZSRR i tak dalej. Wyślij ten swój tekst do putina to ci przyzna order. da swidania nie możesz biedaku przeboleć że Rosjanie i Niemcy już 40 lat w ciągu ostatnich 100 lat nie mogą mordować Polaków i stąd te twoje żale buahahahahahahahahhaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Masz manie przesladowcza: nienawisc jest mi o IP: *.lublin.enterpol.pl 30.12.09, 15:50 niemcy przede wszystkim powinni wypłacić Katolickiej Polsce TYSIĄC MILIARDÓW EURO ODSZKODOWANIA za napaść w 1939 roku no ale ty tak jak putin twierdzisz, że to Polska wtedy napadła niemcy buahahahahahahaha ależ ci współczuję że nie możesz mordować Polaków nawet takiego Rydzyka nie wolno ci zabić buahjahahahahhahahaa ty śmieciu psie Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Masz manie przesladowcza: nienawisc jest mi o 30.12.09, 15:53 Polska wywołała I wojnę światową, II wojnę światową, wojnę trzydziestoletnią, wojnę secesyjną no i wyprawy krzyżowe to przecież Polska sprawka Gotfryd z Bujnowa to przecież Polak-Katolik buahahahahahahahahahahahaa ale mam z ciebie polewkę ty psie putina ty śmieciu jak ja się z ciebie śmieję że nie wolno ci zabijać Polaków ty psie rosyjski bo Obama nie pozwala buahaahahahhahahahahaa buiahahahhaahahahhaha tylko wódka i słonina ci pozostała Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Masz manie przesladowcza: nienawisc jest mi o 30.12.09, 15:59 jak ci zimno to won z Polski do putina tam twoje miejsce ty psie niech ci srebrniki wypłaca w rublach buahahahahahahahaha a my prawdziwi Polacy Katolicy poradzimy sobie bez putinowskiego gazu i ropy. Niech wyborcy PO, SLD i PSL wyjeżdżają już dzis won z Katolickiej Polski wy śmiecie pawlaki komuchy breslauery i potomkowie żołnierzy wehrmachtu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MArcin Oby zimy były ciepłe IP: *.warszawa.mm.pl 21.12.09, 18:17 Wreszcie ktoś kto o gazie mówi z sensem bez chorych emocji i uprzedzeń. Tylko czy polityczna sfora i cała masa cwaniaków otaczających polską branże gazowniczą da temu człowiekowi po prostu działać. Prawdopodobnie nie bo to zagroziłoby ich interesom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Ktoś mówi z sensem? Dowcip roku! IP: *.wroclaw.mm.pl 21.12.09, 20:19 Albo klakierstwo. A to jest tak - Szubski nic innego nie robił tylko był PGNiG. Wszyscy oni tam przyzwyczaili sie do tego że zawsze mogą zwalić na Ruskich. Ot i całe Szubskiego zarządzanie. I podpisywanie kontraktów bo jeden z drugim politykier kazał. Gaz z Kataru jest za drogi, poddawanie sie Ruskim jest głupie bo nasi zachodni "sprzymierzeńcy" sprzedadzą nas byle tylko swój gaz dostać. A że PGNiG swoje a ludziska od rur swoje to i doopa. Nie można było Szubskiego zapytać dlaczego nie mamy połączenia z Rzeszą bo on powie to nie ja to kolega. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Oby zimy były ciepłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 18:29 Faktycznie ciekawy wywiad i ciekawy sposób myslenia Pana Prezesa. W zasadzie już nie dziwię się dlaczego opozycja grozi Panu Pawlakowi Trybunałem Stanu za podpisanie kontraktu z Rosjanami. Warto przeczytać także artykuł P. Gadomskiego odnośnie stanu i zmianach zachodzących na rynku gazu na świecie. Za parę lat ma zostać uruchomiony terminal gazu w Świnoujściu, w I kw 2010r. rozpoczną się poszukiwania gazu z łubków skalnych a Prezes PGiNG razem z Panem Pawlakiem dążą za wszelką cenę do zwiększenia dostaw gazu z Rosji a także wydłużenia okresu obowiązywania kontraktu. Idą przy tym na wszelkie ustepstwa, nawet nie probują negocjować zmiany formuły ustalania cen ( bo taka jest praktyka, korzystna tylko dla dostawcy ). Nie rozumiem zarządu, czyim właściwie interesem się kieruje? Gazpromu? Skoro za parę lat może się okazać , ze będziemy mieli gigantyczne nadwyżki gazu ( Amerykanie sądzą, że znajdą u nas 1,4 biliona m sześć. ) to dlaczego PGiNG nie negocjuje zwiększenia dostaw ma okres jedynie do końca 2014 roku, kiedy to uruchomiony zostanie terminal w Świnoujściu? Przecież zawsze można wrócić do rozmów gdyby okazało się w 2012 np. że gazu zabraknie. Wygląda to tak, jakby polski rząd i PGiNG robiły wszystko aby Gazprom na długie lata utrzymał swoją pozycje i biznes w Polsce? O co chodzi? Dlaczego rząd nie zmieni zasad ustalania cen gazu wydobywanego w kraju? Dlaczego PGiNG nie poszukuje aktywnie złóż w kraju? Dlaczego nikt w PGiNG nie decyduje się wydać 100 mln zł na wiercenia pod Kutnem ( zloża oceniane na 500-700 mld m. sześć ). Dlaczego amerykańskie koncerny twierdzą, że im się opłaca a polskie PGiNG uważa, że wydobycie gazu z łubków skalnych jest nieopłacalne ( padło takie zdanie z ust wysokie przedstawiciela naszego monopolisty ). Dlaczego opłaca się nam zapłacić dwukrotnie większą cenę za gaz w kontrakcie wieloletnim niż w kontrakcie spotowym a nieopłaca się wydać kilkuset milionów na próbne wiercenia na perspektywicznym obszarze ( np rejon Kutna ). I dlaczego czytając wywiad P. prezesa mam wrażenie, że Pan Prezes ma mnie , czytelnika tego wywiadu za idiotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foks Re: Oby zimy były ciepłe IP: 213.134.165.* 21.12.09, 19:28 oj dlaczego i dlaczego. nie wiesz dlaczego? za bledy pgnig w postaci dlugoterminowych kontraktow na gaz w ogromnej ilosci i wysokiej cenie przyjdzie placic nam - klientom koncowym. gdyby pgnig kontraktu nie zawarlo nie mialoby podkladki, ze zabezpieczylo bezpieczenstwo energetyczne panstwa. a tak sa czysci i kryci. druga sprawa: poszukiwania gazu. to kosztuje pieniadze, trzeba poswiecic na to czas i miec jakiekolwiek zaplecze technologiczne. w oczach pgnig to idiotyzm. czy znajda gaz czy go kupia po cenie 4x wiekszej i tak Kowalski bedzie od nich uzalezniony wiec po co sie wysilac. ot panstwowa firma socjalistycznej republiki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foks Re: Oby zimy były ciepłe IP: 213.134.165.* 21.12.09, 19:33 zapomnialem o jednym. nie tylko Ty masz wrazenie, ze ktos posadza czytelnikow wywiadu o uposledzenie umyslowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajet poczytaj sobie IP: 188.33.221.* 21.12.09, 19:42 o taryfach. Btw, podane przez ciebie liczby są kompletnie z sufitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Bo pgnig chce zarobić jak najmniejszym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 19:44 .....kosztem, bez jakichkolwiek inwestycji i wytłumaczy to niskimi cenami gazu z prawie zerową marżą. Najłatwiej dorobić im się na gazie z Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Re: Oby zimy były ciepłe 21.12.09, 20:03 "Nie rozumiem zarządu, czyim właściwie interesem się kieruje? Gazpromu? Skoro za parę lat może się okazać , ze będziemy mieli gigantyczne nadwyżki gazu ( Amerykanie sądzą, że znajdą u nas 1,4 biliona m sześć. ) to dlaczego PGiNG nie negocjuje zwiększenia dostaw ma okres jedynie do końca 2014 roku, kiedy to uruchomiony zostanie terminal w Świnoujściu? Przecież zawsze można wrócić do rozmów gdyby okazało się w 2012 np. że gazu zabraknie. Wygląda to tak, jakby polski rząd i PGiNG robiły wszystko aby Gazprom na długie lata utrzymał swoją pozycje i biznes w Polsce? " To co napisales "obrazuje roznice pomiedzy nasza ... Polski rzad plynie z pradem bo nie ma realnych mozliwosci plynac pod prad. Twoj post jest wyrazem taniego chciejstwa, ktorym zyje, nie od dzisiaj zreszta, nasz polswiatek polinteligentow zasklepionych w swoich fobiach i oderwanych od rzeczywistosci. Ten wywiad jest wyzbyta, ze wszelkich pajacowatych obietnic, ktorymi od dwudziestu lat propagandowo karmi nas nasz polswiatek polinteligentow i "zaszczycaja" rowniez Twoim komentarz: "w I kw 2010r. rozpoczną się poszukiwania gazu z łubków skalnych" "do konca 2014 roku kiedy to uruchomiony zostanie terminal w Swinoujsciu" Te obietnice po dwudziestu latach naszej suwerennej "niemoznosci" sa zwyklym propagandowym belkotem. Fakt, ze potrzeba nam bylo 25 lat, zeby zbudowac terminal gazowy w Swinoujsciu jest sam w sobie swiadectwem na ile mozna liczyc na "fakty", ktorymi operuje Twoja argumentacja: moze bedzie potrzeba jeszcze dziesieciu lat na skonczenie tej tak przeciez waznej dla naszego chciejstwa inwestycji nie mowiac juz o tym ze skroplony gaz ogolnie rzecz biorac jest conajmniej 10% drozszy o tego dostarcznego rurami. "Dlaczego nikt w PGiNG nie decyduje się wydać 100 mln zł na wiercenia pod Kutnem ( zloża oceniane na 500-700 mld m. sześć )." Znowu caly czas to samo tanie chciejstwo: oceniane sa przez kogo i kto zaplaci jesli oceny sa falszywe karmione tylko naszym naszym wszechobecnym tanim chciestwem ? "Dlaczego amerykańskie koncerny twierdzą, że im się opłaca a polskie PGiNG uważa, że wydobycie gazu z łubków skalnych jest nieopłacalne ( padło takie zdanie z ust wysokie przedstawiciela naszego monopolisty )." Moze maja technologie, ktorej nie mamy a kupienie jej dla niewielkich zloz lupkow skalnych jakimi dysponujemy sie nie oplaca, moze sklad amerykanskich lupkow jest korzystniejszy .. Tak czy inaczej swiat poki co nie podaza ta droga.. Jak dotychczas z wielkim trudem (korzystajac z bezzwrotnej pomocy unijnej przeznaczonej dla tych co nie radza sobie sami, z miliardow ktore sla, wyslani nasza bieda w kraju, emigranci, z wyprzedazy za pol darmmo prl-owskiego skromnego dorobku naszych ojcow i dziadow wypracowanego w duzo trudniejszych warunkach, zadluzajac pewnie juz nasze wnuki) nadazamy droga przetarta przez swiat nie potrafiac zwiazac konca z koncem. Co to dopiero bedzie kiedy zaczniemy nasza wlasna "tworcza" najczesciej ryzykowna kosztowna dzialanosc na duza skale, reklamowana w imie naszych fobi i schizofreni, w ktorej najczesciej nikt za nic nie odpowiada ? (gazorurka pod Baltykiem: czy sa dymisje tych co doprowadzili do obecnej kosztujacej nas niewyobrazalne sumy ktore trudno jest dzisiaj ocenic) Nie wystarczyly dotychczasowe ciagnace sie latami nasze kolejne porazki w probach dywersyfikacji naszego zaopatrzenia w surowce energetyczne: 1)rurociag Odessa-Brody-Gdańsk. 2)gazourka norweska 3)nasze (Prezydenta LK) starania o surowce energetyczne z Azji srodkowej (Kazachstan, Uzbekistan,Turkmenistan) 4)Mozejki (i straty ktore przynosza i o ktorych sie nie pisze) 5)Elektrownia jadrowa na Litwie 6)Brak zgody naszego kraju na puszczenie gazorurki North Stream, ziemia (przez nasz kraj), z jednoczesnym zalosnym brakiem mozliwosci powstrzymania tej budowy pod Baltykiem. Ile jeszcze sluchac mozna przelewac z pustego w prozne by zrozumiec ze plywanie pod prad, najczesciej kosztem zwyczajnych obywateli w odbiorcow gazu w naszym kraju, w imie politycznego niczym nie uzasadnianego chciejstwa jest zwyczajnym samobojstwem, znanym nam z przegranej histori naszych ojcow i dziadow. "Dlaczego opłaca się nam zapłacić dwukrotnie większą cenę za gaz w kontrakcie wieloletnim niż w kontrakcie spotowym a nieopłaca się wydać kilkuset milionów na próbne wiercenia na perspektywicznym obszarze ( np rejon Kutna )." Potwierdz to wiarygodnym dokumentem bo inaczej jest to takie samo pustoslowie jak caly Twoj komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Oby zimy były ciepłe IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:08 bo ważniejszy od miliardów euro jest honor nie rozumiesz tego - a więc twoje miejsce w Rosji. I twoich wnuków tez. W 1939 tez mogliśmy oddać Hitlerowi Gdańsk i iść z nim na Rosję. I też cały świat nie rozumiał dlaczego to robiliśmy. Historia przyzna nam rację - nie po raz pierwszy zresztą i nie ostatni. Lepiej stracić z Ukrainą niż zyskać z Niemcami i Rosją. Jeżeli nie chcesz płacić za skroplony gaz dostarczany przez gazoport to nikt ci nie kaze tego gazu kupować. Już dziś wyjedź do Rosji razem ze swoimi wnukami - tam będziesz miał tani gaz. Ale nie będziesz miał honoru - co ci zresztą nie będzie przeszkadzało. Da swidania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Oby zimy były ciepłe IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:10 w 1981 Jarosław Kaczyński mogł podpisać lojalkę. No bo właściwie dlaczego nie? Przecież dostałby za to pieniądze, może talon na ciepłe mieszkanie, talon na samochód itp. A jednak nie podpisał. Bo jest Polakiem i ma swój honor. Tego ty nie zrozumiesz właśnie. I nie wymagam. Bo dla ciebie ważniejsze jest ciepło niż honor. Emigruj więc do Rosji już dziś jak boisz się zimna, tam twoje miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Wyslac miliony rodakow na emigracyjna tulaczke 21.12.09, 20:21 To dopiero jest honor !!! Honor nie swoim kosztem dokladnie tak jak dowodztwo PW, ktore w calosci przezylo rozdajac sobie generalskie szlify !!!! Re: Oby zimy były ciepłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Wyslac miliony rodakow na emigracyjna tulaczk IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:30 wysyłam ciebie do Rosji, potułaj się tam trochę aż cię putin zrobi oligarchą gazowym da swidania Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "wysyłam ciebie do Rosji, potułaj się tam trochę" 21.12.09, 20:38 "wysyłam ciebie do Rosji, potułaj się tam trochę" Kolejny przyczynek do naszego taniego "honorowego" chciejstwa, obowiazujacego w naszym kraju, ktorego nie masz najmnieszych mozliwosci zrealizowac. Re: Wyslac miliony rodakow na emigracyjna tulaczk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: "wysyłam ciebie do Rosji, potułaj się tam tro IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:41 dlaczego nie chcesz wyegmirować do Rosji, gdzie każdy jest oligarchą? Chcesz marznąć w Polsce razem ze swoimi dziećmi i wnukami? W imię czego? Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Nie dosc, ze nie na temat (bo wywiad GW nie jest 21.12.09, 21:09 o mnie ale o naszych problemach z dostawami gazu) to jeszcze jak zwykle po chamsku i personalnie: ani Ty ani nikt inny nie jest w stanie odebrac mi, mojego nie majacego nic wspolnego z moimi pogladami, mojego prawa do wyboru miejsca mojego pobytu i pracy, nawet jesli wzbudza to w Tobie niepohamowana a wyrazajaca sie Twoim zwyklym bedlecym "honorowym" chamstwem , wscieklosc. Re: "wysyłam ciebie do Rosji, potułaj się tam tro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Nie dosc, ze nie na temat (bo wywiad GW nie j IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 21:29 ależ ja ci nie odbieram prawa do wyboru miejsca pracy możesz już dziś emigrować do Rosji. Ani ja, ani Jarosław, ani o.Tadeusz cię na siłę w Katolickiej Honorowej Polsce nie trzymamy. Jeżeli boisz się zimna, to nie będziemy cię na siłę tu zatrzymywać. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Jest taka sama katolicka jak pijanska, taka sama 21.12.09, 21:37 honorowa jak zlodziejska, taka sama pracowita jak warcholska, taka sama wiesniacko chciejska jak jak jej ostatnia wielowiekowa historia upadku. Nie trzymacie bo nie mozecie, tak jak to wszystko zreszta czego tak bardzo w swoim wstecznictwie byscie chcieli, ale na cale szczescie nie mozecie i na moj honor, nie bedziecie mogli. Re: Nie dosc, ze nie na temat (bo wywiad GW nie j Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARON Re: Jest taka sama katolicka jak pijanska, taka s IP: *.lublin.enterpol.pl 22.12.09, 05:41 złodziejami to są Rosjanie ( specjaliści od kradzieży zegarków) i Niemcy ( specjaliści od wyrywania złotych zębów zabitym Żydom) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smaug Choćby w imię patriotyzmu nie mylonego z wrzaskiem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.12.09, 10:15 aron, przeginasz chłopie strasznie. Mylisz patriotyzm z brakiem racjonalności działania; w sumie to są doprowadzone do skrajności poglądy naszych wywoływaczy z góry przegranych powstań. Trzeba się czegoś uczyć z historii. Na przykład, że honor arona nie jest wystarczającym powodem do sprowadzania nieszczęść na cywilów. Honorem to byłoby poświęcić się i zjeść swoją dumę aby inni Polacy mogli żyć. To samo z gazem. Nikt ci nie pisał, żeby nie budować atomówek, gazoportów itd. Tylko że to trwa a przez ten czas trzeba funkcjonować, a do funkcjonowania trzeba kupić gaz. Uniesienie się honorem TERAZ oznacza zamknięcie np. Polic, Puław, Tarnowa - uważasz, że to Rosjan zmartwi jakoś szczególnie? Skąd weźmiesz nawozy sztuczne? Kupisz z zagranicy, pewnie od Rosji... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Choćby w imię patriotyzmu nie mylonego z wrza 22.12.09, 10:43 mnie zamkniecie Pulaw, Polic i Kedzierzyna nie zmartwi wazniejszy jest honor niz Pulawy i nawozy sztuczne powstania sa przegrane, ale za ktoryms razem powstanie jest wygrane trzeba walczyc zeby zwyciezyc przegralismy w 1812, 1830 i 1863 - ale wygralismy w 1918 i w 1920 przegralismy w 1939, 1956, 1968, 1970, 1981 - ale wygralismy w 1989 i o to chodzi ty za to preferujesz siedzenie jak mysz pod miotla i przytakiwanie kazdemu dyktatorowi. No wybacz, nawet Czesi sie postawili w 1968. Czy Rosja jest jedynym na swiecie producentem nawozow sztucznych? Zreszta w Polsce wystarczy rolnictwo ekologiczne zeby wykarmic ludnosc przez kilka lat. A jak niektorzy schudna to nawet im na dobre to wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Oby zimy były ciepłe 21.12.09, 20:24 Jarek chce przywrócenia komunizmu, tego z czym walczył tyle lat. Nie ma tu miejsca na honor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Oby zimy były ciepłe IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:29 Jarek obniżył podatki dla firm idioto co przyczyniło się w pewnym stopniu do wzrostu gospodarczego. To jest wg ciebie komunizm? Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Oby zimy były ciepłe 21.12.09, 22:18 to była zagrywka pod publikę, podobnie jak Tuska ze ślubem, a tak naprawdę to Jarek chce szastać bezmyślnie kasą jak typowy komuch. Idea Polski Solidarnej, dotowanie związków zawodowych itd no to typowa mentalność komunistyczna. Nie pamiętasz już jak Lechu twierdził że państwowe firmy są lepsze niż prywatne?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menuet1 lojalka ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 22:23 Czytam i po raz trzeci nie moge się nadziwić 'Twojemu nachalstwu' . Przecież kaczynski ta lojalkę podpisał... tylko grafolog nie był pewien .......lol Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Honor wymaga wtezonej pracy a nie pijanstwa, 21.12.09, 20:28 religinego wstecznictwa, powszechnego zlodziejstwa, pyskatego wyszczekanego samozadowolenia w klotliwym belkocie. Wyaga rzeczowych zawodowych kompetencji, sprawdzajacych sie w rzeczywistosci prognoz a nie politycznego pajacownia na ktore nas dzisiaj najwyrazniej nie stac. Re: Oby zimy były ciepłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Honor wymaga wtezonej pracy a nie pijanstwa, IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 20:36 Jeżeli nie podoba ci się w Katolickiej Honorowej Polsce to nikt cię tu na siłe nie trzyma. Emigruj już dziś do Putina. Tam twoje miejsce, tam ciepło. Nie przymarznie ci d... do sedesu. Da swidania. To na co stać Polskę to nie twoja sprawa. Ty jesteś mentalnie Rosjaninem i w Rosji twoje miejsce. Da swidania. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk " Ty jesteś mentalnie Rosjaninem i w Rosji twoje 21.12.09, 21:12 Ty jesteś mentalnie Rosjaninem i w Rosji twoje miejsce. Tak wlasnie przemawia Twoj "honor": Twoim bydlecym (za przeproszeniem tych zacnych zwierzat) "honorowym" chamstwem ! Re: Honor wymaga wtezonej pracy a nie pijanstwa, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: " Ty jesteś mentalnie Rosjaninem i w Rosji tw IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 21:28 czyżbyś uważał słowo "Rosjanin" za obelgę? Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Twoi bydlecym chamstwem jest Twoja uzurpacja prawa 21.12.09, 21:43 do określania kto jest honorowy a kto nie, kto i kim jest "mentalnie" oparta na Twoich "honorowym" opętaniu i takich samych Twoich obłąkańczych majakach bedacych glowna przyczyna naszego narodowego i panstwowego zacofania! Re: " Ty jesteś mentalnie Rosjaninem i w Rosji tw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Twoi bydlecym chamstwem jest Twoja uzurpacja IP: *.lublin.enterpol.pl 22.12.09, 05:34 lepiej być zacofanym niż mordercą - jak Rosjanie i Niemcy Jeżeli ciągnie cię do morderców, a brzydzisz się Katolickimi Honorowymi Polakami - to już dziś emigruj do Rosji albo Niemiec. Tam twoje miejsce i twoich wnuków. Da swidania. Dla nas Polaków-Katolików najważniejszy jest honor. Historia przyzna nam rację, nie po raz pierwszy. Ty za miliardy euro zrobisz wszystko. Gdyby Stalin obiecał ci miliard rubli, to zgłosiłbyś się do NKWD i strzelałbyś Polakom-Katolikom w tył głowy w Katyniu. A my Polacy-Katolicy wolimy honor. Nie pasujesz ze swoję mentalnością do Katolickiej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Twoi bydlecym chamstwem jest Twoja uzurpacja IP: *.lublin.enterpol.pl 22.12.09, 05:50 w 1917 też mówiono że Wolna Polska to "obłąkańcze majaki" to samo mówił Jaruzelski w 1981 to samo mówili ubecy Jarosławowi Kaczyńskiemu zachęcając go do podpisania lojalki a jednak w tym roku mija 20 lat odkąd Rosjanie nie zabili żadnego Polaka bo nie mogli boją się USA jak ja im współczuję. Chyba już lepiej dla nich żyć 20 lat bez wódki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Twoi bydlecym chamstwem jest Twoja uzurpacja IP: *.lublin.enterpol.pl 22.12.09, 06:02 USA jako supermocarstwo już raz się skończyło - po przegraniu wojny w Wietnamie. Sam Kissinger tak twierdził, i Jimmy Carter też. Wtedy było "odprężenie" i triumfujący Breżniew. I co się stało 10 lat później? USA się rozpadły czy może jednak ZSRR? Obama tak jak Carter nie będzie rządził wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Twoi bydlecym chamstwem jest Twoja uzurpacja 22.12.09, 06:43 usa ma biedną polskę w głębokim poważaniu, oni szanują tylko bogate kraje. Dla nich liczy się pieniądz i potęga militarna, ani jednego ani drugiego nie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Twoi bydlecym chamstwem jest Twoja uzurpacja IP: *.lublin.enterpol.pl 22.12.09, 07:15 USA to jedyny kraj który zrobił coś dla Polski bezinteresownie i to 2 razy - Wilson i Reagan. Nie możemy wymagać żeby Obama był dla nas tak przyjazny jak Reagan - ale i tak USA pozostaje naszym największym sojusznikiem. Za Cartera też było "odprężenie" a Breżniew triumfował. Sam Kissinger przyznawał że ZSRR jest supermocarstwem a USA już nie. A co było 10 lat później? Twoi rodacy niemcy potrafią tylko na Polskę napadać i kraść konie. A Rosjanie to samo plus zegarki. A tu niespodzianka - w ciągu ostanich 100 lat aż przez 40 lat niemcy i rosjanie nie mogli mordować Polaków-Katolików. Jak oni to wytrzymują biedacy. Aż im współczuję. bier i bодка nawet nie smakują jak na rękach nie ma polskiej krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Twoi bydlecym chamstwem jest Twoja uzurpacja 22.12.09, 08:07 naród Niemiecki przeprosił, spokorniał bardzo i ponosi konsekwencje do tej pory. Natomiast Rosja, od której chciałbyś uzależnić Polskę, szaleje dalej metodami stalinowskimi, tam się nic nie zmieniło. Tylko śmiać mi się chce jak się obudzą bez połowy kraju, który zaanektują przeludnione Chiny. Wtedy się pośmiejemy. Także radzę ci szybko ropę kombinować przy stolicznajej, bo potem będziesz musiał wcinać ruchome jedzenie z chińskimi decydentami hehehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1qw2 Honorowi Katolicy Polscy Beck, RydzSmiglo, Berling IP: 62.16.86.* 22.12.09, 10:34 Jak Chinczycy zajma polowe Rosji, to w Polsce sie bedziecie nie smiac, tylko kryc przed tlumamai Rosjan, ktore was moga zadeptac i zmiesc z powierzchni ziemi. Niemcy wcale nie spokornieli, niedlugi ten czas kiedy kontrybucja wojenna Stalina dla Polakow w postaci ProvinzPosen, Prus i Slaska beda musialy byc oddane. W zwiazku z powyzszym niech Aaron nie pisze ze macie wegla na 200 lat, bo mozecie g...vno miec. Nie piszcie ze bedzie gazoport itd - z przyczyn j.w. Jak bedzie - wtedy HONOROWI KATLICY - mozecie pisac i uzywac takiego argumentu. Wolanie o zaniechanie, spowolnienie prac nad lacznikiem energetycznym z Litwa odzwierciedla chamstwo i niedorozwoj do wspolnej Europy u Polskich Katolikow Aaronow z Lublina. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Honorowi Katolicy Polscy Beck, RydzSmiglo, Be 22.12.09, 10:52 mamy wegla na 200 lat w zaglebiu lubelskim ( zasoby praktycznie nietkniete), Slask nam niepotrzebny. Mamy tez Belchatow i geotermie w Toruniu. Ja nie jestem za zaprzestaniem budowy lacznika z Litwa, tylko za zaprzestaniem budowy lacznika gazowego z Niemcami. Nie pozwala na to nam nasz honor. Ja wiem ze niemcy nie spokornieli, ale ciekawe kim beda zasiedlac ProvinzPosen. Chyba Turkami buahahahahahahahaaa Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Honorowi Katolicy Polscy Beck, RydzSmiglo, Be 22.12.09, 12:00 aron2004 napisał: > mamy wegla na 200 lat w zaglebiu lubelskim ( zasoby praktycznie > nietkniete), Slask nam niepotrzebny. Mamy tez Belchatow i geotermie > w Toruniu. > > Ja nie jestem za zaprzestaniem budowy lacznika z Litwa, tylko za > zaprzestaniem budowy lacznika gazowego z Niemcami. > Nie pozwala na to nam nasz honor. > > Ja wiem ze niemcy nie spokornieli, ale ciekawe kim beda zasiedlac > ProvinzPosen. Chyba Turkami buahahahahahahahaaa *************** Przyslowiowy schodzony but z lewej nogi jest madrzejszy od twoich wypocin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Oby zimy były ciepłe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.09, 23:18 och ty nasz najmundrzejszy "łubku" zadajesz tyle "mundrych" pytań, to czy ja ci mogę jedno takie niemądre pytanie zadać - dlaczego ta firma amerykańska która ma patent na wydobycie gazu z tych twoich "łubków" ma 10 mld dolców długu ?, czy ta firma nie powinna opływać w samych luksusach nie wiedząc co robić z kasą od sprzedaży tylko patentów na tę ich genialną metodę ? Czy także nie zauważyłeś że jakoś dziwnie uruchomienie dostaw katarskich do gazoportu zbiega się z terminem uruchomienia zakładów skraplania na złożach Sztokmana ? i dlaczego my mamy płacić 550 $ za ten gaz, czyli około 100 więcej niż inni, czy z czasem ta 100 nie jest prowizją dla Katarczyków za i tak rosyjski gaz? Dla mnie z tego wywiadu płynie jeden wniosek i to bardzo smutny, że w Europie już nikt z nami nie chce się zadawać, czyli mają nas w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzman1979 Oby zimy były ciepłe 21.12.09, 19:46 "Premier Tusk już przed trzema tygodniami mówił w jednym z wywiadów, że wydłużenie umowy z Gazpromem zostało wynegocjowane perfekcyjnie. Teraz okazuje się, że wciąż trwają negocjacje. Chodzi o to, by porozumienie było jeszcze bardziej perfekcyjne? " ma być "najperfekcyjniejsze" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Oby zimy były ciepłe IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.09, 19:57 najważniejsze są teraz atomówki - pod Poznaniem i Gdańskiem. PO to zeby Szwedzi, Duńczycy i Niemcy budzili się każdego ranka z przerażeniem czy już wybuchła atomówka w Polsce czy jeszcze nie. Zasłużyli sobie na to wyrażając zgodę na gazociąg północny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Oby zimy były ciepłe IP: *.itt.com 21.12.09, 20:40 PGNiG -monopolista na polskim rynku, pan Gadomski zadawal dociekliwe pytania, dziwna regulacja UE,Rosja dyma Polske jak chce, stosuja wyzsze ceny niz dla zachodu.Prezes to jest absolutny arogant i ignorant;banki wlasnie prowadza bardzo dobre analizy w przemysle gazowym bo pozyczaja pieniadze na transakcje gazowe.Najpierw prezes mowi ze nie ma jk przetransportowac gazu a pozniej ze zachod nam nie odprzeda bo gazprom sie nie zgodzi.Mam wrazenie ze Polska nie chce sprywatyzoac gazu i wprowadzic konkurencje, koszt przenosi sie na przemysl i ludzi w dalszej konsekwencji podraza koszty produkcji oraz niestabilnosc w dostawach gazu.Tusk oczywiscie klamie walczac o swoj image anizeli o Polska racje stanu.Wladza w Polsce panoszy sie i robi co chce bez kontroli narodu Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk banki wlasnie prowadza bardzo dobre analizy w prze 21.12.09, 21:30 "banki wlasnie prowadza bardzo dobre analizy w przemysle gazowym bo pozyczaja pieniadze na transakcje gazowe." Te "bardzo dobre analizy" nie pozwolily jednak bankom przewidziec, co jest podstwa ich dzialanosci, w odroznieniu od sektora wydobywczego ktory jest tylko jednym z dzialow ich aktywnosci, katastrofy finansowej, jaka jest obecny kryzys, kosztowujacy podatnikow na swiecie tysiace miliardow $ ! Tyle wlasnie warte sa te Twoje bankowe "bardzo dobre analizy" "Rosja dyma Polske jak chce, stosuja wyzsze ceny niz dla zachodu" Zachod kupuje duzo, pewnie wielokrotnie wiecej gazu niz my: jest zwykla handlowa regula, ze cena zalezy od ilosci kupowanego towaru ale jak widac dwadziescia to jest dla Ciebie za krotko zebys pojal najprostsze prawa wolnego rynku. Brak zrozumienia tego elementarnego handlowego prawa zastepujesz prymitywna rusofobia. Tlumaczy Cie w pewnej mierze conajmniej 15-letni postkomunistyczny folwark rynsztokowego prl-owskiego, pzpr-owskiego sprzedajnego szamba, ktore wprowadzilo wlasne reguly "rynkowe" w naszym kraju. Re: Oby zimy były ciepłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menuet1 profesjonalizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 21:22 Widoczne 'gołym okiem' nieprofesjonalne [ czytaj głupie] pytania Gadomskiego dowodzą tylko jednego .... trzeba doprowadzić do sytuacji kiedy to MY będziemy im GAZ sprzedawać !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anti-Pipeliner Oby zimy były ciepłe IP: *.kjj.estpak.ee 21.12.09, 22:24 Ratujmy Morze Bałtyckie dopóki nie jest za póżno! www.balticsea.lt/pl Odpowiedz Link Zgłoś
kpt_kloss Jesli przed sadem nie mozna dochodzic swoich praw 21.12.09, 22:38 to w takim razie po co sa prawa i sady ? Rownie dobrze mozna by je o kant rozbic. Nie rozumiem podejscia pana prezesa odnosnie jego przekonania o niemoznosci zmuszenia sadami zachodnich partnerow do sprzedawania gazu z zachodu do nas. A czy kiedykolwiek tego sprobowal ? Sad, jak mniemam, powinien byc instytucja bezstronna i niebiznesowa. Znaczylo by to ze nie powinien bac sie dalekosieznej reki Gazpromu. Powinien wydac swoj wyrok zgodnie z obowiazujacymi prawami a reszta powinna dokonac sie sama ! Jesli Gazprom bedzie naciskal czy sie buntowal, trzeba go zasadzic raz jeszcze !!! Na litosc boska !!! Po to sa sady zeby bronic praw mniejszych przed agresja wiekszych. Pan prezes brzmi tak jak pobity prosty czlowiek na ulicy brzmialby mowiac ze nie ma po co skarzyc sie na policji bo jest tylko prostym czlowiekiem z ulicy. Postawa pana prezesa mowi nam ze obowiazuja prawa dzungli, i nic nie mozemy na to poradzic. To w takim razie po co wokol nas caly ten gaszcz praw jakie nas obowiazuja ?!?!?! Nie lepiej po prostu okladac sie maczugami po glowach ?!?!?! Moze pan prezes powinien sie troche mniej bac tego Gazpromu. Rosja i Gazprom maja doprawdy miekkie nogi obecnymi czasy. Nie odetna dostaw bo musza liczyc kazdego dolara, a i gazociag jamalski przechodzi przez nasze terytorium. Mam nadzieje ze PGNiG nie jest czescia jakiejs zmowy jako ze postawa pana prezesa wydaje mi sie nader nieelastyczna... Albo to jego przekonanie, ze popyt na gaz wroci do stanu sprzed kryzysu. Jest to czysta spekulacja. Moze wroci, a moze nie wroci. Wiemy ze boom przed kryzysem napedzany byl na kredyt czyli za pozyczone pieniadze. Mozna by wnioskowac ze niepredko popyt powroci do stanu przedkryzysowego jako ze nie ma wielu ktorzy chcieliby obecnie prowadzic zycie na kredyt. W miedzyczasie postawilbym na transakcje spotowe gazu LNG i usprawnilbym dostawy tegoz gazu droga wodna. Wolne zarty ! Nie moze byc tak ze gaz rosyjski jest dwa razy drozszy od wolnorynkowego (ktory zapewne bedzie dalej tanial), a my podpisujemy dlugoterminowa umowe na dostawy wlasnie drogiego gazu rosyjskiego. Gadomski ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
ciamej Re: Jesli przed sadem nie mozna dochodzic swoich 22.12.09, 02:00 Sąd to nie jasnowidz, który zawsze rozpatruje wszystkie sprawy sprawiedliwie i zgodnie z prawdą i stanem faktycznym jeśli nie potrafisz czegoś w sposób przekonujący udowodnić, to dla sądu tak jakby to o czym mówisz w ogóle nie istniało nawet w głupiej sprawie rozwodowej przed sądem stają 2 strony i każda psioczy na drugą, a jednocześnie siebie wybiela, i skąd sąd ma wiedzieć kto ma rację? jak nie ma twardych dowodów, to pozostają słowa przeciwko słowom, i tak jest niestety w większości wypadków, nie ma znaczenia kto ma rację, ale kto bardziej jest w stanie swoją rację wykazać przed sądem jeśli sądzisz, że można pozwać Gazprom oraz zachodnie koncerny i wykazać im przed sądem zmowę, to chyba jesteś szalony fajnie że są prawa i sądy, ale zawsze trzeba pamiętać o praktycznych możliwościach wyegzekwowania tych praw Odpowiedz Link Zgłoś
piotr333 Oby zimy były ciepłe 21.12.09, 22:50 Szkoda, ze nie wiemy więcej o tym czego nie wolno napisać lub powiedzieć Panu Prezesowi. Czy mamy uzgodnione parytety dostaw na szczeblu rządowym (mówiąc jasno: czy Rosjanie zobowiążą się do kupienia u nas czegoś tam za uzgodniony gaz, czy tylko uzgodnimy ceny gazu, a potem będziemy prosić FR aby jednak kupiła te warzywa od nas i po cenie jak nam poda)? Niemcy są największym eksporterem na świecie (oczywiście nie surowców, a wysoko przetworzonych produktów) i sprzedają tonę swojego, przetworzonego produktu po cenie znacznie wyższej niż my meble, owoce czy mięso. Dlatego cena 1000m3 gazu nie ma znaczenia, najważniejsze jest czym będzie się płacić za gaz. Temat-rzeka. A z drugiej beczki: czy naprawdę jest dobre dla kraju skupienie takiej siły w jednym PGNiG? Może byłoby lepiej mieć dwie firmy - PGNiG dla Gazpromu i całkiem inną dla gazu skroplonego? Nie jestem pewny czy PGNiG jest zainteresowany innymi kontraktami niż z Gazpromem. No i jeszcze jedno, energia alternatywna, ale to już zupełnie inna para kaloszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Oby zimy były ciepłe IP: *.itt.com 21.12.09, 23:37 stanczyk1 , po prostu nie masz wiedzy nt dzialnosci bankow , to nie jest wstyd przynac sie do braku wiedzy stanczyk1, nie wszytko musimy wiedziec , otoz banki swiatowe, szegolnie inwestycyjne prowadza bardzo wnikliwe analizy w branzy w ktorej obsluguja finansowo i to szanowny pan prezes jest jak dziecko we mgle(ktos zrobil mu krzywde i posadzil na to stanowisko)i nie czyta tych analiz(zobacz sobie wypisy Chemical Investment Bank, ostatnio polaczony z Chase Manhattan i dowiesz sie wiecej nt cen ropy i gazu za 10-15 lat). Zdecydowanie cena jest wypadkowa popytu i podazy ale jak sie podpisuje umowy na 30 lat , to mimo tzw eufemistycznie powiedzianej indeksacji cen to ta cena powinna byc uprzywilejowana dla kupujacego (gwarancja zakupu z gwarancja zaplaty).Polska prowadzi polityke na kolana wobec calego swiata a szczegolnie Rosji a pan prezes jest klasycznym przykladem opetanego strachem czlowieka zanim jeszcze ktos pomyslal ze moze dac mu w zeby.Polska musi miec prawdziwych, madrych , stanowczych ale dyplomatycznych ludzi -decydentow i nie przepraszac za to ze pada "snieg". Wyobrazam sobie strach Merkel ktora sprzedaje swoja racje gazu z Gazpromu Polsce, to sa totalne bzdury,chyba po to macie EU ,Gazprom nie jest w stanie zrobic NIC, to jest prosta dyplomacja europejska, ale jak sie ktos(prezes) boi oddychac przy Rosjanach to juz inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
ciamej Re: Oby zimy były ciepłe 22.12.09, 01:51 to jest prosta dyplomacja europejska? hahahaha czyli co sugerujesz? że nasi dyplomaci mają iść do Brukseli i kogoś namówić do działania? i że to jest proste? unia (czyt. Niemcy i Francuzi) się na nas wypną tyłkiem, po co mają nas bronić, jeśli nie broniąc nas załatwiają własne interesy z wielkim zyskiem? oni robią interesy z Rosją i to jest dla nich ważniejsze niż nasze problemy, jeśli Kreml im powie zgnójcie Polskę to dostaniecie lepszy kontrakt to oni to robią bez wahania, oni się Rosji nie boją i nie myślą w sposób "dzisiaj Polska, jutro my", im takie myślenie w ogóle do głowy nie przychodzi, nie widzą Rosji jako zagrożenie dla siebie, a Polska to dla nich państwo drugiej kategorii jedyny sposób by zmienić sytuację to zwiększyć znaczenie naszej gospodarki, póki co PKB na głowę jest w Polsce 2x niższe niż w Niemczech, więc każdy Polak jest co najmniej 2x mniej ważny niż każdy Niemiec, dodatkowo Niemców jest ponad 2x więcej jak Polacy staną się 5x bogatsi niż są w tej chwili i będziemy mieć mądrych przywódców to może zaczną nas traktować poważnie, wcześniej nie Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "po prostu nie masz wiedzy nt dzialnosci bankow" 22.12.09, 04:40 "po prostu nie masz wiedzy nt dzialnosci bankow" "otoz banki swiatowe, szegolnie inwestycyjne prowadza bardzo wnikliwe analizy w branzy w ktorej obsluguja finansowo" Albo nie umiesz czytac albo lubisz wyczytywac to co chcesz czytac. Twoje oceny mnie nie interesuja. Wartosc tych wnikliwych analiz w sektorze finansowym, ktory jest glowna domana bankow moglismy poznac w 2008 roku kiedy nagle bankrutowal, 6 miesiecy wczesniej nagradzany prestizowa nagroda w srodowisku finansowym w Stanach, Lehman Brother ... Znajdz mi lepszy argument na wiarygodnosc bankowych analiz bo Twoja ocena mojej wiedzy mnie smieszysz. I dlaczego mialbym sadzic ze ta w sektorze surowcowym jest bardziej wiarygodna ? Dlatego, ze Ty tak piszesz ? Szczegolnie, ze banki inwestycyjne byly po uszy umoczone w toksycznych aktywach i istaniala z tego powodu nawet propozycja calkowitej zmiany sposobu funkcjonowania tych bankow w Stanach. Re: Oby zimy były ciepłe Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: "po prostu nie masz wiedzy nt dzialnosci bank 22.12.09, 09:41 skąd wy wynaleźliście tego aronka-głupolka???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm na forum dzis sama mlodziezowka PO :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.09, 09:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Droga Mlodziezy!!! Uczcie sie od Gazpromu... IP: *.dip.t-dialin.net 22.12.09, 14:24 jak nalezy podchodzic do negocjacji. Nie tylko sami byli dobrze przygotowani, ale takze postarali sie o to aby Polska delegacja byla rowniez DOBRZE przygotowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość ATOM? IP: *.pl 25.12.09, 15:07 "Ekologiczne elektrownie, na przykład wiatrowe, które będą budowane, wymagają stabilizacji systemu, a tę zapewnić mogą tylko elektrownie zasilane gazem." Co z atomowymi. Rząd nic nie robi (raport NIK z jesieni). A MOŻE NIKT NIE MOŻE NAM SPRZEDAĆ TECHNOLOGII????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewasilesia Oby zimy były ciepłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.09, 22:24 Gazu ci u Nas dostatek-METAN!!!!! Pomyśleć....albo podeślę kogoś...kto potrafi pomyśleć!!!! Koniec lizusostwa i podcierania,,dupy,, tym,którzy powinni sie leczyć na chorobę zwaną władza i pieniądze!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jrm Oby zimy były ciepłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.09, 07:00 Perfekcyjnie wynegocjowany. He, he, he... Wywiad standardowy. Sporo dymu zasłaniającego istotę problemu. Mam nieodparte wrażenie, że temat niebawem wybuchnie skandalem. I słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: towarzysz7 Oby zimy były ciepłe IP: 213.227.107.* 30.12.09, 15:30 Artykuł jest przykładem rozmowy "niemego z głuchym" w którym Prezes PGNiG jest zarazem jednym i drugim. Ma na oczach jakieś "klapki niewidki", które nie pozwalają mu spojrzeć na odwieczny problem gazowy Polski inaczej jak dotychczas było: tzn. jak za Gomułki, Gierka czy Milera, czyli tylko jak wasala Gazpromu i Moskwy. Może czas już najwyższy aby postawić na innych menadżerów niż tych z rodowodem PRLu, mających wizję wolnej gospodarki i wolnej Polski w UE, potrafiących działać i projektować z interesem Polski i jej uniezależnieniu się nie tylko politycznego ale też gospodarczego od Wielkiego Brata ze wschodu ale również innych interesownych przyjaciół z zachodu. Prezes PGNiG to kompromitacja i szkoda wyrządzona Polsce! No coż takich fachowców pożal się Panie Boże ma PO!!! Odpowiedz Link Zgłoś