Dodaj do ulubionych

Jak mieszkać ekologicznie i oszczędnie

• Gość: awanturnik co za pro-ekologiczny góó...any bełkot IP: *.chello.pl 17.01.10, 22:03
      i te sformułowania - "koniecznie wymień", "musisz zrobić to" itd.

Ja drogi autorze NIC nie muszę. Moge żyć tak jak chcę. Ile mój kot zużywa CO2? Mam go uśmiercić żeby zużywał mniej? To całe ocieplenie klimatu to mam głęboko w rzyci.
    • gorillon Jak mieszkać ekologicznie i oszczędnie 17.01.10, 22:08
      "Czy na widok rachunków za prąd, ogrzewanie i ciepłą wodę robi ci się gorąco?".
      Jeśli tak, to dobrze, możesz wyłączyć ogrzewanie i w ten prosty sposób
      zaoszczędzisz.
    • Gość: hiperwentylator Okna? Bzdura najwięcej ciepła ulatuje przez ... IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.01.10, 23:24
      ... wentylację, wystarczą podstawy fizyki budowli. źle ustawione wentylatory
      przy zbiorczej wentylacji mechanicznej powoduje na przykład za duży napływ
      lodowatego powietrza
      Okna to dopiero drugie miejsce.
    • Gość: MK Parapety nad grzejnikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 00:43
      Parapet nad grzejnikiem nie sprawi ze w pomieszczeniu będzie cieplej... Cieplo
      będzie rozchodzilo się pod kątem od parapetu w głąb pomieszczenia . W tej
      strefie będzie zimno. Przy doborze grzejników wprowadza się wspołczynnik
      korekcyjny - 1,2 - dla pomieszczeń w których są parapety nad grzejnikami. Jest
      parapet - musimy dobrać mocniejszy grzejnik. W artykule jest błąd. Pozdrawiam
      PG :)
    • Gość: drupi Jak mieszkać ekologicznie i oszczędnie IP: 193.42.211.* 18.01.10, 07:43
      Co za bzdura... autor artykułu twierdzi, że emisja CO2 do atmosfery jest
      liniowo zależna od zużycia energii nawet przy tak małych wartościach jak TV w
      trybie stand-by. To oczywiście bzdura! Elektrownie i tak wyprodukują tą
      energię i przepalą ten węgiel. Elektrowni nie reguluje się w tak malutkich
      wartościach. Już prędzej na liczbę pracujących bloków po kilkaset megawatów
      sztuka.
    • yav-anna Bardzo dobry pomysł 18.01.10, 08:06
      Dlatego bardzo ważna jest edukacja. Coraz wyższe kary niczego nie zmienią, ludzie sami muszą zrozumieć potrzebę ochrony swojego środowiska. W Szwecji np. genialnie funkcjonuje recykling w zamian za pieniądze. Powinniśmy w naszym kraju korzystać z inspiracji i testowanych rozwiązań. Ciekawe informacje o walce z globalnym ociepleniem i jego skutkach można znaleźć w publikacjach krajowych na www.chronmyklimat.pl/
    • stara_dominikowa Re: Jak mieszkać ekologicznie i oszczędnie 18.01.10, 08:31
      Wkurza mnie zrzucanie na obywatela odpowiedzialności za tzw. ochronę środowiska
      czyszcząc mu kieszenie. Gdyby jaśnie prezes coli czy innej pleksi musiał płacić
      ciężkie pieniądze za produkowanie ton śmieci w postaci plastikowych butelek -
      tak! to producenci opakowań śmiecą, nie my! - zaraz okazałoby się możliwe
      sprzedawanie napojów w szkle które można zwrócić. Nagle problem odpadów opakowań
      zmniejszyłby się sam o kilkadziesiąt procent.
      Płacę podatki, żeby państwo troszczyło się o mnie i o środowisko, a nie o kabzę
      prezesów korporacji. Nie mam zamiaru odwalać roboty za polityków za własne
      pieniądze, kiedy płacę im za to samo.
      • Gość: jagoda a co z klimatyzacja? IP: 213.25.175.* 18.01.10, 10:09
        toz to zbytek i fanaberia. czy w prywatnych domach francuzow, hiszpanow, wlochow, grekow i .... tez proponuje sie ekologiczna zmiane elektrycznych urzadzen na wachlarz?
        pradu ni ma i zimno bo piece maja pomoc i prad im wode "pcha" a kiedys byla grawitacja wykorzystywana. cieplo z glebi ziemi to takie madre i grzeczne ,ze samo tak po pokojach lata i ogrzewa?
        projekty domow sa do d...y.
        1. mieszkania na poddaszu to kosztowne slamsy zrywane przez wiatr
        2. okna w dachu -para splywa i gorac w lecie
        3. koltlownie z jednym kominem bez mozliwosci podlaczenia drugiego pieca
        4. brak drzwi zewnetrznych blisko kotlowni (drzewo trzeba przez otwarty garaz nosic)
        5. brak okiennic a traby powietrzne wybijaja szyby i totalna demolka
        6. wejscie z poziomu gruntu a przy gruncie najzimiej przez caly rok
        7. brak przewodu kominowego na kuchnie weglowa gdy teraz sa takie zgrabne male, metalowe kuchenki z szyba jak w kominku i pogoda nie grozna
        8. balkony nad oknami - zaciemniaja salony na dole
        9. dachy osadzone nisko ,bez sciany kolankowej, zaslaniajace okno czyli dostep slonca czyli dogrzania przez sloneczko nie ma i ciemno.
        10. rynny zle zakonczone (zamarzaja przy gruncie) i mordercze sople strasza
        11. schody bez poreczy ale kolumny sa
        12. korytarze, hole i schody ogromne a w salonie kanapy ,tv i kominek scisniete
        13. drzwi pokojowe i lazienkowe waskie a wszedzie powinna byc "100" kazdy ma nadzieje ze chory nie bedzie a potem trzeba pruc sciany bo wozek sie nie miesci i dzisiejsza sofa tez nie.
        14. "walacy" sie sufit salonu bo brak proporcji.jak zwieksza sie szerokosc i dlugosc pokoju to tez trzeba zwiekszyc wysokosc.
        15. lazienka przy drzwiach wejsciowych nie ma wolnosci we wlasnym domku
        i takie pytanko ile pradu "czerpie" ciasto, pieczen, mikser, krajalnica ... taniej gotowac,smazyc czy piec? czy nalesnik tanszy niz jablecznik?
        i po co latarnie tak mocno swieca o 2 w nocy? tam gdzie sa potrzebne to ich nie ma.
    • Gość: towarzysz7 Jak mieszkać ekologicznie i oszczędnie IP: 213.227.107.* 18.01.10, 10:56
      Ten artykuł to jakieś pomieszanie z pomyleniem na temat klimatu i jego
      ocieplenia. Powtarza się jakąś mantrę za spryciarzami i naciągaczami z
      Zachodu, bogatymi posiadaczami nowoczesnych oszczędnych technologii
      ekologicznych, aby wymusić na biedniejszych kosztowny zakup ich technologii i
      ponownie dać im zarobić na naiwnych. Po pierwsze tzw. źródła ocieplenia
      klimatu w niewielkim zakresie są zależne od tzw. antropopresji czyli
      działalności gospodarczej człowieka (tylko ok. 14% z całości dwutlenku węgla
      to wytwórczość człowieka, pozostałość przyroda, czyli ok 86% to przyroda
      ożywiona i nieożywiona - oddchychanie organizmów, procesy rozkładu substancji
      organicznych i erupcje wulkaniczne). Po drugie od początków swojego
      istnienia, Ziemia podlega tzw. cykliczności zmian temperatury (epoki
      zlodowacenia i ocieplenia i wynikające stąd zatopienia i podtopienia
      niektórych obszarów świata i itp.). Po trzecie, jak już, to ok. 90% CO2 i
      innych gazów cieplarnianych wyprodukowały w ostatnim 100 leciu USA i Europa
      Zachodnia, w mniejszym zakresie ale również Chiny, Rosja i Indie) w związku z
      tym to one w 90% powinny ponosić koszty zmian technologii na świecie, czyli to
      właśnie "ONI" powinni za to wszystko płacić!! Ale nie bądźmy naiwni za to
      zapłacą biedne i naiwne kraje, które będą przymuszone ekonomią i tzw. fałszywą
      poprawnością polityczną finansować fanaberię i cwaniactwo Zachodu!!!
    • Gość: martnka Jak mieszkać ekologicznie i oszczędnie IP: 109.243.134.* 18.01.10, 12:53
      z tym czajnikiem to jakaś totalna bzdura!!! Jak wyrzuciłam czajnik
      elektryczny i zaczęłam gotować wodę na gazie to rachunki za prąd spadły
      o 50zł, a butla za 40zł kończy się może tydzień wcześniej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka