Dodaj do ulubionych

Podatkowe gusła

IP: 62.233.192.* 24.02.04, 09:01
To nie pierwszy przypadek kiedy pracownicy CAS mówią bez większego sensu.
Dobrze, że przynajmniej nie rządzą bo mogło by być jeszcze gorzej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Łobodzinski Podatkowe gusła IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 24.02.04, 09:15
      Projekt CAS - instytucji dotychczas wyważonej w swoich opiniach i
      koncepcjach - wzbudził moje obawy i skłonił do wyrażenia refleksji: Czy mamy
      do czynienia z wyścigiem "pomysłów", a wraz z nimi ich autorów, do
      otrzymania "Orderu Wielkiego Reformatora Podatków" i, bez względu na jakość
      przedstawianych projektów, zapisać się, w chwale lub bez, na kartach historii
      gospodarczej Polski w XXI wieku?
      Pytanie jest retoryczne.....
      • Gość: Janek To jest atak instytucji finansowych, a nie analiza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.02.04, 16:20
        Szanowni Panowie, z całym szacunkiem dla firm, które reprezentujecie, jednak nie możecie interesów waszych chlebodawców mylić z interesem gospodarki.
        Stwierdzenia w rodzaju "nowe rozwiązania utrudnią życie małym przedsiębiorcom" dowodzą, żę nie mają Panowie bladego pojęcia, jak wygląda życie małego przedsiębiorcy w gąszczu PIT-ów, CIT-ów, VAT-ów, ZUS-ów RUA SRUA i inne DUA. Próbowali Panowie liedyś to wypełnić? Zwłaszcza przy pomocy Płatnika? Sam ZUS zrezygnował
        Polecam pakiet artykułów, aby wiedzę uzupełnić
        prawica.net/modules.php?name=News&file=categories&op=newindex&catid=21
    • Gość: arr Ile lat mają te poglądy IP: 212.33.67.* 24.02.04, 10:27
      A. Smith żył jakieś 300 lat temu i wtedy to było na czasi. Wybitni pracownicy
      CAS są jak burdel w Moskwie - wyrermontowany, nowe firanki, tylko dziewczynki
      te same od rewolucji ;)
    • Gość: Zadziwona Podatkowe gusłą Góry,Petru i Rybińskiego IP: 193.19.140.* 24.02.04, 10:38
      Autorzy miażdżącej acz pozbawionej podstaw krytyki projektu CAS sami nie
      przyznają się do autorstwa pomysłu 3 razy 15, który w mocą numerologii ma
      uzdrowić finanse publiczne. Nie wyrabiajcie sobie opinii o ustawie o naprawie
      finansów publicznych i likwidacji bezrobocia na podstawie tego artykułu- jest
      on po prostu nierzetelny i nastawiony wyłącznie na krytykę konkurencji.
      Zachęcam do lektury tekstów źródłowych(jest ich w sieci sporo) i wyrobienia
      sobie własnej opinii.
      • Gość: Bywalec Re: Podatkowe gusłą Góry,Petru i Rybińskiego IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 24.02.04, 17:49
        3*15 to pomysł PO opracowany przez R.Antczaka za CASE.
        Co do pomysłu CAS to pociągający tam za sznurki Gwiazdowski nie jest ekonomistą
        i lansuje kretyńskie pomysły jak np.: zlikwidowanie I i IIgo filara i
        finansowanie emerytur z budżetu.
    • Gość: Pracownik Re: Podatkowe gusła IP: 193.19.140.* 24.02.04, 10:43
      A ja jestem zdecydowanie za obniżeniem podatków od pracy, na razie jestem
      pracownikiem, a jeżeli nadal będę płacić tyle co teraz (ZUS i PIT to niemal
      moja druga pensja) to kapitału nigdy się niedorębię, a na kradzież pierwszego
      miliona sumienie mi nie pozwala
    • Gość: KRUSowiec Góra urodziła mysz IP: 193.19.140.* 24.02.04, 10:47
      Przecież to pan Góra jest ojcem reformy emerytalnej, dzięki której będziecie
      głodować na emetyturze z 2 filarków. Nic dziwnego, że krytyka jego dzieła tak
      go rozruszał. A ja jestem w KRUS ha ha!!!
    • Gość: jörg Re: Podatkowe gusła IP: *.g.pppool.de 24.02.04, 12:38
      Obnizenie podatkow w zadnym kraju europejskim nie spowodowaly spadku
      bezrobocia.Przyczynil sie jedynie do wzbogacenia kapitalistow.obnizenie podatku
      dla ludnosci moze ozywic popyt a zatem wzrost gospodarczy.Zarobine pieniadze z
      obnizki podatku kapitalista wywiezie z kraju lub wyda na swoj
      luksus.Strukturale bezrobocie inaczej to niewolnictwo.Kapitalisci sa tak
      zachlanni ze bez zysku nie beda produkowali.Obojetnie jak niskie beda podatki
      jak nie bedzie popytu to nawet swieci nie pomoga.Opinie niektorych profesorow
      sa zenujace.Jakie szkoly oni konczyli.
      • Gość: pawel-l Re: Podatkowe gusła IP: *.com.pl 24.02.04, 14:52
        jorg - NRD już zlikwidowali. Obudź się.
      • Gość: mrbean Re: Podatkowe gusła IP: 192.168.1.* / 62.233.250.* 25.02.04, 19:26
        Jord a jaką ty kończyłeś?
    • Gość: og Góra Góra ty.. IP: *.mok.waw.pl / *.waw.pl 24.02.04, 18:21
      zawsze szanowałem profa gore,ale coś mu się chyba pomyliło,przecież podobne
      systemy istnieją i się sprawdzają:estonia-brak CITu,teraz rozważana likiwacja
      liniowego pit-u,podatek obrotoy i od aktyww, Dania,Nowa
      zelandai,Australia-emerytury finansowane przez budżet,minimalne, bo ludzie jeśli
      nie płacą skladek to niech sami odkładają na starość,po prostu więcej
      odpowiedzialności.Tyle że projkt CAsu zbiera do kupy kilka pomysłow i
      tyle.wiadomo,ze się tego nie wprowadzi,bo kilku urzędników bystraciło pracę ale
      przynajmniej ferment jestPewnie jak przedstawiano projekty naprawy państwa przed
      rozbiorami,to pomysłodawcy też dostawali łatkę oszołomów od wierchuszki,bo elyta
      sobie zawsze poradzi,gorzej z motłochem. odsyłam na stronę projektu
      www.odpowiedzialnosc.org
    • Gość: Grzegorz Re: Podatkowe gusła IP: 81.168.185.* 25.02.04, 18:48
      Czy szanowni autorzy są może właścicielami firmy? Bo jeśli są pracownikami
      najemnymi to nie mają bladego pojęcia o czym mówią. O kosztach funkcjonowania
      firmy, kalkulacji cen, kosztach robocizny i bezsensownej pracy jaką
      pochłaniają w firmach nikomu niepotrzebne papiery istniejące wyłącznie aby
      urzędnicy skarbowi (i inni) mogli się przyczepić do byle czego. Ja prowadzę
      firmę od 14 lat i coś o tym wiem. Jeśli ktoś może być przeciwny reformie
      podatków a'la CAS to raczej wielkie korporacje, w które uderza proponowany 1%
      podatku obrotowego. Z pewnością ci duzi się zmobilizują i w wielu mediach
      zflekują projekt - już się zaczęło.
      • Gość: racja Re: Podatkowe gusła IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.04, 16:40
        polecam
        www.abcnet.com.pl/pl/artykul.php?art_id=1182&dz_id=1&token=
    • Gość: mrbean Co to za ludzie? IP: 192.168.1.* / 62.233.250.* 25.02.04, 19:22
      Zastanawiam się nad tym, czy ludzie ferujący takie wyroki posiadają podstawową
      wiedzę ekonomiczną. Brak mi słów na tego typu opinie, jestem wstrząśnięty. Jaki
      zamęt? Pozostawienie większej ilości pieniędzy w kieszeniach podatników (ich
      pieniędzy) jest dla gospodarki zbawieniem. Możliwe będzie ograniczenie wydatków
      na administrację porzez uproszczenie systemu. To jest zmęt? Tych Panów którzy
      napisali ten artykuł proszę o poważne zastanowienie się nad problemem. Chociaż
      po tego typu opiniach jest to ze wszech miar wątpile.
      • Gość: kris611 Re: Co to za ludzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 12:22
        Dokładnie się zgadzam ,artykuł jest pełen sprzeczności i nieprawdy .
        Nie podatek obrotowy 1% tylko od przychodu.
        cyt:Zastanówmy się przez chwilę nad konsekwencjami rewolucji, jaką byłoby
        wprowadzenie podatku obrotowego. Po pierwsze, uczyniłoby to system podatkowy
        zupełnie nieprzejrzystym. Po drugie, opodatkowano obrót, a nie wartość dodaną
        Uproszczenie powoduje, że cos staje sie nieprzejrzyste???
        To horror co oni tu wypisują same kłamstwa.
        A co do obniżenia wydatków publicznych /z budzetu/ to prof.Dzierżawski
        wytłumaczył to jasno jak pewne jest to że po dniu nastąpi noc tak pewne jest to
        że nie da się odebrać tego co jest dane oni nie dadzą sobie odebrać kto by to
        nie był./emerytury nomenklaturowe,przywileje władza w spółkach skarbu państwa/
        I do tego Prokom z panem Krauze na czele wraz z pania K.
        No to sie zaczeło
    • Gość: KH Re: Podatkowe gusła IP: *.smrw.lodz.pl 25.02.04, 21:11
      Zarówno projekt CAS nie jest genialny jak i diagnoza dziennikarzy pozostawia
      wiele do życzenia. Kiedy w końcu u władzy znajdą się rozsądni ludzie. Taką
      ożywczą siłą mógłby być UPR, gdyby chciał. Na razie przeważają głosy, że niech
      Polacy sobie sami zobaczą do czego prowadzi socjalizm. Trudno - widzimy.
    • Gość: radzio Szanowni Państwo! IP: *.eltechnet.pl / *.eltechnet.pl 25.02.04, 22:53
      Powiem tak: projekt CAS jest najlepszym wyjściem do tej pory zaproponowanym. Jako inicjatywa obywatelska nie ma możliwości zmniejszenia wydatków, innymi słowy wprowadzenia tzw. cięć budżetowych. Ale pokazuje rządzącym gdzie powinni patrzeć. Plan Hausnera owszem, planuje cięcia, ale głównie w 2006, kiedy (z Bożą pomocą) SLD nie będzie już u władzy, na co się zanosi. To ucieczka od odpowiedzialności za własny projekt. Chcecie konkretnej zmiany
    • franck Re: Podatkowe gusła 26.02.04, 10:08
      Vive analfabetyzm wtórny! Z przerażeniem czytam opinie na tym forum i ze
      smutkiem stwierdzam, że wiekszość osób zabierających tu głos nie zrozumiało
      tekstu i nie ma pojęcia o ubezpieczeniach spolecznych(to a propos powrotu-
      zgodnie z propozycją CAS-do finansowania emerytur z budżetu i likwidacji
      indywidualnych kont).

Autorzy teksu są za obnizeniem podatków ale nie w tak rewolucyjny sposób.
      Proszę dokładnie czytać komentowany tekst!!!
      • Gość: hesed Re: Podatkowe gusła IP: *.swidnica.mm.pl 28.02.04, 21:22
        Nie wiesz o czym piszesz. System emerytalny proponowany przez CAS wzorowany
        jest na systemie duńskim, a w Polsce jest on już znany w odniesieniu do służb
        mundurowych. Tak się składa, że moja ciotka otrzymuje rentę po swoim mężu,
        który był wojskowym. W życiu może pracowała z 8 lat, a ma taką rentę po wujku,
        ze moja mama po 35 latach pracy w szkolnictwie, jej nie dorównuje. A więc jak
        widać proponowany system wcale nie jest taki zły.
    • Gość: Maciek TYLKO RADYKALNE METODY... IP: *.acn.pl 27.02.04, 13:10
      ... PRZYNIOSĄ JAKĄŚ POPRAWĘ, BO NIOSĄ NADZIEJĘ NA ZMIANĘ.

www.odpowiedzialnosc.org

POPRZYJ LIKWIDACJĘ PIT, CIT I PIJAWEK Z URZĘDÓW SKARBOWYCH I ZUS
      • Gość: Mirek(przeczytaj) Projekt jest drogą do uproszczenia systemu IP: *.szczytno.sdi.tpnet.pl 20.03.04, 23:38
        podatkowego w Polsce i zmniejszenia obciążeń podatkowych nakladanych na pracę ,
        które tłamszą polską przedsiebiorczosc i wpływaja na bezrobocie. Wprowadza
        takze podatek od obrotów i kapitałów własnych dla dużych firm co moze
        przyczynic sie do zwiekszenia sciągalnosci podatkow. Obecnie, gdy mamy do
        czynienia z globalizacją, a pieniądz nie ma narodowosci firmy mogą sztucznie
        zanizac swoje zyski prosząc o wystawienie faktor
        filie zagraniczne i w ten sposób transferowac zyski gdzie opodatkowanie jest
        mniejsze. Mysle ze problem wystepuje w polsce w duzej skali. Sklepy
        wielkopowierzchniowe , króre mają olbrzymie obroty nie wykazują żadnych zysków
        lub wykazują niewielkie. Zmiany w projekcie mogą zmienic ta sytuacje. Trudniej
        bedzie ukryc dochody. Uproszczenie procedur i przewidywalnosc skladki podatku
        napewno wpłynie prorozwojowo na małe i srednie przedsiebiorstwa. Projekt nie
        rozwiąze wszystkich problemow gospodarczych . Państwo musi ograniczac swoje
        wydatki aby zmniejszyc jak najbardziej dziurę w budrzecie i przekształcic sie w
        panstwo prorozwojowe. Projekt jest jednak nadzieja na poprawe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka