Dodaj do ulubionych

Podatki w USA

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 08:16
Trafiłam na taką oto stronkę
www.brhusa.com/podatki.htm
Dziwne to w USA można odliczyć podatek gdy ma się dom, a u nas chcą zrobić
odwrotnie. Im starcza z budżetu na utrzymanie szpitali i szkół, a u nas
kołderka cały czas za krótka
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: Podatki w USA 18.03.04, 11:13
      Mnie tam to wcale nie dziwi. Niskie podatki pozostawiaja w kieszeni obywatela wiecej pieniedzy do JEGO RACJONALNEGO (a nie spolecznego) wykorzystania (a nie do zmarnowania). To napedza konsumpcje, likwiduje bezrobocie i zwieksza wplywy z podatkow. Budzet USA zarabia na ogromnych obrotach swojej gospodarki. Gospodarki socjalistyczne wola utrzymywac zastepy urzedasow i bezrobotnych, a zawodowo czynnych gola tuz przy skorze.
      • Gość: Jan Re: Podatki w USA IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.04, 13:12
        Gdzie wieksza biurokraxcja?w USA czy Unii?Czytalem,ze w USA na biurokracje wydaje sie 20% dochodow budzetowych i to jest swiatowy rekord..
        • darr.darek Re: Podatki w USA 18.03.04, 13:24
          Gość portalu: Jan napisał(a):
          >Gdzie wieksza biurokraxcja?w USA czy Unii?

Czyżbyś był aż tak niezorientowany, że pytasz poważnie ?!

> Czytalem,ze w USA na biurokracje wydaje sie 20% dochodow budzetowych i to
          > jest swiatowy rekord..

Jaki światowy rekord ? Co to za rekord i w jakiej konkurencji ? Wg
          tego "rekordu", ktoś kto zbiera podatki 5% PKB (ponad 100 temu takie bywały w
          bogatych państwach) i z tego 50% wydaje na wojsko, policję, sądownictwo, a 50%
          na małą administrację państowową ... taki to dopiero byłby "rekordzistą". Tak ?

Opodatkowanie dochodu narodowego w USA wynosi ponad 30% - w Europie ok. 50% .
          Liczba urzedników w Europie jest większa lub dużo większa.
          W Polsce liczba urzędników państwowych i samorzadowych wynosi podobno 520tys.
          (!!!!) a Unia jEu. zwracała niegdyś uwagę, że należy zatrudnić w Polsce więcej
          urzędników.
          • Gość: Jan Jest dokladnie odwrotnie jak napisales IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.04, 18:51
            mwhodges.home.att.net/fed_budget.htm
            poczytaj linki...
            • darr.darek Jan, pomyśl ! Gdzie w tym linku ... PORÓWNANIE ??? 19.03.04, 11:02
              Gość portalu: Jan napisał(a):
              href="http://mwhodges.home.att.net/fed_budget.htm"target="_blank">mwhodges.home.
              att.net/fed_budget.htm</a>
              > poczytaj linki...

Ja zgadzam się, że w minionym stuleciu 8-krotnie szybszy wzrost wydatków
              (federalnych! zwróć uwagę) niż wzrost gospodarczy jest chory. Dlatego nie widzę
              powodów, dla których również amerykańskich wydawaczy nie nzaywać
              rozpieprzaczami (a nazywam, nazywam. Przejrzyj sobie moje dawne posty).
              JEDNAK W EUROPIE JEST W TYM TEMCIE DUŻO GORZEJ !
              Przyswoiłeś sobie wiedzę z samokrytycznych stron Jankesów i ponieważ w
              zsocjalizowanej Europie niewiele znajdziesz takich krytycznych głosów, to
              przyjąłeś, że w Europie jest ... lepiej . Pobudka !!! W Europie jest dużo
              gorzej !
              Same zobowiązania wobec emerytów (w USA emeryci korzystają głównie z własnych
              funduszy emerytalnych!) w Europie to horror klikukrotnego zadłużenia PKB,
              które ... NIGDZIE NIE JEST WYKAZYWANE.

• Gość: kalina Re: Podatki w USA do Edka 40 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 19:03
      Edek40 na premiera!!!!! już jeden głos masz
      • kommi-nek Nie rozumiesz tekstu 18.03.04, 19:12
        >Dziwne to w USA mozna odliczyc podatek gdy ma sie dom

Najpierw musisz zrozumiec poprawnie tekst.
        Od podatku odliczyc mozna oprocentowanie pozyczki na dom i koszta zaciagniecia
        jej.
        Co nie oznacza, ze nie placi sie podatku od nieruchomosci.
        Moje podatki rocznie od domu siegaja dzis 4000 dol.
        pozdro.
    • Gość: kalina Re: Podatki w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 19:33
      Dzięki, skąplikowane to, ale tłumaczy mnie fakt, że nawet Amerykanie nie łapią
      się w tym.
      Wyjaśnij proszę, czy USA są jakieś odliczenia albo ulgi gdy dzieciak chodzi do
      prywatnej szkoły?
      Czy państwo w jakiś sposób dotuje te szkoły lub w inny sposób im pomaga?
    • Gość: felusiak Re: Podatki w USA z bledami IP: *.nyc.rr.com 19.03.04, 01:45
      Strona www.brhusa.com/podatki.htm az roi sie od bledow.
      Juz na samym poczatku czytamy o federalnym podatku od sprzedazy. Nic podobnego
      nie ma miajsca. Caly artykul jest zagmarwany i raczej wprowadza w blad brakiem
      jakiegokolwiek usystematyzowania.
      Dalej czytamy, ze podatek emerytalny (FICA) wynosi 7.65%. Wierutna bzdura.
      Podatek ten wynosi 12.4% od dochodow ponizej 87000 (w 2003).
      Polowe tej sumy wplaca pracodawca. Nie oszukujmy sie. Pracodawca moglby rownie
      dobrze dac te kwote pracownikowi i ten wplacilby calosc. Osoby samozatrudnione
      placa 12.4% ale polowe wplaconej kwoty moga odliczyc od podatku.
      Podobnie rzecz sie ma z podatkiem na MEDICARE, ktory wynosi 2.9% lecz tu nie ma
      limitu opodatkowania. Podatkami tymi objete sa dochody z pracy. Dochody z
      oszczednosci i inwestycji sa od nich wolne.

Niescislosci i wypaczen jest znacznie wiecej.

Na przyklad malzenstwo z dwojka dzieci przy dochodach 40 tys dolarow rocznie
      moze odliczyc 12200 z tytulu zwolnien osobistych i 7950 zwolnienia
      standartowego. W uproszczeniu mozna powiedziec, ze dochod podlegajacy
      opodatkowaniu federalnemu wynosi 19850. Podatek wyniesie wiec 2146 dolarow.
      FICA i Medicare wyniesie w ich przypadku 3060.

Dodam na zakonczenie, ze system podatkowy jest niezwykle skomplikowany, do tego
      stopnia ze 50% odpowiedzi i porad udzielanych przez urzednikow IRS jest
      chybiona. Jako ciekawostke podam, ze w rachunkach telefonicznych uwzgledniony
      jest podatek na wojne z Hiszpania, ktora zakonczyla sie 10 grudnia 1898 roku.
      • Gość: pawel-l Re: Podatki w USA z bledami IP: *.com.pl 19.03.04, 07:23
        Zawsze mówiłem że USA gonią Europę w szybkim tempie. Jedyna różnica że zamiast
        podnieść podatki więcej pożyczają. Ale do czasu...
    • Gość: kalina Re: Podatki w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 18:58
      Jeszcze raz proszę o pomoc
      Czy posyłając w USA dziecko do prywatnej szkoły mogę coś odliczyć od podatku,
      lub są inne ulgi?
      Czy państwo pomaga w jakiś sposób prywatnym szkołom?
      • Gość: felusiak Re: Podatki w USA IP: *.nyc.rr.com 20.03.04, 22:51
        > Czy posyłając w USA dziecko do prywatnej szkoły mogę coś odliczyć od podatku,
        > lub są inne ulgi? NIE, nie mozesz odliczyc kosztow szkoly podstawowej i
        sredniej. Natomiast mozesz odliczyc niewielka sume (rzedu 1000 dol) za czesne w
        uniwersytecie.

"panstwo" dowozi dzieciarnie do prywatnych szkol nieodplatnie oraz pokrywa czesc
        lunchu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka