jogibaboo O co tu chodzi? 16.12.10, 12:50 Zarobki mamy o wiele niższe niż na Zachodzie, ceny o wiele wyższe, a poziomem życia zbytnio od nich nie odbiegamy. Jak my to robimy? Śmiać się, czy płakać? Odpowiedz Link Zgłoś
royal_pl Re: O co tu chodzi? 16.12.10, 14:23 Po prostu wiecej pracujemy. W UK jedna osoba pracujaca na kasie w tesko jest w stanie utrzymac 3osobowa rodzine na nienajgorszym poziomie, a w Polsce osoba pracujaca w Tesco nie jest w stanie utrzymac samej siebie. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deed ani to ani to IP: 198.28.69.* 16.12.10, 22:55 emigrowac ! albo oszukiwac,,,, jak reszta autochtonow, noo prawie cala reszta, nie bede uogolnial , bo zaraz odezwie sie "ostatni uczicwy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski IP: *.prudential.com 16.12.10, 13:02 Szanowni Państwo...taniej już nie będzie. Ropa jest dobrem nieodnawialnym a złoża są na wyczerpaniu... Poczytajcie o Peak Oil, zrozumiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski 16.12.10, 13:18 Gość portalu: M. napisał(a): > Szanowni Państwo...taniej już nie będzie. Ropa jest dobrem nieodnawialnym a zło > ża są na wyczerpaniu... Niektórzy twierdzili, że skończą się w latach 70tych zeszłego wieku. > Poczytajcie o Peak Oil, To ci sami może? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski 16.12.10, 14:00 Gość portalu: M. napisał(a): > Szanowni Państwo...taniej już nie będzie. Ropa jest dobrem nieodnawialnym a zło > ża są na wyczerpaniu... Poczytajcie o Peak Oil, zrozumiecie. wiesz co? ręce opadają. Weź przezytaj parę postów wyżej wyliczenia pewnego forumowicza. I pleć już głupot. Co do tych dóbr nieodnawialnych - zawsze posyłałem takich do prognoz klubu rzymskiego po czym zadawałem retoryczne pytanie: jakim cudem ty jeszcze masz mozliwosć klepania w klawiaturę zamiast w jaskini siedzieć i przy łuczywku modlić się o przetrwanie? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski 16.12.10, 16:38 Zloza nie sa na zadnym wyczerpaniu, tylko sa silnie skoncentrowane. W zwiazku z tym, ze znaczna czesc swiatowych zloz znajduje sie w rekach kilku sprzedawcow nic nie stoi im na przeszkodzie, zeby kontrolowac ceny zwiekszajac/zmniejszajac wydobycie. Waznym czynnikiem jest nieodnawialnosc dobr, ktora jeszcze bardziej uzasadnia jak najwiekszy zysk z kazdej barylki, bo przeciez sprzedana barylka juz nie odrosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 13:02 Cena benzyna może byc tak droga jeżeli my będziemy tak samo zarabiać jak w Niemczech czy Szwajcarii. Inne relacje nie wchodzą w rachubę. Tam cena zbliżona do naszej ale jakie zarobkii. www.airportsbase.com zaprasza do siebie spraewdx ile informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Pazerne państwo 16.12.10, 13:02 Akcyza, podatki, opłaty... Pazerne państwo woła o więcej, więc od przyszłego roku może być jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trash Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski IP: 89.230.90.* 16.12.10, 13:05 W cenie paliwa 2/3 to podatki. W dodatku doszły mnie słuchy że VAT liczy się nie od ceny paliwa ale od ceny paliwa+akcyzy. Więc to taki podatek od podatku. No ale NIC NIE DA SIĘ ZROBIĆ! Rząd Donalda Pus(t)ka jest skoncentrowany na czynieniu cudów. Na takie prozaiczne rzeczy jak czasowa obniżka akcyzy (jak to było za czasów znienawidzonego PIS-u) nie ma co liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikpok25 Re: Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski IP: 195.116.30.* 16.12.10, 13:14 podatek od podatku już był i jest. np kupując auto płacisz cło, akcyze i vat liczone narastająco. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski 16.12.10, 13:16 Gość portalu: trash napisał(a): > W cenie paliwa 2/3 to podatki. W dodatku doszły mnie słuchy że VAT liczy się ni > e od ceny paliwa ale od ceny paliwa+akcyzy. Więc to taki podatek od podatku. Lepiej późno niż wcale - mówię o tym dojściu słuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trash Re: Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski IP: 89.230.90.* 16.12.10, 14:05 no cóż...dopóki cena oscylowała do około 4,5 to się tym nie interesowałem. Teraz po 2 tygodniowej przerwie w wizytach na stacji patrzę i oczom nie wierzę bo się 5-ka pojawiła na początku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski IP: *.telesim.com.pl 16.12.10, 14:00 Obniżka była jeszcze za SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikpok25 Re: Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski IP: 195.116.30.* 16.12.10, 13:12 Cena ropy w niemczech Autostrada 1,35 euro = 5,4zł Poza 1,25 euro = 5zł a pensje tam 2-3 razy większe. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Obiecał Donek "zupę" po 5 zeta? 16.12.10, 13:13 Obiecał. Co prawda w 2005 roku i za rządów PiSu, ale skoro nieudolny Jarek nie był w stanie tego dotrzymać, to Donek dotrzyma. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ostrożnie! Szkło! Frajerstwo ekscytuje się walką Tuska z Kaczorem... IP: *.prothost.com 16.12.10, 13:14 Frajerstwo ekscytuje się walką Tuska z Kaczorem, zamiast walczyć o swoje. Polacy to kretyni, bardzo łatwo nimi manipulować, więc dają się niemiłosiernie doić(ceny, podatki itd), bo ich uwaga zaprzątnięta jest w/w ekscytacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jebpo Rzad PO podpisal najgorsza umowe z Ruskimi!! IP: 91.106.115.* 16.12.10, 13:35 Dlatego ciemnogrod bedzie placic wiecej za bezyne niz inni!! Odpowiedz Link Zgłoś
olewca No i co z tego? 16.12.10, 13:41 Tylko idioci moga sie dziwic ze paliwa drozeja. Moze wiecie pyskacze, gdzie w Europie stanialy? Szczekac na wszystko, to Polak potrafi najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: No i co z tego? 16.12.10, 13:55 Właśnie, nie szczekaj - idź się olej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: % Sam jesteś idiotą! IP: 91.193.160.* 16.12.10, 14:11 Skoro już ci się na porównania zebrało, to porównaj europejskie i nasze ceny w stosunku do zarobków. Potem się dziw, że ludzi oburza cena paliwa w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Sam jesteś idiotą! IP: *.intercity.pl / 10.209.27.* 16.12.10, 14:17 Gość portalu: % napisał(a): > Skoro już ci się na porównania zebrało, to porównaj europejskie i nasze ceny w > stosunku do zarobków. Potem się dziw, że ludzi oburza cena paliwa w Polsce. A jednocześnie jeżdżą nawet do kiosku po gazetę samochodem, bo im się nie chce przejść:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: % Re: Sam jesteś idiotą! IP: 91.193.160.* 16.12.10, 14:31 Tak, wszyscy jeżdżą :D Polacy są mistrzami świata w uogólnianiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xnonorx Re: Sam jesteś idiotą! IP: *.static.entel.pl 16.12.10, 14:50 > A jednocześnie jeżdżą nawet do kiosku po gazetę samochodem, bo im się nie chce > przejść:/ no, przy kazdym kiosku parking nawet założyli, żeby się mieli gdzie pomieścic...jesu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubare Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.10, 13:45 4,99zl za benzynę 95 na stacji Orlen w Jaworze ! Jest to prawdopodobnie najdroższa stacja na Dolnym Śląsku , obok konkurencja sprzedaje za 4,69zl czyli 30 groszy różnicy na literku ! Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowany-olowek-jest-moj Kublik, to TY jesteś temu winny!!! 16.12.10, 13:48 To przez twoje idiotyczne wypociny ceny rosną, gdybyś nie pisał takich głupot to by tego nie było. Jak mają się ceny ropy dzisiaj??? 91,90 $ za baryłkę. Wczoraj 92,01 $. to tak znacznie taniej niż w okresie kiedy była najdroższa i paliwa były droższe. To tak taniej niż było latem, a pisałeś identyczne debilizmy. Co wpływa na ceny paliw??? Koszty jego wytworzenia. Skoro koszty nie zmieniają się w istotny sposób, ceny ropy spadają, to skąd te rosnące ceny paliw??? Koncerny paliwowe działające w zmowie z Kublikiem podnoszą cenę Pb i ON. A do tej pory nie może Kublik przeżyć tego jak w maju pisał podobne bzdury i ceny paliw spadły, a nie wzrosły to teraz postanowił pójść na zmowę. Koncerny się cieszą,l jakąś tam bzdurę wcisną w narodzie, Kublikowe bzdury w końcu mają szanse się spełnić. No i mamy winnego zaistniałej sytuacji i oczekujemy ustosunkowania się Kublik. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Kublik, to TY jesteś temu winny!!! 16.12.10, 13:51 czy ten Kublik jest z TYCH Kublików? To by wiele wyjaśniało, ot następny aspirant na wybiórczego cyngielka. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
swiatowy_kryzys pozostaje tankowanie w TESKO albo na NESTE ale... 16.12.10, 14:05 tam niestety paliwo nie jest najlepsze, co widać po spalaniu i po osiągach. Odpowiedz Link Zgłoś
paininthebass Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski 16.12.10, 14:09 No niestety jest to towar z gatunku - i tak go muszą kupić. Nie bez znaczenia są też podatki (akcyza) zawarta w cenie benzyny... dodatkowo Vat.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie rozumiem Nie rozumiem IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.10, 14:18 Nie rozumiem dlaczego teraz paliwa są tak drogie. Przecież nawet jak ropa kosztowała 160$ za baryłkę to paliwo było tańsze. Teraz kosztuje coś około dziewięćdziesiąt parę. W bambuko nas robią jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka nowa centrala Orlenu kosztuje .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 14:23 w koloni wszystko największe najdroższe !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark13 ludzie w święta spacerujemy nie kupujemy .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 14:25 benzyny, chyba że za granicą !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamiętliwy Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski IP: 188.121.21.* 16.12.10, 14:33 Nieprawda. W czasach Gomułki litr najtańszej benzyny "niebieskiej" - 78 oktanowej, kosztował 5 zł a "żółtej"- 6,50 zł. Średnie wynagrodzenia dochodziły do 2 000 zł. Czyli za średnie wynagrodzenie można było kupić 400 litrów najtańszej benzyny. W czasach rządów Gierka, po wielkiej podwyżce cen ropy (pierwszy kryzys naftowy), benzyna podrożała do 9 zł za "niebieską"i 11 zł za "żółtą". Wynagrodzenia trochę wzrosły, ale relacja zarobków do ceny benzyny pogorszyła się. Ceny benzyny nie są więc teraz najwyższe w historii Polski, chyba że historia Polski zaczyna się z dniem urodzenia autora tego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młodzi popierają Re: Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski IP: *.stansat.pl 16.12.10, 14:51 Dla autora historia Polski zaczęła się w dniu pierwszego wydania GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robolkol To jest wasza wina bo glosowaliscie na cuda Tuska! IP: 91.106.98.* 16.12.10, 17:43 On was teraz wyleczy z cudow i drugiej Irlandi!!Trzeba byc swirem zeby glosowac na Partie-Oszolomow!! Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski 16.12.10, 14:37 VAT się nalicza od ceny po jakiej sprzedaje rafineria powiększonej o akcyzę (która jest jedną z form podatku). Pytanie: czy naliczanie podatku od podatku jest aby zgodne z konstytucją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minko Nigdy nie placiłem tak Drogo za GAZ IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.10, 14:41 przeciez w zime nie bylo drozej niz 2,20 a teraz 30groszy wiecej na stacjach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nigdy nie placiłem tak Drogo za GAZ IP: 195.170.108.* 16.12.10, 14:48 w szczecinie na niektorych stacjach gaz kosztuje 2.72 na szczescie na jednym shellu jeszcze do wczoraj bylo na niezmienionym poziomie 2,39 i tam na razie tankuje ;) Moze jutro w drodze do pracy uda mi sie znowu zalapac na nizsza cene, swoja droga dlaczego gaz drozeje? Przeciez zmienia sie tylko cena ropy? Gaz idzie bo tak? Szkoda że UOKiK jak zawsze stwierdzi że oni uchybień nie widzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaziarz Re: Nigdy nie placiłem tak Drogo za GAZ IP: *.ver.abpl.pl 16.12.10, 14:56 No to krótko tankujesz: w 2007 płaciłem po 2,89 w Wawie było i po 3,02. Dziś tankujsze po 2,59 ale tak naprawde przyzwyczaiłeś się że długo było po 2,15. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fwef granica oplacalnosci to ile IP: *.elpos.net 16.12.10, 16:55 chyba 2.20? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Nigdy nie placiłem tak Drogo za GAZ IP: *.toya.net.pl 16.12.10, 23:21 Gość portalu: gaziarz napisał(a): > No to krótko tankujesz: w 2007 płaciłem po 2,89 w Wawie było i po 3,02. Dziś t > ankujsze po 2,59 ale tak naprawde przyzwyczaiłeś się że długo było po 2,15. w 2007 w grudniu noPB 95 była po 2.99 na Łukoilu więc nie wiem skąd wytrzasnąłeś 2.89 za gaz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xnonorx A może wreszcie grecki wariant protestu IP: *.static.entel.pl 16.12.10, 14:53 póki jeszcze na jedzenie starcza, bo potem to nawet siły nie będzie kamieniem rzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty_1.0 Ceny benzyny 95! Na ulice rozj... to! IP: *.xdsl.centertel.pl 16.12.10, 15:03 Kiedy w końcu rozgonimy tą bandę. Mam na myśli wszystkie opcje polityczne. Ten kraj nie powinien istnieć, rozbiory były dla nas szansą. Nie jestem patriota a to nie jest mój kraj, choć tutaj się urodziłem.Kraj ten okrada mnie z każdej zarobionej złotówki i na każdym kroku przeszkodą jest brat też Polak. Dlaczego dajemy sobą tak pomiatać. Zgadzamy się na to żeby było nam coraz ciężej? Np. Gdy rząd proponuje VAT w wysokości 23% ,narzekamy i zgadzamy się... Tu trzeba powtórzyć Grudzień'70, bo to co tu się wyprawia przypomina rządy komunistów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Murena Re: Ceny benzyny 95! Na ulice rozj... to! IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 17:26 Niestety, tak już jest. I do tego znów te filmy ruskie, które zaczynają gościć pomału na naszych ekranach. Dziś się (na własne oczy) o tym przekonałam. Co następne? Pewnie zamkną granice, by wybić hołocie z głowy możliwość wyjazdu z kraju do pracy za chlebem. Poszli zagłosować, więc mają. Trzeba umieć przyjąć ciężar za głupotę i brak samodzielnego myślenia. Na szczęście mnie jeszcze rozum w tym miejscu nie opuścił, choć szkoda, że za błędy idiotów wszyscy muszą płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maximus_taurus Re: Ceny benzyny 95! Na ulice rozj... to! IP: *.stansat.pl 16.12.10, 18:15 Ja się zastanawiam, kto głosuje na tych kretynów? Od 20 lat tylko nas łupią, a lud niczym barany dalej na nich głosuje. Donek powinien jechać na taczkach aż miło. Głównym motorem demonstracji w normalnym kraju powinny być Związki, tak jak było 30 lat temu. Ale u nas ciągną kasę z podatków dla siebie, więc nie ma na co liczyć. Pozostaje wszystko sprzedać i wyjechać z tego bagna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski IP: *.olsztyn.vectranet.pl 16.12.10, 15:35 No to macie złe dane. W Olsztynie na stacjach Orlenu, Shella i Statoila cena za 95 wynosi od 2 dni 4,99 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m najdrożej na Sadybie IP: 169.190.42.* 16.12.10, 15:36 Gaz najdroższy jest na Sadybie w Warszawie na stacji Shell jedyne 2,74 od ok tygodnia :) życzę większej uwagi Panom/Paniom Redaktorom ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Komuniści lepiej kłamali ! A faktycznie jak się ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 15:53 mają poszczególne skladniki cen paliw i gazu do w cale niewysokiej ceny ropy i spadku zlotowki do dolara / były większe / do podwyżek w tych skladnikach akcyzy i marży producentów. Kaczyński nie wyprowadza ludzi na ulicę / pewnie częśc rzadzacych by CHCIALA / więc nalezy podwyższać CENY. WSZYSCY PAMIETAMY ŻE ROZRUCHY W POLSCE ZAQCZYNAŁY SIE OD PODWYŻEK i śmiechu warta jak pamietam to 5 gr. na paczce papierosow a jednocześnie przy niskich cenach gazu, prądu i CZYNSZÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Ceny benzyny 95 najwyższe w historii Polski IP: 91.200.94.* 16.12.10, 15:56 bo w Polsce mało kto kupuje Hummery w odróżnieniu od Kaliforni Odpowiedz Link Zgłoś