sw_boromeusz Niezła wrzuta... 25.02.11, 09:32 ...choć do wyborów ludziska zapomną. Już widzę jak rząd sięga głębiej do dziury budżetowej, żeby zrekompensować pracodawcom nasze rocznie nicnierobieniezapieniądze. No chyba że zabierze OFE jeszcze te 2 procent od 100 złotych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
konsulhonorowypernambuco Rok wakacji od pracy 25.02.11, 09:33 Ciężka praca w agencjach reklamowych i wypalenie tą pracą? Oni wypalają, ale brałna. Bądźmy poważni, wypalić może się broker walutowy, makler, kontroler ruchu lotniczego, chirurg, ale nie pracownik reklamy. To mit środowiskowy, usprawiedliwiający ich styl życia. A pomysł jest dobry, wielu ludzi chętnie skorzysta i nie mam na myśli obiboków. Znakomicie uelastyczni to rynek pracy, choć przyznaję, w wąskim zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
butters77 Demonizowanie reklamy ;-) 25.02.11, 10:16 konsulhonorowypernambuco napisał: > Ciężka praca w agencjach reklamowych i wypalenie tą pracą? Oni wypalają, ale br > ałna. Bądźmy poważni, wypalić może się broker walutowy, makler, kontroler ruchu > lotniczego, chirurg, ale nie pracownik reklamy. To mit środowiskowy, usprawied > liwiający ich styl życia. No proszę, pracuję w reklamie od ponad sześciu lat i nie sądziłam, że gdzieś jeszcze funkcjonuje wyobrażenie, że tu się działa permanentnie na prochach lub z drinkiem w dłoni;-) Informuję Cię, drogi konsulu, że fantazja płata Ci figle - zatrudnienie w reklamie to po prostu wyczerpująca praca biurowa, pod presją czasu, wymagająca dobrych kontaktów z ludźmi, elastyczności i twórczego podejścia. Tylko tyle i aż tyle:-) Nie ma tu ani żadnej magii (choć oczywiście fajnie jest wykonywać swoją pracę z pasją), ani całodziennychimprez z "brałnem", ani (tu się zgodzimy) jakiegoś drastycznie większego niż w przypadku innych zawodów poziomu wyczerpania. Ale i nie mniejszego - ot, wyczerpująca praca, jak wiele innych. Co do samego pomysłu - mnie osobiście się podoba, bo poza etatem działam na różnych polach, od lat gimnastykuję się, żeby je pogodzić i wiem, że roczny urlop pozwoliłby mi: a) zrealizować różne plany edukacyjne (doktorat, języki itp.), b) złapać dystans wobec swojej branży i spojrzeć świeżo na wiele tematów (a takie świeże spojrzenie jest w przypadku reklamy bardzo ważne). I serio, myślę, że korzyść w tym przypadku byłaby obopólna - i dla pracownika, i dla pracodawcy. Niemniej, kontrowersji jest sporo, więc trudno uwierzyć, by projekt miał szybko wejść w życie. Ale może akurat w momencie, kiedy wypracuję swoje 10 lat..;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nokia Re: Demonizowanie reklamy ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.11, 11:47 Oczywiście możesz sobie zrobić taki urlop NA WŁASNY KOSZT (domyślam się, że zarabiasz świetnie), za zgodą Twojego pracodawcy (tj. musisz się z nim dogadać, żeby Cię przyjął po powrocie). Ale od pieniędzy podatnika - WARA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Rok wakacji od pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.11, 09:35 No proszę, jakoś nie ma protestów, że państwo na to nie stać. A 1 dzień dodatkowo wolny 6 stycznia został z tego powodu oprotestowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary wiarus Rok wakacji od pracy IP: 62.148.70.* 25.02.11, 09:38 Ten pomysł będzie bardzo dobry pod warunkiem wprowadzenia obowiązku rocznej pracy przez emerytów. Jestem " prawdziwym emerytem" mam 67 lat,a chciałbym jeszcze pracować, chociaż roczek, a nawet dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezadowolony Ja to bym wolał odpocząć od rządów PO. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.11, 09:39 I to na dłużej niż na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK To nie jest wcale głupi pomysł IP: *.pani-teresa.com.pl 25.02.11, 09:40 Uważam, że pomysł jest całkiem fajny. Podstawowy problem to oczywiście kto za to zapłaci, bo w artykule o tym ani słowa. Mój pomysł byłby taki, żeby zapłacił ZUS (to nie żart). Mógłby wypłacać rok emerytury, niejako zaliczkowo, a potem rok dłużej by się pracowało, czyli np: Zamiast iść na emeryturę w wieku 65 lat, szło by się w wieku 66, a tą emeryturę którą dostalibyśmy między 65 a 66 rokiem życia ZUS mógłby wypłacić podczas takiego rocznego urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
sw_boromeusz Człowiek tyle wart ile pracuje 25.02.11, 09:44 dla zusu zbyt wielkie ryzyko... a jak kopniesz w kalendarz i tego roku nie odpracujesz? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yaah Rok wakacji od pracy 25.02.11, 09:42 To chyba jakiś żart, k... jest? Coraz głupsze pomysły mają nasi czcigodnie panujący. Towarzystwo kompletnie oderwało się od rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Rok wakacji od pracy IP: 83.238.173.* 25.02.11, 09:43 Wiek 45 lat, 25 lat pracy zawodowej, ostatnie L4 naście lat temu. W d..ę wsadźcie sobie ten roczny urlop. Najpierw doprowadźcie płace w działach pozabudżetowych do sensownego poziomu, nauczcie pracodawców kindersztuby, tj. szacunku do pracownika a my najemnicy damy sobie radę. Bo te roczne urlopy to tak pisane dla zmęczonych pracą "wykształciuchów" po 8 latach pracy gdzieś w budżetówce? Odpowiedz Link Zgłoś
sw_boromeusz Re: Rok wakacji od pracy 25.02.11, 09:45 dokładnie, nic dodać nic ująć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ganesh Rok wakacji od pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.11, 09:45 Upodleni i niewolnicy z nienawiścią piszą o tym że ktoś mógłby mieć inaczej. Rok przerwy dla każdego, ustawowo! Podróżować, czytać książki, sport, sex, madytacja. To może najszybszy sposób na odburaczenie Polski gnębionej butem wszechobecnego frustrata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Rok wakacji od pracy IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.11, 10:01 Na pytanie, czy urlop powienien byc platny, koles odpowiada" nie wiem". Taki bezplatny to ja sobie moge zrobnic w kazdej chwili, skadajac wypowiedzenie, i potem szukajac pracy. Dodatkowo nalezy zadac sobie pytanie, kto bedzie mial faktycznie do czego wracac po rocznej nieobecnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
butters77 Re: Rok wakacji od pracy 25.02.11, 10:22 Gość portalu: ganesh napisał(a): > Upodleni i niewolnicy z nienawiścią piszą o tym że ktoś mógłby mieć inaczej. Ganesh, mnie też to uderzyło - że w niektórych wypowiedziach pojawia się krytyka nie tyle samego pomysłu, co złość, że "skoro u mnie normą jest zarzynanie się w pracy, brak urlopu i brak L4 przy 40-stopniowej gorączce", to nie ma o czym gadać. Jasne, a wszyscy, którzy chcieliby z takiego urlopu skorzystać to leserzy i nieudacznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nokia Re: Rok wakacji od pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.11, 11:50 Jeśli zrobisz sobie taki urlop NA WŁASNY KOSZT lub dogadasz się ze swoim pracodawcą, żeby Ci go zafundował, to proszę bardzo. Świnie z rządu chcą jednak wydawać na to pieniądze podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaannemarie Re: Rok wakacji od pracy IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 00:01 Generalnie brak jakiejś, pozbawionej zawiści, refleksji: co można by zrobić z takim prezentem jak nagle podarowany czas? Nikt nie marzy? Ja pojechałabym śladami książek Camillerego, do południowej Sycylii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TheTomb Rok wakacji od pracy IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.11, 09:47 Przez socjalizm zapomnieliśmy, że praca umysłowa często jest cięższa niż fizyczna. I jak potrafiliśmy zadbać o wcześniejsze emerytury dla hutników, górników, tak zapomnieliśmy o tych, którzy intensywnie pracują, choćby w "branży reklamowej". Hahahahahahaha niemoge dobre Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Rok wakacji od pracy 25.02.11, 09:49 I tym PO wygra wybory :) A później ... A później, to choćby potop :) Odpowiedz Link Zgłoś
mordaprostaczka Rok wakacji od pracy 25.02.11, 09:50 Nie roczny urlop - a rok bezrobocia Nie płatnego - a bezpłatnego więcej POmylek nie ma zgadza się, że dla wszystkich. Rząd musi jeszcze doprecyzować szczegóły projektu bo pojawiły się głosy, że nie rok bezrobocia, a rok bezpłatnej pracy, a w zasadzie nie bezpłatnej, tylko płatnej poprzez specjalne naliczenie elektronicznej wypłaty w przyszłości na koncie ZUS. To ma być taka umowa z rządem. Pomysł git, ja w to wchodzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Rok wakacji od pracy IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.11, 09:51 rlop taki konieczny może nie 12 a 6 miesięcy albo po 20 latach pracy 3 miesiące i drugie 3 mieisące po 30 latach. Dać wybór pracownikom. To może być ciekawa propozycja w zamian za wydłużenie wieku emerytalnego. Zyska na tym za to sfera turystyczne linkii turystyczne na www.airportsbas.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xav Kto za ten p...y urlop zapłaci? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.02.11, 09:52 Jak ktoś chce przez rok się rozwijać to niech się rozwija - za swoje pieniądze. Niech weźmie urlop bezpłatny albo zrezygnuje z pracy i po roku wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seb Rok wakacji od pracy IP: *.ip.netia.com.pl 25.02.11, 09:58 znakomity pomysł.. popieram!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foksterierka Re: Rok wakacji od pracy IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.11, 09:58 Gość portalu: pppx napisał(a): > Pracuje u polskiego prywaciarza on mnie dawno już oduczył urlopu i L4 to zaś co > ś kolejnego do sfery budżetowej jakiś chory przywilej się szykuje. Pracuję w prywatnej, niedużej (ok.50 osob) firmie i zapewniam, że urlop to nie przywilej sfery budżetowej. Jak ktoś ma zaległe to szef wywala na siłę żeby wykorzystać. Na częste chorobowe faktycznie kręci nosem, ale 2- 3 w sezonie to nie problem. Może czas zmienić pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie Re: Rok wakacji od pracy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.02.11, 09:59 Rok urlopu ? DOBRE! Będziemy utrzymywać znygusiałych urzędników, lekarzy, pielęgniarki, policjantów, wojskowych, strażaków...i całą budrzetówkę to dala nich ten pomysł. Jaki prywatny zakład pracy pozwoli na rok urlopu dla pracownika? Jak będzie się mierzyć wypalenie pracownika? Czy to jest wypalenie czy jest to nygustwo ! Mimo wszystko nic nie podnosi motywacji i wydajności pracownika jak wypłata! Odpowiedz Link Zgłoś
domarilla Kolejny totalny nonsens PO. 25.02.11, 10:00 Rząd po raz kolejny udowadnia że zamiast myśleć, kombinuje. Proponuję każdemu z parlamentarzystów zastanowić się dlaczego ludzie się wypalają. Powody są oczywiste: większość społeczeństwa nie pracuje w zawodach które ci ludzie wybraliby, gdyby mieli wybór, ludzie ci męczą się w pracy i stresują nieustannie, pracują za psie pieniądze za które nie są w stanie realizować swoich życiowych potrzeb, mają kłopoty mieszkaniowe, zaciągają krociowe kredyty i miotają się żeby móc potem je spłacać. Ci, którzy są zatrudnieni w sektorze prywatnym wyciskani są jak cytrynki przez swoich pracodawców i często w ogóle nie mogą marzyć o urlopach, a już na pewno nie o rocznych, bo ich stanowiska pracy nie będą na nich czekały przez rok. Bardzo mało zawodów ma takie przywileje jak karta nauczyciela i są to głównie urzędy, które z reguły są na lepszej pozycji niż inne zawody. Dlatego lepiej byłoby w końcu zacząć leczyć tę chorą sytuację, niż wymyślać kolejne bzdury i tkwić w nonsensach takich jak wcześniejsze emerytury dla uprzywiliowanych zawodów, czy ubezpieczenia KRUS. Odpowiedz Link Zgłoś
1_czlowiek Rok wakacji od pracy 25.02.11, 10:02 Zwykły populizm ze strony PO. Przy poprzednich wyborach dałem się im nabrać - po troszę dlatego, że "nie było alternatywy". W tym roku wała - nie zagłosuję na nich. Skończy się pewnie, że oddam głos na jakąś niszową listę, ale mówi się trudno - z nimi w każdym razie nic wspólnego mieć nie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JurandZeSpychaczem Rok wakacji od pracy IP: 193.0.242.* 25.02.11, 10:06 Łatanie dziury budżetowej? Smaczna kiełbasa wyborcza dla kretynów. Tylko czuję, że wszystkim odbije się ona czkawką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdasd Rok wakacji od pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.11, 10:08 Nie wierzcie w populistyczne chasła bo to nie realne. www.echoroztocza.cba.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Rok wakacji od pracy IP: *.ibspan.waw.pl 25.02.11, 10:09 Czy urlop przysługiwałby pracownikom ministerstwa finansów, którym urządzono "ścieżkę zdrowia", a następstwie pozbawiono pracy (w sierpniu 2006 r.)?. Dodajmy, że"ścieżkę" wykonano w okresie szczytowych osiągnięć zawodowych - w zakresie optymalizacji kosztów obsługi długu publicznego; wykorzystanie efektów prac optymalizacyjnych mogłoby zmniejszyć rozmiary kryzysu spowodowanego zadłużeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M łatwo sie bedzie przyzwyczaić IP: 194.181.164.* 25.02.11, 10:10 Połowie ludzi po tym urlopie nie będzie chciało się już w ogóle pracować. I jak sprawdzić kto jest wypalony, jeśli teraz znajduja się kombinatorzy, którzy L4 wysymulują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masakra Re: Rok wakacji od pracy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.02.11, 10:11 To temat zastępczy żeby rząd mógł pchnąć sprawę OFE . Nie nabierajcie się, walczcie o przyszłość bo na starość czeka nas wegetacja lub samobójstwa z braku środków do życia! Albo przyszłe rządy odpalą piece w Oświęcimiu i tak się będą pozbywać niechcianych emerytów i rencistów, bo wszystko w tym kierunku zmierza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Rok wakacji od pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.11, 10:14 to teraz czas na szantaż:P>>>> "szefie w związku z brakiem podwyżki o 200%, trzynastki, czternastki....czuję się bardzo wypalony.....więc idę na urlop a ty mi buraku płać przez rok....i tak dorobię sobie na czarno:P"...... Odpowiedz Link Zgłoś