Dodaj do ulubionych

W tym roku za truskawki zapłacimy więcej

IP: *.wlms-broadband.com 28.05.11, 13:41
co za magik to pisal??!!!
"... truskawki podrożeją o 70 proc., a za kilogram zapłacimy 20 zł. Taka prognoza wywołała jednak sporo krytyki wśród plantatorów, którzy przyznają wprawdzie, że będzie drożej, ale nie aż tak drogo. W poprzednim roku, w szczycie sezonu płaciliśmy mniej więcej 3 zł za kilo...."

wiec:
jesli byly po 3 pln i podrozeja o 70% to beda kosztowaly 5.10PLN a nie 20PLN!!!

Autorowi proponuje wrocic do szkoly...
Obserwuj wątek
    • Gość: olo W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 13:43
      zapłacimy albo i nie-cenę kształtuje popyt.Ja nie kupię truskawek po 20 czy nawet 10 zł.za kg.
      • Gość: olo Re: W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: 151.59.19.* 28.05.11, 14:11
        za kilogram zapłacimy 20 zł.
        Łał po tyle to nawet w zimie nie widziałem

Wczoraj będąc na zakupach w Słowenii.
        Truskawki 1 kg w sklepie 10zł he he w Włoszech to samo.
        Litr ON 1,18eu 4,7zł
        W Polsce 5,1, Włochy 5,25

Jeszcze parę lat temu paliwo było ponad 2x tańsze w Polsce jak i żywność.
        Teraz będzie na odwrót tyle ze zarobki dalej te same.

• Gość: yaa Re: W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: *.icpnet.pl 28.05.11, 14:22
          Polskie rolasy zawsze marudzą żeby cenę podbijać. To susza, to deszcz, to mrozy w lutym. Na szczęście można sprowadzać owoce z Hiszpanii, Włoch itp Nie chcą sprzedawać po 3 za kilo, to będziemy kupować sprowadzane. Poza tym są jeszcze banany, pomarańcza i inne nie uprawiane w PL owoce. Mam w D... polskich rolników.
          • Gość: wykidajlo2 Re: W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.11, 15:38
            Oczywiście, kupimy tanio; do tego cola gratis (jak w przypadku konsumowanych w Niemczech hiszpańskich ogórków).
            • najlepszygeorge Re: W tym roku za truskawki zapłacimy więcej 28.05.11, 19:43
              Ale przynajmniej ci zaradni tanio cukier kupili :) W sam raz do trusakawek :)
          • rolnik_polski Re: W tym roku za truskawki zapłacimy więcej 28.05.11, 15:47
            Widać, że dziennikarze dalej próbują siać panikę. W przypadku cukru wyszło im doskonale. A wracając do tematu - cytuję:
            "Z owoców krajowych w szybkim tempie tanieją natomiast truskawki, których z dnia na dzień na rynku pojawiają się coraz większe ilości. Według notowań cenowych na WR-SRH S.A. Bronisze, w dniu 23.05 kilogram tych owoców kosztował 5-6 zł/kg."

Więcej pod linkiem:
            www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/spadaja-ceny-wielu-owocow-i-warzyw,51298.html
      • Gość: gizmo Re: W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 16:52
        Cena nie kształtuje popytu. Ceny może kształtować wartość popytu.
        Poprawiacie autora, to poprawcie również siebie.
        • Gość: olo Re: W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 17:58
          Nie jestem ekonomistą więc piszę językiem potocznym.Nikogo nie poprawiam.

• najlepszygeorge Re: W tym roku za truskawki zapłacimy więcej 28.05.11, 19:44
            Co to jest 'wartość popytu'?
    • Gość: g Re: W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: *.legnica.vectranet.pl 28.05.11, 13:53
      Co ciekawe w tym tygodniu oglądałem w tv program w którym jakiś gość twierdził, że truskawki w tym roku obrodziły:)
      • Gość: Krzyś Re: W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: *.stansat.pl 28.05.11, 14:00
        Jakie 20 ? ja w tym tygodniu na przednówku w centrum Warszawy widziałem truskawki po 9 zeta za kg. Od rolnika w połowie czerwca za piątaka spokojnie się kupi. Do not panic.
      • Gość: she Re: W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 15:13
        Dokładnie! Podobno klęska urodzaju jest! Nie pitolcie by sztucznie ceny podnosić!
    • Gość: snafu W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: *.internetia.net.pl 28.05.11, 13:59
      Co ci ludzie za bzdury piszą dzisiaj kupiłem koszyk truskawek za 16 pln (8 pln za kilogram). Co to jakiś sponsorowany artykuł znowu?
    • mrutkowski52 W tym roku za truskawki zapłacimy więcej 28.05.11, 14:02
      Proszę przyjechać do Bydgoszczy do Fordonu truskawki od 6 do 8,5 zł
      • Gość: kolor Tekst napisany 10 dni temu? Dziś 6,5 zł Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 14:34
        pod hala Banacha, Targowa - obok bazaru Różyckiego, targowa obok Biedronki 7 zł a to początek sezonu. Za dwa tygodnie będą po 3,5 - 4 czyli taniej niż w tamtym roku i dużo smaczniejsze.
        • Gość: Bzzz 20 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 16:46
          W Olsztynie zaczęło się od 8 zł, teraz jest 7, a na pewno pójdzie jeszcze w dół.
          • najlepszygeorge Re: 20 zł? 28.05.11, 19:44
            Z cukrem się udało, to czemu by nie spróbować z truskawkami ;)?
    • mazgre W tym roku za truskawki zapłacimy więcej 28.05.11, 14:32
      "przez zimę zmagaliśmy się z przymrozkami" . ...cóż za anomalie w zimie no popatrzcie. Ja zimą to się nawet z tęgim mrozem zmagałem.
    • Gość: klient W Olsztynie lubianka 10 zl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.11, 14:37
      czyli 5 zl/kg
    • ulanzalasem W tym roku za truskawki zapłacimy więcej 28.05.11, 14:50
      Truskawki nie są dobrem niezbędnym więc ludzie się najwyżej obejdą bez nich, a wtedy ceny szybko jak się okaże że rolnik-pośrednik ma możliwość sprzedać taniej lub poczekać aż zgnije...
    • Gość: ixi jesli beda niedobre to moga nawet 50gr kosztowac IP: *.net.stream.pl 28.05.11, 15:09
      a i tak ich nie kupie. W tym roku kupilem truskawki juz kilka razy (od 8 do 12 zl/kg). Wszystkie bez smaku, a niekiedy kwasne mimo, ze ladne. Nie wiem dlaczego tak smakuja, ale byc moze ktos wpadl na podobny pomysl jak z produkcja pieczarek, ktorych nie kupuje od 10lat bo sa bez smaku.
      • najlepszygeorge Re: jesli beda niedobre to moga nawet 50gr koszto 28.05.11, 19:45
        Bo nie kupuje się świeżych warzyw/owoców poza sezonem.
    • Gość: odbyt kobyły W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: *.play-internet.pl 28.05.11, 15:30
      W kakao niech sobie wsadzą te swoje truskawki. Za 20 zeta można kupić 3,5 kg pysznych ciemnych winogron w Carrefourze, bądź też 6 kg bananów...
    • siny_ptak Kto POnosi za to wine??? 28.05.11, 15:38
      • Gość: lechpo6zł Jak to kto? Wyborcy PiS-u którzy mają problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 16:02
        z czytaniem ze zrozumieniem
    • Gość: Piotr W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: *.centertel.pl 28.05.11, 16:15
      Przestańcie już się ośmieszać, naganiacze. Co roku czytam u was artykuły jakie to w tym roku będą drogie truskawki.
    • Gość: fisz przeliczam IP: *.play-internet.pl 28.05.11, 16:16
      a ja wszystko przeliczam na kilogram makreli. Truskawek nie lubię, bo są mdłe, wolę sałatki warzywne, smaczniejsze i tańsze, na dodatek pożywniejsze. Z owoców wolę agrest, jabłka i brzoskwinie, oraz jagody.
    • rosomak_1 No to czas, 28.05.11, 16:45
      by przejść na banany albo inne owoce egzotyczne. Drogich truskawek nie bedę jadł gdy lepsze owoce są znacznie tańsze! Proste jak konstrukcja cepa. Muszą stanieć albo niech sobie sami jedzą !
    • Gość: mk a to ciekawe bo slyszalem cos odwrotnego... IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.11, 16:46
      czyli drobni sprzedawcy narzekaja na kleske urodzaju, a przedsiebiorcy biedni maja problemy...hmmm..ciekawostka. czyli pan marcin lidka (celowo z malej litery) wymyslij sobie, ze w tym roku bedzie 2000 % marazy, a nie 1000% jak rok temu!
    • Gość: jkk W Warszawie są już po 7zł/kg IP: *.ip.netia.com.pl 28.05.11, 17:08
      a za 10 zł można wybrzydzać do woli.
      chyba tekst jest z początku maja i trochę poleżał na biurku/dysku pana redaktora
    • Gość: zdak W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: *.toya.net.pl 28.05.11, 17:18
      jakie brednie!! wczoraj bylem na rynku i kilogram truskawek kosztował 4 zł. A jutro będą po 3 zł. I pani chętnie by sprzedała po 2 jakbym kupił 10 kilogramów. Ja nie wiem po co takie artykuły mające straszyć ludzi?
    • Gość: wolny W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: *.dynamic.caiway.nl 28.05.11, 17:27
      nic takiego przeciez nie wydazylo sie ze mialy by byc takie driogiena mojej plantacij obrodzily znakomjcie beda po2,50 za kl i nie piszcie matoly nic ewiecej bo wiesniak z mazowsza powiedzial
    • Gość: mam Re: W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: 94.75.124.* 28.05.11, 17:45
      Ściema jakich mało, w tym tygodniu kupowałam po 7 zł/kg - na ulicy, nie w hurtowni.
    • Gość: jaro wyszogród W tym roku za truskawki zapłacimy więcej IP: *.opera-mini.net 28.05.11, 17:59
      Co za baran. Coś mu się pomyliło. W goławinie u producenta własnie na mazowszu jest od 5 do 10zl za łubianke super towaru. Zastanuw sie.
    • Gość: rolnik Jak PSL u władzy to w Polsce drożyzna żywności IP: 109.107.25.* 28.05.11, 18:01
      Nawet cukier w Polsce wcieło - niebywałe celowe działanie tego ugrupowania.
    • Gość: 3miasto dziwne IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 18:17
      w 3mieście kg truskawek kosztuje 7-8 zł...
    • papierowy_ksiezyc dziwne 28.05.11, 18:19
      w 3mieście truskawki kosztują 8 zł z kg... to gdzie te 20 zł za kg???
      • najlepszygeorge Re: dziwne 28.05.11, 19:47
        20 nie będzie, bo truskawek pajace nie będą kupowali paletami jak cukru
    • mieszkanieckrypty W tym roku za truskawki zapłacimy więcej 29.05.11, 12:54
      w tamtym roku truskawki były tańsze a przecież była powódź, deszcze przez cały maj itd. więc to nie pogoda winna!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka