Dodaj do ulubionych

Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytów ...

IP: *.centertel.pl 10.06.11, 07:46
to 50 tyś jest dużym kredytem? chyba kogoś pogięło
Obserwuj wątek
    • slavko.matejovic Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytów ... 10.06.11, 07:50
      Żadnej pomocy! Nie mam zamiaru płacić ze swoich podatków na tak lekkomyślnych kredytobiorców. Bo potem na pewno w różnych uwagach, interwencjach i sprawach dla reportera będą rzewnie płakać przed kamerą i brać na litość, że rodzina, zdrowie, praca itp. A co mnie to obchodzi? Ja mam swoją rodzinę, żonę, dzieci, o nie nikt się nie zatroszczy oprócz mnie. Trzeba być odpowiedzialnym. Jak nie stać to trudno, trzeba będzie zlicytować i zaczynać wszystko od nowa.
      • Gość: :) [...] IP: *.gdynia.mm.pl 10.06.11, 07:54
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: polish-crap Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó IP: *.fbx.proxad.net 10.06.11, 09:02
          Trzeba brac kredyty w walucie w jakiej sie zarabia. W Niemczech, Francji czy w innych sensownych krajach nikt nie zaciaga pozyczek w PLNach, Frankach czy innych Rublach.
          • znajomy_jennifer_lopez To co robią media to katastrofa 10.06.11, 09:19
            Czy to jest przypadkowe i bezinteresowne? Mam na myśli trendy w mediach. Najpierw jest "bierzcie kredyty, teraz kazdy bierze, kto nie bierze to frajer, no i oczywiscie we frankach, to bezpieczny kredyt, po co przepłacać" a teraz z kolei
            "uwaga, tysiace Polaków nie spłaca kredytów, kredyty frankowe najgorsze, bezpieczenstwo kredytu frankowego to mit, zakredytowani"

Zastanawiam sie tylko czy jest to zwykła głupota - ot stadne paplanie (albo ładnie nazywając: wypowiedzi aktualne, trendowe, modne) czy po prostu świadome napędzanie rollercoastera - oczywiscie rollercoastera napędzają ci którym sie to opłaca, ale póżniej z poziomu Goldman Sachs przenika to świadomości proletariatu na ryneczku i w maglu.

Ani wcześniej nie było tak dobrze ani teraz tak źle, to co robią media z opinią publiczną to jakas katastrofa - najpierw dmuchanie balona, teraz pogłebianie recesji. W zasadzie działanie wbrew interesom społeczeństwa (ale za to zgodnie z interesami spekulacji)
            • Gość: Damn Re: To co robią media to katastrofa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 09:22
              Zgadza się! Dlatego trzeba myśleć! Jeśli już korzystać z mediów, to najlepiej z kilku i o przeciwstawnych poglądach...

Ale masz rację - media to potęga i to jest przerażające.
              • silesia7 Re: To co robią media to katastrofa 10.06.11, 10:17
                Najlepiej najpierw zobaczyć fakty w TVN, potem posłuchać informacji z Radia Maryja, a na koniec przeczytać bloga Korwina, wyciągnąć średnią (ale bliższą Korwinowi) i mamy mniej wiecej obraz sytuacji ;).
                • kle_kotka Re: To co robią media to katastrofa 10.06.11, 12:39
                  ja TVN przestałam oglądać, bo są podobni do Radia Maryja tylko z drugiej strony barykady. RM nigdy nie ogladałam. A medialnego prania mózgu nie dam sobie zrobić bo zbyt trzeźwa jestem w przeciwieństwie do róznych odurzonych wiarą, ideologią, walką i zwalczniem
                  • nikodem123 Re: To co robią media to katastrofa 10.06.11, 17:02
                    Ja tam słucham TokFM.

Jan Krzysztof Bielecki, wtedy (gdy wystąpił szał hipotecznych kredytów frankowych) prezes PeKao SA ostrzegał, że należy zaciągać kredyt w walucie w jakiej się zarabia oraz narasta bańka spekulacyjna na kredytach hipotecznych w USA.

Wyjaśniał również, dlaczego jego bank nr 2 w Polsce nie udziela kredytów walutowych.
            • Gość: swwswwswsw To sie nazywa inspirowanie trendow... IP: *.play-internet.pl 10.06.11, 11:06
              ..i ma na celu taki wplyw na rynek aby mozna bylo zarabiac. Jak CHF byl tani to wszyscy pisali zeby brac w nim kredyty. Nawet nie wiedzieli ze pisali glupoty. Zalozenie bylo takie zeby duzo tej waluty wirtualnie kupic za czyjes pieniadze (kredytobiorcow) i potem sprzedawac na gorce. Tak sie dzieje teraz. Ale chlopaki wiedza ze Franek zaraz usiadzie bo Szwajacaria nie pozwoli zeby byl tak wysoko wiec kombinuja jak wszystkie oszczednosci i kredyty przezucic gdzie indziej. Dlaczego? Bo oprocentowanie lokat jest nizsze od poziomu inflacji. Wiec teraz zarabia sie na nich. Nie oplaca sie zatem dawac kredytow. Zwlaszcza ze i EUR i CHF sa wysoko. Wziac kredyt przy wysokim kursie waluty i splacic przy niskim to marzenie kazdego kredytobiorcy ... ale nie banku:) Zatem teraz bedziemy sluchali przez najblizsze pol roku ze CHF i EUR wciaz wala do gory (mimo ze przechodza w trend spadkowy) a ludzie nie splacaja kredytow (mimo ze je splacaja calkiem dobrze a problem zadluzenia dotyczy coprawda sporej czesci polakow ale sa to pozyczki gotowkowe na niewielkie kwoty)... Wniosek. Pod zadnym pozorem nie radze przewalutowywac teraz kredytow hipotecznych z walut obcych na pln.
              • Gość: Damn Re: To sie nazywa inspirowanie trendow... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 11:12
                W sporej mierze masz rację, ale jest jeszcze jeden czynnik. Jeśli posypie się Grecja, Portugalia, Irlandia. TVN będzie trąbić o bankructwie państw, problemach itd. to znów będzie awersja do ryzyka i franek (i pewnie złoto) znów poszybują kilkanaście gr do góry.

I fajnie by było się zadłużyć na takiej chwilowej górce, tyle że nawet jak by się dostało kredyt we franku, to z taką marżą że dziękuję bardzo... Szczególnie, że stopy procentowe w Szwajcarii będą stopniowo rosnąć...
                • Gość: M Re: To sie nazywa inspirowanie trendow... IP: 195.248.72.* 10.06.11, 12:56
                  Zasada jest prosta, jak frank był słaby, to banki dawały jak najniższe marże, żeby ludziska się zadłużali, co było jak teraz wiadomo bardzo niekorzystne. Teraz kiedy frank jest mocny i opłaca się brać kredyty, to banki nie chcą ich dawać i żeby blokować ludziom dostęp do kredytów żadąją niebotycznych marż.
                  Pamiętajcie, to bank ma zarobić, a nie Wy.
                  • nikodem123 Re: To sie nazywa inspirowanie trendow... 10.06.11, 16:23
                    To jest przerażające!

Cała ta grupa forumowiczów pisząca o kredytach w CHF kompletnie nie ma pojęcia o kredytowaniu w walutach obcych państw.

Nic dziwnego, że tyle osób ładuje się w tarapaty na własne życzenie.

Banki na wzroście kursu CHF nie zarabiają nic, bo można im spłacać frankami. Tak samo jak nic nie tracą, gdy kurs franka spada. Traci lub zyskuje tylko kredytobiorca. Dlaczego tak się dzieje nie chce mi się tłumaczyć, bo prawdopodobnie i tak nie zrozumiecie.
                    • Gość: M Re: To sie nazywa inspirowanie trendow... IP: 195.248.72.* 10.06.11, 16:37
                      Jasne, banki to organizacje charytatywne, które chcą nam ulżyć :-). O zarobku myślą na samym końcu.
                      Zwracać można faktycznie we frankach, ale trzeba je najpierw kupić.
                      Chodzi o co innego. Bank kupuje tanio (po 2 zł) i pożycza na zakup mieszkań. Później dostaje franki z powrotem w ramach spłaty rat i sprzedaje drogo, albo od razu dostaje równowartość w zł. Czy to nie jest zarobek ?
                      A jeśli pożycza bank w USA, to nawet nic nie musi kupować czy przyjmować w depozytach. Znajdzie kredytobiorcę i swojego kapitału wyłoży 11%, pozostałe 89% wydrukuje mu i pożyczy na niski procent FED. Nie wiem jak jest w innych krajach, ale pewnie podobnie.
                      • nikodem123 Re: To sie nazywa inspirowanie trendow... 10.06.11, 16:57
                        No i właśnie wykazałeś się niewiedzą, o której mówiłem.

Bank niczego nie kupuje, ale pożycza na rynku między bankowym. Dlaczego? Bo tak dla banku jest bezpieczniej, a dochód i tak jest gwarantowany. Bank zarabia na: prowizji, różnicy oprocentowania Twojego kredytu i kredytu zaciągniętego przez bank, różnicy między kupnem a sprzedażą waluty. Jak widzisz czy waluta w dół, czy w górę bank zarabia bez ryzyka.

Cała operacja wygląda tak: Bank pożycza franki, sprzedaje je i wypłaca Tobie PLN. Ty wpłacasz PLN, bank kupuje CHF i spłaca swój dług.

Ty masz dług we franku, to i twój bank ma też dług we franku wobec banków szwajcarskich.

LUDZIE nie zaciągajcie kredytów, których nie rozumiecie!!!!!
            • Gość: M Re: To co robią media to katastrofa IP: 195.248.72.* 10.06.11, 12:51
              Bardzo słuszne uwagi. Wszystkim polecam filmy "Money as debt" i "The money masters". Po obejrzeniu będzie wiedzieli jak się tworzy taki roller coaster, albo ładnie nazywając cykle gospodarcze i kto za tym stoi.
          • Gość: Kirkor Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó IP: *.ptpw.pl 10.06.11, 09:19
            A czemu mam płacić za kogoś kto nie ma rozumu? A gdzie sa kredytodawcy? Dają kredyciki, bo mają prowizje, a skoro nie potrafią skontrolować komu dają to niech ponoszą tego konsekwencję!

PS.
            Stara zasada mówi bierzemy kredyty w walucie w jakiej zarabiamy. A skoro tak to teraz niech frankowcy nie płaczą!
          • piechuzg Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó 10.06.11, 10:20
            Czy ja wiem po kryzysie w 2012-2013 można by się zastanowić frank drogi kiedyś spadnie.
      • Gość: Pokolenie8000netto Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.06.11, 08:43
        Naiwniaku płacisz za górników, rolników, księży, policjantów, wojskowych, agentów Tomków i jeszcze pewnie paru innych :). Ja woabym płacić na te 180 tys zakredytowanych niż na wcześniejsze emerytury, dokładnaie się do przywilejów, zwiazków zawodowych, KRUS-u
        • lava71 Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó 10.06.11, 08:53
          A ja wolałbym aby zgodnie z Konstytucją panowała równość.
          Każdy płaci za siebie i sam ponosi odpowiedzialność za swoje decyzje. Jeżeli ktoś jest słaby z matematyki albo generalnie ma problemy z kierowaniem swoim życiem to powinien się ubezpieczyć aby zminimalizować ewentualne szkody.
          I tyle.
      • bolek_i_jego_worek Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó 10.06.11, 09:10
        slavko.matejovic napisał:

> Ja mam swoją rodzinę, żonę, dzieci, o ni e nikt się nie zatroszczy oprócz mnie.

Przyjmij moje wyrazy współczucia, że masz żonę, która nie potrafi się sama o siebie zatroszczyć. No a po podziękowaniach za wyrazy współczucia zakasaj rękawy i do roboty, do roboty.
        • piechuzg Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó 10.06.11, 10:23
          Za to Twoja też nie musi bo inni się o nią troszczą od 8-16 prawda. Jak nie rozumiesz treści kolegi to się nie udzielaj.
      • Gość: swan "Żadnej pomocy"... i tak zapłacisz swoją część IP: 89.174.254.* 10.06.11, 09:32
        rachunku jak oni zbankrutują choćby w postaci zmniejszonych obrotów we własnej firmie bez względu na to czym ta firma się zajmuje... Chyba, ze to zakład pogrzebowy to wtedy odwrotnie; czeka cię świetlana przyszłość bo tylko w tej branży szykuje się boom..

• hit.and.run Re: "Żadnej pomocy"... i tak zapłacisz swoją częś 10.06.11, 12:52
          Gość portalu: swan napisał(a):

> rachunku jak oni zbankrutują choćby w postaci zmniejszonych obrotów we własnej
          > firmie bez względu na to czym ta firma się zajmuje... Chyba, ze to zakład pogrz
          > ebowy to wtedy odwrotnie; czeka cię świetlana przyszłość bo tylko w tej branży
          > szykuje się boom..
          >

Jak oni zbankrutuja to nastepni w przyszlosci zamiast myslec "a co mi tam najwyzej "Panstwo" mi pomoze" pomysli "k... mac moze lepiej nie?"
      • Gość: M Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó IP: 195.248.72.* 10.06.11, 09:57
        Slavko

To nie chodzi o ratowanie kredytobiorców tylko banków, które z chciwości poluzowały za bardzo politykę kredytową.
        To one będą chronione z Twoich podatków.
      • Gość: kl Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 10:02
        > Żadnej pomocy! Nie mam zamiaru płacić ze swoich podatków na tak lekkomyślnych k
        > redytobiorców.

państwo już zadbało abyś w tej sprawie nie miał nic do pedzenia.na chwilę obecną finansujesz spłatę kredytu w ramach programu rodzina na swoim. formalnie to wygląda to trochę inaczej niż przypadek pomocy klientowi który wpadl w spiralę, ale w gruncie rzeczy chodzi o to samo - wywalanie z podatniczej kasy pieniądza dla różnej maści cwaniaków których na kredyt po prostu nie stać
        • Gość: M Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó IP: 195.248.72.* 10.06.11, 10:41
          To nie tak. Program "Rodzina na swoim" służy po to, aby developerzy mogli sprzedać mieszkania po bardzo wysokich cenach i dobrze zarobić. Gdyby nie ten program, mieszkania byłyby znacznie tańsze i skorzystaliby na tym także Ci, którzy nie kwalifikują się do programu.
          • Gość: olo Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó IP: 151.59.19.* 10.06.11, 13:25
            Gość portalu: M napisał(a):

> To nie tak. Program "Rodzina na swoim" służy po to, aby developerzy mogli sprze
            > dać mieszkania po bardzo wysokich cenach i dobrze zarobić. Gdyby nie ten progra
            > m, mieszkania byłyby znacznie tańsze i skorzystaliby na tym także Ci, którzy ni
            > e kwalifikują się do programu.

Rodzina na swoim to jeden wielki przekręt...
            Kosztem 70% biedaków w Polce żyjących poniżej minimum socjalnego, ładuje się forse tym 2% bogatych którzy korzystają z z tego plus oczywiście banki i developerzy.

biznes.onet.pl/rzad-wspiera-coraz-lepiej-zarabiajacych,18496,4411074,1,analizy-detal
            Rząd wspiera coraz lepiej zarabiających
            Nabywcy nieruchomości korzystający z Rodziny na swoim pożyczają coraz wyższe kwoty. W 2008 roku było to 128 tys. zł, a w poprzednim kwartale 198 tys. zł, czyli zaledwie 7% mniej niż przeciętny kredyt hipoteczny. Nie dziwi to w sytuacji, gdy od początku 2008 roku, przeciętne limity cen kwalifikujących do rządowych dopłat wzrosły już o 47%........

• Gość: Wiking Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó IP: *.qliktech.com 10.06.11, 10:56
        No ja moze az tak radykalnie bym tego nie opisal - ale zgadzam sie z tym co napisales. Ludzie maja rodziny, dzieci - kazdy orze jak moze.
        Tutaj chcialbym zwrocic uwage na fakt ze kredyty sa dla osob odpowiedzialnych i/lub majetnych.
        Tu nie chodzi tylko o hipoteki. Ale zawsze chodzi o zdrowy rozsadek.
        Zarabiajac X i starajac sie o karte kedytowa - limit o owej nie chce miec 2X tylko 0,75X.
        Jesli chodzi o mieszkania coz nie jest latwo o spoldzielcze (i to jest problem bo komu to przeszkadzalo mieszkac w nie swoim a spoldzielczym), a kupno no w zyciu nie majac oszczednosci nie porawalbym sie na kupowanie mieszkania.
        Teraz dlaczego kredyty lepiej sluza bogatym - bo ci zawsze maja z czego splacic - jesli mam 2 mieszkania bez krechy i zachce mi sie wiekszego apartamentu to mimo iz hipoteka bedzie na apartament to jak mi sie lapa powinie to moge cos sprzedac zeby splacic kreche - owszem cos strace ale zostane na ulicy.
        Ludzie badzcie odpowiedzialni! nie dajcie sie napedzac bo chce bo musze...

Ja tez chce nowy woz (bo moj ma 11 lat) ale nie stac mnie na to wiec sobie nie kupie. Owszem mialbym co sprzedawac jakby mi sie lapa powinela ale na takim dealu bym za duzo stracil (woz traci na wartosci z kazdym miesiacem i przejechanym 1K km). Wiec poczekam az bedzie mnie stac.
    • Gość: agent Lolek Dobra wiadomość! IP: 77.236.26.* 10.06.11, 07:54
      I bardzo dobrze! Szkoda że ich nie jest milion, a tylko 200 tysięcy. Prędzej naiwni głupcy "młodzi, wydoopceni i z wielkiego miasta" wyleczą się z mitów neoliberalnych i wiary w kapitalistyczny dobrobyt w solidarnościowej Polsce.
      • Gość: asd Re: Dobra wiadomość! IP: *.dhcp-docsis.net.tomkow.pl 10.06.11, 07:59
        co ma nadmierne zadłużanie się do liberalizmu?
        • Gość: polish-crap Re: Dobra wiadomość! IP: *.fbx.proxad.net 10.06.11, 09:06
          A o kolebce "liberalizmu" USA to sie za[pomnialo. Przeciez to wzor dla polactwa.
          • Gość: traktor Latami zaniżane stopy procentowe na USD. IP: *.opera-mini.net 10.06.11, 09:51
            Państwowy a potem półpaństwowy system wspierania budownictwa z "domyślnymi" i bezpłatnymi gwarancjami państwa dla Fanne Mae i Freddiego Mac, które w końcu zostały zrealizowane, tzn. amerykański podatnik zapłacił...
            Faktycznie, toż to prawie skrajny liberalizm. Brakuje tylko Cetralnego Urzędu Planowania.
            ;-)
            • cothbiro Raczej niezbyt 10.06.11, 10:19
              Jak już wspominałem...

Fannie Mae i Freddie Mac nie miały znaczącej roli w nadmuchiwaniu bańki
              budowlanej. W okresie największej zwyżki cen, w połowie kończącej się dekady,
              zostały zmarginalizowane przez graczy sektora prywatnego:

krugman.blogs.nytimes.com/2010/06/03/things-everyone-in-chicago-knows/

Ponadto, bańka dotyczyła w podobnym stopniu rynku budownictwa komercyjnego
              (centra handlowe, biurowce itp), który nie był przedmiotem zainteresowania obu
              tych agencji. Na marginesie warto dodać, że nie podpadał on, oczywiście, pod
              ustawę o wspieraniu budownictwa (Community Reinvestment Act). Niektórzy
              twierdzą, że była genezą kryzysu finansowego. Nie była: zdecydowana większość
              podmiotów udzielających ryzykownych pożyczek nie podlegała tej ustawie.

Amerykański podatnik zapłacił za doktrynę "zbyt wielkie, by upaść". Mowa o prywatnych instytucjach finansowych.
        • cothbiro odpowiedź 10.06.11, 11:08
          > co ma nadmierne zadłużanie się do liberalizmu?

Liberalizm w wydaniu amerykańskim polegał na realizowaniu polityki (np. niszczenie związków zawodowych, umowy o "wolnym" handlu) prowadzącej do spadku lub stagnacji realnych (minus inflacja) płac ogromnej większości Amerykanów. Szczegółowe dane za ostatnie 3 dekady można łatwo znaleźć.

Konsumpcję oraz wydatki o charakterze inwestycyjnym (np. pieniądze na kształcenie) w coraz większym stopniu finansował więc dług. Rosnące zadłużenie gospodarstw domowych w USA (dane też łatwe do znalezienia) to druga strona medalu - polityki wspomnianej wyżej.

Liberalizm to deregulacja. Deregulacja to np. swoboda wciskania kredytów komu popadnie (przy wykorzystywaniu asymetrii informacji) czy arbitralnego sterowania ich oprocentowaniem. W górę, oczywiście.
      • bogucjusz To nie tak, misiu... 10.06.11, 10:00
        "Młodzi, wykształceni, z dużych miast" kupili mieszkania wcześniej, albo dostali po babciach, dziadkach, ciociach, etc.
        Na kredyty rzuciła się napływowa czerń z małych miasteczek i wsi, naiwny, kaczy elektorat, który uwierzył w science-fiction grafików komputerowych na prospektach developerów i medialne hasła "kto nie kupi, przegra życie, taniej już nie będzie".
        Nie mieszaj do tego liberalizmu, w liberalnej gospodarce, podległej prawom rynku, 90% lemingów żadnego kredytu by nie dostało.
        • Gość: agent Lolek Re: To nie tak, misiu... IP: 77.236.26.* 10.06.11, 11:52
          a gdzie jest ten "prawdziwy" liberalizm? W Somalii? Liberalizm w twoim użyciu to mit. Tak jak komunizm. To tylko puste słowa i ideologie, za którymi stoją zupełnie inne niż deklarowane realia. Żeby odróżnić idealistyczny mit komunizmu od realiów mówiło się socjalizm realny. Z liberalizmem/kapitalizmem jest identycznie. Jak wygląda realny liberalizm to widać w USA, Polsce, Ameryce Pd lat 90-tych, w GB za Maggie T. i wielu innych miejscach, które zostały dotknięte tym nieszczęściem. Ale naiwni wszędzie będą się doszukiwać zdradzieckiej ręki socjalizmu i etatyzmu i na chorobę wywołaną przez liberalizm będą zalecać jedyne panaceum: więcej liberalizmu. Tak jak w komunie wypaczenia socjalizmu wszystkiemu były rzekomo winne, a nie socjalizm. tam też na każdy problem zalecano więcej socjalizmu.
          • imw nie wiesz co piszesz :( 10.06.11, 14:51
            Niemcy zachodnie miały po II WŚ ordoliberalizm i dzięki niemu stały się bogate, w tym samym czasie socjalistyczna NRD coraz bardziej odstawała od RFN,
            USA tez stały się potęgą dzięki liberalizmowi gospodarczemu - niestety dziś gospodarka USA jest już socjalistyczna,
        • Gość: AGA Re: To nie tak, misiu... IP: 62.233.133.* 10.06.11, 12:30
          A TE CIOCIE I BABCIE Z BIEDNEJ WSI PO WOJNIE PRZYBYŁY ( BY MIAŁY CO ŻRYĆ I GDZIE SPAC ) I DOSTAŁY KOMUNALKI ZA DARMO A TERAZ ICH WNUSIO CZY POCIOTEK WIELKI LIBERAŁ I MIESZCZUCH............
          • Gość: M Re: To nie tak, misiu... IP: 195.248.72.* 10.06.11, 16:25
            A to też prawda :-). W ostatnich latach mieliśmy do czynienia z drugą falą :-)
    • Gość: Pan III RP = Rzeczpospolita Niewolnicza IP: *.ipgum.pl 10.06.11, 07:59
      .
      • Gość: asd Re: III RP = Rzeczpospolita Niewolnicza IP: *.dhcp-docsis.net.tomkow.pl 10.06.11, 08:00
        czy to wina Polski, że ludzie biorą kredyty, których nie potrafią spłacać?
      • Gość: Damn Re: III RP = Rzeczpospolita Niewolnicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 08:05
        przesadzasz...
      • Gość: abak Re: III RP = Rzeczpospolita Niewolnicza IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.11, 08:37
        Gratulacje. Za biegłość w liczeniu do trzech.
    • Gość: gosc Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytów ... IP: *.lukman.pl 10.06.11, 08:03
      Jak sobie pościeli to ich zlicytują. To jest właśnie typowy Polak. Nakupuje by pokazac się sąsiadom, a następnie brak kasy.
      Ja nie mam kredytów ale jak słucham jak znajomi wzięli na wycieczkę kredyt w wysokości 2 tyś, a muszą następnie oddać 5 to ja dziękuje za to wycieczkę. Wolałbym już nie jechać.
      • Gość: Damn Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 08:10
        Niestety, trochę w tym prawdy jest.

Sam znam takie przypadki - młode małżeństwo, po roku pierwsze dziecko. On zacharowuje się na 2 etaty, Ona bezrobotna - zajmuje się dzieckiem. Wesele - na kredyt, meble na kredyt ("no bo te co maja po rodzicach, sa stare i niemodne"). Do tego ta żonka ma dostęp do karty kredytowej, z ktorej bez oporow korzysta, co tydzien nowa fryzura, tipsy (!), co kwartał nowy telefon (bo ten co ma jest juz niemodny).

• te_rence Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó 10.06.11, 08:19
          hehe tipsy a fryzura to pasemka
          a jeżdżą 15 letnim odpicowanym (w każdym razie lakier bez zadrapań) Audi albo BMW bo prestiż najważniejszą sprawą w ich życiu!

• Gość: ml Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 10:08
            > a jeżdżą 15 letnim odpicowanym (w każdym razie lakier bez zadrapań) Audi albo B
            > MW bo prestiż najważniejszą sprawą w ich życiu!

heh... szczerze mówiąc to sam się zastanawiam czy nie sprzedać tego salonowego psującego się truchła i nie kupić czegoś starszego z niemiec. czym jeżdżą mechanicy? moi najczęściej mercedesami w124 w świetnym stanie. brat kupił c8 i po 6 latach padaka na całym froncie. połowa budy do wymiany. ludzie... to 6 letnie auto z salonu
            • Gość: vcx Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó IP: 83.238.5.* 10.06.11, 14:17
              to zamiast merca lepiej kupić GAZa 69 - blacha pancerna, lakier wojskowy konstrukcja prosta tylko spalanie duże no ale mozna w końcu zamontować gaz. No i linia w stylu garbusa nie każdemu moze przypaść do gustu
            • myslacyszaryczlowiek1 Bo to jest jak z niemieckimi proszkami 10.06.11, 14:42
              Trzyma normę produkcyjną to na rynek zachodni, reszta do dzikich krajów. Ja jeżdżę używanymi kupionymi na zachodzie i to nie żadnymi markowymi samochodami. To co słyszę o tych kupionych w kraju, w salonie samochodach to ..... gdyby na zachodzie sprzedawali taki szajs to dawno by zbankrutowali.
    • tomek.54321 Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó 10.06.11, 08:03
      Mnie zastanawia jedno - kto tym ludziom dal tyle kredytow???
      • Gość: sfagbsdfhda Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó IP: *.6.rev.vline.pl 10.06.11, 08:05
        No tak zgodnie z przysłowiem: ZASTAW SIĘ A POSTAW SIĘ
        • Gość: Damn Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 08:12
          Jest takie powiedzenie i ja jak widze, że ktos ma chulaszczy tryb zycia i mu pieniadze przeciekaja miedzy palcami, to tak z ciekawosci pytam (lub delikatnie sprawdzam), jak to mu szło z matematyki w szkole podstawowej i sredniej. I w 95% przypadkow - kiepsko...

• bolek_i_jego_worek Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó 10.06.11, 09:14
            Gość portalu: Damn napisał(a):

> Jest takie powiedzenie i ja jak widze, że ktos ma chulaszczy tryb zycia i mu pi
            > eniadze przeciekaja miedzy palcami, to tak z ciekawosci pytam (lub delikatnie s
            > prawdzam), jak to mu szło z matematyki w szkole podstawowej i sredniej. I w 95%
            > przypadkow - kiepsko...
            >
            A co ma znajomość matematyki do konsumpcji? Potraktuj kupowanie jako nałóg. Czy alkoholika pytasz jak mu szło z chemii lub biologii w szkole podstawowej?
            • tomek.54321 Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó 10.06.11, 09:32
              A powiem Ci ze duzo ma. Ludzie poprostu nie zdaja sobie sprawy ile beda musieli dodatkowo zaplacic za jeden czy drugi kredyt. Poza tym nie potrafia kontrolowac wydatkow, bo zwyczajnie nie chce im sie liczyc ile zostalo a ile wydali. Na procentach to juz w ogole sie nie znaja. To faktycznie jest problem. Inna sprawa to to co wspomniales czyli tzw zakupocholizm. Mysle ze i jedno i drugie jest przyczyna takich sytuacji
        • Gość: olo ponad 2,1mln już nie płaci jutro 5mln IP: 151.59.19.* 10.06.11, 08:15
          Ile to już będzie % bankrutów zakredytowanych? 20% a jutro 50%

A dodatkowo stopy % ostro ruszyły górę, inflacja realna 20% pozera dochody.
          Czyli raty ostro w górę, pensje ostro w dół minus 15-20%

CO będzie każdy się domyśli......

biznes.onet.pl/infodlug-ponad-21-mln-osob-ma-problemy-ze-splata-z,18543,4406561,1,news-detal
          ""Dług: ponad 2,1 mln osób ma problemy ze spłatą""

www.rp.pl/artykul/644908.html
          ""Spadają zarobki, Pensje rosną wolniej niż inflacja ""
          • Gość: Damn Re: ponad 2,1mln już nie płaci jutro 5mln IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 08:19
            Dzizas, Ty ciagle z uporem maniaka, bezustannie wklejasz te same linki...

Ilez mozna?
            • lava71 Re: ponad 2,1mln już nie płaci jutro 5mln 10.06.11, 08:30
              Baaa... a jak tefałen i wybiórcza bezustannie prowadzą pranie mózgów tą samą medialną papką to Cię to nie rusza?
              • Gość: Damn Re: ponad 2,1mln już nie płaci jutro 5mln IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 08:38
                Od dłuższego czasu nie oglądam telewizji (kiedys obowiązkowo ogladalem TVN24 i Fakty na TVN)i jest z mi z tym bardzo dobrze :D Wole ten czas wykorzystac w inny sposob :)
            • Gość: olo Re: ponad 2,1mln już nie płaci jutro 5mln IP: 151.59.19.* 10.06.11, 13:46

> Dzizas, Ty ciagle z uporem maniaka, bezustannie wklejasz te same linki...
              >
              > Ilez mozna?

Dan niedorajdo...
              Te linki pokazują dokładnie co się dzieje i czego można się spodziewać.
              NAJWAŻNIEJSZE są w 100% tym temacie..
              Twa twórczość natomiast to tylko i wyłącznie idiotyczne wpisy jak ten na który jestem zmuszony odpowiedzieć.

• Gość: Damn Re: ponad 2,1mln już nie płaci jutro 5mln IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 14:02
                Katujesz nas tymi samymi linkami, któryś dzień z rzędu.

Ziew...

Lubisz się bać, prawda? Przewidywać najgorsze etc. PEwnie z zapartym tchem oglądasz Fakty TVN? Oni lubują się w takich katastroficznych wizjach, wypowiadanymi przejmującymi słowami Justyny Pochanke i jej kolegów z redakcji.

Dajesz się podejść jak młody łabądek.

Ludzie jedną i drugą wojnę przeżyli, a Ty tu z takimi, za przeproszeniem "duperelami" wyjeżdzasz...

Ja pamiętam czasy, gdy w Polsce inflacja przekraczała 600% (!!!!). Przeżyło się i taką inflację, kilka zapowiadanych "końców" świata, wybuchy w elektrowniach jądrowych, chorobę wściekłych krów, świńską i ptasią grypę, zatrute ogórki i wiele innych :)

Redaktorzyny o czymś muszą pisać... Dostawać kasę od wierszówki.
                • Gość: olo Re: ponad 2,1mln już nie płaci jutro 5mln IP: 151.59.19.* 10.06.11, 14:20

> Katujesz nas tymi samymi linkami,

Link ten podałem 2 x kłamco (CO TO MA DO RZECZY? )

Ty zaś znów udowadniasz swą wielką durnotę.
                  Pisałem ci już kiedyś ze mogłeś siedzieć cicho i udawać mądrego, a tak ja zawsze wybluzgałes coś z siebie ujawniając swą durnotę z całym kretesem.

To już te pewnie słyszałeś....?
                • Gość: zorro Re: ponad 2,1mln już nie płaci jutro 5mln IP: *.torservers.net 10.06.11, 14:44

> Katujesz nas tymi samymi linkami, któryś dzień z rzędu.
                  >
                  > Ziew...
                  >
                  > Lubisz się bać, prawda? Przewidywać najgorsze etc. PEwnie z zapartym tchem oglą
                  > dasz Fakty TVN? Oni lubują się w takich katastroficznych wizjach, wypowiadanymi
                  > przejmującymi słowami Justyny Pochanke i jej kolegów z redakcji.
                  >
                  > Dajesz się podejść jak młody łabądek.
                  >
                  > Ludzie jedną i drugą wojnę przeżyli, a Ty tu z takimi, za przeproszeniem "duper
                  > elami" wyjeżdzasz...
                  >
                  > Ja pamiętam czasy, gdy w Polsce inflacja przekraczała 600% (!!!!). Przeżyło się
                  > i taką inflację, kilka zapowiadanych "końców" świata, wybuchy w elektrowniach
                  > jądrowych, chorobę wściekłych krów, świńską i ptasią grypę, zatrute ogórki i wi
                  > ele innych :)
                  >
                  > Redaktorzyny o czymś muszą pisać... Dostawać kasę od wierszówki.

Dan co ty robisz na tym forum?

Jestęś mądry inaczej czy tez baglolisz jak idiota specjalnie?

Te linki to srzał w dziesiątke w tym temacie, pokazują skalę problemu i otwierają oczy..

TVN to tuba propagandy sukcesu więc o takiego nfo nie dopuszczają.

Twoje wpisy to jeden wielki bełkot ale ale czy ty naprawdę taki głupi jestes czy tylko udajesz?

Jakie wierszówki ośle? to co podał to dane o dłuznikach czyli 100% wiarygodne.
                  • Gość: Damn Re: ponad 2,1mln już nie płaci jutro 5mln IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 14:53
                    Ok, przekonałeś mnie
          • Gość: olo Re: ponad 2,1mln już nie płaci jutro 5mln IP: 151.59.19.* 10.06.11, 08:39
            cytat:
            Odsetek niespłacanych w terminie kredytów konsumpcyjnych wynosi 17,3 proc., rok wcześniej - 13 proc.

Cóż za dynamika ile będzie za rok?
            Wziąwszy pod uwagę realne b,szybki spadek zarobków + obecnie b.szybkie wrastające % czyli raty.
            Ja stawiam przy tej dynamice na min 35-40% REKORD.
    • Gość: Kutuzow Spółdzielcy zapłacą solidarnie IP: *.play-internet.pl 10.06.11, 08:17
      za niepłacących czynszu, bo to samograj. Prezes i tak dostanie tyle samo.
      • Gość: stary Nie spółdzielcy a wspólnoty znajdą się w czarnej IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.11, 09:14
        dziurze.
    • lava71 zieeeewwwww.... 10.06.11, 08:18
      "Nie stać Cię nie kupujesz" ... a lemingi do morza.
    • gajane4 Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytów ... 10.06.11, 08:20
      Jak zawsze w "państwie prawa" długi cwaniaczków spłacają przyzwoici obywatele. Przecież banki "spisując na strsaty" 7 mld zł mogły to zrobić, bo dużo więcej zarobiły na ulokowanych u nich pieniądzach "ciułaczy".
    • Gość: klakier Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytów ... IP: *.nyc.res.rr.com 10.06.11, 08:21
      Bardzo dobrze ! Nie ma lepszego biznesu od kupna cudzych długów.
      • Gość: Damn Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 08:23
        Jest BARDZO duzo lepszych biznesow od skupowania cudzych długów!
    • Gość: br00net Zwróćcie uwagę na ten akapit IP: *.ip.netia.com.pl 10.06.11, 08:26
      "Banki w momencie, gdy trzeba zrestrukturyzować kredyt klienta, bo nie spłaca w terminie rat, zamieniają taki kredyt na złotowy. I tym samym w statystykach jako zły kredyt wisi on już jako złotowy, a nie frankowy - tłumaczył Kwaśniak."

Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę o konsekwencjach tego. Zmiany kredytu w CHF na PLN ma widoczny wpływ na kurs. Przypomnijcie sobie co się działo gdy był szał na kredyty w CHF. Kurs CHF spadł wtedy, aż do około 2PLN? i był najniższy w historii. Działo się tak dlatego że franki wymieniane były na złotówki.
      Teraz gdy te kredyty będą zamieniane w przeciwną stronę kurs będzie rósł. Do 4PLN? do 5PLN?
      • lava71 Re: Zwróćcie uwagę na ten akapit 10.06.11, 08:35
        Myślę, że nawet kurs 4zł potrzymany tak przez rok sprawiłby, że kolejna fala młodych nauczyła by się omijać kredyty z daleka.
        • Gość: haslowe Re: Zwróćcie uwagę na ten akapit IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 08:40
          Do lava71:
          Unikasz odpowiedzi? poniżej link:
          forum.gazeta.pl/forum/w,27,125389673,125390150,Re_Rating_Grecji_w_dol_Frank_ostro_w_gore.html
          • lava71 Re: Zwróćcie uwagę na ten akapit 10.06.11, 08:47
            oznacza tylko, że jesteśmy bardzo słabi ekonomicznie jeżeli chodzi o nasz karaj. Szkoda, że takie oczywiste oczywistości trzeba pisać. Czy jest jeszcze coś czego nie rozumiesz? Z chęcią udzielam odpowiedzi ... byle merytorycznie i na temat.
            • nikodem123 Re: Zwróćcie uwagę na ten akapit 10.06.11, 17:12
              Chłopie! Frank za 4 PLN powinien przede wszystkim Ciebie nauczyć rozumu, że wtedy trzeba zapożyczać się ile wlezie!

Jeśli frank osiągnie poziom 6 PLN to tylko lemingi nie zaciągną kredytu na cokolwiek denominowanego we franku. Każdy rozsądny człowiek zapożyczy się we franku do maksimum, aby potem zyskać na deprecjacji franka
      • Gość: Damn Re: Zwróćcie uwagę na ten akapit IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 08:36
        Moim zdaniem problem jest jeszcze jeden problem z kredytami we franku.

Otóż o wiele trudniej dobrać dobry moment wyjścia z inwestycji (moment sprzedaży mieszkania).
        Żeby bez dużej straty sprzedać mieszkanie zadłużone we franku powinny być spełnione 2 warunki:
        1. Cena po ktorej będzie sprzedawane mieszkanie powinna być atrakcyjna (wyrażona w PLN).
        2. Kurs franka powinien być możliwe niski.

Obecnie mamy sytuację przeciwna:
        Sukcesywnie spadajace ceny mieszkan i rosnacy franek.

Kolejna ciekawostka, to to, że zazwyczaj rosnące stopy procentowe (ostatnie decyzje RPP) powinny umacniać rodzimą walutę (PLN), ale poki co jakos specjalnie nie wplywa to na kurs franka...
        • lava71 Re: Zwróćcie uwagę na ten akapit 10.06.11, 08:50
          Już Ci wyjaśniam.
          Po pierwsze mieszkanie nie jest żadną "inwestycją". To jedno z dóbr konsumpcyjnych tyle, że jednostkowo drogie.
          Złotówka nie umacnia się po wzroście stóp bo ... kurs "także" zależy od stanu ekonomicznego i finansowego kraju. Resztę można sobie dośpiewać.
          • Gość: Damn Re: Zwróćcie uwagę na ten akapit IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 08:58
            Właśnie patrzenie na zakup mieszkania nie jak na typową inwestycje a jak na zwykłe dobro konsumpcyjne, jest największym błędem.

Ludzie myślą tylko o tym, jak kupić mieszkanie, nie myśląc co będzie dalej. Jak go sprzedać etc.
            • lava71 Re: Zwróćcie uwagę na ten akapit 10.06.11, 09:08
              Inwestycją może być łożenie na kulturę czy wykształcenie dzieci. Inwestycją może być zarywanie nocy na rzecz własnej firmy.
              Kupowanie góry cegieł i betonu z myślą o spekulacji to jest dopiero błąd. Media jednak tak długo używały słowa "inwestycja", że straciło ono swoje pierwotne znaczenie.
              Kiedyś hurtownie odzieży używanej sprowadzanej z jułesej nazywały się swojsko ciuchlandią
              albo z amierykańska "szmatszop". Teraz to są "Salony mody second hand".
              • Gość: Damn Re: Zwróćcie uwagę na ten akapit IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 09:11
                Nie chodzi o spekulowanie mieszkanami. Chodzi o zdroworozsądkowe podejście w myśl którego, mało kto za 30 lat będzie chciał mieszkać w mieszkaniu które kupił na kredyt.
                Spora część osób będzie chciała się pozbyć mieszkania, ale nie każda osoba o tym odpowiednio wcześniej pomyślała.
                • nikodem123 Re: Zwróćcie uwagę na ten akapit 10.06.11, 16:48
                  Dwóch nie mających pojęcia o ekonomii.

Oczywiście, że mieszkanie jest inwestycją i jak każda inwestycja musi podlegać ocenie ryzyka.

Mieszkanie jest inwestycją systematycznego inwestowania określonych kwot przez 30 lat. Brak płynności finansowej w tym czasie grozi stratą na inwestycji.

Zyski z inwestycji - mieszkanie następujące: wzrost wartości mieszkania oraz zyski z wynajmu. Kiedyś Ursynów to było zadupie, a teraz bardzo pożądana lokalizacja. Dzisiaj buduje się na zadupiu Białołeka.
    • Gość: dUDA Wypraszam sobie. Nie Polacy tylko idioci. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 08:37
      W życiu wziąłem kredyt studencki i komputer na raty. Reszta za gotówkę i oszczędności

ps.
      mam mieszkanie, auto, żonę i 34 lata.
      • Gość: Damn Re: Wypraszam sobie. Nie Polacy tylko idioci. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 08:39
        Rozumiem, że mieszkanie, auto i... żonę nabyles za gotowke i oszczędności ;)
        • Gość: dUDA Re: Wypraszam sobie. Nie Polacy tylko idioci. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 08:50
          nie do końca.
          Żeby nie oszczędności i gotówka, nie byłoby żony :D
          • lava71 Re: Wypraszam sobie. Nie Polacy tylko idioci. 10.06.11, 08:55
            Punkt dla Ciebie.
            • nikodem123 Re: Wypraszam sobie. Nie Polacy tylko idioci. 10.06.11, 17:29
              Dwóch ekonomicznych geniuszy. Bez pojęcia do czego służy kredyt.
      • lava71 Re: Wypraszam sobie. Nie Polacy tylko idioci. 10.06.11, 08:54
        hihi ... wybacz ale trochę rozbawiła mnie kolejność w jakiej napisałeś swoje "dobra" ;)
        • Gość: dUDA Re: Wypraszam sobie. Nie Polacy tylko idioci. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 09:14
          Brzmi śmiesznie, ale jednak tak jest. Późno się ożeniłem, żeby nie bujać się z kredytami.
          • plosiak Re: Wypraszam sobie. Nie Polacy tylko idioci. 10.06.11, 09:41
            Nie widzę związku. Nie można być z kimś nie biorąc kredytów i nie być jednocześnie małżeństwem ? Czy bez kilku zer na koncie małżeństwo jest skazane na klęskę ?
            • hit.and.run Re: Wypraszam sobie. Nie Polacy tylko idioci. 10.06.11, 12:59
              plosiak napisał:

> Nie widzę związku. Nie można być z kimś nie biorąc kredytów i nie być jednocześ
              > nie małżeństwem ? Czy bez kilku zer na koncie małżeństwo jest skazane na klęskę
              > ?

Plosiak jak to nie widzisz zwiazku ? Przeciez zwiazek jest taki ze ty kupiles mieszkanie w ktoryms tam roku przed banka i w zwiazku z tym jestes specem od zakupu mieszkan ?

Teraz zwiazek jest chyba wyrazniejszy.
      • Gość: Wiking Re: Wypraszam sobie. Nie Polacy tylko idioci. IP: *.qliktech.com 10.06.11, 11:04
        (zart) Jak tak sie odslaniasz to powiedz jeszcze gdzie mieszkasz i skad miales oszczednosci na mieszkanie i woz?
        Niemniej zarty na bok ciezko w PL na mieszkanie i woz zarobic w ciagu 10 lat i tyle odlozyc zeby starczylo.

Kredyty sa dla osob odpowiedzialnych, wiecej kazdy instument kredytowy od najprostrzego karty kredytowej po kredyt hipoteczny.
        Dwa osoby majetne maja latwiej bo ponosza mniejsze ryzyko zaciagajac kredyt.
        Myslec za siebie! W tym sie z toba zgadzam
    • Gość: gr_di I tak właśnie działa nowy, cudowny system IP: *.devs.futuro.pl 10.06.11, 08:49
      neoliberalnego kapitalizmu. Najpierw się w ludziach rozbudza lęki i potrzeby, a potem podsuwa się im lichwiarskie rozwiązania aby te lęki mogli wyciszyć, a wmówione im potrzeby zaspokoić. To nie banki, to zwychła paskudna lichwiarska mafia, której nasze państwo stworzyło idealne warunki do prowadzenia lichwiarskiej działalności. Często zastanawiam się, czy nasze władze od 1989 roku są tak głupie, tak zaślepione przebrzmialym neoliberalnym mitem, z którym świat właśnie się żegna, czy też tak cyniczne i skorumpowane... Faktem jest, że w 1989 roku wybraliśmy taki a nie inny model kapitalizmu i tym samym staliśmy się zakładnikami tego chorego, zdehumanizowanego systemu. Za głupotę się płaci. Mogliśmy wybrać model europejski, ale woleliśmy american dream, który łatwo zamienia się w koszmar.
      • lava71 Re: I tak właśnie działa nowy, cudowny system 10.06.11, 08:59
        Hmm... przy naszej mentalności chyba każdy model się załamuje.
        My nawet nie mamy modelu amerykańskiego bo tam prawo jest prawem. Zarówno biedak jak i miliarder mogą wylądować w tym samym więzieniu i tak samo schylać się po mydełko.
        U nas prawo jest dla hołoty ... elyty stoją ponad nim.
        • nikodem123 Re: I tak właśnie działa nowy, cudowny system 10.06.11, 17:25
          W USA jest prawo?! Żart najlepszy, jaki słyszałem!!!!

12 kretynów z ulicy osądza o winie!

Wystarczy odegrać telenowelę (soap operę), aby ich przekonać!
      • Gość: olo Re: I tak właśnie działa nowy, cudowny system IP: 151.59.19.* 10.06.11, 08:59
        >Faktem jest, że w 1989 roku wy
        > braliśmy taki a nie inny model kapitalizmu i tym samym staliśmy się zakładnikam
        > i tego chorego, zdehumanizowanego systemu. Za głupotę się płaci.

Nikt takiego systemu wcale nie wybierał, został wprowadzany przewrotnie.

Ludzie wyraźnie mówili: "socjalizm tak wypatrzenia nie" i takie były postulaty.
        żadne z nich nie zostały spełnione.
      • Gość: Damn Re: I tak właśnie działa nowy, cudowny system IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 09:09
        Banki to pikuś... Znacznie większy hardcore jest z Providentami etc. Jeśli ktoś bierze kredyt konsumpcyjny w banku, to jeszcze znaczy, że ma jakieś zarobki.

Znacznie gorzej jest z ludzmi, którzy są przyparci do muru i zadają się z Providentami itp.
      • Gość: Edek Re: I tak właśnie działa nowy, cudowny system IP: 80.54.33.* 10.06.11, 09:10
        O jakim neoliberalizmie mówisz/piszesz, skoro cały czas mamy komunizm: www.youtube.com/watch?v=c-8YsI7IkqM&feature=player_detailpage#t=179s
      • bogucjusz Nie masz cienia zarysu zielonego pojęcia... 10.06.11, 10:06
        o liberalizmie i neoliberalizmie
        • myslacyszaryczlowiek1 Re: Nie masz cienia zarysu zielonego pojęcia... 10.06.11, 14:52
          Ktoś tam wyżej coś mądrego napisał o tym waszym liberaliżmie i ideologiach, nie chce mi się szukać, ale trzeba być zidiociałym ideologiem aby w coś takiego wierzyć.
    • arahat1 jeden wielki pojeb: aby zyc jak czlek a nie zwierz 10.06.11, 09:03
      w norze mlodzi biora kredyty..czytajac niektore wypowiedzi mam widzenie debilow siedzacych za kompem przy cycku mamusi/...
      • Gość: klasyk Re: jeden wielki pojeb: aby zyc jak czlek a nie z IP: *.nyc.res.rr.com 10.06.11, 09:11
        Lepiej siedzieć przy cycku mamusi niż w więzieniu za długi.
        • Gość: Damn W Polce nie można pójść do więzienia za dlugi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 09:33
          W Polsce w praktyce nie można iść do więzienia za długi.

Od razu mówię, że:
          - W przypadku nie placenia alimentów, przez osobe, ktora ma prace, mozna isc do wiezienia za uchylanie sie z obowiązku łożenia na dzieci

Mozna isc do wiezienia za wyludzenie kredytu, np. gdy podalo sie falszywe dane lub cos zatailo.

• Gość: dkw Re: jeden wielki pojeb: aby zyc jak czlek a nie z IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 09:49
        Ale znaczna część tych "debili" to również cwaniaki, którzy wyznają jedną zasadę; "a co mi
        q-wa zrobią, najwyżej posadzą a rodziną zajmie się pomoc społeczna. To to samo co: "a wezmę sobie zwolnienie lekarskie". Polska to biedny kraj zamieszkały przez bogate społecze-
        ństwo, jeżdżące 19 mln samochodów, odpoczywające w ciepłych krajach ( 4-5 mln) i budujące
        już nie domki jednorodzinne, ale wille i pałace (setki tysięcy). Nie widać również spadku ilości
        jeżdżących samochodów, pomimo rosnących cen paliw. Takich przykładów są dziesiątki, tym
        również na "biednych wsiach".
    • Gość: Ja Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytów ... IP: 91.209.116.* 10.06.11, 09:10
      Jaka znowu pomoc? Łapy precz od pieniędzy podatników! Jak ktoś nie ma mózgu i bierze kredyt/kredyty, którego/których potem nie jest w stanie spłacać, to jego problem a nie nasz wspólny. Zlicytować majątek (o ile jeszcze jakiś jest), zatrudnić do jakichś prac za friko, niech odpracuje, niech pożyczy od rodziny (o ile ktoś takiemu jeszcze pożyczy) itp. itd. Swoją drogą jestem ciekaw kto normalny daje rodzinie, której dochód na osobę nie przekracza 500zł kredyt o wartości powyżej 50tys. zł. Takim też można się przyjrzeć, bo pewnie im zależy tylko na prowizji od udzielonego kredytu a spłacalność ich w ogóle nie obchodzi.
    • Gość: stary A kto zabronił biedakom bogato żyć? Pożyli i IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.11, 09:12
      wystarczy.

Czemu maja służyć takie artykuły? Mamy współczuć komuś kto ma zgrubienie szyjne zamiast głowy?

MWzWM muszą się nauczyć , że "oszczędnością i pracą narody się bogacą" a nie apartamentami na kredyt na który nie stać.
    • tomekjot Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó 10.06.11, 09:22
      A pracodawcy grzmią że zarabiamy za dużo i nie trzeba podnosić minm. wynagr.
      • nchyb Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó 10.06.11, 10:40
        A Ty Tomkujot dalej naiwnie wierzysz, że płaca minimalna ma wpływ na wysokość rzeeczywistych zarobków i jej podwyższenie wpłynie na wzrost dochodów? O święta naiwności. Płaca minimalna służy jedynie podwyższaniu podatków i podatków do zusu nazywanych składkami. Od wyższej płacy minimalnej, wyższe podatki. Na dochody wpływ zerowy...
    • Gość: Aspa Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytów ... IP: 89.204.225.* 10.06.11, 09:36
      "Według Dariusza Filara, członka Rady Gospodarczej przy premierze, źródłem wzrostu liczby osób mających problemy finansowe z powodu dużej liczby kredytów jest duży udział pożyczek konsumpcyjnych w ogólnej liczbie pieniędzy, które banki pożyczyły klientom."

To pan Filar dokonał trafnej analizy problemu. Szkoda, że nie poszedł krok dalej i nie zanalizował, z jakiego powodu struktura kredytów jest w Polsce akurat taka i do tego jakże odmienna od tej w Europie?
      Otóż ja w tej mitycznej Europie mieszkam od lat i znam odpowiedź: moja cotygodniowa pensja wystacza na utrzymanie rodziny (wliczając w to rozrywkę) i pozwala odłożyć niewielką sumę na koncie. W efekcie, gdy mam jakąś specjalną potrzebę, to zawsze mam własne zasoby gotówki. Jeśli wymagana suma jest większa niż kilka tysięcy Euro, mam kartę kredytową, którą mogę się na krótko wspomóc. I mówię tu o "zaskurniakach", bo jest też konto oszczędnościowe, którego się w takich sytuacjach nie rusza. Zatem w naszych rodzinnych dyskusjach słowo kredyt pojawiło się wraz z pomysłem na zamianę wynajmowanego domu na nasz własny.
      W Polsce miesięczna pensja wielu osób (i nie ma tu na myśli rzutkich, odpornych na stres i nastawionych na sukces sprzedawców wiodących makaronów z dynamicznych międzynarodowych korporacji, którzy zarabiają nieźle pracując jak niewolnicy 20 godzin na dobę), wystarcza na zaspokojenie elementarnych potrzeb (żywność, czynsz, rachunki) bez szans na oszczędzanie. Zatem gdy zepsuje się samochód, telewizor albo zbliża nowy rok szkolny, ludzie ci muszą brać kredyty konsumenckie. Gdy mojej żonie potrzeba nowej kuchenki mikrofalowej do kuchni to bierze kartę płatnicżą i jedzie kupić kuchenkę, z pełną świadomością, że wydatek 120 euro z konta nie stanowi problemu. Gdy jej siostra, mieszkająca w Polsce potrzebuje nową kuchenkę (lepszej marki, bo no name z tesco się rozpadło po 8 miesiącach), bierze ją na raty, bo dodatkowych 400 zł w budżecie na dany miesiąc nie wciśnie...
      • plosiak Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó 10.06.11, 09:48
        Generalnie masz sporo racji. Ale nie ma sposobu, by w 20 lat transformacji nadgonić straconych co najmniej kilka dekad do państwa zachodnich. Gdy mieszkałem w UK to zwykli pomocnicy budowlańców zarabiali tyle, że było ich stać na wynajęcie mieszkania, normalne funkcjonowanie, zabawę i mogli coś odłożyć.

Na całe szczęście w Polsce jest coraz więcej osób, które mogą sobie kupić opisaną przez Ciebie kuchenkę bez oglądania się na wydatki w przyszłym miesiącu.
      • nannek Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó 10.06.11, 09:49
        Gość portalu: Aspa napisał(a):
        > To pan Filar dokonał trafnej analizy problemu. Szkoda, że nie poszedł krok dale
        > j i nie zanalizował, z jakiego powodu struktura kredytów jest w Polsce akurat t
        > aka i do tego jakże odmienna od tej w Europie?

Dokładnie tak jest 75% i 87% rodzin nie odłożyło nawet złotówki.
        Zyją na styk a raczej poniżej bo BRAKUJE IM im 500-2000zł MIESIĘCZNIE.

A o tym sza
        • Gość: dkw Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 09:58
          Nannek, wybaczam Ci bo nie wiesz co mówisz. Ammen.
          • nannek Re: Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytó 10.06.11, 10:14
            Gość portalu: dkw napisał(a):
            > Nannek, wybaczam Ci bo nie wiesz co mówisz. Ammen.

Sam sobie wybacz swoją ignorancje.
            Ja opisuje FAKTY...

--------------------------------
            W 1980r poniżej minimum socjalnego żyło w Polce marginalne 5%
            W 1989r po rewoltach i strajkach paraliżujących wszystko tylko 15%
            W roku 2004 rekordowe 60%
            W obecnych wspaniałych czasach większa większość 70% !!!!

Ba.... te 70% to już po ucieczce 3mln z nędzy i po zaniżeniu minimum 2 krotonie na 800zł.
            800zł to ma być minimum wystarczające na normalne funkcjonowanie mieszkanie itp.
            To jest poniżej nędzy a nie minimum socjalne.

Wraz z wzrostem nędzy pięknie skorelował się spadek dzietności i osiągnął prawie najniższy pozom na świecie.

pl.wikipedia.org/wiki/Bieda
            """Mimo że w 2004 roku PKB w Polsce wzrósł o 5,3%, większość wskaźników ubóstwa uległa pogorszeniu. Według GUS w zeszłym roku poniżej minimum socjalnego żyło prawie 60% Polaków. W 2003 roku było to 59%, w 2002 58%, w 2001 57%, w 1996 47%, a w 1989 wskaźnik ten wynosił tylko 15%.""""

www.bankier.pl/wiadomosc/Polski-Indeks-Nedzy-najwyzszy-od-pieciu-lat-2331472.html
            """2011-05-02
            Polski Indeks Nędzy najwyższy od pięciu lat
            Mimo względnie wysokiej dynamiki PKB i rosnących obrotów sieci handlowych realna sytuacja ekonomiczna Polaków ulega systematycznemu pogorszeniu. Na wiosnę polski Indeks Nędzy osiągnął najwyższą wartość od 2006 roku, przecząc oficjalnie głoszonej propagandzie sukcesu."""

----------------------------------------------
            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80353,4968341.html
            Aż 77 proc. polskich rodzin nie posiada żadnych oszczędności pieniężnych

wyborcza.biz/biznes/1,100969,9175737,_Rz___Polacy_bez_oszczednosci.html
            Dwie trzecie Polaków nie odłożyło w ubiegłym roku ani złotów

Obecnie oszczędzających jest sporo mniej (spadające zarobki realnie)

niezalezna.pl/10861-polacy-bez-oszczednosci
            Przeciętny łączny miesięczny dochód netto rodzin z dziećmi wynosi 2 tys. 876 zł. W najlepszej sytuacji pod względem finansowym są rodziny z jednym dzieckiem - ich średni dochód to 2 tys. 975 zł. Gospodarstwa z 2 dzieci osiągają miesięcznie dochód w wysokości 2 tys. 865 zł, zaś z 3 dzieci - 2 tys. 552 zł. W najtrudniejszej sytuacji materialnej są rodziny z 4 i więcej dzieci - ich średnie miesięczne zasoby finansowe są najniższe - 2 tys. 191 zł.

A teraz podziel te 2800zł na 4 osoby?
            I co ci wychodzi 700zł czyli sporo poniżej minimum socjalnego 850zł
            Nawet jeśli podzielisz na 3 czyli 930zł na osobę daje NĘDZE I PONIŻEJ MINIMUM.

-------------------------------
    • quiconque Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytów ... 10.06.11, 09:44
      ci co dali tyle kredytów( ???) to niech sobie teraz sami spłacają Ja nie żyje ponad stan i kredytów nie biore Tym bardziej nie mam zamiaru spłacać za innych !
    • Gość: mirka Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytów ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.06.11, 10:08
      banki na siłę wciskają ludziom kredyty, więc niech się martwią jak je odzyskać
    • alboalboalbo Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytów ... 10.06.11, 10:12
      Państwo oczywiście nie powinno wyręczać kredytobiorców w spłacie ich prywatnych kredytów. Po to została stworzona instytucja ubezpieczenia kredytu np. od utraty pracy, itp.
      Jednak Państwo powinno stworzyc takie warunki do życia, aby ludzie mogli normalnie funkcjonować, tj m.in. miec możliwośc zaciągania i spłacania kredytów kiedy tylko przyjdzie im na to ochotoa.
    • pieniadzezrobsam Jak się euro wysypie, to frank będzie po 5 pln 10.06.11, 10:19
      Frank, funt brytyjski, dolar kanadyjski to będą waluty, które znacznie zdrożeją, gdy Grecja, Portugalia i Hiszpania (a może też Włochy?) zrestrukturyzyją swoje długi. Szczęście w nieszczęściu dla krdytobiorcch w CHF, że nasza waluta też się może trochę wzmocnić wobec euro, co zniweluje odrobinę wzrost ceny franka

..............

pieniadzezrobsam.blogspot.com/
    • Gość: elel Kredyty we frankach - problemem? IP: 194.29.155.* 10.06.11, 10:20
      Sam brałem kredyt we frankach przy cenie 2,18.
      I co? - teraz mam ratę o 500 zł niższą niż było to w wyliczeniach bankowych.
      Bo cena franka wzrosła o połowę ale za to oprocentowanie spadło prawie do zera. Ja mam 0,11% :).
      Nie będę nawet porównywał tego z tym ile bym płacił gdybym wziął kredyt w złotówkach - gdzie oprocentowanie cały czas rośnie.

Jedyny mankament to wartość kredytu - już prawie dwa razy przekracza cenę nieruchomości - jak bank każe mi zrobić nową wycenę to będę miał przechlapane (a zgodnie z umową może to roić co 3 lata)
      • nannek Re: Kredyty we frankach - problemem? 10.06.11, 10:30
        Gość portalu: elel napisał(a):
        > Sam brałem kredyt we frankach przy cenie 2,18.
        > I co? - teraz mam ratę o 500 zł niższą niż było to w wyliczeniach bankowych.
        > Bo cena franka wzrosła o połowę ale za to oprocentowanie spadło prawie do zera.
        > Ja mam 0,11% :).

Halo geniuszu inwestycyjny :-)

A sprawę sobie zdajesz ze te 0,11% to jest o już 41x mniej od Polskiego WIBOR-u 4,5% jutro 5%.
        Czyby inflacja w Polsce wynosiła 50x tyle ile w Szwajcarii?

Jak myślisz geniuszu, jak długo potrwa ta sytuacja nienaturalna.
        Inflacja w Szwajcarii to 1,5% więc oprocentowanie powinno być na 2.1 %

A dla ciebie to oznacza wzrost z 0,11% do 2,1% 20X DWUDZIESTOKROTNY

I jak? dalej ci wesoło?

• Gość: Damn Re: Kredyty we frankach - problemem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 10:40
          I tu jest największy problem, że ludzie brali kredyt we franku nie wiedząc jakie są jego wady i zalety. Nie patrząc w przyszłość.

Kredyt we franku może być bardzo opłacalny, ale trzeba wiedzieć jakie ma ograniczenia i czy ryzyko jakie niesie nam odpowiada.

• Gość: antyHipokryta Re: Kredyty we frankach - problemem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 12:45
            "I tu jest największy problem, że ludzie brali kredyt hipoteczny nie wiedząc jaki
            e są jego wady i zalety. Nie patrząc w przyszłość."

poprawilem cie
      • Gość: Damn Re: Kredyty we frankach - problemem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 10:35
        A to bardzo ciekawe, co piszesz...

Skoro brałeś kredyt we franku po 2,18, to albo to bylo w polowie 2008 albo na początku 2009.

Piszesz, że masz oprocentowanie kredytu równe 0,11%, to ciekawe, jak samo LIBOR 3-miesięczny wynosi obecnie 0,18% Rozumiem, że masz marżę -0,07%???

To jakie masz oprocentowanie kredytu (RRSO - rzeczywistą roczną stopę oprocentowania)?
        Myślę, że daaaaleką od 0,11%.

Problem będziesz mial wtedy, gdy będziesz musiał/chciał sprzedać mieszkanie, co będzie się wiązalo ze spłatą kredytu.

• Gość: Pan Re: Kredyty we frankach - problemem? IP: *.ipgum.pl 10.06.11, 10:53
        > Sam brałem kredyt we frankach przy cenie 2,18.
        liczyłeś na zarobek na dalszym spadku ? chciałeś cwaniaku Pana Bankiera wycyckać ?
    • jogibaboo Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytów ... 10.06.11, 10:25
      Banki wciskają kredyty byle łachom bez sprawdzenia ich wierzytelności...
    • Gość: bioder65 Jest ich aż 80 tys.! Mają po dziesięć kredytów ... IP: *.olsztyn.mm.pl 10.06.11, 10:39
      dać idiotom jedenasty kredyt na linę i niech się wywieszają
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka