Dodaj do ulubionych

Polska 2015. My, emeryci

22.08.11, 07:38
Jeżeli nie chcesz stracić nie przekazuj wszystkich pieniędzy ZUS-owi tylko wybierz sobie ubezpieczyciela emerytalnego. Umów z nim uczciwe korzystne warunki, a ZUS-owi przekaż tylko tę część składki, która służy zaspokojeniu potrzeb bieżących emerytów z pierwszego portfela. Możesz tę część nazwać podatkiem emerytalnym, bo takim jest w istocie. Reszta jest jednak Twoja. Prawo nie może Ci nakazać postępowania z Twoimi własnymi pieniędzmi. Oprzyj się na prawie i zakwestionuj ustawę emerytalną i przepisy o pobieraniu składek choćby w trybunale konstytucyjnym. Prawo może nakazać Ci ubezpieczyć się emerytalnie, ale nie może wskazywać ubezpieczyciela i pośredników. Pamiętaj, To są Twoje pieniądze i podlegają ochronie konstytucyjnej jak wszystkie Twoje dobra.
Nie możesz tego zrobić ze względu na przepisy? To zmieniaj przepisy. Działaj. Naciskaj. Zakładaj Obywatelskie Komitety Inicjatywy Ustawodawczej. Usuwaj przeciwności dla własnej przyszłości. Molestuj swojego posła, aż wystąpi w Twoim imieniu, bo będzie miał Cię dość.
Obserwuj wątek
    • Gość: zxvxcvzvz Emerytury nie będzie IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.11, 07:57
      "Co miesiąc oddaję państwu jedną piątą tego, co zarabiam" skoro oddajesz to nie ma co oczekiwać zwrotu, żaden urzędas nie zwróci tego co zabrał.
    • z.potocki Polska 2015. My, emeryci 22.08.11, 08:08
      W roku 1997 wykupiłem polisę Na życie w Comercial Union (dzisiejsza AVIVA). Perspektywy przedstawione przez doradcę (czytaj naganiacza, albo poszukiwacza frajerów) były wręcz niebiańskie.
      Już najdalej po 10 latach wartość polisy zrównoważy wartość wpłaconych składek, a po kolejnych 5-ciu podwoi. Nic tylko wpłacać i czekać na piękną i bogatą przyszłość. Prawda niestety jest o wiele, wiele bardziej prozaiczna i brutalna. Właśnie stuknęło 16 a wartość polisy wacha się w granicach 70% wkładu!!! Tak przy okazji, to kamyczek do ogródka tych hurra optymistów co to walczyli za zatrzymaniem pełnych 7,2 % składki emerytalnej w OFE podając jako argument że oni zarządzają lepiej (hahahaha…). Nie dyskutuje z innymi argumentami.
      A teraz już perełka. Jeśli mnie nie oszukują, to żyjemy w XXI wieku, wieku przekazu elektronicznego w którym to sprawne cywilizacje społeczne głosują przez internet, a operacje bankowe już za parę miesięcy będą wykonywane w czasie rzeczywistym. I w tym to wieku Aviava proponuje mi kontakt z obsługą za pomocą poczty (i do tego Poczty Polskiej – najbardziej znienawidzonej instytucji państwowej). W dniach kiedy giełda leci na przysłowiową mordę z minuty na minutę, ja mam wysłać zlecenie zmiany „aktywów” na papiery bezpieczne, przy pomocy poczty! Zaznaczam że taką informację uzyskałem od „dyrektora” oddziału Avivy w Gdańsku. Myślałem że się przewrócę. Oczywiście poinformowano mnie przy okazji że istnieje możliwość wystąpienia z wnioskiem o dostęp przez internet , i oczywiście tak też zrobiłem, ale (jak przewidywałem)” proces” udostępniania trwa już miesiąc i „…końca nie widać”
      Jeszcze raz, w oddziale w dużym wojewódzkim mieście, oni nie są w stanie dokonać operacji on-line! Tylko poczta. No więc wysłałem. W piątek 05-08-2011. Dotarło (PRIORYTETOWYM z Gdańska do Warszawy) w Środę 11-08-2011. No… zajefajnie. Cały spadek giełdy dopisany do mojego konta.
      AVIVA doskonale wie jak działa Poczta Polska i dlatego wymyśliła sobie taki sposób komunikacji. Mogą robić co chcą i zwalić wszystko na Pocztę!
    • leszekkrzysztof Polska 2015. My, emeryci 22.08.11, 10:57
      Proponuję dodać taki wariant reformy: stworzyć możliwości decydowania o (własnych) środkach emerytalnych. Niektóre korzyści: zmniejszenie kosztów biurokracji emerytalnej, uwolnienie od konieczności wiary w argumenty, wyliczenia, itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka