Gość: Jarek z Wrocławia 2mln potencjalnych kupców wyemigrowało za pracą !! IP: 79.139.99.* 01.09.11, 13:15 Większość młodych wyjechała z durnej Polski za granicę tam mają pracę, zakładają rodziny, rodzą dzieci i na pewno do tego syfu już nie wrócą !! Tak , że deweloperzy "TO SE NE WRATI " popytu na mieszkania już nie będzie jak kiedyś !! Ponad 2 mln rodaków już wyjechało !! Więc kto kupi te wasze mieszkanka ?? Emeryci już maja i nie mają za co ich utrzymać z powodu panującej drożyzny !! Teraz to jeszcze będzie trochę ruchu na rynku wtórnym wyłącznie bo to zawsze trochę taniej !! Bedzie jeszcze gorzej bo nie ma już komu pracować na obecnych emerytów !!!!! Tak tuskomatołki rządzą tą republiką bananową !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Chybione IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 14:06 Tuskomatołki? A za czyich rządów wyjechało 2 mln Polaków? Za rządów PiS. A kto zainicjował program RnS? Rząd PiS. Gdzie szukać matołków zatem?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawian gdzie oferują tańsze mieszkania IP: *.171.115.246.static.crowley.pl 01.09.11, 14:12 Szukasz mieszkań w niższej cenie? W najbliższą sobotę, 3 września w Ząbkach odbędą się pierwsze lokalne targi mieszkań. Targi odbędą się ma dwóch inwestycjach: osiedle Orla II przy ul. Poniatowskiego 14 oraz na os. Powstańców inwestycja znajduje się przy ul. Powstańców 45 w Ząbkach. Wstęp wolny W ofercie znajdą się najbardziej poszukiwane metraże mieszkań jedno- i dwupokojowych. Na targach nie zabraknie atrakcyjnych promocji m.in. garaż gratis, bony na wykończenie mieszkania do kwoty 15 tys. zł lub darmowy czynsz. Odpowiedz Link Zgłoś
pijak.i.zlodziej Re: Chybione 01.09.11, 14:17 >A kto zainicjował program RnS? Rząd PiS. Ty musisz byc czolowym Tuskomatolkiem. Jak bys wiedzial cokolwiek to wiedzialbys ze za PiS ten program byl zupelnie nieznaczacy i wrecz wymuszal na deweloperach obnizke cen (chociaz wiele nie zdzialal bo byl boom na nieruchomosci wtedy). Natomiast drastyczna podwyzke limitow dzieki czemu lapaly sie na nia nawet drogie nieruchomosci zafundowalo PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Chybione IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 14:32 Drastyczną to może nie, bo wcześniej jeszcze PIS podniósł (do 1.3), ale nie ma się co licytować, obie partie siebie warte są... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jura Mieszkań więcej niż kupujących. Ceny mogą jeszc... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 13:25 Co znaczy "nie chcą"? Nie mają za co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocur Edward Re: Mieszkań więcej niż kupujących. Ceny mogą jes IP: *.polpak1.nat.pcnet.com.pl 01.09.11, 14:35 > Co znaczy "nie chcą"? Nie mają za co. no tak. ale ci, co mają za co, też nie chcą :))) Odpowiedz Link Zgłoś
m2rket Mieszkań więcej niż kupujących. Ceny mogą jeszc... 01.09.11, 13:40 nie wiem czy ceny wzrosna czy spadna ale ta ciagla pisanina i gdybanie czy bedzie tak czy inaczje jest denerwujaca. Jak ktos sie spodziewa za kupi mieszkanie za darmo to nie wiem czy zycia mu starczy na czekanie na okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixi a te ceny spadają i spadają... IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 13:59 Odkąd myślę nad kupnem mieszkania, a jest to już ze 3 lata (od wybuchu kryzysu i autentycznej przeceny!!!), chodzę, pytam, negocjuję wstępnie i sporo czytam na ten temat, również red. Wielgo, który w każdym swoim tekście ogłasza kolejny spadek sen mieszkań. Wg niego ceny mieszkań od tych 3 lat stale spadają i spadają, są coraz niższe i niższe, z miesiąca na miesiąc, z kwartału na kwartał... Ale oczywiście nic takiego nie ma miejsca. Mniej więcej od półtora roku ceny już lekko rosną,a jeśli nie rosną to np. nie można już liczyć na gratis w postaci strzeżonego miejsca parkingowego na 5 lat (które oferowano mi 2 lata temu właśnie gratis). Dodam, że kilka mieszkań, w budynkach którymi się interesuję od tych 3 lat ciągle stoi puste i mają wywieszony ogromny baner reklamowy o "promocji", lokatorów czyli świateł w oknach jednak stale przybywa. Doniesienia o ciągłym spadku cen mieszkań to Wielgo Bujda! Owszem, statystyka może wykazać w ostatnim kwartale spadek "transakcyjny" średniej ceny metra, ale to dlatego, że wszyscy, którzy chcieli kupić właśnie TE TANIE MIESZKANIA rzucili się do zakupu w tym kwartale, bo tylko TE TANIE wchodzą do programu "Rodzina na swoim", który właśnie się skończył. To normalne zjawisko! Nie ma nic wspólnego ze spadkiem cen mieszkań, tylko z większym udziałem mieszkań najtańszych w ogólnej liczbie transakcji. Matematyka, panie Wielgo, prosta matematyka i trochę psychologii "ostatniego dzwonka"!!! ŚREDNIA cena transakcyjna uległa obniżeniu, bo większość mieszkań sprzedanych w tym kwartale to były najtańsze mieszkania wchodzące do programu "Rodzina na swoim". Odpowiedz Link Zgłoś
pijak.i.zlodziej Re: a te ceny spadają i spadają... 01.09.11, 14:19 Gość portalu: pixi napisał(a): > Doniesienia o ciągłym spadku cen mieszkań to Wielgo Bujda! > Owszem, statystyka może wykazać w ostatnim kwartale spadek "transakcyjny" średn > iej ceny metra, ale to dlatego, że wszyscy, którzy chcieli kupić właśnie TE TAN > IE MIESZKANIA rzucili się do zakupu w tym kwartale, bo tylko TE TANIE wchodzą d > o programu "Rodzina na swoim", który właśnie się skończył. To normalne zjawisko > ! Nie ma nic wspólnego ze spadkiem cen mieszkań, tylko z większym udziałem mies > zkań najtańszych w ogólnej liczbie transakcji. Matematyka, panie Wielgo, prosta > matematyka i trochę psychologii "ostatniego dzwonka"!!! ŚREDNIA cena transakcy > jna uległa obniżeniu, bo większość mieszkań sprzedanych w tym kwartale to były > najtańsze mieszkania wchodzące do programu "Rodzina na swoim". Ze zacytuje klasyka forumowego : "Jak tam dzien w biurze sprzedazy" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kes Re: a te ceny spadają i spadają... IP: 212.63.234.* 01.09.11, 14:32 A jednak cos jest w tym co on mowi... Juz od 3 lat mowi sie o spadkach i wciaz ich nie widac. Bo te kilka procent od 2008 roku trudno nazwac spadkami. Mimo tego ze przemawiaja za nimi racjonalne argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: a te ceny spadają i spadają... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 14:37 Gdybym się nie interesował, to bym uwierzył... Ale chcąc kupic mieszkanie od dłuższego czasu (a w zasadzie zamienić mniejsze na większe), to rozglądałem się. Na przełomie 2007-2008 miałem ceny w okolicach 5 tys/mkw i o negocjacjach nigdzie nie było mowy, jakiś rok temu kupiłem w okolicy 3.7 za metr kwadratowy. więc jesli nie jest to przecena, to ja nie wiem jak to nazwać. Inflacji już nawet nie doliczam, choć też należałoby.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kes Re: a te ceny spadają i spadają... IP: 212.63.234.* 01.09.11, 16:49 A w jakim miescie mozna kupic mieszkania za 3.7 za metr kwadratowy? Ja pisalem o Poznaniu, w ktorym ciezko znalezc cos ponizej 5500. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: a te ceny spadają i spadają... IP: *.toya.net.pl 01.09.11, 17:53 Ja kupowałem w Łodzi - niedaleko centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: a te ceny spadają i spadają... IP: *.173.22.16.tesatnet.pl 01.09.11, 18:08 Ja jestem z Poznania i łatwo znalezc ponizej 5500. Klamiesz wiec :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: a te ceny spadają i spadają... IP: *.173.22.16.tesatnet.pl 01.09.11, 18:08 W mojej okolicy wybudowali apartamentowiec - koszmarek.Cena na dzien dobry 9,5k za m2. Po jakims czasie spadla do 6k za m2 a obecnie jest na poziomie 4,9k za m2. poniewaz budynek jest brzydki jak chol..ra to i tak niewiele osob tam sie wprowadziło. W ciągu 2 lat spadek cen o 50% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kes Re: a te ceny spadają i spadają... IP: 212.63.234.* 01.09.11, 18:18 Pewnie mowisz o 'Tarasach Warty'. Faktycznie, paskudne bloczysko wiec ten przyklad mnie nie przekonuje. Jakies inne przyklady mieszkan w rozsadnej lokalizacji za mniej niz 5500? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pax Re: a te ceny spadają i spadają... IP: *.com 01.09.11, 16:22 A jaka może być tego przyczyna? Red. Wielgo nie ma mieszkania, zamierza je kupić, więc skoro ma władzę w postaci kreowania waszych (i deweloperów) wyobrażeń o rynku mieszkań, to czemu tego nie robić? Jako dziennikarz wyborcza.biz zarabiający 3,5 netto też bym znalazł 10 firm chętnych się reklamować w tekście i opowiadać o swoich "badaniach" jak to ceny spadają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwniak Szybko bo zabraknie, mrówkowce wawa w cenie willi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 14:08 w hiszpani nad morzem gdzie lato 9 miesiecy i zarobiki 3x takie, szybko okazja! Odpowiedz Link Zgłoś
polinfor Mieszkań więcej niż kupujących. Ceny mogą jeszc... 01.09.11, 14:38 Znów mowa o rynku nowych mieszkań. Przy tych cenach jakie dyktują developerzy to mnie ani trochę nie dziwi brak nabywców. Mieszkania z rynku wtórnego można kupić nawet za połowę tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupiłem nowe Re: Mieszkań więcej niż kupujących. Ceny mogą jes IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 16:15 to nie prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
bratstrach Mieszkań więcej niż kupujących. Ceny mogą jeszc... 01.09.11, 15:06 W PL można mieszkanie kupić chyba tylko jako spadek po dziadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxx Re: Mieszkań więcej niż kupujących. Ceny moga? IP: 173.233.209.* 01.09.11, 16:46 W Polsce ceny mieszkan wciaz sa GRUBO zawyzone - moze nieco inaczej wyglada to w oczach roznych gazecianych "ekspertow" oraz pospolitych naganiaczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maras Mieszkań więcej niż kupujących. Ceny mogą jeszc... IP: *.access.telenet.be 01.09.11, 15:43 Za parę lat Polacy będą więcej zarabiać ( a mieszkania i tak są cenowo Europejskie , więc jak droższe jeszcze mogą być ?) Może opłaca się nie spieszyć ,pomieszkać jakoś i oszczędzić . A mieszkanie kupić za rozsądną cenę ,realna do zarobków . Tak jak teraz być powinno. Ale ktos musi spłacać kredyty i pensje DEWELOPERA . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocur Edward Re: Mieszkań więcej niż kupujących. Ceny mogą jes IP: *.polpak1.nat.pcnet.com.pl 01.09.11, 16:20 > Za parę lat Polacy będą więcej zarabiać ( a mieszkania i tak są cenowo Europejs > kie , więc jak droższe jeszcze mogą być ?) ciekawe, na razie zarabiają coraz mniej :)))) a za parę lat będzie jeszcze gorzej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxx Re: Mieszkań więcej niż kupujących - i tak bedzie! IP: 173.233.209.* 01.09.11, 17:37 "Za parę lat Polacy będą więcej zarabiać" I oto kolejne pobozne zyczenia na forum GW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berliner Mieszkań więcej niż kupujących. Ceny mogą jeszc... IP: 79.162.123.* 01.09.11, 16:25 jedzcie ludzie do berlina, najlepiej na 2-3tyg, pochodzcie po tym miescie, po roznych dzielnicach moze dotrze do was jak moze wygladac normalne miasto. jezeli tam jest bieda to warszawa jest mega slumsem! tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plebejusz Mieszkania nie dla Polaków IP: *.wszmijo.edu.pl 01.09.11, 16:30 Polacy nie kupują, bo Polacy nie mają za co. Kaczyńscy z Tuskiem podwyższyli zarobki (i mozliwości zarobków) i obniżyli podatki tylko tym, którzy już mieli , co trzeba. Bo "oni tworzą miejsca pracy". Ile miejsc pracy stworzył za własne pieniądze Balcerowicz, Lewandowski, Buzek, Belka, HGW, Gomułka, Lewicka i samorządowcy na kilku etatach? No, ile??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxx Re: Mieszkań więcej niż kupujących... IP: 173.233.209.* 01.09.11, 16:48 Czy 'zastepca kierownika' tez nalezy do bandy pospolitych zlodziajaszkow (w Polsce nazywanych dumnie "deweloperami")??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella_kalisz Mieszkań więcej niż kupujących. Ceny mogą jeszc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 17:10 Ech życie.... Teoretycznie jest nas dwoje..... zarabiamy średnio 3500 na rękę razem, no ale niestety na kredyt na mieszkanie nas nie stać..Czemu???? Bo jest teściowa, która nie ma grosza dochodu, do roboty się nie ciśnie bo "chora" biedaczka.... a mój "mąż" utrzymać ją "musi" bo inaczej zaskarży go o alimenty.... tak więc może jak ceny spadną do 50 000 zł za mieszkanie to wtedy je zakupimy...zatem co? wegetacja - każde u siebie..Jak długo? Kto to wie....To tak jako anegdota dla tych wszystkich fachowców od BYZNESU, którzy uważają że wszystko jest proste i piękne a ceny spadają na łeb na szyję...Drodzy analitycy cóż po waszych analizach skoro Polska dno wraz z mułem i wodorostami osiągnęła i przeciętnej rodziny nie stać dziś na samodzielne egzystowanie...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tm Mieszkań więcej niż kupujących. Ceny mogą jeszc... IP: *.telnet.krakow.pl 01.09.11, 17:32 Po takich wielomiesięcznych wzrostach cen mieszkań musiało kiedyś nastąpić odwrócenie trendu. To super, że ceny wreszcie zaczęły spadać. Przynajmniej wracają do normalności. dom.tomvis.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ded niekoniecznie IP: 198.28.69.* 01.09.11, 18:12 to, ze koszty wytworzenia rosna to jedna sprawa, ale one zsumowane moga sie schowac ze 4 razy w worku o nazwie "kasiora wyskrobana od jelenia do kieszeni dewelopera" czyli zysk. Jest wiec z czego schodzic. Usredniasz to zloto na 5 lat czy moze na mysli masz np rok 2008 gdzie polecialo ono calkiem zauwazalnie? Zloto sprzedasz na uncje, a mieszkanie na metry ? Troche jakby inna plynnosc, no nie ? A wiesz co sie dzieje na gpw ze spoleczkami o malej plynnosci ? Chustaja sie az do oporu. Teraz w dol pchaja 3 rzeczy: slabo z kredytami, ludzie raczej nie sa tak sklonni latwo wydac set tysiecy jak w 2006 np oraz to, ze poki co nie ma tej rzeszy bezdomnych co wierza , ze taniej nie bedzie. Ty kolorujesz reality w jedna strone a ja pokazalem w druga, i co teraz ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert100 Re: niekoniecznie IP: *.bchsia.telus.net 02.09.11, 01:59 Poczekajcie, moze przyjda takie czasy ze dostaniecie mieszkanie "z przydzialu" jak za Bieruta i Gomulki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Mieszkań więcej niż kupujących. Ceny mogą jeszc... IP: *.globalintech.pl 02.09.11, 08:35 ja na razie pasuje :) pogadamy za 2 lata :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r0b0l ewolucja panowie i panie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.11, 14:48 albo dobór naturalny. Największe jelenie poszły na odstrzał a największe muły w kierat na 30 lat. Pozostali sa lepiej dostosowani i ostrożniejsi. Mowa o tych których stać na luksusowe samobójstwo. Pozostała większość , której nie stać na własne metry pożyje lepiej i dłużej. Życie nie polega na posiadaniu metrów lecz na ich używaniu. ps. mam swoje metry ale nie dałem sie wyroochać tylko sam zbudowałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert100 Re: ewolucja panowie i panie IP: *.bchsia.telus.net 02.09.11, 19:23 Mulow w Polsce nie brakuje. Najwazniejsze ze jest demokracja. Mulista bo mulista ale jest. W najgorszym razie przeniesiecie sie do namiotow tak jak to zrobil wasz IDOL. Ha,ha,ha. www.youtube.com/watch?v=tGxKdDinkKk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert100 Re: ewolucja panowie i panie IP: 207.216.207.* 02.09.11, 19:51 Tu mozna kupic dom za $50. Jak sprzedacie mieszkanie w Polsce to mozecie kupic 100 domow w Detriot. Radze sie spieszyc bo mozecie tez podobnie wyladowac... W kapitalizmie wszystko jest mozliwe.... www.youtube.com/watch?v=02x8EHXPfB0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RK Pytanie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.09.11, 21:02 Czy ktos sie orientuje, czy oplacalne byloby kupic mieszkanie w okolicach Warszawy, powiedzmy Zyrardowa lub Otwocka? Wprawdzie nalezy spedzic ok. godziny w srodkach komunikacji, aby dotrzec do Centrum, ale w wielu miejscach na swiecie ludzie, ktorych nie stac na lokalizacje przeprowadzaja sie do mniej atrakcyjnych dzielnic, ktore za pare lat staja sie modne. Wystarczy spojrzec na przyklad Williamsburga czy Greenpointu w NYC, gdzie wielu "yuppies" zmusilo mieszkajaca tam niegdys Polonie do wyprowadzki w bardziej odlegle rejony Queens'u. Dziekuje z gory za wskazowki :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz2010 Tanieją? 20.09.11, 07:46 Mieszkania tanieją? Spadek cen? Nie przesadzajmy. Po prostu rynek reguluje niebotyczne ceny, dzięki czemu mieszkania staną się troszkę mniej drogie. Trochę mniej drogie, to wszystko. I nieprawdą jest, że Polacy nie chcą kupować mieszkań. Że uwielbiają kisić się w ciasnych źle wyposażonych klitkach, często płacąc horrendalne w porównaniu do zarobków ceny za wynajem. O szczęśliwcach nocujących w krzakach już nie wspomnę. Zamiast uprawiać swoistą "propagandę sukcesu", rząd mógłby wreszcie wziąć pod uwagę problem praktycznej niedostępności tych mieszkań dla paru milionów obywateli. Choćby wytyczyć miejsca gdzie można by było postawić kontenery, budowa "samotniaków", czy przepisy ułatwiąjące tanią zabudowę. Odpowiedz Link Zgłoś