Dodaj do ulubionych

Pij mleko, będziesz wielki jak Shrek!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 16:44
zróbcie sobie doswiadczenie. stworzcie w szklance warunki podobne do warunkow
jakie sa w żołądku. troche kwasu solnego i cieplej wody, dodajcie mleka i
zobaczcie co sie wytworzylo -> cos w rodzaju plastiku. Tylko dzieci do 3 roku
zycia sa w stanie to strawic. Wiec niech pija wszystkie - Na zdrowie ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: tester Re: Pij mleko, będziesz wielki jak Shrek! IP: *.wroclaw.mm.pl 08.09.04, 17:11
      me powinienes dodac ... i szukajcie najblizszego WC....
      to cos takiego jak zakaska do wodeczki w postaci grzybkow czy ogoreczkow w
      occie = ester i dziwimy sie dlaczego mamy kaca????????
      • Gość: Ola Re: Pij mleko, będziesz wielki jak Shrek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 19:49
        Ale na reklama jest chyba właśnie do dzieci skierowana. Bo o ile dorośli
        faktycznie z trawieniem mleka mają problemy, o tyle upodobnienie się do Shreka
        też ich zbytnio nie rajcuje
        • Gość: ja Re: Pij mleko, będziesz wielki jak Shrek! IP: *.core.lanet.net.pl 10.09.04, 01:52
          No to najwyżej wykituję na mleko a nie fajki :)

PS: Przechadzając się ulicą w centrum miasta w okolicach piętnastej,
          ostanią rzeczą, jakie mogą mi zaszkodzić to mleko, czy nawe fajki.
          Zawartość tlenu poniżej normy, CO i CO2 powyżej, ołowiu w powietrzu
          starczy na odlanie armii żołnierzyków, innych metali też nie brakuje.
          A tu ktoś mi truje o szkodliwym mleku...
          • Gość: Gorzki Z Tym ołowiem to pieprzysz IP: *.skierniewice.mediaclub.pl 11.09.04, 11:31
            od wprowadzenia katalizatorów to w powietrzu jest go raczej niewiele
      • Gość: Doktor Ja Pij mleko i zawarte w nim antybiotyki i pestycydy IP: *.eyrkonaeac07.dialup.ca.telus.com 09.09.04, 15:18
        to i nastąpią różne zmiany w organizmie. Może urośniesz jak shrek a może (i
        najpewniej) wyciągniesz nogi...
      • Gość: adam Re: Pij mleko, będziesz wielki jak Shrek! IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 09.09.04, 22:04
        to w tiktaki już inwestowac nie trzeba?
    • Gość: corgan lepiej jeść biały ser, pić kefir, jogurt IP: 217.11.142.* 08.09.04, 17:50
      albo kwaśne mleko i generalnie przetwory mleczne. A mleko to chyba tylko do kawy
      • Gość: Greg Re: lepiej jeść biały ser, pić kefir, jogurt IP: *.net.autocom.pl 09.09.04, 16:58
        no tak, w tej wersji (kefir, jogurt) mleko które pijesz jest już wstępnie przetrawione (przez stworzonka które dalej tam w środku siedzą). Pychotka!
    • antyspam1 Re: Pij mleko, będziesz KALEKĄ!!! 09.09.04, 15:35
      warto przeczytać:
      zywienie.fotomodelka.cz/articles.php?id=32
      • Gość: konk infantylny tekst IP: *.agrar.uni-giessen.de 09.09.04, 16:07
        zadnych konkretow. nie jestem zwolenniczka mleka ale ludzie nie podawalcie
        linkow do tak beznadziejnych stron.
        • Gość: tubu5000 Pij mleko, bedziesz kaleka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:11
          integra.xtr.pl/teksty/PijMleko.htm
          - moze ta lepsza?
          • Gość: mleko krowie cacy Re: Pij mleko, bedziesz kaleka IP: 61.19.243.* 09.09.04, 18:16
            Ani trochę nie lepszy. Przecież to te same banialuki.
            • Gość: tubu5000 Re: Pij mleko, bedziesz kaleka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 20:29
              Ale to co bys chciala dowodow naukowych?

Przeciez tutaj chodzi o to, zeby nie propagowac nachalnie czegos, co tak
              naprawde nie wiadomo jaki ma wplyw na zdrowie. Dobroczynny wplyw mleka to
              teoria z lat 60-tych, gdy jasne bylo, ze mleko zawiera duzo wapnia i innych
              cennych skladnikow. Po zwrozumieniu faktu, ze laktoza nie musi byc dobrze
              trawiona przez organizm i ze kazeina jest najprawdopodobniej szkodliwa dla
              zdrowia, nalezalo by to poddac publicznej debacie.

Z tym lobbingiem mleczarskim to moze przesada, raczej jest to przejaw ogolnej
              niewiedzy i bazowania na zakorzenionych stereotypach.
          • Gość: łuki Re: Pij mleko, bedziesz kaleka IP: *.icpnet.pl 09.09.04, 20:22
            Gość portalu: tubu5000 napisał(a):

> integra.xtr.pl/teksty/PijMleko.htm
            > - moze ta lepsza?

to takie argumenty jak z "naszego dziennika"
            co to za wielkie koncerny mleczarskie ? - spółdzielnia mleczarska dębiec ?
            duże koncerny jak nestle czy danone sprzedają mleko przetworzone, ktore według
            tego artykulu jest nieszkodliwe więc jaki maja interes w promowaniu czystego
            mleka ?
            Mleczarnie ukrywają przed calym światem prawdę, a takim gigantom jak przemysł
            tytoniowy , czy spirytusowy sie to nieudało ? naiwne :)
      • Gość: m Re: Pij mleko, będziesz KALEKĄ!!! IP: *.idea.pl 09.09.04, 20:33
        artykuł ściągnięty z prasy brukowej typu Angora !!! żadnych konkretów, podani
        fachowcy którzy sie wypowiadają to min: doktor Eugeniusz Zbigniew Siwik,
        autorytet w dziedzinie ginekologii i położnictwa, twórca pierwszej w Polsce
        Kliniki i Szkoły Porodu Naturalnego - hahaha kto to jest ?? i co ma piernik do
        wiatraka ?? żadnych autoryt w dziedzinie żywienia nie podpiasł by sie pod takimi
        bzdurami. artykuł sponsorowany przez zachodnie koncerny które chciałby żebyśmy
        nawet na śniadanie pili coca-cole itd itp. widze ze prasa brukowa próbuje
        kształować umysły społeczeństawa polskiego. smutne !!! pozdrawaim wszystkich
        pijącyh mleko :)
    • Gość: xxman stary dowcip o piciu mleka IP: 80.55.171.* 09.09.04, 16:44
      matka mówi do syna: - pij mleko bo nie będziesz rósł ("rus"), synek odpowiada -
      ja nie chcę być Rus, ja chcę być folksdojcz
    • Gość: krowie mleko be! Pij mleko! Ale tylko jako niemowlak i tylko matki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 16:57
      Krowie mleko dla cielaka. Ludzkie mleko dla niemowlaka.

Krowie mleko ma inny skład niż ludzkie i jest przeznaczone dla stworzenia,
      które w ciągu kilku miesięcy przybiera kilkadziesiąt kilogramów na wadze i
      rosną mu duuuże kopyta i rogi.

Nie dajcie się ogłupić koncernom mleczarskim, natury nie oszukacie! Nie karmcie
      swoich dzieci tą krowią wydzieliną przystosowaną do wspomagania wzrostu kopyt i
      rogów! Nawet kotów nie należy karmić krowim mlekiem!

Tylko mleko MATKI ma odpowiedni skład i odpowiednie dla niemowlaka kultury bakterii
      • Gość: asia osteroperoza wita IP: *.noname.net.icm.edu.pl 09.09.04, 17:22
        Tylko tak dalej - plujcie mleczkiem i jego przetworami, a na starość na wózeczek
        inwalidzki. Powodzenia!
        Ja piję mleko całe życie i mam kości jak dwudziestolatka, mimo 60tki na karku
        • Gość: krowie mleko be! Re: osteroperoza wita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:30
          Nie mów hop, może jeszcze wszystko przed Tobą!

Churchill palił całe życie cygara, a mimo to żył długo i na raka płuc nie umarł!
          • Gość: Solo Churchill nie zmarl na raka pluc ale na Alzheimera IP: *.aster.pl 09.09.04, 18:19
            • Gość: krowie mleko be! Przecież napisałem! /nt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 19:34
        • Gość: mleko brrr... Re: osteroperoza wita IP: 217.136.147.* 09.09.04, 19:38
          Ja, mam 40-tke na karku. Niedawno robilam badania m.in. rowniez te dot.
          osteoporozy. Okazalo sie, ze mimo, iz w zasadzie nigdy nie pilam mleka - bo nie
          lubilam (w dziecinstwie codziennie wylewalam je w tajemnicy przed rodzicami do
          zlewu) wyniki mialam fantastyczne - grubo ponad norme dla mojego wieku.
          Lekarka, zaskoczona tak dobrym wynikiem zapytala czy pijam mleko regularnie.
          Gdy odpowiedzialam, ze wcale - stwierdzila: hm... to pewnie geny...
          • Gość: Gorzki mleko nie pomaga z osteoporozą IP: *.skierniewice.mediaclub.pl 11.09.04, 11:42
            Mleko zawiera mnóstwo wapnia? Fakt. Ale wapń jest bardzo źle przyswajalny jeśli rózwnocześnie spożywamy dużo białek. A mleko ma mnóstwo białka..... więc jak chodzi o wapń (i w konekwencji o kości) to mleko nic nie pomaga.... a nawet moze blokować dobrą dietę
      • Gość: misiu Re: Pij mleko! Ale tylko jako niemowlak i tylko m IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.09.04, 17:50
        Gość portalu: krowie mleko be! napisał(a):

> Krowie mleko dla cielaka. Ludzkie mleko dla niemowlaka.
        > Krowie mleko ma inny skład niż ludzkie i jest przeznaczone dla stworzenia,
        > które w ciągu kilku miesięcy przybiera kilkadziesiąt kilogramów na wadze i
        > rosną mu duuuże kopyta i rogi.

Bardzo słusznie. Lepiej krowę zarżnąć i przerobić na befsztyczki. W końcu po co
        żreć zielsko, jak krowa, skoro nie potrzebujemy ani kopyt ani rogów?
        • Gość: krowie mleko be! Re: Pij mleko! Ale tylko jako niemowlak i tylko m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:58
          Gratuluję intelektu... Krowie mleko to pokarm wytworzony przez krowie gruczoły
          wyłącznie na potrzeby krowiego oseska. Co ma do tego "zielsko"?
          • Gość: misiu Re: Pij mleko! Ale tylko jako niemowlak i tylko m IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.09.04, 18:03
            Współczuję intelektu, skoro nie rozumiesz.
      • Gość: mleko krowie cacy Re: Pij mleko! Ale tylko jako niemowlak i tylko m IP: 61.19.243.* 09.09.04, 18:14
        Tłumaczenie głupie, jak komentarze na onecie. Krowie mleko ma skład zasadniczo
        bardzo podobny do mleka kobiecego, a cielak przybiera szybko na wadze, bo
        wypija wiadro dziennie. Człowiekowi nie wyrosną ani rogi, ani kopyta, żeby nie
        wiadomo ile wypił.
        • kixx Re: Pij mleko! Ale tylko jako niemowlak i tylko m 09.09.04, 21:01
          nie znam dokladych danych,a nie chce mi sie w tej chwili szukac,ale okolo 1/3
          doroslej populacji nie jest w stanie przyswoic mleka,malo tego picie tegoz
          konczy sie dla nich sensacjami zoladkowymi,ale w tych samych danych czytalem
          rowniez,ze dla mlodego organizmu mleko jest jednym z lepszych dostarczycieli
          wapnia
          prawda lezy jak zwykle posrodku
      • Gość: buba Re: Pij mleko! Ale tylko jako niemowlak i tylko m IP: *.u.mcnet.pl 10.09.04, 12:57
        to absolutna prawda. na szczęście coraz więcej lekarzy zaczyna już to przyznawać
        i nie zmuszaja do podawania mleka szczególnie osobom o słabych kościach
    • Gość: pepe Re: Pij mleko, będziesz kaleka IP: *.aster.pl 09.09.04, 23:19
      Tak jest! Precz z krowia wydzielina!
      Sama mam potwrna nietolerancje laktozy, a wsrod moich znajomych i rodziny moge naliczyc co
      najmniej 5 osob z ta przypadloscia.
      Z uwagi ciezkie uczulenia, ktore przechodzilam od okresu dzieciecego, rodzice nigdy nie podawali
      mleka krowiego mojej mlodszej o 12 lat siostrze. W zerowce, jako szesciolatka, byla jedynym
      dzieckiem w kilkunastoosobowej grupie, u ktorego nie rozpoznano prochnicy! Teraz ma dwanascie lat i
      nadal wszystko w porzadku, natomiast wsrod jej kolezanek sa dwie dziewczynki chore na cukrzyce :(

Pozdrawiam wszystkich pijacych i nie pijacych (mleko ;-)
    • Gość: pit MLEKO Jest OK. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 23:26
      Mleko jest o wiele lepsze od wszelkich napojów gazowanych (coca cola jest b.
      dobrym przykładem) i soków tzw. naturalnych 100%.
      Jeżeli człowiek lubi mleko i nie ma nietolerancji laktozy to niech je pije.
      Ogólnie do wieku ok. 50 lat jeżeli jest dobrze tolerowane przez organizm to
      można je pić.
      • Gość: milky Re: MLEKO Jest OK. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 00:16
        polecam piwo zamiast mleka; alkohol nie jest dla dzieci oczywiscie;-)
        • Gość: nie_pij_mleka Mleko nie jest OK! IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.09.04, 13:43
          Mleko krowie to obecnie b. szkodliwy napój, nie wiedziec czemu po alarmujących
          wynikach obniżonej zawartośći wapnia w kościach u dzieci zaczęto propagować je
          na skalę światową i zachęcać czym tylko się da do jego picia. Pomijam fakt, że
          obecnie mleko nie jest wyprodukowane naturalnie przez krowę, tylko wymuszone
          cyklem faszerowania jej hormonami, bo tak opłaca sie hodowcom, co w sumie nie
          jest dziwne. Dziwne jest natomiast pakowanie mleka w składową naszego
          pozywienia w ilościach oszałamiających. Serki homogenizowane, jogurty, desery,
          czekolady, batoniki, ciastka, wafelki, masło, sery białe i żółte...niedlugo
          mleko pojawi się w cocacoli :-P
          A już dwa plasterki sera zółtego zaspokajają zapotrzebowanie na wapń u osób
          powyżej 20. roku życia. Co nie znaczy, że dzieci mozna mlekiem faszerować
          dowolnie, bo nadmiar wapnia wcale nie wydali sie sam. Albo nie dawać im mleka w
          ogole. Wapno do budowania kości jest niezbędne, ale nie trzeba go pozyskiwac
          wyłącznie z mleka i zatruwać organizmu laktozą.
          Inna sprawa to pakowanie mleka z cukrem w tzw. zestawie (wszystkie slodkie
          przekąski), mieszanka szczególnie niebezpieczna, bo powoduje otyłość.
          Barany, które zaplanowały całą tę kampanię dostały solidne wsparcie z koncernów
          mlecznych i w nosie mają, że dzieci nie powinny opychac sie chipsami i pic
          litrami slodkie gazowane napoje, które wypłukują wapń z kości. Im tylko zależy,
          że nagłośnić koniecznośc picia mleka wszędzie gdzie się da. A takie 'danonki'
          świetnie się zakorzeniają w psychice dziecka.
          Nie mówię, żeby mleko odstawic całkowicie. Ważne jest jego totalne ograniczenie
          i pamiętanie, że kanapka z zóltym serem posmarowana masłem to juz prawie dwie
          szklanki mleka dziennie. A co my krowy jestesmy ???
          • Gość: misiu Re: Mleko nie jest OK! IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.09.04, 16:52
            Gość portalu: nie_pij_mleka napisał(a):

> Mleko krowie to obecnie b. szkodliwy napój

Baaaaaaaaaaaardzo szkodliwe. Ale są rzeczy jeszcze szkodliwsze, np:
            "Posiadanie pralki automatycznej powoduje reumatyzm, a od papieru toaletowego
            wypadają zęby" (J.Fedorowicz) Te listę można znacznie rozszerzyć: słuchanie
            muzyki skutkuje bezpłodnościa, od picia wody lęgną się żaby w brzuchu, a
            wychodzenie na spacery kończy się nadkwasotą i zarażeniem bakterią zwichnięcia
            stawu skokowego.
            Najbardziej szkodliwe jest życie - w 100% prowadzi do śmierci.
      • Gość: stupid_beaver Re: MLEKO Jest OK. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 00:33
        od coca-coli jest wszystko lepsze, ale to nic nie oznacza
    • Gość: kv Shrek to anyreklama mleka IP: *.proxy.aol.com 10.09.04, 08:10
      Who wants to look as Shrek?
    • Gość: . Re: Pij mleko, będziesz wielki jak Shrek! IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 10.09.04, 09:31
      Ja już wiem jak spędzę sobotę i niedzielę.
    • Gość: Normalny Re: Pij mleko, będziesz wielki jak Shrek! IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 10.09.04, 10:12
      E tam poszedł bym do kina na to ale zostaję w domu w gronie rodzinnym.Szkoda
      kasy na kino.
    • Gość: wujek_pawel OBAL RZĄD, BĘDZIESZ WIELKI !!! IP: 81.210.116.* 10.09.04, 10:29
      hasło z warszawskiego muru nieopodal sejmu.
    • Gość: Chamsky Pij mleko, będziesz wielki jak Shrek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 12:27
      i tak samo brzydki :-)) Naprawdę to lubie mleko i nie rozumiem obrzydzenia
      jakie co niektórzy okazują.
    • Gość: buba to prawda! mleko to trucizna i przyczyna osteoporo IP: *.u.mcnet.pl 10.09.04, 12:53
    • Gość: gość Re: Pij mleko, będziesz wielki jak Shrek! IP: 217.153.181.* / 217.153.181.* 10.09.04, 13:00
      Autor czy autorzy tyych reklam od mleka nie mają wyobrażni artystyczej. Są to
      autentycznie bardzo brzydkie reklamy, pozbawione kompletnie polotu i artyzmu ,
      na dodatek te dzieciaki i aktorki graja fatalnie. Wiem ,że nikt tych reklam nie
      lubi . OśMIESZACIE się autorzytychże!!!!
    • Gość: oj, tylko nie shre Re: Pij mleko, będziesz wielki jak Shrek! IP: *.icpnet.pl 10.09.04, 13:06
      Uwielbiam Shreka. Ale nie chcę byc ani tak wielki, ani tak brzydki, ani tak
      poczciwy... Więc mleka pić nie będę! :-)))
    • Gość: Krzystzof Re: Pij mleko, będziesz wielki jak Shrek! IP: *.oepd.com.pl / 83.136.227.* 10.09.04, 13:26
      Pij mleko, będziesz wielki jak Shrek! I równie piękny!
    • Gość: mamma ciekawe kto wpadl na ten pomysl w IAA, winszuje... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.04, 14:10
      pewnie ma jakies zwiazki ze stowarzyszeniem producentow mleka, he he
      a serio to mleko krowie jest nie do strawienia dla czlowieka, dzieci powinny
      pic mleko od mamusi,kiedy sa male a potem jesc duzo zboz i orzechow, a nie pic
      mleko z kartonika, ktore zamiast kwasniec, to gorzknieje i zaczyna smierdziec...
      nawet gotowane mlekoprosto od krowy zmienia swoje wlasciwosci i tez nie nadaje
      sie dla czlowieka, a swieze to ryzyko gruzlicy, wiec adieu mleko!i niech shrek
      sie trzyma za daleko od naszych dzieci z tym mlekiem...
      • Gość: misiu Re: ciekawe kto wpadl na ten pomysl w IAA, winszu IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.09.04, 16:41
        Mleko jest doskonale przyswajalne przez człowieka. Ta część ludzi, która ma
        problemy z nietolerancją laktozy, może je spożywac w postaci przetworzonej.
        Samo istnienie takiej mniejszości nie rodzi bynajmniej wniosku o szkodliwości
        mleka, bo równie dobrze można by postawić absurdalną tezę, że pszenica i żyto
        są szkodliwe dla człowieka. Istnieje bowiem mniejszość nie tolerująca zawartego
        w nich glutenu. W dodatku konsekwencje są znacznie groźniejsze niż przy
        nietolerancji laktozy, a gluten jest obecny we wszystkich produktach z
        wymienionych zbóż (może z wyjątkiem wódki). :)
    • Gość: pawlik Re: Pij mleko, będziesz wielki jak Shrek! IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 10.09.04, 16:07
      bla bla bla filozofowie
      mi za młodu mleka nie żałowano i co ?
      mam 28 lat i poza jednym zębem który leczyłem wszystkie są zdrowe
      a i generalnie na zdrowie nie narzekam 0 antybiotyków od kilku ładnych lat
      więc niej reklam z piłkarzem brazylijskim (chyba Ronaldo) o zasilaniu mózgu
      lizakami (choć mistrz Wańkowicz mówił "cukier krzepi") a więcej mleka
    • Gość: gwoli ścisłości A dlaczego Shrek a nie 'Ciastuś'? IP: *.acn.pl 11.09.04, 01:12
      Przecież w filmie 'Shrek 2' to właśnie gigantyczny ciastoludek mówi (tuż przed
      śmiercią, nomen omen ;)) w zwolnionym tempie: 'Piiij mleeeko', więc to chyba on
      powinien picie mleka reklamować, jako dawca cytatu...

Mlekopijka
    • Gość: Critto Aale bzdury ... ta krytyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 11:57
      Ta krytyka powstaje tylko po to, zeby tylko zjechac to, co 'nachalnie wciskane'.
      Czasem jednak to ci, co wciskaja maja racje. Nie warto im sie sprzeciwiac na
      zasadzie 'na zlosc mamie odmroze sobie uszy'.

Prawda jest taka, ze owszem, niektorzy ludzie maja problem z przyswajaniem
      mleka; ale nie tylko mleka, takze bialego pieczywa - sa to osoby
      'bezglutenowe'. Oni nie powinni pic mleka. Mozna sprawdzic, zrobic badania czy
      ktos jest bezglutenowy czy nie. Inni - jak najbardziej POWINNI . Mam 27 lat, nie
      jestem bezglutenowy, 'od zawsze' pije mleko, i dodaje je do kawy, herbaty, i
      roznych innych rzeczy. Dobrze mi robi. Moi rodzice tez pili i pija mleko.
      Podobnie ich rodzice. W dzisiejszych czasach powstaje mnostwo BZDUR, w ktore nie
      nalezy wierzyc. Jeszcze raz powtarzam: mleko - TAK, dla wiekszosci; NIE, dla
      bezglutenowych. I niewazne, co jest 'wciskane', bo to nie ma zadnego znaczenia.

Pozdrawiam,
      Critto
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka