Dodaj do ulubionych

NLP i MLM?

23.11.06, 09:29
Od jakiegoś czasu przyglądam się trochę NLP. Czy ktoś z Was interesuje się
trochę tym zagadnieniem? Czy NLP może pomóc w sprzedaży, w networku?
romek
Obserwuj wątek
    • albercikmaly Re: NLP i MLM? 23.11.06, 12:23
      Polecam książkę Andrzeja Batko „Sztuka perswazji czyli język wpływu i
      manipulacji”.
      To teoria, a z praktyką to ostrożnie. NLP jest pochodną psychologii i nie
      zawsze używaną przez psychologa. Daje pewne możliwości poprawy życia ale nie
      właściwie użyte może narobić dużo krzywdy tak dla osoby która jaj próbuje jak i
      rodziny.
      Poza tym jest używana też jako sztuka dla sztuki, kurs dla kursu, szkolenie dla
      szkolenia i to wcale nie tanio!
      Ostrożnie!!!
      • romek744 Re: NLP i MLM? 23.11.06, 14:28
        He, to jak w takim razie poznać, co w NLP jest dobre a co złe, jaki
        szkoleniowiec jest dobry a jaki chce naciągnąć, czego warto się nauczyć a czego
        nie?
        romek
        • albercikmaly Re: NLP i MLM? 26.11.06, 16:51
          To jest dobre, co się nam przydaje, a "nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu".
          Nie mozna w żadną teorię uwierzyć bezgranicznie i do końca, że własnie ona da
          nam szczęście i sukces. NLP ma bardzo dobre ELEMENTY, ale w całości trąci
          fanatyzmem. Wszyscy trenerzy NLP na początku uchylają ci rąbek tajemnicy i
          świetlistej drogi do sukcesu, ale musisz zapłacić, żeby zobaczyć więcej. Kup
          (wypożycz) jakąkolwiek książkę (np. "Z żab w księzniczki"), zorientuj się w
          podstawach, postaraj się wykorzystać (wypróbować) w praktyce. Zobacz, czy
          działa i czy Tobie pasuje. Potem, ewentualnie, może daj zarobić jakiemuś
          trenerowi. Ale nie wcześniej.
    • wesolutka3 Re: NLP i MLM? 20.01.07, 19:01
      Wita. Mnie się wydaje, że NLP w MLM może być pomocne. Ale trzeba bardzo uważać
      aby nie przesadzić z używaniem tych technik. Bo Klient nie jest głupi i prędzej
      czy później zorientuje się czy chcemy mu wcisnąć byle co czy naprawdę
      wartościowy produkt. Ja często używam technik NLP bo wiem, że próba przekonania
      kogoś do czego nie zawsze jest taka prosta tym bardziej, że rynek aż kipi od
      konkurencyjnych produktów o podobnym zdaniu.Ale zawsze stosuję zasadę prawdy i
      staram się nie naciągac. jeśli Kleint zbyt długo się upiera to ja rezygnuję.
      Nie lubie byc nachalna. Pozdrawiam. jestem ciekawa dalszych opini na temat
      NLP. Marysia
      • justa_79 Re: NLP i MLM? 21.01.07, 16:42
        hmm.. wydawało mi się, że NLP dotyczy pracy nad sobą, a nie pracy z klientem?
        jakie techniki NLP Twoim zdaniem można wykorzystać do przekonania klienta do
        zakupu?
        • romek744 Re: NLP i MLM? 21.01.07, 22:12
          Dobre pytanie...
          romek
        • albercikmaly Re: NLP i MLM? 23.01.07, 16:06
          justa_79 napisała:

> hmm.. wydawało mi się, że NLP dotyczy pracy nad sobą, a nie pracy z klientem?
          > jakie techniki NLP Twoim zdaniem można wykorzystać do przekonania klienta do
          > zakupu?

nie wiem dlaczego to robie? Nic z tego nie mam, ale nie ma terz pigólki trzeba
          czytać. pracujemy w MLM nasi liderzy mają pełne pułki ksiąrzek, kożystajmy z
          nich. Na kursach dla sprzedawców są omawiane te techniki, są do wzięcia tylko
          trochę inicjatywy!
          • justa_79 Re: NLP i MLM? 24.01.07, 13:28
            chyba się nie zrozumieliśmy. doskonale wiem, co to jest NLP i jakie są jego
            techniki. tyle, że wg mnie neuroprogramować lingwistycznie to można siebie, a
            nie klienta. klienta można co najwyżej zahipnotyzować, jednak metoda ta wydaje
            mi się zbyt skomplikowana, czasochłonna i wymagająca odpowiednich warunków (np.
            kozetki ;) ).

a książki to niestety Tobie muszę polecić. zwłaszcza słowniki ortograficzne.
            • albercikmaly Re: NLP i MLM? 24.01.07, 18:51
              Wyobraź sobie że jesteś starym dyslektykiem (za komuny nikt nie wiedział o tej
              przypadłości). Jaki nabierasz stosunek do osoby która w ten sposób ci odpisuje.
              Prawie wszystkie moje wypowiedzi przechodzą przez słownik i tylko czasami jak
              się spiesze to kilka błędów ortograficznych znajdziesz. Dlatego nie dyskutuje z
              Polonistami
              I nie zwracam im uwagi na takt i kulturę. Czytaj treść a nie szukaj błędów.
              Powodzenia w poszukiwaniach.
              • justa_79 Re: NLP i MLM? 25.01.07, 12:42
                normalnie nie wytykam nikomu błędów, ale na Twój post nie dało się inaczej
                odpowiedzieć.
    • wesolutka3 Re: NLP i MLM? 24.01.07, 15:49
      Witam. Nie będe tu przytaczać sposóbw NLP w wykorzystaniu na spotkaniu z
      Klientem bo takich technik jest pełno w książkach o tej tematyce.A jak to ma do
      nas samych - myślę, że na każdym kroku w sklepie, w życiu tyle że nie świadomie
      wykożystujemy techniki NLP gdyż prostym przykąłdem jest filtrowanie z facetem
      lub w kaiej kolwiek innej dziedzinie. Myslę, że to w głównej mierze jest
      połączone z psychologią. I do tgo wcale nie jest potrzebna kozetka. Tym
      bardziej że u wielu psychologów już jako tako kozetek się nie stosuje. Są
      przeróżne techniki do pracy z ludźmi bez stosowania kozetki. Pozdrwiam.Marysia
      • justa_79 Re: NLP i MLM? 24.01.07, 16:16
        odnoszę wrażenie, że często myli się techniki NLP z technikami perswazji.
        • wesolutka3 Re: NLP i MLM? 25.01.07, 16:27
          To czym według Ciebei się to różni? Pozdrawiam. Marysia
          • wesolutka3 Re: NLP i MLM? 25.01.07, 16:33
            wesolutka3 napisała:

> To czym według Ciebei się to różni? Pozdrawiam. Marysia

Witam ponownie.

Według mnie programowanie neurolingwistyczne (NLP) jest jednym z
            najpotężniejszych narzędzi w sztuce komunikacji. Dostarcza technik i strategii
            perswazji, wywierania wpływu na siebie i innych. Aby skutecznie je stosować,
            konieczne jest dogłębne zrozumienie rzeczywistych procesów zachodzących podczas
            porozumiewania się. Dzięki NLP można maksymalnie zwiększyć korzyści płynące z
            kontaktów interpersonalnych, i to nie tylko na gruncie zawodowym. Pozdrawiam.
            Marysia

• justa_79 Re: NLP i MLM? 26.01.07, 12:00
            ja NLP rozumiem dokładnie tak, jak wynika z jego nazwy - metoda zaprogramowania
            samego siebie na osiągnięcie pewnych celów. natomiast perswazja to wg mnie nie
            do końca uczciwa metoda wywierania wpływu na inne osoby. a to, że niektóre
            szkolenia obejmują swoim programem obie te techniki, to już inna sprawa.
            • jkw2 Re: NLP i MLM? 26.01.07, 13:40
              Widze,ze podjeliscie bardzo ciekawy temat.
              Mam w zwiazku z tym bliskie temu tematowi pytanie, jaka jest roznica miedzy
              motywawacja, a manipulacja?
              • albercikmaly Re: NLP i MLM? 26.01.07, 17:09
                Motywacja w/g słownika polskiego
                1. «to, co powoduje podjęcie jakichś działań lub decyzji»
                2. «uzasadnienie czyichś działań lub decyzji»
                • motywacyjny
                manipulacja w/g słownika polskiego
                1. «wykonywanie precyzyjnych czynności ręcznie lub za pomocą narzędzia
                trzymanego w ręku; też: ta czynność»
                2. «wykorzystywanie jakichś okoliczności, naginanie lub przeinaczanie faktów w
                celu udowodnienia swoich racji lub wpływania na cudze poglądy i zachowania»
                • manipulacyjny • manipulować
                manipulacje «czynności związane z załatwianiem jakichś spraw urzędowych»
                • manipulacyjny
                manipulator w/g słownika polskiego
                1. «urządzenie do zdalnego przesuwania, obracania itp. jakimiś przedmiotami»
                2. «ktoś, kto manipuluje ludźmi lub faktami dla osiągnięcia własnych celów»
                3. «coś, za pomocą czego można manipulować ludźmi»
                4. «część urządzenia telegraficznego, w której odbywa się nadawanie sygnałów
                telegraficznych»

Dla mnie jest jasne że motywuję Cię dla twego dobra,
                a manipuluję tobą dla własnych korzyści.

• jkw2 Re: NLP i MLM? 27.01.07, 20:32
                  Ale co w przypadku kiedy motywujac mnie,osiagasz dzieki temu korzysci?
                  I tak naprawde robisz to ze swiadomaoscia wiedzac, ze jezeli ja osiagne sukces dzieki takiej motywacji,to pomoze Ci to w Twoim sukcesie?
                  • romek744 Re: NLP i MLM? 28.01.07, 09:27
                    Tak, ale w przypadku motywacji, zmiana postaw może przynieść korzyść osobie
                    motywowanej i motywującej, a w przypadku manipulacji jedynie manipulującemu.
                    Mało tego, zmanipulowany może sie poczuć gorzej niż było to przed procesem
                    manipulacji, czyli było to dla niego małokorzystne...
                    romek
                  • albercikmaly Oszust czy Przyjaciel 28.01.07, 10:25
                    Gdy pomogę ci w zakupach lub dam zarobić to polecisz mnie znajomym?
                    Gdy naciągnę cię na parę stówek i zniknę lub jeszcze cię obwinię za „moje”
                    niepowodzenia to też mnie polecisz?
                • justa_79 Re: NLP i MLM? 28.01.07, 19:55
                  albercikmaly napisał:
                  > Dla mnie jest jasne że motywuję Cię dla twego dobra,
                  > a manipuluję tobą dla własnych korzyści.

ja bym tu dodała ważny fragment tej definicji - manipulacja przynosi szkodę
                  osobie manipulowanej, motywacja nie (mimo, że obie przynoszą korzyści osobie
                  wywierającej wpływ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka