Dodaj do ulubionych

Idą Janosiki

IP: *.dc.dc.cox.net 24.09.04, 02:15
A moze by tak wprowadzic 3 progi stawki ZUS-owskiej, tak jak w przypadku PIT-
u zamiast obecnej jednej? Na przyklad 40%, 60% i 80%? Aha, no i akcyze,
placona do VAT-u, tez rosnaca w zaleznosci od dochodu.
Obserwuj wątek
    • Gość: ss Ale to przeciez o to chodzi aby Polska byla biedna IP: *.dslextreme.com 24.09.04, 08:15
      Jak wyzej! Gdyby wladzy zalezalo na dobrobycie to rzadzilaby inaczej!
      Slepy jestes redaktorze?
    • Gość: Jaco Tribunus (2004-09-24 09:27) na WP napisał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 12:19
      Witold Gadomski w felietonie; Idą Janosiki" usiłuje przekonać, po raz kolejny,
      polską opinię publiczną,że źródłem wszelkie zła są populistyczne pomysły władzy
      państwowej, jak np. podniesienie stawki ZUS-u dla przedsiębiorców,dalsze
      podniesienie podatków dla osób zarabiających nieco lepiej (efeminizm, który nie
      precyzuje rzeczywistych ich dochodów, dodam,że co najmniej 50 razy większych od
      normalnych wykazywanych w komunikatach GUS-u). Dodam,że rządzący wcale nie
      zamierzają wystąpić w roli współczesnych Robin Hood'ów; ich działalność jest
      pozorowana wobec lewicowego elektoratu. Natomiast ten oligarchiczny dziennikarz
      nigdy nie odniósł się krytycznie do czynów Leszka Balcerowicza i pozostałych
      osób z RPP. Jestem wiernym czytelnikiem jego felietonów, bardzo go lubię, ale
      nie mogę zrozumieć człowieka o takiej wiedzy ekonomicznej,który może pozostawać
      obojętny wobec polskiej polityki monetarnej. Chyba,że jak już pisałem jest
      osobą pisząca na zamówienie(czarnym piórem), reprezentującą wyłacznie interesy
      bogatych. W ten sposób sie dekonspiruje i więcej nie jest kierownictwu "GW"
      potrzebny. Jeżli nie zauważa powodów o których mówił wicepremier Hausner,że
      taki monetaryzm spowoduje spadek wzrostu PKB w Polsce. A ja od siebie jeszcze
      dodam ,że nie wiadomo, co będzie cenami obrotowego kredytu bankowego (podstawą
      funkcjonowania firm), jeżeli stopy NBP dalej będą rosły i sprzedażą detaliczną
      wskutek zmniejszenia popytu wewnętrznego,bo polityką monetarną Balcerowicz
      wypompował pieniądze z rynku krajowego, drożyzną artykułów żywnościowych i
      wzrostem światowych cen paliwa. Przewiduje zjawisko stagflacji, czyli jedno
      procentowy, albo mniej wzrost PKB i wysoką inflację, pomimo dwucyfrowych
      realnych stóp NBP. Proszę o replikę, a nawet ripostę wskazanego
      zainteresowanego do mojej opinii. Jeżeli pan się poniży?

I ja również czekam...
      • Gość: zi Żałosny wywód IP: *.chello.pl 25.09.04, 14:32
        Naucz się odróżniać przyczyny od skutków. To nie Balcerowicz wypompowuje
        pieniądze z rynku krajowego ale rząd zapożyczając się na miliardy złotych.
        Gierkowski dług to pestka w porównaniu z tym, co funduje nam lewica.
    • Gość: Zacho Re: Idą Janosiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 13:34
      Bodajże w Nowej Zelandii mieli kiedyś 93%, a w większości krajów 70-80%.
      I zrezygnowali, bo zauważyli że to głupota.

Nawet najtępsi socjaliści muszą zrozumieć, że ISTNIEJE KRZYWA LAFFERA i że jest
      granica (u nas znacznie przekroczona) powyżej której, nie da się więcej wydoić,
      a wręcz przeciwnie dochody spadają.

A co do tej żenującej wypowiedzi antymonetarnej, to jak wysokie są stopy to
      widać 2% dla lokat przy inflacji 4%. Skandal. Zaś pieniądze z rynku wypompowuje
      nie Balcerowicz, ale rząd zapożyczając się na szaleńcze kwoty (4 lata SLD to
      będzie ok.50-60 mld USD!)
    • Gość: j23 Re: Idą Janosiki IP: *.54.55.214.tisdip.tiscali.de 24.09.04, 17:19
      odnosnie stawek w niemczech:
      podane w artykule obowiazywaly do 2003. w tym roku kwota wolna od podatku to
      €7.664,- a maksymalna stawka to 45% dla zarobkow powyzej €52.152,- od 2005
      gorna stawka zostanie obnizona do 42%.
    • szczurbiurowy Re: Idą Janosiki 24.09.04, 20:34
      Wprowadzić 120% podatek dochodowy i 80% ZUS. Do tego 45% VAT. I każdy obywatel
      stempelek na łeb.
      A na powaznie - wyprowadzam firmę na Słowację.
    • Gość: mazol Re: Idą Janosiki IP: *.icpnet.pl 25.09.04, 10:06
      gadomski przed powołaniem rządu 'kwasniewskiego' napisał kilka tekstów, w
      których uzasadniał, jakim dobrodziejstwem dla gospodarki będą rządy nikodema
      belki. dziecko by dotrzegło wtedy bezsens dalszych rządów sld, które znajdują
      się w nieustannym cyklu wyborczym, ale nie gadomski.
      dzisiaj gapa-gadomski zauważył, że dryfujemy, hausner nie jest hausnerem, a
      jedynym pomysłem tej ekipy są wysokie podatki.
      szkoda słów, co się stało z gazetą. moze przestancie sie w koncu bawic w
      polityke i zacznie opisywac tą rzeczywistość zgodnie z prawdą.
    • Gość: Ręce opadaja Re: Idą Janosiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 21:14
      Od pewnego czasu mam wrażenie, że jeśli nie zaprosi ktoś tu tych terrorystów z
      Iraku lub Rosji by zrobili porządek w tym kraju z rządzącymi to będzie coraz to
      gorzej. Jak to jest możliwe, żeby rządził w kraju rząd ze śladowym poparciem
      (głównie krętaczy politykierów) i jeszcze na dodatek okradał i tak już bednych
      ludzi. Nie dalej jak wczoraj Pan Kulczyk powieedział że obniżenie podatków (PIT-
      L 19% dał bodaj 5 miliardów dodatkowych wpływów a ci kretyni teraz chcą
      podnieść ZUS by było większe bezrobocie to jest grabież i złodziejstwo i to w
      majestacie prawa ..... Gdybym miał napsać opinię to musiałyby zostać tylko
      kropki to chyba wszystko powie.
      • Gość: kibic Re: Idą Janosiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 22:27
        Dlaczego naród Polski-my Polacy, pozwalamy kilku rządzącym głupkom na to!!!
        Przecierz to jest partia /kilka/osób-złodzieji,krętaczy i baranów-np.aferzyśći
        z Opola POGAN LESZEK !Jagieło!I setki innych...Jak długo Ci politykierzy będą
        nami pomiatać!
        • szczurbiurowy Re: Idą Janosiki 27.09.04, 22:37
          Ponieważ mamy demokrację. A w demokracji rządzi demos. A demos jak to demos -
          nie widzi związku pomiędzy przyczyną a skutkiem i wierzy w to co mu - nomen omen
          - demagog obieca. I tak to idzie.
          Może tylko jest ta różnica pomiędzy Polską a innymi krajami, że polscy demagodzy
          dotrzymują obietnic.
          No bo w Anglii albo Stanach demagodzy obiecują demosowi że obniżą podatki, a
          potem nie obniżają. A w Polsce, tak jak teraz, obiecują że podwyższą podatki.
          I jak dojdą do władzy - o ile zakład ? - to podwyższą. I raczej jestem pewny, że
          obojętnie, która partia dojedzie do władzy, to podatki podwyższy, bo jak ktoś
          się zna na gospodarce to robi firmy, a jak nie zna (a chce dobrze żyć) to idzie
          w politykę. A taki to już nie widzi związku pomiędzy przyczyną a skutkiem.
          Między ZUSem a bezrobociem. I tyle.
          • Gość: danny Niezadowoleni z kretyńskich podatkowych pomyslow.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 00:50
            ..chorych socjalistycznych pustych lbow. Wezmy sprawe w swoje rece. Na
            barykady. Musimy chociaz publicity miec. Ja jestem za akcja bezposrednia.
            • szczurbiurowy Re:Twoje nawoływanie do rewolucji 29.09.04, 09:08
              Nie używaj takich sformułowań, bo po pierwsze nawoływanie do takich akcji
              publicznie jest przestępstwem, a po drugie - nawet gdyby nie było - czasy
              rewolucji i rewolucjonistów w Polsce już minęły. Myślę że nie doceniamy czym
              było Powstanie Warszawskie - już nigdy żadne zbrojne powstanie w Polsce nie
              wybuchnie. Po prostu ludzie mają głęboko w świadomości TAMTO i cofają się przed
              ruchami zbrojnymi. Pamiętacie stan wojenny ? Wydawalo się wtedy przecież, że na
              tak brutalną akcję dyktatury musi być odpowiedzią siła, zdobywanie broni i akcja
              zbrojna. I nic takieo się nie stało (za wyjątkim kilku sprowokowanych przez
              bezpiekę incydentów) bo ludzie pamiętali Powstanie.
              Natomiast jest inna możliwość zmiany - i tu pokładam nadzieję - że naród,
              społeczeństwo, ludzie, wszystko jedno jaką terminologię użyjemy - mają w
              pamięci świadomość ZMIANY SYSTEMU, osiągnięcie niemożliwego. I teraz sprawy w
              kraju dotarły do takiego momentu kiedy już tak dalej nie da się żyć
              (przynajmniej ci którzy coś tworzą, produkują tak myślą) i jak kręgi po wodzie
              ta myśl się rozprzestrzenia. Tworzy się ciśnienie oddolne i może w końcu uda się
              zbudowac wolny kraj, a socjalistyczno biurokratyczne pęta opadną, i da się tu
              żyć. I mam nadzieję się że stanie się to zanim wszyscy młodzi i wykształceni
              wyjadą.
              • Gość: danny zara.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 13:12
                ..nie przypominam sobie żeby nawoływanie do obalenia skompromitowanych
                kleptokratów i oszustów było przestępstwem. Patrz niedawno: Gruzja,
                Liberia,Peru.
                Myślisz że Polska to naprawdę taki cywilizowany padół, taki developed country
                że rządy, a przede wszystkim ludzie, zachowują się tylko poprawnie i swój
                niepokój bądź troskę wyrażają w ramach wiktoriańskiej grzeczności? Błąd. Też
                jestem za zmianą systemową o mniej gwałtownym przebiegu. Po co te rewolucje,
                krwawe plamy na chodniku. Ale być może nie będzie wyjścia - bo ludzie będa
                tracić pracę i zdychać z głodu, jak podniosą podatki i zdublują ZUS, jak znowu
                będzie trzeba oddać lwią część dochodów.
                Powie ktoś - to tylko sałata, środki pieniężne, po co się o to rozbijać,
                zabijać, turbować. A ja wam powiem - bo nie pozwole żeby mnie czerwone qrwy
                kroiły bezkarnie.
                • szczurbiurowy Re: zara.. 29.09.04, 13:34
                  Tutaj zgoda - też jestem za zmianą systemową, ale bez użycia przemocy i z
                  wykorzystaniem wszystkich dostępnych w demokracji środków.Jedno jest pewne:
                  obecny system jest nie do utrzymania, nie do kontynuacji. Obawiam się tylko, że
                  nawet w przypadku gdy elity polityczne mówią o zmianie systemu, to jest to tylko
                  obietnica wyborcza i chęć skanalizowania niezadowolenia zwykłych ludzi po to
                  żeby zachowac status quo. Jak napisalem na początku wątku - to republika
                  kartoflana rządzona przez gangi oligarchów w porozumieniu z politykami. Czy ruch
                  oddolny zdoła to przełamać ? Gdzie jest linia oporu, ktorej przekroczenie
                  spowoduje zmianę ? Myślę, że ta granica jest blisko, bliżej niż się niektórym
                  wydaje. I może to skończyć się obywatelskim protestem chociażby przez
                  niepłacenie podatków, abonamentów czy skladek ZUS. System atomizuje
                  społeczeństwo, każdy jest SAM wobec aparatu władzy ograbiającej nadmiernymi
                  podatkami pracujących i zatrudniających; Ale z drugiej strony jest też większość
                  (ogłupiona propagandą socjalistyczną) która uważa, że dobrze że są wysokie
                  podatki. Na to jest rada - niech zwycięska po wyborach frakcja zniesie zaliczki
                  na podatek dochodowy płacone przez pracodawcę, niech każdy pracujący sam będzie
                  miał obowiązek wyliczyć sobie podatek i płacić kasę do US i ZUS. Idę na zakład o
                  duże pieniądze, ze po czterech miesiącach byłby bunt, a rozmaitego chowu
                  socjaliści (ci prawicowi i lewicowi) zostaliby pogonieni gdzie pieprz rośnie.
                  Tylo że system jest zbyt korzystny dla jego beneficjentów, czyli współeczesnej
                  klasy próżniaczej, żeby to zrobili sami z siebie...
      • Gość: Skip Re: Idą Janosiki IP: *.netten.pl 29.09.04, 08:45
        Czy Ty się dobrze czujesz? Nawet PO powiedziała, że wprowadzenie liniowego PIT-
        u w wysokości 19 to ubytek od 6 do 8 mld złtych rocznie do budżetu. Jeśli
        wprowadzimy jeszcze niższą stawkę to dochody spadną o ponad 8 mld złotych.
        • Gość: Cc Re: Idą Janosiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 19:46
          >Jeśli wprowadzimy jeszcze niższą stawkę to dochody spadną o ponad 8 mld złotych.

No i niech spadają. Te pieniądze w naszych rękach przysłużą się dobrobytowi. W rękach politzłodziei (i
          tu nie ma rozróżnienia: czerwoni czy czarni) zostaną zmarnowane. Budżet jest zbyt wielki o ok. 40 - 50
          miliardów złotych. Czekaj jak oszołomy rokitopodobne dorwą się do koryta: w kapcie nie trafimy!!! I
          tylko świątynia opaczności episkopatu będzie rosnąć jak na drożdżach.

PS. "opaczność" nie zawiera błędu ort. To JEST świątynia opacznego pojmowania interesu narodowego.
    • Gość: marian Re: Idą Janosiki IP: *.mofnet.gov.pl 05.10.04, 12:13
      Wprowadzić należy 3 stawki- 60% dla posłów i senatorów.30 % dla pozostał
      pracujących.10% dla recistów i emerytów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka