Dodaj do ulubionych

Norwegia - najlepszy kraj na świecie

IP: 203.215.80.* 22.12.04, 13:02
A skad Ono wie, ze tam jest najlepiej. Bo np. taki Bhutan jest na samym topie
w indeksie najbardziej szczesliwych krajow, a Hong Kong i Singapur przoduja
na liscie krajow z najwieksza wolnoscia gospodarcza. Stany sa na topie pod
wzgledem wolnosci slowa i politycznych. Promowanie kogos bo ma kase z ropy
nie ma sensu. Kiedys najlepiej rozwinietymi krajami byly Egipt, Rzym, Irak I
Gwatemala. Gdzie oni sa teraz?
ONZ ma duzo sposobow na marnowanie pieniedzy. Moga promowac sobie Norwegie
czy inna Szwecje a ja i tak nie chce tam mieszkac bo nie sa moim #1!
Obserwuj wątek
    • Gość: Biker Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 22.12.04, 13:07
      No i wlasnie dlatego zakochalem sie w obywatelce tego kraju i zamierzam sie
      tam przeprowadzic:o)
      Wesolych Swiat
      • Gość: any Re: do Bikera IP: *.muc.allianz.de 22.12.04, 13:19
        slyszalem juz, ze mezczyzni zenia sie bo ich wybranka ma dlugie nogi ale zeby
        ze wzgledu na zasoby ropy to cos nowego ;>)
      • Gość: Laila Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: 85.89.206.* 22.12.04, 15:45
        Zycze Ci wszystkiego najlepszego ale pamietaj ze potomkowie Vikingow maja
        zupelnie inna mentalnosc niz Slowianie a do tego moga Cie wrzocic do jednego
        sagana razem z azylantami a do nich nie sa przyjaznie nastawieni takze waznekim
        sie chcesz ozenic (dobrapozycja,dobre nazwisko...to tutaj sie liczy.Zebys tylko
        nie rozczarowal jaki maja stosunek do Polakow (czesto myla nas z ruskami)A
        teraz sie panicznie trzesa ze odbiezemy im miejsca pracy (nie respektuja
        wyksztalcenia polskiego)Boja sie bo jestesmy bardziej solidni i mamy mmiej
        chorobowego poprostu do pracy podchodzimy powaznie.Istnieje tez duzo rasistow
        • ponponka1 Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie 22.12.04, 21:30
          Twoja wypowiedz brzmi bardziej rasistowsko niz Norwegowie sa :O)

Biker, pedaluj do tej Norwezki. Nie tylko ladne ale i madre sa. I sprobuj sie na
          styrkeproven (proba sily):

www.styrkeproven.com/styrk2002/basic/html/explorer.htm
          Ja zaliczylam 180 z Lillehmmer do Oslo - super sprawa!

Pozdrawiam z Polski
          • ponponka1 Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie 22.12.04, 21:35

inny link (aktualny):
            www.styrkeproven.no/styrk2003/index_en.shtml
            i zapraszam na forum Norwegia:
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19148
          • Gość: Laila Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: 85.89.206.* 23.12.04, 00:53
            Ty koles(PONPONKA 1)tychyba zyjez na Svalbard i nie bardzo sie orientujesz w
            przepisach,zwyczajach, isposobie myslenia Norwegow.Prawie codziennie znajduje
            na NRK lub TV2 lub innym kanale niepozytywnie pisza o Polakach ,teraz kopiuje
            iz mezem(Norwegiem)sie zastanawiamy dlaczego pisza o nas tylko niepozytywnie a
            wiez mi ze juz duzo lat obserwuje ten proces nawet wczoraj tez sie troszke
            zirytowalam (internet dyskusja VG lub Dagbladet) Ja tez przez pierwsze 2-3lata
            zyjac w Norwegi optymistycznie nastowiona, i PP probowalam sobie wmowic ze to
            tylko moja wyobraznia ale dzisiaj po 15-tu latach mam za duze
            doswiadczenie,lekarz np. albo w urzedach albo w banku wiez mi probowalam wraz z
            mezem ale chociaz sa wspaniale przepisy to nie sa respektowane(mam takze
            norweske obywatelstwo)Mam duzo przyjaciol kolorowych ilepiej sie dogadujemy niz
            z Norwegami(sa troche arogandzcy i sa przekonani ze sa "pemkiem swiata" Moj maz
            mowi to samo a 25 lat plywal i mial okazje poznac ludzi roznych narodowosci
            • ponponka1 Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie 23.12.04, 09:16
              Kazdy ma prawo do swojego zdania :)
              Polecam forum Norwegia - znajdziesz tam wszelkie opinie Polakow o Norwegach i
              Norwegii.....
              Ja powiem tylko tyle, ze bardzo ich wlasnie lubie za ich "wredny i samolubny"
              charakter. A o Polakach pisza tak a nie inaczej poniewaz Polacy mieszkajacy w
              Norwegii nie potrafia prowadzic zorganizowanej i skutecznej polityki budowania
              pozytywnego obrazu Polski i Polakow (np. dlaczego nie ma wspolnego zwiazku,
              towarzystwa? dobrze wiesz dlaczego...hihihihi). Kolekcjonowanie negatywnych
              wypowiedzi to po prostu tylko jeszcze jedno domowe chobby :O)

Pozdrawiam z Polski
    • Gość: naomi Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: *.home.cgocable.net 22.12.04, 13:59
      No i co? Jam widac wysokie podatki maja swoj sens,a i nie wszystko warto
      prywatyzowac.
      • Gość: kc Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 14:31
        Najbardziej mi się podobał fragment o zapewnianiu jak najmniejszej różnicy
        zamożności - przecież Oni wydają pieniądze z ropy na budowę socjalizmu.
        Wcześniej czy później skończy się to źle.
        • Gość: Varg Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: *.citibank.com 22.12.04, 15:34
          > Najbardziej mi się podobał fragment o zapewnianiu jak najmniejszej różnicy
          > zamożności - przecież Oni wydają pieniądze z ropy na budowę socjalizmu.
          > Wcześniej czy później skończy się to źle

HEHE!!! W Norwegii oraz Szwecji budują ten tzw. "socjalizm" od końca II WŚ, i
          coś nie che się to zepsuć ;))
          • Gość: bryk Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: 138.227.189.* 22.12.04, 16:02
            Ten socjalizm , ktory tak podziwiasz jest corocznie reanimowany. Gdyby nie duze
            mozliwosci finansowe obu krajow to bezdomnych i bezrobotnych byloby
            wielokrotnie wiecej.
          • Gość: rr Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 18:50
            Akurat w Szwecji w latach 90-tych ten socjalizm trochę podupadł. I obecnie
            Norwegia wyprzedza Szwecję ok. 10000$ PKB(liczonego wg parytetu siły nabywczej)
            na jednego mieszkańca.
    • darr.darek "w Norwegii handel stanowi ... 75% PKB" ???!!! 22.12.04, 14:00
      Zakładam, że to nie są prawdziwe dane lecz projekcja autora-ignoranta ?

Już widzę radosną wersję "bogactwa" składającego się z łańcucha hurtowienek i
      sklepików, gdzie narzut na cenę producenta urasta do 300% i tworzy się z
      tego "bogactwo" jak ***.
      Zakładam jednak, że to autorowi się coś po*** w tekście.
      • Gość: szwadron tak samo jak w Polsce IP: 5.5R2D* / *.pg.com 22.12.04, 14:07
        toc tam jak u nas ;))
        oni maja rope i my rope (choc troche mniej), gaz, wegiel i innne wynalazki. tez
        wszystko u nas bylo panstwowe i jak widac ten model sie nie sprawdzil bo
        jeszcze nasze wnuki beda splacac taki socjalizm ( o odkladaniu na przyszlosc to
        nawet nie wspomne by w zeby nie zarobic).

redaktor jakis fantasta malo logiczny
        • Gość: Varg Re: tak samo jak w Polsce IP: *.citibank.com 22.12.04, 15:37
          > oni maja rope i my rope (choc troche mniej), gaz, wegiel i innne wynalazki.
          > tez wszystko u nas bylo panstwowe i jak widac ten model sie nie sprawdzil bo
          > jeszcze nasze wnuki beda splacac taki socjalizm ( o odkladaniu na przyszlosc
          > to nawet nie wspomne by w zeby nie zarobic).

Tak się składa że w przypadku mniej zaludniowych krajów (np. właśnie Norwegia,
          Szwecja itp.) tzw. socjalizm lub "państwo opiekuńcze" ma jak najbardziej rację
          bytu. W przypadku większych krajów nie sprawdzają się takie zagrywki...
          • Gość: bart Czy moglbys rozwinac te teze? IP: *.ed.shawcable.net 22.12.04, 18:39
            Nie znam az tak dobrze Norwegii, ale Szwecje znam od podszewki i ich socjalizm
            wylazi im tam juz bokiem (np. kilkanascie procent bezrobocia wsrod mlodziezy).

To, ze socjalizm mial sie dobrze przez wiele lat w Skandynawii wynika z
            uwarunkowan historycznych i np. surowcow, ale teza, ze jest to system dobry w
            krajach niewielkich jest ryzykowna.
            • sothis666 Re: Czy moglbys rozwinac te teze? 23.12.04, 01:06
              Gość portalu: bart napisał(a):

> Nie znam az tak dobrze Norwegii, ale Szwecje znam od podszewki i ich socjalizm
              > wylazi im tam juz bokiem (np. kilkanascie procent bezrobocia wsrod mlodziezy).

Proponuję sprawdzić jakie jest bezrobocie wsród młodziezy w kapitalistycznej Polsce. Jesli jeszcze jesteś w Szwecji, porzuć te obmierzłą komune i wracaj do wolności gospodarczej w RP:)

> To, ze socjalizm mial sie dobrze przez wiele lat w Skandynawii wynika z
              > uwarunkowan historycznych i np. surowcow, ale teza, ze jest to system dobry w
              > krajach niewielkich jest ryzykowna.

Tak, oczywiście, wszystko sie zgadza. socjalizm perfekcyjnie wykorzystał także bogactwa naturalne ZSRR, Rumunii, Korei Pld,... Poznając od podszewki Szwecję nie miales chyba okazji zobaczyć sie z socjalizmem i teraz, jak drugi Korwin-Mikke, używasz tego słowa przy byle okazji, ze niby "wysokie podatki = socjalizm". Bzdury. I czarny humor - Polacy ze znawstwem wygłaszający tezy o tym jak to skandynawskie gospodarki staczają się w otchłań (socjalizmu;).

Miej proporcje, Mocium Panie:)

• Gość: Jacek Re: Czy moglbys rozwinac te teze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 02:41
                Przecież Polska to jest jeden z najbardziej socjalistycznych krajów w Europie. U nas jest właśnie najwięcej przepisów, urzędów i biurokracji. U nas ogromną władzę mają związki zawodowe. Natomiast żeby odzyskać pieniądze to sądzie trzeba się procesować trzy lata. I dlatego nikt nie chce zakładać firmy i bezrobocie wynosi 18 %.
    • Gość: purysta językowy Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 14:23
      "Zamiłowanie do środowiska naturalnego przekłada się na bycie liderem w
      poszukiwaniu rozwiązań problemów związanych z ochroną środowiska w wymiarze
      międzynarodowym."
      Gratuluję autorowi potoczystego stylu
    • Gość: TomekAtomek Glupi ten artykul. IP: *.240.81.adsl.skynet.be 22.12.04, 14:28
      Co z tego,ze najbogatszy. Pieniadze te ma PAnstwo a nie prywatni ludzie.
      Sam mieszkam w dosc bogatym panstwie i co z tego??? Te same problemy co
      wszedzie. No prawie.
      • Gość: Laila Re: Glupi ten artykul. IP: 85.89.201.* 22.12.04, 14:59

Masz racje TomekAtomek nawet polacy nie wiedza jak wyglada zycie Norwega w jego
      • Gość: Laila Re: Glupi ten artykul. IP: 85.89.201.* 22.12.04, 14:59

Masz racje TomekAtomek nawet polacy nie wiedza jak wyglada zycie Norwega w jego
    • Gość: poliglota Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: *.crowley.pl 22.12.04, 15:32
      Znam język norweski, pracowałam z Norwegami w Norwegii, mam tam przyjaciół i
      przyznaję: jest w tej notatce wiele prawdy o mentalności Norwegów (tylko
      naśladować). Jednak stwierdzenie:"Ile bowiem razy można poprawiać i tak świetną
      służbę zdrowia" oraz szereg innych mijają się z prawdą i nie powinny się ukazać
      na łamach gazety. Klimat notatki pokazuje, że pisał ją "turysta" nie znający
      zagadnień, o których pisze.
      • deikiki Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie 22.12.04, 15:48
        mam wielka prosbe do POLIGLOTY :) czy bylabys/ bylbys tak dobry zeby sie do
        mnie odezwac albo na zanaoria@gmx.net albo deikiki@gazeta.pl? :) z gory
        dzieki :)))
        skoro pracowalas/ pracowales tam czas jakis, i, masz tam przyjaciol, mam
        pytanie/ albo kilka!! bardzo zalezy mi na rozwiklaniu kilku zagadek!!!
    • Gość: gość Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: *.crowley.pl 22.12.04, 15:53
      Autor przedstawia Norwegię oczami "turysty", bez znajomości kraju i ludzi.
      Zdanie n.t. służby zdrowia absulutnie mija się z prawdą. Moim przyjaciele z
      Norwegii mówią mi często, że w Polsce jeszcze nie jest tak żle jak u nich.
      • Gość: andyft Re: Norwegia - kilka sprostowan... IP: *.010-17-6f736c10.cust.bredband.no 22.12.04, 18:39
        Mieszkam w Oslo od wielu lat dlatego pozwalam sobie na kilka komentarzy.
        1- podatki : przecietny obywatel placi 36% podatku. Nie wiem skad wzielo sie 60%
        w artykule.
        2- prawda jest, ze panstwo jest bogate ale nie jego mieszkancy.
        Oczywiscie nie jest tak zle z relacjami zarobki-ceny ( mimo,ze ceny zywnosci sa
        najwyzsze w Europie) .
        Ale np sluzba zdrowia boryka sie z wieloma ogromnymi problemami. Brakuje
        sredniego personelu medycznego, pielegniarek ( pewnie dlatego, ze zarabiaja
        nedznie w porownaniu ze srednia) , brakuje miejsc w szpitalach i w domach opieki.
        Nie latwo jest znalesc miejsce w przedszkolu a oplaty za nie sa tak duze , ze
        majac dwoje dzieci oplaca sie samemu siedziec w domu i nie placic za przedszkole.
        Na studiowanie trzeba wziac duza pozyczke z banku, ktora pozniej bedzie sie
        splacalo wiele lat.
        Biurokracja nie lepsza niz w Polsce.
        Tylko korupcji na niskim szczeblu ( czyli w kontaktach zwyklego obywatela z
        wladza ) nie ma .
        Dostep do najnowszych technologii jest latwy i powszechny - ale emeryci nie maja
        latwego zycia jesli nie oszczedzali wczesniej z mysla o starosci.
        Wielki atut to czyste ( wzgledem reszty Europy ) srodowisko i piekna przyroda.
        Pewnie jest to rezultatem niskiego zaludnienia - 4,5 mln mieszkancow na obszarze
        rownym Polsce.
        W sumie nie jest tu zle ale pamietajmy , ze kazdy medal ma dwie strony.
        Zycze wszystkim czytajacym wasolych Swiat i dobrego nowego roku.
        • Gość: gosc Re: Norwegia - kilka sprostowan... IP: *.hrl.com 22.12.04, 19:01
          mnie uderzylo jedno, problemy co zrobic z nadwyzka pieniedzy , to jest dylemat . jeszcze tak glupiego stwierdzenia nie slyszalem i to maaj pisac ludzie uwazaja sie
          za inteligentnych, jestem pewien ze norwegowie nie przedstawiaja tak tego'problemu 'jak zostal opisany, swiadczyloby to o ich glupocie, niech siwadczy to tylko o
          glupocie polskich dziennikarzy, poza tym jest stwierdzenie ze norwedzy sa nieszczesliwi , to jak jest najlepszy kraj , czy najgorszy,
          Kraj najlepszy jest ten gdzie zyja najszczesliwsi ludzie dozywajac srednio 80 lat, znam dobrze Szwajcarie mieszkalem tam kilka lat dawno temu kiedy nie bylo
          imigrantow , nie bylo bezrobocia etc, oni wcale niebyli tacy szczesliwi , poniewaz nadmiar pieniedzy indywidualnych nie panstwowych prowadzil do sporej, ponad
          przecietna ilosci chorob psychicznych, rozwodow i samobojstw.
          • Gość: CezaryT Woje IP: *.adsl.tele2.no 22.12.04, 19:12
            Chodź i w tym kraju są złodzieje i bandyci, to najogólniej powiem Wam tak: u
            mnie na wsi, wszystkie domy i samochody są otwarte i mamy taki sklep
            warzywniczy bez obsługi, sam sobie wybierasz ziemniaczki warzysz je i płacisz i
            pobierasz resztę; jeszcze nie słyszałem by jedna korona zginęła. Pod koniec
            dnia w puszce po ciastkach jest parę tysięcy koron.
            Nikt nie ruszy!
            Właściciel sklepu nazywa się swojsko : Woje
            Wesołych świat
            CezaryT
            • Gość: Marco-Prince-Polo PO PIERWSZE NIE SA W UNIJNYM KOLCHOZIE, IP: *.i.pppool.de 22.12.04, 20:00
              za to zima trwa u nich tylko 10 m-cy, a tak to lato i lato
          • Gość: obserwator2 Re: Norwegia - kilka sprostowan... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 22:14
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> mnie uderzylo jedno, problemy co zrobic z nadwyzka pieniedzy ,
            > to jest dylemat.
            > jeszcze tak glupiego stwierdzenia nie slyszalem

To rzeczywiście mało słyszałeś!
            Jak to takie proste to mi poradź jak zainwestować parę złotych oszczędnosci,
            które mam na parę lat przed odejściem na emeryturę.
            Przepić? Przebalować?

Norwegowie zdaję sobie sprawę, że pieniądze z ropy skończą się dość szybko i
            należy ich spożytkowanie rozłozyć na lata. A pytanie jak najskuteczniej
            zainwestować obecne nadwyżki wcale nie jest zadaniem łatwym, z intelektualnego
            punktu widzenia.

PS Poznałem kiedyś amerykańskiego japończyka, co odziedziczył po ojcu koszmarny
            majatek. On sam był człowiekiem utalentowanym (w dziedzinie jednej z nauk
            ścisłych), a jednoczesnie skromnym. Kompletny racjonalista. Jako profesor
            zarabiał dość na życie (tłumaczył mi, na przykład, że byłoby nonsensem kupować
            samochód z klimatyzacją, skoro w jego stanie, gorących dni w roku jest zaledwie
            kilka). Jego głównym zmartwieniem było, co zrobić z fortuną jakiej był
            właścicielem, by jej nie "zmarnować" ( w jakims abstrakcyjnym tego słowa
            znaczeniu). Dokładnie to samo co problem Norwegów.
        • Gość: janko muzykant Norwegia z innej perspektywy IP: 12.150.181.* 22.12.04, 20:40
          Moja zona mieszkala tam 12 lat. Od 8 mieszka w USA. Dalej wspomina mile lata
          spedzone w Norwegii (Oslo) ale gdy zapytam ja czy chcialaby atm wrocic -
          odpowiedz jest krotka NIE.

• Gość: Vox Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 21:48
      Niech żyje Norwegia i jej najważniejszy towar eksportowy - black metal!!! :)
      • Gość: dudus Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: *.cpe.vic-2.comcen.com.au 22.12.04, 23:01
        australia tez jest jest fajna. a norwegowei to jedyny narod ktory nie bierze
        pod uwage mozliwosci osiedlenie sie na stale w australii . zawsze pada
        odpowiedz " po co? przecierz tam mam takia opieke ze hoho...."
      • Gość: gosc USA Re:do obserwatora 2 IP: *.hrl.com 22.12.04, 23:14
        mam dla pana pare opcji jak zainwestowac pieniadze, po pierwsze zalezy ile ma pan oszczednosci, zaiwestowalbym w niemieckie obligacje panstwowe za
        posrednictwem banku w Polsce lub brokera. nie iwestowalbym w akcje bo jezeli ma pan kilka lat do emerytury to mozna stracic zanim sie odzyska, krotkoterminowo
        mozna inwestowac na gieldzie warszawskiej , jakkolwiek na szybka sprzedaz , musi pan sledzic indeksy przynajmniej kilka razy w tygodniu, mniejsze ryzyko jest
        przy iwestycjach w akcje wchodzacych na gielde, ale radze byc bardzo ostrozny, radze natomiast z cala stanowczoscia obligacje panstowe , ale nie polskie, w
        sytuacji dobrej wymiany euro na zl , jakkolwiek moze pan zapytac brokera nt hedgings czyli gwarancji nie stracenia na wymianie lub trzymanie dywident np w euro
        do korzystnej wymiany
        . Generalnie nie jest to proces intelektualny lecz czysto merkantylny, biznesowy ,nie sadze zeby madrzy ludzie jak norwegowie mieli z tym problemy, z tego wynika
        ze nie jest to narod rozrzutny , wydajacy na maybachy dla swoich obywateli, sa bardzo konserwatywni w wydatkach lecz nie ma swiecie czlowieka biznesu ktory
        mialby bol glowy od nadmiaru pieniedzy, dajmy na to norwedzy moga swietnie kupowac w Stanach olbrzymie polacie ziemi, jest to dozwolone , lub pola naftowe na
        Bliskim Wschodzie, lad, ziemia jest zawsze dobra inwestycja, obok nieruchomosci, co moze byc dla pana nastepna opcja, dlaczego nie chce pan kupic kawalka ziemi
        w Polsce, lub w Portugali w cieplejszym klimacie , lub znalezc pare innych osob i zaiwestowac we wspolny dom wakacyjny tamze.
        • Gość: KrolPortugaliHansI 1,2,itd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.12.04, 23:51
          W Portugali tez sie dobrze zyje,mimo ze ona jest w ,Uninym kolchozie' Nie
          pracujesz i tak masz kase.Samochod Portugalczyk zmienia raz na 3 lata.Na wkacje
          jedzie albo na poldniwe polaci swego panstwa[wysp]lub za granice.Na narty do
          Szwajcari,Austri lub Niemiec,Chodz nie każdy lubi sporty zimowe.To tyle o zyciu
          w kraju na ,zadupiu'Europy
    • Gość: Polak i tak nie chciałbym tam mieszkać.... IP: *.net.autocom.pl 23.12.04, 00:20
      za zimno.... i jeszcze noc polarna, ciemno przez pół roku, trzeba być
      masochistą żeby to wytrzymywać
    • Gość: MOLTISANTI Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: *.233.233.94.devs.futuro.pl 23.12.04, 01:53
      Autor raczej na pewno nie mieszkał nigdy w Norwegii.Z wielu zdań zawartych w
      artykule można się niezle pośmiać.Myślę, że wielu Polaków byłoby bardzo
      zaskoczonych "szczęśliwością" tego kraju, a już na pewno mentalnością jego
      mieszkańców.Jest to najbardziej policyjne państwo w Europie.Relacje płac do cen
      nie wyglądają tak różowo , a teza o fantastycznej służbie zdrowia jest
      śmieszna.Kraj jest fajny gdy jesteś turystą.Gdy jesteś w nim obcy , to wygląda
      dużo gorzej.Poza tym większość Norwegów ,to kryptorasiści.Pakistańczycy z ost-
      Oslo i Groenlandu wiedzą to najlepiej...
      • Gość: pawel-l Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: 213.17.165.* 23.12.04, 11:13
        Mokro, ciemno i zimno. Dla większości obcokrajowców środowisko skrajnie
        depresyjne.
        Uczciwe społeczeństwo choć jak w całej skandynawii widać efekty psucia przez
        socjał.
        Okiem turysty widać piękną XIX wieczną architekturę i XX-wieczne blokowiska. A
        już ratusz w centum Oslo to totalny socjalistyczny kicz.

Z kulturą też cieniutko. Kto widział ostatnio jakiś film, czytał ksiązkę albo
        słyszało o artyście z Norwegii ?

Krajobrazy przepiękne.
        • ponponka1 Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie 23.12.04, 16:15
          Muzyka:
          - Jan Grabarek (mowi, ze jest Norwegiem!!!!!), Lutoslawski tez tam na starosc
          zjechal (a podobno tam ciemno, zimno, brrrrrrrrr), Aha, Kurt Nielsen,
          Kino:
          - Elling, Insomnia (ta norweska)
          Ksiazki:
          - "Swiat Zofii"

To tylko kilka jakie mi sie akkurat nasunely. Jak ktos zna wiecej to zachecam do
          dodawania.

Wymien teraz polskie....tak znane w swiecie przyklady :O)

Hilsen
    • Gość: gosc Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: *.customer.alfanett.no 24.12.04, 00:30
      Taki bogaty kraj a na wszystko brakuje im pieniedzy, trzeba tu zyc, aby poznac
      lepiej ten kraj. Jak slysze ze to najlepszy kraj do zycia na swiecie to mi sie
      smiac chce.
    • Gość: baraja Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: *.net.autocom.pl 04.01.05, 19:56
      Norwegia jakby nie była najlepszym krajem pod względem rozwoju, to obawiam się,
      że połowa społeczeństwa umarła by z głodu lub pospolicie zamarzła. A tak
      ustawicznie ten kraj zmienia się w "szkarnię" gdzie nikomu nic się złego
      przytrafić nie może. I to wszystko przy naprawde bardzo bardzo niskich
      nakładach na problemy społeczne. Nic tylko brać przykład...
    • Gość: kika Re: Norwegia - najlepszy kraj na świecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 15:58
      do kitu miało pisać o strojach a tu jakie duperele wąt z tym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka