drozdek12 03.12.07, 23:22 Czy w tym projekcie można starać się o dotacje na szkolne wycieczki dla uczniów gimnazjum(wyjazdy do teatru, parków narodowych, do miejsc ważnych dla historii). Jakie warunki trzeba byłoby spełnić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarnykwiat Re: Kapitał ludzki 07.12.07, 10:59 poszukaj na stronie MEN zakłądki "Wycieczki edukacyjne do miejsc pamięci narodowej". Znajdziesz to w Warunkach i zasadach organizowania wypoczynku dla dzieci i młodzieży szkolnej. Program Kapitał Ludzki jest przeznaczony dla osób dorosłych chcących podnieść swoje kwalifikacje, doszkolić się a także dla osób poszukujących pracy lub zagrożonych zwolnieniem. pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kokomodo Re: Kapitał ludzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 10:50 Oczywiście, że da się taki projekt zrealizowac z funduszy EFS. przede wszytkim w projektach rozwojowych dla szkół, ale nie tylko. Głównie priorytet 3 i 9. Zobacz: projektyedukacyjne.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: Kapitał ludzki 12.12.07, 14:55 Priorytet 3 KL jest calkowicie edukacyjny, a jesli Twoja szkola znajduje sie na wsi, rowniez w pilotażowym 9.5 - mozna zaplanowac dzialania na rzecz dzieci - w powiązaniu z rodzicami. ( Zwlaszcza, jesli na rzecz szkoly dziala stowarzyszenie rodzicow - nie mylic z rada rodzicow) Odpowiedz Link Zgłoś
kokomodo Re: Kapitał ludzki 13.12.07, 14:44 A działanie 9.5. ODDOLNE INICJATYWY EDUKACYJNE NA OBSZARACH WIEJ skich raczej nie do końca jest skierowane do dzieci, to środki skierowane na wsparcie gmin wiejskich, miejsko – wiejskich oraz miast do 25 tys. mieszkańców, w ramach następujących typów projektów: inicjatywy na rzecz rozwoju edukacyjnego, podnoszenia poziomu wykształcenia i kwalifikacji mieszkańców obszarów wiejskich oraz rozwoju usług edukacyjnych na obszarach wiejskich działania informacyjno-promocyjne i szkoleniowe na rzecz podniesienia świadomości społeczności wiejskich w zakresie korzyści płynących z wykształcenia, szkoleń, rozwijania umiejętności zawodowych innych niż w rolnictwie, podnoszenia kwalifikacji zawodowych i rozwoju zawodowego inicjatywy na rzecz pobudzania świadomości środowisk lokalnych i ich zaangażowania w działania na rzecz rozwoju edukacyjnego obszarów wiejskich. Bardziej sa to kampanie informacyjne - promocyjne niż działania na rzecz dzieci w stylu wycieczki, koła zainteresowań czy świetlice. Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: Kapitał ludzki 14.12.07, 23:21 Jak sie wczytasz w ten priorytet, to adresatami są wszyscy mieszkancy wsi - i ogolnie - realizacja projektu ma sie przyczynic do podniesienia poziomu edukacji na wsi - a to moze się dziac w roznych formach. Mieszkancami wsi są tez dzieci - chyba sie nie mylę? Mysle, ze nalezy przede wszystkim tak pobudzić aktywnosc doroslych, aby mialo to wplyw na dzieci - a jak, jesli nie przez organizacje dzialan - na przyklad dla doroslych i dzieci zarazem? Czy nie sadzisz, ze najpierw, aby pobudzic cokolwiek w tych srodowiskach - potrzeba dzialan motywujących? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kill Re: Kapitał ludzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 23:44 nie ma takiej mozliwosci, po kl finansuje programy rozwojowe, tzn, takie które rozwijają u dzieciaków kluczowe kompetencje i umiejętnosci, a nie wycieczki jezeli zrobisz projekt w którym zabierasz dzieciaki ze wsi do parku naukowego, albo na spotkanie z psychologiem czy trenerem umiejetnosci to ok. ale nie wycieczki, narq Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kill Re: Kapitał ludzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 23:45 od sponsorowania wycieczek sa sponsorzy, proboszcz albo wójt. wichrowe wzgórza źle wskazał działanie 9.5, tam nic dla dzieciaków nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnykwiat Re: Kapitał ludzki 18.12.07, 09:28 no i właśnie dlatego wskazałam na inicjatywę MEN :) chodziło przecież o dofinansowanie wycieczek szkolnych Odpowiedz Link Zgłoś
drozdek12 Re: Kapitał ludzki 19.12.07, 00:11 moja szkoła to nie szkoła wiejska, tak więc podane punkty nas nie dotyczą. Mieszkam w 17-tysięcznym miasteczku. Co do wycieczek, to wystarczająco nie rozwinęłam mojej wcześniejszej wypowiedzi. Chodziło mi o wycieczki edukacyjne, połączone z warsztatami ekologicznymi, np. w okolicach parków narodowych. Przy okazji wyjazdów dzieciaki mogłyby podjechać do pobliskiego miasta by pójść do teatru, zwiedzałyby ciekawe miejsca, chodziły po szlakach górskich (na trasie też można prowadzić zajęcia edukacyjne np. korzystając z pomocy pracowników parków narodowych, które są położone na danym terenie). Sama coś takiego przez lata organizowałam. Jeździłam w różne miejsca pociągiem z grupą 20-25-osobową. Do tej pory pomagało mi miasto, ale chodzą słuchy, że takie dofinansowanie się skończy. Szukam więc innych źródeł pomocy bo gdyby nie dofinansowanie, mało które dziecko stać byłoby na jakikolwiek wyjazd. Po wypowiedziach widzę, że są wśród Was tacy, co nieźle się orientują w temacie. Możecie jeszcze coś dodać? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monia Re: Kapitał ludzki IP: *.krasnystaw.net 19.12.07, 22:48 POKL z głównych założeń ma na celu aktywizację zawodową i społeczną i skierowany jest do osób i dzieci 0 - 6 lat i od 15- 24 lat..bo poniżej to jest obowiązek państwa by zadbać o dzieci..chyba żeby trochę naciagnąc tzn nie pisać wprost że to jest dla dzieci a przy okazji innych działań dzieci by z niego skorzystały..lub inaczej jest priorytet w latach 2007 - 2013, który jest bezpośrednio skierowany do szkół i tam w którymś podziałaniu mówią o rozwoju zajęć pozalekcyjnych..czyli coś dla Ciebie...napisać projekt na zajęcia ekologiczne dla dzieci a którymś z kolei zadaniem w projekcie mógłby być wyjazd edykacyjno- integracyjny..nie proponuję nazywać tego wycieczką..gdyż od razu budzi podejrzenia a wyjazd..ładniej wygląda i brzmi...lub możesz to zrobić w najbardziej nowatorski sposób mogą to być też zajecia wyjazdowe...każde w innym miejscu....co tylko się zamarzy...wiec odwołuje do lektury POKL, jednak szczegółowy bardziej jest plan działań instytucji pośredniczącej 2 stopnia na lata 2007/2008 w Twoim rejonie. Z tego co wiem to dopiero ruszyły konkursy pilotażowe ale poczytac SZOPa trzeba..badż szukać środków w fundacjach jest ich mnóstw, któ¶e finansują działania na rzecz dzieci i młodzieży... Odpowiedz Link Zgłoś