Gość: Stone IP: 80.48.246.* 03.02.05, 13:25 Brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Vortex Dolar dojdzie do 2,6 a euro do 3,5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 13:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vasc 4 złote pękło - analiza IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 13:29 Hmmm.... Bardzo treściwy artykuł. Lubie takie. Po co zbedna pisanina. I trzeba pogłówkować...jakie 4 złote pekło. hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: 4 złote pękło - analiza IP: 212.14.47.* 03.02.05, 13:51 Jak czytam yaki bełkot (artykuł) to dostaję torsji. Ludzie czy wy choć trochę myślicie?! Nie wiecie skąd się bierze ta aprecjacja naszej i innych walut "Srodkowoeuropejskich"? Czeka nas los Argentyny!! I to może już wkrótce. Wtedy ci, pożal się Boże "analitycy" pójdą razem ze swoimi bocznymi trendami i Fibonaccim na zieloną trawkę - a może nawet będą wąchać słoneczniki od korzonków. Dlaczego akurat słoneczniki cwaniacy??? A w Argentynie byłem w tym okresie, więc mam prawo o tym mówić. Oni też mieli swojego cudotwórce jak my Balcerowicza i czułą opiekę banku światowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: 4 złote pękło - analiza IP: *.tele2.pl 03.02.05, 14:09 Co my mamy wspolnego z Argentyna? Nic. Co Ty o tym wiesz? Oni mieli sztywny (zanizony) kurs swojej waluty i za to oberwali. U nas juz od lat jest calkowicie plynny kurs a NBP nie interweniuje w jego obronie. Od kryzysu walutowego jestesmy o lata swietlne. Jedyne co nam grozi to obnizenie wzrostu PKB, ale to i tak kiedys nadejdzie (cykl koniunkturalny). Po co to brednie na forum pisac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek do krzyśka IP: 212.14.47.* 03.02.05, 14:19 SZTUCZNIE ZAWYZONY a nie zaniżony: 1 peso = 1 USD, a do czego stopniowo się dąży ze złotówką w naszym kraju? Najpierw pomyśl potem pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRvUngern-Sternber A wiec Balcerowicz i kolesie odniesli sukces!!! IP: *.bg.am.lodz.pl 03.02.05, 16:10 Gospodarka w totalnej ruinie...Nic nie powstrzyma katastrofy...Ten rok bedzie straszny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admirał Kołczak czytałem to samo prawie rok temu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 18:37 te same bluzgi pod adresem Balcera,te same porównania z Argentyną, te same wrzaski o krachu,ruinie,katastrofie i kryzysie wtedy kurs euro dochodził do 5 zł - teraz spadł do 4 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: 4 złote pękło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 13:53 Niestety jak oddało się finase w ręce międzynarodowych organizacji to one teraz sterują tak aby export był nieopłacalny a opłacało się kupować towary z importu. Nie udały się próby podwyższenia kosztów i podatków pracy w Polsce,nasi ludzie z biznesu doskonale radzą sobie z skostniałymi od lat umowami społecznym na styku pracodawca-pracobiorca na zachodnim rynku.Wcale nie zdziwiłbym się gdyby 1 euro kosztowało 3.0 zł a 1 dolar 2.0 zł.Tak to wygląda polityka p.Balcerowicza z perspektywy 15 lat.Kraj dla błaznów,złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Balcerowicz IP: *.softbank.pl 03.02.05, 17:37 Czy ktos moglby mi wyjasnic co zlego zrobil Balcerowicz. Sorki ale wasze komentarze brzmia nieco jak Lepperowe "Belcerowicz musi odejsc". Rozumiem, ze macie takie zdanie, szanuje to, ale prosze o rzeczowe uzasadnienie. Dla ulatwienia dodam, ze stwierdzenia "Balcerowicz pograzyl gospodarke", "Balcerowicz jest winny" to nie jest argument a wyrazenie sowjej opinii. Prosze o krotki wyklad, w jaki to sposob Balcerowicz przyczynil sie do wzmocnienia zlotowki. Jak rowniez, w jaki to sposob Balcerowicz przyczynia sie do wzmocnienia walut krajow naszego regionu - bo zdaje sie problem wzmocnienia wartosci lokalnej waluty wobec EURO i USD to nie tylko nasz problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Lepper Re: Balcerowicz IP: *.reynet.pl 03.02.05, 21:09 Zmieniamy taktyke jako Samoobrona! Balcerowicz musi zostac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: 4 złote pękło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 14:07 I z czego się cieszysz? Pewno, taniej wypadnie Ci wyjazd na narty do Austii, ale tak wysoki kurs złotego, to życie ponad stan. To musi pierdyknąć! Pytanie tylko czy za pół roku, czy za cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remikane Nie jest aż tak źle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 14:14 Nie jest tak źle, chociaż dobrze by było gdyby złoty przestał się umacniać. Napewno czeka nas interwencja banku centralnego a może się już zaczęła. Mówię, że nie jest tak źle bo wskaźniki makroekonomiczne wyglądają całkiem całkiem w porównaniu do lat poprzednich www.dbresearch.com/servlet/reweb2.ReWEB?rwkey=u885&%24rwframe=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BEN Re: Nie jest aż tak źle IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.05, 15:32 Ekonomia, ekonomią a ja ekonomię mam we własnym portfelu. Zap...am co najmniej jak każdy w zach części UE ale za swoją pracę dostaję 5 razy mniej. Ceny dorównują ich cenom. Wiem że moje zarobki zjada ZUS (czyt. budżet)i inne darmozjady. Jeśli nie ma mocnych na to złodziejstwo, nie ma mowy o zasadniczych podwyżkach płac to chcę by 1 zł = 2 Euro. I niech diabli wezmą wszelkie opinie ekonomistów od eksportu!! Hawk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Re: Nie jest aż tak źle IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.02.05, 16:00 Bylo by niezle 1zl=2Eur. Tylko czy mialbys wtedy prace? Aby sie tym nacieszyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: Nie jest aż tak źle - pytanie IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.05, 00:03 Zbierasz BEN na willę na Lazurowym Wybrzeżu ? Wtedy rzeczywiście taki kurs (2zł=1EUR) byłby dobry. Obserwując sytuację w Polsce dziwię się bardzo - w innych krajach (oprócz Niemiec - ale to inna sprawa) nikt nie dba o zbyt silną własną walutę. Włosi na początku lat 90-tych z wielką ulgą obniżyli o 40% kurs lira wobec DM. Elementem sukcesu gospodarczego Irlandii było obniżenie wartości funta o 10%. Anglicy byli szczęśliwi gdy w lecie 1996 roku kurs funta był niski (ok.2,5 DM za 1 funt). Portugalczycy, Hiszpanie, Grecy wchodząc do strefy EURO też obniżyli wartość swoich walut. Oczywiście musieli o to prosić Niemców. Wpływ na kurs złotówki mają tylko i wyłącznie międzynarodowe rynki finansowe, szczególnie ten we Frankfurcie. Próby interwencji będą nieskuteczne - szkoda na to pieniędzy. Słaby dolar osłabia niemiecki eksport - muszą sobie gdzieś to odbić, a Polska, Czechy są blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
kina9 Re: To zwykły obłęd 03.02.05, 15:54 Taki kurs to śmierć dla eksportu - jedynej deski ratunku dla polskiej gospodarki. Balcerowicz ty sk........nie rozliczymy cię kiedyś za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajtek Re: To zwykły obłęd IP: *.bredband.comhem.se 03.02.05, 16:17 Dlaczego Balcerowicz ponosi odpowiedzialnosc za ten syf? Ano dlatego,ze nie ma ZADNEGO UZASADNIENIA MAKROEKONOMICZNEGO ANI POLITYCZNEGO aby windowac kurs na takie wyzyny. Uzasadnieniem nie moze byc fakt olbrzymiego popytu na jedyny chodliwy polski towar tj. obligacje. Balcerowicz osle jeden zapomnij na chwile o tym ze nalezy podnosic cene towaru/kurs zlotego/ gdy rosnie na ten szczegolny towar/papiery wartosciowe/ popyt.Ten sposob myslenia zrujnuje gospodarke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: To zwykły obłęd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 16:34 Gospodarkę to pisklaki rujnuje etatyzm i interwencjonizm. Oczywiście, Balcerowicz po części uczestniczy w tym systemie-wszak NBP jest czystym instrumentem interwencjonizmu w rynek. Ale wdzięczność należy się raczej miłomściwie nam panującym Czerwonym. Za obligacyjny maraton na lewo i prawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajtek Re: To zwykły obłęd IP: *.bredband.comhem.se 03.02.05, 16:37 A kim jest Balcerowicz jak nie czerwonym smieciem - oportunista, wychowanym na teoriach Marksa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felix Re: W tym obłędzie jest metoda IP: *.h.pppool.de 03.02.05, 16:38 Przyszłość polskiej gospodarki widzę szaro. Wygląda na to, że prezes NBP wykonuje określone dyrektywy z zachodu, za które zbiera później pochwały od swoich mocodawców. Może w przyszłości coś jeszcze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajtek Re: W tym obłędzie jest metoda IP: *.bredband.comhem.se 03.02.05, 16:44 Pozno to zrozumiales ale lepiej pozno niz wcale. Poza tym co tam u Was w Niemczech? Mozecie sprzedawc ile sie da szajsu do Polski przy tym kursie to super interes, tylko nie dla polskiego robotnika, ktory straci przy okazji robote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felix Re: To zwykły obłęd IP: *.h.pppool.de 03.02.05, 16:40 Przyszłość polskiej gospodarki widzę szaro. W tym szaleństwie jest metoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: To zwykły obłęd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 22:06 baranie podażą obligacji steruje rząd a nie bank centralny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: To zwykły obłęd IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.05, 00:06 Facet wiernie wykonuje zalecenia międzynarodowej finansiery ( czyli zwykłych spekulantów ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: 4 złote pękło IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 03.02.05, 16:53 jak zwykle, jak by wyciągnąć z tego tekstu prognozę to nie róźni się ona niczym od tego co kazdy człwoiek moze powiedziec, przed wyborami złoty sie osłabi. Lamentowanie nad mocniejszym złotym śmieszy mnie od dłuższego czasu czekam na euro w granicach 3,6 ale tak naprawdę to dlaczego mondrale powyżej nie napisali co z dolarem do euro czyżby to nie miało znaczenia dla złotego??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remikane Re: 4 złote pękło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 17:10 Nie jestem ekspertem w sprawach walutowych ale dobrze pamiętam gdy na CNBC Soros mówił, że sprzedaje amerykańskieg dolara bo uważa, że nie odzwierciedla ona wartości gospodarki USA. Może należy kupować greenback'a gdy George powie że kupuje. Nie mam pojęcia. www.globalpolicy.org/socecon/crisis/2003/0520soros.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy30 no to nasi władcy roz.......li polską gospodarkę 03.02.05, 17:01 a tak się cieszyli z drogiego złotego, palanty!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
camara Re 03.02.05, 17:23 Założyliście tu jakies podforum dla debili ? Wyjątkowo was tu duzo. Liderem jest oczywiście specjalista, który rozprawia o kursach i trendach pisząc MONDRALE. Przeczytales ? To teraz sie rozpędz i pierd..... sobie główka w mur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onan Re: Re IP: *.acn.waw.pl 03.02.05, 17:39 jeszcze poznasz smak robienia laski za 10 silnych zlotych zlotko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk mocna złotówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 17:42 Żaden minister finasów cywilizowanego kraju nie cieszy się z własnej mocnej waluty.Cieszą się tylko ludzie wypoczywający za granicą tylko ilu ich jest.Przeciętny zjadacz chleba nomen omen, sięga na półkę po chleb za 1.80 zł bo ten za 2.0 zł jest dla niego za drogi.Tak żyje połowa społeczeństwa.Mam 53 lata gdybym miał 20-30 lat już by mnie tu nie było nie przyznawając się że jestem polakiem-bez urazy.pozdrówko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: mocna złotówka IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 03.02.05, 17:53 Mozna by sie bylo cieszyc gdyby ten kurs odzwierciedlal stan polskiej gospodarki ! Niestety tak nie jest - jest on wynikiem obligacyjnej produkcji polskiego rzadu i kapitalu spekulacyjnego . Ma sie on ( tzn obecny kurs) nijak do obecnego stanu polskiej gospodarki !! Trzeba byc kompletnym debilem cieszac sie z tego stanu rzeczy - wakacje tansze - tylko po powrocie z tych wakcji nie bedziesz juz mial gdzie pracowac !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajtek Re: mocna złotówka IP: *.bredband.comhem.se 03.02.05, 18:11 Powiedz to tzw. ekspertowi czyli niejakiemu jankowskiemu z BRE, ktory swoj idiotyzm rozpowszechnia twierdząc iż powinniśmy się cieszyć bo wakacje będą tańsze. Jest to ich /BRE/ szef od spraw ekonomicznych. Boże zlituj się nad Polską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwed Re: Moze jak w Argentynie IP: *.bredband.comhem.se 03.02.05, 17:48 Od razu 1PLN = 1$ i z głowy. Balcerowicz idioto czy Argentyna ciebie nic nie nauczyła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Moze jak w Argentynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 18:23 Balcerowicz ma to w dupie, skończy mu się kadencja, to jego zachodni mocodawcy dadzą mu jakąś ciepłą posadkę w MFW czy BŚ. Nie wierzę, że on to robi z przekonania, nie mozna być aż tak głupim i krótkowzrocznym. Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw.grabietz Ja z tego nic nie rozumie...... 03.02.05, 19:03 A co powiedziec o reszcie polakow ktorzy sa analfabetami ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joop Re: Ja z tego nic nie rozumie...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 19:29 reszta już się wcześniej wypowiedziała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weber Re: 4 złote pękło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 10:09 Niech autor się zajmie pisaniem opowiadan fantastycznych. Taki bełkot z którego nic nie wynika "specjalisci" nazywają "analizą"??? Kto za to płaci??? Odpowiedz Link Zgłoś
taipan1 Re: 4 złote pękło 04.02.05, 11:40 Super powinno być w przyszłości za 1 złotego 3 Euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sand Re: 4 złote pękło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 12:42 podpisywalem z zagraniczna firma kontrakt na uslugi kiedy Euro bylo po +- 4,6.. a teraz euro jest po 4,0 albo i mniej... i tu place podatki (wysokie!!) ciezko bedzie.... chyba ze sie uda renegocjowac.. pzdr sand Odpowiedz Link Zgłoś