Gość: yan IP: *.ifd.uni.wroc.pl 20.02.05, 17:59 ABN Amro slynny bank zwiazany z afera PZU (?!) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pawel Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.kosson.com 20.02.05, 18:29 taaak, zdajsie ze p. Belka wowczas w radzie nadzorczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Jak zwykle winny jest szaraczek ktory placi na cza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.05, 18:33 s ale jak zwykle "wielcy","szanowani","znani","renomowani" kopia go w 4 litery- raz zdzierajac kase do jeszcze niedawna w najdrozszych sieciach na swiecie, zdziera go bank ktory kaze sobie placic za wszystko i za wszystko dorzuca kare, ale jak bank jest winny to jak tak jak w szkole choc naczyciel jest winny to i tak dostaje uczen,bo przeciez ktos musi. ps.GAZETO- znany i renomowany bank ktory doradzal i nadzwyczaj celnie okreslil wartosc PZU powinno byc;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UOKiK Re: Jak zwykle winny jest szaraczek ktory placi n IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.05, 20:52 Zdaje sie, ze ustawodawca zapsal sprawe, bo choc na pozimie relacji klient-bank regulacja, ze czas trwania przelewu reguluje regulamin jest sensowne, to nie broni nas to przed takim cwaniaczkami jak ABN, bowiem to nu my mamy umowe z ABN, tylko operator, czy inny dostwaca uslug, a ten nie ma wtym zadnego interesu, zeby wplywac na bank w ktorym ma rachunek by szybciej ksiegowal. Czemu?? Sprawa jest prosta, nawet jesli placimy rachunek rzedu 500 (nie mowiac juz o tym, ze rachunek wynosi srednio 100), to 4,20 czy tam 4,10 PLN od tej kwoty to cos kolo 1%, co przy stawkach na poziomie 6 czy 7 % na miedzybanku za rok jest super interem, nawet spoznienie o miesiac, przy tej oplacie jest dla operatora bardziej oplacalne niz platnosc w teminie i to niezaleznie od tego czy operator ma nadwyzke srodko, czy korzysta z limitu kredytowego, ktory moze go kosztowac Wibor plus 1, no moze dwa punkty procentowe (to sa bardzo dobrzy klienci bankow i dla nich te stawki sa niskie). Jest to wyjatkowo chamski sposob okradania klientow z pieniedzy, gdzie wszystkie obslugujace nas strony sa zainteresowane opoznianiem przelewow. W tej sytuacji trzeba oczekiwac, ze Sejm, jako nasz reprezenatant, czy minister finansow jako nadzorca sektora finansowego, czym predzej wprowadzi przepisy ograniczajace tego typu praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: former worker NIE TYLKO POLKOMTEL IP: *.com.pl 20.02.05, 21:04 Po przeczytaniu az sprawdzilem rachunki i faktycznie. Nie tylko polkomtel. Mam dwa telefony jeden w erze a drugi w idei. rachunki zawsze place przelewem z eIntegrum -BGZ w ostatnim dniu. Nie zostalem nigny obciazony jakas dodatkowa za zwloke wiec nie przygladalem sie temu dokladniej. W idei zawsze platnosc jest ksiegowana w dniu w ktorym zostala wyslana(konto obciazone) !!! a w erze sa 3 dni zwloki czyli faktycznie 3 dni po terminie dla kazdego pzrelewu. nie pamietam jakie banki je obsluguja ale to znaczy ze z BGZ kasa wychodzi do eliksiru w I sesji chyba 9.00 i ma (czyt. powinna) zostac zaksiegowana w na koncie w banku docelowym do ok 11.tym bardziej iz rachunki tego typu obsluguja z reguly centrale bankow a wiec omija sie przesyl informacji do oddzialu. ewidentnie kasa jest przetrzymywana cale 3 dni. ktos ma dodatkowa i latwa kase. w przypadku klopotow zwrocilbym sie z prosba do banku macierzystego o podanie na pismie kiedy przelew zostal przeslany i na ktora sesje elixirowa. potem przeslal to do firmy z sugestia by zmienili bank na sprawniejszy. ale sie opisalem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
klkak A co na to NBP? To on nadzoruje wszystkie banki? 21.02.05, 00:34 Czyzby fachowcy z NBP tego nie zauwazyli???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doCENT Re: ABN Amro - renomowany bank? Może w Holandii,bo IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 21.02.05, 07:14 w Polsce te przykłady o ewidentnym przetrzymywaniu pieniędzy z przelewów klientów czy "doradzaniu" PZU temu przeczą. A rzecznik ABN, nawet gdyby mu się napluło w twarz (czyt. przedstawiło czarno na białym dowody winy banku), powie, że to przysłowiowy deszcz pada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.adsl.highway.telekom.at 21.02.05, 08:14 Nastepny sposob na zarabianie "lewych" pieniedzy przez polskie banki-przelewy z zagranicy.Bank wybiera na przewalutowanie przelewu dewizowego czas w ktorym kurs waluty jest najmniej korzystny dla odbiorcy polskiego.Przy aktualnych fluktuacjach kursow PLN daje to zyski ok.1% dziennie. Potem banki stac na super kosztowne rezydencje o prezesi dostaja pensje niejednokrotnie wyzsze niz maja ich odpowiednicy w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
kwil Zlodzieje w białych kołnierzykach 21.02.05, 08:39 Kiedyś wszystko było bardziej proste. Wchodząc w nie tą co trzeba , ciemną ulicę mogłes usłyszec propozycje nie do odrzucenia typu"oddaj portfel i zegarek". Dziś tak zachowują się banki. Istnieje cos takiego jak lokata Over Night.Bank moze przekazać do innego banku na taką lokatę wszystkie wolne, czyli nie zaksiegowane środki. Popatrzcie, co sie dzieje z przelewem zlozonym w piątek. "Bankowo" zaistnieje na koncie odbiorcy w poniedziałek po południu. Takie praktyki stosuje Fortis Bank o BPH PBK, z tymi bankami mam styczność. Podejrzewam jednak że jest to procedura powszechnie stosowana. W koncu skądś na te marmury muszą braćJako klienci nieststy jestesmy bezsilni. I do tego widzimy, ze przelewy z zagranicy via banki nowojorskie przychodzą na następny dzien czyli w niecałą dobę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abonent Cyfry+ Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.mofnet.gov.pl 21.02.05, 09:01 Niestety, ja też mam taką sytuację z Cyfrą+. Od prawie dwóch lat pieniądze wysłane przeze mnie poprzez internet na konto Cyfry+, zamiast być na koncie tego samego dnia - tak jak to ma miejsce w przypadku wszystkich innych rachunków - znikają na tydzień czasu. Najgorsze jest w tym to, że Cyfra wiecznie przysyła mi upomnienia o niezapłaconych rachunkach, co oczywiście muszę wyjaśniać (ale oczywiście Cyfra+ nie chce przyjąć do wiadomości, że to ich bank przetrzymuje pieniądze). Teraz pieniądze znikają na tydzień, ale gdy płaciłam na poczcie potrafiły znikać czasem i na 3 tygodnie. Dobrze byłoby coś z tym zrobić, bo taki zwykły człowiek nie ma szans na wygranie z ich praktykami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azet Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.crowley.pl 21.02.05, 09:15 Dlaczego Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów śpi i pali głupa? Na całym świecie i częściowo w Polsce obowiazuje "data stempla pocztowego/bankowego/". Taki regulamin to przestepstwo!!! pozdrawiam azet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba a Polkomtel to nie zarabia na tym? 20 mln rocznie IP: 81.15.227.* 21.02.05, 09:20 a Polkomtel to nie zarabia na tym? 4,1 pln prowizji za kazdy spozniony przelew. w artykule zalozono 5 mln takich spoznionych przelewow co daje ponad 20 mln pln extra zysku dla Polkomtela. z tego prowizja dla banku 1,7 mln (jako koszt). wnoiski nasuwaja sie same:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a Polkomtel to nie zarabia na tym? 20 mln roc IP: *.polkomtel.com.pl 21.02.05, 09:53 Nie staję w bronie operatora, ale posądzanie wszystkich klientów Polkomtela o spóźnianie się w opłacaniu rachunków to już chyba przesada ! Cała ta wyliczanka o zyskach jest w związku z tym również grubo przesadzona. Mam jedno spostrzeżenie - a dlaczego nikt nie zajmie się Pocztą Polską - tam dopiero przetrzymuje się pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: a Polkomtel to nie zarabia na tym? 20 mln roc IP: 81.15.227.* 21.02.05, 10:40 czytac nie umiesz czy nie rozumiesz tekstu ktory czytasz? nie posądzam klientów Polkomtela o spóźnianie się w opłacaniu rachunków, klienci placa w terminie, pieniadze "gdzies wisza" klika dni i ksiegowane sa jako spoznione!!! - teraz rozumiesz? i stad "ewentualne zyski" banku i operatora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a Polkomtel to nie zarabia na tym? 20 mln roc IP: *.polkomtel.com.pl 21.02.05, 12:21 To raczej ty ani nie umiesz czytać ani nie rozumiesz tego co czytasz. Jest dokładnie tak, jak dalej pisze Piotr. Jeśli bank ksieguje na koncie Polkomtela pieniądze to liczy się właśnie ta data, a nie księgowanie w systemie operatora, z tego wniosek, że klienci płacący w terminie NIE SĄ W ŻADEN SPOSÓB KARANI przez operatora, a już na pewno nie jest to 5 mln klientów !!!! Ale dla takich jak ty wystarczy opinia wyssana z palca przez jakiegoś redaktorka o bardzo niskiej samoocenie :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: a Polkomtel to nie zarabia na tym? 20 mln roc IP: *.chello.pl 21.02.05, 22:57 co do tego redaktorka, to albo już dostał w łapę, albo jeszcze nie dostał po łapach, bo materiał jest na pierwszy rzut oka bardzo tendencyjny... Odpowiedz Link Zgłoś
dsko Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel 21.02.05, 10:07 Tak samo przetrzymuje pieniądze TPSA, czy Wy zdajecie sobie z tego sprawę ile można zarobić obracając pieniędzmi pochodzącymi z wpłat przez te dwa trzy dni, to ogrOOOmne pieniądze. Jak ktoś pisze, że ABN Amro to renomowany bank, to śmiać mi się chce!!! Tak samo renomowany jak największe renomowane firmy konsultingowe, które badały finanse największych amerykańskich firm. Niektore musiały nawet zmienić nazwę tak już były zdesperowane i skompromitowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 11:10 pieniadze wplacone na poczcie dotarly na konto Cyfry Plus po 10 dniach wplata 10grudnia na koncie 20 grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.intrum.pl / 213.134.135.* 21.02.05, 11:14 Praktyka, opisana w tekście nie zasługuje na pochwałę. Jednak, na należy też zaciemniać obrazu, a przedstawiony tekst, takim zaciemnianiem jest. Z opisu wynika, że mamy do czynienia z opóźnieniami sięgającymi 1 do max 3 dni. A przypomnieć należy, że każdy bank zobowiązuje sie do dokonania przelewy w terminie nie przekraczającym rzeczonych trzech dni. Zresztą taki właśnie czas reguluje, o ile się nie mylę Prawo Bankowe. Przekroczenie ponad te 3 dni jest już wykroczeniem i należało by to ścigać. Pojawia się tez pytanie o źródło opóźnienia; bank abonenta – czyli osoby wysyłającej przelew, czy bank w którym Polkomtel przyjmuje opłaty, czyli bank do którego wpłacamy? Jeżeli ten drugi jest źródłem opóźnienia, to „jesteśmy w domu”. W umowie „za telefon” zostało uszczegółowione, że o dacie wpłaty decyduje data wpłynięcia kasy na konto Polkomtela (nie zaś data wysłania kasy z naszego banku). Skoro tak, to należy poprosić nasz bank o potwierdzenie terminu, w którym przekazał kasę do Banku Polkomtela, czyli do AMRO. To jest data wiążąca. Nas, jako abonentów nie interesuje czas, w jakim AMRO dokonuje rozksięgowania wewnętrznego na poszczególne konta, w tym te należące do Polkomtela. Aby jednak się o swoje upomnieć należy pisać, skarżyć się lub prosić (wyłącznie pisemnie) Polkomtel o wyjaśnienie zaistniałej sytuacji. Zaznaczam, że do takiego pisma należy dołączyć kopię informacji z naszego Banku, o terminie przekazania kasy do AMRO. Polkomtel, też jest w tej sytuacji ofiarą, więc nie pozostanie Bankowi AMRO dłużny, - warunek musi mieć nasze skargi na piśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 11:32 POLKOMTEL obsługuje też Citibank; 12.02.2005 z konta w Citibanku przelałem należność, która została zaksięgowana 15.02; i pomyśleć że to ten sam bank Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.chello.pl 21.02.05, 12:36 czyli wynika z tego, ze Citibank tez przetrzymuje kase na swoich kontach!!! Ale w tej chwili latwiej walczyc tylko z ABN Amro, bo i tak dal ciala w zwiazku z PZU... A swoja drogą, to z moich informacji wynika, ze pieniadze w dniu x sa ksiegowane na rachunku Polkomtela, a Polkomtel księguje je u siebie dopiero dnia nastepnego. Czyli tez zyskuje 1 dzien... A jesli kaska szla 10 dni, to przypuszczam, ze zostala wplacona na poczcie. Oni przetrzymuja pieniadze do tygodnia. I nikt poczty za to nie wini. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.polkomtel.com.pl 21.02.05, 12:41 jak zapłacisz przez internet wieczorem to jak mają zaksięgować tego samego dnia???? Albo jak zapłacisz w sobotę to też będzie to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta przelewy leżakują niekoniecznie w banku 21.02.05, 12:07 a ile dni upływa od zaksięgowania na rachunku Polkomtela w banku do zaksięgowania na koncie klienta w wewnętrznym systemie Polkomtela? bo np. moja spółdzielnia mieszkaniowa potrzebuje na to trzech tygodni, Telekomuna też coś koło tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.devs.futuro.pl 21.02.05, 12:23 Mam do was prosbe! Powiedzcie mi czy wasze przelewy z pensja tez nie ida 3 do 5 dni? Policzmy: kilka tysiecy zlotych x 10 mln pracujacych x 12 miesiecy w roku x 3 dni przetrzymania Kto zabiera te "pare" groszy? Czy napewno nikt nie zauwazyl tego "eliksiru"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 12:30 mam telefon w erze. Placę srednio z miesiecznym opóźnieniem i nikt mi z tego tytułu nie robi wstrętów. Najwyżej przyslą smsa z przypomnieniem. Żona ma telefon w plusie. Po tygodniu spóznienia wylaczają aparat. Przelewy internetowe idą 4-6 dni. Taki sam przelew idacy do ery jest ksiegowany najpózniej nastepnego dnia. To samo jest w cyfrze. Kiedyś obejrzałem sobie moje rachunki. Przelew wysłany 8 był zaksięgowany 13. Inne podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.polkomtel.com.pl 21.02.05, 12:35 a to dziwne, bo ja mam telefon w plusie, moi znamomi również i jeszcze nikt nie miał tak szybko odciętego telefonu!! A może masz na myśli tydzień po miesiącu opóźnienia, to by się zgadzało :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 12:42 Jak widać swoim pracownikom nie wyłączają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.chello.pl 21.02.05, 17:21 Potwierdzam opinię, że po tygodniu w Plusie nie wyłączają, a nie jestem ich pracownikiem. Ale widocznie płacenie rachunków z miesięcznym opóźnieniem jest w niektórych kręgach powodem do dumy i to jeszcze na formum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania ciekawe praktyki Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 14:43 To się zdziwsz, bo wcale nie miesiąc, tylko kilka dni - i to firmie, która jest ich klientem od paru lat i każda z dot. faktur była zapłacona!! Przy czym na uprzedzenie BOK, że rozmowy wych. zostaną zablokowane spokojnie odpowiedziałam, że niech sobie blokują, bo ja nie zamierzam przyspieszać ich banku z przelewem,a z mojego banku przelew wyszedł dnia tego i tego. Drugi tel. jest w IDEI i w związku z tym jest mi to po prostu obojętne, bo i tak rezygnuję z ich marnych usług za 2 miesiące. Nie będę się z nimi dyskutować. Kolejną praktyką PLUSa jest namawianie klientów na polecenie zapłaty. Po moim trupie!!! Niedawno przegrali proces z gościem, któremu "przez pomyłkę" zamiast 50 PLN ściągnęli z konta 500PLN" - bagatełka jedno zero!! Sprawy by nie było, gdyby po przyznaniu się do błędu zwrócili nadpłatę, ale oni oczywiście zaksięgowali sobie na poczet wpłat przyszłych... To już chyba kodeks karny określa jako zawłaszczenie mienia. A tak poza wszystkim, to PLUS ma w tym momencie najgorszą ofertę na rynku i najgorszą obsługę. POGRATULOWAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzenka Re: ciekawe praktyki Polkomtel IP: *.chello.pl 21.02.05, 17:26 Trudno zgodzić się z powyższym, bo moje wpłaty docierają do Plusa w tym samym dniu i nigdy nie mam z tym problemu. Problemy mają ci co nie płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 12:40 I jeszcze jedno pytanie. Dlaczego w dobie ksiegowosci elektronicznej sobota i niedziela są praktycznie wyłączone z obiegu??? Wysyłając przelew np w piątek w najlepszym razie dochodzi do celu w poniedziałek. W sobotę ani w niedzielę nie ma na to szans. A przecież te pieniądze nie krążą po orbicie ale leżą na czyichś kontach i procentują - nie słyszałem żeby banki w weekendy zawieszały oprocentowanie. I tutaj problem jest poważniejszy bo dotyczy on WSZYSTKICH klientów i WSZYSTKICH przelewów wysłanych w piatki. Może ktoś obliczy jakie w skali miesiąca kwoty wchodzą w grę??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.chello.pl 21.02.05, 12:45 tak jest skonstruowany system platniczy w Polsce. Banki nie pracują w weekendy, przynajmniej niektóre. Trudno wiec, zeby przesylaly pieniadze. Nie pracuje rowniez KIR , wiec nie mozna przesylac pieniedzy elixirem. Jedynie wewnatrz jednego banku bylaby chyba mozliwosc przesylania kaski z konta na konto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.polkomtel.com.pl 21.02.05, 12:45 owszem, pieniądze nie krążą po orbicie tylko leżą na TWOIM koncie aż do poniedziałku. Złożyłam przelew przez Inteligo w piątek późnym wieczorem a z konta zeszły dopiero dzisiaj przed południem. Obawiam się, że ktoś tu robi z igły widły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 12:54 Jeśli robisz przelew z Inteligo to pieniadze od razu przechodzą do "zablokowanych środków" i czekaja na sesję. I w tym czasie rzeczywiście bank jeszcze nalicza odsetki. A jesli robisz przelew np z PKO24 , pieniadze od razu znikają . Ewentualne odsetki również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 13:02 I jeszcze jedno. Problem pojawia się w momencie jak pieniądze rzeczywiście zejdą z konta. Mam akurat rachunki w Inteligo i w PKO24. Zrobiłem niedawno przelew pomiedzy nimi. Z Inteligo do PKO. Pieniadze z Inteligo zeszły w czwartek wieczorem a w PKO pojawiły się we wtorek ok południa. Akurat PKO przelewy przychodzące ksieguje tak jak schodzą nie czekając na sesję. Gdzie zatem były przez 4 dni??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 14:50 Jak to gdzie były - pracowały na zyski PKO. Bank, który wykazuje największe zyski musi przecież na czymś zarabiać - m.in. na swoich klientach właśnie. Bank w zamierzchłych czasach był z założenia instytucją depozytowo- kredytową. Dzisiejsza rola banków sprowadza się w dużej mierze do zarabiania na rynku międzybankowym, inwestujac na nim m.in. Twoje środki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.chello.pl 21.02.05, 17:33 Możemy tu sobie długo jeszcze dyskutować o praktykach bankowych a banki i tak nic sobie z tego nie robią. Czy widieliście jakieś wytłumaczenie ABN? Nie, bo klientów mają w głębokim poważaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.chello.pl 21.02.05, 12:40 moja pensja najczesciej jest ksiegowana tego samego dnia (o ile wyszla 1 sesją elixiru), ale niektórzy znajomi mają kaske na koncie dzien pozniej (na pewno z Citibanku oraz z PKO) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry ABN Amro - to ci ktorzy zanizyli wartosc PZU! IP: 82.148.37.* 21.02.05, 12:46 Coraz czesciej slysze o tym banku negatywne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.gdynia.mm.pl 21.02.05, 12:46 A zatem mam pytanie do decydentow:Dlaczego ukarano Bagsika??? Wynika z tego ,ze on dzialal legalnie....A moze strasznie sie myle ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 13:11 Nie to żebym sie czepiał, ale sytuacja wyglada mniej więcej tak. W soboty, niedziele i święta nie pracują tylko banki, inne instytucje finansowe (firmy leasingowe) oraz urzedy państwowe. Praktycznie cały handel pracuje, wiekszośc produkcji, przemysł energetyczny, wydobywczy, ciężki. Tak więc mozna zaryzykowac stwierdzenie ze gospodarka pracuje ale jest pozbawiona obrotu finansowego bo nie pracują banki. Zachodzi pytanie - dlaczego banki nie pracują. Ano może dlatego ze im się to opłaca??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 13:11 Czy nie zdajecie sobie sprawy z tego ze "OSCYLATOR" juz dawno temu wprowadzili w zycie dwaj businessmani z firmy ART B. Sami tego nie wymslili tylko dowiedzieli sie od zaufanych bankowcow jak sie zarabia na przetrzymywaniu cudzych pieniedzy. Banki znow wrocily do tej praktyki. Latwo jest zarabiac pieniadze jak ma sie ich pod dostatkiem. Pytanie tylko czy jest to sluszne i moralne ze zarabia sie je nie swoimi pieniedzmi ale powierzonymi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KlientBanku Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 13:31 Kilka lat temu zaciągnąłem kredyt na 40000 - część spłaciłem. Potem straciłem pracę, długo martwiłem się tym długiem, bo to głupia dla mnie sprawa - nie móc spłacić długu wobec banku (komornik i tak nie ma mi czego zabrać). TERAZ jednak PRZESTAŁEM SIĘ PRZEJMOWAĆ. Złodziejstwo banków jest tysiąc razy większe. Po prostu złodziejstwo. Zamartwiałem się tym, ze nie mogę spłacić długu, bo nie mam kasy, a banki bezczelnie żerują na naszych pieniadzach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 13:37 Moznaby zrobić taki eksperyment. Mam dwa konta internetowe w dwóch róznych bankach. Pomiędzy tymi kontami będę przez miesiąc robił codziennie przelew np 1000 złotych. Ciekawe ile po miesiącu w sumie będę miał odsetek. Mogę się załozyć że ZERO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania PKO BP - oto gdzie są Wasze pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 14:59 www.pkobp.pl/index.php/id=bpinfo/akt_id=3595/zone=-1/section=ogol zerknijcie na tabelki pokazujące wielkości z tytułu przychodów z tyt. odsetek - wzrosły, a koszty z tytułu odsetek zmalały, suma sumarum bank na czysto wyszedł na 4,6% do przodu co w skali PKO daje to kwotę prawie 158 mln zł!! tak samo kształtuje się wynik z opłat i prowizji +15%, ponad 200 mln zysku na oskubaniu klienta. To tylko dowodzi odwrócenia ról: dzisiaj to nie bank jest dla klienta, tylko klient dla banku. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 a spróbujcie zrobić przelew za granicę - gonić 21.02.05, 15:13 leniuchów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.spectranet.com 22.02.05, 09:56 Natychmiast zwolnic Bagsika i zaplacic mu odszkodowanie. albo posadzic tych z AMRO. Odpowiedz Link Zgłoś