Dodaj do ulubionych

Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel

IP: *.ifd.uni.wroc.pl 20.02.05, 17:59
ABN Amro slynny bank zwiazany z afera PZU (?!)
Obserwuj wątek
    • Gość: pawel Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.kosson.com 20.02.05, 18:29
      taaak, zdajsie ze p. Belka wowczas w radzie nadzorczej
    • Gość: Lukasz Jak zwykle winny jest szaraczek ktory placi na cza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.05, 18:33
      s ale jak zwykle "wielcy","szanowani","znani","renomowani" kopia go w 4 litery-
      raz zdzierajac kase do jeszcze niedawna w najdrozszych sieciach na swiecie,
      zdziera go bank ktory kaze sobie placic za wszystko i za wszystko dorzuca kare,
      ale jak bank jest winny to jak tak jak w szkole choc naczyciel jest winny to i
      tak dostaje uczen,bo przeciez ktos musi.
      ps.GAZETO- znany i renomowany bank ktory doradzal i nadzwyczaj celnie okreslil
      wartosc PZU powinno byc;)
      • Gość: UOKiK Re: Jak zwykle winny jest szaraczek ktory placi n IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.05, 20:52
        Zdaje sie, ze ustawodawca zapsal sprawe, bo choc na pozimie relacji klient-bank regulacja, ze czas trwania przelewu reguluje regulamin jest sensowne, to nie broni nas to przed takim cwaniaczkami jak ABN, bowiem to nu my mamy umowe z ABN, tylko operator, czy inny dostwaca uslug, a ten nie ma wtym zadnego interesu, zeby wplywac na bank w ktorym ma rachunek by szybciej ksiegowal. Czemu?? Sprawa jest prosta, nawet jesli placimy rachunek rzedu 500 (nie mowiac juz o tym, ze rachunek wynosi srednio 100), to 4,20 czy tam 4,10 PLN od tej kwoty to cos kolo 1%, co przy stawkach na poziomie 6 czy 7 % na miedzybanku za rok jest super interem, nawet spoznienie o miesiac, przy tej oplacie jest dla operatora bardziej oplacalne niz platnosc w teminie i to niezaleznie od tego czy operator ma nadwyzke srodko, czy korzysta z limitu kredytowego, ktory moze go kosztowac Wibor plus 1, no moze dwa punkty procentowe (to sa bardzo dobrzy klienci bankow i dla nich te stawki sa niskie). Jest to wyjatkowo chamski sposob okradania klientow z pieniedzy, gdzie wszystkie obslugujace nas strony sa zainteresowane opoznianiem przelewow. W tej sytuacji trzeba oczekiwac, ze Sejm, jako nasz reprezenatant, czy minister finansow jako nadzorca sektora finansowego, czym predzej wprowadzi przepisy ograniczajace tego typu praktyki.
    • Gość: former worker NIE TYLKO POLKOMTEL IP: *.com.pl 20.02.05, 21:04
      Po przeczytaniu az sprawdzilem rachunki i faktycznie. Nie tylko polkomtel.
      Mam dwa telefony jeden w erze a drugi w idei. rachunki zawsze place przelewem z
      eIntegrum -BGZ w ostatnim dniu. Nie zostalem nigny obciazony jakas dodatkowa za
      zwloke wiec nie przygladalem sie temu dokladniej. W idei zawsze platnosc jest
      ksiegowana w dniu w ktorym zostala wyslana(konto obciazone) !!! a w erze sa 3
      dni zwloki czyli faktycznie 3 dni po terminie dla kazdego pzrelewu. nie pamietam
      jakie banki je obsluguja ale to znaczy ze z BGZ kasa wychodzi do eliksiru w I
      sesji chyba 9.00 i ma (czyt. powinna) zostac zaksiegowana w na koncie w banku
      docelowym do ok 11.tym bardziej iz rachunki tego typu obsluguja z reguly
      centrale bankow a wiec omija sie przesyl informacji do oddzialu. ewidentnie kasa
      jest przetrzymywana cale 3 dni. ktos ma dodatkowa i latwa kase.
      w przypadku klopotow zwrocilbym sie z prosba do banku macierzystego o podanie na
      pismie kiedy przelew zostal przeslany i na ktora sesje elixirowa. potem przeslal
      to do firmy z sugestia by zmienili bank na sprawniejszy.

ale sie opisalem :))
    • klkak A co na to NBP? To on nadzoruje wszystkie banki? 21.02.05, 00:34
      Czyzby fachowcy z NBP tego nie zauwazyli????
    • Gość: doCENT Re: ABN Amro - renomowany bank? Może w Holandii,bo IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 21.02.05, 07:14
      w Polsce te przykłady o ewidentnym przetrzymywaniu pieniędzy z przelewów
      klientów czy "doradzaniu" PZU temu przeczą. A rzecznik ABN, nawet gdyby mu się
      napluło w twarz (czyt. przedstawiło czarno na białym dowody winy banku), powie,
      że to przysłowiowy deszcz pada...
    • Gość: Tomasz Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.adsl.highway.telekom.at 21.02.05, 08:14
      Nastepny sposob na zarabianie "lewych" pieniedzy przez polskie banki-przelewy z zagranicy.Bank wybiera na przewalutowanie przelewu dewizowego czas w ktorym kurs waluty jest najmniej korzystny dla odbiorcy polskiego.Przy aktualnych fluktuacjach kursow PLN daje to zyski ok.1% dziennie. Potem banki stac na super kosztowne rezydencje o prezesi dostaja pensje niejednokrotnie wyzsze niz maja ich odpowiednicy w Europie.
    • kwil Zlodzieje w białych kołnierzykach 21.02.05, 08:39
      Kiedyś wszystko było bardziej proste. Wchodząc w nie tą co trzeba , ciemną ulicę mogłes usłyszec propozycje nie do odrzucenia typu"oddaj portfel i zegarek".
      Dziś tak zachowują się banki.
      Istnieje cos takiego jak lokata Over Night.Bank moze przekazać do innego banku na taką lokatę wszystkie wolne, czyli nie zaksiegowane środki.
      Popatrzcie, co sie dzieje z przelewem zlozonym w piątek. "Bankowo" zaistnieje na koncie odbiorcy w poniedziałek po południu. Takie praktyki stosuje Fortis Bank o BPH PBK, z tymi bankami mam styczność.
      Podejrzewam jednak że jest to procedura powszechnie stosowana. W koncu skądś na te marmury muszą braćJako klienci nieststy jestesmy bezsilni. I do tego widzimy, ze przelewy z zagranicy via banki nowojorskie przychodzą na następny dzien czyli w niecałą dobę!!!!
    • Gość: Abonent Cyfry+ Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.mofnet.gov.pl 21.02.05, 09:01
      Niestety, ja też mam taką sytuację z Cyfrą+. Od prawie dwóch lat pieniądze
      wysłane przeze mnie poprzez internet na konto Cyfry+, zamiast być na koncie
      tego samego dnia - tak jak to ma miejsce w przypadku wszystkich innych
      rachunków - znikają na tydzień czasu. Najgorsze jest w tym to, że Cyfra
      wiecznie przysyła mi upomnienia o niezapłaconych rachunkach, co oczywiście
      muszę wyjaśniać (ale oczywiście Cyfra+ nie chce przyjąć do wiadomości, że to
      ich bank przetrzymuje pieniądze). Teraz pieniądze znikają na tydzień, ale gdy
      płaciłam na poczcie potrafiły znikać czasem i na 3 tygodnie. Dobrze byłoby coś
      z tym zrobić, bo taki zwykły człowiek nie ma szans na wygranie z ich
      praktykami.
    • Gość: azet Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.crowley.pl 21.02.05, 09:15
      Dlaczego Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów śpi i pali głupa?
      Na całym świecie i częściowo w Polsce obowiazuje "data stempla
      pocztowego/bankowego/".
      Taki regulamin to przestepstwo!!!
      pozdrawiam azet
    • Gość: seba a Polkomtel to nie zarabia na tym? 20 mln rocznie IP: 81.15.227.* 21.02.05, 09:20
      a Polkomtel to nie zarabia na tym?
      4,1 pln prowizji za kazdy spozniony przelew. w artykule zalozono 5 mln takich
      spoznionych przelewow co daje ponad 20 mln pln extra zysku dla Polkomtela. z
      tego prowizja dla banku 1,7 mln (jako koszt). wnoiski nasuwaja sie same:-)
      • Gość: gość Re: a Polkomtel to nie zarabia na tym? 20 mln roc IP: *.polkomtel.com.pl 21.02.05, 09:53
        Nie staję w bronie operatora, ale posądzanie wszystkich klientów Polkomtela o
        spóźnianie się w opłacaniu rachunków to już chyba przesada ! Cała ta wyliczanka
        o zyskach jest w związku z tym również grubo przesadzona. Mam jedno
        spostrzeżenie - a dlaczego nikt nie zajmie się Pocztą Polską - tam dopiero
        przetrzymuje się pieniądze!
        • Gość: seba Re: a Polkomtel to nie zarabia na tym? 20 mln roc IP: 81.15.227.* 21.02.05, 10:40
          czytac nie umiesz czy nie rozumiesz tekstu ktory czytasz? nie posądzam klientów
          Polkomtela o spóźnianie się w opłacaniu rachunków, klienci placa w terminie,
          pieniadze "gdzies wisza" klika dni i ksiegowane sa jako spoznione!!! - teraz
          rozumiesz?
          i stad "ewentualne zyski" banku i operatora.
          • Gość: gość Re: a Polkomtel to nie zarabia na tym? 20 mln roc IP: *.polkomtel.com.pl 21.02.05, 12:21
            To raczej ty ani nie umiesz czytać ani nie rozumiesz tego co czytasz. Jest
            dokładnie tak, jak dalej pisze Piotr. Jeśli bank ksieguje na koncie Polkomtela
            pieniądze to liczy się właśnie ta data, a nie księgowanie w systemie operatora,
            z tego wniosek, że klienci płacący w terminie NIE SĄ W ŻADEN SPOSÓB KARANI
            przez operatora, a już na pewno nie jest to 5 mln klientów !!!! Ale dla takich
            jak ty wystarczy opinia wyssana z palca przez jakiegoś redaktorka o bardzo
            niskiej samoocenie :((((
            • Gość: marek Re: a Polkomtel to nie zarabia na tym? 20 mln roc IP: *.chello.pl 21.02.05, 22:57
              co do tego redaktorka, to albo już dostał w łapę, albo jeszcze nie dostał po
              łapach, bo materiał jest na pierwszy rzut oka bardzo tendencyjny...
    • dsko Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel 21.02.05, 10:07
      Tak samo przetrzymuje pieniądze TPSA, czy Wy zdajecie sobie z tego sprawę ile
      można zarobić obracając pieniędzmi pochodzącymi z wpłat przez te dwa trzy dni,
      to ogrOOOmne pieniądze. Jak ktoś pisze, że ABN Amro to renomowany bank, to
      śmiać mi się chce!!! Tak samo renomowany jak największe renomowane firmy
      konsultingowe, które badały finanse największych amerykańskich firm. Niektore
      musiały nawet zmienić nazwę tak już były zdesperowane i skompromitowane.
    • Gość: anka Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 11:10
      pieniadze wplacone na poczcie dotarly na konto Cyfry Plus po 10 dniach
      wplata 10grudnia na koncie 20 grudnia.
    • Gość: piotr Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.intrum.pl / 213.134.135.* 21.02.05, 11:14
      Praktyka, opisana w tekście nie zasługuje na pochwałę. Jednak, na należy też
      zaciemniać obrazu, a przedstawiony tekst, takim zaciemnianiem jest. Z opisu
      wynika, że mamy do czynienia z opóźnieniami sięgającymi 1 do max 3 dni. A
      przypomnieć należy, że każdy bank zobowiązuje sie do dokonania przelewy w
      terminie nie przekraczającym rzeczonych trzech dni. Zresztą taki właśnie czas
      reguluje, o ile się nie mylę Prawo Bankowe. Przekroczenie ponad te 3 dni jest
      już wykroczeniem i należało by to ścigać.

Pojawia się tez pytanie o źródło opóźnienia; bank abonenta – czyli osoby
      wysyłającej przelew, czy bank w którym Polkomtel przyjmuje opłaty, czyli bank
      do którego wpłacamy? Jeżeli ten drugi jest źródłem opóźnienia, to „jesteśmy w
      domu”. W umowie „za telefon” zostało uszczegółowione, że o dacie wpłaty
      decyduje data wpłynięcia kasy na konto Polkomtela (nie zaś data wysłania kasy z
      naszego banku). Skoro tak, to należy poprosić nasz bank o potwierdzenie
      terminu, w którym przekazał kasę do Banku Polkomtela, czyli do AMRO. To jest
      data wiążąca. Nas, jako abonentów nie interesuje czas, w jakim AMRO dokonuje
      rozksięgowania wewnętrznego na poszczególne konta, w tym te należące do
      Polkomtela. Aby jednak się o swoje upomnieć należy pisać, skarżyć się lub
      prosić (wyłącznie pisemnie) Polkomtel o wyjaśnienie zaistniałej sytuacji.
      Zaznaczam, że do takiego pisma należy dołączyć kopię informacji z naszego
      Banku, o terminie przekazania kasy do AMRO. Polkomtel, też jest w tej sytuacji
      ofiarą, więc nie pozostanie Bankowi AMRO dłużny, - warunek musi mieć nasze
      skargi na piśmie.
    • Gość: PIOTR Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 11:32
      POLKOMTEL obsługuje też Citibank; 12.02.2005 z konta w Citibanku przelałem
      należność, która została zaksięgowana 15.02; i pomyśleć że to ten sam bank
      • Gość: gosc Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.chello.pl 21.02.05, 12:36
        czyli wynika z tego, ze Citibank tez przetrzymuje kase na swoich kontach!!! Ale
        w tej chwili latwiej walczyc tylko z ABN Amro, bo i tak dal ciala w zwiazku z
        PZU...
        A swoja drogą, to z moich informacji wynika, ze pieniadze w dniu x sa
        ksiegowane na rachunku Polkomtela, a Polkomtel księguje je u siebie dopiero
        dnia nastepnego. Czyli tez zyskuje 1 dzien...
        A jesli kaska szla 10 dni, to przypuszczam, ze zostala wplacona na poczcie. Oni
        przetrzymuja pieniadze do tygodnia. I nikt poczty za to nie wini.
        • Gość: gość Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.polkomtel.com.pl 21.02.05, 12:41
          jak zapłacisz przez internet wieczorem to jak mają zaksięgować tego samego
          dnia???? Albo jak zapłacisz w sobotę to też będzie to niemożliwe.
    • aaneta przelewy leżakują niekoniecznie w banku 21.02.05, 12:07
      a ile dni upływa od zaksięgowania na rachunku Polkomtela w banku do
      zaksięgowania na koncie klienta w wewnętrznym systemie Polkomtela?
      bo np. moja spółdzielnia mieszkaniowa potrzebuje na to trzech tygodni,
      Telekomuna też coś koło tego
    • Gość: a. Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.devs.futuro.pl 21.02.05, 12:23
      Mam do was prosbe! Powiedzcie mi czy wasze przelewy z pensja tez nie ida 3 do 5 dni?
      Policzmy: kilka tysiecy zlotych x 10 mln pracujacych x 12 miesiecy w roku x 3 dni przetrzymania
      Kto zabiera te "pare" groszy?
      Czy napewno nikt nie zauwazyl tego "eliksiru"?
      • Gość: yeti Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 12:30
        mam telefon w erze. Placę srednio z miesiecznym opóźnieniem i nikt mi z tego
        tytułu nie robi wstrętów. Najwyżej przyslą smsa z przypomnieniem. Żona ma
        telefon w plusie. Po tygodniu spóznienia wylaczają aparat. Przelewy internetowe
        idą 4-6 dni. Taki sam przelew idacy do ery jest ksiegowany najpózniej
        nastepnego dnia. To samo jest w cyfrze. Kiedyś obejrzałem sobie moje rachunki.
        Przelew wysłany 8 był zaksięgowany 13. Inne podobnie.
        • Gość: gość Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.polkomtel.com.pl 21.02.05, 12:35
          a to dziwne, bo ja mam telefon w plusie, moi znamomi również i jeszcze nikt nie
          miał tak szybko odciętego telefonu!! A może masz na myśli tydzień po miesiącu
          opóźnienia, to by się zgadzało :))
          • Gość: yeti Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 12:42
            Jak widać swoim pracownikom nie wyłączają.
            • Gość: gostek Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.chello.pl 21.02.05, 17:21
              Potwierdzam opinię, że po tygodniu w Plusie nie wyłączają, a nie jestem ich
              pracownikiem. Ale widocznie płacenie rachunków z miesięcznym opóźnieniem jest w
              niektórych kręgach powodem do dumy i to jeszcze na formum!
          • Gość: ania ciekawe praktyki Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 14:43
            To się zdziwsz, bo wcale nie miesiąc, tylko kilka dni - i to firmie, która jest
            ich klientem od paru lat i każda z dot. faktur była zapłacona!! Przy czym na
            uprzedzenie BOK, że rozmowy wych. zostaną zablokowane spokojnie odpowiedziałam,
            że niech sobie blokują, bo ja nie zamierzam przyspieszać ich banku z przelewem,a
            z mojego banku przelew wyszedł dnia tego i tego. Drugi tel. jest w IDEI i w
            związku z tym jest mi to po prostu obojętne, bo i tak rezygnuję z ich marnych
            usług za 2 miesiące. Nie będę się z nimi dyskutować.

Kolejną praktyką PLUSa jest namawianie klientów na polecenie zapłaty. Po moim
            trupie!!! Niedawno przegrali proces z gościem, któremu "przez pomyłkę" zamiast
            50 PLN ściągnęli z konta 500PLN" - bagatełka jedno zero!! Sprawy by nie było,
            gdyby po przyznaniu się do błędu zwrócili nadpłatę, ale oni oczywiście
            zaksięgowali sobie na poczet wpłat przyszłych... To już chyba kodeks karny
            określa jako zawłaszczenie mienia.

A tak poza wszystkim, to PLUS ma w tym momencie najgorszą ofertę na rynku i
            najgorszą obsługę. POGRATULOWAĆ
            • Gość: marzenka Re: ciekawe praktyki Polkomtel IP: *.chello.pl 21.02.05, 17:26
              Trudno zgodzić się z powyższym, bo moje wpłaty docierają do Plusa w tym samym
              dniu i nigdy nie mam z tym problemu. Problemy mają ci co nie płacą.
        • Gość: yeti Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 12:40
          I jeszcze jedno pytanie. Dlaczego w dobie ksiegowosci elektronicznej sobota i
          niedziela są praktycznie wyłączone z obiegu??? Wysyłając przelew np w piątek w
          najlepszym razie dochodzi do celu w poniedziałek. W sobotę ani w niedzielę nie
          ma na to szans. A przecież te pieniądze nie krążą po orbicie ale leżą na
          czyichś kontach i procentują - nie słyszałem żeby banki w weekendy zawieszały
          oprocentowanie. I tutaj problem jest poważniejszy bo dotyczy on WSZYSTKICH
          klientów i WSZYSTKICH przelewów wysłanych w piatki. Może ktoś obliczy jakie w
          skali miesiąca kwoty wchodzą w grę???
          • Gość: gosc Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.chello.pl 21.02.05, 12:45
            tak jest skonstruowany system platniczy w Polsce. Banki nie pracują w weekendy,
            przynajmniej niektóre. Trudno wiec, zeby przesylaly pieniadze. Nie pracuje
            rowniez KIR , wiec nie mozna przesylac pieniedzy elixirem. Jedynie wewnatrz
            jednego banku bylaby chyba mozliwosc przesylania kaski z konta na konto.
          • Gość: gość Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.polkomtel.com.pl 21.02.05, 12:45
            owszem, pieniądze nie krążą po orbicie tylko leżą na TWOIM koncie aż do
            poniedziałku. Złożyłam przelew przez Inteligo w piątek późnym wieczorem a z
            konta zeszły dopiero dzisiaj przed południem. Obawiam się, że ktoś tu robi z
            igły widły...
            • Gość: yeti Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 12:54
              Jeśli robisz przelew z Inteligo to pieniadze od razu przechodzą
              do "zablokowanych środków" i czekaja na sesję. I w tym czasie rzeczywiście bank
              jeszcze nalicza odsetki. A jesli robisz przelew np z PKO24 , pieniadze od razu
              znikają . Ewentualne odsetki również.
              • Gość: yeti Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 13:02
                I jeszcze jedno. Problem pojawia się w momencie jak pieniądze rzeczywiście
                zejdą z konta. Mam akurat rachunki w Inteligo i w PKO24. Zrobiłem niedawno
                przelew pomiedzy nimi. Z Inteligo do PKO. Pieniadze z Inteligo zeszły w
                czwartek wieczorem a w PKO pojawiły się we wtorek ok południa. Akurat PKO
                przelewy przychodzące ksieguje tak jak schodzą nie czekając na sesję. Gdzie
                zatem były przez 4 dni???
                • Gość: ania Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 14:50
                  Jak to gdzie były - pracowały na zyski PKO. Bank, który wykazuje największe
                  zyski musi przecież na czymś zarabiać - m.in. na swoich klientach właśnie. Bank
                  w zamierzchłych czasach był z założenia instytucją depozytowo- kredytową.
                  Dzisiejsza rola banków sprowadza się w dużej mierze do zarabiania na rynku
                  międzybankowym, inwestujac na nim m.in. Twoje środki.
                  • Gość: ANIA Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.chello.pl 21.02.05, 17:33
                    Możemy tu sobie długo jeszcze dyskutować o praktykach bankowych a banki i tak
                    nic sobie z tego nie robią. Czy widieliście jakieś wytłumaczenie ABN? Nie, bo
                    klientów mają w głębokim poważaniu!
      • Gość: Mona Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.chello.pl 21.02.05, 12:40
        moja pensja najczesciej jest ksiegowana tego samego dnia (o ile wyszla 1 sesją
        elixiru), ale niektórzy znajomi mają kaske na koncie dzien pozniej (na pewno z
        Citibanku oraz z PKO)
    • Gość: jerry ABN Amro - to ci ktorzy zanizyli wartosc PZU! IP: 82.148.37.* 21.02.05, 12:46
      Coraz czesciej slysze o tym banku negatywne rzeczy.
    • Gość: kaz Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.gdynia.mm.pl 21.02.05, 12:46
      A zatem mam pytanie do decydentow:Dlaczego ukarano Bagsika???
      Wynika z tego ,ze on dzialal legalnie....A moze strasznie sie myle ???
      • Gość: yeti Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 13:11
        Nie to żebym sie czepiał, ale sytuacja wyglada mniej więcej tak. W soboty,
        niedziele i święta nie pracują tylko banki, inne instytucje finansowe (firmy
        leasingowe) oraz urzedy państwowe. Praktycznie cały handel pracuje, wiekszośc
        produkcji, przemysł energetyczny, wydobywczy, ciężki. Tak więc mozna
        zaryzykowac stwierdzenie ze gospodarka pracuje ale jest pozbawiona obrotu
        finansowego bo nie pracują banki. Zachodzi pytanie - dlaczego banki nie
        pracują. Ano może dlatego ze im się to opłaca???
    • Gość: Witek Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 13:11
      Czy nie zdajecie sobie sprawy z tego ze "OSCYLATOR" juz dawno temu wprowadzili
      w zycie dwaj businessmani z firmy ART B. Sami tego nie wymslili tylko
      dowiedzieli sie od zaufanych bankowcow jak sie zarabia na przetrzymywaniu
      cudzych pieniedzy. Banki znow wrocily do tej praktyki. Latwo jest zarabiac
      pieniadze jak ma sie ich pod dostatkiem. Pytanie tylko czy jest to sluszne i
      moralne ze zarabia sie je nie swoimi pieniedzmi ale powierzonymi. Pozdrawiam
    • Gość: KlientBanku Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 13:31
      Kilka lat temu zaciągnąłem kredyt na 40000 - część spłaciłem. Potem straciłem
      pracę, długo martwiłem się tym długiem, bo to głupia dla mnie sprawa - nie móc
      spłacić długu wobec banku (komornik i tak nie ma mi czego zabrać). TERAZ jednak
      PRZESTAŁEM SIĘ PRZEJMOWAĆ. Złodziejstwo banków jest tysiąc razy większe. Po
      prostu złodziejstwo. Zamartwiałem się tym, ze nie mogę spłacić długu, bo nie
      mam kasy, a banki bezczelnie żerują na naszych pieniadzach...
      • Gość: yeti Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 13:37
        Moznaby zrobić taki eksperyment. Mam dwa konta internetowe w dwóch róznych
        bankach. Pomiędzy tymi kontami będę przez miesiąc robił codziennie przelew np
        1000 złotych. Ciekawe ile po miesiącu w sumie będę miał odsetek. Mogę się
        załozyć że ZERO!!!
    • Gość: ania PKO BP - oto gdzie są Wasze pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 14:59
      www.pkobp.pl/index.php/id=bpinfo/akt_id=3595/zone=-1/section=ogol
      zerknijcie na tabelki pokazujące wielkości z tytułu przychodów z tyt. odsetek -
      wzrosły, a koszty z tytułu odsetek zmalały, suma sumarum bank na czysto wyszedł
      na 4,6% do przodu co w skali PKO daje to kwotę prawie 158 mln zł!! tak samo
      kształtuje się wynik z opłat i prowizji +15%, ponad 200 mln zysku na oskubaniu
      klienta.

To tylko dowodzi odwrócenia ról: dzisiaj to nie bank jest dla klienta, tylko
      klient dla banku.
    • toja3003 a spróbujcie zrobić przelew za granicę - gonić 21.02.05, 15:13
      leniuchów!
    • Gość: sprawiedliwy Re: Leżakujące przelewy - nie tylko Polkomtel IP: *.spectranet.com 22.02.05, 09:56
      Natychmiast zwolnic Bagsika i zaplacic mu odszkodowanie. albo posadzic tych z
      AMRO.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka