piasecki111 31.03.05, 18:28 www.epomoc.er.pl tam m.in. pomoc za free (30 stron, m.in. pajacyk, polskie serce) POMÓŻ w kilka sekund! To cały koszt! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mark6 Re: Silny złoty nie zmógł eksportu 31.03.05, 18:37 Czy chcecie udowodnić,że im złotówka silniejsza tym bardziej wzrasta eksport? Ciekawa teoria , godna nagrody Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Balcerowicz nagrode Nobla IP: *.bredband.comhem.se 31.03.05, 19:02 Dlatego, że teorie tego nieuka warte są nagrody Nobla w dziedinie ekonomii. Kiedyś to zero odpowie za zniszczenie polskiej gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akr Re: Balcerowicz nagrode Nobla IP: 85.158.196.* 01.04.05, 17:12 No cóż, każdy ma prawo do własnej oceny... ale nie rozumiem skąd wniosek, że Balcerowicz jest nieukiem. Nawet jeśli się Pan nie zgadza z jego teoriami, to jeszcze nie jest żaden dowód na to, że Balcerowicz to nieuk :) A polską gospodarkę niszczą sami Polacy, solidarnie, wespół w zespół (czy jak się to pisze). Bo jeżeli tylko sam Balcerowicz, to chyba pomagają mu krasnoludki. Zatem proponuję odciąć p. Balcerowicza od tej taniej siły niszczącej :) KINGSAJZ DLA KAŻDEGO! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Balcerowicz nagrode Nobla IP: 83.249.23.* 01.04.05, 19:38 Szanowny Panie, Dla udowodnienia ,że p. Balcerowicz jest nieukiem lub jak kto woli"uczonym inaczej" wystarczy przeanalizować efekty JEGO pracy / a nie krasnoludków/. Najważniejsze "grzechy": - ustalenie stopy inflacji jako głownej kategorii ekon. będącej w zasięgu zainteresowania "profesora" - notorycznie błędne przewidywania st. inflacji/ za taki błąd szef banku narodowego wyrzucany jest " na zbity" pysk - systematyczne wykańczanie polskiego eksportu /jedynego motoru polskiej gos./ - schładzanie polskiej gosp. z czegoś czego nigdy nie było -sprowadzenie do Polski kapitału spekulacyjnego itd. itp. Jeżeli Pana to nie przekonuje to może jeszcze przypomnę jak ten nieuk zapewniał Polaków, że ceny nie wzrosną po wstąpieniu do UE (sic)wypowiedź godna być może ucznia zasad. szkoły zaw. a nie "profesora" ekonomii Jeżeli jeszcze mało to odsyłam na strony BS gdzie dokladnie opisano jak tuzy światowej ekonomii potraktowali wypociny tego imbecyla. Z wyrazami szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Rosnie eksport ...zobowiazan pozyczkowych IP: *.cvx.algx.net 31.03.05, 19:12 To nie teoria TO PRAKTYKA .... :( Im wiecej pozyczamy dolarow tym silniejsza zlotowka. Im silniejsza zlotowka tym wiecej musimy pozyczać dolarow na zalatanie deficytu. Im wiecej pozyczamy dolarow tym wiekszy eksport w poniewaz wplywy z pozyczek sa klasyfikowane przez Balcerowicza jako ... wplywy eksportowe ! Im wieksze pozyczanie dolarow (prognoza Ministerstwa Finansow na rok 2007 - 210 MILIARDOW DOLAROW!), im "silniejsza" mamy zlotowke i eksport zobowiazan pozyczkowych tym szybciej oddamy ..... Szczecin, Wroclaw i Sląsk .... :( Wyspiański I wokół mowa swojska Wciąż kłamią mi, że to Polska Bo tu niewoli krąg Narodu długa noc I ten królewski gród Udaje tylko moc A ten katedry dzwon Tętniący jego ton Jedynie głupców mami Że się rządzimy sami A ja o Polsce marzę Co nie jest tylko witrażem I nie komedią na scenie Ale spełnieniem Niechże się taka stanie Co by nie była udaniem By szyldem tylko nie była Lecz żeby żyła A ludzie, co mnie mijają I czymś tam się pocieszają Pociecha dla nich jak tarcza I to już im wystarcza A myśl ich podła kusi Że tak już zostać musi I będą sobie kłamać Że zmartwychwstanie sama A we mnie wielki okrzyk drga Słowami tymi natchniony - Wyzwoleń ten tylko doczeka się dnia Kto własną wolą wyzwolony ! sł. J.Czech Odpowiedz Link Zgłoś
komentator Last Boy psychiczny, szybko po pomoc 31.03.05, 19:38 Gość portalu: LastBoyScout napisał(a): > To nie teoria TO PRAKTYKA .... :( > Im wiecej pozyczamy dolarow tym silniejsza zlotowka. > Im silniejsza zlotowka tym wiecej musimy pozyczać dolarow na zalatanie deficytu. Czy tym masz dobrze w bani? Kto to jest 'my' co pozyczamy? Budzet panstwa? Deifcyt budzetowy spada od kilku lat i bedzie nadal spadal w zwiazku z dochodzeniem do euro. > Im wiecej pozyczamy dolarow tym wiekszy eksport w poniewaz wplywy z pozyczek sa > klasyfikowane przez Balcerowicza jako ... wplywy eksportowe ! Co ty pleciesz bez sensu: "Co się okazało? Według danych NBP w styczniu zapłaty za eksport wyniosły 5,5 mld euro (GUS mówił o 5,14 mld), a płatności za import 5,35 mld euro (5,44 według GUS). Czyli z deficytu handlowego zrobiła się nadwyżka." To jest nadwyzka handlowa z wymiany TOWAROWEJ. NADWYZKA, kapujesz? W USA pojecie nadwyzki handlowej jest oczywiscie zupelnie nieznane wiec stad ta ignorancja? > Im wieksze pozyczanie dolarow (prognoza Ministerstwa Finansow na rok 2007 - 210 > > MILIARDOW DOLAROW!), im "silniejsza" mamy zlotowke i eksport zobowiazan > pozyczkowych tym szybciej oddamy ..... Szczecin, Wroclaw i Sląsk .... :( Masz powazne problemy z psychika... Polska jest czlonkiem Unii Europejskiej za dwa lat maja zniknac granice... > Wyspiański > I wokół mowa swojska > Wciąż kłamią mi, że to Polska > Bo tu niewoli krąg To jakas psychoza maniakalna. Naprawde czlowieku jesli nie chodziz juz na terapie to zglos sie szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Last Boy psychiczny, szybko po pomoc IP: *.bredband.comhem.se 31.03.05, 21:01 Komentator, jako,że jesteś uznanym idiotą proponuję abyś ograniczał częstość swoich wypowiedzi. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: Last Boy psychiczny, szybko po pomoc IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 01.04.05, 02:26 Nie sadze, zeby ktos, kto nazywa Balcerowicza zerem mial prawo komukolwiek od idiotow wymyslac. Pan pewnie bys te polska gospodarke i finanse lepiej prowadzil, co? A moze pan z tych, co Gierkowi pomniki chca stawiac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Last Boy psychiczny, szybko po pomoc IP: *.cvx.algx.net 31.03.05, 21:31 Wiesz, jak się złościsz to tak uroczo marszczy ci cie nosek , Komentator ... ;) DWIESCIE DZIESIEC MILIARDOW DOLAROW .... Komentator, ktore TO TY spłacisz ... Miłego dnia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
robisc Re: Last Boy psychiczny, szybko po pomoc 31.03.05, 21:41 Gość portalu: LastBoyScout napisał(a): > Wiesz, jak się złościsz to tak uroczo marszczy ci cie nosek , Komentator ... ;) > DWIESCIE DZIESIEC MILIARDOW DOLAROW .... Komentator, ktore TO TY spłacisz ... Niestety, on stad wyemigrowal, wiec ominie go ta przyjemnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Last Boy psychiczny, szybko po pomoc IP: *.cvx.algx.net 31.03.05, 22:19 Komentator emigrant? To nielogiczne. Wroci .... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |m> Last Boy IP: *.univ.gda.pl 01.04.05, 16:32 proponuje Panu "LastBoy" zajac sie wynajdowaniem perpetuum mobile, lub obalaniem Teorii Wzglednosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout :) IP: *.cvx.algx.net 01.04.05, 17:29 Eeeeee to juz mam za soba ! Teraz zajmuje sie rzeczami duuuzo wazniejszymi ale pssssssst nie mów nikomu, zeby sie nie wydalo, dobrze? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x15 Re: Rosnie eksport ...zobowiazan pozyczkowych IP: *.acn.waw.pl 01.04.05, 00:43 > Im wiecej pozyczamy dolarow tym wiekszy eksport w poniewaz wplywy z pozyczek > sa klasyfikowane przez Balcerowicza jako ... wplywy eksportowe Przeciez to GUS - Glowny Urzad Statystyczny bada eksport. Balcerowicz jest w NBP - czyli banku centralnym. Nawet tego nie wiesz a masz czelnosc sugerowac, ze Polace nie wiedza czym rozni sie bilans handlowy od platniczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Rosnie eksport ...zobowiazan pozyczkowych IP: *.cvx.algx.net 01.04.05, 02:29 Ano...."mam czelność" .... ;) A ciebie stać na coś wiecej niż arogancję? Powiedz mi więc jako specjalista coś o księgowaniu pożyczek i prawdziwym zródle nadwyżki handlowej. Chętnie zmienię zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md Re: Rosnie eksport ...zobowiazan pozyczkowych IP: 195.94.213.* 01.04.05, 09:06 Napisz nam geniuszu ile dlugu maja USA i dlaczego sie zesraja jak Chiny skonwertuja wierzytelnosci z dolarow na euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fe Re: Rosnie eksport ...zobowiazan pozyczkowych IP: 81.219.116.* 01.04.05, 13:53 Ale pierd... Odpowiedz Link Zgłoś
cesar01 Re: Rosnie eksport ...zobowiazan pozyczkowych 01.04.05, 20:27 Czy moglbys LBS pokazac gdziekolwiek na prykladzie jak wyglada w praktyce to ksiegowanie pożyczek w sposob proexportowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Rosnie eksport ...zobowiazan pozyczkowych IP: *.cvx.algx.net 01.04.05, 21:02 Ha ! I ja marzę o tym aby ktos to mi w koncu konkretnie wykazał ! Próbowalem przy wsparciu kilku fachowcow z Forum Polityka i Gospodarka dostac konkretna odpowiedz od ekspertow ekonomicznych ale ze zrozumialych wzgledow odpowiedzi byly zawsze wymijajace (to tak jakby pytac Balcerowicza powod jego decyzji walutowych z poczatku lat 90tych albo udzial w aferze FOZZ...): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=665&w=18350618&a=18433678 Ostatecznie uzyskalem prywatne potwierdzenie mojej opinii i znajdziesz to tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=22039049 Aha! Żeby bylo wszystko jasne: NAJLEPSZA dla mnie (i chyba dla wszystkich) wiadomoscia bylby bezsprzeczny dowod, ze sie ....MYLĘ! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cesar01 Re: Rosnie eksport ...zobowiazan pozyczkowych 01.04.05, 22:41 Patrzmy realnie: PKB to tylko definicja. Jeden autor tak, drugi siak. PKB jest wartoscia pochodna, nie tworzacą jeśli już. Przechodzac do kursow, to pozyczka zagraniczna powinna miec wplyw na umocnienie zlotego,bo wiecej sie bierze i przelicza na zlote teraz, anizeli potem kiedy oddaje sie procenty + kapital. Pozyczka zagraniczna ma wiec zbawienny dla budzetu skutek w postaci tanszej obslugi zadluzenia ( nieskie % procentowe w dolarze + spadajacy kurs), gorzej dla obywateli, dla ktorych oznacza tylko i wylacznie drenaz. Ten obieg przypomina mi spirale dzialajaca tak dlugo, jak tylko obywatele beda wplacac do budzetu odpowiednio duzo oraz beda korzystne dla budzetu uwarunkowania na rynku % procentowych zagranicą + polityka. Budzet nasz moze sie zadluzac dopoki, doputy obywatele maja mozliwosci do placenia podatkow, ktore sa wcale niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Rosnie eksport ...zobowiazan pozyczkowych IP: *.cvx.algx.net 01.04.05, 23:30 Tak , definicja PKB, pisana na kazdy sposob nie jest szczegolnie pomocna. Przy najlepszej dobrej woli nie mogę sie z toba zgodzic poniewaz diabel tkwi w szczegolach o ktorych jest duzo na Polityce i Gospodarce. Z tego co piszesz moze wynikac , ze kazda pozyczka jest dobra do czasu kiedy mamy zdolnosc splacac odsetki i czesc kapitalu a w dodatku splacamy to coraz latwiej bo coraz silniejsza walutą! Niby prawda i jak sie miło o tym mysli, prawda?! :) Jednak przypomnij sobie, ze to pozyczkobiorca jest po prosbie u pozyczkodawcy a nie odwrotnie i to po mysli (interesie) pozyczkodawcy sa dyktowane warunki tego ukladu (wyjatkiem jest sytuacja kiedy pozyczkodawca jest zmuszony do udzielania pozyczki aby ktos w ogole zechcial kupic jego wlasna produkcje). Pieniadz jest towarem jak wszystko inne i kwestia jest kupowac go tanio i sprzedawac drogo i dlatego jest duzym bledem myslenie tylko w kategoriach: > Pozyczka zagraniczna ma wiec zbawienny dla budzetu < Aha! Bardzo wazne. Budzet/panstwo to OBYWATELE w najlepszym przypadku dzieci lub wnukowie obywateli wiec nie mozna pojmowac tego kategoriach "dobrze dla budzetu, niedobrze dla opodatkowania obywateli". Odpowiedz Link Zgłoś
cesar01 Re: Rosnie eksport ...zobowiazan pozyczkowych 02.04.05, 14:59 Ja nie mam zamiaru pisac, ze owe pozyczki zagraniczne, kiedy sie nasza waluta umacnia sa takie dobre. Moze sie niedlugo okazac, ze to jest pulapka. W owe bagienko wprowadzaja nas wyznawcy teorii stabilnych cen. Nie orientuje sie jak radykalny jest Balcerowicz w tej meterii, ale wyglada na to ze jest bardzo wierny. Jesli ma sie taka polityke, to bardzo latwo wiekszyc zadluzenie, bo ceny sa stabilne, niskie ... Jak to sie wszystko skonczy, to sie dopiero okaze. Ludzie pokroju Balcerowicza beda zachwalac umacniajaca sie walute, refinansowanie po nizszych stawkach zagranica itp. Wcale nie wiem, czy te przyjete z Zachodu dogmaty skladajace sie na teorie stabilnych cen wyjda nam na dobre. Mam nadzieje, ze przyjete akcjomaty sa wystarczajaco silne i trudne do podwazenia. Nie pamietam w jakim zagranicznym pismie to bylo, ale tam chwalono Polske za genialne refinansowanie i przewalutowanie pozyczek . Artykul sprzed 3 lat chyba. Naplyw obcych walut zdaje sie podwyzszac wartosc zlotego, ale szczegolow nie znam, bo sa one skrywane co ile i kiedy rzad wyplaca w obcych walutach. Wyglada na to, ze MF jest dopiero w poczatkowej fazie obnizania kosztow odsetkowych. Wszystko zalezy od tego, jak te operacje zostana rozlozone w czasie, tak by ewentualnie kurs dolara nie wzrosl za bardzo. Trzymajmy kciuki za ministerswo, aby operacje refinansowania zakonczyly sie sukcesem, a budzet mial caly czas zdolnosc do pobierania nastepnych kredytow. Oczywiscie, nie jest to dobre dla polskiej gospodarki gdyz nie powstaja przez te operacje nowe, trwale byty, ale tym sie nikt nie przejmuje i nie przejmowal od wielu, wielu lat. Wazne, aby warszawska gielda zmienila siedzibe na lepsza i wieksza. Aby adresy biur firm doradczych zaczynaly sie od 40go pietra. Tego nalezy sobie zyczyc, bo przeciez ceny sa stabilne i niskie, a pieniadz dobry i tani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Rosnie eksport ...zobowiazan pozyczkowych IP: *.cvx.algx.net 02.04.05, 15:36 Chcialbym miec inne ale mam bardzo skrajne zdanie na temat rozwoju sytuacji w Polsce. Balcerowicz reformuje pozyczkami Polska gospodarke od lat 70, kiedys jako komunista dzisiaj jako podobno liberal. O efekty wystarczy od cwiercwiecza zapytac ludzi na ulicy i miliony emigrantow ..... Odpowiedz Link Zgłoś
cesar01 Re: Rosnie eksport ...zobowiazan pozyczkowych 02.04.05, 16:05 Ja bardzo chce aby reformowal dalej. Nasi rodacy zrozumieja, jak pozyteczna wartosc maja teorie ekonomiczne. Dzisiejszy brak wyksztalcenia powoduje, ze reformy Balcerowicza sa zdecydowanie niedowartosciowane przez rodakow i niedocenianie. Ta lekcja lepszej ekonomii zarowno w systemie poprzednim jak i obecnym spowoduje, ze bedziemy lepiej troszczyc sie wiedza, jaka maja nam do przekazania ojcowie nauk e. tacy jak Adam Smith, M. Keynes czy M. Friedman. Moze kiedys ludzie wspomna, ze nie doceniali Balcerowica, ze ominal ich dobrobyt jaki jest na Zachodzie dzieki pracom wyzej wymienionych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Rosnie eksport ...zobowiazan pozyczkowych IP: *.cvx.algx.net 02.04.05, 18:20 > Ja bardzo chce aby reformowal dalej. Nasi rodacy zrozumieja, jak pozyteczna > wartosc maja teorie ekonomiczne. Dzisiejszy brak wyksztalcenia powoduje, ze > reformy Balcerowicza sa zdecydowanie niedowartosciowane przez rodakow i > niedocenianie. < Rodacy juz raz DOCENILI strajkami "reformy" Balcerowicza - tworce i szefa rady doradczej rzadu do spraw reformy gospodarczej konca lat 70tych i czlonka PZPR od 1969 roku i pracownika naukowego dziali polityki gospodarczej w instytucie Podstawowych Problemów Marksizmu-Leninizmu przy KC PZPR. >>>Moze kiedys ludzie wspomna, ze nie doceniali Balcerowica, ze ominal ich dobrobyt jak jest na Zachodzie dzieki pracom wyzej wymienionych<<< Byles, żyłeś kiedys na zachodzie, PRAWDZIWYM zachodzie? To dobre doswiadczenie jezeli chce sie poznac PRAWDZIWA ekonomie ... (ja żyję w najbardziej kapitalistycznym miejscu na Ziem - Nowy Jork, Long Island, North Shore od wielu lat...) Tak wiec mamy zupelnie inne zdania na ten temat .... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbych Im silniejszy złoty tym większy eksport? IP: *.tkchopin.pl 31.03.05, 20:37 Większy eksport raczej nie dlatego, że silniejszy złoty, tylko pomimo to. Chyba, że to działa tak: im mniej zarabiasz na eksporcie, tym więcej musisz eksportować, żeby wyjść na swoje. I eksport rośnie z powodu silnego złotego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Im silniejszy złoty tym większy eksport? IP: *.bredband.comhem.se 31.03.05, 21:08 Zastanów się chłopie co masz na myśli pisząc " pomimo to" Resztę twojej wypowiedzi pozostawiam bez komentarza przez szacunek dla nieznajomego. Odpowiedz Link Zgłoś
wasniewski Silniejszy złoty większy zysk, zamiast deficytu 31.03.05, 22:01 Nie chodzi o to by gonić króliczka, ale by złapać go. Nieważna jest wielkość eksportu, ale saldo w handlu zagranicznym. Silniejszy złoty ogranicza prymitywny eksport towarów nisko przetworzonych jak tarcica, palety itp. co jest zjawiskiem pożądanym, bo będzie drzewo na meble. Mniej kosztuje nas konieczny import i spłata kredytów. Rozdzieranie szat nad zbyt wysokim kursem złotówki, jest o tyle nieuzasadnione, że wciąż za złotówkę można więcej kupić w Polsce, niż po wymianie po oficjalnym kursie za granicą. Jeśli to jest dowód na przewartościowanie złotówki to tylko w oczach prymitywnych eksporterów towarów nisko przetworzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
robisc mysl tak dalej 31.03.05, 22:21 PLN: Złoty zabiera pracę 10.03.2005 08:41 (aktualizacja 18:42) / AFP Lokalne firmy eksportujące swoje towary na Zachód szukają oszczędności: tną pensje i zwalniają ludzi. Wszystkiemu winien jest niski kurs euro - pisze "Głos Pomorza". Rok temu europejska waluta kosztowała ponad 4,80 zł, obecnie 3,88 zł. Zarząd koszalińskiego Kometalu wytwarzającego części samochodowe zwolnił w ciągu ostatnich miesięcy 25 osób. Zarobki każdego z członków liczącej w tej chwili 273 osoby załogi spadły w porównaniu z trzecim kwartałem ubiegłego roku o około 500 złotych. Średnio o 200 złotych mniej od początku roku płaci swym pracownikom Firma Pom-Eko ze Szczecinka, eksportująca kontenery. W koszalińskim Tepro, zatrudniającym 205 osób, w styczniu i lutym prezes wypłacił niższe niż zawsze premie. O kłopotach z utrzymaniem etatów mówili nam również przedstawiciele innych firm, prosili jednak o anonimowość - dodaje gazeta. Złoty bez interwencji Rząd nie ma możliwości bezpośredniego oddziaływania na kurs złotego wobec walut obcych. Silny złoty jest korzystny dla polskiej gospodarki i świadczy o mocnych podstawach polskiej gospodarki - powiedział w czwartek w Sejmie wiceminister finansów Wiesław Szczuka. Skąd to zamieszanie? Przedsiębiorcy wskazują jednoznacznie: zbyt niski kurs euro. Rok temu europejska waluta kosztowała ponad 4,80 zł. Wczoraj rano jej średni kurs kształtował się na poziomie 3,88 zł, najniższym od roku! Eksperci wskazują, że tak mocna złotówka, to efekt zbyt wysokich stóp procentowych i napływającego w związku z tym do kraju kapitału spekulacyjnego. "Mamy słabą gospodarkę, ale za to bardzo mocną złotówkę. Jak tak dalej pójdzie, to trzeba będzie zwinąć manatki" - alarmują eksporterzy. Złoty bez barier! Presja na mocnego złotego może się utrzymać pod warunkiem stabilnej sytuacji politycznej i gospodarczej, a inflacja na koniec 2005 roku znajdzie się blisko celu RPP, czyli 2,5 proc. - poinformował w czwartek wiceprezes NBP. Tadeusz Grygo, prezes szczecineckiego Pom-Eko, podaje przykład: "Jeszcze w tamtym roku za jeden kontener wysłany na Zachód dostawałem 20 tysięcy złotych. W tej chwili byłoby to 15 tysięcy. To jest właśnie efekt zbyt silnej złotówki" - podkreśla. Obawia się, że jeśli sytuacja się utrzyma, on też będzie musiał pomyśleć o zwolnieniach - informuje "Głos Pomorza". Zobacz ostatnie wydanie naszego biuletynu. (PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
lastboyscout Re: mysl tak dalej 31.03.05, 22:31 Komentator odsloniles klapki na oczach i poczytales sobie o FAKTACH? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Silniejszy złoty większy zysk, zamiast deficy IP: *.bredband.comhem.se 31.03.05, 22:43 Drogi Wasniewski. Jak to wszyscy Rodacy , wyżej sr.ż niż d..ę masz.Jeżeli nie wiesz to Europa jest zarzucona wyrobami wysoko przetworzonymi i niestety jeżeli chcesz mieć jako taki eksport to musisz eksportować wyroby tzw. w/g ciebie prymitywne bo inaczej wogóle nic nie sprzedaż. PS Na saldo wpływa wielkość eksportu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Longislander Tylko zle wiadomosci sa prawdziwe IP: *.dsl.invision.com 31.03.05, 20:29 Wyglada z powyzszego, ze mozgach rodakow Kosmici zainstalowali specjalne filtry dopuszczajace do swiadomosci wylacznie wiadomosci zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe Re: Tylko zle wiadomosci sa prawdziwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 22:34 to najmądrzejszy komentarz. my nie potrafimy czytać dobrych wiadomości. portal miejski w jastrzębiu zdroju: 900 miejsc pracy w spółce węglowej. sto komentarzy, 90% w stylu "złodzieje, bieda, komuchy itd." żyć sie nie chce z takim narodem Odpowiedz Link Zgłoś
robisc wez niebieska pigulke 31.03.05, 23:20 prosto z GW i Wiadomosci, a na pewno poczujesz sie lepiej...do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Tylko zle wiadomosci sa prawdziwe IP: *.cvx.algx.net 31.03.05, 23:57 Jak rozumiem wedlug Panow LongIslandera i Joe to najlepszym sposobem na zle wiadomosci jest zabicie tego, ktory dostarcza te zle wiadomosci a nastepnie poczytanie Gazety Wyborczej ... No coż .... PRZYJEMNEJ lektury Panowie "optymisci"! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: Tylko zle wiadomosci sa prawdziwe IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 01.04.05, 02:23 Ech, panie, czytajac "Trybune Ludu" i sluchajac Dziennika Telewizyjnego z lat 70-tych to dopiero mozna bylo dojsc do przekonania jak nam cudownie. Poki sie na ulice nie wyszlo i sklepow nie zobaczylo. GW to przy tych potentatach maly pikus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Tylko zle wiadomosci sa prawdziwe IP: *.cvx.algx.net 01.04.05, 02:49 Wrrrrong answer! Sorry! Trybuna Ludu i Dziennik Telewizyjny to "mały pikus" przy tym co dzieje od ponad 15 lat .... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=20998731&a=21308722 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Trybuna Ludu i DTv to "mały pikus" !!!! :D:D IP: *.magma-net.pl 01.04.05, 09:17 No tak, wtedy to na prawdę było nam dobrze i bogato! :D:D:D:D Życzę zdrowia Skauciku! :D Odpowiedz Link Zgłoś
robisc to tylko kwestia czasu... 31.03.05, 21:20 PRZEMYSŁ DRZEWNY Niski kurs euro pogrąża branżę Chcą tańszego drewna Przemysł drzewny prosi Lasy Państwowe o obniżkę cen drewna. Z powodu niskiego kursu euro produkcja stała się nieopłacalna - alarmują tartaki. ekonomia_a_25-1.F.jpg Po ubiegłorocznym boomie branża drzewna przeżywa kryzys. Kurs euro spadł, a Lasy Państwowe podniosły ceny drewna. Według danych GUS wskaźnik rentowności przemysłu tartacznego netto za trzy kwartały 2004 r. wyniósł średnio 3,6 proc. i do końca roku ulegnie z pewnością tylko minimalnej zmianie. Dla eksporterów jest to niebezpieczne, jeśli wziąć pod uwagę, że od początku, do końca 2004 r. kurs euro spadł aż o 18 proc., a w następnym okresie - do dziś - o kolejne 6,6 proc. - napisał Longin Graczkowski, prezes Polskiej Izby Gospodarczej Przemysłu Drzewnego w liście do dyrektora Lasów Państwowych Janusza Dawidziuka. - Nasza rentowność w pierwszym kwartale tego roku wyniosła minus sześć procent. Liczymy na to, że odrobimy straty, kiedy ruszy budownictwo - wyjaśnia Stanisław Kowalski, wiceprezes Tartomu z Tomaszowa Mazowieckiego. Dlatego też Izba poprosiła na początku marca Lasy Państwowe o obniżkę cen surowca. I to sporą, bo o 15 - 20 proc. Co na to Lasy? - Powołaliśmy specjalny komitet, który analizuje sytuację. Zdajemy sobie sprawę ze spadku kursu euro - tłumaczy Waldemar Tomkiewicz, rzecznik Lasów Państwowych. Według Bogdana Czemko, dyrektora Izby, jeśli Lasy szybko nie obniżą cen, branżę czeka załamanie. - W najgorzej sytuacji są eksporterzy, czyli już prawie cały przemysł tartaczny i branże pokrewne, głównie producenci palet - wyjaśnia Bogdan Czemko. - O ile w 2004 roku eksport przetworzonego drewna okrągłego w postaci tarcicy i innych wyrobów wyniósł ok. 80 procent ogólnej ilości surowca pozyskiwanego z Lasów Państwowych, to prognozy na ten rok, z uwagi na niekorzystne różnice kursowe euro do złotego, wskazują, że utrzymanie przez Lasy cen zbytu drewna na dotychczasowym poziomie załamie ten eksport oraz zmusi producentów do ograniczenia produkcji. Rynek wewnętrzny nie jest bowiem w stanie przyjąć ani cen produktów drzewnych obowiązujących dotychczas w eksporcie, ani wchłonąć znaczącej części dziś eksportowanych wyrobów - dodaje. Według wyliczeń Izby, spadek kursu euro, przy jednoczesnym wzroście cen drewna w złotych, sprawia, że kilkunastoprocentowa podwyżka w złotówkach sięga tak naprawdę kilkudziesięciu procent. Izba oszacowała, że metr sześcienny drewna okrągłego tartacznego, którego cena w złotówkach, pomiędzy kwietniem 2004 r. a marcem 2005 r. wzrosła o 21,8 proc., dla eksporterów podskoczyła o 53,5 proc. Pomimo że załamanie kursu euro nastąpiło już w IV kwartale 2004 r., Lasy podnosiły ceny od marca tego roku. - Niestety, nie towarzyszą temu prawie żadne korzystne zmiany cen naszych wyrobów na rynkach Unii Europejskiej, w tym na odbierającym 60 procent naszego eksportu rynku niemieckim. Pomiędzy styczniem 2004 a styczniem 2005 roku cena bali wzrosła jedynie o 3,9 proc., kantówki o 3,7 proc., a łat spadła o 3,7 procent - wylicza Czemko. Marcin Czekański www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050331/ekonomia/ekonomia_a_25.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek A co za wyjscie mają eksporterzy, eksportuja ze IP: 5.5R* / 213.218.65.* 31.03.05, 22:21 stratami licząc, że złotówka się osłabi zanim będą musieli zamknąć zakład. Dlatego eksporuje się na siłę, nie płaci się pracownikom, poddostawcom etc. Optymizm autora tego tekstu jest niczym nie uzasadniony. Odpowiedz Link Zgłoś
robisc Re: A co za wyjscie mają eksporterzy, eksportuja 31.03.05, 22:28 Gość portalu: Leszek napisał(a): > stratami licząc, że złotówka się osłabi zanim będą musieli zamknąć zakład. > Dlatego eksporuje się na siłę, nie płaci się pracownikom, poddostawcom etc. > Optymizm autora tego tekstu jest niczym nie uzasadniony. Przejadaja zyski z ubieglego roku, a pismaki ciesza sie ze spadek depozytow oznacza, iz inwestycje rosna... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=21713977 Odpowiedz Link Zgłoś
el_matador9 Re: A co za wyjscie mają eksporterzy, eksportuja 31.03.05, 22:52 Rezultaty polskiego handlu zagranicznego obiektywnie rzecz biorąc są gorzej niż fatalne. Cały eksport Polski w 2004 wyniósł tylko 64 miliardy EURO,podczas gdy w tym samym czasie eksport Niemiec wyniósł 728 miliardów EURO,16-milionowej Holandii 286 miliardów EURO,60 milionowej Republiki Francuskiej 348 miliardów EURO,8-milionowej Szwecji 95 miliardów EURO,5-milionowej Danii 89 miliardów EURO. Żałosne są też wyniki polskiego HZ na tle tego co osiągnęły maleńkie 10- milionowe Czechy(ich eksport w 2004 wyniósł 51 miliardów EURO czy 10- milionowych Węgier 50 miliardów EURO).W tym roku ,ze względu na eksplozyjne,gwałtowne 30% przyrosty obrotów w zaliczanej do krajów Trzeciego Świata Turcji,kandydacce do wstąpienia do Unii( w ubiegłym roku przyrost tureckiego eksportu wyniósł też 30%)jej eksport może przekroczyć 100 miliardów EURO.Wniosek - nie ma żadnych mechanizmów rzetelnej i solidnej aktywizacji żałosnego polskiego eksportu i całego systemu wspierania małych i średnich polskich firm posiadających duży potencjał wzrostu sprzedaży na rynkach światowych.Sytuacja w polskim handlu zagranicznym dzięki błędnym mechanizmom finansowym i bankowym oraz podatkowym jest fatalna od czasu dokonania transformacji ekonomicznej w 1989 roku.Poziom eksportu na 1 mieszkańca Polski jest przykładowo 8 razy mniejszy niż na analogicznego obywatela giganta gospodarczego zjednoczonych NIEMIEC.To dramatyczna wręcz różnica.Najgorsza sytuacja w tym względzie panuje na najbardziej perspektywicznych do 2015 rynkach rosyjskim,ukraińskim oraz chińskim gdzie żle (za mało aktywnie) działają BRH i jest za mało wystaw,targów i bezpośrednich kontaktów pomiędzy przedsiębiorcami chińskimi,rosyjskimi i ukraińskimi a polskimi i za mało reklamy targowej świetnych polskich towarów w miejscowych telewizjach publicznych i prywatnych i w miejscowej prasie.To samo dotyczy koniecznej eksplozyjnej aktywizacji polskiego handlu zagranicznego z Koreą Południową i gigantem ekonomicznym Japonii gdzie do tej pory nie uruchomiono bezpośrednich połączeń lotniczych z Tokio i Seoul'em.Dobrze że Polska zdecydowała się na aktywne uczestnictwo promocyjne w Wystawie Światowej w konurbacji Nagoya'i(siedziba Toyoty) w JAPONII.Innym niedocenianym rynkiem jest 70 milionowy kolos IRANU i chłonne jak gąbka na wszelaki polski towar Zjednoczone Emiraty Arabskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: A co za wyjscie mają eksporterzy, eksportuja IP: *.bredband.comhem.se 31.03.05, 23:09 Biorąc pod uwagę marginalny popyt wewnętrzny, to jedynym motorem polskiej gospodarki mógłby być eksport, ale jak wynika z wyżej podanych danych i dzięki "ekonomiście wszechczasów" na to nie można liczyć.Windować wartość złotego / wyżej sr.ć niż d... mieć/ to specjalność Balcerowicza.Rozliczymy tego nieuka kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscII Re: stracone pozycje IP: *.hrl.com 01.04.05, 01:51 oczywiscie tam gdzie nas nie ma zaraz wchodza inni, z wieloletnimi kontraktami dostaw, i sa male szanse zeby powrocic na rynek, eksport jest kluczem do rozwoju kraju i dobrobytu spolecznefo , wiekszego zatrudnienia i inwestycji przy jednakowej proinwestycyjnej polityce panstwa, tych rzeczy czyli symulacji gospodarki za pomoca stopy procentowej,podazy pieniadza, zwiekszenia rezerwy bankowej , oprocentowania obligacji panstwowych, interwencyjnych zakupow obligacji prze panstwo lub ich sprzeday oraz innych narzedzi stymulacji lub ostudzania gospodarki ucza w szkolach biznesu i bankowosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieUK Re: A co za wyjscie mają eksporterzy, eksportuja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 01:58 a jak myslisz, krytyku - jak moze nastapic poprawa wydajnoci pracy i zarzadzania firmami? niestety, m.in. przez zwolnienia ludzi i ciecie innych kosztow. Jak nadejdzie koniunktura (zrobisz wreszcie do nocnika w twoim przyslowiu), beda zyski z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
el_matador9 Re: A co za wyjscie mają eksporterzy, eksportuja 01.04.05, 12:58 według: www.destatis.de /Statistisches Bundesamt der BRD handel Polski z Niemcami też wyglądał bardzo żałośnie był mniejszy niż handel czesko-niemiecki: eksport Deutschland do PL -około 19 miliardów EURO(bez eksportu usług) import Deutschland z PL- około 16 miliardów EURO(bez eksportu polskich usług na rynek niemiecki){zaś eksport czeski go Niemiec zaś 18 miliardów EURO) Tak więc 10-milionowe Czechy mają większą "krzepę" eksportową niż żałosna gospodarczo, 40-milionowa, sypiąca się ku upadkowi w długotrwalym.spowodowanym katastrofalną poityką gospodarczą(przede wszystkim finansowo-podatkowo-bankową) kryzysie gospodarczym Polska.Wystawia to miażdżącą cezurę postkomunistycznym zbrodniarzom gospodarczym którzy swoją bezmyślną polityką gospodarczą doprowadzili nasz kraj do autentycznej długoletniej ruiny gospodarczej i rekordowego w skali całej Europy hyper-bezrobocia.(oscylującego od pięciu lat w granicach 20-25%). Odpowiedz Link Zgłoś
el_matador9 Re: A co za wyjscie mają eksporterzy, eksportuja 05.04.05, 23:56 Warto w tym miejscu wspomnieć iż eksport do niedawna gospodarczo trzecioświatowej Hiszpanii wyniósł w roku 2004 około 140 miliardów EURO zaś osiągniete w tym samym roku wpływy z turystyki wyniosły łącznie 25 miliardów EURO,;Zatem jeszcze raz udowadnia to twardą tezę o żałosnym stanie wolumenu obrotów polskiego handlu zagranicznego.To efekt złego przesterowania gospodarki w ramach poronionej żle przeprowadzonej transformacji ekonomicznej nie wyzwalającej wszystkich rezerw rozwojowych polskiej gospodarki(brak jakiejkolwiek rozsądnej polityki szybkiej zmiany struktury produkcji na supernowoczesną jak w Korei Południowej czy na Tajwanie lub Hong Kongu oraz Singapurze/Malajazji a nie na "tylko" nowoczesną). Wdrażane programy gospodarcze(w tym sanacji finasów budżetu państwa) były bardzo mało ambitne i są tego fatalne skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: A co za wyjscie mają eksporterzy, eksportuja IP: *.aster.pl 08.04.05, 03:07 summa summarum żałośnie niska jest aktywność Niemców poza swoim krajem - zainwestowali od 1992(historycznie i skuulowanie) za granicą inwestycji bezpośrednich tylko na kwotę 450 mld EURO,podczas gdy w tym samym czasie Brytyjczycy 956 miliardów EURO zaś Amerykanie 1457 miliardów EURO,Francuzi 540 miliardów EURO,Holendrzy 457 miliardów EURO.stąd też bierze się załośc polskich obrotów z Niemcami - z ich strachu przed konkurencją ze Wschodu(niskie koszty robocizny) i swojej malomiasteczkowej czy wiejskiej wrodzonej tępoty intelektualnej i małej relatywnie aktywności na rynkach wschodnich; W tym samym czasie Niemcy zainwestowali u siebie(przede wszystkim w swoim gigantycznym przemyśle) łącznie 4759 miliardów EURO zaś ich żałosne inwestycje bezpośrednie w Europie Wschodniej wynosiły tylko 45 miliardów EURO,,,,Za katastrofę gospodarczą więc zarówno swoją(ich gospodarka rozwija się w tempie tzw. "rote Laterne"(czerwonej burdelowej Latarni)czyli 1% średniorocznie) i naszą(żałosne wyniki gospodarcze Polski i Czech i sypiacych się gospodarczo Węgier) są więc i właśnie oni,owe zapijusy piwne niemieckie, w dużym stopniu tutaj i na całym na całym Wschodzie(Rosja,Białoruś) przez swoją piramidalną gospodarczą głupotę właśnie odpowiedzialni.Dla nas to dobrze,że mamy za sąsiadów właśnie takich tchórzliwych o nasze koszty robocizny durniów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolf W branży hutniczej to nieprawda!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 08:09 NBP fałszuje dane. Z braku eksportu wszystkie huty w Polsce produkują mniej niż 50% tego co w tym samym okresie roku 2004. Główni producenci stali' byłe huty; Katowice, Sendzimir, Zawiercie, Ostrowiec tj. ok 90% zdolności produkcyjnej w Polsce pracuje na poziomie 30% możliwości produkcyjnych - powód BRAK EKSPORTU. Taka jest prawda. Sprzedaż mogła być nieco większa przez zapasy produkcji z jakimi huty weszły w 2005 rok. Pełna produkcja hut w polsce skończyła się w listopadzie, dla innych w styczniu. A prasa cały czas bębniła o hossie w hutnictwie (dot. to tylko Chin). Odpowiedz Link Zgłoś
robisc Re: W branży hutniczej to nieprawda!!! 01.04.05, 19:57 Gość portalu: Rolf napisał(a): > NBP fałszuje dane. Nie, tylko trzeba umiec je czytac. To komentarze pismakow sa glupie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=21713977 > Z braku eksportu wszystkie huty w Polsce produkują mniej niż > 50% tego co w tym samym okresie roku 2004. Nie tylko z brak eksportu. Jestem bankowcem, obsluguje duzego dystrybutora stali, ktory zamiast kupowac w polskich hutach postawil na import. Rosyjska stal jest dzis bezkonkurencyjna cenowo, przy obecnych kursach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu Re: Silny złoty nie zmógł eksportu IP: *.po.opole.pl 01.04.05, 08:36 to pewnie propaganda że mocny złoty to nic, a rzeczywistość jest zupełnie inna,ten kraj to wielka ściama i wszedzie korupcja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaxa Ciekawe:-)Czy statystyki obejmuja export na Wschod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 11:21 ? bo z autopsji wiem, ze na skutek przeszacowania zlotowki polskie towary wypiera stamtad chinska tandeta. Ale jak zwykle w gazecie.pl - duzo optymizmu malo prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dynamiczny dymaniczni blog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 13:56 www.dynamiczni.blog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanar Re: Silny złoty nie zmógł eksportu IP: *.eranet.pl 01.04.05, 14:52 no to teraz podatkiem ten optymizm potraktowac i bedzie super. Penie juz sobie "madrzy" zeby ostrza. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl drzewo 01.04.05, 23:46 To ze drzewo w Polsce drozeje to po prostu przez rabunkowa gospodarka w ostatnich 15 latach wycieto lasy niemilosiernie. I moze trzeba cena hamowac bo przeciez lasy znikna i nawet w Berlinie nie bedzie grzybow z Polski! Po prostu tu pojawia sie w nieublagany sposob brak surowcow. Niedlugo energia podrozeje znacznie. Zreszta juz sie to dzieje. Spowodowane jest odcinaniem przez Rosje dostaw taniej ropy. To co bylo dotychczas to bylo dla Polski bardzo korzystne. Przez to ze Rosja musiala tranzytem przez Polske przesylac rope i gaz do Niemiec. A teraz juz statkami a jak rura z gazem po dnie Baltyku to dopiero sie okaze jaka jast droga. Energia. I wtedy wiecej fabryk bedzie mialo problemy. Od nawozow sztucznych. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolko von karierow Re: drzewo życia IP: 194.149.228.* 11.04.05, 15:28 modlę sie po nocach by polski handel zagraniczny przyrósł w tym roku znowu o dalsze 25-30% i osiagnął 80 miliardów EURO eksportu (1oo miliardów USD) oraz 90 miliardów EURO importu (110 miliardów USD).bez tego nie ma żadnej mowy o silnej pozycji Polski w Europie i w świecie... Odpowiedz Link Zgłoś
el_matador9 Re: drzewo życia 14.04.05, 11:51 a ja modlę się o eksplozyjny wzrost obrotów handlu zagranicznego Polski z najbardziej perspektywicznymi partnerami gospodarczymi na Wschodzie,dysponującymi rynkami chłonnymi na polski towar w sposób zupełnie nieograniczony(tak zwane"rynki bez dna") o największych potencjalnych rozmiarach popytu wewnętrznego i uzupełniającego,pochodzącego właśnie z zagranicy ,na całej kuli ziemskiej- z Ukrainą(wzrost gospodarczy na Ukrainie w 2004 wyniósł 12%),Rosją(gigantyczny wzrost PNB kolosa gospodarczego Rosji w 2004 o 7,1%),Chinami(wzrost 2004 8,5%),Turcją(wzrost PNB o 8% w 2004) i Kazachstanem(wzrost 2004 o 8,7%)i z Iranem(wzrost PNB w 2004 o 10%),Turkmenią (9%),Uzbekistanem(10%),Azerbajdżanem(8%),Indiami(wzrost kolosa gospodarczego Indii wyniósł w 2004 8,5%!).Do boju na śmierć i życie polscy kupcy!Polski towar musi jak najszybciej zapanować na bezkresnych obszarach Eurazji... Odpowiedz Link Zgłoś