Dodaj do ulubionych

Jak polskie firmy radzą sobie w Rumunii

07.08.05, 18:04
Jeszcze parę latek rządów lewaków (SLD, Lepper, giertychowcy i śmiertelny wróg
obniżania podatków kaczor) i na ulicach Bukaresztu pojawią się żebracy z kartkami

BIEDNY POLAK PROSI O WSPARCIE

biedny, bo głupi, po głosował na wymienionych w nawiasie

Zresztą był już czas, kiedy Polacy tulali się po Rumunii...
Obserwuj wątek
    • Gość: Kankan Przegonią nas IP: *.aster.pl 07.08.05, 20:56
      Przegonią nas w ciągu 10 lat.
      • Gość: krajan INWESTUJCIE W RUMUNII!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 08:47
        Ja przymierzam się do otwarcia tam dwóch moich sklepów, rynek rzeczywiście jest
        tam dziewczicy, można zarobić kupę kasy (przykład Węgrów), tylko trzeba trochę
        rozumu i odwagi. Tymczasem ja już w przyszłym roku dzięki kasie planuję wakacje
        na Teneryfie z żonką!!!!!!!!!! Pozdrawiam wszystkich, którzy idą do przodu, kop
        w dup.ę wszystkim, którzy nie mają wyobraźni i żyłki do handlu!
    • Gość: imw stara emigracja: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 20:59
      Pierwsi osiedlili się za czasów Kazimierza Wielkiego. Po 1774 roku, napływała
      ludność polska w celach – przede wszystkim – zarobkowych (nauczyciele, księża,
      urzędnicy, a także kupcy, ziemianie, rzemieślnicy, przedstawiciele wolnych
      zawodów i rolnicy). Sprowadzeni zostali także górnicy z Bochni, Kałusza i
      Wieliczki do pracy w kopalni soli w Kaczyce. Około 1803 roku na Bukowinę
      przybywają Górale z okolic Czadcy, którzy osiedlają się w Trebleczu k/Seretu, w
      Starej Hucie Krasnej i w Kaliczance. Kolejna ich fala przybywa w latach
      1814-1819, zatrzymując się we wsiach Hliboka i Tereszny. Po kilkunastu latach
      dochodzi do przeludnienia wsi, w związku z czym na Bukowinie południowej w 1834
      roku powstaje wieś Nowy Sołoniec, w 1835 roku – Plesza i w 1842 roku – Pojana
      Mikuli. Pod koniec XIX wieku doszło do migracji, częściowo do Bośni lub
      Brazylii. W latach 1946-1947 część polskiej ludności wróciła do Polski. Na wsi
      trudnią się hodowlą bydła, owiec, wyrabianiem serów, rolnictwem, wyrębem drzew,
      rzemiosłem. W Kaczyce Polonia trudni się górnictwem. W miastach, głównie
      Suczawie, Polacy wykonują także zawody inteligenckie.
    • Gość: kwakwakwa w pełni się zgadzam - przegonią nas!!! IP: *.jjs.pl 07.08.05, 21:07
      Jeżdżę tam często i jeszcze 5 lat temu była przepaść - teraz jest podobnie.
      Kolej rumuńska inwestuje imponująco w porównaniu do PKP. Drogi - budują dużo i
      bardzo dobrze. Ale przecież "PRZYWRÓĆMY NORMALNOŚĆ-WYBIERZMY PRZYSZŁOŚĆ". Polacy
      są po prostu głupi jako naród i słusznie cierpią. Szkoda, że to odpowiedzialność
      zbiorowa.
      • Gość: kato28 Re: w pełni się zgadzam - przegonią nas!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 22:55
        Uważasz się za głupka??? Ja nie. Chuba nie jesteśmy przedstawicielami tego
        samego narodu...
        A tak przy okazji. Ciekawy jestem kiedy u nas rządzące kołtuny przekonają sie do
        podatku liniowego. Gdzie by go nie wprowadzili to gospodarka rusza z kopyta.
        • abaddon_696 Re: w pełni się zgadzam - przegonią nas!!! 07.08.05, 23:56
          > A tak przy okazji. Ciekawy jestem kiedy u nas rządzące kołtuny przekonają sie
          d
          > o
          > podatku liniowego. Gdzie by go nie wprowadzili to gospodarka rusza z kopyta.

Oby Ci tak główka ruszyła z kopyta. Czytać nie umiesz. Rumunia miała rok temu
          wzrost 8,3% a liniowego wprowadziła w tym roku dopiero.
      • Gość: szaszlyk Re: w pełni się zgadzam - przegonią nas!!! IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 08.08.05, 14:25
        Tez mi sie wydaje za za jakies 5-10 lat Polska bedzie wygladac jak wyglada
        z 'cudownym' wzrostem 2,4% i srednia pensja 300€ a Rumunia - te 'bidne Rumuny' -
        beda 'Irlandia Wschodu' czy jak kto woli 'Karpacka Szwajcaria'. Oczywiscie
        dalej wzbudzajac pogarde Polakow...
    • abaddon_696 A po rządach "liberałów" to już w ogóle tragedia 07.08.05, 22:30
      będzie...

> Jeszcze parę latek rządów lewaków (SLD, Lepper, giertychowcy i śmiertelny wróg
      > obniżania podatków kaczor) i na ulicach Bukaresztu pojawią się żebracy z
      kartka
      > mi

Nie pojąłeś geniuszu, że obniżono podatki w Rumunii w tym roku a ten 8,3%
      wzrost to wynik 2004?
      A wymieniona przez Ciebie prawica poobniżała podatki - kto wprowadził liniowego
      dla przedsiębiorców?

• darr.darek kontakt z rumuńską administracją to HORROR 07.08.05, 22:35
      wybaczyłbym odwróconego tyłkiem do wjeżdżających z Węgier do Rumunii celnika,
      do którego należy wysiąść z auta i uprzejmie podejść (następny wrzeszczy, że
      trzeba się zatrzymać przy nim też, choć poprzedni nawet palcem nie pokazał, że
      2 metry dalej należy stanąć).
      Nie wybaczę jednak tym ZŁODZIEJOM skasowania na niemal 200 PLN, przy
      wyjeżdżaniu z Rumunii do Bułgarii. Zero informacji o tym, że dziki kraj kasuje
      przejeżdżających turystów na duże pieniądze, złodziejskie stawki prywatnych
      kantorków przy wymianie walut na ichnią walutę, aby opłacić haracze, zero
      bankomatu na granicy ani możliwości kasowania haraczów granicznych VISĄ.
      Wrażenia kontaktu z celnikami rumuńskimi - ZŁODZIEJSKA DZICZ.
      Dla porównania : ani Bułagaria, ani Serbia nie stosują złodziejstwa a'la
      Rumunia - wyjeżdża się z tych krajów niczym z normalnych europejskich państw.

Nigdy nie jedźcie przez Rumunię !!!
      • Gość: Marcin Re: kontakt z rumuńską administracją to HORROR IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.05, 23:25
        Ale z ciebie kretyn. Ciekawe na jakim przejściu w Polsce mozesz opłacić
        jakąkolwiek kartą jakąkolwiek opłatę graniczną. Dawno nie czytałem postu
        takiego debila.
        • Gość: ZENON Re: kontakt z rumuńską administracją to HORROR IP: 194.72.70.* 07.08.05, 23:30
          zgadzam sie w Marcinem, chociaz nie nazwalbym go tak nieladnie. po prostu nie
          jest zbyt bystry ;)
          • Gość: Marcin Re: kontakt z rumuńską administracją to HORROR IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.05, 09:59
            Racja, nazwałem go nieładnie. Ale będąc wielokrotnie w Rumunii, Bułgarii,
            Słowacji, Ukrainie, itd, ciągle spotykam zupełnie nieprzygotowanych do takich
            wyjazdów Polaków, którzy nie odróżniają Rumunii od Bułgarii i płacąc bułgarską
            opłatę ekologiczna, myślą, że są po stronie rumuńskiej. Nie widzą polskiego
            bałaganu, a wymagają nie wiadomo czego. Śmietnik przed przejściem w Medyce,
            niczym się nie różni od tego po stronie ukraińskiej, ale oczywiście większość
            zauważa dopiero ten drugi. Jadą nasi pociągiem do Rumunii, często nie mają
            biletów przez granice i się dziwią, że konduktorzy chcą w łapę. Przykładów
            można mnożyć, generalnie trzeba wiedzieć, gdzie i po co się jedzie.
            • darr.darek Re: kontakt z rumuńską administracją to HORROR 08.08.05, 11:01
              Gość portalu: Marcin napisał(a):
              >będąc wielokrotnie w Rumunii, Bułgarii,
              >Słowacji, Ukrainie, itd, ciągle spotykam zupełnie nieprzygotowanych do takich
              >wyjazdów Polaków, którzy nie odróżniają Rumunii od Bułgarii i płacąc bułgarską
              >opłatę ekologiczna, myślą, że są po stronie rumuńskiej.

Przejeżdżałeś kiedyś przez granicę rumuńsko-bułgarską ? Jeśli tak to nie pleć
              o ... "myleniu Rumunii z Bułgarią".
              Informuję : celnicy bułgarscy kasują opłatę ekologiczną w wysokości 2 Euro i
              winietę drogową 4 Euro tygodniowo. Razem to wynosi 24 PLN, a płacąc w lewach
              bułgarskich ok. 27 PLN. ŻADNEJ dodatkowej opłąty Bułgaria nie kasuje od
              turystów. Z Bułgarii wyjeżdża się NIE PŁACĄC żadnej opłaty (niepotrzebnie
              zostawiłem sobie lewy bułg. przy wyjeździe) !!!

> Nie widzą polskiego bałaganu, a wymagają nie wiadomo czego. Śmietnik przed
              > przejściem w Medyce, niczym się nie różni od tego po stronie ukraińskiej,
              > ale oczywiście większość zauważa dopiero ten drugi.

Nie pisałem o bałaganie. Jadąc przez Rumunuię podkreślałem swojej córeczce, że
              za PRLu Polacy też byli biedniejsi.
              Gdy za PRLu i we wczesnych rządach polskich, różnych "grubokreskowców" podobnie
              wyglądały polskie granice i podobnie polscy celnicy kasowali zagraniczniaków,
              to wówczas obciążało Polskę i Polaków. Dziś wjeżdżając do lub wyjeżdżając z
              Polski nikt nie jest ograbiany przez państwowo-prywatne mafie graniczne.

• darr.darek Re: kontakt z rumuńską administracją to HORROR 08.08.05, 10:05
          Gość portalu: Marcin napisał(a):
          > Ale z ciebie kretyn. Ciekawe na jakim przejściu w Polsce mozesz opłacić
          > jakąkolwiek kartą jakąkolwiek opłatę graniczną. Dawno nie czytałem postu
          > takiego debila.

Ależ z ciebie debil - wskazywałem JASNO na wysokie haracze jakie ZŁODZIEJSKA
          rumuńska administracja celna kasuje na granicy. Dla lepszego opisu dodałem
          informację o tym, że niemal drugie tyle człowiek musi starcić na ZŁODZIEI z
          towarzyszących celnikom, prywatnych kantorków. A ty udając, że nie rozumiesz
          meitum sprawy pieprzysz mi tu o rzekomo powszechnym braku bankomatów na
          granicach europejskich. A po cholerę bankomat na granicy, na której turyści nie
          uiszczają żadnych opłat ??? Jesteś zbyt tępy aby to zrozumieć ?

• Gość: Marcin Re: kontakt z rumuńską administracją to HORROR IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.05, 20:59
            Czytaj uważniej, nie piszę o bankomatach, tylko o możliwościach płacenia kartą
            za opłaty graniczne. Sam się oburzałeś, że nie można ich w ten sposób
            opłacić.Mylisz się, jeśli myślisz, że w Polsce nie ma żadnych opłat. Ty może
            ich nie płacisz, ale płacą np zagraniczni przewoźnicy, i to nie tylko na
            polskiej granicy, ale np również na niemieckiej - i nikt tego nie robi kartą
            (niestety). Co do haraczy, sa one również w Polsce, ale również nikt ich nie
            żąda od ciebie, ponieważ potrafisz się przed nimi obronić, w przeciwieństwie np
            do Ukraińca, który pokornie zapłaci. Ilekroć przejeżdżam przez przejscie w
            Medyce, widzę wyłudzanie łapówek od Ukraińców, widzę łapówki za wwóz papierosów
            i spirytusu do Polski, przy okazji dostaje się też normalnym turystom.Do
            niedawna polskie gminy ze ściany wschodniej wyłudzały nielegalną taksę
            klimatyczną za przejazd przez gminę, myto było ściagane bezpośrednio przed
            polską granicą, nikt więc nie wyjechał bez zapłaty haraczu.
      • Gość: ZENON celnicy to nie administracja IP: 194.72.70.* 07.08.05, 23:28
        Cos sie komus pomylilo. na granicy wegry-rumunia i rumunia-bulgaria sa problemy
        bo kraje te nawzajem za soba nie przepadaja. sprobuj wjechac z rumunii do
        bulgarii albo nie daj boze na wegry, to cie potraktuje jeszcze gorzej (bulgarzy
        i wegrzy). a oczekiwanie bankomatow na granicy we wschodniej europie wydaje mi
        sie nieco, mowiac delikatnie, naiwne...
        kantory w Rumunii - sa i zlodziejskie jak wszedzie, zwlaszcza w Polsce. zalezy
        gdzie pojdziesz, jak sie zachowasz, i czy patzrysz na autochtonow jak na 'gorsza
        rase'. chyba jestes ksenofobem...swoja droga, to nie sadze zeby uwazal serbow za
        takich fajnych, jakby zdarzylo Ci sie byc Chorwatem albo Bosniakiem, ktoremu
        wymordowano cala rodzine.
        • darr.darek celnicy to nie adm. - celnicy to służba PAŃSTWOWA 08.08.05, 11:16
          Gość portalu: ZENON napisał(a):
          >Cos sie komus pomylilo. na granicy wegry-rumunia i rumunia-bulgaria sa problemy
          >bo kraje te nawzajem za soba nie przepadaja. sprobuj wjechac z rumunii do
          >bulgarii albo nie daj boze na wegry, to cie potraktuje jeszcze gorzej (bulgarzy
          >i wegrzy).

Informuję Cię, że to nie jest prawda. Wjeżdżając do Bułgarii z Rumunii,
          zapłaciłem 4 lewy na opł.ekolog. i 8 lewów na winietkę tygodniową i ... to było
          wszystko. Żadnej opłaty przy wyjeździe z Bułgarii do Serbii nie skasowano ode
          mnie. Również przy wyjeździe z Serbii nie skasowano ode mnie żadnej opłaty.
          Opłacałem w Serbii autostrady i płatne trasy o obniżonym standardzie w łącznej
          wysokości ok. 100 PLN, ale to była moja decyzja jechać płatnymi drogami. Nie
          piszę tego z żadnej sympatii do Serbów, bo pełno tam policji drogowej i o mało
          nie zabuliłem tam mandatu - policjant serbski puścił mnie chyba tylko dlatego,
          że pokazywałem na śpiącą córeczkę i tłumaczyłem, że konieczność załatwiania
          mandatu po nocy w centrum policji w Belgradzie jest dla mnie sporym problemem.

• kubajaw a ci co mienia sie prawica sa na innym forum... 07.08.05, 23:38
      Ci sposród internautow, ktorzy mienia sie najzagorzalszymi prawicowcami,
      wypisuja teraz ksenofobiczne bzdury na forum o pobiciu Polaka w Moskwie. I moim
      zdaniem na tym polega problem naszej ojczyzny. Wiekszosc woli glosowac na pp.
      Kaczynskich, dla ktorych gospodarka jest mniej wazna od ciaglego jatrzenia i
      dopatrywania sie wszedzie wrogow narodu. Skoro gospodarka jest mniej wazna, to
      efekt bedzie taki, ze kiedy my bedziemy scigac szwindle, nawet na grube
      miliardy, Rumuni, Slowacy, Wegrzy, Czesi i Rosjanie beda zarabiac jeszcze
      wieksze sumy dzieki temu ze zamiast polowac na czarownice pochylili sie nad
      swoja gospodarka i wprowadzili (nie wszystkie z wymienionych) podatek liniowy.
      No, ale na tym forum wpisuje sie jako 9 podczas gdy na tym o pobiciu Polaka w
      Mooskwie bylbym juz 190...
      • abaddon_696 Re: a ci co mienia sie prawica sa na innym forum. 08.08.05, 00:05
        Skoro gospodarka jest mniej wazna, to
        > efekt bedzie taki, ze kiedy my bedziemy scigac szwindle, nawet na grube
        > miliardy, Rumuni, Slowacy, Wegrzy, Czesi i Rosjanie beda zarabiac jeszcze
        > wieksze sumy

Ta, zwłaszcza Rosjanie typu Chodorkowskiego i Abramowicza. Reszta może zdychać
        z głodu. Jedź do Rosji czy Rumunii i przekonaj się o ich "bogactwie". Czesi i
        Węgrzy są od dawna bogatsi od Polski.

dzieki temu ze zamiast polowac na czarownice pochylili sie nad
        > swoja gospodarka i wprowadzili (nie wszystkie z wymienionych) podatek
        liniowy.

Wprowadzili. My też wprowadziliśmy - dla przedsiębiorców. G**no to dało, więc
        miałem nadzieję, że skończą się żałosne wiwaty na rzecz liniowego. Jak widać
        myliłem się.
        • Gość: Tal Lin a Estonia? Słowacja? IP: *.jjs.pl 08.08.05, 00:09
          co się dzieje, że tak nieudolne rządy mamy?
    • Gość: Tomek Re: Jak polskie firmy radzą sobie w Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 07:48
      Szukam kontaktu z ludzmi ktorzy znaja realiza biznesu w Rumunii. Prosze o
      kontakt na priv - cel biznesowy - afilag@wp.pl
    • theother Re: Jak polskie firmy radzą sobie w Rumunii 08.08.05, 09:11
      Rumunia ma wysoki wzrost gospodarczy od kilku lat(mniej wiecej od 2001 roku) i
      to pomimo, iz do poczatku tego roku byly tu jedne z najwyzszych podatkow w
      Europie ( na poziomie skandynawskim)i jedna z bardziej bezmyslnych biurokracji.
      niski podatek liniowy wprowadzono dopiero w styczniu tego roku. Zdecydowanie
      poprawi to pensje wiekszosci Rumununow. Traca ... tylko najbiedniejsi, ale
      stosunkowo niewiele. W katastrofalnym stanie jest jednak tzw. sfera budzetowa.
      Brakuje pieniedzy na wszystko.Wielu moze sie to nie spodobac, ale autorami
      rumunskiego wyjscia na prosta sa postkomunisci, ktorzy pod naciskiem ue i usa
      przeprowadzili wiekszosc reform dbajac, by absolutnie nie roslo bezrobocie
      (obecnie oficjalnie 5,5 %). Duzym problemem kraju jest lapowkarstwo i
      beznadziejne funkcjonowanie urzedow (gorzej niz w Polsce), ale na pewno rumuni
      nie sa tak przejeci ideologia jak my. Staja sie krajem zdecydowanie bardziej
      liberalnym obyczajowo od Polski. Stosunki prawoslawno-katolickie sa swietne.
      Miedzyetniczne nigdy nie byly lepsze (pomimo nadal wyczuwanej niecheci do
      Cyganow), a ruch emancypacyjny gejow wspiera sam (prawicowy skadinad)
      prezydent.A jeszcze piec lat temu istnialo realne zagrozenie , ze prezydentem
      kraju zostanie skrajnie prawicowy, by nie powiedziec kryptofaszystowski szef
      partii "Wielka Rumunia" Vadim Tudor...
      • Gość: Jac Jak polskie firmy radzą sobie w Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 09:32
        czołem widze ze duzo wiesz o Rumunii moge sie jakos z Toba skontaktowac np mail
        i zapytac o kilka kwestji? (jacky@2com.pl)
    • Gość: polak mały "średnia praca wyniosła 180 Euro" IP: *.hydral.com.pl / *.hydral.com.pl 08.08.05, 09:15
      :) co to jest średnia praca ? Co to za jednostka pracy ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka