mp84 5mld zl to trochę za mało 05.11.05, 19:53 Dlug publiczny szybko rośnie. Dzis jego obsluga kosztuje 20mld zl rozcznie wiec trzeba tak naprawde zlikwidowac deficyt calkowicie. Lewe renty pochlaniaja ok 26,7 mld zl rocznie to + te 5mld da nam ponad 1 mld nadwyzki. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Szczecin musi płacić milionowe odszkodowania :-( 05.11.05, 20:33 Szczecin to małe prowincjonalne miasto, które w wyniku walki ekonomicznych durniów z obcymi nieproduktywnymi inwestycjami musi teraz płacić grube miliony z tytułu odszkodowań! Jak się nasze szczecińskie doświadczenia powtórzy w skali kraju, na odszkodowania będą potrzebne już grube miliardy, a nie miliony! Chyba, że dla uproszczenia, naśle się na hipermarkety koalicjanta (Samoobronę), co taniej wyjdzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
opt IDEOLOGIA WKRACZA DO HIPERMARKETÓW 05.11.05, 21:08 Widać,że pani minister nie musi robić zakupów w Tesco i nie ma pojęcia,że właśnie w tej sieci zaopatrują się emeryci , renciści i miliony Polaków,bo są niektóre produkty tanie i są przeceny,szczególnie w niedzielę, więc może o to chodzi,że z tym ostatnim groszem polscy katolicy idą do hipermarketów, a nie do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 pomyliło Ci się z siecią: Leader Price, 05.11.05, 21:27 a Pani Minister ma rację.Już nie potrzeba kolejnych sklepów Tesco.i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Komu nie potrzeba? Tobie? 05.11.05, 21:35 Bo ludziom potrzeba, sądząc po tłumach w hipermarketach i pustkach w sklepikach osiedlowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 jest wystarczająco sklepów wielkopowierzhniowych! 05.11.05, 21:43 i o tym mówiła Pani Minister.Nowych,kolejnych już NIE.i tyle.a inwestorzy bezpośredni i tak przyjdą do nas.Na kapitale spekulacyjnym nam nie zależy. Bo kapitał spekulacyjny,jak wynika z nazwy głównie spekuluje,by właśnie na spekulacjach kursem waluty zarobić i uciec nagle,by za czas pewien znów zgromadzić kilka miliardów,po to by kolejny raz zarobić na spekulacji.i to jest ten cykl koniunkturalny dla tegoż kapitału krótkoterminowego czyli spekulacyjnego. ryssio napisał: > Bo ludziom potrzeba, sądząc po tłumach w hipermarketach i pustkach w sklepikach > > osiedlowych. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Spróbuj się skupić, chłopie :-) 05.11.05, 22:20 Pytam, skąd to przekonanie, że mamy już dość hipermarketów. A Ty swoje. NIE bo NIE. Pewnie, można ustalić dowolne sufitowe kryteria "stopnia nasycenia rynku". Papier jest cierpliwy. Tylko po co? Żeby czasem klient nie kupił tej samej szynki taniej w hipermarkecie niż w budzie z blachy falistej, szumnie określanej jako "sklep rodzinny"? A co do kapitału spekulacyjnego - co mają z tym wspólnego Tesco i inne sieci - klasyczni inwestorzy bezpośredni? Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 ryssio:zdrowia Ci życzę ! 05.11.05, 22:45 1.nie jestem przeciw różnym"tescom",ale niech sobie inwestują bez żadnych ulg,preferencji etc.od samorządów i państwa 2.muszą istnieć sklepy osiedlowe i rodzinne,bo to istota krwioobiegu gospodarki tj.mikrofirmy z zatrudnieniem do 10 osób 3.sieci różnych"tesców" nie przynoszą ze sobą know-how,ani nowych technologii, a na takich inwestycjach nam głównie zależy 4.o kapitale spekulacyjnym pisałem dlatego,że "FT",gdzie wypowiadała się Pani Minister,to główny klient tego prywatnego dziennika 5.inwestorzy bezpośredni i tak do nas przyjdą,bo mamy bardzo dobre warunki i nie ma większego znaczenia,co napisze"FT" 6.Ponieważ Balcerowicz sprzedał banki w 85% kapitałowi zagranicznemu,dlatego spekulanci giełdowi tak się "martwią" wypocinami w "FT"/przypominam,że wczoraj nagle wywalono naczelnego red."FT".Dlaczego? 7.We wszystkich krajach EU,banki są do 35% w rękach zagranicznych inwestorów, Polska jest tu wyjątkiem 8.Pani Minister i Jej mąż/genetyk to najwybitniejsze umysły naukowe w Polsce ryssio napisał: > Pytam, skąd to przekonanie, że mamy już dość hipermarketów. A Ty swoje. NIE bo > NIE. Pewnie, można ustalić dowolne sufitowe kryteria "stopnia nasycenia rynku". > > Papier jest cierpliwy. Tylko po co? Żeby czasem klient nie kupił tej samej > szynki taniej w hipermarkecie niż w budzie z blachy falistej, szumnie > określanej jako "sklep rodzinny"? A co do kapitału spekulacyjnego - co mają z > tym wspólnego Tesco i inne sieci - klasyczni inwestorzy bezpośredni? Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Re: ryssio:zdrowia Ci życzę ! 05.11.05, 23:03 mlodygniewny1 napisał: > 1.nie jestem przeciw różnym"tescom",ale niech sobie inwestują bez żadnych > ulg,preferencji etc.od samorządów i państwa Oho, to PiS - Samoobrona już do polityki inwestycyjnej samorządów chce się wtrącać? W sumie można się było tego spodziewac... > 2.muszą istnieć sklepy osiedlowe i rodzinne,bo to istota krwioobiegu gospodarki > tj.mikrofirmy z zatrudnieniem do 10 osób Na księżycu? Bo nie w krajach UE ani w USA. Mikrofirmy to w ogóle jakieś polskie kuriozum, gdzie indziej raczej nie spotykane. > 3.sieci różnych"tesców" nie przynoszą ze sobą know-how,ani nowych technologii, > a na takich inwestycjach nam głównie zależy To popatrz na wielkość i poziom organizacyjny takiego sklepu "Tesco" - zobaczysz, czy czymś się różni od osiedlowego sklepiku. > 4.o kapitale spekulacyjnym pisałem dlatego,że "FT",gdzie wypowiadała się Pani > Minister,to główny klient tego prywatnego dziennika Jasne. Prawdziwi inwestorzy bezpośredni czytają "Gazetę Polską" na zmianę z "Trybuną". > 5.inwestorzy bezpośredni i tak do nas przyjdą,bo mamy bardzo dobre warunki i > nie ma większego znaczenia,co napisze"FT" Rzeczywiście, warunki super. Zwłaszcza ta wspaniała infrastruktura, fantastyczna sprawność administracji, doskonali pracownicy...A wiesz, od czego zaczyna dzień kierownik jakiejkolwiek polskiej budowy? Od wyłapania i wysłania do domu pracowników, którzy są już rano na tyle pijani, że mogliby zrobić sobie albo komuś innemu krzywdę. > 6.Ponieważ Balcerowicz sprzedał banki w 85% kapitałowi zagranicznemu,dlatego > spekulanci giełdowi tak się "martwią" wypocinami w "FT"/przypominam,że wczoraj > nagle wywalono naczelnego red."FT".Dlaczego? Sprzedał, bo nie było polskiego kapitału. Choć polskie banki się uchowały - choćby PKO BP czy BGŻ. Jakoś nie olśniewają jakością usług. > 7.We wszystkich krajach EU,banki są do 35% w rękach zagranicznych inwestorów, > Polska jest tu wyjątkiem Znowu: a miałeś polskich inwestorów? No, w sumie, byli: np. w banku Staropolskim :-))) > 8.Pani Minister i Jej mąż/genetyk to najwybitniejsze umysły naukowe w Polsce Chętnie wierzę. I na pewno byłby dla Polski większy pożytek, gdyby ta pani pozostała na uczelni. > > > > ryssio napisał: > > > Pytam, skąd to przekonanie, że mamy już dość hipermarketów. A Ty swoje. N > IE > bo > > NIE. Pewnie, można ustalić dowolne sufitowe kryteria "stopnia nasycenia > rynku". > > > > Papier jest cierpliwy. Tylko po co? Żeby czasem klient nie kupił tej same > j > > szynki taniej w hipermarkecie niż w budzie z blachy falistej, szumnie > > określanej jako "sklep rodzinny"? A co do kapitału spekulacyjnego - co ma > ją z > > tym wspólnego Tesco i inne sieci - klasyczni inwestorzy bezpośredni? Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 Re: ryssio:zdrowia Ci życzę ! 05.11.05, 23:22 masz zielone pojęcie o gospodarkach krajów EU.podstawą wszystkich państw"15." są mikro/małe/średnie firmy.Właśnie min.inwestycje infastrukturalne to przyszłość i napęd gospodarki,obok budownictwa,które tak postponujesz. TAK.nie ma większego znaczenia co napisze"FT" dla inwestorów bezpośrednich. CIT mamy najniższy w EU,preferencje/ulgi rządowo-samorządowe,budowa dróg i autostrad,znakomita telekomunikacja,2miliony rocznie studiujących Polaków... to atuty,których nam nie odbierze żaden tekst w "FT".W br.inwestycje bezpośrednie to ca 9mld.$,a jutro jeszcze więcej."brukselskie"fundusze w rozwój Polski ca 60mld.EURO(2007-2013),a nade wszystko świeże,bo raptem 18 miesięczne członkostwo Polski w EU.PRZYSZŁOŚĆ należy do POLSKI.Tego już NIC/NIKT nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Zejdź na ziemię 05.11.05, 23:36 Nie czujesz różnicy między firmą średnią (np. 200-osobową) a budą na bazarze? Co do "FT" - zgoda, przekonałeś mnie. Teraz przekonaj jeszcze koła gospodarcze na zachodzie, żeby przerzucili się na lekturę "Zeszytów naukowych Uniwersytetu Szczecińskiego", żeby ze skarbnicy mądrości pani minister czerpać, że tak powiem, u samego źródła. No i z tymi drogami, widzisz, problem. Może i uwierzą na słowo, ale jak sobie rozwalą zawieszenie wozu podczas pierwszej jazdy po tych wspaniałych polskich drogach, to mogą, niegodziwcy, zmienić zdanie. No i nie wiem czy te 2 mln studiujących Polaków to argument. Bo poziom tych szkółek, jak by tu powiedzieć, nikogo nie urażając...Krótko mówiąc, próbuj. Do odważnych świat należy :-). P.S. Z tym wyłapywaniem pijanych to nie był żart. Taka jest niestety rzeczywistość. I widziałem, i sam to robiłem. Inaczej mielibyśmy na budowach masakrę. Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: ryssio:zdrowia Ci życzę ! 06.11.05, 11:07 "2 miliony rocznie studiujących Polaków..." ..z czego 1,5 miliona studiuje ten Marketing i zarządzanie zaocznie lub wieczorowo w jakiejś Wyższej Szkole Marketinu Biznesowego (gdzie jedynym warunkiem zeby zaliczyc rok jest płacenie czesnego). Ostatnio mielismy przyjecia do pracy i było kilkunastu absolwentów takich uczelni na rozmowach podczas których asystowałem (poniewaz przyjecia były do mojego działu). O większości tych specjalistów od marketingu i zarządzanie można powiedzieć tylko jedno makabra - ja bym im nawet matury nie dał. Odpowiedz Link Zgłoś
oraw MINISTER FIN. MA NADCZYNNOŚĆ TARCZYCY!!!!!!!!!! 06.11.05, 11:14 Co nie gwarantuje nam stabilności finansów!!!! Ludzie z taką przypadłością są wręcz niebezpieczni dla siebie i otoczenia!!! Oczywiście jeśli od ich przytomności,opanowania i rozsądku zależy NORMALNE WYPEŁNIANIE PEŁNIONYCH FUNKCJI! Oj będzie bal!!! Serdecznie pozdrawiam VIATORES! Odpowiedz Link Zgłoś
pryvaciarz W porównaniu z innymi jesteśmy ciency 06.11.05, 00:01 "Na tysiąc mieszkańców przypada w Polsce nieco ponad 4 sklepy. Spośród krajów centralnej i wschodniej Europy większe rozdrobnienie handlu występuje tylko w Bułgarii (5 placówek na każdy tysiąc kupujących). Na Węgrzech i w Rumunii wskaźnik ten nie przekracza 3, a w Czechach i na Słowacji – 2,5." " W Czechach już 65 proc. tego typu produktów przechodzi przez super- i hipermarkety, na Węgrzech – 55 proc., a na Słowacji – 28 proc. To jednak wciąż niewiele w porównaniu z państwami „starej” Unii. Tam w sklepach wielkopowierzchniowych sprzedaje się aż 81 proc. żywności (w ujęciu wartościowym)" www.wiadomoscihandlowe.com.pl/id,2184.html Odpowiedz Link Zgłoś
ali57 Re: IDEOLOGIA WKRACZA DO HIPERMARKETÓW 05.11.05, 22:00 opt napisał: > Widać,że pani minister nie musi robić zakupów w Tesco i nie ma pojęcia,że > właśnie w tej sieci zaopatrują się emeryci , renciści i miliony Polaków,bo są > niektóre produkty tanie i są przeceny,szczególnie w niedzielę, więc może o to > chodzi,że z tym ostatnim groszem polscy katolicy idą do hipermarketów, a nie > do kościoła. tylko idioci kupują w oszołomach a nie myślący biedacy weż sobie porównaj mleko pełne od chłopa kosztuje w skupie ok 80 gr - za 1 zł każdy ci sprzeda woda mlekopodobna w oszołomie ile kosztuje? a ile danonki ? i co to jest? wędliny odświezane co są warte? nie może taki baran kupić kawał mięcha u rzeźnika zapeklować i upiec? napewno będzie miał taniej i jakościowo bez porównania no ale jak się robi biedakom wode z mózgu to łażą po tych oszołomach Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Dla PO-wskich "pluji" przypomnienie; 05.11.05, 22:08 Pani Lubinska szefowala zespolowi ekspertow Po w rozmowach koalicyjnych, i byla kandydatka PO na ministra finansow we wspolnym rzadzie POPiS-owskim; zanim zaczniecie ja opluwac, zastanowcie sie nad tym, i poczytajcie wywiad w oryginale; jest to naprawde swietny fachowiec; chyle czola; szkoda, ze w Niemczech nie ma nikogo o podobnie wysokiej inteligencji, i podobnie wysokim stopniu kompetencji; tym razem nie zartuje: mowie calkiem powaznie; Odpowiedz Link Zgłoś
zenek68 te pluje PO,najpierw pluli dla Cimoszewicza,potem 05.11.05, 22:20 dla Borowskiego,potem dla Tuska a teraz pluja na rzad i Kaczynskich , takie drobne lewaki,klawisze,pseudodemokratyczne eurogeje... Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: Dla PO-wskich "pluji" przypomnienie; 05.11.05, 22:22 wciaz nie wiem czy podobnie jak ja płac isz podatki w kraju, o którego losy tak się obaj przejmujemy. silesius.monachijski napisał: > Pani Lubinska szefowala zespolowi ekspertow Po w rozmowach koalicyjnych, i byla > > kandydatka PO na ministra finansow we wspolnym rzadzie POPiS-owskim; zanim > zaczniecie ja opluwac, zastanowcie sie nad tym, i poczytajcie wywiad w > oryginale; jest to naprawde swietny fachowiec; chyle czola; szkoda, ze w > Niemczech nie ma nikogo o podobnie wysokiej inteligencji, i podobnie wysokim > stopniu kompetencji; tym razem nie zartuje: mowie calkiem powaznie; Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar mocherowy komunizm i nieuctwo 05.11.05, 22:16 nie znam żadnego naukowca, który byłby mądrzejszy niż wolny rynek. Tragiczna jest tak kobieta - pokazcie mi drugiegoo ministra finansów oprócz komunistycznych, dla którego miliard w te albo we wte jest bez znaczenia. Dlaczego razem z nią tego wywiadu nie przeprowadzono w towarzystwie koalicyjnej Begerowej. Wówczas świat dowiedziałby się ze nasze panie w polityce nie tylko słyną z inteligencji ale też powabu i erotyki. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: mocherowy komunizm i nieuctwo 05.11.05, 22:36 Jestem pod wrażeniem poziomu dyskusji. Nawet opinie tych co krytykują Panią Minister dzisiaj, są z fachowej półki wiedzy o ekonomii. Ponieważ wiele postów od lutego popełniłem w temacie " wyższości kapitalizmu produkcyjnego nad handlowym", dziś ograniczę się do osobistej refleksji nad skutkami pedagogicznie odważnych instrukcji, I DAMY POLSKIEJ POLITYKI PROPOLSKIEJ-( czytaj propagatorki i orędowniczki KAPITALIZMU PRODUKCYJNEGO i przeciwniczki supermarketów w jednym)- Pani Profesor Jadwigi Staniszkis: Pani Profesor, zapaliło się światełko w tunelu(...). Zawsze wierzyłem w kobiety i ich mądrość, a Balcerowicz..., powinien przeprosić Polskę za " ZAMROŻENIE GOSPODARKI" po 1997 r(SIC!). Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 Re: mocherowy komunizm i nieuctwo 05.11.05, 23:00 całkowita zgoda.wielokroć pisałem o tym skandalicznym schładzaniu gospodarki przez Balcerowicza,aż do blisko zera wzrostu PKB w 2001 roku.Ale Ci co chcą,to wiedzą dlaczego Balcerowicz tak uczynił... historykii napisał: > Jestem pod wrażeniem poziomu dyskusji. Nawet opinie tych co krytykują Panią > Minister dzisiaj, są z fachowej półki wiedzy o ekonomii. > Ponieważ wiele postów od lutego popełniłem w temacie " wyższości kapitalizmu > produkcyjnego nad handlowym", dziś ograniczę się do osobistej refleksji nad > skutkami pedagogicznie odważnych instrukcji, I DAMY POLSKIEJ POLITYKI > PROPOLSKIEJ-( czytaj propagatorki i orędowniczki KAPITALIZMU PRODUKCYJNEGO i > przeciwniczki supermarketów w jednym)- Pani Profesor Jadwigi Staniszkis: > Pani Profesor, zapaliło się światełko w tunelu(...). > Zawsze wierzyłem w kobiety i ich mądrość, a Balcerowicz..., powinien > przeprosić Polskę za " ZAMROŻENIE GOSPODARKI" po 1997 r(SIC!). Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: mocherowy komunizm i nieuctwo 05.11.05, 23:37 ktoś kto próbuje krytykować Balcerowicza za schładzanie koniunktury raczej nie zna sie na ekonomii tzn. wie coś o dzwonie ale nie wie w którym kościele bije. Bądź tak uprzejmy i wymień z pamieci wszystkie założenia planu Balcerowicza a uznam że rozmawiam z ekonomistą. historykii napisał: > Jestem pod wrażeniem poziomu dyskusji. Nawet opinie tych co krytykują Panią > Minister dzisiaj, są z fachowej półki wiedzy o ekonomii. > Ponieważ wiele postów od lutego popełniłem w temacie " wyższości kapitalizmu > produkcyjnego nad handlowym", dziś ograniczę się do osobistej refleksji nad > skutkami pedagogicznie odważnych instrukcji, I DAMY POLSKIEJ POLITYKI > PROPOLSKIEJ-( czytaj propagatorki i orędowniczki KAPITALIZMU PRODUKCYJNEGO i > przeciwniczki supermarketów w jednym)- Pani Profesor Jadwigi Staniszkis: > Pani Profesor, zapaliło się światełko w tunelu(...). > Zawsze wierzyłem w kobiety i ich mądrość, a Balcerowicz..., powinien > przeprosić Polskę za " ZAMROŻENIE GOSPODARKI" po 1997 r(SIC!). Odpowiedz Link Zgłoś
szabada Re: mocherowy komunizm i nieuctwo 06.11.05, 11:52 > ktoś kto próbuje krytykować Balcerowicza za schładzanie koniunktury raczej nie > zna sie na ekonomii tzn. wie coś o dzwonie ale nie wie w którym kościele bije. > Bądź tak uprzejmy i wymień z pamieci wszystkie założenia planu Balcerowicza a > uznam że rozmawiam z ekonomistą. Ekonomista na szczescie nie jestem, ale jako osoba rozmawiajaca z ludzmi, rozgladajaca sie ze zrozumieniem dookola i wyciagajaca wnioski, napisze z pamieci, jak prosiles, wszystkie? zalozenia planu prof. L. Balcerowicza. (pozostale, patrz Google) Wszystko zaczelo sie od wybitnego wystapienia w TVP1, podczas ktorego prof. Balcerowicz poinformowal spoleczenstwo i niezbednosci reform idacych w jedynie slusznym kierunku (to haslo ludzie znali juz z lat wczesniejszych) oraz ze tzw. zaciskanie pasa potrwa 6-mycy!!!). Nastepnie rozpoczeto wprowadzanie kolejnych zalozen super planu, tym cwanszego, ze na poczatku dano ludziom zasilki, ktore dopiero pozniej zamierzano odebrac. Te kwestie, w poczatkowej fazie reform, oczywiscie przemilczano. - polityczna likwidacja Panstwowych Gospodarstw Rolnych i skazanie bardzo wielu ludzi na brak pracy (mozna bylo tam chociazby rosliny energetyczne sadzic, skoro zboza, podobno, bylo za duzo) - likwidacja przemyslu ciezkiego - glownie na Slasku (Brawo! Teraz brakuje wegla i fachowcow do pracy pod ziemia) - likwidacja szkolnictwa zawodowego (Brawo! Kapitalisci juz narzekaja, ze nia ma fachowcow do pracy w ich super firmach) - zduszenie popytu wewnetrznego, co wykonczylo kolejna czesc polskiego przemyslu - likwidacja przemyslu wlokienniczego i obuwniczego (Lodz, Bialystok, Bydgoszcz) przez wprowadzenie niespotykanego w swiecie liberalnego systemu cel) - niemal calkowita likwidacja przemyslu stoczniowego oraz zakonczona sukcesem likwidacja polskiej zeglugi (plywa jeszcze jakis tatek handlowy pod polska bandera?) - likwidacja stolowek w szkolach - likwidacja zasilkow dla bezrobotnych (tak, jest jeszcze jalmuzna przez kilka m-cy, o ile przepracowalo sie wczesniej bodajze 12 m-cy). ... itd. A co powstalo w miejsce wyprzedanego majatku i zlikwidowanych galezi przemyslu? Jestes ekonomista, wiec w wolnej chwili napisz cos w stylu: - stworzenie ... - stworzenie ... - zbudowanie ... - stworzenie ... itd. Niech zyje jak najdluzehj PROF. L. BALCEROWICZOWI za ZLIKWIDOWANIE MAJATKU WYPRACOWANEGO PRZEZ WCZESNIEJSZE POKOLENIA POLAKOW! Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: mocherowy komunizm i nieuctwo 06.11.05, 16:12 fredmarowi i wszystkim interlokutorom na tym forum proponuję mój post z marca b.r.wiadomosci.onet.pl/1,15,11,9791986,29294690,1489837,forum.html Po przeczytaniu, wróć na forum G.W i przeczytaj kolejny post nawiązujący do rozmowy jaką prowadziłem w imieniu przedsiebiorców z okręgu kujawsko-pom. w 1999r w gabinecie ówczesnego Ministra w Rządzie AWS-Unia Wolności , obecnego Senatora z P.O., inaczej opozycji do planu gospodarczego PIS. On też wierzył w Balcerowicza jak w o...k. Załączę tego posta w następnym wejściu. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: mocherowy komunizm i nieuctwo 06.11.05, 16:29 A to jest uzupełniająca opinia po ostatnich wyborach do Sejmu. Ówczesny obrońca planu Balcerowicza Minister( tamten opisywany w poście z marca) teraz Senator z ramienia P.O. Polecam Tobie i innym, uzupełnijcie niezbędne informacje o ówczesnym Ministrze, to swietna szkoła o nas(...). Wejdź na stronę toruńską ( lub Gazety Pomorskiej wybierz z archiwum art w ww pt. " Wióry z polityka" i masz egzemplifikację tego co nazywamy " patzreniem w Balcerowicza jak w o...ek" >forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=30358759&a=30405242 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: mocherowy komunizm i nieuctwo 06.11.05, 18:08 tego zalączonego posta nie da się czytać. moja spółka miała 20 i 36% wzrosty za Balcerowicza a jesteśmy w 100% ppolskim producentem. historykii napisał: > fredmarowi i wszystkim interlokutorom na tym forum proponuję mój post z marca > b.r.wiadomosci.onet.pl/1,15,11,9791986,29294690,1489837,forum.htmla > Po przeczytaniu, wróć na forum G.W i przeczytaj kolejny post nawiązujący do > rozmowy jaką prowadziłem w imieniu przedsiebiorców z okręgu kujawsko-pom. w > 1999r w gabinecie ówczesnego Ministra w Rządzie AWS-Unia Wolności , > obecnego Senatora z P.O., inaczej opozycji do planu gospodarczego PIS. > On też wierzył w Balcerowicza jak w o...k. Załączę tego posta w następnym > wejściu. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 Pani Minister i Jej mąż/genetyk to najwybitniejsze 05.11.05, 22:56 umysły naukowe współczesnej Polski! Cieszę się z tego,że mamy Ministra Finansów w osobie Profesor Teresy Lubińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
nicram112 To Pani MInister pisze czy Maz Genetyk? 06.11.05, 00:19 a moze synek / coreczka? Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Nie siej defetyzmu (a nawet defektyzmu), friedmar, 05.11.05, 23:38 bo w następnym rządowym rozdaniu może się okazać, że właśnie oważ wspomniana przez Ciebie Kaśka Kariatyda Samoobrony ubogacona namaszczeniem Ojca Zawsze Dyrektora oraz doktoratem w Kuźni Kadr Samoobronnych - Wyższej Szkole Przemysłowej w Przemyślu (lub w słynnej "jaroszówce" z Jarosławia z w międzyczasie wyciągniętym z kazamatów ulubieńcem Ojca - rektorem Jaroszem) wezwie jako nowa Minister Finansów Zlepperowanych dziennikarza FT, by udzielić wywiadu, który powali na kolana najtęższych ekonomistów... Odpowiedz Link Zgłoś
3m05 Jak osiaganac wzrost gospodarczy 05.11.05, 22:31 "Polska potrzebuje ukierunkowania na tworzenie miejsc pracy przy produkcji". "Wyzwaniem dla nas jest to, byśmy więcej produkowali sami" Brawo ta pani. Odpowiedz Link Zgłoś
mosznamnieboli Paryż płonie dziewiąty dzień!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.11.05, 22:57 To jest także memento dla obcych hipermarketów. Odpowiedz Link Zgłoś
mrozycki Re: "Financial Times" o polskich wydatkach socjal 05.11.05, 23:08 Jakie Kaczki taki rzad ...czemu sie ludzie dziwicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
olias wściekłość komentarzy ... bardzo to ciekawe 05.11.05, 23:10 mój Boże, pierwsza minister finansów od kilunastu lat, która nie dba o finanse zagranicznych korporacji. Ośmiela się mówić że Polska jest zainteresowana nowoczesnymi technologiami a nie kupnem paciorków w super-hiper-extra- marketach. I rozpętało się piekło. Ciekawe po ile płacą za jeden post obrażający pania minister?! Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Super. A ja jestem zainteresowany Audi A8 05.11.05, 23:16 Więc proszę mi go dostarczyć. Bo ja tak chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
watpo Re: "Financial Times" o polskich wydatkach socjal 05.11.05, 23:17 No i pięknie jest. Lubię weekendy i trochę luzu, spacerek, relaks. Jest to nie natemat, podobnie jak poglądy "nie zatwierdzonej " jeszze pani minister od forsy. Jeszcze nie zaczęła a już ma deficyt. Tesco jest OK, finanse państwa nie są OK. Ideologie dot. handlu są widać odmienne- skoro Tesco jest "be" to dlaczego do tego "be" Tesco tyle ludzi przychodzi? Bo jest im potrzebne. Dyktatura jest brzydką sprawą, ale grunt żę jutro niedziela i zawsze mogę wyłączyć TV, radio i nie słuchać nawiedzonych, a robić swoje. Grażynka Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar hej mocherowcy - zapraszam do biblioteki 05.11.05, 23:51 poczytajcie sobie hoćby wspołczasną historię gospodarczą Japonii... Konficjusz mówił że uczyć się na wlasnych błądach jest gorzko a na cudzych łatwo. ale kogo obchodzą fakty, przecież stonkę też amerykanie nam zafundowali z samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
3m05 Re: hej mocherowcy - zapraszam do biblioteki 06.11.05, 08:38 Guy Sorman “Bardzo wysoki wzrost jest jest bardzo latwo uzyskac. Wystarczy odrzucic wolnosc I zniesc demokracje”. Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 3 mld złotych do dyspozycji, kto weźmie? 05.11.05, 23:56 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=31488458 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar zanim z nas zrobią chińczyków/mołdawów europy 06.11.05, 00:03 zastanówcie sie z czego zyje gospodarka holandii i jaki poziom życia maja na tle europy, ciekawi mnie też wasza opinia o bombaju i hongkongu. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: zanim z nas zrobią chińczyków/mołdawów europy 06.11.05, 08:54 friedmar napisał: > zastanówcie sie z czego zyje gospodarka holandii i jaki poziom życia maja na > tle europy, ciekawi mnie też wasza opinia o bombaju i hongkongu. Odpowiedz, na jakim stanowisku TESCO cie zatrudnia? Gdzie Holandia i jakie tradycje w handlu międzynarodowym. To jak mrzonki o II Japoni z okresu znanego(...). Przypomnę, że już 600 lat temu byli najmocniejsi w Europie i nie tylko! Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: zanim z nas zrobią chińczyków/mołdawów europy 06.11.05, 09:07 na japonię się powołuję zawsze, gdy ktoś mi opowiada, że oto potrafi sterować gospodarką wolnorynkową. do holandii jest nam blisko, bliżej niż do wizji państwa industrialnego, choćby dlatego że europa jest teraz w fazie postindustrialnej - pytanie czy wykorzystamy swoje szanse i siły... historykii napisał: > friedmar napisał: > > > zastanówcie sie z czego zyje gospodarka holandii i jaki poziom życia maja > na > > tle europy, ciekawi mnie też wasza opinia o bombaju i hongkongu. > > Odpowiedz, na jakim stanowisku TESCO cie zatrudnia? > Gdzie Holandia i jakie tradycje w handlu międzynarodowym. To jak mrzonki o II > Japoni z okresu znanego(...). > Przypomnę, że już 600 lat temu byli najmocniejsi w Europie i nie tylko! Odpowiedz Link Zgłoś
3m05 Re: zanim z nas zrobią chińczyków/mołdawów europy 06.11.05, 21:45 Guy Sorman: "Gdyby Polacy byli niewolnikami, gdyby pracowali jak Chinczycy i za takie pieniadze, przez jakis czas moglibyscie miec 12% wzrostu gospodarczego". Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Re: Hipermarkety to strata miejsc pracy w produkcj 06.11.05, 01:53 To zmniejszone wpływy do budżetu z tytułu podatków od tych którzy wstawiają do nich towar. Te wpływy uzupełniacie wysokimi podatkami od dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
robo_pl Re: "Financial Times" o polskich wydatkach socjal 06.11.05, 05:22 Ta Pani powinna sie leczyc na nogi. Z jej wypowiedzi wynika ze na leczenie glowy jest juz zapozno. Odpowiedz Link Zgłoś
krzywis Re: "Financial Times" o polskich wydatkach socjal 06.11.05, 08:40 Pani Minister, uczciwość naukowa powinna Pani pozwolić na uzupełnienie swojej wypowiedzi o fragment dotyczący odsetka pomidorów lub cebuli w angielskich sklepach pochodzących z Polski. Zanim kobieta coś chlapnie, niech sobie to pierwej dziesięć razy przemyśli. Nie przypominam sobie, by któryś z innych wcześniejszych MF takie rzeczy wygadywał. Gdy dodam do tego szastanie miliardem "w te lub we wte" to mnie krew zalewa. Niech już wraca na szczecińskie włości i nie rusza tyłka (albo przynajmniej niech się nie wypowiada). Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Uzależnieni od hipermarketów wpadli w panikę 06.11.05, 08:54 Kochani, spokojnie !!!. Nie bójcie się az tak bardzo. Pani minister nie chce likwidować marketów. Po prostu uważa ,ze nie nalezy ich jakoś specjalnie wspierać , tak jak to miało miejsce dotychczas.I tylko tyle ( nie rozwine tematu , kogo nowy rząd chce wspierać i dlaczego , bo to jest w artykule). Kto będzie chciał w hipermarkecie odprawiac swoje "gusła" zgodnie z "nową świecka tradycją", niech to robi. Wolno mu , jego sprawa. Jesli ktoś jest na tyle bogaty , że stać go na kupowanie taniej marketowej tandety , to niech traci kasę. A kto woli wydać nawet i wiecej ,ale za wysokiej jakoś towar kupiony w "specjalistycznym, monotematycznym" sklepie , to też niech ma taką szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Uzależnieni od hipermarketów wpadli w panikę 06.11.05, 08:59 Tak trzymaj i wieść wieści mądre w okolicach swoich i sąsiednich landach. Masz może jutro wolne po 15 tej? Chętnie się umówię na zakupy do sklepów np. branży skórzanej u polskiego producenta. To gdzie sie spotkamy? Do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Niekoniecznie skorzanej 06.11.05, 09:26 historykii napisał: > Tak trzymaj i wieść wieści mądre w okolicach swoich i sąsiednich landach. > Masz może jutro wolne po 15 tej? Chętnie się umówię na zakupy do sklepów np. > branży skórzanej u polskiego producenta. To gdzie sie spotkamy? > Do zobaczenia. Można i skórzanej ( ze wskazaniem na obuwie). Ale propnuje branże motoryzacyjną ( np dobre swiece ) , sportową ( dobre narty), odzieżową ( nietandetna koszula),"ksiegarska" ( dobra książka), muzyczną ( krążki z muzyka "niszową" np poezja śpiewaną czy szantami), "zabawkarską" ( coś nietuzinkowegp i nieplastikowego dla milusińskich), budowlaną ( np łaty trzymajace wymiar i dobrej jakości,solidna bateria prysznicowa), rolno- ogrodniczą ( dobra "sztychówka", przyzwoita piła łańcuchowa, kwalifikowane nasiona i sadzonki), komputerową ( wysokiej klasy drukarka), czy nawet spożywczą ( natyralna żywność bez konserwantów). A jesli chcesz się umówić , to proponuję u mnie w Krakowie w sklepie miesnym przy Balickiej w piątek o 6.00. O tej porze zawsze przywożone są tam prawdziwe , wysokiej klasy wedliny ( szynka , poledwica , baleron , kiełbasa wiejska) produkowane wg starych , tradycyjnych receptur i procedur ( ale drogie- ostrzegam). Kolejka jest taka jak za komuny . Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: Niekoniecznie skorzanej 06.11.05, 14:52 dobre:), jeszcze w budowlance dobre bramy segmentowe robimy - jesteśmy 3 rynkiem europy na komponenty do ich PRODUKCJI. remik.bz napisał: > historykii napisał: > > > Tak trzymaj i wieść wieści mądre w okolicach swoich i sąsiednich landach > . > > Masz może jutro wolne po 15 tej? Chętnie się umówię na zakupy do sklepów > np. > > branży skórzanej u polskiego producenta. To gdzie sie spotkamy? > > Do zobaczenia. > > Można i skórzanej ( ze wskazaniem na obuwie). Ale propnuje branże motoryzacyjną > > ( np dobre swiece ) , sportową ( dobre narty), odzieżową ( nietandetna > koszula),"ksiegarska" ( dobra książka), muzyczną ( krążki z muzyka "niszową" np > > poezja śpiewaną czy szantami), "zabawkarską" ( coś nietuzinkowegp i > nieplastikowego dla milusińskich), budowlaną ( np łaty trzymajace wymiar i > dobrej jakości,solidna bateria prysznicowa), rolno- ogrodniczą ( > dobra "sztychówka", przyzwoita piła łańcuchowa, kwalifikowane nasiona i > sadzonki), komputerową ( wysokiej klasy drukarka), czy nawet spożywczą ( > natyralna żywność bez konserwantów). > A jesli chcesz się umówić , to proponuję u mnie w Krakowie w sklepie miesnym > przy Balickiej w piątek o 6.00. O tej porze zawsze przywożone są tam > prawdziwe , wysokiej klasy wedliny ( szynka , poledwica , baleron , kiełbasa > wiejska) produkowane wg starych , tradycyjnych receptur i procedur ( ale drogie > - > ostrzegam). Kolejka jest taka jak za komuny . Odpowiedz Link Zgłoś
belial13 Re: "Financial Times" o polskich wydatkach socjal 06.11.05, 08:57 Walka z supermarketami?PRAWIDŁOWO.Nie może taki superkatolicki naród w pukiel lecieć i w takie wolne soboty, czy niedziele na zakupy chodzić.Dni wolne od roboty są po to rodacy, by do kościółka zaiwaniać!!!Na tackę rzucić!!!KOśćiółek biedny podratować!!!hehehe,niedługo bez zezwolenia Jego Wysokości Proboszcza zesr.. się nie będzie wolno,ale cóż,jaki naród,takie państwo.Tak trzymac rodacy.SIAĆ!!!SIAĆ!!!SIAĆ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kbamm Piątkowa GW pełna hipermarketowych ulotek :-)))))) 06.11.05, 09:07 Śliska sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Re: "Financial Times" o polskich wydatkach socjal 06.11.05, 10:19 Ja przez tych kilkanaście lat zgromadziłem trochę oszczędności i z chęcią ulokował bym je w akcje Tesco.Niestety Tesco to nie firma dla zwykłych akcjonariuszy. Tak więc pozostało mi trzymać pieniądze na ROR na 0,00%, lub kupić obligasje SP na 3%netto.Hipermarkety to inwestycja wybrańców losu! Odpowiedz Link Zgłoś
wonda2003 Re: "Financial Times" o polskich wydatkach socjal 06.11.05, 10:27 Witam, w zeszłym tygodniu mój teść był w Lizbonie, a tam są tylko dwa centra handlowe, a reszta handlu (rodzimego) czyli portugalskiego skupia się w butikach na głównych ulicach Lizbony. Pozdrawiam niszczycieli polskiego small biznesu. Pozdrawiam Marek www.bianitta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kiks11 Ochrona małych sklepików to podatek 06.11.05, 10:39 dochodowy wprowadzony tylnymi drzwiami, a do tego podatek na utrzymanie rodzimych handlowców. Nikt nas nie pyta o to, czy chcemy płacić na ich utzrymanie, nikt tego wprost nie głosue w sejmie. Kolejna święta krowa lub ogromna rzesza wyborców PiSu i innych populistów. Żal ich nie pozyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
asia8325 Co za kretynka!!!!!!!! 06.11.05, 11:22 Wiedziałam że PiS to oszołomy, ale naprawdę nie sądziłam że aż takie. Odpowiedz Link Zgłoś
doopa1 Polacy sami się dają w dupę bić 06.11.05, 11:42 Wygląda to tak, że przyjeżdza grupka żabojadów albo angoli, opłaca paru urzędasów i dostaje pozwolenie na wybudowanie hipermarketów. Towar w większości to dziadostwo z Chin i Wietnamu, pozyskują tu mnóstwo kapitału od polskiego społeczeństa z czego prawie nic (albo może nawet dosłownie nic) nie wraca do nas tylko do Francji lub Anglii bo robią transfer zysku wykazując w Polsce straty a tam zyski. Urząd Skarbowy oczywiście się nie dziwi jakim cudem tyle lat funkcjonują hipermarkety mając same straty na papierze, to widocznie dla nich "normalne" tylko ciekawe gdyby firma Kowalskiego tak generowała straty parę lat z rzędu czy też uznaliby to za "normalne"? Na to oczywiście rząd się godzi z racji władnych partykularnych interesów a społeczeństwo jak te barany na nich głosuje (mówię o sld bo za ich kadencji powstało najwięcej hipermarketów). Do tego jeszcze wyzyskują naszych pracowników zmuszając ich ekonomicznie do pracy w sposób naruszający zdrowie i prawa zagwarantowane w kodeksie pracy. Ja nie jestem przeciwnikiem hipermarketów w ogólności ale uważam, że powinny być spore restrykcje dotyczące ich funkcjonowania i otwierania. Przede wszystkim 1. powinny PŁACIĆ PODATKI w Polsce, jeśli transferują zyski to można to wykazać i przywalić im np. podatek OBROTOWY - wtedy się nie wymigają 2. powinny wspierać polską produkcję; integralną częścią umowy o działalność hipermarketu powinien być obowiązek nabywania przynajmniej w 40% stanu magazynowego POLSKICH towarów, z poslkich hurtowni. 3. powinny być częste kontrole US, Sanepidu i pod kątem praw pracowniczych a wszelkie nadużycia ZDECYDOWANIE karane grzywnami proporcjonalnymi do przychodów. Przy spełnieniu tych warunków niech sobie otwierają hipermarkety, jak się nie podoba to won! W to miejsce powstaną nasze rodzime sklepy (może jakiś w 100% polski hipermarket?) i wcale nie zwiększy się bezrobocie. Proszę mi nie mówić o wolnym rynku, bo uważam, że w pierwszej kolejności powinien być brany pod uwagę interes Polski a dopiero w dalszej kolejności interes żabojadów czy innych. Jak Kowalski chce założyć firmę to napotyka mnóstwo bezsensownych barier administracyjno-skarbowych, wręcz rzucają mu kłody pod nogi a taki Auchan np. bez najmniejszych problemów robi kasę naszym kosztem. A to powinno być DOKŁADNIE ODWROTNIE - zagranica powinna mieć problemy a nie my. Cóż, jaki rząd takie ustawodawstwo i taka gospodarka. Komuna, sld, może pis coś pokaże choć taka mańana jaką odwalili z tym Lepperem daje mi poważne wątpliwości aby na to liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar wolny rynek receptą i na markety i na bezrobocie 06.11.05, 14:40 dopóki w polsce mozna grać na mocherowych emojach dopóty nic się nie zmieni. tworzac państwo tanie doprowadzimy do tego ze transfer zysków odbywał się będzie właśnie do a nie z polski, sprzyjające otoczenie fiskalne i monetrne pozwoli na uzyskiwanie przewag kooperatywwnych właśnie tutaj a nie tam, czyli bedzie produkcja i markety w propoorcjach optymalnych dla rynku w zdrowej gospodarce. Jskie to proporcje? - rynek czyli nasze portfele niech ustalą. Ale co łatwiej powiedzieć: czy: "od dzisiaj każdy odpowiada za siebie, za swoje wybory nawet abiturient decydujac wybierając uczelnię" ; czy może łatwiej jest powedzieć: "w gospodarce potrzeba 3 mln mieszkań i tanich leków dla każdego jak balcerowicz odejdzie to wam to państwo załatwi". doopa1 napisał: > Wygląda to tak, że przyjeżdza grupka żabojadów albo angoli, opłaca paru > urzędasów i dostaje pozwolenie na wybudowanie hipermarketów. Towar w większości > to dziadostwo z Chin i Wietnamu, pozyskują tu mnóstwo kapitału od polskiego > społeczeństa z czego prawie nic (albo może nawet dosłownie nic) nie wraca do na > s > tylko do Francji lub Anglii bo robią transfer zysku wykazując w Polsce straty a > tam zyski. Urząd Skarbowy oczywiście się nie dziwi jakim cudem tyle lat > funkcjonują hipermarkety mając same straty na papierze, to widocznie dla nich > "normalne" tylko ciekawe gdyby firma Kowalskiego tak generowała straty parę lat > z rzędu czy też uznaliby to za "normalne"? Na to oczywiście rząd się godzi z > racji władnych partykularnych interesów a społeczeństwo jak te barany na nich > głosuje (mówię o sld bo za ich kadencji powstało najwięcej hipermarketów). Do > tego jeszcze wyzyskują naszych pracowników zmuszając ich ekonomicznie do pracy > w > sposób naruszający zdrowie i prawa zagwarantowane w kodeksie pracy. > Ja nie jestem przeciwnikiem hipermarketów w ogólności ale uważam, że powinny by > ć > spore restrykcje dotyczące ich funkcjonowania i otwierania. Przede wszystkim > 1. powinny PŁACIĆ PODATKI w Polsce, jeśli transferują zyski to można to wykazać > i przywalić im np. podatek OBROTOWY - wtedy się nie wymigają > 2. powinny wspierać polską produkcję; integralną częścią umowy o działalność > hipermarketu powinien być obowiązek nabywania przynajmniej w 40% stanu > magazynowego POLSKICH towarów, z poslkich hurtowni. > 3. powinny być częste kontrole US, Sanepidu i pod kątem praw pracowniczych a > wszelkie nadużycia ZDECYDOWANIE karane grzywnami proporcjonalnymi do przychodów > . > Przy spełnieniu tych warunków niech sobie otwierają hipermarkety, jak się nie > podoba to won! W to miejsce powstaną nasze rodzime sklepy (może jakiś w 100% > polski hipermarket?) i wcale nie zwiększy się bezrobocie. > Proszę mi nie mówić o wolnym rynku, bo uważam, że w pierwszej kolejności > powinien być brany pod uwagę interes Polski a dopiero w dalszej kolejności > interes żabojadów czy innych. Jak Kowalski chce założyć firmę to napotyka > mnóstwo bezsensownych barier administracyjno-skarbowych, wręcz rzucają mu kłody > pod nogi a taki Auchan np. bez najmniejszych problemów robi kasę naszym kosztem > . > A to powinno być DOKŁADNIE ODWROTNIE - zagranica powinna mieć problemy a nie my > . > Cóż, jaki rząd takie ustawodawstwo i taka gospodarka. Komuna, sld, może pis coś > pokaże choć taka mańana jaką odwalili z tym Lepperem daje mi poważne wątpliwośc > i > aby na to liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
efg Trzeba zmniejszyc podatki od zysku a wprowadzic 06.11.05, 21:35 PODATEK OBROTOWY ! To jedyny sposob na tych zagranicznych oszustów. Odpowiedz Link Zgłoś
ja9930 Re: "Financial Times" o polskich wydatkach socjal 06.11.05, 23:31 ...Zdaniem Lubińskiej - jak pisze "FT" - dodatkowe wydatki budżetowe są potrzebne do przyspieszenia rozwoju sektora wysokich technologii w Polsce. "Uważam, że Polska powinna uzupełnić prywatny kapitał (przeznaczony na ten cel) z publicznych źródeł" - wskazała. Dodam jeszcze, że trzeba wstrzymać sprzedaż polskich przedsiębiorstw i wesprzeć kupno licencji na najnowsze technologie, co pozwoliłoby tym przedsiębiorstwom produkować nowoczesne wyroby i spłacić licencje. Odpowiedz Link Zgłoś
liberalizm1 KOMPROMITACJA 07.11.05, 09:04 Jak minister finansów 40 milionowego kraju może się tak kompromitować? Gdzie ta pani kończyła ekonomię? Przecież student pierwszego roku ekonomii wie, że każda inwestycja mająca wpływ na zwiększenie zatrudnienia przyczynia się do wzrostu gospodarczego. Markety nie mają wpływu na wzrost gospodarczy????? Przecież sprzedają także polskie produkty wyprodukowane w Polsce a jeśli wyprodukowane w Polsce to wzrost ich sprzedaży przyczynia się do wzrostu gospodarczego. Jeśli zatrudnimy dodatkową osobę to ta osoba mając pieniądze kupuje różne dobra a jak je kupuje to wpływa na popyt i później na podaż co zwiększa produkcję tych dóbr a zatem wzrost gospodarczy!!!! Boże jakiego my mamy Ministra Finansów? Ta pani w pierwszych swoich słowach powiedziała, że zawsze chciała być ministrem finansów i chyba tylko o to jej chodzi. Chciała byc i już a potem jakoś będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
oraw NADCZYNNOŚĆ TARCZYCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 07.11.05, 10:16 Pani Minister nie panuje nad swoim ciałem!!!! Hormony żle pracującej tarczycy, rozwalają cały system wydzielania wewnętrznego!!! Cały Organizm powoli rozkłada sie!!! Tarczyca,której rola w Organiźmie jest ZASADNICZA powoli zdegeneruje się i "wycofa" , zaobserwujemy objawy NIEDOCZYNNOŚCI!!!! Psychika , tak ciężko doświadczonej osoby i jej umysłowość, nie dają GWARANCJI NA NORMALNOŚĆ!!!! WYRAZY WIELKIEGO WSPÓŁCZUCIA DLA CAŁEGO NARODU Odpowiedz Link Zgłoś