Dodaj do ulubionych

Testy rekrutacyjne

05.10.11, 19:24
Co myślicie o testach rekrutacyjnych dla nowych pracowników? Korzystaliście kiedyś z nich? Sprawdza się? Od dawna mam pecha do pracowników, a chętnych mam więcej niż trzeba. Może umiejętne testy pomogły by mi w wybraniu lepszych kandydatów?<br />
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rinooo Re: Testy rekrutacyjne 06.10.11, 11:06
      A nie lepiej przeprowadzać rozmowy o pracę?
      • liberalna_zydowska_masoneria Re: Testy rekrutacyjne 06.10.11, 11:16
        rinooo napisał:

> A nie lepiej przeprowadzać rozmowy o pracę?

Nie lepiej. Na rozmowie i w cv ludzie łżą jak z nut. Testy są szczególnie przydatne, przy sprawdzaniu twardych umiejętności, np. komputerowych. Każdy ci powie, że świetnie zna excella, ale posadzisz go do kompa i dasz zadanie - wykona co dziesiąty. Sad but true.
        Testy na inteligencję oraz ogólne zdolności umysłowe (tzw. verbal and numerical reasoning) też się przydają. Dobrego wypadania na rozmowie można się od biedy nauczyć, cv zamówić sobie za 300 złotych w firmie doradczej. Myśleć trzeba umieć naprawdę.
    • mr.shooz Re: Testy rekrutacyjne 06.10.11, 14:42
      Kwestia tego, czy wiesz jak stworzyć taki test? Myślę, że nie jest to takie łatwe. Chyba, że chcesz znaleźć coś w internecie i to przekształcić ale testy powinny być przygotowywane specjalnie pod stanowisko.
    • kailan Re: Testy rekrutacyjne 07.10.11, 15:47
      Pewnie, że to dobry pomysł. A co to za praca?
    • zosiagut Re: Testy rekrutacyjne 29.05.17, 09:27
      w trakcie rozmowy niewiele można się dowiedzieć o człowieku, a podczas takiego testu można sprawdzić jak szybko potrafi myśleć, reagować na stres i na krytykę np. Firmy HR tworza takie testy, ale też pomagają im w tym specjaliści
      danej dziedzinie www.smart-hr.pl/dla-pracodawcow/testy-rekrutacyjne/
    • paauulaa44 Re: Testy rekrutacyjne 12.09.17, 11:23
      To nawet bardzo dobry pomysł. Pomoże Ci to poznać prawdziwe umiejętności Twoich przyszłych pracowników. Jedynym mankamentem będzie poświęcenie czasu na jego ułożenie :) Ale myślę, że Ci się to opłaci:) Pozdtawiam

__
      Zwrot podatku z Niemiec Wrocław

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka