Dodaj do ulubionych

Merkel dała wręcz do zrozumienia, że możliwa jest

IP: *.am.poznan.pl 03.12.05, 10:08
budowa "polskiego odgałęzienia" gazociągu. Ten pomysł nieoficjalnie pojawiał
się już w wypowiedziach rosyjskich dyplomatów.
Jak i komu pierze mózg wybiórcza ?
Otóż, to co zacytowałem nie jest żadnym tam pomysłem tylko prawem jakie
Polsce zgodnie z przepisami UE( chodzi o przepisy związane z zabezpieczeniem
interesów w przypadku , gdy ma się do czynienia z działalnością nie tylko
stricte gospodarczą ale i polityczną) przysługuje i do czego zgodnie z tym
prawem ma prawo bez względu na to czy Niemcy lub Rosja będzie miała taki
pomysł lub nie miała. To po pierwsze. Po drugie , jeśli się planuje
inwestycję obliczoną na ca 7 mld euro , to chyba jest jasne,że aby nie
narażać tej inwestycji na niepowodzenie przed jej realizacją, a więć na
etapie planowania, inwestorzy winni uzgodnić i uzyskać od władz polskich
warunki budowy rury w polskiej wyłącznej strefie ekonomicznej. Mimo braku
takich uzgodnień z rządem polskim , konsorcjum zostało zostało zawiązane, z
czego nalezałoby wysnuć wniosek, ze albo takie uzgodnienia z rządem polskim
zostały zawarte potajemnie, albo ,ze prywatni inwestorzy absolutnie nie liczą
się ze stroną polską. Przypomnę, że zgodnie z obowiązującymi przepisami
międzynarodowymi, Polska nie może zabronić budowy rury w swej strefie ,
jednakże to strona polska zgodnie z wewnetrznymi przepisami krajowymi
zwłaszcza w zakresie ochrony środowiska ustala warunki na jakich rura musi
być budowana. A warunki skoro mogą być one oparte na wewnętrznych przepisach
mozna tak ustalić, że budowa tej rury będzie tańsza na Marsie niż w naszej
strefie ekonomicznej.
Po trzecie, Polska może uniemożliwić, budowę tej rury wracając do umowy z
Norwegami dotyczacej budowy rury z Norwegi do Polski. W takim przypadku ,
rury o przekrojach 1,4 m nie mogą się przecinać. Przypomnę, ze długość rury z
Norwegii do Polski to 100 kilkadziesiątkilometrów a rura z Rosji do Niemiec
to prawie 600 km. Koszt budowy rury z Norwegii do Polski poniosą Norwegowie
pod warunkiem,ze przez 10 lat strona Polska odbierać będzie 8 mld m3 gazu.
Polska nie potrzebuje takich ilości gazu, zauważyć jednak nalezy, że gaz
norweski kupują w również Czechy i jest on dostarczany do czech przez
Niemcy , gdzie koszt przesyłu gazu jest o 150 % drozszy na każde 100 km od
kosztów przesyłu przez terytorium Polski. zatem jest jasne ,że zarówno Czechy
jak niemieckie landy graniczące z Polską kupowałyby nadwyzki tego gazu od
Polski ze względu na niższą jego cenę. Taka sytuacja pozwalałaby Polsce
zatrzymać w polskim budżecie 15 % dochodów z ceł za gaz ,który wjeżda na
terytorium UE przez granicę Polski a co straci, gdy gaz wjeżdać będzie do UE
rurą pod Bałtykiem przez Niemcy.

Obserwuj wątek
    • caesar_pl Re: Merkel dała wręcz do zrozumienia, że możliwa 03.12.05, 19:10
      ale nie dala jeszcze Polakom do zrozumienia,ze ta odnoga bedzie kosztowala ok 1 mld euro.Ale przyjdzie na to czas.Merkel to nie Schröder,ze da cos Polakom za darmo (Schröder dal polskim rolnikowm tak ot od Niemcow 1 mld euro,by sie nie rzucali)
      • Gość: Thea Re: Merkel dała wręcz do zrozumienia, że możliwa IP: *.pools.arcor-ip.net 03.12.05, 19:23
        www.bbc.co.uk/polish/domestic/story/2005/12/051202_merkel_marcinkiewicz.shtml
        www.bbc.co.uk/polish/worldnews/story/2005/12/051203_germany_merkel.shtml
        www.bbc.co.uk/polish/worldnews/story/2005/11/051123_merkel_paris.shtml
      • Gość: Dodatek Re: Merkel dała wręcz do zrozumienia, że możliwa IP: *.echostar.pl 04.12.05, 16:38
        caesar, zastanawiam się czy Ty rozumiesz co czytasz, czy tylko funkcjonalnym
        jesteś ?
    • Gość: Thea Re: Wizyta Merkel w Polsce IP: *.pools.arcor-ip.net 03.12.05, 20:15
      Tak nazekacie na te Niemcy, gdyby nie oni to byscie fige mieli nawet w EU byscie
      nie byli. A z jakich pieniedzy byli dotowani polscy rolnicy, tylko i wylacznie z
      niemieckich od pana Altbundeskancler G. Schräder. Teraz Merkel znowu pokazuje
      milosierdzie nad "biednymi" aroganckimi sasiadami, ktorzy nic nie potrafia tylko
      reke nadstawiac i zyc jak przyslowiowe pasze o nie myslac o wlasnej przyszlosci.
      Przyszlosc dla Polakow maja budowac inni poniewaz nie lezy jak widac to w
      polskim interesie. Przeczytajcie sobie.
      www.sueddeutsche.de/ausland/artikel/538/65473/
      • Gość: Tak Re: Wizyta Merkel w Polsce IP: *.am.poznan.pl 05.12.05, 15:57
        czytaj dodatek
    • Gość: Thea Re: Merkel dała wręcz do zrozumienia, że możliwa IP: *.pools.arcor-ip.net 03.12.05, 20:49
      www.faz.net/s/RubDDBDABB9457A437BAA85A49C26FB23A0/Doc~E4A44598B04C84CBFBB6F625A7FD3F759~ATpl~Ecommon~Scontent.html
      Te be i niedobre Niemcy?
      A co polska gazeta pisze?
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3046479.html
      Kto sie przyczynil do tego? Znowu te niedobre "aroganckie" Niemcy.
      Naprawde Niemcy sa niaiwni i glupcy za ta polska arogancje!!!
      • Gość: corgan co to jest "polska arogancja"? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.05, 05:47
        • Gość: Thea Re: co to jest "polska arogancja"? IP: *.pools.arcor-ip.net 04.12.05, 10:13
          jak widac z twojej wypowiedzi dla ciebie jest to juz normalne i trudno ci jest
          ja zauwazyc jak i wyczuc. Nic dziwnego poniewaz zostaliscie tego od poczatku
          nauczeni, stala sie ona dla was chlebem powszednim, obojetnie na jakim stanowisku.
          • Gość: corgan no ale chcialbym sie oduczyć tej "arogancji"... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.05, 11:53
            to co mam zrobić? możesz wyjaśnić co to jest i jak się tego pozbyć?
            • Gość: Thea Re: no ale chcialbym sie oduczyć tej "arogancji". IP: *.pools.arcor-ip.net 04.12.05, 12:25
              chyba wyrosles z wieku przedszkolaka, albo jeszcze przedszkolanki potrzebujesz?
              • Gość: corgan czy "polska arogancja" to jest to np. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.05, 23:04
                że Polacy nie padają przed wszechwładną wyższością Niemiec albo Rosji na
                kolanka i nie liżą im tyłków? Zamiast jak mówił stary ukaz carski "podwładny
                powinien przed przełozonym przybrac wygląd lichy i durnowaty aby swoim
                pojmowaniem sprawy nie peszył przełozonego"?

Czy chodzi Ci o to, ze domagamy się partnerskich rozmów kiedy nie powinnismy
                tego żądac? :) Bo... no bo nie i już? :)
                • Gość: Thea Re: czy "polska arogancja" to jest to np. IP: *.pools.arcor-ip.net 04.12.05, 23:16
                  Gość portalu: corgan napisał(a):
                  > że Polacy nie padają przed wszechwładną wyższością Niemiec albo Rosji na
                  > kolanka i nie liżą im tyłków? Zamiast jak mówił stary ukaz carski "podwładny
                  > powinien przed przełozonym przybrac wygląd lichy i durnowaty aby swoim
                  > pojmowaniem sprawy nie peszył przełozonego"?>
                  > Czy chodzi Ci o to, ze domagamy się partnerskich rozmów kiedy nie powinnismy
                  > tego żądac? :) Bo... no bo nie i już? :)
                  Kto mowi o lyzaniu tylniej czesci czlowieczego ciala?
                  Zaden!!! Tylko ty masz jakies urojenia tak jak wielu innych na tym forum.
                  Polska jest drapiezna z swoja polityka, tak sie widzi ja z zewnatrz i tego
                  zaprzeczyc nie idzie. Was to nie razi poniewaz jestescie nauczeni tego stylu ale
                  ludzi z zewnatrz to bardzo irytuje. Polscy politycy nie nauczyli sie jeszcze
                  prawdziwej dyplomacji jak i subtelnosci politycznej. Pan Kwasniewski mial racje
                  z brakiem kultury politycznej, jemu tez jej brakowalo w wielu jego wyskokach tak
                  ze cala Europa byla zirytowana i nie rozumiala wyskokow z Polski.
                  Polska szuka 25 lat swojego miejsca w swiecie, sadze ze z swoim warcholstwem
                  nigdy go nie znajdzie. Na wiec panowie i panie najpierw do przedszkola nauczyc
                  sie raczkowac a pozniej do ludu.
                  • przycinek.usa Thea - Ciezki przypadek pustoglowia. 05.12.05, 03:10
                    Drapiezna Polska? Wiekszego idiotyzmu nie czytalem od lat.
                    Co to za idiotyzmy wypisujesz?
                    Czy tobie bozia rozumu poskapila przy urodzeniu?

Co ci sie nie podoba?
                    Ze Polacy nie chca miec pod nosem tej rury?
                    Chcesz tej rury to powiedz po prostu "ja chce tej rury bo:"
                    i potem uzasadnij albo przestan piepszyc albo sie po prostu wynies stad.
                    • Gość: Thea Re: Thea - Ciezki przypadek pustoglowia. IP: *.pools.arcor-ip.net 05.12.05, 19:39
                      przycinek.usa napisał:
                      > Drapiezna Polska? Wiekszego idiotyzmu nie czytalem od lat.
                      > Co to za idiotyzmy wypisujesz?
                      > Czy tobie bozia rozumu poskapila przy urodzeniu?>
                      > Co ci sie nie podoba?
                      > Ze Polacy nie chca miec pod nosem tej rury?
                      > Chcesz tej rury to powiedz po prostu "ja chce tej rury bo:"
                      > i potem uzasadnij albo przestan piepszyc albo sie po prostu wynies stad.
                      Przyjzyj sie sobie, wiele nienawisci i drapieznosci wyplywa z twojego wpisu,
                      wstyt ci sie jest przyznac do polskiej mizery, jestes jej dowodem. Dowodem
                      glupiej zarozumialosci braku wychowania i arogancji do innych. Wiesz wynalazek
                      internet jest wspaniala rzecza, tu mozna poznac prawdziwe oblicze wszystkich
                      ktorzy mysla tylko, ze tu sa anonimowi, wyzywaja sie na innych tu do woli.
                      Czego to jest dowodem?
                      "Wynosic" sie z stad ku twojej woli nie mam najmniejszego zamiaru.
                      • przycinek.usa Re: Thea - Ciezki przypadek pustoglowia. 06.12.05, 03:53
                        no wlasnie poznajemy oblicze i poglady "Thea".

Thea chce aby byla rura!
                        A ja nie chce.

Thea chce aby Polska mogla byc szantazowana cena gazu przez Rosje tak jak to
                        mialo miejsce w Bialorusi i na Ukrainie.

A ja nie chce!

Thea chce, aby niemcy mieli transport gazu za darmo dookola Polski a nie przez
                        terytorium Polski - odplatnie.

A ja nie chce!
                        Ja chce, aby niemcy placili za przesyl gazu na zasadach rynkowych.

Thea pisze po polsku, ale popiera interesy niemieckie i to sa takie glupoty, ze
                        nawet szkoda odpowiadac, ale ja wychodze z zalozenia, ze czasem niestety trzeba
                        przyszpilic glupote i ignorancje na rowni ze zla wola i manipulacjami.

Masz szanse milczec thea bo przyszli dorosli i zabrali niemcom i ruskim zabawki.
                        NIE BEDZIE TEJ RURY, chocbys plul/plula i plakala.

• Gość: vice_versa Re: Thea - Ciezki przypadek pustoglowia. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.12.05, 12:44
                          To jest fantastyczne:

> no wlasnie poznajemy oblicze i poglady "Thea".
                          >
                          > Thea chce aby byla rura!
                          > A ja nie chce.
                          >
                          > Thea chce aby Polska mogla byc szantazowana cena gazu przez Rosje tak jak to
                          > mialo miejsce w Bialorusi i na Ukrainie.
                          >
                          > A ja nie chce!
                          >
                          > Thea chce, aby niemcy mieli transport gazu za darmo dookola Polski a nie przez
                          > terytorium Polski - odplatnie.
                          >
                          > A ja nie chce!
                          > Ja chce, aby niemcy placili za przesyl gazu na zasadach rynkowych.

No z tym się nie zgodzę: Rosja i Niemcy postępują rynkowo.

> Thea pisze po polsku, ale popiera interesy niemieckie
                          Nie, thea popiera wyeliminowanie posrednika narzucającego wyższe ceny, tj
                          Polski. Moim zdaniem Thea popiera interesy Rosjan, nie Niemców. A to z tego
                          powodu, że to Rosji a nie Niemcom zależy na uzależnieniu energetycznym
                          polskiego rynku. Niemcy są tylko w stanie na to uzależnienie się zgodzić za
                          cenę niższych opłat tranzytowych i sznsę zwiększenia dostaw. To cyniczne i
                          krótkowzroczne jednocześnie, w sumie Niemcy działają wbrew własnemu interesowi,
                          bo Polska to bardzo dobry dłużnik, a pracowitego dłużnika spłacającego długi
                          nie należy doprowadzać do upadłości... W dodatku jesli drugą ręką się tyle
                          tutaj zainwestowało.
                          Ten "korytarz" przycinku to tylko złudzenie. O nasz rynek cały czas toczy się
                          walka, jedni dają kapitał i inwestują, hodują popyt, drudzy dają surowce. Ja
                          nie wiem jak Ci co dają kapitał mieliby być zainteresowani byśmy więcej płacili
                          tym co dają surowce. To jest w oczywisty sposób działanie wbrew własnym,
                          niemieckim interesom. Ja głupoty Schroedera nie rozumiem. Chyba, że się uznaje
                          wyższość gospodarki surowcowej nad kapitałem i kapitalizmem. To raczej kłopot
                          Niemców, nie mój.

A myślę że rurka powstanie, bo Niemcom nie zależy na naszej konkurencyjności,
                          zamiast hodować kurę, zarżną ją, a potem zobaczą swoją głupotę po wynikach
                          banków. Ty myślisz inaczej, przycinek? Że Merkel "myśli długiem"? Nie, długiem
                          myślą Niemieckie banki, ale też przeciw polityce niemieckiej nie zrobią NIC by
                          chronić dłużnika... Nie wiem skąd ten optymizm u Ciebie.

To Europa cały czas od 50 lat robi wielką WTOPĘ ekonomiczną, i nie wyciąga
                          ŻADNYCH wniosków politycznych. Po prostu Niemcy mentalnie nie są w stanie
                          przejść na wyższy stopień rozwoju kapitalizmu i nadal wierzą w swoją PRODUKCJĘ
                          i rosyjskie SUROWCE. Oni nie wierzą że rosyjskie surowce mogą zarżnąć ich
                          dłużnika. W tym jest problem. Jak na ironię, my broniąc "swojego" interesu
                          bronimy w istocie interesu tych którzy nam POŻYCZAJĄ. Przed skutkami ich
                          własnych działań...

My tutaj jesteśmy przycinek jak piąte koło u wozu, możemy mieć swojego orzełka,
                          swój hymn, swoje rocznice, podaż kapitału zapewniają Niemcy, podaż technologii
                          Amerykanie, a podaż surowców Rosjanie. A my możemy albo za.pier.da.lać, albo
                          emigrować, albo myśleć... Zgadnij jakie będą te nasze proporcje.
                          • Gość: Thea Re: Thea - Ciezki przypadek pustoglowia. IP: *.pools.arcor-ip.net 07.12.05, 20:36
                            Gość portalu: vice_versa napisał(a):
                            > To jest fantastyczne:>
                            > > no wlasnie poznajemy oblicze i poglady "Thea".> >
                            > > Thea chce aby byla rura!
                            > > A ja nie chce.
                            > > ....
                            biedni ludzie, oni nigdy nic nie zrozumieja. Nic dziwnego ze juz same polskie
                            gazety okreslaja ich (Polske i jej spoleczenstwo) najwiekszym zasciankiem Europy.
                            Przyjzyj sie od poczatku calej hronologi polskiej polityki rzadowej w sprawie
                            gazociagu, to jest gorzej jak w przedszkolu, pomijajac i nie oceniajac tego
                            "nowatorskiego" zdania wiekszosci spoleczenstwa. Dziwie sie ze takie panstwo
                            zostalo przyjete do zjednoczonej Europy, zachodnie gazety juz o was zapominaja,
                            o zapomnialam w zwiazku z Guantanamo II jeszcze jestescie wspominani.
                            Brawo "Katolicka" Polska.
                            Powoli stajecie sie wrogami sami do siebie (w Polsce!!!) a coz od was wymagac do
                            innych?

Jak poznasz Polaka na miedzynarodowym forum? Oczywiscie po niespotykanym nigdzie
                            swiatopogladzie i po tym tym ze jest "znawca" ponad znawcami swiatowej polityki.
                            • Gość: vice_versa Re: Thea - Ciezki przypadek pustoglowia. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.05, 20:15
                              Thea, Ty jesteś ANALFABATA. Po polsku czytać nie potrafisz. To nie był mój
                              cytat, tylko słowa przycinka. Już nie wspomnę, że "chronologia" pisze się
                              przez "ch" a nie samo "h"

Póki co to Ty tutaj Thea zaczęłaś/zacząłeś bełkot o światowej polityce i o tym
                              jak to Polacy widziani są przez Europę Zachodnią. I ja Ci odpowiadam: Ty nie
                              jesteś Europa, dla mnie to Ty jesteś Azja. Takie bezmyślne jątrzenie tutaj
                              uprawiasz że się niedobrze robi...
                              • Gość: Thea do vice_versa Re: Thea - Ciezki przypadek pustoglowia. IP: *.pools.arcor-ip.net 16.12.05, 21:18
                                Widac ze trzecim swiatem pachnie.
                                Poglady jak zy krola Cwieczka.
                  • Gość: vice_versa Thea- radziecki umysł, radzieckie zwyczaje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.12.05, 09:01
                    Ty Thea jatrzysz tu na forum wzorowo. Jak klasyczny postradziecki prowokator.Co
                    rosjanin/rosjanka wiedzą o tym jak Polaków widzi Europa... Po prostu śmiechu
                    warte te Twoje posty...

> Polska jest drapiezna z swoja polityka, tak sie widzi ja z zewnatrz i tego
                    > zaprzeczyc nie idzie. Was to nie razi poniewaz jestescie nauczeni tego stylu
                    > ale ludzi z zewnatrz to bardzo irytuje.

Wyrazy współczucia. Jeśli przeczytać ten wątek to faktycznie Ty Thea jesteś
                    wzorem niewiniątka a napastliwości to się chyba od Polaków uczyłaś. A tylu
                    zarozumiałych besserwisserów co w Niemczech to ja nigdzie nie spotkałem.
                    Arogancja podszyta szmalem. Jeśli uznać że my jesteśmy aroganccy to aroganccy
                    frustracją z braku szmalu. Co Ty Thea nie napiszesz ZASADY gry w jaką nam
                    przyszło grać i niezależnie od rentowności naszej gry działają przeciwko nam...

>Polscy politycy nie nauczyli sie jeszcze
                    > prawdziwej dyplomacji jak i subtelnosci politycznej. Pan Kwasniewski mial
                    > racjez brakiem kultury politycznej, jemu tez jej brakowalo w wielu jego
                    > wyskokach takze cala Europa byla zirytowana i nie rozumiala wyskokow z Polski.

No biedna, sfrustrowana niedyplomatycznym zachowaniem Europa, śmiechu warte,
                    Thea.
                    Ty widać nie rozumiesz, że WIELCY KANCIARZE stosujący metody dyplomatyczne to
                    jest znacznie większy problem niż MALI FRUSTRACI stosujący metody
                    niedyplomatyczne.
                    Swoją drogą te "wyskoki Kwaśniewskiego" wiele wyjaśniają, sprawa UKRAINY Cię
                    irytuje i drażni, ha,ha, ha. Już wiem Thea jakiego Ty pochodzenia jesteś bo ani
                    w Polsce ani w Niemczech o "ludzie" nie mówi się od co najmniej 20 lat...

> Polska szuka 25 lat swojego miejsca w swiecie, sadze ze z swoim warcholstwem
                    > nigdy go nie znajdzie. Na wiec panowie i panie najpierw do przedszkola nauczyc
                    > sie raczkowac a pozniej do ludu.

A zanim zaczniesz pouczać, najpierw trochę ogłady nabądź bo napastliwością,
                    arogancją i warcholstwem braci Słowian się popisujesz.
              • Gość: vice_versa O "arogancji polskojęzycznej" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.12.05, 08:38
                Thea, czy takie stwierdzenia:
                "chyba wyrosles z wieku przedszkolaka, albo jeszcze przedszkolanki
                potrzebujesz?"
                to jest polska arogancja czy to arogancja jakiejś innej proweniencji za to
                polskojęzyczna?
                Czy wiesz co oznacza zdanie "Przyganiał kocioł garnkowi"?

Nikt przy zdrowych zmysłach, kto rozumie różnicę w bezwzględnej podstawie PKB i
                zasadę przyrostu masy pieniądza W PROPORCJI do PKB nie będzie plótł HEREZJI, że
                to MY jesteśmy beneficjentami niemieckich prezentów. To Niemcy kreują u nas
                popyt, to oni na nim głównie zarabiają, to na naszym rynku niemieckie banki
                szykują swoich dłużników dla wierzytelności wyemitowanych przez niemiecki
                budzet w EURO w proporcji do PKB a nie do ilości mieszkańców. Zastanów się nad
                kosztem kredytu i tempem przyrostu masy kredytu w Niemczech i w Polsce. A potem
                pisz te tendencyjne tezy, którymi tylko dowodzisz jak niewiele wiesz o
                K_A_P_I_T_A_L_I_Z_M_I_E. Rozumiesz związek pomiędzy tym słowem a PKB i
                wysokością deficytu publicznego?

Twoje napastliwe tezy urągają zdrowemu rozsądkowi, matematyce na poziomie
                szkoły podstawowej i prawu Kopernika-Grishama.
                • Gość: Thea Re: O "arogancji polskojęzycznej" IP: *.pools.arcor-ip.net 05.12.05, 20:01
                  Jednak prawda zachodzi porzadnie za skore. Jak was widza, czuja tak was oceniaja
                  jak widac niezbyt dobry obraz na zewnatrz przekazujecie.
                  • corgan1 kim są "wy", kim są "oni" a kim są "my"? 05.12.05, 20:16
                    domyślam się, że "wy" to Polacy z drapieżnej Polski, no a reszta?
                    • Gość: vice_versa Re: kim są "wy", kim są "oni" a kim są "my"? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.12.05, 12:04
                      Trafne pytanie, odpowiedź banalna:
                      Reszta to Rosjanie zasługujący w oczach cywilizowanych narodów na powszechny
                      szacunek.
                      Dziel swoich wrogów, jątrz i rządź, ot taka mentalność, taki nawyk.
                      Słusznie zwracasz corgan uwagę na to jakim Thea językiem pisze.
                      Ja nie znam ludzi którzy piszą i myślą w ten sposób.

Widzisz corgan, Rosjanie jeszcze cywilizowani nie są, ich poczucie godności
                      narodowej zależy nie od tego kim są tylko od tego jak ich inne cywilizowane
                      narody będą postrzegać... I mają kompleks niższości więc nas cywilizacji będą
                      uczyć...
                  • Gość: vice_versa Re: O "arogancji polskojęzycznej" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.12.05, 11:49
                    1. Gdyby Amerykanie przejmowali się co o nich sądzą "bardziej cywilizowane"
                    narody europejskie do dzisiaj byliby kolonią angielską i płaciliby haracz
                    podatkowy jej rzecz.

2. "Opinia społeczna" zawsze jest opinią zwycięzców. Durnaś Ty Thea, skoro
                    w "opinię społeczną" wierzysz. A arognacka jesteś dlatego, że chcesz lud
                    mądrości uczyć, zamiast słuchać mądrych ludzi.

3.
                    Thea napisał(a):
                    > Jednak prawda zachodzi porzadnie za skore.

Tak, nawet głębiej.
                    Tobie "Prawda" na pewno zaszła nie tylko za skórę, ale i weszła w krew...
    • Gość: JOrl Przecinek, lap pioruny nadprzewodnictwem! IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.05, 22:44
      przycinek.usa napisał:

> Drapiezna Polska? Wiekszego idiotyzmu nie czytalem od lat.
      > Co to za idiotyzmy wypisujesz?
      > Czy tobie bozia rozumu poskapila przy urodzeniu?
      >
      > Co ci sie nie podoba?
      > Ze Polacy nie chca miec pod nosem tej rury?
      > Chcesz tej rury to powiedz po prostu "ja chce tej rury bo:"
      > i potem uzasadnij albo przestan piepszyc albo sie po prostu wynies stad.

Dlugo nie bylem na forum i patrze moj znajomy przecinek sie pojawil.
      Co do rury. Polska NIC nie ma do gadania. Rosja zagrozila Niemcom i Europie
      Zachod. (bo chetnych na gaz z Rosji jest wiecej) ze jak nie bedzie rury w
      Baltyku to poloza rure przez Syberie do Pacfiku a tam sa stada krajow co
      chetnie gaz kupia. I dobrze zaplaca.
      A Europa bedzie mogla sobie kupowac nosniki energi z Bizkiego Wschodu?
      Albo nach Przecinek wyprodukuje enrgie za pomoca lapania piorunow
      nadprzewodnictwem. Jego ulubione (ale nie jedyne) odkrycie.
      A rure Rosja moze polozyc Baltykiem POZA polska strefa ekonomiczna. I poza
      Baltami. Moze byc w strefie Finlandi, Szwecji itd. I kazdy z tych krajow
      dostanie odnoge.
      I na to NIE ma rady.
      Polska jako ze jest tranzytem dla gazu i ROPY do Niemiec ma obydwa bardzo
      tanio. Duzo taniej jak ceny swoiatowe. I to sie naturalnie skonczy.
      Rosja buduje rure na rope na Wschod. I za kilka lat rurociag Przyjazni
      wyschnie. Tez dla Niemcow.
      Pozdrowienia
      • przycinek.usa Re: Przecinek, lap pioruny nadprzewodnictwem! 06.12.05, 03:00
        dzieki za pozdrowienia, rowniez pozdrawiam, a co do rury, to oczywiscie myslisz
        sie kardynalnie jak zwykle, co jednak nie przeszkadza mi zupelnie.
        To nie moj problem.

Jest bardzo ciekawa dyskusja na ten temat tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=30920575
        Mozesz sie dolaczyc.
        Acha, - Wesolych Swiat!

• 9111951u Re: Przecinek, lap pioruny nadprzewodnictwem! 06.12.05, 08:33
        Jorl, te uczoności pisze po wumlu ani chybi
        Bredzisz jak niejaki Piekarski na mękach.
        Jesteś tak głupi że brak punktów na skali IQ
        Teraz do rzeczy .
        "Polska nie ma nic do gadania w sprawie rury pod Bałtykiem" Ile to się trzeba
        naprać aby to wyprać :
        1. Otóz żadną miarą nie da się wybudować tej rury poza wyłączną strefą
        ekonomiczną państw nadbałtyckich. I każde państwo w której wyłacznej strefie ma
        być budowana ta rura ma prawo postawić do spełnienia warunki takie jakie
        wynikają z ich wewnętrznych przepisów dotyczących ekologii itp.Bez spełnienia
        tych warunków mozesz sobie budować rurę ale na Marsie.
        Bredzisz chłopcze, gazu i ropy na wschodzie niekoniecznie rosyjskiej( czyli
        turkmneńskiej, Kazachskiej i Azerbejdżańskiej) jest tyle,że starczy i dla
        Europy . Bredzisz po raz drugi jedynym problemem w tym przypadku jest jej
        transport z pominięciem terytorium Rosji, ale jest to mozliwe vide rura Odessa
        Brody.
        Bredzisz po raz trzeci gaz i ropa kupowana przez Polaków od Rosji jest 3 x
        wyższa od ceny za jaką kupują ten gaz i ropę Rosjanie. Dotarło do ptasiego
        móżdźka ?
        • Gość: JOrl Re: Przecinek, lap pioruny nadprzewodnictwem! IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.05, 19:51
          9111951u napisała:

> Jorl, te uczoności pisze po wumlu ani chybi
          > Bredzisz jak niejaki Piekarski na mękach.
          > Jesteś tak głupi że brak punktów na skali IQ
          > Teraz do rzeczy .
          > "Polska nie ma nic do gadania w sprawie rury pod Bałtykiem" Ile to się trzeba
          > naprać aby to wyprać :
          > 1. Otóz żadną miarą nie da się wybudować tej rury poza wyłączną strefą
          > ekonomiczną państw nadbałtyckich. I każde państwo w której wyłacznej strefie
          ma
          >
          > być budowana ta rura ma prawo postawić do spełnienia warunki takie jakie
          > wynikają z ich wewnętrznych przepisów dotyczących ekologii itp.Bez spełnienia
          > tych warunków mozesz sobie budować rurę ale na Marsie.

To popatrz drogi 9111951u na mape. Morza Baltyckiego. Rosja graniczy z
          Finlandia kolo Petersburga. I Finlandia ma od polnocy swoja strefe ekonomiczna
          na Baltyku. A baltowie od poludnia. Gdzies w srodku wody jest granica pomiedzy
          tymi strefami. Wystarczy z Rosji budowac rura w polnocnej czesci i sa tam wody
          Finskie.
          To samo dalej na zachod. Polska ma poludniowa czesc Baltyku jako strefe
          ekonomiczna a Szwecja polnocna. A wiec tak samo mozna ominac polska strefe
          ekonomiczna. Wystarczy geografi?

> Bredzisz chłopcze, gazu i ropy na wschodzie niekoniecznie rosyjskiej( czyli
          > turkmneńskiej, Kazachskiej i Azerbejdżańskiej) jest tyle,że starczy i dla
          > Europy . Bredzisz po raz drugi jedynym problemem w tym przypadku jest jej
          > transport z pominięciem terytorium Rosji, ale jest to mozliwe vide rura
          Odessa
          > Brody.

Azerbeidzan ma rure NIE do Polski. Chetnych na ta rope jest duzo. Takie Wlochy.
          Ktorzy placa swiatowe ceny. A nie jak Ukraina Polska Litwa (Litwa do
          Kaliningradu ale to sie skonczy tez jak bedzie odnoga gazociagu na Baltyku do
          nich). Korzystajace z tego ze sa tranzytami.

> Bredzisz po raz trzeci gaz i ropa kupowana przez Polaków od Rosji jest 3 x
          > wyższa od ceny za jaką kupują ten gaz i ropę Rosjanie. Dotarło do ptasiego

A co ma do rzeczy po ile Rosjanie sobie placa za rope czy gaz? Chodzi o
          Swiatowe jej ceny. A one sa ostatnio b. wysokie. I inni placa. A Polska jak
          dotad NIE.

Pozdrowienia

• Gość: Pzrecinek Re: Przecinek, lap pioruny nadprzewodnictwem! IP: *.tdi.tktelekom.pl 07.12.05, 18:01
            JOrl, Ty jesteś funkcjonalny bo czytasz a nie rozumiesz co czytasz :

To popatrz drogi 9111951u na mape. Morza Baltyckiego. Rosja graniczy z
            Finlandia kolo Petersburga. I Finlandia ma od polnocy swoja strefe ekonomiczna
            na Baltyku. A baltowie od poludnia. Gdzies w srodku wody jest granica pomiedzy
            tymi strefami. Wystarczy z Rosji budowac rura w polnocnej czesci i sa tam wody
            Finskie.
            To samo dalej na zachod. Polska ma poludniowa czesc Baltyku jako strefe
            ekonomiczna a Szwecja polnocna. A wiec tak samo mozna ominac polska strefe
            ekonomiczna. Wystarczy geografi?
            Czytaj i czytaj i staraj się rozumieć co czytasz .

> Bredzisz chłopcze, gazu i ropy na wschodzie niekoniecznie rosyjskiej( czyli
            > turkmneńskiej, Kazachskiej i Azerbejdżańskiej) jest tyle,że starczy i dla
            > Europy . Bredzisz po raz drugi jedynym problemem w tym przypadku jest jej
            > transport z pominięciem terytorium Rosji, ale jest to mozliwe vide rura
            Odessa
            > Brody.

Azerbeidzan ma rure NIE do Polski. Chetnych na ta rope jest duzo. Takie Wlochy.
            Ktorzy placa swiatowe ceny. A nie jak Ukraina Polska Litwa (Litwa do
            Kaliningradu ale to sie skonczy tez jak bedzie odnoga gazociagu na Baltyku do
            nich). Korzystajace z tego ze sa tranzytami.

Facet , rura jest najbardziej opłacalna jesli wiedzie najkrótszą mozliwą trasą
            do odbiorćów, którzy zapłacą najwięcej , jak śadzisz , która trasa dla tej rury
            jest najkorzystniejsza, bo najkrótsza młocie ?

> Bredzisz po raz trzeci gaz i ropa kupowana przez Polaków od Rosji jest 3 x
            > wyższa od ceny za jaką kupują ten gaz i ropę Rosjanie. Dotarło do ptasiego

A co ma do rzeczy po ile Rosjanie sobie placa za rope czy gaz? Chodzi o
            Swiatowe jej ceny. A one sa ostatnio b. wysokie. I inni placa. A Polska jak
            dotad NIE.

Facet , funkcjonalny, oni płacą Turkmenii np za gaz 60 dolarów za 1000 m3 w tym
            połowa płatna w towarze, dotarłod o ptasiego móżdżka ? A co stoi na
            przeszkodzie aby Polska kupowąła też gaz w Turkmenii po 60 dolarów w tym połowa
            płatna w towarze? , może na przeszkoodzie stoi rura jamalska przez Polskę ,
            którą Rosja przesyła ten gaz do Niemiec przymule ?
            Pozdrawiam. Polska płaci aktualnie Gazpromowi za gaz 190 dolarów i to niewiele
            odbiega od ecny gazu np. kupowanego od posrednika czyli od Niemiec 220
            dolarów , drożej bo dłuższa droga transportowa dotarło do mózgu czy czólko za
            niskie ?
            • Gość: JOrl Geografia sie klania! IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.05, 18:47
              Widze ze kolega zmienia nicki. Bo pisze glupoty. A wiec jak tam z geografia?
              Moze Rosja polozyc rure OMIJAJAC calkowicie strefy ekonomiczne krajow o ktorych
              Belka niedawno powiedzial ze "Rosja chce z nich zrobic pustynie energetyczna"
              czyli Polske i tych 3 Baltow, czy nie?
              Jeszcze Przecinek, pod tym linkiem ktory podales na to inne forum jest tylko
              jedne wielkie bicie piany. Jak wyzej pisalem, rura nie bedzie w polskiej
              strefie ekonomicznej na Baltyku. I te konwencje o szelfach oraz gadanie ze
              Kaczynski moze ja blokowac jest bezprzedmiotowa.
              Zreszta Rosja wlasnie zbudowala ogromny port towarowy w Petersburgu do
              ewentualnego transportu towarow do/z Europy Zach. statkami. Jakby Polska
              blokowala rosyjskie ciezarowki. I wlasnie zaczela pod Petersburgiem budowe
              wielkiego portu pasazerskiego. Tez do tego celu.

Widac jak podchodza strategicznie Rosjanie do tego tranzytu przez Polske.

No i gaz z Turkmenii czy Kazachstanu tez NIE bedzie szedl do Europy Zach przez
              Polske. A wlasnie Polsce tylko na tym zalezy. Dlaczego?
              Proste bo teraz ma gaz i rope od Rosji za tranzyt prawie za darmo!
              A ile Polska placi to najwieksza tajemnica.
              Pozdrowienai

• 9111951u Re: Geografia sie klania! 07.12.05, 19:13
                facet, czy Ty po wumlu taki funkcyjonalny analfabeta ?:

" Otóz żadną miarą nie da się wybudować tej rury poza wyłączną strefą
                ekonomiczną państw nadbałtyckich".

Dotarło to co przeczytał ?
                Facet , Ty jesteś pozbawiony nawet ułamka IQ, nie rozumiesz tego co czytasz i
                wypisujesz bzdety.
                Jesteś po prostu głupszy jak ustawa przewiduje.
                • Gość: JOrl Re: Geografia sie klania! IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.05, 22:51
                  9111951u napisała:

> facet, czy Ty po wumlu taki funkcyjonalny analfabeta ?:
                  >
                  > " Otóz żadną miarą nie da się wybudować tej rury poza wyłączną strefą
                  > ekonomiczną państw nadbałtyckich".
                  >
                  > Dotarło to co przeczytał ?
                  > Facet , Ty jesteś pozbawiony nawet ułamka IQ, nie rozumiesz tego co czytasz i
                  > wypisujesz bzdety.
                  > Jesteś po prostu głupszy jak ustawa przewiduje.

Twierdzisz czyli dalej ze sie nie da Rosjanom wybudowac rury NIE przechodzacej
                  przez strefe ekonomiczna Baltow i Polski? A spojrzales na mape? I przeczytales
                  jaka trase tej rury ja opisalem? Rosja pod Petersburgiem, polnocny czesc
                  Finskiej strefy ekonomicznej a potem Szwedzka az do Niemieckiej. A z rury na
                  wysokosci Kaliningradu odnoga prosto do tej enklawy rosyjskiej aby w koncu nie
                  placic Litwie ogromnego tranzytu za gaz do Kaliningradu.
                  Czy to tak naprawde dreogi kolego tak trudno jest zrozumiec?
                  Chyba sie i nazywa ten rurociag Polnocny. Bo idzie polnocna strona Baltyku.

Dalej bedziesz udawal ze tej trasy nie widzisz?
                  Ale masz kolegow podobnie slepych. Taki Przecinek i itp.

Coz pozostaje jako jedyne wyzwiska. Typowy Polak jestes. Masz tego
                  wschodnioeuropejskiego wasa? I popsute zeby? Bo detysta w Polsce drogi i
                  lenistwo aby czyscic zeby. Aby nie smierdziec z ust. Jak w Polsce jest normalne
                  i typowe.

Pozdrowienia
                  • Gość: Przecinek Re: Geografia sie klania! IP: *.am.poznan.pl 08.12.05, 07:32
                    JOrl , jeszcze raz czytaj i staraj się zrozumieć co czytasz :

" Otóz żadną miarą nie da się wybudować tej rury poza wyłączną strefą
                    ekonomiczną państw nadbałtyckich".

Dotarło , czy czółko za niskie ?
            • Gość: przecinek przecinki sie rozmnozyly IP: *.dslextreme.com 08.12.05, 00:43
              bylbym zobowiazany jakby sie kolega uczciwie podpisal i na dodatek jasniej
              wypowiadal.

szczerze mowiac nie dokladnie zrozumialem szczegolow tej wypowiedzi.

Bardzo interesuje mnie ten fragment o Turkmenii i troche wiecej na temat tego
              barteru. To naprawde interesujace, chcialbym sie wiecej na ten temat dowiedziec
              w formie bardzie jasnej i zrozumialej. I prosze sobie wymyslec jakies tymczasowe
              imie. OK?
              • 9111951u Re: przecinki sie rozmnozyly 08.12.05, 07:24
                Zatem jeszcze raz o tym co nazwałeś "barterem" :
                Otóz do końca tego roku pomiędzy Ukrainą a Rosją obowiązuje zasada
                wynegocjonowana jeszcze przez mądrego Kuczmę , że Rosja płaci za przesył gazu
                przez Ukrainę do Słowacji gazem kupowanym przez Ukrainę w Turkmenii po Jeszcze
                do wyborów na Ukrainie w grudniu 2004 r. w cenie 44 dolarów za 1000 m3. w
                ilości ca 30 mld m3 rocznie. Aktualnie Ukraina i Rosja będą negocjować będą
                opłaty za przesył gazu przez Ukrainę . Rosja chce aby obliczać zapłatę za
                przesył gazu po 160 dolarów za 1000 m3. Po przeliczeniu opłat naleznych
                Ukrainie za przesył przez 160 dolarów zamiast 40 dolarów należność w gazie dla
                Ukrainy zmniejszyłaby się z 30 mld m3 rocznie do 7,5 mld m3 rocznie.Oczywiście
                Ukraina na te warunki nie przystanie. ( Przypomnę , że PGNiG kupowało w
                ubiegłych latach rocznie 2 mld m3 gazu od Ukrainy z tych 30 mld m3 po
                niespełna 90 dolarów od Gazpromu PGNiG kupował wówczas gaz po 140 dolarów).
                Rosjanie zamierzają szantażować Ukrainę podobnie zresztą jak Polskę rurą pod
                Bałtykiem i zmniejszeniem przesyłu tego gazu przez Ukrainę i Polskę.
                Przypomnę również, że kiedy Rosja nie chciała przeliczać opłat za przesył przez
                Ukrainę ilości wg. cen turkmeńskich Kuczma spuszczał z rurociągów i zbiorników
                magazynowych należny mu gaz , co wówczas agenci sowieccy w polskich mediach
                publicznych opisywali jako kradzież rosyjskiego gazu przez Kuczmę. To pranie
                mózgów Polakom sugeruje ,że Rosja pozowoliłaby na okradanie siebie. Chyba nie
                muszę udowadniać, że to pranie.
                Staraj się czytać i rozumieć to co przeczytasz.
                • przycinek.usa problem. 10.12.05, 00:46
                  > Staraj się czytać i rozumieć to co przeczytasz.

Czytac i rozumiec? Co ty bezczelny jestes?
                  Czytaj sam i staraj sie zrozumiec:

"Rosja płaci za przesył gazu przez Ukrainę do Słowacji gazem kupowanym przez
                  Ukrainę"

Czyli Rosja placi Ukrainie zakupami Ukrainy? Nie pomylilo ci sie?
                  A moze Kuczmie sie pomylilo? A moze jest tu jakis glebszy informatycznie sens,
                  ktorego nie widzimy? Takie automatyczne skroty myslowe sa bardzo meczace.

" w Turkmenii po Jeszcze do wyborów na Ukrainie w grudniu 2004 r. w cenie 44
                  dolarów za 1000 m3. w ilości ca 30 mld m3 rocznie."

OK. 30 mld m3 po 44 dolce za 1000. Rozumiem.
                  Reszte musisz znowu wyjasniac i pisz powoli abys zdazyl przeczytac i dokonac
                  korekty przed wyslaniem.

Pamietaj - powoli i logicznie.

• 9111951u Re: problem. 10.12.05, 13:39
                    Tak , Rosja płaci za to przesyłem gazu turkmeńskiego swoimi rurami przez
                    terytorium Rosji i dlatego ilość jaką muszą przesłać przez Rosję do Ukrainy
                    wynika z podzielenia opłaty za przesył przez Ukraine i ceny 60 dolarów
                    płaconych Turkmenii przez Ukrainę. Aktualnie Rosja żada aby opłata za przesył
                    przez Ukraine była obliczna przez podzielenie opłaty przez 160 dolarów.
      • Gość: guzik Re: Przecinek, lap pioruny nadprzewodnictwem! IP: *.echostar.pl 11.12.05, 16:48
        kto ci tak wyprał ?
    • Gość: JOrl To troche techniki dla Przecinaka. IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.05, 20:23
      I jeszcze. Rosjanie polozyli ostatnio rure gazowa do Turcji przez Morze Czarne.
      A tamto morze jest glebokie do 1000m (tak 1km!). I rura funkcjonuje. Baltyk
      przy Morzu Czarnym to sadzawka.
      I czytalem ostatnio ze Rosjanie zaczeli budowe nowiutkich okretow podwodnych
      klasycznych na Baltyk. Maja miec kilka za 3-4 lata. Zapewne aby te polskie
      okrety podwodne NIE mialy ochoty cos tam przy ruskiej rurze grzebac.
      I naprawde Rosja nie zartuje. A Kaczynscy moga juz tylko ukrasc Ksiezyc.
      Pozdrowienia

• przycinek.usa Troche techniki dla JORLA. 08.12.05, 00:58
        Olaboga 1 kilometr glebokosci. To musi byc nie lada wyczyn omijac takie glebinki
        dookola i nie utopic sie. Ales ty glupi Jorl.

Morze Czarne jest troszke glebsze. I dla twojej informacji technicznej podam, ze
        ta rura ruska przez morze czarne jest miejscami polozona na glebokosci ponad 2
        kilometrow.

Ale sie pomyliles. O 100%. Strach kupowac te wasze niemieckie produkty, skoro
        tacy inzynierowie je projektuja.

Zamiast mnie pouczac siadlbys przed kineskopem raz na czas i uwaznie sluchal
        wiadomosci. Nawet telewizji nie potrafisz ogladac ze zrozumieniem. Zrozumialbym
        jeszcze jakby to byla wiadomosc sprzed 2 lat. W koncu kazdy ma prawo do amnezji.
        Ale to bylo 3 tygodnie temu! Szybko zapominasz Jorl. Jedz szpinak i trenuj pamiec.

Teraz bardzo prosze siadz na dupie i powiedz nam tu wszystkim jak Polska ma
        uniknac budowy tej rury.

Jaki jest twoj JORLOWY inzynierski strategiczny plan unikniecia tego wielkiego
        niebezpieczenstwa?

Co ma Polska zrobic, aby sie nie dac wyruchac przez Rusko-Niemiecka mafie gazowa?

Co?
        Oswiec nas. Czekam.

• 9111951u Re: Troche techniki dla JORLA. 08.12.05, 09:53
          od Gazpromu.
          Jak winien przygotować się do tych negocjacji Zarząd PGNiG ?
          Otóz sprawa cen za gaz kupowany od Gazpromu jest nie tylko sprawą PGNiG ale i
          Białorusi i Ukrainy***.
          Jak wszystkim dobrze wiadomo zarówno Białorusi jak Ukrainie i Polsce Rosja
          wcale nie sprzedaje gazu rosyjskiego tylko gaz turkmeński.
          Rosja kupuje gaz turkmeński w cenie 60 dolarów za 1000 m3, w tym połowa
          płatna w towarze.
          Około 30 mld m3 tego gazu kupuje od Gazpromu Białoruś w cenie 49 dolarów w
          zamian za to udostepniając Gazpromowi przesył swoimi rurociagami w cenie 0,50
          dolara za każde 100 km przesyłu rurą jamalską i 0,75 dolara za przesył innymi
          białoruskimi rurociagami.
          Ukraina dostaje od Rosji w zamian za tranzyt swoimi rurami do Słowacji ca 30
          mld m3 gazu , który to gaz Ukraina wycenia na 60 dolarów bo tyle płaci
          Turkmenii za ten gaz.
          Zatem zarząd PGNiG udając się na negocjaje z Gazpromem wcześniej powinien
          uzgodnić i ze stroną Białorusią i Ukrainą zasady ustalania cen na gaz
          sprzedawany przez Gazprom Ukrainie i Białorusi i Polsce , Wspólne stanowisko
          tych państw, kóre aktualnie udostępniają Rosji swoje rury przesyłowe może
          spowodować spadek**** dotychczasowych cen żądanych od Polski za ten gaz, a
          wynoszą one w chwili obecnej 190 dolarów. W zbliżających się negocjacjach z
          Ukrainą Rosja żada za ten turkmeński gaz 160 dolarów. Wspołne stanowisko
          Ukrainy, Polski i Białorusi może doprowadzić do tego, że Gazprom przestanie
          być monopolistom w handlu gazem z Turkmenii czy Azerbejdżanu.

• Gość: Rura Re: Troche techniki dla JORLA. IP: *.am.poznan.pl 08.12.05, 13:16
            Przypomnę, że rurciągami przez aktualnie Polskę Rosja przesyła rocznie :
            około 23 mld gazu do Niemiec.
            - rurociagami PERNu ( Przyjaźń) Rosja około 10 mln ton ropy oraz spółka J&S
            Naftoportem około 12 mln ton ropy.
            • 9111951u Re: Troche techniki dla JORLA. 09.12.05, 17:10
              "W czasie wizyty w Brukseli premier Rosji Michaił Fradkow bez skutku starał się
              namówić UE, aby wsparła żądania Moskwy wobec Ukrainy. UE uznała, że jest to
              spór pomiędzy firmami z Rosji i Ukrainy".
    • Gość: JOrl Ten z Poznania o wielu nickach IP: *.dip.t-dialin.net 09.12.05, 18:51
      OK, jak pisales o krajach nadbaltyckich wzielem pod uwage te kraje ktore w
      Niemczech nazywaja Baltami. Czyli Estonie, Lotwe i Litwe. Naturalnie Baltyk
      jest jako morze wewnetrzne calkowicie podzielony.
      Do tego wlasnie te 3 kraje i dodatkowo Polska sa jedynymi ktore NIE chca rury
      po dnie Baltyku. Bo korzystaja byciem tranzytu dla Rosji do waznej dla niej
      Europy Zachodniej. Dla pozostalych jak Finlandia, Szwecja, Dania, Niemcy ta
      rura jest tym co chca. Oni tez placa swiatowe ceny.
      Poza tym na forach, mediach jest wielki bicie piany jak to te 4 kraje moga NIE
      pozwolic Rosji na ta rure. Oczywiste bzdury. Bo jest jasne ze ta rura te
      wlasnie kraje ominie. Dodatkowo widac przygotowywanie sie Rosji na totalna
      blokade jej tranzytu przez te 4 kraje. Budowa portow (bo przedtem byl tranzyt
      przez porty jak Ryga itd.).
      Widac tez przygotowanie militarne Rosji aby transport przez Baltyk byl dla niej
      bezpieczny. Budowa okretow podwodnych. Napewno w strefie Kaliningradu beda ich
      najnowsze samoloty itp. Za 2-3 lata.
      Widac tez ze w Kaliningradzie Rosja buduje wielka elektrownie na gaz. Bo dotad
      imortuje ta enklawa energie elektryczna z Litwy. Tam jest ta atomowa
      elektrownia ktora przez EU musi byc wylaczona. Tez przez Litwe idzie gaz do
      Kalinigradu. Jest jasne ze od rury baltyckiej bedzie odnoga do tej budowanej
      elektrowni i wtedy Litwa bedzie musiala kupowac od nich prad.
      Dla uwaznego obserwatora jest jasne ze tak bedzie jak b. premier Belka
      powiedzial ze Rosja zrobi z Polski i tych 3 Baltow pustynie energetyczna. Tak
      naprawde Rosja moze zaczac zmniejszac export swoich surowcow bo ma odlozone
      dewizy na splate jej dlugow.
      Pozdrowienia
      • 9111951u Re: Ten z Poznania o wielu nickach 10.12.05, 14:15
        JOrl,
        na mózg ci padło, bo rura musi być w polskiej strefie a Ty bredzisz, że nie .
      • 9111951u Re: Ten z Poznania o wielu nickach 10.12.05, 18:02
        kolega czytać? czyta ale nie zbyt uważnie !
        Otóż ani Szwecja ani Polska nie mówią, że się nie zgadzają, w tym miejscu nic
        do rzeczy nie ma zgoda lecz warunki na jakich Gazprom będzie mógł realizować
        ten projekt.
        Przez warunki należy rozumieć ile jeszcze dodatkowych miliardów euro będzie
        musiał wydać Gazprom na realizację gazrury przy spełnieniu wymogów jakie ma
        prawo postawić właściciel WSE !!!! a te wymogi mogą dotyczyć ekologii,
        przeniesienia cmentarzy na dnie Bałtyku, usunięcie wojennego arsenału
        chemicznego zatopionego na dnie Bałtyku, odszkodowania za ewentualną rezygnację
        z ekspoloatacji złoż podziemnych , które mogą znajdować się pod trasą rury i na
        koniec obowiązek wybudowania przez Gazprom odnogi od tej rury na wybrzeże
        polskie w miejscu wskazanym przez Polskę !

otóz Gazprom proponował Finlandii i Szwecji udział w konsorcjum budującym tę
        rurę i propozycje te zostały odrzucone z uwagi na to, ze ekolodzy z tych krajów
        uwazają , ze budowa ciagnie za sobą zbyt duże zagrożenie ekologiczne dla
        Bałtyku . Jeszcze raz podkreślam , po prostu warunki stawiane przez ekologów
        fińskich i szwedzkich powodowały że realizacja na tych warunkach rury
        wynagałaby takich nakładów finansowych , ze tańsze byłoby wybudowanie tej rury
        na Marsie !
        Ot i wszystko, co wcale nie oznacza, że to oni decydują czy rura powstaje czy
        nie !!

• Gość: JOrl Przecinek IP: *.dip.t-dialin.net 09.12.05, 18:53
      Co Przecinek, a Ty chcesz odemnie rade? Dla Polski? Wiesz dobrze, robilem przed
      laty wyklady jak wyglada przemysl. Co zrobiono w Polsce zle. Rzucanie perel
      miedzy swinie. Teraz pozostalo mi kpic. Z krotkozrocznosci politykow polskich.
      Ale caly narod jest taki a wiec o co chodzi?
      Co do Morze Czarnego. I glebokosci rury. Podales mi link na forum Roberta (?).
      Poczytalem troche. Byles dumny zapewne z poziomu dyskusji tam. Ty pisales, ze
      moze na 100m nie da sie rury budowac, prawda? Powinienes sam wiedziec o tej
      przez Morze Czarne. Duuzo glebsze. A ten szczegolik 1km czy 2 w stosunku do
      Twoich 100m czy 60 jest nieistotny. Ja czytalem ze 1km. Nawet przed paru laty
      na Targach w Hanowerze pogadalem sobie na stoisku Gazpromu na ten temat.
      Zapamietalem 1km.
      Na tym forum Roberta uczestniczyles z innymi w wielkim biciu piany jak to Rosji
      sie bedzie przeszkadzalo budowac rure w polskiej strefie ekonomicznej. Bush
      tez. Studia cale. Zamiast spojrzec na mape i zobaczyc ze rura pojdzie inaczej.
      Co prawda ja to nie przeczytalem. Ale to jak w szachach. Trzeba zawsze byc
      przegotowany na najgorsza dla mnie ruch przeciwnika. I wtedy wszystko jasne.
      A dobra strategia dla Polski? Byla. Ja mowie to zawsze. Sojusz z Rosja. No ale
      to tez rzucanie perel miedzy swinie. Trudno. Los sie musi dopelnic.

Ja drogi Przecinku ogladam tylko czasami TV. Glownie jak jestem w drodze
      slucham radia, czytam moja gazete poranna. Troche internet, forum. Zaraz jade
      na trening, raniutko wstac i dziewczyny. W Polsce. Mile bo cholernie biedne.
      Pozdrowienia

• przycinek.usa Re: Przecinek 09.12.05, 22:31
        Ja nie pisalem nigdzie, ze nie da sie rury BUDOWAC, tylko obslugiwac.
        To znaczna roznica. Bo w przypadku dziury - nie da sie tego latwo zatkac.
        Wystarczy jedek kuter rybacki z wielkim tralem i katastrofa gotowa.
        A w przypadku rury w MCzarnym nie ma znaczenia, czy to jest 1 km czy 2 czy 200
        metrow, bo trzeba uzywac specjalistycznego sprzetu.

Zostawmy jednak glebokosc rury na boku, bo to jest niewazne.
        Wazniejsza jest sprawa tych stref wylacznosci ekonomicznej.

Chodzi o to, ze w Polsce mozna wladze przekupic, dac lapowe i zgoda bedzie, a te
        rure mozna przeprowadzic albo przez strefe Polski, albo przez Szwecje.

I teraz Szwecja jest krolestwem.

I mysle, ze kwestie rury sa tam traktowane w sposob bardziej staranny jak w
        Polsce. Mysle, ze MOWY NIE MA, aby ktokolwiek w Szwecji zgodzil sie na przebieg
        takiego instrumentu. Tam nie ma Kwasniewskiego z kontem numerycznym, Tuska z
        ideowymi ciagotkami do irredent Slasko-Pomorskich ani szerokiego aparatu
        partyjnego - chetnego do dawania dupy za mercedesa 500SL z przyciemnianymi szybami.

Pojawia sie tez kolejny powazny problem:

Rura do Danii musialaby isc przez strefe wylacznosci ekonomicznej Niemiec.
        I jak Polska zablokuje Niemcom - czyli TOBIE Jorl - rure do ruskow, to Niemcy w
        rewanzu zablokuja Polsce rure do Danii.

Dlatego wzialem udzial w tamtej dyskusji, bo uwazam, ze sprawa jest szalenie
        skomplikowana i trudna i ja pojecia nie mam co mozna zrobic i chcialem, zeby
        inni poswiecili troche swojego czasu na rozpoznanie tematu, bo nie wolno wierzyc
        wladzom, ktore sie w sposob ciagly narazone na oferty lapowkarskie i manipulacje.

Sama wladza nic nie zrobi, jak sie wladzy nie naciska.
        W USA sluzy temu prasa i jest to skuteczne. W Polsce ewidentnie nie.
        A dziennikarze sa tacy, jakie sa ich pensje.
        Beznadziejni, glupi i ogolnie porazeni mozgowo.

Dziwie sie, ze jeszcze nikt tego tematu nie rozrabia w polskiej prasie.
        Nie ma jednego porzadnego artykulu opisujacego wszystkie za i przeciw.

Ciesze sie, ze sledzisz tematy na forum Roberta. Masz naprawde dobre
        spostrzezenia lecz wstydzisz sie dzielic z ludzmi wiedza.
        Troche mi przykro, ze tak czasem piszesz, ze sie za leb idzie chwycic i wyc.
      • 9111951u Re: Przecinek 10.12.05, 16:37
        Jorlowi do sztambucha :
        kwestie te reguluje między innymi przepisy konwencji Organizacji Narodów
        Zjednoczonych z Montego Bay ( z 10 grudnia 1982 r). Do konwencji tej Polska
        przystąpiła w 2002 r . ( Dz.U.Nr 59 poz. 543 z 2002 r .)Do tejze konwencji
        przystąpiła też Rosja i Niemcy.Sprawy te podpadają również pod traktat
        ustanawiający Wspólnotę Europejską , oraz konewncji o ochronie środowiska
        morskiego obszaru Morza Bałtyckiego z 9 kwietnia 1992 r( Dz.U. Nr 28 poz.346
        z 2002 r.).
        Konwencja wprowadza pojęcie wyłącznej strefy ekonomicznej (WSE) w art 55- 75.
        Oto art.56 ust.1 lit.a) określa, że WSE to obszar po za morzem
        terytorialnym , na którym państwo nadbrzeżne ma suwerenne prawo m.in. do dna
        morskiego i jego podziemia . Granica naszej WSE została wytyczona mniej
        więcej pośrodku między Polską a Szwecją .Każde państwo może korzystac z
        wolnosci układania w tej strefie z kabli i rurociagów z istotnym
        zastrzeżeniem zawartym w części V konwencji . Korzystanie z tej wolności
        zgodnie z art. 58 ust. 3 ,że korzystajacy z tej wolności uwzględnia prawa i
        obowiązki państwa nadbrzeżnego oraz przestrzega ustaw i przepissów państwa
        nadbrzeżnego.
        Otóz ustawa z 21 marca 1991 r . ( jednolity tekst Dz.U. Nr 153 poz. 1502 z
        2003 z późniejszymi zmianami ) powiada " układanie i utrzymanie podmorskich
        kabli rurociagów w WSE jest dozwolone , jesli nie utrudnia wykonywania praw
        RP i pod warunkiem uzgodnienia loklizacji oraz sposobów utrzymywania z
        ministrem własciwym ds. gospodarki morskiej, który w tym zakresie wydaje
        decyzję po zasięgnięciu opinii ds. środowiska . Mam zatem głupie pytanie
        czy "lewica" rozdająca majątek Polski wszystkim tylko nie Polakom już dała
        Gazpromowi taką decyzję ? i jaką role w podejmowaniu tej decyzji pełnił pono
        wszystkich Polaków ?

• grzes07 Re: 9111951u, kto zabroni im budowy Ty i Balty?:) 10.12.05, 17:23
          • 9111951u Re: 9111951u, kto zabroni im budowy Ty i Balty?:) 10.12.05, 18:00
            facet a czytać umiesz ? chyba tak ale jak każdy funkcjonalny analfabeta o
            których pisała wybiórcza nic z tego czytania nie rozumie.
    • Gość: JOrl Ten z Poznania o wielu nickach IP: *.dip.t-dialin.net 11.12.05, 21:23
      Dobra, ja widze ze ten z Poznania ciagle ma nadzieje ze Rosja/Niemcy przyjda do
      Polski i chyba Baltow (czyli Estonii, Litwy czy Lotwy aby nie bylo
      niejasnosci!) aby polozyc rure w ich Strefach.
      Dlatego ze jacys Szwedzi chronia swoje srodowisko i nie daja u nich polozyc!
      Przeciez takie sprawy sa najpierw dokladnie przygotowane. I NAPEWNO wszystko
      jest przegotowane. I omowione.
      Ja wieze w solidnosc takiego przedsiewziecia. A Ty drogi kolego, widac zes z
      Polski. Myslisz ze jak w Polsce robi sie bez pomyslunku to i wszedzie na
      Swiecie? Tez w Niemczech? I budowa rury jest podpisana ale nie pomyslano z
      Polska ma cos przeciew? Ja uwazam ze najpierw USA moglaby ja zablokowac. I na
      to Polska liczyla. Ale widac ze sie przeliczyla. Bo geopolitycznie jest USA
      duzo slabsza ja w Polsce sie mysli. Tez to pisalem.
      Ale o co chodzi! Pozyjemy, zobaczymy. Ja pisalem przed 5 laty na forum te ta
      rura bedzie. A co, moze chcesz powiedziec ze NIE bedzie?
      Pozdrowienia
      • Gość: Thea Re: Ten z Poznania o wielu nickach IP: *.pools.arcor-ip.net 11.12.05, 21:46
        Nie sa tak naiwni niemieccy politycy jak i menedzerowie jak Polacy sobie mysla.
        Gdyby byly jakies niejasnosci z jakiejs strony, napewno by nie podpisali tej
        umowy. A wiec wniosek z tego zgode na te transakcje wyrazila tez Polska
        a teraz stawiaja sie durniami. Wiadomo darmocha im przed nosem przeleciala,
        wieczny srodek do wywarcia presji tez sie im nie udal. Na wiec do kogo powinni
        miec teraz pretensje, sami do siebie. Dano im mozliwosc podlaczenia sie, jaka
        odpowiedz dali: rury nie potrzebujemy. Wiadomo o co chodzi. Dorosli przedszkolacy,
        jak ich powazac i brac ich powaznie?
    • Gość: JOrl Przecinek IP: *.dip.t-dialin.net 11.12.05, 21:46
      Siedze niewiele na forum. Ale podales link do Roberta a wiec przejrzalem co tam
      piszecie. Niestety srednio 80% bicie piany.
      I jeszcze Przecinek. Juz pisalem Tobie ze nie ma znaczenia Kwasniewski Kaczor
      czy inni. I NAPEWNO Rosji NIE interesuje jakies tam przekupstwa Polakow aby
      dostac pozwolenie na rure przez polski Baltyk. Chociazby dlatego ze moze
      przyjsc nastepny i powiedziec ze tamto pozwolenie sie nie liczy.
      Nie, Polska MUSI byc ominieta kopmletnie. Dlatego tez Rosja organizuje
      transport towarow i ludzi przez Baltyk, aby byc przygotowanym na kompletna
      blokade samochodow przez Polske. I nawet organizuje sily wojskowe na Baltyk aby
      militarnie utracic Polsce WSZELKIE mozliwosci.
      Ty Przecinek patrzysz na politykow pod pryzmatem przekupnosci. Coz byt
      ksztaltuje swiadomisc. Twoja. Nie moze sie w Twojej glowie pomiesic ze ZADEN
      polityk (tez polski!) w takiej waznej sprawie nie dalby sie przekupic?
      Ja jestem przekonany ze takich przekupnosci NIE ma. I jak mowilem, nie maja dla
      Rosji sensu.
      Dlatego jestm przekonany ze ta rura OMINIE tych 3 Baltow i Polske. Ich strefy.
      I Kaczynscy moga sie w tym polskim grajdolku tylko cos zrobic. A nie w powaznej
      polityce.
      I ja mysle ze Kaczynscy sa dla Rosji i Niemiec wygodni. Bo maja wielki pysk.
      Bedzie mozna zwalic ze nie chca porozumienia.
      Jest w Polsce codzienna gazeta "Fakt". Czytuje bo mnie ciekawi jako ze
      wlascicielami sa Niemcy. I oni praktycznie popieraja Kaczynskich. Dlaczego?
      Dobrze jest popierac nierozsadnych krzykaczy u wroga.
      W koncy dziadek Twojego obecnego prezydenta (Busha) finansowal Hitlera. I tylko
      dzieki 2 Wojnie Swiat. USA stala sie supermocarstwem.
      Pozdrowienia
      • 9111951u Re: Przecinek 12.12.05, 08:41
        czy Ty nie rozumiesz tego co czytasz ? otóz żadne z państw mających wyłaczną
        strefę nie daje pozwolenia , tylko przeedstawia zgodnie ze swym wewnętrznym
        prawem, warunki na jakich musi być budowana ta rura.
        • Gość: JOrl Ten z Poznania o wielu nickach IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.05, 18:49
          Odpowiadasz na :
          9111951u napisała:

> czy Ty nie rozumiesz tego co czytasz ? otóz żadne z państw mających wyłaczną
          > strefę nie daje pozwolenia , tylko przeedstawia zgodnie ze swym wewnętrznym
          > prawem, warunki na jakich musi być budowana ta rura.

Jak ja znam malych cwaniakow jacy sa Polacy beda ciagle gadali ze warunki NIE
          sa spelnione. A wiec po co Rosji/Niemcom pytac? Lepiej zapytac Szwedow/Finow,
          warunki spelnic i wszystko jasne.
          Polske trzeba omijac z daleka. To dla Rosji/Niemiec jest jasne jak 2+2=4.

Ale przy okazji. Trabiles przed paru dniami jak to Polska moze sobie tani gaz z
          Turmenii sprowadzac. I co? Ja mowilem ze gaz/rope Rosja bedzie przesylac na
          Wschod. I Twoja ukochana polska GW pisze ze "Gaz z Turkmenii nie dla Europy!".
          A dla Chin. I co, kto mial racje?
          I tez z Turkmenii NIE bedzie dla Ukrainy. Aby pomaranczowi zrozumieli jacy
          glupi sa. Jak sobie tylki odmroza.
          Wszystko jest jak JA mowie. Nie potrzebuje znac szczegolow. Dzieje sie tak bo
          to jest logiczne.
          Polska postawila ma USA. I sie przejechala. Oj, bedzie zimno!
          Pozdrowienia

• 9111951u Re: Ten z Poznania o wielu nickach 13.12.05, 13:03
            udział w rurze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka