15.09.06, 10:35
Gorbi. Twoja społka wchodzi w fazę hossy. Gigantyczne obroty (aż 21 tys. zł)
i potężny wzrost kursu 6%. Prawdziwe zawodowstwo.
Obserwuj wątek
    • stamia Re: Talex 15.09.06, 10:40
      Nie pomyliłeś czasem spółek?
      Mam trochę inne dane.
      • druop22 Re: Talex 15.09.06, 11:05
        gdzie jest Gorbi gdy jego Talex Koorbiiiii !!! :)
        • js.2 Re: Talex 15.09.06, 14:11
          gorbi, wziąłeś kredyt pod zastaw komputera ?
          • zawodowiec4 Re: Talex 15.09.06, 14:18
            Nie. Gorbi skupił wszystkie akcje talexa (oczywiście z wyjątkiem tych, które ma
            zarząd). Free float = zero. Teraz ustawia potężną barierę podazowa na 11,20 zł.
            Sprawdza głębokośc popytu.
            • js.2 Re: Talex 15.09.06, 14:58
              gorbiego ani śladu, fular pewnie trzepie kasiorę z DT na Leasco, dlatego taki
              spokój na forum
    • siurak20 Re: Talex 15.09.06, 16:03
      heh... widze ze gieldowy humor sie was trzyma :)
      • zawodowiec4 Re: Talex 18.09.06, 15:53
        Gorbi - jesteś mistrzem. Dogłębna analiza fundamentalna, cierpliwość i proszę.
        Talex idzie ostro w górę na gigantycznych obrotach 60 tys. zł !
        Gorbi, przy Tobie sierżant z jego quasi analizami to tylko taki malutki
        sierżancik.
        • gorbibanki Re: Talex 19.09.06, 12:36
          Przepraszam, że nie zdążyłem pożegnać się przed urlopem ale dostałem dosłownie
          przed wylotem robotę last minut i kombinowałem jak tu zdążyć na samolot a nie
          zastanawiać się jak moje nagłe zniknięcie odbije się na Kursie Talexu :)

P.S. Dajcie mi tydzień żebym nie gadał głupot tylko spokojnie zapoznał się ze
          sprawą :)
          • stamia Re: Talex 19.09.06, 12:51
            No nareszcie.Pamiętasz jak odtrąbiłem początek skupowania.To się dzieje to się
            nie wydaje.
            Grubas skupuje małymi kupeczkami budując cenę "pomimo".Zamysł jest taki :
            Kiedy pojawi się pozytywne info ,a my wiemy jakie,nastąpi gwałtowny skok ceny.
            Ale to nie koniec ,kolejne dobre wiadomości podtrzymają trend wzrostowy,aby w
            okolicach 15 nastąpiło zahamowanie spowodowane spuszczaniem znacznych pakietów
            przez owego Grubasa.To dopiero początek ,a dalszy scenariusz dopiszą przychody
            z realizacji unijnych projektów.Zmęczyłem się ,pisz dalej chłopcy czekają.....
          • stamia Re: Talex 19.09.06, 12:51
            No nareszcie.Pamiętasz jak odtrąbiłem początek skupowania.To się dzieje to się
            nie wydaje.
            Grubas skupuje małymi kupeczkami budując cenę "pomimo".Zamysł jest taki :
            Kiedy pojawi się pozytywne info ,a my wiemy jakie,nastąpi gwałtowny skok ceny.
            Ale to nie koniec ,kolejne dobre wiadomości podtrzymają trend wzrostowy,aby w
            okolicach 15 nastąpiło zahamowanie spowodowane spuszczaniem znacznych pakietów
            przez owego Grubasa.To dopiero początek ,a dalszy scenariusz dopiszą przychody
            z realizacji unijnych projektów.Zmęczyłem się ,pisz dalej chłopcy czekają.....
            • gorbibanki Re: Talex 19.09.06, 13:08
              Spokojnie, spokojnie. Nie chcę pisać głupot więc naprawdę potrzebuję tygodnia
              żeby wgłębić się w ostatnie 2 tygodnie.
              • zawodowiec4 Re: Talex 19.09.06, 15:37
                Co tu myśleć. Gorbi. Jesteś Guru i już. Nie widziałem takiej dogłębnej analizy
                spółki na tym forum. Ktoś coś tu bełkotał, że to forum jest do niczego w
                porównaniu do bankiera. Ale ja jestem pewien, ze jest odwrotnie. Bankier to
                tłum, najczęściej debili. A tu są inteligentni, z pewnymi wyjątkami (te wyjątki
                wiedzą o tym), inwestorzy.
                Więc spoko Gorbi. Trzymaj tak dalej. I nie ukrywam, że skorzystałem z twoich
                analiz i mam trochę Talexu (juz na dużym plusie bo kupowany koło 10 zł).
                • gorbibanki Re: Talex 19.09.06, 15:47
                  Ja to po urlopie taki nieprzytomny jestem, że nie mogę sprawdzić stanu swoich
                  kart kredytowych bo coś nawala mi albo bankowi w komputerze więc na razie
                  ciężko jest mi się na poważnie zabrać do analizy spółki :) Ważne, że rośnie :)

P.S. Pierwsze wrażenie jest takie: Przetarg MEN zostaje unieważniony i z tego
                  powodu akcje Talexu rosną. Protestuje Incom czyli spółka z regionu Talexu.
                  Protestuje bo przegrała czyli wygrał Talex.
                  • polaniger Re: gorbi 19.09.06, 18:05
                    Nie widzisz, że mają tylko z ciebie polewke?
                    • gorbibanki Re: gorbi 20.09.06, 08:33
                      Czy możesz trochę jaśniej bo ja jeszcze nie kontaktuję.
                      Czy chodzi Ci o ten słodki lukier którym na końcu polewa się ciasto :)
    • gorbibanki Re: Talex 20.09.06, 09:59
      Jedynym funduszem który został wierząc w Talex jest PZU Pogodna Jesień. Mają
      obecnie 3,5% akcji. Prawdopodobnie skupują pozostałe 1,5% żeby się ujawnić i
      podbić mocno cenę zanim inne fundusze zorientują się co im przechodzi koło nosa.
      • zawodowiec4 Re: Talex 20.09.06, 11:43
        Wygląda Gorbi na to, że Talex może być tym razem spółką idącą przeciwnie do
        głównego trendu czyli w górę. Popyt jest. Obecnie sprzedają tylko przestraszone
        głupki a zbiera ktoś duży, może masz racje z tym PZU ?
        Robi się coraz ciekawiej.
        • gorbibanki Re: Talex 20.09.06, 11:59
          Brakowało im akcji tylko za 600 tys zł żeby osiągnąć pułap 5%. Ewidentnie
          pojawił się ktoś duży kto chce się wstrzelić pod informację o rozstrzygnięciu
          przetragu (trochę sie przesunie). Bardzo emocjonująco wyglądają końcówki sesji.
    • stamia Re: Talex 20.09.06, 15:59
      Czyżby Impresja?
      Chwilami mam wrażenie ,że ktoś gra sam ze sobą.Te wzrostowe końcówki sesji i
      nagłe skoki w środku sesji przy stosunkowo małych obrotach przypominają mi
      pompowanie z dawnych lat.
      A Talex jak żadna inna spółka nadaje się do tego rodzaju manipulacji.

• gorbibanki Re: Talex 21.09.06, 08:21
        No wiesz. Mnie na to nie stać więc mnie oto nie podejrzewaj :)
        A swoją drogą czy to nie jest tak, że Talex samodzielnie wygrał ten mniejszy
        przetarg w MEN i dlatego nagle skoczyła cena ???
    • olesss Re: Talex 22.09.06, 22:47
      Ledwo odbila i juz spadla. Czy tak malo jest osob cierpliwych i wierzacych w
      szczesliwe zakonczenie ?
      • gorbibanki Re: Talex 22.09.06, 23:56
        No co Ty, nie martw się :) Nie widziałeś tego gościa na 11,07 ??? To on tak
        ostro skupował po różnych cenach. Teraz zwietrzył okazję żeby dokupić taniej bo
        się trochę uspokoiło i to on specjalnie spuszcza kurs. Raz zrobił to na
        otwarciu i mu się nie udało a dzisiaj zrobił to na zamknięciu i mu się udało bo
        była to zarazem pierwsza i ostatnia transakcja. To Ci dopiero spryciarz :)
        • olesss Re: Talex 23.09.06, 00:08
          jestem pelen uznania dla Twojej wiedzy w temacie gieldy, pewnie minie troche
          czasu za nim bede mogl konstruktywnie dzielic sie z Wami wlasnymi pogladami (coz
          brak korepetytorow na forum)
          pozdro i czekamy na wzrosty jak zakladales
          • gorbibanki Re: Talex 23.09.06, 00:48
            Jeżeli w ciągu najbliższych 2 lat nie wygrają żadnego dużego kontraktu to podam
            się do dymisji :)
            • olesss Re: Talex 23.09.06, 00:59
              jesli tak bedzie to moge stracic o Tobie dobre zdanie -), hmm chodzi o kase i to
              niemałą i oby tak nie bylo
              dobranoc jutro ide na weselisko i chyba musze sie wyspac
    • zawodowiec4 Re: Talex 25.09.06, 13:59
      Talex znowu idzie ostro w górę na gigantycznym obrocie. Wchodzą pewnie
      instytucje.
      Gorbi upłynnia im część swego pakietu w zamian za premię. Proces umacniania
      akcjonariatu trwa.
    • ahead1 Re: Talex 25.09.06, 14:37
      Nie no Gorbi juz tutaj komentuj skad taki wzrost??? 90tys obrotu i 6% wzrost to
      juz nie przelewki:) Serio, moze nawet zasile Twoje szeregi!!
      • zawodowiec4 Re: Talex 25.09.06, 15:16
        Nie da rady. Akcje są w silnych rękach. Zawodowcy wchodzili po znacznie
        niższych cenach. Teraz następuje lekkie dopuszczenie publiki do tych cennych
        akcji. Bardzo lekkie. Tak aby była tu jakaś płynność. Jednakże nie należy
        liczyć na zbytnią łaskę zawodowców. Oddanie spółki w słabsze ręce nastąpi po
        znacznie ale to znacznie wyzszych cenach.
        Dla upartych, którzy liczą na dopuszczenie proponuje się negocjacje z maestro
        Gorbim. Może coś wam pozwoli kupić.
        • gorbibanki Re: Talex 25.09.06, 15:44
          A ja to dzisiaj jestem na grzybach i w lesie nie ma zasięgu mój bezprzewodowy
          internet :)
          • zawodowiec4 Re: Talex 25.09.06, 15:49
            I to jest prawdziwe zawodostwo. Na Talexie szaleństwo a Gorbi na grzybach w
            poczuciu dobrze wykonanej pracy. Zasłuzony odpoczynek dla zawodowca o nerwach
            twardych jak stal (ale nie pochodząca ze Stalexportu).
            Gorbi, tylko uważaj na muchomory (chociaż pewnie Gorbi jest bloody professional
            również w temacie grzybów naszych rodzimych).
            • zawodowiec4 Re: Talex 25.09.06, 15:54
              Jeszcze jedna sprawa. Gorbi, mimo, że aktualnie gdzies tam w przyrodzie, to
              jest zawsze przygotowany na ewentualny szybki ruch w swoim portfelu jakże
              cennych papierów wartościowych. On ma laptop na baterie i telefon komórkowy !
              Jakby coś to jego reakcja będzie błyskawiczna i totalnie trafna.
              Bloody professional ! Chuck Norris przy nim to zwykły śmieciarz.
              • olesss Re: Talex 25.09.06, 22:46
                Ale nudzisz, bys przynajmniej cos sensownego napisal...zawodowiec z Ciebie na maxa
                • gorbibanki Re: Talex 26.09.06, 08:27
                  Nie martw się Olesss :) Mnie się nawet podobają jego zaczepki :) Nikt nikogo
                  nie obraża a i pośmiać się można :)
                  • zawodowiec4 Re: Talex 26.09.06, 08:50
                    Cieszę się, że się nie obrazasz bo nie miałem takiego zamiaru. Prawda jest
                    taka, że, jak pisałem wcześniej, mam trochę Talexu. A kupiłem go dzieki Twoim
                    postom. Oczywiście jest to mój wybór ale Ty mi troche pomogłeś. Dzięki.
                    • stamia Re: Talex 26.09.06, 09:19
                      Talex:
                      Talex-Gra dla inwestorów z psychologicznymi umiejętnościami.

To jest tak jak kupowanie w markecie tego co nikomu nie jest potrzebne (tak
                      przy okazji).

Jak z tego wyjść,kiedy nikt tego nie chce ? Oto jest pytanie.

• gorbibanki Re: Talex 26.09.06, 09:25
                        Odwróć pytanie :) Jak tanio wejść gdy nagle wszyscy będą to chcieli :)
                        Najprostsza odpowiedź to kupić, zapomnieć i czekać :)
            • gorbibanki Re: Talex 26.09.06, 08:24
              E tam :) Same podgrzybki były :)
    • gorbibanki Re: Talex 26.09.06, 08:36
      No to ostatnie wzrosty wyjaśnione :) O ile kto kolwiek kojarzy, że Talex bardzo
      profesjonalnie zajmuje się montażem monitoringu :)

Banki zaczynają się zbroić, by przeciwdziałać napadom

Na podstawie: Marcin Zieliński, kas, Dziennik, 25.09.2006 07:31

Dziennik pisze, że policji udało się w końcu namówić Związek Banków Polskich
      oraz Narodowy Bank Polski do zainwestowania w bezpieczeństwo pracowników
      placówek oraz pieniędzy.

Nowy pomysł jest prosty: w każdym banku, zarówno małej placówce na prowincji,
      jak i wielkim oddziale, zostanie zainstalowany wysokiej klasy monitoring.
      Policja ubolewa, że dziś w części banków nie ma monitoringu, a w wielu
      przypadkach kasety z nagraniami są złej jakości. Okazuje się, że także
      ochroniarze w starciu z uzbrojonym przestępcą są bez szans. Dotychczas rady
      policji nie były przestrzegane, ponieważ banki nie chciały inwestować w drogie
      zabezpieczenia. Kilkadziesiąt tysięcy złotych, które ukradną bandyci, to dla
      dużego banku żadna strata, a inwestycja w zabezpieczenia to spory wydatek.
      Bankowcy nie chcą także, by ochronę bankową stanowili świetnie wyszkoleni i
      uzbrojeni mężczyźni. Twierdzą, że ochroniarz jest podczas napadu zawsze
      pierwszą ofiarą. Dodatkowo jego broń może sprowokować przestępcę.
      Źródło: www.prnews.pl

• all Re: Talex 26.09.06, 09:54
        Kurcze chyba kupię ten papier - Gorbi sprzedasz mi go po 10,0zł/szt.?
        • gorbibanki Re: Talex 26.09.06, 10:23
          Papier w Sierpniu 2007 będzie wart 22 zł to czemu Ci mam go oddawać za 10 zł :)
          • staryspekulant Re: Talex 26.09.06, 14:04
            Nie w Sierpniu a Grudniu
            Nie w 2007 a w 2006
            Nie zł a grosze.
            • stamia Re: Talex 26.09.06, 14:19
              Stryspekulancie, to nie jest czas na żarty.Tu się gra o wielką stawkę.
              Niektórzy o mieszkanie,inni o prestiż.A Ty tu takie bzdety posuwasz.
              Już chyba nigdy nie zmądrzejesz(bo przecież ciągle grasz ,nieprawdaż) :):):).
              • gorbibanki Re: Talex 26.09.06, 14:29
                Dlatego mu nie odpowiadałem bo jego bzdety oznaczałyby, że 1 zł majątku TALEXU
                można by było kupić za 1,5 ... grosza.
                • stamia Re: Talex 26.09.06, 15:34
                  Obroty i cena rosną ,a niektorzy pewnie już uwierzyli ,że tak już będzie do
                  20 zł. :)
    • zawodowiec4 Re: Talex 26.09.06, 15:32
      Na Talexie mamy juz prawdziwą hossę. Dzisiaj ponownie duży wzrost kursu przy
      arcywielkich jak na tą spółkę obrotach. Kierunek 15 zł.
      • gorbibanki Re: Talex 26.09.06, 15:39
        A jaka zaskakująca przeciwfaza do WIG 20 !!! Talex zaczął gwałtownie rosnąć jak
        nagle gwałtownie spadł WIG 20 :) Ktoś zdecydowanie musi wiedzieć więcej ode
        mnie :) Muszę się poprawić bo to nie przystoi :)
        • zawodowiec4 Re: Talex 26.09.06, 15:48
          Wszystko wskazuje na to, że grubasy wychodzą z dużych spółek typu KGHM i PKN i
          szykuja kasę na Talexa. Podejrzewam, że nastąpi krach na WIG20 a Talex skoczy w
          górę na jakiś 1000 zł przy obrotach 500 mln. zł na sesji. Za jakiś czas Talex
          stanie sie najistotniejszym składnikiem indeksu WIG20 (juz nie wspominam o
          techwigu). Pojawią się nastepnie informacje o wejściu niejakiego Gatesa Billa w
          ten mocny walor (pod warunkiem, że dopuści go Gorbi najbogatszy Polak). I w
          ogóle. Nastanie era Talexu.
          • olesss Re: Talex 27.09.06, 02:13
            Obyś zawodowiec mial racje. Nie sadze by nastala era Talexu, ale tego typu
            wzrosty calkowicie mi wystarczaja i zaczynam zalowac ze przy kursie 10,2 nie
            zdecydowalem sie brac wiekszej ilosci. Jak na poczatkujacego na gieldzie to
            uwazam ze jest stabilną spolką i nie trzeba pilnowac kompa calymi dniami a i
            zysk duzo wyzszy niz z FI
            pozdro

ps. Gorbi wytrwalosci zycze
        • stamia Re: Talex 26.09.06, 15:49
          Zdejmij 20 kilo (bo to moje) i jeszcze odejmij to co Twoje i zawodowca4 ,i mamy
          rzeczywisty obrót. Nie żartuję.
          • stamia Re: Talex 26.09.06, 15:57
            Jedno co mogę jeszcze powiedzieć to ,że ten co kupuje(i sprzedaje zaraz(a)em )
            to jest mocniejszy ode mnie, a to jest optymistyczne.
            Trochę mi "wsadził".
            • gorbibanki Re: Talex 26.09.06, 16:08
              To już wygląda na skupowanie przez fundusz. Jakby kupił jakiś zwykły inwestor
              to od razu po kupnie zależało by mu żeby już tylko rosło i sam by nie
              spuszczał. A fundusz skupuje w dłuższym czasie i zależy mu żeby cena za szybko
              nie odjechała :)
              • zawodowiec4 Re: Talex 27.09.06, 10:58
                Hossa na Talexie robi się juz nudna. Rośnie i rośnie. Niebawem czeka nas nagły
                wystrzał w górę na zwiększonych obrotach. Ciekawe czy Gorbi pozbędzie się
                części swojego pakietu prawie kontrolnego. Od decyzji tego inwestora zależy los
                dalszej hossy na Talexie.
                Az drżę z emocji.
                • gorbibanki Re: Talex 27.09.06, 11:15
                  Akurat z nagłych wystrzałów w górę to się nie śmiej bo Talex zawsze tak rośnie
                  po dobrych informacjach.
                  Czymś nowym jest fakt,że Talex rośnie pomimo, że nie było żadnej dobrej
                  oficjalnej informacji. Ktoś mi kiedyś zdradził, że akcjami spółki obraca też
                  jeden z jej pracowników. On wszystko wie wcześniej od innych. Wiedział, że
                  trzeba było sprzedawać po 15 zł a teraz wie, że trzeba z powrotem skupować.
                  Policz sobie sam, że jeżeli kurs Talexu wzrósł o 20% bez żadnych oficjalnych
                  komunikatów to o ile skoczy po podaniu wiadomośći do publicznej wiadomośći.
                  • zawodowiec4 Re: Talex 27.09.06, 11:44
                    Ale jak to policzyć Gorbi ?
                    Ja się nie smieję. To jest taka prawidłowość na szrotach (bo zanim Talex się
                    stanie drugim Microsoftem to na razie jest zwykłym, ordynarnym szrotem), że
                    najpierw idą spokojnie w górę na małych obrotach i nagle, pewnego pięknego dnia
                    walą w górę jak opętane. To się pewnie stanie na Talexie. Sam na to liczę.
                    Wtedy sprzedam swój mikroskopijny pakiecik. No, chyba, że stwierdzę, że spółka
                    zmieniła się całkowicie. Wtedy to inna sprawa.
                    • gorbibanki Re: Talex 27.09.06, 12:18
                      Talex prawie już spełnia kryteria spółki, którą czeka świetlana przyszłość.

1. Wskaźnik P/BV jest poniżej 1 czyli majątek spółki jest więcej wart niż
                      wartość rynkowa akcji.
                      2. Jest to spółka z rozwojowej branży
                      3. Obroty cały czas rosną i to bez żadnych oficjalnych informacji.
                      4. W końcu zacznie przynosić zyski po zakończeniu budowy Data Center i to w
                      dodatku podwójne gdyż znikają koszty a Data Center dodatkowo zarabia.
                      • citro1 Re: Talex 27.09.06, 15:18
                        Gorbi zobacz jaki ten Talex mocny:)Zaczynam się nim interesować.Te rosnące
                        obroty to???...a
                        • gorbibanki Re: Talex 27.09.06, 15:29
                          Musi być coś na rzeczy i musi być w końcu oficjalny komunikat. Talex to
                          przecież ostatnia spółka na giełdzie która byłaby w stanie rosnąć bez powodu !!!
                          • stamia Re: Talex 27.09.06, 15:45
                            Niejaki Hans Kloss(forumowicz z parkietu) twierdzi ,że te wzrosty to
                            jest "ubieranie".
                            A poza tym 20 kilo to moje -kupuję z wiarą graniczącą z pewnością.:)
                            Jestem spokojny o przyszłość Talexu .Myślę ,że Ty też.
                            • gorbibanki Re: Talex 27.09.06, 15:51
                              O przyszłość jestem spokojny ale dla rozładowania sytuacji przydałoby się żeby
                              w końcu przestali unieważniać różne przetargi bo wszystko przesuwa się w czasie.
                              • olesss Re: Talex 27.09.06, 16:33
                                Czy kiedykolwiek na tym forum rozmawiano czesciej o jakies spolce ? Jesli nie to
                                spolka chyba godna uwagi ...
                                • gorbibanki Re: Talex 28.09.06, 08:30
                                  Usłyszałem niedawno, że najważniejsza jest konsekwencja. Ludzie lubią podążać
                                  za ludźmi konsekwentnymi. A ja już od 8 miesięcy jestem konsekwentny. Po prostu
                                  mamy mały poślizg ale ja się nie poddam :)
                                  • stamia Re: Talex 28.09.06, 09:37
                                    Nie rozumiem Twojego zniecierpliwienia,przecież obstawiałeś II kwartał 2007r(?)
                                    • gorbibanki Re: Talex 28.09.06, 10:15
                                      Po tych 8 miesiącach wnikliwego badania sprawy wyszło, że będzie to II kwartał
                                      2007. Ale jak wchodziłem w lutym to zbyt nierealistycznie spojrzałem na sprawę
                                      (brak ogrania) i wydawało mi się, że to będzie II kwartał 2006. Dopiero bardzo
                                      dokładne zbadanie sprawozdań finansowych i obserwowanie biegu wydarzeń dało
                                      wyrażny obraz, że będzie to II kwartał 2007. Wystarczy, że już w I kwartale
                                      2007 pokażą zysk to w porównaniu z tragicznym I kwartałem 2006 wszystkie
                                      wskaźniki doznają nagłej skokowej poprawy.
                                      • zawodowiec4 Re: Talex 28.09.06, 10:42
                                        Gorbi. Jesteś boski. Cóz za wnikliwa analiza. Po dogłębnym przestudiowaniu tony
                                        raportów finansowych, wielu podróżach służbowych po Polsce i republice
                                        kurdystanu, zasięgnięciu opini wielkich z branży (Gates Bill, Renata Begier
                                        itd.) oraz spędzeniu wielu godzin na twórczych przemyśleniach mamy wniosek:
                                        To będzie II kwartał !
                                        Teraz juz wszystko wiemy. Pozostaje jedynie zapakować sie w te niezwykle tanie
                                        akcje i czekać do początku sierpnia 2007 (termin publikacji raportu), sprzedać
                                        akcje i: ocean, szum wiatru i schłodzony drink same wejdą nam w ręce.
                                        Eh. To będzie życie.
                                        • gorbibanki Re: Talex 28.09.06, 11:29
                                          No właśnie wyjąłeś mi to z ust :)
                                          • przykopa raczej nie 2007.... może 2009-10 28.09.06, 12:12
                                            wystarczy przestudiować wykresy od początku (2001),to widać że firma ma paliwo
                                            na minimum 30 PLN (jeśli przebije sufit to będzie sporo wiecej \ 90-
                                            100 ???).Gdyż tyle wynika z długookresowych analiz.
                                            - pod warunkiem że się przed tym ne wyłoży.....
                                            • gorbibanki Re: raczej nie 2007.... może 2009-10 28.09.06, 13:01
                                              Szczegółowe finansowe prognozy długoterminowe zostawmy na później bo brak jest
                                              podstaw aby tak daleko wybiegać w przyszłość. Skupmy się na tym co na razie da
                                              się policzyć na podstawie dostępnych danych. Jeżeli tylko pieniądze z UE nie
                                              przepadną to wartość akcji Talexu w sierpniu 2007 będzie w okolicach 22 zł.
                                              Wszyscy wiedzą, że to realne pod warunkiem wykonania tych unijnych projektów.
                                              Jak w sierpniu będzie 22 zł to później będę liczył co dalej.
                                              • zawodowiec4 Re: raczej nie 2007.... może 2009-10 28.09.06, 13:04
                                                Gorbi. Jesteś boski. Jestem coraz spokojniejszy jeśli chodzi o Talex.
                                                Kompletnie mnie zwolniłeś z myslenia o losach tej spółki.
                                                Jak rozumiem, gdyby Talex był tańszy niz 22 zł w sierpniu 2007 to płacisz
                                                odszkodowanie.
                                                Z góry dziękuję.
                                              • stamia talex 28.09.06, 13:06
                                                Moment przełomowy?
                                                • gorbibanki Re: talex 28.09.06, 13:16
                                                  Teraz widzicie jaka jest sytuacja. Żeby zarobić na Talexie to trzeba go sporo
                                                  wcześniej kupić i trzymać. Urosło już o 2 zł a nadal nie ma oficjalnej
                                                  informacji. Kupują Ci którzy już wiedzą. Przełom to nastąpi w dniu
                                                  upublicznienia kontraktu. Wtedy w jeden dzień zrobi kolejne 2 zł. Później
                                                  wystarczy już tylko cierpliwie czekać i jak nie będzie żadnych wpadek to w
                                                  sierpniu mamy 22 zł. A co dalej to na razie nie da się tak dokładnie wyliczyć.
                                                • gorbibanki Re: talex 28.09.06, 13:20
                                                  A to spuszczanie kursu 1 akcją to profesjonalne zachowanie dużego gracza
                                                  skupującego walory.
                                                  • przykopa Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 13:23
                                                    gorbibanki napisał:

> A to spuszczanie kursu 1 akcją to profesjonalne zachowanie dużego gracza
                                                    > skupującego walory.
                                                  • przykopa Re: Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 13:24
                                                    założę się że nie są to gołe baby..
                                                  • gorbibanki Re: Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 13:25
                                                    Przekroczenie progu 5% na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy TALEXu :)
                                                  • stamia Re: Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 13:40
                                                    Gorbi, ta jedna akcja to znowu ja. Chcę sprawdzić zamiary wieloryba.
                                                    Za chwile podniosę skup do 12-stu ,żeby ośmielić innych.:)
                                                  • stamia Re: Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 13:42
                                                    uwierzyłeś mi? :)
                                                  • gorbibanki Re: Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 14:03
                                                    Ja byłem na obiedzie :) Zwłaszcza jak takie rzeczy mi się śnią po nocach to
                                                    muszę nabrać sił :)
                                                  • groochal Re: Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 14:52
                                                    widzę ze dokupujesz jeszcze....
                                                  • zawodowiec4 Re: Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 15:00
                                                    Proszę, proszę. Zaczyna się szaleństwo na Talexie. O tej firmie mówi sie juz
                                                    wszędzie. Jest typowana na coś na kształt Microsoftu tyle, że Talex będzie za
                                                    jakieś tysiąc lat kilka razy wiekszy (MSFT przy TLX to betka). I efekt widać.
                                                    Gorbi. Ci wchodzący teraz powinni ci podziękować za spuszczenie części twego
                                                    portfela strategicznego.
                                                  • gorbibanki Re: Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 15:10
                                                    Na razie wyliczenia mówią o 22 zł to czemu mam oddawać taniej :) Jeżli kolejne
                                                    wyliczenia będą wskazywać na więcej to będę systematycznie podnosił pułap :)
                                                    Już wiem, że przesadziłem z kupnem apartamentu za zyski z Talexu bo kiedyś
                                                    wyłącznie na podstawie gwarancji bankowej wyliczyłem cenę akcji na 122 zł ale
                                                    pierwotny plan uzyskania 300% zysku jest niezagrożony :)
                                                  • druop22 Re: Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 15:16
                                                    ho ho !a to właśnie dziś już hossa na Talexie :)
                                                  • gorbibanki Re: Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 15:20
                                                    No widzisz :) Przecież Cię polubiłem a kolegom nie wciska się kitu :) Szkoda,
                                                    że nie zamieniłeś Emaxu na Talex :)
                                                  • zawodowiec4 Re: Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 15:22
                                                    Ciężko by mu było 1 mln. USD wyjąć z emaxu i zainwestować w Talex. Gorbi, przy
                                                    takiej płynności ?
                                                  • druop22 Re: Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 15:28
                                                    Gorbi chyba nie sledzisz emaxu uwaznie, jestem na nim juz do przodu :)
                                                    Talex niestety opchnąłem zbyt pochopnie z małym zyskiem..
                                                    Ale ATMy mi to wynagradzają z nawiązką :)
                                                    Pozdrawiam i życze przełamnaia 13zł dziś jeszcze ;)
                                                  • gorbibanki Re: Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 15:34
                                                    A wiesz :) Jakoś tak interes zaczął lepiej iść i rzeczywiśćie nie zerkałem na
                                                    Emaxa :) W ogóle cała informatyka idzie do góry :)
                                                    Bardziej życzyłbym sobie oficjalnej informacji w końcu :)
                                                  • druop22 Re: Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 15:40
                                                    o ATMie juz byl news o którym pisałem w wątku "..kaska w IT" 82milionowy
                                                    kontrakt nie zdaża się codzień ;)
                                                  • gorbibanki Re: Chłopie co ci się śni po nocach ??? 28.09.06, 16:28
                                                    Ciekawi mnie tylko czy Talex czasem nie mógłby być podwykonawcą w tym
                                                    kontrakcie :)
    • gorbibanki Re: Talex 29.09.06, 09:51
      No i wszystko jasne :) IBM zacieśnia współpracę z TALEXem :)

Zapraszamy na jedyne w Polsce roadshow poświęcone rozwiązaniom wysokiej
      dostępności na platformę IBM System i5. Seminaria będą doskonałą okazją do
      zapoznania się z pełną ofertą dostępną na polskim rynku. Talex zaprezentuje
      system Echo² firmy iTera.
      Seminaria odbędą się:

17 października w Warszawie w hotelu Sofitel Victoria,
      18 października w Katowicach w hotelu Qubus Prestige,
      19 października we Wrocławiu w hotelu Sofitel.
      Agenda:
      9.30-10.00 Rejestracja, kawa na dzień dobry

Część I. Wysoka dostępność dla IBM System i5. Wprowadzenie

10.00-10.10 Powitanie i wprowadzenia
      10.10-10.40 IBM System i5 CBU Edition. Najnowsza oferta dla rozwiązań wysokiej
      dostępności. Krzysztof Grzęda - IBM Polska
      10.40-11.10 Quick-EDD czyli jak zadbać o stabilność i bezpieczeństwo biznesu,
      oszczędzając czas i pieniądze! Grzegorz Tabaczyński - Silpol i Thierry Roux -
      Trader’s
      11.10-11.40 Dostępność podniesiona do potęgi - Echo2 High Availability.
      Sławomir Oczkowski – Talex, Phil Davis - iTera Inc.
      11.40-12.00 Przerwa na kawę
      12.00-12.15 Na co zwrócić uwagę przy wyborze producenta technologii HA? Andrzej
      Dobrzyński - Lakeview Technology
      12.15-12.30 Wybór dostawcy rozwiązania HA. Jak podjąć właściwą decyzję? Damian
      Siusta - WINUEL
      12.30-13.00 ORION For i5/OS Standard Edition, Datacenter Edition & Director -
      Complete portfolio for all your System i5 HA, Disaster Recovery and System
      Optimization needs. Andy Kowalski - Vision Solutions Inc.
      13.00-13.30 APC zasilanie najwyższej jakości
      13.30-14.15 Lunch
      Część II. Wysoka dostępność dla IBM System i5: rozwiązania w praktyce

Panel A

14.15-15.00 Continuous Data Protection w MIMIX. Zabezpieczenie przed złośliwą,
      przypadkową zmianą danych lub ich skasowaniem. Ryszard Pytko - Lakeview
      Technology
      15.00-15.45 Rozwiązanie Vision Solutions High Availability w praktyce;
      zagadnienia najczęściej nurtujące potencjalnych Klientów i aktualnych
      użytkowników. CredeExperto i Vision Solutions Inc.
      Panel B

14.15-15.00 Echo2 HA w akcji - warsztat techniczny.Martin Eastwood - iTera
      Inc., Sławomir Oczkowski - Talex
      15.00-15.45 Quick-EDD - pokaz na żywo.Thierry Roux, Patrick Mougin - Trader’s.

15.45-16.00 Podsumowanie i niespodzianka
      16.00 Zakończenie
      Udział w seminarium po wcześniejszej rejestracji - formularz rejestracyjny

• stamia Re: Talex 29.09.06, 10:07
        Gorbi ,jeśli już nie jesteś pracownikiem Talexu( dyrektorem oczywiście) to
        napewno nim zostaniesz ,wystarczy złożyć podanie.:)

A ponadto ,jakoś cicho i "niesmiało".A może jestem zbyt zachłanny.
        • gorbibanki Re: Talex 29.09.06, 10:19
          Pomyśl sobie ile na Talexie zarobił ten który sprzedawał po 15 zł i kupował z
          powrotem po 10 zł. Jeszcze mi do niego daleko ale moja konsekwencja i wiara
          zostały wynagrodzone. Najbardziej się cieszę z tego, że odzyskałem dobre
          imię :) Tylko ja tak mocno wierzyłem, że Talex pod patronatem IBM będzie
          budował swoją potęgę :) Byłem wyśmiewany, opluwany a nawet zarzucano mi
          świadome oszukiwanie akcjonariuszy. To bardzo bolało i pieniądze zeszły na
          drugi plan. Chciałem tylko aby w końcu potwierdziły się moje słowa i myślę, że
          zostałem już całkowicie oczyszczony.
          • stamia Re: Talex 29.09.06, 11:07
            Jak myślisz dlaczego leszcze nie przystępują do szturmu?
            Przecież nie da sie juz odwrócić trendu,a przynajmniej jest to mało
            prawdopodobne.
            Tylko wydarzenia polityczne mogą zmnienić uformowany w głowach inwestorów
            optymistyczny scenariusz.
            • gorbibanki Re: Talex 29.09.06, 11:16
              Na razie kupował grubas który wszystko wiedział. Ulotka na stronie Talexu
              pojawiła się dopiero dzisiaj. Ale zwykli akcjonariusze póki nie dostaną
              oficjalnego komunikatu systemem EMITENT to są zbyt leniwi żeby wnikliwie
              codziennie czytać stronę internetową spółki :)
              • stamia Re: Talex 29.09.06, 13:08
                "Ten rok nie przyniesie zasdniczych zmian w informatyzacji administarcji
                publicznej" -artykuł w Rzeczpospolitej(dodatek "Teleinformatyka" )
                A czy w przyszłym roku coś się zmieni ?
                • gorbibanki Re: Talex 29.09.06, 13:20
                  Przyszły na pewno bo ruszyły (z potknięciami) aż 4 ogromne przetargi publiczne.
                  1. MF
                  2. MSWiA
                  3. MEN
                  4. MS
                • druop22 Re: Talex 29.09.06, 13:50
                  wiadomo że ten rok nam jako społeczeństwu nie przyniesie korzyści z
                  informatyzacji, bo takich dużych projektów/wdrożeń IT nie realizuje się w
                  tydzień, czy nawet miesiąc..
                  Dla mnie najwazniejsze są jednak rozstrzygniecia przetargów i rozdział pomiędzy
                  konsorcja, a juz sama ich realizacja jest na drugim planie ;)
                  W końcu zapadają jakieś rozstrzygnięcia, kończą się procesy o unieważnienia itp.

Choć nie ukrywam że każda wizyta w jakimkolwiek urzędzie wywołuje u mnie
                  reakcje wymiotne i wolałbym móc załatwić wszystko przez internet już teraz..
                  • gorbibanki Re: Talex 29.09.06, 14:00
                    Ja to bez internetu żyć nie mogę :) W pracy blokują mi JAVĘ więc czasami muszę
                    się jednak na piechotkę przejść do niektórych banków :)
                    • stamia Re: Talex 29.09.06, 15:45
                      Czyżby WSiP zaraził się od Talexu ? Czy te spółki mogą mieć coś wspólnego?
                      • zawodowiec4 Re: Talex 29.09.06, 15:56
                        WSIP tak. Śledzę tą spółkę od tygodnia. Wygląda na akumulację. Dzisiaj
                        kupowałem.
                        Zwróćcie tez uwagę na Variant. Skoro macie Talex to może was zainteresuje
                        variant. Spółka o bardzo małej płynności ale ma obecnie swoje dobre czasy (nie
                        myślę o kursie tylko o działalności: części i akcesoria samochodowe). Tylko jak
                        ktoś w to wchodzi to niech pamięta, że wyjście będzie albo super zyskowne albo
                        sporo stratne bo obroty pojawią się przy dużym ruchu (w górę albo w dół).
                        • stamia Re: Talex 29.09.06, 16:04
                          Rozczarowałem się kiedyś do WSIP-u.
                          Wiem jedno,że WSIP ma wielki kapitał w postaci nieruchomości , a te ostatnio
                          mocno rosły.
                          Sytuacja demograficzna popsuła nieco perspektywy ,do tego błędy poprzedniego
                          zarzadu ,ale to sie zmienia .
                      • gorbibanki Re: Talex 29.09.06, 16:02
                        Jedyne podobieństwo między tymi spółkami to fakt, że przyszłość obu jest
                        zależna od MEN :)

Miłego weekendu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka