Gość: Krzysiek IP: *.ucsd.edu 01.03.06, 21:08 Brawo! Nie bedzie Lepper ograniczal wolnego rynku! Nie stac nas przy tak duzym bezrobociu na takie glupie ustawy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sk Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 21:17 Jestem właścicielem sklepu. Żądam wprowadzenia zakazu handlu w niedzielę dla wszystkich. Jeśli Pan Tusk jest przeciwny, to nich sam zapierd..... w każdą niedzielę. A ci, którzy piszą o wolności handlu, to niech też idą do pracy w kazda sobotę i niedzielę. To, że jakiś dupek może sobie robic w dni wolne zakupy , oznacza że ktoś w tych punktach zakupu musi pracowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bybros Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.aster.pl 01.03.06, 21:46 ty ...jak nie chcesz to nie pracuj , tylko daj zatrudnienie tym setkom tysiecy ktorzy pracuja w niedziele i wszystko bedzie cacy ..naprawde , aha i najlepiej ogranicz jeszcze czas pracy do 20h w tygodniu a wtedy napewno Polska bedzie krajem mlekiem i miodem plynacym,i to cie zapewniam na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wazow Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.adsl.cybercity.dk 01.03.06, 22:17 > ogranicz jeszcze czas pracy do 20h w tygodniu a wtedy napewno Polska bedzie kra > jem mlekiem i miodem plynacym,i to cie zapewniam na 100% Troszke popadasz w demagogie, sugerujac ze handel w niedziele uczyni Polske krajem mlekiem i miodem plynacym. Moze dla middle class. Na pewno nie dla tych, ktorzy w tych sklepach pracuja. Akurat to latwo zauwazyc, ze w panstwach ktore daja pracownikom male prawa pracownicze, wiekszosci ludziom powodzi sie duzo gorzej niz w tych panstwach, ktore te prawa daja. I nie mowimy tutaj o jakis wygorowanych rzadaniach krotkiego tygodnia pracy, etc, a o prostej zasadzie, ze kazdemu nalezy sie czas na odpoczynek, i w miare mozliwosci nie od osmej rano do pietnastej w poniedzialki, ale wtedy kiedy moze byc z dzieccmi innymi znajomymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: we a ja chce miec mozliwosc kupowania w niedziele IP: *.devs.futuro.pl 01.03.06, 22:29 i tyle. nic mnie nie obchodzi. pojde tam gdzie otwarte, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imamiah Re: a ja chce miec mozliwosc kupowania w niedzie IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.03.06, 22:53 Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
hiob102 Zakaza handlu w niedzielę to koniec PiSu. 02.03.06, 08:33 PiS zgodzi się na handel w niedzielę. W przeciwnym razie straci poparcie Radia Maryja. Bezrobocie goowno ich obchodzi. Podobnie jak wartości, które niektórych trzymają w niedzielę daleko od hipermarketów. Liczy się władza. Ps. Czekam na to, by jakiś mądry ekspert ogłosił, że pomimo tego, że pół miliona Polaków wyjechało za granicę, bezrobocie wciąż rośnie. Już widzę głupie miny pierdu pierdu premiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: Zakaza handlu w niedzielę to koniec PiSu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 20:53 hiob102 napisała: > PiS zgodzi się na handel w niedzielę. W przeciwnym razie straci poparcie Radia > > Maryja. Bezrobocie goowno ich obchodzi. Podobnie jak wartości, które niektórych > > trzymają w niedzielę daleko od hipermarketów. Liczy się władza. Ps. Czekam na > to, by jakiś mądry ekspert ogłosił, że pomimo tego, że pół miliona Polaków > wyjechało za granicę, bezrobocie wciąż rośnie. Już widzę głupie miny pierdu > pierdu premiera. Hiobie102 - czy musisz obrażać premiera w dniu imienin? Jak zakaz handlu w niedzielę - powinny być okresy ochronne dla premierów ! Po 3 marca wal jak w kaczy (nomen omen) kuper ! Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Nikt Ci nie broni chcieć. Dla wieku małych sklepów 02.03.06, 06:57 taki zakaz byłby wybawieniem. Kto nie prowadził własnego małego sklepu nie wie jak pracuje się na okrągło. Najwięcej o handel w niedzielę walczy biedota dożywiająca się na promocjach. Odpowiedz Link Zgłoś
gaspar2 Re: Nikt Ci nie broni chcieć. Dla wieku małych sk 02.03.06, 08:01 DO krzych .korab BIEDODA NIE MOGAC WYTRZYMAC KONKURENCJI DUŻYCH MARKETÓW WALCZY O ZAKAZ PROWADZENIA HANDLU W NIEDZIELE. Nie tędy droga. W Marketach robi sie zakupy bo: można kupić w nich prawie wszystko, natomiast mały sklepik mięsny oferuje jak nazwa wskazuje wedliny mieso i jego pochdne, chcąc kupiś szampon do włosów, klatke do papugi czy komplet moży musze biegać od sklepu do sklepu i to jeszcze to wszystko kosztuje dużo Natomiast pojawienie się hiprmarketów spowodował obniżenie cen na rynku i o to chodzi, a prócz tego to możesz kupić te wszystkie artykuły o których pisałem wcześniej nie wychodząc ze sklepu. Należy spojrzeć troszkę inaczej na ten problem a nie tylko z punktu widzenia własnego ineresu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manhu Re: Nikt Ci nie broni chcieć. Dla wieku małych sk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 13:55 1.Pełna racja krzych. Mamy tu typowy "dylemat więźnia". Krety** gotowi zasuwać 7dni w tygodniu 16godz na dobę wymuszają to swoją głupotą na innych. W efekcie nawet normalni pracują paranoicznie dużo (żeby wytrzymać konkurencję). 2.Od tego wcale kasy nie przybywa, sklepy nie muszą być otwarte 24/7, w krótszym czasie ludzie kupią tyle samo, tyle że zamiast przyłazić w durnych godzinach, przyjdą w normalnych. 3.A te wszystkie mato** które chcą handlu w niedzielę niech odpowiedzą, czy są za likwidacją 8godz dnia pracy? Czy spodoba wam się jak inne matoły gotowe zasuwać 14godz/7dni wymuszą to samo na was (albo bezrobocie do wyboru)? Odpowiedz Link Zgłoś
krid Re: Nikt Ci nie broni chcieć. Dla wieku małych sk 03.03.06, 23:49 ad 1. praca w soboty i niedziele nie musi oznaczac pracy nonstop. to jest kwestia organizacji czasu pracy w firmie. sa osoby, ktore bardzo chetnie podejma sie pracy w soboty i niedziele bo zygac im sie chce od tego czasu wolnego jaki maja bedac bezrobotnymi. ad 2. w "normalnych godzinach" ludzie zazwyczaj pracuja w swojej firmie. po dniu pracy sa zmeczeni i dlatego dopiero sobota i niedziela jest najlepszym dniem na zakupy i rozrywke. i jesli byloby tak ze ludzie kupia tyle samo jak zamknie im sie supermarkety w sobote i niedziele kupujac wiecej w inne dni to zapewne wszedzie na swiecie sklepy bylyby otwarte 1 dzien w tygodniu bo to by sie wszystkim najbardziej oplacalo. ad 3. nie jestem za likwidacja 8 godzinnego dnia pracy i jestem przeciwko wprowadzaniu jakichkolwiek rozwiazan ktore zwieksza bezrobocie jak zakaz handlu w soboty i niedziele. jak bezrobocie spadnie do 5% wtedy bedzie to moment zeby zastanawiac sie nad takimi rozwiazaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: a ja chce miec mozliwosc kupowania w niedzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 07:45 Czyli na plac przykościelny!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: pracuj w kasie pajacu w niedziele to ci sie o IP: *.babilon.ds.polsl.pl 02.03.06, 11:25 ktoś Ci każe? nie chcesz nie pracuj, szukaj innego zajęcia proste nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: pracuj w kasie pajacu w niedziele to ci sie o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 20:44 kolanek1 napisał: >pracuj w kasie pajacu w niedziele to ci sie o Po wprowadzeniu ustawy - kolanek1 zwolnią Cię - wtedy nie będzie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.chello.pl 01.03.06, 22:39 pewnie ze troszkę popada w demagogię ... ale z drugiej strony do sk potrzebny jest zakaz handlu w niedzielę? .. o ile wiem nie ma NAKAZU handlu w niedzielę i sk jako właściciel sklepu może się byczyć do woli :-)) .. chyba że chodzi o typowe "polskie piekiełko"? .. ja nie będę pracował w niedzielę i i niech inni nie handlują żeby Broń Boże nie zarobili więcej ode mnie?? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
critto typical Polish hell... 02.03.06, 02:00 > chyba że chodzi o typowe "polskie piekiełko"? .. ja nie będę pracował w > niedzielę i i niech inni nie handlują żeby Broń Boże nie zarobili więcej ode > mnie?? > pozdr. oj tak, niestety, ale tak... tak samo jak bylo z kasami fiskalnymi... "jesli sklepiki i fryzjerzy maja miec, to DLACZEGO TAKSOWKARZE NIE?!?"... az wiekszosc uslugodawcow musiala zakupic to badziewie i wydac na nie po 1500 zl. A to jest maly koszt w porownaniu ze sklepem zamknietym przez caly dzien... Odpowiedz Link Zgłoś
bluerabbit1 Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 11:22 Gość portalu: inżynier napisał(a): > pewnie ze troszkę popada w demagogię ... > ale z drugiej strony do sk potrzebny jest zakaz handlu w niedzielę? .. o ile > wiem nie ma NAKAZU handlu w niedzielę i sk jako właściciel sklepu może się > byczyć do woli :-)) .. > chyba że chodzi o typowe "polskie piekiełko"? .. ja nie będę pracował w > niedzielę i i niech inni nie handlują żeby Broń Boże nie zarobili więcej ode > mnie?? > pozdr. Zgadzam sie , że nie ma Nakazu handlu w niedzielele , lecz istnieie taki nakaz w przypadku prowadzenia stoiska handlowego na terenie hipermarketu , podpisując umowę z jakimkolwiek hipermarketem w Polsce musisz w niedziele mieć otwarte , plus 360 dni w roku (odchodzą tylko dwa dni wielkiejnocy , dwa dni bożego narodzenia i święto zmarłych ). Ponadto średnio od 9 lub 10 do 18 lub 22. Trzeba pamiętać , że to nie tylko sklepy wielo powierzchniowe gdzie pracują panie na kasach ewentualnie ochrona i magazynierzy lecz także wielkie galerie handlowe i to właśnie one przysiągają tysiące polaków w niedziele, średnio taka galeria ma od 30 do 180 sklepów na swoim terenie które w niedziele muszą obsłgiwać min.2 osoby(powtarzam minimum). Sam prowadzę taki interes i jestem gotów zrezygnować z niedzielnych zysków na poczet wolnego dnia ,ALE! rozumiem także klientów którzy chcą mieć możliwość zrobienia zakupów w niedziele i dlatego nie będę stanowczo upierał się ,że te sklepy mają w niedziele być zamknięte.Apeluję tylko abyśmy nie uszczuplali sprawy do sklepików osiedlowych i chęci ewentualnego wyższego zarobku. Poza zawiasem jeśli zamknę w niedziele napewno nie będę mógł płacić studentą którzy właśnie w niedziele przychodzą sobie trochę dorobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AT Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 13:40 Podpisując jakąkolwiek umowę zgadzasz się z zapisami w niej zawartymi. Obowiązuje to także w przypadku umowy z hipermarketem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hayabusa Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.aosk.czest.pl / 195.117.123.* 02.03.06, 05:06 Wazow - nie zgadzam się. Chcę robić w niedzielę to, co mi się podoba! Swoją drogą - "żądanie" nie pochodzi od "rządu" i nie jest to typowa literówka. Aż kłuje w oczy!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek jesli kazdemu sie nalezy odpoczynek po poludniu IP: .1P3D* / 194.75.37.* 02.03.06, 10:57 jesli kazdemu sie nalezy odpoczynek po poludniu to zamknijmy tez szpitale w niedziele. Lekarz jak zaczyna kariere to wie ze bedzie musial pracowac w niedziele. Jak zostajesz kasjerka to tez wiesz ze masz pracowac w niedziele. Minimum odpowiedzialnosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bybros ustalmy cos ... nie stac nas na to IP: *.aster.pl 03.03.06, 09:25 ej spoko zgadzam się , w holandii , francji , nieczech handel w niedziele jest ograniczony , odczulem to bedac tam , no ale jak sie maja te gosdpodarki - szczegolnie niemieckai francuska do np. irlandzkiej gdzie handel w niedzielę jest tylko ograniczony , poprostu sie pracuje krocej, o ile pamietam max do 18 , a i tak wczesniej jest zamkniete. powiem tak . Polski nie stac aktualnie na wolne niedziele tak samo jak nie stac nas na skrocony godzinowo tydzien pracy , jak to ktos postulowal , pozniej 40h ygodniowo.nie powiedzialem ze Polska bedzie zajebista jak sie bedzie pracowac 40h tylko ze bedzie napewno gorzej jak sie tyle pracowac nie bedzie. mozne ograniczyc handel w niedziele ale nie teraz , poprostu sie tego nie da przeprowadzic bez sporego oporu spolecznego ze strony kupujacych, i obawiam sie ze rowniez ze strony potencjalnie zwalnianych przez to pracownikow super- i hipermarketow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta kilka tysiecy kasjerek kontra caly narod ? IP: *.hsd1.il.comcast.net 02.03.06, 04:56 maja zamknac tlko supermarkety wiec jak policzyc wszystkie kasjerki to to nie bedzie jakas ogromna liczba i o wolne tych kilku tysiecy pan toczy sie narodowy boj? Miliony klientow chce robic zakupy w niedziele wiec o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
xpander Re: kilka tysiecy kasjerek kontra caly narod ? 02.03.06, 06:44 Kilku tysiecy pan?? To zatrudnij te 'kilka tysiecy pan'...tez beda bardziej zadowolone nic nie robiac. Poza tym, ekonomisci wyliczali zwiekszenie bezrobocia o (nawet) 100tys. Takie sa pesymistyczne zalozenia. To rzeczywiscie "TYLKO". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skin_ticket Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.03.06, 22:03 To powiedz od razu gdzie masz sklep żebym wiedział gdzie nie kupować. Bo jak się zawód sklepikarza nie podoba to zawsze można zostać nauczycielem (wolne weekenedy), związkowcem w Bielsku (na razie mają wolne soboty) albo menelem (wolne dowolne dni). A jak rozumiem, jako sklepikarz sloganu "klient nasz pan??", nie uznajesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 01:20 no wlasnie, jak mu sie nie podoba to niech sie 'przebranzowi'. NIKT NIE KAZE byc wlascicielem sklepu, moze go np. sprzedac. Ja mam taka prace, ze spedzam w niej duzo czasu w dowolnych godzinach i jestem z tego zadowolony (gdy nie mam nic do roboty to jest mi zle) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranger Glupolu IP: *.vnnyca.adelphia.net 02.03.06, 05:06 Poluchaj mnie uwaznie. Mieszkam w USA, tu sklepy sa otwarte non-stop. Tyle, ze Ci ludzie otrzumuja godziwa zaplate za swoja prace. Jestem za tym , zeby sklepy byly otwarte non-stop, ale pod warunkiem, ze pracownikoma zaplaci sie za to. Hipermarkety, olewaja polskie prawo. Kaza pracowac ludziom za 250$ miesiecznie na 3/4 etatu. W USA ci ludzie pracuja za ok 2500$...Zycze Ci, zebys polazl do pracy w kazda niedziele...Poza tym w Polsce nie ma wyboru, nie mozna tak zmienic zawodu latwo, jak na zachodzie. 18.5 % bezrobocia. Tia. I przstancie straszyc zwolnieniami, skoro sklepy beda zamkniete w niedziele, to ta nadwyzkla klientow musi przyjsc w tygodniu, oznacza, to koniecznosc zwiekszania obslugi w dni robocze. Jest tez z tego korzysc - moze Polacy racza odzwyczaic sie od hipermarketowego trybu zycia, niech sie przejda po parku. Poprawia to samopoczucie, likwiduje debilizm.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Glupolu IP: *.magma-net.pl 02.03.06, 08:12 Pod warunkiem ze nie pracujesz w tygodniu od 9-20 tak jak ja. Pozdrowienia dla szczesliwcow pracujacych do 16 ktorzy moga robic zakupy w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kermitek1 Re: Glupolu 02.03.06, 08:44 dokladnie.. czlowiek zaharowuje sie do 20 w tygodniu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: Glupolu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.03.06, 11:31 nic dodać nic ująć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skin_ticket Re: Glupolu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.06, 08:48 Po pierwsze - ja Cię nie wyzywam i nie przypominam sibie żebym wyzywał, więc wyluzuj trochę bo złość piękności szkodzi, Po drugie - godziny i dni otwarcia a godziwa zapłaa to dwa różne problemy. Ja dyskutuję o godzinach otwarcia, o czy Ty dyskutujesz - sam zdecyduj. Po trzecie - pracowałem w niedzielę, gdy była taka potrzeba, taki mam zawód i na razie nie narzekam. W razie czego zmienię branżę. Po czwarte - argument o bezrobociu mnie nie przekonuje. Piszesz, że ciężko zmienić zawód, ale hipermarkety to byś zamknął. Po piąte - pozwól że to ja będę decydował jak i kiedy spędzam wolny czas. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
pioskee Re: dobre uwagi 02.03.06, 09:22 Jak do tej pory, w tym wątku, pierwsze rozsądne słowa z konkretnymi, prostymi przykładami. Przeciwnicy uregulowania zasad niedzielnego handlu (to nie ma być bezwzględny zakaz) i tak zapewne będa gadać po swojemu. Będą tez powtarzac bzdurne schematy "argumentacyjne", jak wzrost bezrobocia i takie tam hasełka. Jeżeli wreszcie nie weźmiemy sieci wielkich sklepów za doopę, to bedze duuzy smutek. Sieci wykończą nam dużą ilość producentów (głównie żywności). I co - i będą sprowadzać sobie towary od "swoich", czyli z zagranicy. Poczujemy to poprzez ceny i jakość. Jeżeli zaś weźmiemy ich za tyłek (podatki, kontrole PIP, PIH), to po początkowym wieeelkim krzyku i takich różnych "groźbo-argumentach", spuszczą z tonu i przestaną się u nas zachowywać, jakby byli w Afryce. To, że takie Jeronimo Marteens (Biedronka) realizuje taka taktykę wyzysku, jest wynikiem zbyt liberalnej polityki państwa (w tym: m.in. pełny handel niedzielny) wobec tego sektora. Oni w zachodnim kraju nie pozwoliliby sobie na to. Odpowiedz Link Zgłoś
pioskee Re: dobre uwagi 02.03.06, 09:39 dobre uwagi - to dotyczy oczywiści postu Rangera ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aramil Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 22:32 A czy ty musisz pracować? Zakazu nie powinno być bo nie dla wszystkich to niedziela jest dniem świętym (W którejś z religii to sobota jest święta) Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 01:28 w Judaizmie sobota (Szabas) jest dniem swietym; w Islamie piatek. Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranger Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.vnnyca.adelphia.net 02.03.06, 04:50 Test Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cherry Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.aster.pl 01.03.06, 22:35 No to zamknij swoj sklep na weekendy i juz. Co za problem, skoro jestes wlascicielem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.kg.net.pl / 80.51.233.* 01.03.06, 22:40 Skoro jesteś właścicielem sklepu, to sam zrób sobie wolne. Tak będzie łatwiej. I nie decyduj za mnie, kiedy mam pracować, a kiedy robić zakupy, bo sobie nie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
spidi15 Re: PO za handlem w niedzielę 01.03.06, 22:42 Ja mam propozycje dla tych co są za tak zwaną "wolnością' pootwierajmy wszystko w niedziele bo ja bym z chęcią poszła do jakiegoś urzędu coś załatwić albo dzieci do szkoły niech idą będą mądrzejsze.Poco komu wolne wszyscy do roboty i wtedy Polska będzie miodem i mlekiem płąca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.resnet.purdue.edu 01.03.06, 23:23 Pytanie nie brzmi "otworzyć czy zamknąć", lecz "zakazać czy nie zakazać otwierania". To dwa różne pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.chello.pl 02.03.06, 01:05 Zlikwidować studia zaoczne! Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 01:51 nie 'tak zwana wolnoscia', tylko WOLNOSCIA: wolnoscia OD tyranskich zakazow. Zdziwilabys sie, ale sa niektorzy, co sie ucza w soboty i niedziele: studenci zaoczni na przyklad... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macio Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.06, 22:59 Jak ty jesteś właścicielem sklepu to ja jestem cesarzem. Żyj i pozwól zyć innym leniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.resnet.purdue.edu 01.03.06, 23:20 To jako właściciel sam siebie zmuszasz do pracy w niedzielę? I liczysz na to, że ktoś Ci zabroni?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michaś Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.chello.pl 02.03.06, 02:10 Gość portalu: sk napisał(a): > Jestem właścicielem sklepu. Żądam wprowadzenia zakazu handlu w niedzielę dla > wszystkich. Jeśli Pan Tusk jest przeciwny, to nich sam zapierd..... w każdą > niedzielę. A ci, którzy piszą o wolności handlu, to niech też idą do pracy w > kazda sobotę i niedzielę. To, że jakiś dupek może sobie robic w dni wolne zakup > y > , oznacza że ktoś w tych punktach zakupu musi pracowac? Czekaj, bo moze nie rozumiem - skoro jesteś właścicielem sklepu, to chyba Twoja decyzja, czy masz otwarte w niedziele, czy nie. Ja sam zapier.... od poniedziałku do soboty i kiedyś chciałbym miec czas, by kupić mleczko, chlebuś i tego rodzaju produkty. Co zabawne - moja żona pracuje w sklepie. W niedzielę mają spory utarg. Jeśli nie będzie handlu w niedziele, cześć pracowników zostanie zwolniona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awm10 Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.plast / 83.238.97.* 02.03.06, 05:29 jak jesteś właścicielem sklepu, to go zamknij w niedzielę i już. Po co tu płaczesz. Odpowiedz Link Zgłoś
dccircle Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 05:57 Gość portalu: sk napisał(a): > Jestem właścicielem sklepu. Żądam wprowadzenia zakazu handlu w niedzielę dla > wszystkich. Jeśli Pan Tusk jest przeciwny, to nich sam zapierd..... w każdą > niedzielę. A ci, którzy piszą o wolności handlu, to niech też idą do pracy w > kazda sobotę i niedzielę. To, że jakiś dupek może sobie robic w dni wolne zakup > y > , oznacza że ktoś w tych punktach zakupu musi pracowac? To sam zamknij zakład, jeśli jesteś właścicielem, a nie narzucaj tego komu innemu. Boisz się, że stracisz wpływy? To sam, jak piszesz, zapierd... do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franciszek Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.nysa.punkt.pl 02.03.06, 06:06 Jesli jestes właścicielem sklepu to nikt Ci nie broni zamykania sklepu w niedziele. Mozesz go nawet zamykac w sobote iinne dni tygodnia. To Twoja sprawa. Ale nie decyduj za innych Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Twoja odpowiedź świadczy o braku zajęcia w soboty 02.03.06, 07:00 i niedziele. Popracuj na okrągło przez rok. I nie pisz bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Twoja odpowiedź świadczy o braku zajęcia w so IP: *.petrus.com.pl 02.03.06, 10:12 Ja tak pracuję. mam sklep na galerii hipermarketu i choćbym chciał nie otwierać, to nie mogę, bo zapłacę karę. Ale nie narzekam, podpisałem z marketem taką umowę, wiedziałem, że jest otwarty 7 dni w tygodniu. Jakby mi to przeszkadzało, to bym się na to nie zdecydował (inna rzecz, że obroty teraz są tylko w dużych kompleksach handlowych, kto nie wchodzi do hipermarketu, ten bankrutuje, a umowy z hipermarketami to horror). Moi pracownicy też wiedzieli, że będą pracować w różne dni tygodnia, w niedziele też i jakoś składali papiery, teraz pracują 4 dni w tygodniu, trzy mają wolne, tyle że niereguralnie. Reasumując- i dla mnie i dla moich pracowników perspektywa nie otwierania w niedziele to same straty- mnie zmniejszą się obroty i zarobki (no bo hipermarket przecież czynszu nie obniży, tyle samo miesięcznie będę musiał zapłacić), ale w najgorszej sytuacji są moi pracownicy, zwolnię jedną osobę, albo dwie, bo po prostu nie będą mi już potrzebne. HM nie traci nic, ja sporo, ale najwięcej zwykli pracownicy... Nie oszukujmy się, ten zakaz ma na celu wazelinowanie kleru, "ciemny lud" jak nie zaniesie kasy do sklepu, to do proboszcza i tylko o to chodzi. Mamy tyle służb uprawnionych do kontroli warunków zatrudnienia, dlaczego nie użyć dobrze już istniejących narzędzi? No, ale gdyby chodziło o dobro ludzi, a nie polityków, to byłaby zupełnie inna bajka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Twoja odpowiedź świadczy o braku zajęcia w so IP: *.babilon.ds.polsl.pl 02.03.06, 10:19 ja już wątpie że ten naród zrozumie to co piszesz... masz milion procent racji ale to i tak do nich nie dotrze... niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Twoja odpowiedź świadczy o braku zajęcia w so IP: *.petrus.com.pl 02.03.06, 10:20 Hehe, wiem, ale zawsze znajdzie się jakaś perełka, co mnie zrozumie, a to daje światełko w tunelu... Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 07:23 sk napisal: >Jestem wlascicielem sklepu.Zadam wprowadzenia zakazu handlu w niedziele Skoro jestes wlascicielem sklepu i nie chcesz pracowac w niedziele, to zamknij sklep na kolek i siedz w domu. Nikt cie nie zmusza do zarabiania pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssss Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 07:31 no zawsze mozna byc bezrobotnym Wtedy i niedziela i inne dni... Odpowiedz Link Zgłoś
gaspar2 Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 07:48 Gość portalu sk napisał: > Jestem właścicielem sklepu. Żądam wprowadzenia zakazu handlu w niedzielę dla > wszystkich. Jeśli Pan Tusk jest przeciwny, to nich sam zapierd..... w każdą > niedzielę. A ci, którzy piszą o wolności handlu, to niech też idą do pracy w > kazda sobotę i niedzielę. To, że jakiś dupek może sobie robic w dni wolne zakup > y > , oznacza że ktoś w tych punktach zakupu musi pracowac? Ty nieudaczniku nikt nie każe Ci otwierać sklepu w niedziele możesz sobie np. zrobić zakupy w jakimś hipermarkecie isć do kościoła, na spacer lub gdzie tam chcesz, ale na litość boską nie katuj nas swoimi przemyśleniami, bo co mają powiedzieć lekarze,policjanci,kierowcy autobusów,tramwajarze lista jest bardzo długa. Zniknij więc z tego portalu - K R E T Y N I E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.magma-net.pl 02.03.06, 08:08 Pieknie. Ja pracuje codziennie do 9-20 jak nie bedzie mozliwosci robienia zakupow w soboty i niedziele to chyba przestane jesc :) Najlepiej wprowadzic zakaz sprzedawania czegokolwiek i zawsze wtedy pracownicy sklepow nie beda musieli chodzic do pracy + specjalna renta dla bylych pracownikow sklepow - TO JEST CHYBA ZGODNE Z WIZJA PIS :) Odpowiedz Link Zgłoś
kermitek1 Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 08:43 sory, ale nie jestes wlascicielem sklepu.. a ja majac wlasnie jedynie weekend na zarobienie troche kasy chce w weekend pracowac.. swoja droga taki przepis zapewne i tak bedzie ominiety.. chocby przez zmiane sposobu zatrudnienia pracownikow.. zwolni sie zaloge niedzielna i powstanie 100 jednoosobowych wynajmowanych firm.. i kropka.. zajma sie obsluga kas etc.. debilny pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.piekary.net / *.netia.piekary.net 02.03.06, 08:52 Nie tylko handlowcy pracuja w niedziele. Jest duzo innych zawodow. Wiec dlaczego oni nie maja miec wolnego? Czyzby byli gorsi? Przeciez rowniez maja rodziny. Ja rozniez chcialbym miec ja wolna, a niestety nie mam. Jesli to jest twoj prywatny sklep to czemu sam nie zamkniesz go w niedziele?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milena Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.telpol.net.pl 02.03.06, 09:02 Skoro jesteś właścicielem to przecież nic nie stoi na przeszkodzie żebyś nie otwierał swojego sklepu w niedzielę.A swoją drogą podaj swój adres może potencjalni klienci zastanowią się czy obciążać twój sklep,skoro ich uważasz za dupków.Zapominasz z czego żyjesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.bf.uni.wroc.pl 02.03.06, 09:26 jeżeli jestes włascicielem sklepu to chyba masz wolny wybór czy otwierasz w niedzielę czy leżysz brzuchemi do góry prawda !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek kupujacych jest wiecej i ich interes jest wazniejs IP: .1P3D* / 194.75.37.* 02.03.06, 10:50 kupujacych jest wiecej i ich interes jest najwazniejszy. Jak nie chcesz robic w niedziele to nie rob. Albo zmien prace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 20:41 Jeżeli jesteś właścicielem sklepu w sieci "Lewiatan" - doskonale Cię rozumię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wazow Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.adsl.cybercity.dk 01.03.06, 21:23 Teraz juz wiem dlaczego nie glosowalem na Tuska :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 21:26 A ja głosowałem na Tuska i szczerze tego ku.. żałuję , chociaż to było mniejsze zło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macio Zostańcie obaj menalami i będziecie mieli 7 dni IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.06, 23:04 w tygodniu wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
xpander Re: Zostańcie obaj menalami i będziecie mieli 7 d 01.03.06, 23:18 A Wielka Trojca da mu jakis wspanialy zasileczek... Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Zostańcie obaj menalami i będziecie mieli 7 d 02.03.06, 00:59 Taj "Czy sie stoi czy sie lezy, zasileczek sie nalezy" = patrioci bumealanci. Polska jest dobrem wspolnym i naszym obowiazkiem jako obywateli jest ja utrzymywac. Nie podoba sie - jest kilkaset innych krajow. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Zapomniałeś dodać jak ja.Będziecie walczyć o 02.03.06, 07:04 otwarte sklepy bo inaczej ani nic nie ukradniecie ani nie pożywicie się na promocjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepper Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 21:24 Sam sobie zapie..j w niedzielę, zobaczymy jaki jesteś mądry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.pools.arcor-ip.net 01.03.06, 22:07 Sobota i niedziela jest dla rodziny i wypoczynku. Pamietaj abys dzien swiety swiecil- katolicy (?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opt Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 01.03.06, 22:14 Więc niech każdy wypoczywa i świętuje jak może,a nie pod dyktando.Kto nie chce to niech nie sprzedaje,a kto nie musi to niech nie kupuje,a tym bardziej jak nazywa siebie katolikiem.Jałowa dyskusja,zaprzątanie uwagi sprawami nieistotnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.wroclaw.mm.pl 01.03.06, 22:14 A to my już oficjalnie jesteśmy państwem wyznaniowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popisek Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 22:16 haha narod katolikow, tylko pytam gdzie oni? w polsce jest moze 5% katolikow, skoro 95% kupuje w niedziele w najlepsze. Polska to wolny kraj - Lepper Giertych i Kaczki na Ksiezyc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.pools.arcor-ip.net 01.03.06, 22:25 Odpowiadasz na : Gość portalu: kibuc napisał(a): > A to my już oficjalnie jesteśmy państwem wyznaniowym? ********* Czego? Glupoty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a39dam Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.autocom.pl 01.03.06, 23:21 nie chodze do kościoła ale lubie czasem do sklepu, a swiecic lubie jajka Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 01:30 no to kto Katolikow zmusza do chodzenia do sklepow w niedziele? Poza tym nie kazdy jest Katolikiem, nawet jesli sie nim urodzil (nie kazdy chce trwac w tej wierze). Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tenepedro Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.Red-81-41-2.staticIP.rima-tde.net 02.03.06, 00:50 Najwieksi przegrani w wolnej Polsce Tusk i Rokita beda zawsze przeciw temu co chce zrobic obecny rzad.Mam nadzieje,ze Tusk zniknie wnet ze sceny politycznej.On jest politycznym pajacem.Jezeli chodzi o otwieranie sklepow w niedziele to warto przyjrzec sie jak jest w innych krajach. W Niemczech sklepy w niedziele sa pozamykane juz 60 lat i nikt nie krzyczy ze nie ma wolnosci handlu.W innych krajach jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.babilon.ds.polsl.pl 02.03.06, 01:10 i już nas gonią w bezrobociu a po drugie mogli sobie na to pozwolic... wuj Sam dawał kase... jak się jest biednym to trzeba pracować żeby mieć lepiej ot tego prawa nie zmieni nic, a jak się ma kase to sobie można pozwolić na ulgi (patrz Szwecja) bałwany ekonomiczne w tym kraju same Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 01:32 Niemcy nie sa najlepszym wzorem. Funf milionen Arbeitsloeser czekaja na jakakolwiek prace... Etatystyczne, durne regulacje nakazujace praktycznie wszystkim rzemieslnikom i uslugodawcom nalezec do gildii i zdawac specjalne egzaminy (nawet zeby malowac sciany na kolor inny niz bialy), ponad 100 ZAMKNIETYCH zawodow i zwiazki zawodowe jatrzace przeciwko imigrantom zza Odry (czyli Polakom) - sorry, ale to jest ZNIEWOLONY gospodarczo kraj, a nie wzor do nasladowania. Lepszym wzorem jest Wielka Brytania czy Irlandia, gdzie takich debilnych ograniczen nie ma; nie mowiac juz o USA czy Kanadzie... Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icek Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.ostnet.pl 01.03.06, 22:32 Starotestamentowi mają wolne w sobotę więc nie ma się co dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrowa 2 Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.ipt.aol.com 02.03.06, 01:03 Glupis ty icek , oj glupi . Ty na pewno nie Icek , tylko Moher. Niemcy nie handluja i doluja. Jak cholera. Dwadziescia lat temu Angole tez nie handlowali i bylo jw. A teraz ? Wszystko i wszedzie otwarte. Sklepy i supermarkety pelny , ty MATOLE! Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 01:36 dokladnie, a co wiecej ,20-30 lat temu w Australii sklepy byly otwarte raz-dwa razy w tygodniu ... no comments... teraz sa przewaznie przez 24h/ 7 dni w tygodniu (wielkie malle, innych tam prawie nie ma oprocz centrow miast) Pozdrawiam wolnosciowo, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lobo Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 22:38 Widzisz każdy pracodawca ma prawo handlować w każdy dzień tygodnia, ale..... powinien za to godziwie wynagradzać, nieprawdaż?I nie byłoby problemu tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a39dam Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.autocom.pl 01.03.06, 23:27 Jesli ktos nie jest zadowolony z pracy w niedzile czy płacy to moze sie zwolnic albo negocjowac.Sa tacy ,ktorzy chca pracowac w niedziele a w tygodniu miec wolne...Brak kolejek na wyciagach narciarskich...Znakazłoby sie wiecej atutów..Jesli bedzi mniej chętnych do pracy w niedziele to zarobki wzrosna..A jak berety zakaza to czesc staraci prace a reszta bedzie jeszcze bardziej wyzyskiwana w tygodniu.Czuje sie jakby małpa dorwała sie do brzytwy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksut Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.chello.pl 02.03.06, 00:52 .Sa tacy ,ktorzy chca pracowac w niedziele a w tygodniu miec > wolne...Brak kolejek na wyciagach narciarskich...Znakazłoby sie wiecej > atutów.. nosz, ty to masz szerokie horyzonty. Kasjerka z supermarketu (bo to głównie o takie firmychodzi) nic, tylko myśli, żeby se, k...a, na narty pojechać... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 01:07 Gość portalu: a39dam napisał(a): > jakby małpa dorwała sie do brzytwy... raczej drob, Andrew i Romek [heil!] duuuze G. Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: PO za handlem w niedzielę 01.03.06, 22:47 od pewnego czasu staram sie kupować spożywke w tygodniu w weekend jeśli już, to kupuje jakieś towary wymagające przemyślenia - elktronika ubrania ciekawe usługi ale albo jesteśmy krajem który w tej chwili ma gonić europe albo kładziemy sie i udajemy albanie jak będziemy tak bogaci jak mieszkańcy bawarii wtedy w niedziele możemy olać wszystko nawet tych co tą pause wymyślili ale do kiedy jesteśmy golasy to musiymy zapierda...ć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.parkowe.pol / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 23:04 Ciekawy jestem dlaczego w niedzielę Lepper plącze się po Sejmie, zamiast jechać do domu do rodziny i razem z żoną i synkiem przykładnie udać się do kościoła.A przy okazji odwiedzi bizony i krówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Ale głupie argumenty Tuska i BCC IP: *.chello.pl 01.03.06, 23:28 Tak, robię teraz czasem zakupy w niedzielę. Czy jednak jeśli sklepy zostaną zamkniete w niedzielę to ja będę głodował w tym dniu? Otóż nie. Zrobię zakupy innego dnia. Moje spożycie się nie zmniejszy. I ogólnie spożycie się nie zmniejszy. Więc to są bzdury, że ktoś straci pracę z tego powodu. Nie dajmy się oszukiwać. Pracy będzie tyle samo do wykonania, zarówno w handlu jak i produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 00:12 Spożycie się niekoniecznie zmniejszy ale to nie oznacza że sieci utrzymaja zatrudnienie. Ruch nie zwiększy się na tyle żeby byli potrzebni dodatkowi pracownicy w tygodniu. Zobaczysz że zatrudnienie spadnie. A stracą na tym ludzie którzy nie mają kwalifikacji i nie znajdą sobie lepszej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC IP: *.chello.pl 02.03.06, 00:17 To znaczy rozumiem, że ty deklarujesz, że jeśli sklepy będą w niedzielę zamknięte to będziesz mniej jadł? Bo ja nie. Zrobię identyczne zakupy tylko w innym terminie. A zatem będzie obsługiwało mnie tyle samo osób i tyle samo będzie dla mnie produkowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex44 Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 00:34 Problem wynika z kodeksu pracy i ilości godzin, które pracownik może przepracować. Jeśli sklep jest czynny w niedzielę (i sobotę) to pracujący w te dni pracownicy muszą dostać dni wolne w innym terminie, a w tym czasie 'na kasie' musi siedzieć ktoś inny. Na każdy wiekszy market daje to conajmniej 3-4 dodatkowe etaty na kasę plus etaty dodatkowe (kontrolerzy, ochrona itp). Jeśli niedziele staną się wolne 'z nakazu' zniknie ten problem (pracownicy zmieszczą się w ustawowym czasie pracy), więc dodatkowe etaty staną się zbędne... i wzrośnie bezrobocie. Problemem nie jest więc ZAKAZ handlu w niedziele, ale kontrola praw pracowniczych ! Sam często zasuwam w niedzielę, bo taką mam specyfikę pracy i znam realia. I niech tak zostanie - dopóki pracodawca docenia moje zaangażowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksut Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC IP: *.chello.pl 02.03.06, 00:55 > Problem wynika z kodeksu pracy i ilości godzin, które pracownik może > przepracować. tiaaa... szczególnie w supermarketach kodeks pracy jest przestrzegany... tak go tam przestrzegają, aż pióra latają... Ty to niezły wesołek jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anton Re: ilu ludzi wyrzuca mali pracodawcy??? IP: 195.206.116.* 02.03.06, 02:54 z tego co pamietam pomyslodawcy tego "wspanialego" projektu chca zakazu jedynie dla duzych pracodawcow, a firmy zatrudniajace do 6 osob beda mogly nadal handlowac. ciekaw jestem ilu ludzi straci prace, bo wlascicielowi bedzie sie oplacalo zwolnic jedna, "nadmiarowa" osobe, by moc handlowac w niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksut Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC IP: *.chello.pl 02.03.06, 07:14 Hipermarkety JUZ deklaruja, ze zwolnia przecietnie > 1/6-1/7 zalogi Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC 02.03.06, 00:49 Jak nie chcesz kupowac w niedziele to nie kupuj - Twoj wybor. Moim jest mozliwosc swobodnej decyzji. Na tym polega wolnosc.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Jesteś egoistą IP: *.chello.pl 02.03.06, 01:02 Tylko, że ty chcesz mieć ten wybór kosztem innych. Spróbuj zatrudnić się w sklepie stawiając warunek, że chcesz mieć wolne niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jesteś egoistą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.06, 01:09 nie podoba ci sie to sie nie zatrudniaj, to ty jestes egoista i stawiasz jakies wymagania...niech wprowadza zakaz zeby polepszyc zycie pani za kasa, zdziwia sie jak polowe zwolnia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 To ty się zdziwisz IP: *.chello.pl 02.03.06, 01:15 Łatwo udowodnić, ze zatrudnienie musi wzrosnac bo w krótszym czasie trzeba będzie obsłużyć tę samą liczbę klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: To ty się zdziwisz IP: *.babilon.ds.polsl.pl 02.03.06, 01:17 chyba jesteś chory na umyśle... wtedy w krótszym czasie Ci ludzie będą musieli obsłużyć więcej klientów, zatem będą mieli wiekszy zap..... poczytaj troche książek o ekonomii na dobre Ci to wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Koronny argument IP: *.chello.pl 02.03.06, 01:27 > chyba jesteś chory na umyśle... To koronny argument zwolenników PO Gdyby było tak jak mówisz to właściciele supermarketów nie walczyliby tak zajadle. Przecież z twoich wywodów wynika, że ich zysk powinien się zwiekszyć. Myślę, że w odróznieniu od ciebie oni znają się na ekonomii i wiedzą, ze będą musieli zwiększyć zatrudnienie chociaż krzyczą odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Koronny argument IP: *.babilon.ds.polsl.pl 02.03.06, 01:30 łopatologicznie: mówisz że ich zysk powinien się zwiększyć, ja nigdzie czegoś takiego nie napisałem; zakładamy masz firemke, i masz w nosie pracujesz 5 dni w tygodniu gdy inni pracują więcej, to co Ty zarobisz więcej niż konkurencja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Re: Koronny argument IP: *.chello.pl 02.03.06, 01:36 > łopatologicznie: mówisz że ich zysk powinien się zwiększyć, ja nigdzie czegoś > takiego nie napisałem; Posrednio napisales. Jesli wg ciebie mniejsza liczba osob wykona wieksza prace to zysk wlasciciela sie zwiekszy, bo przeciez nie zaplaci im wiecej > > zakładamy masz firemke, no nie musimy zakladac. akurat tak jest. > i masz w nosie pracujesz 5 dni w tygodniu gdy inni > pracują więcej, to co Ty zarobisz więcej niż konkurencja? bywa i tak :) nie narzekam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Koronny argument IP: *.babilon.ds.polsl.pl 02.03.06, 01:39 i tu znowu błąd: jeśli jest mniej pracowników a klientów nadal sporo, pracownicy sie nie wyrobią i nie obsłużą klientów... co za tym idzie - sklepikarz mniej sprzeda towaru, załoga będzie przemęczona i niezadowolona, dojdzie do większej rotacji kadry>koszty, szkolenia, rekrutacja itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksut Re: Koronny argument IP: *.chello.pl 02.03.06, 07:21 Panie student, skończ pan studia i zacznij myśleć po swojemu. A przede wszystkim odróżniać demagogię (w tym wypadku dużych firm handlowych) od logicznych argumentów. Czy będzie zakaz czy nie będzie - nie ma to znaczącego wpływu na poziom bezrobocia. "Ogrodnicy zapowiedzieli, że jak będzie padało, to podniosą ceny truskawek. A że nie padało, to i tak podnieśli. Ze złości." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zab Re: Koronny argument IP: *.toya.net.pl 02.03.06, 07:25 A ja nie widzę powodu by banda połsłów z lewa czy prawa decydowała o tym czy mam robic zakupy w sobote czy w niedzielę.Nie maja sie czym zajmować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksut Re: Koronny argument IP: *.chello.pl 02.03.06, 09:11 "handel w niedziele i święta w Unii Europejskiej jest dozwolony tylko w Polsce i kilku mniej rozwiniętych krajach - nowych członkach Unii" Więc jak - jesteśmy w tej Unii czy w Azji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Koronny argument IP: *.babilon.ds.polsl.pl 02.03.06, 09:44 czy uważasz Unię za szczyt rozwoju?! bo ja nie, czy musimy robić tak jak robią Francuzi czy Niemcy? nie! Panie "nie student" hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Koronny argument IP: *.babilon.ds.polsl.pl 02.03.06, 09:51 ja przedstawiłem argumenty, Ty jednak o nich zapomniałeś! czy musi być znaczący skok bezrobocia?! dla mnie zwolnienie z tego powodu choćby jednego pracownika jest już argumentem do tego że to jest durny pomysł... chciałbyś stracić pracę?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skut Re: Koronny argument IP: *.chello.pl 03.03.06, 00:12 > czy musi być znaczący skok bezrobocia?! dla mnie zwolnienie z tego powodu choćb > y > jednego pracownika jest już argumentem do tego że to jest durny pomysł... to się zdecyduj, studencino od siedmiu boleści. Otwarcie supermarketu powoduje skok bezrobocia w okolicy nawet o 50% - takie są wyniki badań sprzed kilku lat (bodaj około 2001 - nie mam w tej chwili pod ręką opracowań) z regionu białostockiego. Podobnie zresztą wynika np. z badań francuskich. W takim razie może jednak zlikwidować tego typu sklepy? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Koronny argument 02.03.06, 01:44 ich zysk wynikajacy z redukcji zalogi nie zwiekszy sie na tyle, zeby zrownowazyc straty z zamkniecia marketu przez caly dzien (w niedziele). Czesto robie w ten dzien zakupy - przewaznie sa TLUMY i to rowniez na sali, a przy kasach stoja gigantyczne kolejki. Niedziela dziala jak magnes na kupujacych. Oprocz potrzeb zyciowych jest tez marketing, ktory napedza wiele z nich. Bez tego handel kiepsko by sie krecil... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranger Re: Koronny argument IP: *.vnnyca.adelphia.net 02.03.06, 06:57 Ale extra. Gigantyczne kolejki...To Kraj miodem plynacy. W Kalifornii, nie ma takich kolejek. To chyba jakis blad. Musze poprosic przyjaciol, zeby takowa utorzyli. wWdaje mi sie, ze po wyjezdzie ponad 1 mln osob zostali tam sami debile.... Odpowiedz Link Zgłoś
czubas zmniejsza zatrudnienie by zwiekszyc zysk 02.03.06, 02:10 skoro nie beda mogli byc otwarci w niedziele, to ten niedzielny utarg pojdzie im kolo nosa - beda musieli szukac oszczednosci aby utrzymac podobne zyski. Najlatwiej bedzie skasowac zatrudnienie o 30% a reszte gonic bardziej do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranger Re: zmniejsza zatrudnienie by zwiekszyc zysk IP: *.vnnyca.adelphia.net 02.03.06, 06:59 Moze Ciebie bardziej gonic do roboty? Skoro masz czas na wypisywanie takich idiotyzmow? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: To ty się zdziwisz 02.03.06, 01:37 dokladnie, beda musieli ostrzej zasuwac i tyle. Do tego samego zreszta prowadzi ograniczanie dlugosci tygodnia pracy w ogole (nie tylko w niedziele) - zmniejsza czas o 20%, to trzeba podniesc norme o 20%... Nic w przyrodzie nie ginie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: To ty się zdziwisz IP: *.petrus.com.pl 02.03.06, 10:28 Kodeeks pracy wymusza, żeby odpowiednia ilość pracowników pracowała w danym sklepie odpowiednią ilość godzin. Konkurencja w Polsce jest tak duża, że wszyscy mają minimalną obsadę. Jeśli przez zakaz odpadnie 12 godzin w tydoniu, to akurat będę mógł zwolnić jedną osobę, w końcu przestaną się dublować stanowiska. W małym sklepie na galerii straci pracę jedna osoba, na 6 pracujących. HM to nie tylko wielka spożywka, ale też setki małych sklepów na galerii, w których pracują setki osób. Nie oszukujmy się, HM stracą najmniej, bo obrót się rozłoży na resztę dni tygodnia, sklepiki na galerii płacą czynsz miesięczny, nie wierzę, żeby został obniżony, zresztą odpadną im koszty utrzymywania części wspólnych i prądu w niedziele. Stracą drobni przedsiębiorcy, najemcy powierzchni galerii i ich pracownicy. Taka jest prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Jesteś egoistą 02.03.06, 01:25 Gość portalu: moki1 napisał(a): > Tylko, że ty chcesz mieć ten wybór kosztem innych. Jak juz wyzej napisalem wolnosc wyboru to rozwniez to czy chcesz pracowac w niedziele czy tez nie. Mozliwosc wyboru powienien zagwaranowac pracodawca wprowadzajac system, w ktorym masz wolne w np. w sobote ale w niedziele pracujesz. Do respektowania praw pracownikow nie jest potrzebny calkowity zakaz hadlu tylko zdrowy uklad pracodawca-pracownik. No chyba ze powodem jest co innego niz troska o pracownika... Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars oczywiscie ze powody sa inne 02.03.06, 01:33 chodzi o demonstracje katolicyzmu polakow. Czy to sie komus podoba czy nie....Ciekawe tylko ze Kosciol Katolicki jest na tyle krotkowzroczyny i lekka reka chapie wszystko co ten rzad mu oferuje. Spije gorycz porazki i czkawka mu sie odbije i 20 baniek na SOB i Radio Maryja i zakz handlu w niedziele (rozumiem ze bazary odpustowe i medalikowanie pod czestochowa tez bedzie zakazane.a moze sie myle) A coz pracodawcy zaloza sobie jakies tam straty wynikajace z zakazu o tyle obetna koszty i wsio...LEclerca czy Tesco to nawet nie bodnie....przestana powstawac nowe hipermarkety (kolejna strata kapitalowa) a za to ceny w malych sklepach wzrosna na tyle ze i tak bedzie sie oplacalo kupowac w leclercu tyle ze nie w niedziele i w proporcjonalnie wiekszym tloku....Ogolne wkurzenie spoleczenstwa bedzie wieksze i rzad predzej upadnie....co mi ogolnie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC 02.03.06, 01:27 nic nie rozumiesz. jesli market ma kazdego dnia 10 osob (powiedzmy ze sredniej wielkosci sklep) na kasach (nie wnikam w sprawy zmianowe) i 3 'na sklepie' plus 3 ochroniarzy (razem 16 osob) i ma pelna obsade wszystkich potrzebnych stanowisk, to niby gdzie znajdzie sie miejsce dla tych zwolnionych, ktorzy pracowali np. od srody do niedzieli wlacznie (majac poniedzialek i wtorek wolny??) to w poniedzialek i wtorek nie bedzie dla nich miejsca, bo stanowiska sa juz obsadzone... Wiec ci ludzie pojda na zielona trawke i tyle. Myslisz, ze pracodawca zatrudni 2 razy wiecej osob niz potrzeba w wybrany dzien tylko dlatego, zeby uratowac miejsca pracy dla tych 'niedzielnych'?? Ja nie sadze. Po prostu ich zwolni i tyle. I wreszcie - jak sie komus praca NIE PODOBA, to nikt nie kaze pracowac. Mozna pojsc gdzie indziej. Takie czasy, ze trzeba zasuwac i nic na to nie poradzisz -- nie przeskoczymy tego okresu rozwoju naszego kraju, okresu wytezonej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jesteś w błędzie Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC IP: *.chello.pl 02.03.06, 01:31 Pojdz do hipermarketu w zwykly dzien a przekonasz sie, ze wiele kas jest nieczynnych. Zatrudnia ludzi bo w oczywisty sposob ruch w kazdym dniu sie zwiekszy. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC 02.03.06, 01:40 nie zwieksza zatrudnienia, a jesli nawet, to nie o tyle osob, co pracowalo w niedziele. Z tych przykladowych 13 prace znajda moze 3. Reszta pojdzie na bruk. A 'uzupelniona' zaloga bedzie po prostu musiala szybciej zasuwac na kasach i kupowac jeszcze kilka par pampersow... Takie zycie... Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC 02.03.06, 01:46 co ty sie przejmujesz...stary...chca zakazu to niech maja...ja moge zrobic zakupy w sobote...a jak ludziska zaczna na zbity ryj wylatywac z roboty to "wyborcy PiS -zwykli Polacy-bez kwalifikacji" przejrza na oczeta...MAtko co za glupawy narod... Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC 02.03.06, 01:58 alterpars napisał: > a jak ludziska zaczna na zbity ryj wylatywac z roboty Zapewne bedzie tutaj winien spisek spec sluzbu z burzuazyjnymi wyzyskiwaczami - w co narod ciemny jak zwykle uwiezy - bo po co doszukiwac sie winy w sobie.. _____________________ "W demokracji za winy rzadu odpowiadaja wyborcy" Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC 02.03.06, 02:04 lahdaan napisał: > alterpars napisał: > > a jak ludziska zaczna na zbity ryj wylatywac z roboty > Zapewne bedzie tutaj winien spisek spec sluzbu z burzuazyjnymi wyzyskiwaczami - > w co narod ciemny jak zwykle uwiezy - bo po co doszukiwac sie winy w sobie.. tjaaa... i bedzie gadanie, ze "kto wierzy w wine PiS-u, SO i LPR-u, ten jest z UKLADU (ktory nie zostal rozwalony i trzyma sie dobrze ;)) !! AGENT!! TW!!! ZDRAJCA NARODU!!! WROG RODZINY!!! WROG LUDU!!!" A tak w ogole to moze narod nauczy sie takiej piosenki: "Krew nasza dlugo leja KATY (markety!! :) Wciaz plyna ludu gorzkie lzy... Nadejdzie jednak dzien zaplaty (NIEDZIELE MSCIMY!!!;) Sedziami wowczas bedziemy MY!! (rozliczymy UKLAD!!! Wrogow ludu wybijemy!!! Boj to JEEEEST nasz ostatni (w drodze do Moherowego Szczescia!!!!) Krwawy skonczy sie trud (nie bedzie kapitalista plul NAM w twarz - nam, prawdziwym Polakom, patriotom, etc...) Gdy zwiazek nasz bratni (zawodowy!!!) Ogarnie ludzki rod!!!" ;) Pozdrawiam antykomunistycznie i antyetatystycznie, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksut Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC IP: *.chello.pl 02.03.06, 07:28 Jeżeli bezrobocie nam się tak drastycznie ma zwiększyć, bo hipermarkety zwolnią niewielki procent załogi (niecałe 15% w najgorszym wypadku), to włos się jeży na głowie. Hipermarkety siłą napędową polskiej gospodarki, od których zawisł los całej ekonomii... Apokalipsa... Pomyśl chwilę - to nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
odpi Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC 02.03.06, 08:29 Niech Tusk najpierw spowoduje, ze przeciętny obywatel bedzie miał pieniądze na potrząchiwanie sakiewką nie tylko w niedzielę, ale i przez pozostałe 6 dni tygodnia. Szanowny Panie dziennikarzu, gdzie on kupuje mandarynki mnie najmniej obchodzi, może jechać nawet do Afryki i niekoniecznie wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC IP: *.petrus.com.pl 02.03.06, 10:33 Powiedz to tej dziewczynie, którą będę musiał zwolnić. W sumie poradź mi, jedna dziewczyna świetnie sprzedaje, ale jest pyskata wobec klientów, druga jest średnia, ale sama wychowuje dwójkę dzieci, a trzecia zatrudniłem 2 miesiące temu, to jej pierwsza praca, bardzo ją lubi, za pierwszą wypłatę kupiła sobie szczeniaczka. Którą mam zwolnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skut Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC IP: *.chello.pl 03.03.06, 00:15 Czysta demagogia - jeżeli kogoś potrzebujesz zwolnić, to albo jesteś kiepskim przedsiębiorcąś albo pechowcem. Ani w jednym ani w drugim przypadku nie powinieeś w ogóle brać się za interesy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awm10 Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC IP: *.plast / 83.238.97.* 02.03.06, 05:44 bredzisz mogą być co najwyżej dłuższe kolejki przy kasach w tygodniu. Część tych co pracują w niedzielę pójdzie na bruk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Ale głupie argumenty Tuska i BCC IP: *.petrus.com.pl 02.03.06, 10:35 Ludzi zatrudnia się tylu, ilu każe kodeks pracy. Jeśli odpadnie 1/7 godzin, to też 1/7 pracowników. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alibi Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 23:43 nok 1 ma rację, my staramy się być społeczeństwem konsumpcyjnym na siłę, tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 00:34 REFERENDUM! Markety zorganizuja zbiórke podpisów i PISuary nie będą miały nic do gadania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neandertalczyk Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 00:36 Zakaz handlu to kompletny idiotyzm. Od tego tylko krok do wprowadzenia religijnych zakazów znaych w ortodoksyjnych państwach wyznaniowych, np szabas u Zydów gdzie wogóle nic nie wolno robić. Skoro głownym zakłamanym argumentem jest ochrona rodziny, zatem nalezy zamknąć nie tylko sklepy ale także restauracje kina teatry osroidki wyp[oczynkowe, imprezy rozrywkowe , radio telwizję rozgfrywki sportowe a na koniec wyłaczyć elektrownie, gazownie i środki komunikacji,szpitale i ambulatoria ( np pogotowie) bo wszędzie tam pracują członkowie rodzin. Przecież to powrót do średniowiecza !!. Pomysły takie pochodzą z jakiegoś kretyńskiego rodzaju myślenia, właśnie z tej epoki kiedy żyliśmy w wioskach i odżywiali się tym co sami wyprodukowali. Kiedy dziś oglądałem w TV dyskusję na ten temat to zastanawiałem się skąd TAKIE TSUNAMI GŁUPOTY W TYM BIEDNYM NARODZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 01:18 tyle ze w Izraelu nie ma panstwowego zakazu pracy w Szabas. Jak ortodoksyjny Zyd chce go przestrzegac, to przestrzega Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 01:53 ja tam mysle, ze jezeli Kosciol Katolicki rzeczywiscie popiera takie pomysly, to nalezy zaczac go BOJKOTOWAC: nie chodzic na msze, nie dawac na tace, nie wpuszczac ksiedza po koledzie... Nie przeciwko religii (ja tam nie mam nic przeciwko religii i religijnosci, nie jestem tez ateista), tylko przeciwko narzucaniu pewnych postaw i pogladow i popieraniu takiego narzucania. Wtedy przejrza na oczy... Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
polakmoronslayer Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 07:43 Ono zawsze bylo.Ciemnota jest tu nieograniczona jak nigdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 00:44 No tak...Andrew, Romek duuuze G. i religijny populizm... A komu do przeszkadza handel w niedziele? Mi jako konsumentowi raczej nie. Chyba, ze sklepikarzom wychodzacym z zalozenia, ze jak mi sie nie chce pracowac w niedziele to ja nie zamkne mojego kramiku bo skozysta konkurencja. Wiec lepiej wprowadzic zakaz... I jak zwykle najbardziej pokrzywdzony bedzie konsument.. Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 01:13 tusk ma racje. o sprawach pracy w niedziele poeinni decydowac wlasciciele sklepow a nie rzad.tusk zaczyna mi sie podobac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Proponuję przeczytać IP: *.babilon.ds.polsl.pl 02.03.06, 01:25 Proponuję lekturę jakże pouczającego artykułu, którego Lepper i spółka na pewnio nie czytali bo oni ekonomię mają w d... www.mises.pl/site/subpage.php?id=53&content_id=252&view=full Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Proponuję przeczytać 02.03.06, 01:30 Ta [zoo]ekonomia wg. Andrew - 3 warchlaki = maciora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Widzę poważne luki w rozumowaniu. IP: *.chello.pl 02.03.06, 01:52 Ciekawe co by ten mises zaproponowal na otwarcie granic, tak aby cala afryka i pol azji moglo zameldowac sie w europie. Jak liberlaizm to liberalizm no nie. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Widzę poważne luki w rozumowaniu. 02.03.06, 01:56 nie wszyscy liberalowie sa za pelnym otwarciem granic. nie ma to nic wspolnego z liberalizmem w innych dziedzinach gospodarki. Oni po prostu uwazaja, ze panstwo pilnuje w ten sposob bezpieczenstwa obywateli (np. przed terrorystami). Nie twierdze, ze sie z tym zgadzam. Szczegolnie wielu z tzw. szkoly austriackiej (wlasnie tej od Misesa) jest za ograniczeniami (szczegolny przypadek - Hans Herman Hoppe i praktycznie cala grupa z lewrockwell.com) Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Widzę poważne luki w rozumowaniu. IP: *.babilon.ds.polsl.pl 02.03.06, 01:58 mi to nie przeszkadza...w końcu pół Polsku już wyjechało i co?Irlandia straciła?Anglia straciła? tylko zacofane kraje gdzie rządzą związki zawodowe> mają największe bezrobocie, najdroższą siłę roboczą, najkrótszy tydzień pracy, najmniejszy wzrost gospodarczy Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Widzę poważne luki w rozumowaniu. 02.03.06, 02:07 mi tez nie przeszkadza, a HHH to etatysta (w pewnym zakresie przynajmniej). O ile imigranci sa spokojni, asymiluja sie i przestrzegaja lokalnych praw, to wszystko jest OK. W koncu wszyscy jestesmy imigrantami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranger Re: Widzę poważne luki w rozumowaniu. IP: *.vnnyca.adelphia.net 02.03.06, 07:09 Mieszkam w USA. Pracuje 0d 8 do 12. Przerwa na lunch. Od 1 do 4.30. Zakupy robie w tygodniu. Weekend jest na spacer po parku, a nie na hiermarketowe zycie. Sklepy i owszem sa czynne - ale ich pracownikom placi sie co najmniej 17 $ na godzine. Dziwie sie Polakom...W Polsce, jak moga byc tak okrutni w stosunku do swoich rodakow? Chcialbys jeden z drugim, zebu Twoja mamusia za.....w niedziele? Za takie grosze? czy istnieje w Polsce "solidaryzm spoleczny"? Jesli nie i tak niedlugo bedziecie skazani na obce rzady. Kiedys zastanawialem sie skad wziely sie rozbiory..Teraz wiem. Durne Polactwo. Zycze milego budowania drog...Juz zbudowano 1 KM? Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: Widzę poważne luki w rozumowaniu. 02.03.06, 08:01 Wiesz, durny i chamski to jestes ty. Przestan nas obrazac. Wymosciles sie w innym swiecie, nie masz pojecia, jakie sa realia zycia u nas, madrzysz sie idiotycznie, takie "dobre rady ciotki Wlady" zza oceanu. Odpusc sobie to aroganckie pouczanie, zejdz z nas i wybierz sie na spacerek do parku, to ci sie umysl przewietrzy. Bez pozdrowien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Widzę poważne luki w rozumowaniu. IP: *.babilon.ds.polsl.pl 02.03.06, 10:16 no i znowu błąd w rozumowaniu: porównaj sobie koszty pracy w USA i w Polsce i będziesz wiedział dlaczego w USA zarabiają więcej niż w Polsce tych dwóch modeli ekonomicznych nie ma nawet co porównywać bo to są lata świetlne ale to już inna bajka i dyskusja o całym systemie ekonomicznym - modelu kontynentalnym i brytyjsko-amerykańskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyt Re: PO za handlem w niedzielę IP: 212.180.160.* 02.03.06, 01:37 Nie ma szans żeby ta ustawa przeszła ! Wydaje się to zbyt absurdalne, nawet przy tych ludziach u władzy. A poza tym, chyba zbyt wielkie pieniądze za tym handlem stoją. Stawiam 100:1 że ustawa nie przejdzie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.petrus.com.pl 02.03.06, 10:43 Przymuje! Przejdzie! Nie doceniasz potęgi buraczanej mocy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arlen Ciekawe czy jest za handlem w szabas??????????? IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 02.03.06, 01:49 i rowniez za praca w szabas. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Ciekawe czy jest za handlem w szabas????????? 02.03.06, 01:54 Szabas= sobota (ostatni dzien tygodnia) Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: Ciekawe czy jest za handlem w szabas????????? 02.03.06, 02:11 ale Ci bije...nie jestem zydem na 100% a jestem przeciw zakazowi...nie jestem tez UBkiem ani zadnym z reprezentantow tzw UKLADU Odpowiedz Link Zgłoś
polakmoronslayer Re: Ciekawe czy jest za handlem w szabas????????? 02.03.06, 07:49 Co sie moronowi tlumaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re:czy PO jest za zdjęciami uczennic w Playboy ? IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 02.03.06, 04:05 Platforma powinna wydać oświadczenie w tej sprawie. Czy uczennica , a potem uczeń , a na końcu nauczyciel, ma prawo pokazywać goła dupę w Playboy ? Ta awangarda europejska w rozcieńczaniu morale Polaków , PO, powinna poprzeć prawo ucznia do fotografowania się na nago z nauczycielem. To będzie symbol zwycięstwa na pruderią zaściankową. Dyrektor na nago czyta tematy maturalne. Uczennica bez majtek zdaje egzamin z religii , itd... Odpowiedz Link Zgłoś
zorro_i_juz Re:czy PO jest za zdjęciami uczennic w Playboy ? 02.03.06, 05:27 Marysiu ale Ci fantazja zapracowala. Ale to nie jest forum Playboya i publikowanie swoich fantazji erotycznych nie jest tu wskazane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yacek Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.osk.enformatic.pl 02.03.06, 05:11 Pan tusk niech teą pracuje w niedzielę, za to będzie miał wolny wtorek albo piątek Odpowiedz Link Zgłoś
genyo Re: PO za handlem w niedzielę 02.03.06, 05:41 Brawo, niedziela, to najlepszy dzien na zakupy, wtedy najczesciej ma sie czas. Jesli ktos jest przeciw, to przeciez nie musi robic zakupow w niedziele, a zakazywanie jest chore, glupie i szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ION Żyłem już w Kraju w którym władza wiedziała wszyst IP: 82.139.47.* 02.03.06, 05:48 wszystko co mi jest potrzebne i co jest dobre dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab I dlatego komunisto chcesz robić zakupy w Dzień 02.03.06, 07:10 Święty. Zapomniałes przykazanie "pamiętaj abyś dzień Święty święcił" Większość z was uważa sie za katolików. A zabraniacie swoim współwyznawcom żyć zgodnie z ich wiarą. Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: I dlatego komunisto chcesz robić zakupy w Dzi 02.03.06, 07:56 krzych.korab napisal: >Zapomniałes przykazanie "pamiętaj abyś dzień Święty święcił" Większość z was uważa sie za katolików. A zabraniacie swoim współwyznawcom żyć zgodnie z ich wiarą. Nikt nie zabrania, nikt tez nie zmusza katolikow do robienia zakupow w niedziele. Jak najbardziej moga swiecic dzien swiety. Polska to wolny (jeszcze!) kraj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: I dlatego komunisto chcesz robić zakupy w Dzi IP: *.petrus.com.pl 02.03.06, 10:48 Spieprzaj dziadu z tym swoim głupawym katolicyzmem! Nikt Ci nie zabrania krzyżem leżeć, odpieprz się od tych co chcą pracować, między innymi na zasiłek Twój i Twoich dzieciaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bera Re: I dlatego komunisto chcesz robić zakupy w Dzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 11:03 A znacie powiedzenie: " Panu Bogu świeczkę, a diabłu ogarek" .Konformizm znany jest od stuleci.Przepisy wiary to jedno a życie to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.telsten.com / 195.205.6.* 02.03.06, 05:54 Wszelkie interwencje na rynku sa niewlasciwe.Jak nie bedzie klientow sklepy same zamkna sie w niedziele.Ten zakaz to interwencjonizm panstwa prowadzacy do zlych skutkow.Niech kosciol panujacy w naszym kraju nie wychodzi poza swoje mury.Ja chce zyc w wolnym kraju a nie w przyslowiowym Iranie. Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re: PO za handlem w niedzielę-Pamientaj Abys Dzien 02.03.06, 06:03 Swiety Swiecil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotko Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.03.06, 06:39 PO powiązana kapitałowo z szemranym biznesem będzie go bronć za wszelką cenę. Cieszę się, że PO dostała w d.pę. To takie nowocześniejsze wydanie PZPR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 07:18 Tusk ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanadyjczyk Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.edm.wiband.net 02.03.06, 07:36 Oczywiscie ma racje , tu w Kanadzie wogole nie ma takiego tematu , sklepy sa otwarte caly rok na okraglo z wyjatkiem dwoch dni . Ani kosciol ani rzad nie miesza sie do tego bo to nie ich problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient.. Re: PO za handlem w niedzielę IP: *.broker.com.pl 02.03.06, 07:26 A ja nie jestem za handlem w niedzielę-Niedziela ma byc dniem odpoczynku,poświęcona dla rodziny?czyż nie mam racji? cały tydzień jesteście zabiegani-nie macie na rozmowy z dziećmi,a zakupy właśnie robimy w tygodniu i jeszcze raz powtarzam NIEDZIELA-dla RODZINY!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jander Re: PO za handlem w niedzielę IP: 195.116.133.* 02.03.06, 08:01 Zupełnie nie rozumiem argumentów typu "sami popracujcie w niedzielę" czy "niedziela ma być dniem dla rodziny". Dlaczego chcecie narzucić swszystkim waszą wizję niedzieli? Jeśli nie chcecie chodzić do sklepu w niedziele i jeśli chcecie ją spędzać z rodziną, kto wam tego broni? Ale dlaczego chcecie aby wszyscy żyli tak jak wy? Ja nie mam rodziny a w tygodniu na zakupy nie mam czasu. Ja szanuje wasz tryb życia a wy szanujcie moj a nie zmuszajcie mnie do życia wg waszego harmonogramu. Wolność wyboru to podstawa demokracji Odpowiedz Link Zgłoś