Dodaj do ulubionych

Hipermarkety proponują zakaz handlu w święta

• Gość: microB Re: Hipermarkety, gospodarka i rzady populistow... IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 02.06.06, 17:18
      Hipermarketom wydaje sie, iz uda im sie cos wytargowac
      od rzadzacej obecnie kato-komuny... Chyba jednak
      sie przelicza!

p.S. Na szczescie, sklepy, ktore mam w poblizu
      typu "Wal-Mart" i "K-Mart" sa czynne
      w niedziele i prawie wszystkie
      swieta.
    • Gość: lolek związkowcy IP: *.chello.pl 02.06.06, 17:22
    • Gość: lolek związkowcy IP: *.chello.pl 02.06.06, 17:23
      dlaczego wszędzie sie wpier****** związkowcy z pseudo solidarności! przecież to
      jest banda nieróbow i bydlaków
    • Gość: Łuki Za pracę w niedziele szczególne warunki! IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 02.06.06, 17:35
      Dzień dniowi nie jest równy. Nie można zamiast niedzieli dać pracownikowi od tak poprostu wolnego wtorku albo środy bo to nie to samo! Jeżeli hipermarkety mają wyższe zyski w niedziele, a przez to pracownicy więcej pracy to pracownicy też powinni za niedziele więcej zarobić. Gdy pracownik czuje dyskomfort, że musi iść do pracy w dzień który dla innych ludzi jest wolny, to powinien mieć za ten dyskomfort pożądnie zapłacone. Proponuje stawki 100% za niedzielę i dzień wolny który pracownik może wybrać do 7 dni w terminie który *SAM WYZNACZY!

*SAM WYZNACZY - pracownik nie mając dnia wolnego który ogólnie uznawany jest za wolny, powinien mieć prawo wyboru innego dnia. Może wtedy, np. ze wzpółmałżonkiem wybrać ten sam dzień wolny w tygodniu.
    • sumienie.lk A nie wystarczy, że klienci głosują nogami? 02.06.06, 17:51
      Niech posłowie w końcu zajmą się prawdziwymi problemami. Czeka problem
      bezrobocia, nieefektywnej i niekompetentnej administracji, piętrzonych przez
      organy nadzorcze trudności w działaniu firm i wiele, wiele innych. Do roboty
      lenie, a handel da sobie radę bez waszych idiotycznych pomysłów!
    • laziorzymss Dziwi mnie postawa euroentuzjastów. 02.06.06, 17:56
      Za każdym razem podają jakiś przykkład że tak jest w UE a w Poslce inaczej więc
      u nas też tak musi być. No dobrze.Ale jeśli chodzi o hipermarkety to m.in."GW"
      oburza się że hipermarkety muszą być w niedzielę i święta otwarte. A np. w
      Niemczech w niedziele i święta hipermarkety są pozamykane.Więc czemu u nas mają
      być otwarte?
      Ciekawe co by było gdyby na zachodzie polski hipermarket był otwarty np w śięto
      narodowe jakiegoś państwa na którym y się znajdował. A u nas? Czy to 3 maja czy
      to 11 listopada...a co tam "Polska powina siedzieć cicho"....
      • swoboda_t Re: Dziwi mnie postawa euroentuzjastów. 02.06.06, 18:27
        Na Niemczech czy Francji Europa się nie kończy - np. na wyspach markety pracują
        siedem dni w tygodniu. Co w ogóle wpisuje się w anglosaski, liberalny model
        gospodarczy. I dziwnym trafem mają tam dwu - trzykrotnie mniejsze bezrobocie
        niż DE czy F.
        • Gość: microB Re: co kraj to obyczaj.. IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 02.06.06, 18:48
          W USA takze praktycznie wszystkie "super i hiper-markety"
          otwarte sa "siedem dni w tygodniu"...
        • laziorzymss Re: Dziwi mnie postawa euroentuzjastów. 02.06.06, 21:20
          U nas natomiast są otwarte 7dni w tygodniu i jest bezrobocie najwyższe w UE:) a
          podobno dzięki UE miało bezrobocie spaść....hmmmm
    • swoboda_t Związkowcy z Solidarności się nie martwią 02.06.06, 18:04
      Z roboty wywalić ich nie można, a zanadto się nie przepracowują, więc czasu
      mają mnóstwo - zakupy zrobią sobie w inny dzień.
    • Gość: DYMO Re: Hipermarkety proponują zakaz handlu w święta IP: *.centertel.pl 02.06.06, 18:20
      "Połowa Polaków" (katolików??-"dzień święty święcić")-chyba ci którzy nigdy nie
      pracowali w niedzielę i nie wiedzą jakie to miłe i po chrzescijańsku.....
    • Gość: staś Re: Hipermarkety proponują zakaz handlu w święta IP: *.cable.satra.pl 02.06.06, 18:24
      Na szczęście to nie hipermarkety stanowią prawo obowiązujące na terenie
      Rzeczpospolitej Polskiej a suweren jakim jest naród i jego organy w postaci
      Prezydenta, Sejmu i Senatu oraz Rządu i to od nich będzie zależało czy
      pracownik zamiast iść z rodziną do kościoła czy na spacer będzie musiał spędzić
      czas w towarzystwie palet i towarów.
      • swoboda_t Re: Hipermarkety proponują zakaz handlu w święta 02.06.06, 18:36
        To może ja jako były pracownik dwóch marketów powiem w czym jest prawidzy
        problem. Praca w niedziele to pikuś, a w niektórych sklepach pracownicy sami o
        nią zabiegają, bo stawki są wyższe. I jeśli już to w ten deseń należałoby
        uderzyć - wprowadzić do kodeksu zapis o wyższych stawkach za pracę w niedziele,
        tak jak to ma miejsce w przypadku godzin nocnych. Druga sprawa - problemem dla
        większosci pracowników nie jest to, że pracują w niedzielę, ale to, że dni
        wolne rzadko kiedy wypadają parami (siatka godzin, sporo zależy od kierownika).
        A więc najczęście jest tak, że pracujesz dziś, jutro masz wolne, potem np. dwa
        dni pracy i znów jeden wolny. W tym systemie ciężko sie zregenerować, wypocząć.
        I możnaby się zatanowić na wprowadzeniem zapisu w kodeksie wymuszającego dwa
        dni wolne z rzędu np. co najmniej w co drugim tygodniu (a w każdym tygodniu to
        już amrzenie). Zapewniam, że takie rozwiązania pracownicy marketów przyjęli by
        ze znacznie większym entuzjazmem niż postulowane zamknięcie sklepów w
        niedziele. Co ważne - to drugie raczej nie spowodowałoby redukcji zatrudnienia.
        A tak w imię świętojebliwości ustawodawca przyczyni się do utarty pracy przez
        tysiace ludzi (którzy często na inną nie mają szans) i narazi na poważne straty
        wielu drobnych przedsiębiorców prowadzących sklepy w galeriach handlowych.
        Sieciom handlowym szkoda się nie stani - swoje i tak zarobią i to mniejszym
        kosztem.
        • rafvonthorn Re: Hipermarkety proponują zakaz handlu w święta 02.06.06, 20:11
          "narazi na poważne straty wielu drobnych przedsiębiorców prowadzących sklepy w
          galeriach handlowych"

Ano właśnie... Myślicie, że któryś HM obniży czynsze (olbrzymie, stawki się
          zaczynają od 30 euro za metr) polskim właścicielom butików? Po dupie dostaną
          drobni przedsiębiorcy i pracownicy niewykwalifikowani....
        • Gość: krufka Re: Hipermarkety proponują zakaz handlu w święta IP: *.limes.com.pl 03.06.06, 00:10
          > Druga sprawa - problemem dla
          > większosci pracowników nie jest to, że pracują w niedzielę, ale to, że dni
          > wolne rzadko kiedy wypadają parami (siatka godzin, sporo zależy od kierownika).

Zgadza się - dwa dni wolne pod rząd, nawet co dwa tygodnie, byłyby OK (gdy
          pracowałam w hipermarkecie, rzeczywiście odczuwałam brak 2-dniowego wypoczynku).

Teraz pracuję od poniedziałku do piątku, a na zakupy wybieram się we wtorek
          wieczorem. Mimo tego jestem przeciwna zamykaniu hipermarketów w niedziele i
          ograniczaniu czasu ich pracy w soboty, bo tylko w te dni mam czas spokojnie
          przejść się po ich galeriach.
        • svetomir Re: Hipermarkety proponują zakaz handlu w święta 03.06.06, 14:00
          "narazi na poważne straty
          wielu drobnych przedsiębiorców prowadzących sklepy w galeriach handlowych"
          To akurat bzdury. Nasza apteka w niedziele przynosi koszmarne straty. Niestety
          market wymaga, by była otwarta.
          My bysmy ja chętnie zamnknęli. Obrót to 1/4 zwykłego dnia
    • palom1 SUPER pomysl 02.06.06, 19:39
      Calkowicie zgadzam sie z zakazem pracy w niedziele i swieta.Mieszkam niedaleko
      duzego centrum handlowego weWroclawiu i jak widze niedzielne sznury samochodow z
      dziecmi w srodku to mi sie niedbrze robi.Jak mozna spedzac niedziele w
      supermarketach....a parki stoja puste....CALKOWICIE POPIERAM PROPOZYCJE!!!!!!!!!!
      • rafvonthorn Re: SUPER pomysl 02.06.06, 20:12
        Chcesz, by ludzie tracili pracę, żebyś ty mógł sobie pooglądać pełne
        (bezdomnych i bezrobotnych) parki? Kuriozum...
        • Gość: bono Re: SUPER pomysl IP: 132.170.7.* 03.06.06, 03:38
          A w parku... zawsze mozna bedzie postawic namioty
          dla bezdomnych!
    • premier_pacynka Nie ma sie czego bac - projekt ustawy to bubel 02.06.06, 19:44
      prawny. Prosze poczytac sobie jest na stronie sejmu. Ba powiem
      wiecej, ?"fachowcy" ktorzy nad nim pracuja wroza tylko jedno- uwalenie ustawy w
      TK (no chyba ze zasiada tam tacy fachowcy jak Olszewski, Jaroslaw Kaczorenko
      czy inni medrcy...)

• artur737 Re: Hipermarkety proponują zakaz handlu w święta 02.06.06, 20:57
      Otwarte sklepy lepiej nakrecaja ekonomie. Na tym korzysta caly kraj.
    • Gość: jola.... Re: Hipermarkety proponują zakaz handlu w święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 21:09
      Hola, hola... ten zapis ma dotyczyć hipermrketów czy małych sklepików
      osiedlowych by im nie przeszkadzały w interesach
    • Gość: etam Re: Hipermarkety proponują zakaz handlu w święta IP: *.aster.pl 02.06.06, 21:12
      przeczytaj uwaznie tekst. chodzi o swieta panstwowe, a nie "dni wolne z
      okazji...". swieta panstwowe mamy w Polsce dwa: 3 maja i 11 listopada.
    • Gość: USA Comaja poslowie do handlu? Jakim prawem IP: *.sttl.mdsg-pacwest.com 03.06.06, 05:09
      wpier***ja sie w wolny rynek w ktory popyrt i podarz ma decydowac. TO KOMUNA!!!
      • Gość: Ranger Debile... IP: *.vnnyca.adelphia.net 03.06.06, 06:47
        Polskie hipermarketowe spoleczenstwo.., Szajba wam odbila, ze musicie
        koniecznie robic zakupy w niedziele? Odreagowac musicie? - minelo juz 16 lat,
        chyba, od upadku komuny. Czasu nie macie na zakupy w inne dni? Wszyscy k...a
        jestescie prezesami zajetymi 24/7? Litosci nie macie nad rodakami pracujacymi
        tam za 600zl, bo musza? Bo niby gdzie maja pojsc. Znacie pojecie solidarnosci
        spolecznej, a moze narodowej? Ech chyba, nie. Ja mieszkam w USA, jasne, ze
        sklepy sa otwarte w sobote i niedziele, ale buzie sprzedawcow usmiechnite, bo
        te robaczki, zarabiaja 17 $ na godz, a niech tylko ktos nie zaplaci za
        nadgodziny, to zaraz , bedzie baaaaaaaardzo przykro.
        Hipermarkety w Polsce to paskudne zywnosc w smaku, to syfiasta debilana
        alternatywa na spedzanie dnia. Nie, nie pisze o kosciele idzcie sie przejsc do
        parku...
        ja skonczylem dzis prace o 6 ..(18), pojechalem do sklepu, mam zapasy na 4 dni
        i zadna sila mnie nie zmusi, zebym gdzies jutro pojechal.
        Mieszkam w Kaliforni. A tym co pisza o przrwach w pracy, to moze pojada, do
        Wloch , czy Hiszpanii, i postaraja sie kupic cos tam podczas sjesty?
        Tyle. Teraz czekam na bluzgi nt. USA, zmywaka na ktorym jestem, itd, etc.
        • Gość: dodo Re: Debile... Brawo, pozdrawiam z CA. , sluszne uw IP: *.san-francisco-14rh16rt-15rh15rt.ca.dial-access.att.net 03.06.06, 07:02
          agi. Lewakom (lewusom) zalezy na tym aby zniszczyc polskie, narodowe, rodzinne
          wartosci. Glowne sily ataku lewactwa to SLD,GW, MARSZE NIEROWNOSCI I INNE
          ORGANIZACJE BRUKOWE W POLSCE. Tolerancja anarchii i lwewactwa to jak tolerancja
          nazizmu w Niemczech. Polacy, czy naprawde chcecie popelnic samobojstwo
          narodowe? Chyba nie.
      • Gość: dodo Re: Comaja poslowie .. powoli sa jescze spekulanci IP: *.san-francisco-14rh16rt-15rh15rt.ca.dial-access.att.net 03.06.06, 07:04
        i tu jest rola rzadu aby obciac im skrzydla. Mam nadzieje ze wiesz co to
        spekulanci.
        • Gość: Ranger Re: Comaja poslowie .. powoli sa jescze spekulanc IP: *.vnnyca.adelphia.net 03.06.06, 07:46
          Pozdrawiam Dodo..San Francisco, to przepiekne miasto. Mnie chodzilo o mala
          rzecz, zeby Polacy dali tym ludziom w hipemarketach odpoczac, i niech zaden
          debil mi nie pisze, ze zaraz zwolnia iles tam procent. Skoro zamknie sie w
          niedziele lub swieta ten przybytek rozrywki w RP, to przeciez, trzeba bedzie
          zwiekszyc obsluge w inne dni...Rozumieta? Jak czytalem ksiazke Ziemkiewicza
          pt. "Polactwo"., to mnie szlag trafial, teraz widze, ze facet mial w 100%
          racje..Kawioru k....a wam brakuje w niedziele?
    • yarixch jak ktos chce isc do Kosciola niech idzie, ale nie 03.06.06, 07:44
      zycze sobie aby katolik zabranial mi odwiedzania w swieta hiperow. Wole kupowac
      u nich maja wiekszy wybor, lepsza obsluge tansze towary i ksiazki do przejrzenia
      na polce, czego nie uswiadcze w zadnym malym "polskim" sklepiku jaki istnieje w
      mojej okolicy.
      • Gość: Ranger Re: jak ktos chce isc do Kosciola niech idzie, al IP: *.vnnyca.adelphia.net 03.06.06, 07:48
        A musisz tam w niedziele lazic.? Musisz, koniecznie? lazisz tam codziennie?
    • Gość: Gosc Re: Hipermarkety proponują zakaz handlu w święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 13:10
      jezeli za granicą sklepy w niedziele i świeta mogą być zamknięte to czemu u nas
      nie???
      kolejnym argumentem przejawiającym "za zamknięciem" są pracownicy którzy są
      zmuszani do pracy w te dni, a ci którzy chcą otwartych sklepów najwyraźniej nie
      pracują w niedziele i święta i nie rozumieją co to znaczy nie spędzić dnia
      wolnego z rodziną, dzieckiem itd.
      zamknać sklepy i już, a ci którzy nie potrafią sobie czasu zorganizować by
      wcześniej jechać na zakupy.. cóż ich problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka