Gość: gość czy tak można z każdym biznesem? IP: *.acn.waw.pl 20.08.06, 11:12 że jeśli ja prowadzę księgarnię, to nikt obok mi nie wybuduje drugiej???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: czy tak można z każdym biznesem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 11:13 trzeba się zapisać do pis to i stacją pkp wybuduje i zabroni konkurencji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl Re: czy tak można z każdym biznesem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 11:34 Ksiegarz nie jest finanasowany z budżetu, więc o co ten krzyk! Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw premier.z.krakowa 20.08.06, 11:32 Zapewne gazetka bierze mniej, niż Ty zapłacisz za ograniczenie konkurencji. Najpierw bedzie, że aptek za dużo, potem innych, potem regulowane ceny... a na końcu obudzisz się w PRL II i nie będzie odwrotu. Nie łapiesz, że takie tępe regulowanie rynku to debilizm do kwadratu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ack Re: premier.z.krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 12:30 piszecie ciągle o lekach na receptę. Ale duza czesc asortymentu aptek stanowia kosmetyki i srodki bez recepty oraz homeopatia - czy raczej nie na tym sie zarabia a recepty to dodatek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg Re: premier.z.krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 13:04 Co to znaczy „duża część asortymantu”? Czy jest to ocena oparta na wizulanej ocenie niektórych aptek, czy rzetelnej analizie finasowej przychodów aptek? Otóż zasadniczą rolą apteki według ustawy Prawo Farmaceutyczne jest wydawanie leków a nie sprzedawanie specyfików poza receptami. Dopóki nie sprecyzujemy pewnych pojęć i rzucać będziemy hasłami to nigdy nie rozwiążemy problemów i to dotyczy nie tylko służby zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Lobby aptekarskie niszczy konkurencję IP: 65.183.175.* 20.08.06, 12:05 A co to komu przeszkadza, że aptek jest zbyt dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Lobby aptekarskie niszczy konkurencję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 13:14 Pierwsze słyszę, żeby aptekarzom zależało na tanich lekach !!!!! Marżę mają ustaloną a więc im większa ta cena no...kombinujcie drodzy forumowicze bo zalew aptekarzy mącących we łbie dzisiaj jest potężny. A Pisiory, jak to Pisiory. Debile i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Państwo Prawa I Sprawiedliwości ......... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 12:08 ...... polakom gratuluję wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graf Re: Państwo Prawa I Sprawiedliwości ......... IP: *.chello.pl 20.08.06, 13:22 Ponieważ za większość produktów w aptekach "ten pan płaci i ta pani, ci państwo płacą", ale niekoniecznie klient kupujący dany specyfik, a dodatkowo producenci leków starają się cały czas zawyżyć ceny swoich produktów, tak aby od NFZ dostać jak najwięcej - rynek farmaceutyczny musi być regulowany, i to w stopniu większym niż dotychczas - każdy pacjent pownien mieć swoją plastikową kartę, recept nie trzebaby było nawet drukować - klient szedłby do apteki (albo wchodził na aptekę www) dawał kartę i aptekarz z systemu dowiadywałby się co klientowi/pacjentowi potrzeba. Dzięki temu _możnaby_ uniknąć takich sytuacji jak wypisanie viagry za 500tyś kilku kombatantom, czy wykorzystywanie przez apteki sieciowe leków za 1gr, czy nawet płaceniu za zakup leków w aptece. Dopóki płacimy za to ze wspólnej kiesy, trzeba poskramiać zapędy firm farmaceutycznych. Gdyby wprowadzić powszechne prywatne ubezpiecznia zdrowotne, to byłby to problem ubezpieczalni, a tak jest rzadowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woddi Re: Lobby aptekarskie niszczy konkurencję IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.06, 14:07 Oj ludzie o co wy wszyscy sie klocicie. Dobrze ze ja zwialem z tego kraju jeszcze za komunistow kiedy Panstwo dotowalo ocet i musztarde. Nawet fryzierowi wtedy doplacalo Panstwo. Wtedy to byl raj jak se tylek mozna bylo wytrzec papierem toaletowym ale tylko z Panstwowych Zakladow Papierniczych ( a wiec dotowanym ). W EU wszystkie procesy przeciwko aptekom internetowym sa oddalana/przegrywane. W Polsce tez beda oddalane/przegrywane ale dopiero od roku 2100.Bo Polak zawsze po swojemu musi najpierw wynalezc kolo i potem stwierdzic ze sie ono jednak kreci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Makar Lobby aptekarskie niszczy konkurencję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 14:18 Coś sę tu większości obrońców wolnego rynku pomieszało. Państwo dopłacając do leków ma nie tylko prawo ale i obowiązek (również w interesie "wolnorynkowców") sterować rynkiem leków. Ba ja tak chcę, bo to z mojej kieszeni ktoś chce sobie napchać kieszeń. Ci którzy porównują ten rynek do usług fryzjerskich, chleba itp. kompromitują swoich nauczycieli z podstawówki. Bez elementarnej logiki będziecie wiecznie autorami takich bredni. Odpowiedz Link Zgłoś
toksol do Makara 20.08.06, 17:22 Co ty Makar mieszasz. Jak jest wiecej aptek to jest gorzej? Komu? I co z tego że państwo dopłaca? Jak wiecej aptek to jest bliżej klientowi do apteki, a one sie musza starac o mnie. Co w tym złego? Gdy zostanie mniej aptek to panstwo bedzie dopłacało mniejszej ilości aptakarzy , czyli każdy weźmie wieksze pieniądze. I oto im chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: Lobby aptekarskie niszczy konkurencję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 17:34 Państwo dopłaca do aptek czy do leków,hm? Mi się wydaje, że do leków, choć mogę się mylić. Ergo, przy założeniu racjonalności pacjentów, którzy biorą tyle leków ile potrzebują - większa ilość aptek nie powoduje zwiększenia obciążenia budżetu, ponieważ sprzedaż leków jest taka sama. Po prostu sprzedaż "rozkłada się" na większą ilość aptek. Proste? Następnym razem proponuję się zastanowić zanim wyśle się kogoś na reedukację do podstawówki :) Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: Lobby aptekarskie niszczy konkurencję 20.08.06, 18:26 Gość portalu: mlx napisał(a): > Państwo dopłaca do aptek czy do leków,hm? Mi się wydaje, że do leków, choć > mogę się mylić. Ergo, przy założeniu racjonalności pacjentów, którzy biorą > tyle leków ile potrzebują Nie mylisz się Drogi MLX - ale założenie "racjonalności pacjentów" jest błędne. Kiedyś trafiłem do pacjentki która stosowała b. drogie aerozole p.astmatyczne (cena ok 100-250 pln) - przy okienku płaciła ryczałt 2.5 pln - ergo traktowała lek prawie "jak za darmo - bo to jest takie tanie to sobie jeszcze wezmę" Jak do niej poszedłem - w sekretarzyku uzbierała kilkadziesiąc opakowań Foradilu - bo dla niej był 'prawie za darmo' Spytaj w aptekach przyjmujących przeterminowane leki co i ile pacjenci przynoszą - to są grube miliony wyrzucone w błoto w systemie refundacji - ludzie magazynują stosy drogich leków właśnie dlatego, że są refundowane poza ich plecami. Gdyby taka babcia musiała za Foradil zapłacić stówkę przy okienku, a potem iść do NFZ żeby tam dostać refundację 97.5 pln - to by się 5 razy zastanowiła, a nie kolekcjonowała i marnowała leki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek tylko prawdziwy socjalizm IP: 85.195.119.* 20.08.06, 15:05 tylko prawdziwy socjalizm jest w stanie zaprowadzic wieksza sprawiedliwosc spoleczna.Kapitalistyczne zwyczaje i zagrywki doprowadzają do niesprawiedliwosci,zubozenia ludzi sa powodem korupcji,kryminalnosci i wojen. Czlowieka sprowadza sie do poziomu zwierzecia. A co mogą czuć i wiedziec gó..arze urodzeni po roku 1981, no może tylko nienawiść do wszystkiego co czerwone... Jak dorosną i pójdą kiedyś "na swoje", założą rodziny i będą mieć dzieci oraz rodzinę na utrzymaniu oraz WIELKI STOS rachunków do zapłacenia to zobaczymy czy im się spodoba w jakim świecie żyją.... Właśnie TE osoby które za tzw. KOMUNY której w Polsce tak naprawdę nigdy nie było - pokończyły za darmo studia i dorobiły się posad oraz układów a teraz chcą żeby MŁODZI płacili za WSZYSTKO od urodzenia aż po GRÓB. I jeszcze tłumaczą młodym że czeka na nich praca w Anglii albo Hiszpanii tylko się języka nauczyć i jechać -OBCE ",progi szlifować". Najważniejsze miejsce dla Polaków jest w Polsce a nie tułać się po świecie i obcym posługiwać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Lobby aptekarskie niszczy konkurencję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 15:15 Ograniczyc ilość sklepów mięsnych, spożywczych, z ciuchami - jest ich za dużo. Mniej sklepów wieksze zarobki dla pozostałych no i jak za dawnych czasów URZĘDNICY bedą decydować co ma być a co nie. SUPER. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcykany Re: Lobby aptekarskie niszczy konkurencję IP: *.uje.nat.hnet.pl 20.08.06, 15:29 Oj niezła mam z was polewke - aptekarze i lobbyści. Jak zwykle najwiecej do powiedzenia mają osoby które nie mają za dużego pojecia o całej sytuacji. Od razu napisze, że nie jestem włascicielem apteki, ani nawet farmaceuteą, ale sytuacje znam bo siedzę w tym środowisku przeszło 10 lat. Po pierwsze napewno liczba aptek ma wpływ na to, że część aptek (a właściwie zdecydowana większość) ma w tej chwili kłopoty z wypracowaniem jakiegokolwiek godziwego zysku, ale ich ilość jest nawiększym problemem. Problemem jest to, że istnieje część aptek, które dzięki swoim kontaktom z przestawicielami handlowym czy nie wiadomo jeszcze z kim mają ceny niektórych leków, które nieosiągalne są nawet przez hurtownie farmaceutyczne. Inna sprawa która od jakiegoś czasu zaczęła sie pojawiac w niektórych aptekach (i tym powinny sie zając odpowiednie służby) to jest dopłacanie przez apteke do drogich leków (takich po pare tys. pln) np 100 zł. Czyli pacjent nie dosc ze dostaje z budżetu lek za który nie płaci ani grosza, dodatkow otrzymuje premie "od apteki". Pytanie tylko dlaczego apteka daje mu te 100 zł skoro na kazdym leku powyżej 100 pln zarabia 12zł niezaleznie od jego ceny. Jesli chodzi o konkurencje to nawiecej dała popalić aptekom ustawa o cenie maksymalnej. Ceny w aptekach są tylko pozornie urzędowe, dlatego ze apteka nie moze leku sprzedac powyzej danej ceny, ale moze sprzedac go taniej. W tej chwili ciężko powiedziec czy jest sens wprowadzania ustawy ograniczającej liczbe aptek. Według mnie jesli przepisy o cenie max. sie nie zmienia, to apteki w niedalekiej przyszłosci będa sie zamykac (zresztą i teraz sie zamykają ale część ich wykupują sieci). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Galecki Lobby aptekarskie niszczy konkurencję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 15:39 Sprowadzanie konkurencji miedzy aptekami do spraw cen leków jest wyrazem ignorancji, nieznajomości tematu. Ten artykuł to ślizganie sie po temacie. Patrząc na wydzwięk tego artykułu można by sądzić , że najleprzy układ dla sprzedaży leków to kompletny brak regulacji zawodowych - fachowych - farmaceutycznych - i działanie tzw "wolnego rynku". Sprzedać , sprzedać jeszcze raz sprzedać , jak najwięcej i jak najtaniej. A proszę bardzo - szanowny Panie redaktorze, niech Polacy zjadają tonami wszystko co przypomina pastylkę , niech gromadzą to wszytko w domach , zjadają bo im się wydaje , że to pomoże , że taka reklama , że sasiad polecił, że tanio. Konkurencja wśród aptek jest rzeczywistościa znaną od lat ale ostatnio tak jak zły pieniądz niszczy dobry tak postrzeganie leku TYLKO od strony CENY - NISZCZY farmacje aptczną. Dziennikarze ostatnimi czasy kilka razy wyrazali świete obużenie , że ktoś im zagląda do ich zawodowego ogródka , że politycy będą ich oceniać od strony etycznej. A tu , proszę bardzo można wziąć kartke papieru i napisać co się chce o zawodzie jego celach i zadaniach. Na realizacji zadań fachowych też potrzeba pieniędzy. Personel - farmaceuci - muszą się szkolić , uczyć prze z cały czas i jeśli nie ma to być tylko udawanie to przy pierwszym stole , przy WYDAWANIU LEKÓW ( NIE SPRZEDAŻY ) - trzeba mieć czas i możliwość realizacji tych - zawodowych - a nie cenowych zadań. jako faramceuta - pracownik -muszę przyznać , że mam was dość dziennikarze. Piszecie artykuły sponsorowane podajecie niesprawdzone wiadomości, szukacie tylko taniej sensacji a zasłaniacie się dobrem publicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
waszlenin Lobby aptekarskie niszczy konkurencję 20.08.06, 16:05 Religa to stary komunista jak i jego pracodawcy kaczory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ark Re: Lobby aptekarskie niszczy konkurencję IP: *.chello.pl 20.08.06, 16:17 Na szczęście te bajdurzenia za parę lat będą nieaktualne - bo klienci predzej czy pozniej przekonaja sie do aptek internetowych (i to niekoniecznie wysylkowych, a tych z odbiorem osobistym za rogiem), gdzie przede wszystkim wiadomo ile co kosztuje - i chcąc kupić np. opakowanie 10-ciu 500 mgramowych tabletek paracetamolu nie trzeba czekac aż pani farmaceutka mozolnie posprawdza w komputerku ktory z 10 roznych paracetamoli jest akurat najtanszy. Odpowiedz Link Zgłoś
noteb sex sex sex 20.08.06, 16:34 stanofczo rzondam ustawowego ograniczenia liczby idiotuf w RP 4.0.0 ver. demo ! dlurzej tak bydz nie morze zbyt durza liczba idiotuf stanowi zagrozenie dla jakosci idiotyzmuf i powoduje dewaluacjem wartosci idiotycznosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rober Podajmy wszystko ścisłej regulacji IP: *.sulechow.net 20.08.06, 17:48 ustalmy ilość sklepw mięsnych w miastach do ...tys mieszkańcw ilość papieru toaletowego na głowę , ilość notariuszy , aptekarzy bo oni muszą mieć zagwarantowane dochody - my mamy tylko jak durnie płacic za czyjeś kretyńskie pomysły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg Re: Podajmy wszystko ścisłej regulacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 18:35 Dlaczego ciągle nie dociera, że apteka to nie sklep. Czy przekracza to zdolności intelektualne pojmowania wydawałoby się prostych rzeczy? Czy to rzeczywiście takie trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipi Do FG IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.08.06, 18:59 GHościu, apteka, to nie sklep ???? Ludzie !!!! Weszłam na Forum i oczom nie wierzę ! "głupich nie sieją sami sie rodzą" Pan(i) fg, to przykad. albo: 1. jest tak ogroaniczony umysłowo, albo 2. bawi sie w marketing szeptany i maci ludziom w głowach, twierdząc, że apteka, to nie sklep ! A czymze jest apteka ??? punktem usług ??? przychodnia ?? poczekalnią ??? a może przystankiem ??? czy ty wogóle rozumiesz termin sklep ???? i czy rozumiesz zasady handlu lekami ?? NIE WYPOWIADAJ SIę JAK SIE NA TM NIE ZNASZ !!!!! Gwoli informacji WSZYSKIE, WSZYSTKIE LEKI Sa wysyłane na trasie: PRODUCENT - HURTOWNIA - APTEKA. Jesli chodzi o sprawę bezpieczenstwa pacjenta, to jest to zamydlacz oczu. jaka róznica, czy lek przynisie mi moja córka czy kurier ?????? Przecież: 1. paczka przesyłki jest plombowana 2. WSZTYSTKIE LEKI mają swoje opakowania, plomby i serie i nie da sie podmienić zawartości 3. jesli chodzi o sprawy bespieczeństwa w tramsporcie, to: WSZYSKIE, WSZYSTKIE LEKI Sa wysyłane na trasie: PRODUCENT - HURTOWNIA - APTEKA. I w dużej mierze korzysta sie z firm przesyłowych lub kurierów. Zwłaszcza przy dostawie leku z hurtu do malej apteki, lub KAŻDEJ apteki, gdy np ta zamawia 1 opakowanie leku dla pacjenta z dostawa na nastepny dzień. Uwierzcie mi, to wiezie zwyły kurier samochodem bez termy !!!! O czym my mówimy ???? O jakim beszpieczeństwie pacjenta !!!! Zapewniam, jest ono takie samo jak przy zakupie leków sposób trradycyjny (osobiście) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg Re: Do FG IP: 83.238.103.* 25.08.06, 11:33 Apteka nie jest sklepem!!! Byłaby nim, gdyby nie istniało coś takiego jak recepty, które refundowane są z budżetu państwa. Tylko część asortymaentu apteki rozprowadzane jest bez ograniczeń i tylko w tym zakresie apteka może działać jak zwykła punkt handlowy. Czy jakikolwiek sklep pracuje na takiej zasadzie?! Apteka jest placówką słuzby zdrowia w myśl ustawy prawo farmaceutyczne - trzeba czytać ustawy a nie popisywać się inwektywami. Wcale nie twierdzę, że to iż apteka nie działa jak normalny sklep jest dobre. Takie są po prostu fakty! Lepiej byłoby, gdyby było to jak normalnym handlu. Ale jest inaczej. I obrót lekami refundowanymi to nie handel - zrozum to w końcu!! Odpowiedz Link Zgłoś
rafsum Lobby aptekarskie niszczy konkurencję 20.08.06, 18:33 W miescie w ktorym mieszkam byly w latach 80-tych 2 apteki,obecnie jest 13 a w drodze jeszcze jedna(odległośc miedzy 5 to okolo 200 m).13 otwarta przed 3 tygodniami wprowadziła leki za grosz,co spowodowało spadek cen w niektórych aptekach,inne trwaja przy swoich cenach.Mam porównanie co do cen insulin-ludzie jezdza 20 km bo im sie oplaca-Humalog kosztuje 9,90 złotych w innych aptekach 30-50 złotych.Trochę mi to przypomina awanture z prawnikami i zamknięciem dostepu do aplikacji.Popatrzcie z perspektywy klienta-mnie interesują niskie ceny,a nie gdzie kupie lek.To samo było przy Euro-Aptekach.Co do układów lekarz-firma-to czas przeszły,obecnie firmy przeniosły sie do aptek-stąd pakiety,rabaty,konkursy co powoduje sprzedawanie jednego z kilku leków o tej samej cenie.Jedne apteki maja dobre polozenie(blisko szpitali i przychodni),inne wabia cenami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipi Do Premiera IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.08.06, 18:47 O jakim lobby gazety Ty mówisz ????? Powaliło Cię ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HEO Lobby aptekarskie niszczy konkurencję IP: *.bilgoraj.mm.pl 20.08.06, 19:25 To jest skandal. Zamiast ukrócić, minister sprzyja cwaniakom - lobby aptekarskiemu. Należy umożliwić rozwój konkurencji i obniżyć ceny leków, bo teraz wiele osób poprostu nie stać na nie , są za drogie. A tymczasem właściciele aptek bez skrupłow obrastają w fortuny. Czyim kosztem? To co widzimy, jest nieetyczne i wymaga natychmiastowych radykalnych zmian, i przyjrzenia się z pozycji fiskusa tej grupie interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Lobby aptekarskie niszczy konkurencję IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.06, 11:10 ograniczenie konkurencji w off line - nie realne, zbyt byloby kontrowersyjne wdrozenie tego w zycie ... ograniczenie konkurencji internetowej - po co, i tak pisza ze to moze max 5% rynku, a internet jest i tak dodatkiem do biznesu tradycyjnych aptek, i czego tu sie bac. wiekszosc pacientów zapewnie woli zakupy w offline, malo kto kupuje na zapas, wiec ... niech decyduje klient, czy tu czy tam czy w internecie, czy w ofline Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiom Re: Lobby aptekarskie niszczy konkurencję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 15:39 czy Wam trudno zrozumiec że apteka to nie sklep, a lek to nie mięso, cukier: (. ????????????????????????????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiom Re: Lobby aptekarskie niszczy konkurencję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 15:51 sTUDENT FARMACJI musi przejsc 5 lat cięzkich studiów(do tego 6miesięcy BEZPŁATNEGO STAZU), porównywalnych a nawet trudniejszych od Medycyny. Najpierw musi bardzo dobrze napisac maturę z chemii i biologii( przynajmniej 80% z rozszerzenia z bioli i chemii aby spac spokojnie czy się dostał). Studia co prawda tak bardzo dobrze nie przygotowują do pracy w aptece, farmaceuta ma tak szeroki zakres wiedzy i umiejętnosci(chodzi mi tu o labolatoria)z nauk chemicznych i biologicznych, że chetnie dostaje prace w labolatoriach, przy produkcji, i wielu innych. I nie dobijajcie już tych co pracują cieżko w aptece!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Lobby aptekarskie niszczy konkurencję IP: *.159.209.96.Dial1.Chicago1.Level3.net 24.08.06, 06:01 Co to jest lobby albo lobbing i w jakim to slowniku tych slow szukac albo w koncu piszcie po polsku zeby kazdy rozumial Odpowiedz Link Zgłoś