Gość: wojtek Główny problem to obciążenie CPU - kilka kart i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 14:18 ...system kwiczy. Zresztą pojedyczna reklama potrafi zjeść gigahercowy procesor, a co dopiero kilka artykułów włączonych w tle? Najgorsze są te z dźwiękiem - zapomnisz wyłączyć głośniki i budzisz sąsiadów. Chamstwo, chamstwo, chamstwo, jak mówi nasz wicepremier. Nie zdziwcie się, jeśli wszyscy poblokują reklamy; ja nie będę wymieniał komputera na high-end, żeby móc normalnie czytać wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek P.S. ...i te niedające się zamknąć albo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 14:21 ...po zamknięciu zakrywające odnośniki. Chociaż pewnie pod IE nie ma problemu - to niejedyny problem na Gazeta.pl, jeśli chodzi o inne przeglądarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Kto nie lubi skutecznej reklamy? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.11.06, 14:21 Hmm niby gazeta ma dwa razy mniej inwazyjnych reklam ?? Chyba dwa razy więcej !! Na innych portalach jakoś tyle mi tego badziewia nie wyskakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Valwit Droga gazeto.pl! Teraz wyciagnij wnioski!! (bt) IP: 82.1.217.* 10.11.06, 14:45 Droga gazeto.pl! Teraz wyciagnij wnioski!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s agencje zatrudniają kreatywnych i inteligentnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 14:55 żeby to jeszcze prawda by była... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Wczoraj myślałem, że IP: *.aster.pl 10.11.06, 15:06 mnie szlag trafi. Wchodzę na stronę z teledyskami. A na początek wyskakuje mi taki filmik cytat "Nagroda dla Rogala Seven Days Tralalala". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieprz i cukier Re: reklama moze budzic wrecz negatywne uczucia! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 10.11.06, 15:43 Z reguly NIE kupuje zadnych produktow reklamowanych w tak glupi i natretny sposob (mowie o tych wszystkich reklamach wyjezdzajacych, czy wyskakujacych na ekran). P.S. Jedna z firm "przodujacych" w tego typu reklamach na polskich portalach jest LOT. Zwykle wybieram wiec innego przewoznika niz nie-LOT! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korsarz Re: Kto nie lubi skutecznej reklamy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 16:13 Jest jeszcze jeden skuteczny sposób - jak ktoś ma Linuxa, może daną stronę uruchomić w Elincsie, w konsoli tekstowej. Reklam żadnych tam nie widać, grafiki też, ale to szczegół :) Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: Kto nie lubi skutecznej reklamy? 13.11.06, 12:57 P. Kaznowski parę lat temu miał spotkanie w mojej firmie, gdzie z wypiekami na twarzy opowiadał, jak to jest wspaniale reklamować w internecie, projektować nowe formy reklamowe, docierać do czytelników, włazić im w oczy swoją najlepszą reklamą i strategią nowych kampanii. Po godzinie opowiadania zapytał o pytania. Podniósł rękę dystyngowany starszy pan, nazwijmy go Antoni - 75 lat, niezwykła kultura, wielkie doświadczenie dziennikarskie i zadziwiające obycie w internecie - i prosto z mostu zapytał, czy prelegent wie, jak ten cały śmieć reklamowy wyłączyć, bo jego to osobiście nadzwyczajnie podczas czytania irytuje... Prelegent odczuł chyba nagły brak sensu w życiu... Chapeau bas, Panie Antoni! Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re: Kto nie lubi skutecznej reklamy? 13.11.06, 19:28 To są jakieś reklamy w necie ? FF2+Adblock. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac user ignorancja "gazety" i ignorowanie urzytkownikow IP: *.server.ntli.net 13.11.06, 19:38 Witam reklamy niejednokrotnie UNIEMOZLIWIAJA przegladaie stron Gazety, problem zglaszalem wielokrotnie i nikt nawet sie pofatygowal by odpowiedziec. Korzystajac z okazji przypominam o problemie. Jestem uzytkownikiem macbooka z przegladarka SAFARI. (na szczescie uzywam tez PC) ale to nie jest rozwazanie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kadazan Re: ignorancja "gazety" i ignorowanie urzytkownik IP: *.Red-88-8-218.dynamicIP.rima-tde.net 13.11.06, 19:53 Istnieje wersja Opery dla komputerow Apple. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez mac user Re: ignorancja "gazety" i ignorowanie urzytkownik IP: *.bulldogdsl.com 13.11.06, 20:00 To zainstaluj FF + adblock. Zreszta imho FF jest lepszy od Safari. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 jak można Ci pomóc?? 13.11.06, 20:26 Gość portalu: mac user napisał(a): > Jestem uzytkownikiem macbooka z przegladarka SAFARI. > (na szczescie uzywam tez PC) ale to nie jest rozwazanie ... jak to 'na szczęście'?? odkąd zacząłem używać PowerBooka, świat stał się dla mnie lepszym miejscem! w safari też możesz sobie zablokować cały ten śmietnik, naprawdę!! albo zacznij używać firefoksa, albo opery, albo czego chcesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monomono Re: ignorancja "gazety" i ignorowanie urzytkownik IP: 80.51.233.* 13.11.06, 22:22 Problem reklam w Safari rozwiązuje plugin PithHelmet www.culater.net/software/PithHelmet/ PithHelmet.php plus kilka reguł blokowania. Działa w 100% skutecznie. Możesz też spróbować innego z dostępnych pluginów, sprawdź pimpmysafari.com/plugins/? c=Adblocking Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin AdBlock i od daaaawna nie widziałem reklamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 19:44 Nie wyobrażam sobie jakoś internetu z reklamami dla mnie to naturalne ze wszystko co ma w nazwie "AD" itp. mam totalnie zablokowane. Zbyt wiele godzin dziennie siedzę w necie żeby tolerować reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kadazan Kto jeszcze uzywa Internet Explodera?! IP: *.Red-88-8-218.dynamicIP.rima-tde.net 13.11.06, 19:47 Opera (moj wybor) i FireFox pozwalaja wyciac wszelkie reklamy. Klik, klik i jestem wolny. Reklam na gazeta.pl nie widzialem juz dawno, podobnie jak na innych portalach. A najsmieszniejszy jest napis w poczcie Wirtualnej Polski: "W poczcie PRO brak reklam!". Aha, dzieki, nie skorzystam :) Jesli ktos przez przypadek jeszcze uzywa IE, to sugeruje szybka przesiadke :) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalene76 oni chyba moj email przeczytali hahahaha 13.11.06, 19:53 ostatnio napsialam ze mnie wkurza rekalam lotu wyskakujaca co chwile na stronkach hehehe i ze jak tak dlaej pojdzie to ja chyab portal zmienie :))) i ooo artykul na ten temat hihiih Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: oni chyba moj email przeczytali hahahaha IP: *.gnupg.org 13.11.06, 20:07 Firefox + jak najkrótszy filtr do 'adblock plus' zrobiony z wyrazen regularnych + flashblock + noscript i nie ma ZADNYCH reklam. /(/ad[\.sdv][^o])|(/ad/)/ /(advert|click|gemius|ban*er|view.atdmt.com)/ /\D(588|468|234|160|120)x(600|400|120|90|60)\D/ */reklama*/* W sumie 10 minut roboty. Te filtry wyciely u mnie w pol roku ponad 50 tysiecy reklam. Circa 270 dziennie. A do reklam googla polecam wtyczke customizegoogle.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilq Re: oni chyba moj email przeczytali hahahaha IP: 194.213.22.* 14.11.06, 01:59 Niestety większość firm optymalizuje swoje strony pod IE ponieważ w statystykach widnieje że 70-80% użytkowników korzysta z IE, a zaledwie 20-30% z FF, Opera to są groszowe (promilowe) sprawy. Dlaczego tak jest? Ja pracuje w firmie robiącej oprogramowanie internetowe, i jezeli chodzi o koszty to wykorzystanie narzędzi Microsoft, pozwala na niskie koszty produkcji. Jeżeli statystyki sie zmienią, zmienią się trendy wśród firm korzystajacych z oprogramowania internetowego. Ale do tego daleka droga ,zwlaszcza że IE7 w połaczeniu z odpowiednio skonfigurowanycm firewallem naprawde niczym nie różni się od FF2. Dlatego testy są przeprowadzane w pierwsej kolejności na IE, potem ewentualnie na FF, a na Operze to jak ktoś się strasznie nudzi. Taka jest ponura prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
evula Kto nie lubi skutecznej reklamy? 13.11.06, 20:18 Dlatego w ogóle przestałam wchodzić na onet. Tam sie juz nic nie da przeczytac oprócz reklam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo "..nie całe 40 proc. respondentów.." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 20:29 kiedys p[isalo sie "niecale"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: embart Re: "..nie całe 40 proc. respondentów.." IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.11.06, 22:55 na Gazecie, Onecie i innych są jakieś reklamy? No kto by pomyślał... _________________________________ FF 1.5.0.8 + Adblock Plus 0.7.2.2 Odpowiedz Link Zgłoś
histeryczka Kto nie lubi skutecznej reklamy? 13.11.06, 20:40 Jednocześnie, nie całe 40 proc. respondentów uważa je za pomysłowe oraz dostarczające informacji. "Nie całe"? Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
dakiro Kto nie lubi skutecznej reklamy? 13.11.06, 21:00 jak kolega - co to są reklamy w necie? mam adblock i noscript. Najbardziej podoba mi się a adblocku to, ze mogę sobie ręcznie zablokować reklamkę, obrazek,tło, ramkę i patrzeć jak znika w niepamięć. Zablokowałem sobie też parę dużych grafik na stronach które odwiedzam często - po co mi jak tylko zwalniaja sprzęta.najbardziej teraz mnie śmieszy na ogame - konto commander - bez reklam, jakich reklam! fajny pomysł ktoś miał. ja nie wyłączam automatycznie flasza - noscript nie laduje ich i wyświetla okienko tylko- przydaje się np. do wyświetlania filmów, dużo fajnych stronek we flashu jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Adblock plus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 21:24 *.adocean.pl* *.clickad.* *.doubleclick.* *.gemius.pl* */_adv/* */ads/* */banery/* */banner/* */banners/* */bannery/* */pagead/* */phpadsnew/* */reklama/* *adframe.php* *adimage.php* ad.* ad2.* adidm.supermedia.pl/* ads.* adv.wp.pl/* dc.sabela.* i.interia.pl/* www.enter.pl/inc/* www.rmf.pl/main/buttony/* www.rmf.pl/main/img/akcje/*--------------- Plus kilka rozwiazan dedykowanych odpowiednim stronom np. csr.onet.pl,google reklama,google analityki itp. i polski internet mam czysty od badan,gemiusow,statow,adboksow i innego syfu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Adblock plus - tylko tutaj na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 21:44 blokuje mi tyle: img231.imageshack.us/img231/2989/clipboard01ra8.jpgsyfu! VIva Firefox,Viva Fundacja Mozilla,Viva Twórcy adblocka. To jest naprawde wspaniale narzedzie,chce gazeta.pl to mam gazeta.pl a nie 100 innych stron ładujących się w tle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Kto nie lubi skutecznej reklamy? IP: *.olsztyn.mm.pl 13.11.06, 21:27 O to jakieś reklamy są na gazeta.pl ? adblock zabija 100% tego parszystwa na wszytkich stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ProfiK Kto nie lubi skutecznej reklamy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 21:30 Ja po prostu używam Opery 9.0 z funkcją blokowania treści. Cały czas korzystam z portalu Gazety i dawno już nie miałem problemu z tego typu reklamami. Strona wczytuje się z nimi, ale wyświetla bez nich. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Mam sposób na wszelką reklamę! 13.11.06, 21:35 Przede wszystkim założyłem sobie, że nie czytam niechcianych treści. A jeżeli nie ma takiej możliwości i muszę rzucić na logo okiem to NIE KUPUJĘ REKLAMOWANYCH PRODUKTÓW. NIGDY! Raczej wybiorę markę zupełnie nie znaną jak coś, co mi uprzykrza życie. Nie czytam też tego całego reklamowego spamu. Próbowałem oznaczać go, ale to nic nie daje. Kilkanaście lat temu kupiłem pewien produkt przez internet i teraz nie mogę się pozbyć maili z propozycjami ponownego zakupu. Może bym to uczynił ponownie gdyby nie nadsyłany spam reklamowy. Tego błędu nie zrobię drugi raz już nigdy. Nauczyłem się z niechcianą reklamą walczyć i jest mi z tym dobrze. Bardzo dobrze. Dużo kasy zostaje w kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
rmiechowicz Kto nie lubi skutecznej reklamy? 13.11.06, 21:36 Właśnie wczoraj wnerwiająca reklama na Gazecie niemożliwa do zamknięcia e firefoxie (używam Linuxa) zmusiła mnie do odinstalowania flashplayera. Teraz żadna reklama, ani wkurzająca, ani baner we flashu do mnie nie dociera :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc I kto to mówi? IP: *.acn.waw.pl 13.11.06, 21:39 | Agresywne reklamy pojawiają się zbyt często, co jest między innymi wynikiem ich | skuteczności, ale dla portali ma także drugie dno. Może sprawić, że internauci | zirytowani przeszkadzaniem im w konsumowaniu treści zaczną ich szukać gdzieś | indziej. W portalu Gazeta.pl to Dominik Kaznowski nowy dyrektor marketingu pionu | internet Agory dba o to, aby tak się nie stało. Jeśli powyższe jest prawdą, to czemu w portalu gazety tak często wyświetlają się "niezamykalne" nakładki? Jedynym sposobem jest przeładowanie strony, czasem kilkanaście razy, aby wreszcie wyświetliło się coś "z krzyżykiem". Jeśli ma się pecha i korzysta się z sieci przez łącze "płatne za dane", jak na przykład GPRS, to lepiej w ogóle na strony Gazety nie wchodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zirytowany Re: I kto to mówi? IP: *.compnet.com.pl 13.11.06, 22:21 Portal "Gazety" nie ma się czym pochwalić w tym roku. Najwięcej reklamowego syfu jest właśnie na nim. Najczęściej wściekam się, przeglądając strony gazety., mimo zainstalowania adblocka. Nie rozumiem tylko marketingowców portalu i ich zleceniodawców. Jak można było przypuszczać, że internauci będą z zamiłowaniem klikać w te cholerne okienka :) Nie róbcie z własnych czytelników kretynów. Może w ramach akcji odwetowej wyłączę jednak adblocka, żeby zorientować się jakich produktów mam nie kupować i z czyich usług nie korzystać :P Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noscript NoScript (wtyczka Firefoksa) i problem z głowy IP: *.aster.pl 13.11.06, 21:51 Cała Gazeta.pl ma zakaz uruchamiania skryptów i mam święty spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: Kto nie lubi skutecznej reklamy? IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 13.11.06, 21:53 Proszę mi wytłumaczyć na jakiej zasadzie Gemius poczynił ta ankietę u świadomych użytkowników internetu? Na ulicy zahaczając przypadkowo spotkanego internautę? Z zasady przeprowadzając wszelką formę akcji z /*gemius*/ u większości nawet się ślad po owej próbie nie zachował. Urocze. Kiedyś korzystałem z pewnego ciężkiego oprogramowania typu All-In-One (firewall+antywirus+coś w rodzaju adblocka) - nieporęczne skoro jest tyle darmowych i skutecznych narzędzi. FF+AB+FB - świadomości nam internautom życzę Odpowiedz Link Zgłoś
szarex Skuteczna dla kogo? 13.11.06, 21:57 Statystyki pewnie szybko się nabijają mierząc ilość kliknięć na wyskakujące w ostatniej chwili tuż pod kursoerm reklamy. Ale czy statystyki mówią coś o tym ile takich kliknięc jest przypadkowych i nie wynikających z niczyjego zainteresowania? Ja rozumiem, że reklamy muszą być - świat jest już tak zbudowany że nie ma nic za darmo, ale no bez przesady. Przecież można taką reklamę umieścić w normalnym miejscu np jakiś banerek. Taka reklama spełnia swoją funkcję w 100%. Nie powoduje irytacji a co najwyżej zainteresowanie. A chyba o zainteresowanie powinno chodzić, nie o statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bug Re: Skuteczna dla kogo? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.11.06, 22:49 Nie wiadomo ile z kliknięć jest zamierzonych a ile nie. Agencje są oczywiście w stanie zmierzyć skuteczność form reklamowych i całej kampanii. Firmy zlecające zrobienie reklam nie dają się nabrać na wskaźnik CTR (stosunek kliknięć do wyświetleń) już i bardzo dobrze! Teraz kwestia dobrego stargetowania reklamy i odpowiedniego wskaźnika konwersji (liczna kliknięć do złożenia zamówienia, kupienia czegoś itp) się liczy i na to reklamodawcy coraz częściej zwracają uwagę! Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś