xegar 01.02.07, 18:20 Buchachchachachaaaaa!!!!! Uhuhuhuhaaaa! UUuuuuu! Ha! Ha! Ha! :-)))))))))))))))))))))))))))))) ...nie wyjadą.... ...z Polski?... :-)))) Sie ubawiłem. :->>> Xe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: programmer Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: 195.136.143.* 01.02.07, 18:30 Ale bzdury. Pracowalem do niedawna w duzej firmie informatycznej. Czesc moich kolegow z pracy i ze studiow juz wyjechala (do USA, UK, Francji, na Cypr i do Niemciec). Czesto wciaz utrzymuja kontakty z tymi, ktorzy tu zostali dzieki temu wiadomo jak tam zarabiaja w porownaniu do kosztow zycia. To dalej zacheca do wyjazdow kolejnych. Poza tym projekty za granica sa o wiele ambitniejsze niz tutaj. Ja wyjezdzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tylko_wyjazd Pewna firma na Pomorzu będzie zwalniać grupowo IP: *.gdynia.mm.pl 01.02.07, 19:23 na pewno wiekszość z tych zwolnionych wyjedzie w ślady tych co wyjechali uprzedzając wypadki. Ci co zostaną będą mieli 2 lub 3 % rocznej podwyżki. I to teraz gdy np ceny mieszkań pną się w górę (budowlańcy wyjechali albo zarabiają 2 razy tyle). Liczba informatyków co wyjadą czasowo będzie nadal rosła z roku na rok o 30-50%. I każdy kto twierdzi inaczej wie że bredzi. Jedną z przyczyn wyjazdów jest nie tylko kaska ale buractwo szefów ich niekompetencja i forowanie pupilków liżących codziennie klameczki przełożonych. Nie ma znaczenia jakim się jest programistą jakiej jakości kod się tworzy jakiej jakości dokumentacje oraz jak wykonuje testy. To jest najmniej ważne. Oczywiście dopóki u klienta się coś nie uwali - wówczas afera gaszenie pożaru szukanie winnych - oczywiście nigdy winny nie jest boss ani przyboczni tylko ci co pokazywali lekceważenie jakości i egzekucji tego co powinno się robić na roznych etapach tworzenia. Pewnie na zachodzie jest tak samo ale nic gorszego niż szef Polak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: Pewna firma na Pomorzu będzie zwalniać grupow IP: *.nycmny83.covad.net 01.02.07, 20:38 ale mnie ubawili tym artykulem. Pokazcie mi jedna firme w polsce co da mi zarobic $200k+ rocznie... no moze chociaz polowe z tego. I oni beda tu mowili o kilkunastu procentach roznicy. Nie wiedzialem, ze propaganda jeszcze nie ustrzelonych kaczek zajdzie tak daleko... Pozdrawiam wszystkich naiwnych i zycze wesolego milego zycia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karruma Re: Pewna firma na Pomorzu będzie zwalniać grupow IP: *.magma-net.pl 01.02.07, 21:14 No z tym $200k to moze przesadzasz troszke, ja pracuje w zawodzie w Dublinie jako programista Javy i zarabiam niecale 40 tys euro rocznie (15 miesiecy doswiadczenia), moze w stanach sie zarabia wiecej ale roznice nie sa az tak wielkie. Jest roznica jesli sie wezmie pod uwage kontrakty 250-500 euro dziennie w Dublinie 200-500funtow w Londynie. Pozdrawiam, Karim Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Pewna firma na Pomorzu będzie zwalniać grupow 01.02.07, 23:08 Nie przesadza. Niejeden informatyk w USA zarabia grubo ponad $200k. Oczywiście nie wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Pewna firma na Pomorzu będzie zwalniać grupow IP: 212.160.156.* 01.02.07, 23:35 nie ma sie co dziwic, zwyczajny programista Javy i to jeszcze taki który mierzy siebie miesiącami doświadczenia to w Stanach dostanie, powiedzmy $60k, czyli z grubsza tyle samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SiemensNet.SDC-Wro Dokładnie tak jak piszesz ! IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.07, 22:36 Podwyżki max. 3% na rok a niektórzy i w cale. Lansowanie pupilków. Próby wprowadzania na siłę z centrali zachodniej kultury organizacyjnej - nic z tego. Wszyscy mówią do siebie po imieniu ale i tak szef w Polsce to szef. Nawet jeżeli ułom to i tak nie masz nic do powiedzenia. Kompletna ignorancja w stosunku do nowych, tj. zazwyczaj chamstwo. Nie wprost (kultura organizacyjna) ale i tak wiadomo, że jak ci się nie podoba, to wy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwaga Siemens = przewała siana IP: 86.149.185.* 01.02.07, 23:11 W simensie gorąco, niemcy wsadzają po kolei kierownictwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hx Re: Dokładnie tak jak piszesz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 00:48 /* Dobry algorytm ułatwia życie :) */ while (you_are_still_alive_on_this_planet && still_not_rich_enought) { if (your_job == sux) { say.goodbye(Your_boss); find.job.fromSQL("SELECT * From jobs Where Salary > 60E+3 And Currency like 'Euro'"); Enjoy.Life(); // :)) } } Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dokładnie tak jak piszesz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 01:24 kasa to nie wszystko. dobrze jeszcze miec satysfakcje z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przeciwnik buraków Re: Dokładnie tak jak piszesz ! IP: 80.51.227.* 02.02.07, 11:47 Dodam jeszcze wszechobecne chamstwo i prostactwo. Najlepszy przykład firma Ericpol. Przejdzie sie po korytarzu i jak w ciągu 5 minut spaceru nie uslyszycie K.. i H.. to znaczy ze piętro pomyliliście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcus Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.07, 18:33 Staweczka w UK wynosi 20 funcików czyli ok.120 zecików za godzinę. CZELI 120 x 8 = 960 zeciorków dziennie. Biorąc kilkunastoprocentową różniczkę wyjdzie w Polsze jakieś 8 stóweczek na rąsie dziennie, CZELI jakieś 20 paciorków na miesiączkę. No, no....BUUUU HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.... NIE WYJEDZIEMY... UHAHAHA... JUŻ MAM DUBLINIE OD CZERWCA MIESZKANKO I POSADKĘ...PA PA NIEWDZIĘCZNA OJCZYZNO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.as.kn.pl 01.02.07, 18:42 serio? ja myślałem że góra na początek rocznie w przedziale 20-30tyś funciaków, spec to może i z 40-50k wyciągnąć ale myślę ze bezpośrednio z polski taką robote dostać to raczej ciężko... Chyba że ktoś ma certy mastacha i bogatą karierę w dużej międzynarodowej firmie w Polsce.. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak nie. Java developerzy to 30-35k rocznie. 01.02.07, 19:00 z J2EE to 35-40 na stanowisku developer, 45-55 na senior developer i wiecej dla technichal leadow i system architectow. To sa stawki w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Javaguy Java developerzy to 30-100k rocznie :) IP: *.adsl.alicedsl.de 01.02.07, 19:43 Ja właśnie odrzuciłem oferte z Londynu za 70k funtów + bonus rocznie (na stanowisku senior developera) - to na pracę stałą. Na kontrakt można wyciągnąć 600-800 funtów dziennie. "ale przy dobrych fachowcach to nie są wielkie różnice, najwyżej kilkunastoprocentowe" Jaka firma informatyczna w Polsce zapłaci mi 40.000 zł miesięcznie na etacie na stanowisku programisty na wejściu ? Albo 5000zł za dzień na półroczny kontrakt? Wydaje mi się, że "uczestnicy drugiego Teraforum" nie tyle nie widzą sensu wyjeżdzać - raczej nikt ich nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Zgadzam sie i pozwole sobie zauwazyc ze wypowiedzi 01.02.07, 18:48 Zgadzam sie i pozwole sobie zauwazyc ze wypowiedzi na tym formu sa formuowane przez ludzi ktorzy zyja z tego ze programisci sa slabo oplacani. Menagerowie ktorych zadaniem jest utrzymywanie tanich osrodkow progrmistycznych w polsce, takich jak w chengdu czy bangalore. Oni zawsze beda wmawiac sobie i innym ze najlepjej fixowac defekty w ich polskich osrodkach. I ze zagranica nie zarabia sie tak duzo. Manipulacja grzecznymi i poslusznymi ludzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.chello.pl 01.02.07, 18:54 tylko mowisz chlopie o kwotach brutto a w anglii podatki tez za male nie sa... ale fakt faktem zarabia sie wiecej tyle ze za te 15 tys na miesiac to mi sie nie chce wyjechac..tu mam 7 i jest mi dobrze (pomijajac cala polityke) gdybym znalazl robote za 30-40 na miesiac bym wyjechal...za 15-20 nie ma bata:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japi Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: 167.230.38.* 01.02.07, 19:14 jestem konsultantem w duzej firmie w USA, dostaje srednio 13K$ miesiecznie, po podatkach wychodzi okolo 7K$. Do Polski bym wrocil gdybym dostal jakies 6tys zl netto. Jako kierownik dzialu informatycznego w sredniej lub duzej nie- informatycznej firmie chyba jest to mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gb Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.icpnet.pl 01.02.07, 19:18 możliwe jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: 62.233.164.* 01.02.07, 19:36 Potwierdzam, możliwe i nawet więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: programista Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 00:14 tyle to jest możliwe nawet na niekierowniczym stanowisku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 18:42 Ale się uśmiałem. Wyjadę jeżeli tylko dostanę rozsądną pracę za granicą. Aktualnie pracuję dla holenderskiej firmy przez internet. Koszty mieszkań są BARDZO zbliżone do polskich więc co za różnica? (600k złotych za 100 metrowe, ładne mieszkanie z widokiem na Rotterdam, tyle samo w krakowie na jakimś zadupiu). Koszty życia również. A zarobki? 2-3k euro na początek i więcej. Studenci/ludzie zaraz po studiach dostają nawet NIECAŁEGO tysiaka (złotych!) do ręki za pół etatu (WASKO, COMARCH), ewentualnie muszą się gnieździć w piwnicy na praktykach (w nowiutkim obrzydliwym biurowcu KAMSOFTU). W małych firmach nie jest lepiej, kasa nawet mniejsza. Lepiej iść od razu do hipermarketu 'na kasę' :P Oj, emigracja jest i będzie na całego, zwłaszcza informatyków. P.S. jestem informatykiem, a jakże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.elsat.net.pl 01.02.07, 20:22 Zgadza się, pracowałem w jednej z gliwckich firm jako programista. Na studiach zarabiałem w przeliczenia na cały etat ok 1200 na rękę, po zdobyciu dyplomu (mgr inż. kierunek Informatyka na PolSl) podwyżka do całych 1500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afje Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.cable.casema.nl 02.02.07, 00:23 > Ale się uśmiałem. > Wyjadę jeżeli tylko dostanę rozsądną pracę za granicą. Aktualnie pracuję dla > holenderskiej firmy przez internet. > > Koszty mieszkań są BARDZO zbliżone do polskich więc co za różnica? (600k złotyc > h > za 100 metrowe, ładne mieszkanie z widokiem na Rotterdam, tyle samo w krakowie > na jakimś zadupiu). Koszty życia również. A zarobki? 2-3k euro na początek i wi > ęcej. Chyba raczysz żartować - koszty życia w Holandii jeszcze długo będą wyższe od Polskich. Porządne mieszkanie to 180 - 220 tys euro (istotnie niewiele drożej niż Kraków), ale za to wszystkie drobiazgi typu obiad w restauracji czy piwo w knajpie kosztują dużo więcej. Mam obecnie jakieś 40K euro rocznie brutto i nie jestem w stanie za te marne pieniądze utrzymać rodziny. Pewnie, gdybym był kawalerem, starczyłyby mi dwa pokoje z kuchnią i pewnie miałbym inny pogląd na tę kasę. Tak naprawdę pensję w euro można spokojnie przeliczyć w stosunku 1:1 do pensji złotówkowej i przemyśleć sobie tutejszy komfort życia. A 2-3 tys złotych miesięcznie to nędza. Odpowiedz Link Zgłoś
mysliciel.bombardujacy Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju 01.02.07, 18:48 "Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju". Nie, oni opuszczą go gremialnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gcxc Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju 01.02.07, 18:56 Jak to jest z tymi zarobkami i kosztami porownujac Polske i Europe? Po 6-ciu latach w Niemczech moj kumpel ma ok. 3000 Euro netto. (SW Eng, telekomunikacja) Za mieszkanie placi jakies 700 Euro. A w Polsce, ile moze zarobic ? Jak porownac koszty zycia ? Pozdrawiam, Ciekawy Alex Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd IBM, Intel, Motorola software center placa: 01.02.07, 19:09 doswiadczenie: 0-2 lat (2200 - 2500)pln. 2-5 lat (2600 - 3500)pln. 5-w goore (3500 - 4500)pln. pensje programistow netto, To sa pensje ktore daja po rozmowie kwalifikacyjnej. Podwyzki roczne sa zaleznosci od rocznego zysku firmy ( a nie jak mowia od twoich stan ), i wynosza 2% w skali roku ( patrz. inflacja ). Oczywiscie jesli chcesz dostac podwyzke, pamietaj o tym aby: - byc najlepszym przyjacielem twojego managera i jego managera, - stwarzac wrazenie czlowieka ktory nie wie ze jest wykozystywany(udawac optymistycznego entuzjaste). ceny mieszkan nie wiem bo juz tam nie mieszkam ale ponoc juz jest drozej niz finlandii. Zywonsc jest 2 razy tansza niz w europejskich krajach wysoko rozwinietych. Motoryzacja, AGD, elektornika, ubrania i wszystko inne jest niestety drozsze. pozdrawiam, i absolutnie nikogo nie zachecam do emigracji czy pozostaniu w kraju. Jak ktos chce niech pracuje gdzie kolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otis Re: Inna spółka SA IP: *.acn.waw.pl 01.02.07, 19:42 Mam oswiadczenia 16 miesiecy zarabiam 4200 netto a myslalem ze to malo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Nie zgadza się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 22:22 Powiem krótko: Dane podane przez rtd5rtd są MOCNO nieprawdziwe. Ja w przeciwieństwie do rtd5rtd wiem, bo tu mieszkam, pracuję i wydaję pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd proszé cie bardzo. Napisz siatke plac swojej firmy 01.02.07, 23:16 Mam kolegow ktorzy pracuja w tych firmach i wiem ile zarabiaja bo mi marudza caly czas. I dokladnie wiem jakie pieniadze zarabjaja. Moglem pomylic sie w szacunku, bo ibm moze placic inaczej niz intel itp... Ale roznice na tym samym grade'dzie miedzy poszczegolnymi fimrami roznia sie goora o 300 euro. W co watpie, gdzyz w krk lub wroc lub gdn ceny mieszkan i ich wynajmow sa identyczne. Wiec to nie jest jak san francisco i alabama. Wy myslicie, ze jak ukryjecie siatke plac, to nikt niewie ile gdzie kto zarabia? Napisz prosze gdzie pracujesz i jaka macie siatke plac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intel Re: proszé cie bardzo. Napisz siatke plac swojej IP: *.limes.com.pl 01.02.07, 23:23 w ITP jest mnie wiecej wlasnie tak, jak napisal rtd5rtd Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd dzieki:) - kolega z branzy. 01.02.07, 23:27 jak tam dzisiaj defekty szly? duzy backlog? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intel Re: dzieki:) - kolega z branzy. IP: *.limes.com.pl 01.02.07, 23:34 focal i szalej, niewazne co dalej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju 01.02.07, 19:12 Faktycznie. Bzdury. Firmy u nas nastawione są na tani outsourcing. Podwyżki są śmieszne i widać że firmy zatrudniają studentów lub ludzi tuż po studiach aby potrzymać ich rok-dwa, dopóki tamci nie odejdą przez zbyt niską pensję. W Polsce młodemu informatykowi ciężko jest się w krótkim czasie przebić do poziomu, za który można godnie żyć (dla mnie to pensja powyżej 5k netto). Za granicą masz coś takiego na początek (uwzględniając różnice kosztów życia). Po paru latach oczywiście można tu wrócić, z doświadczeniem, po grubszą kasę, no i z gotówką w kieszeni na miekszanko bez kredytu. Osobiście po pół roku pracy jako informatyk w Polsce coraz bardziej nad takim scenariuszem zastanawiam. Zostając tutaj na własne mieszkanie na kredyt 35-45 letni będzie mnie stać za 1-2 lata, a potem comiesięczny stres ze spłacaniem tego... Teraz warunkiem koniecznym jest tylko to, aby tam zarabiać tyle co zachodni specjaliści za tą samą pracę, a nie być tanią polską siłą roboczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intel Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.limes.com.pl 01.02.07, 23:48 > Teraz warunkiem koniecznym jest tylko to, aby tam zarabiać tyle co zachodni > specjaliści za tą samą pracę, a nie być tanią polską siłą roboczą. pardon, ale polscy informatycy sa znacznie wydajniejsi niz ich koledzy z zachodu. przecietny developer popularnego jezyka wysokiego poziomu (c++ / java) w usa tworzy w ciagu roku nieco ponad 6000 SLOC. przecietny developer ms vista wyciagnal ok. 5000 SLOC (dane z samego ms: blogs.msdn.com/philipsu/archive/2006/06/14/631438.aspx). pensja developera w usa waha sie, w zaleznosci od stazu i jezyka, od 60 do nawet 140 K$. w poprzedniej robocie pisalem moje tempo wynioslo niemal 30 KSLOC / rok (c++, specyfikacja protokolu liczyla kilkaset stron) , a pensja nie dojechala nawet do dolnej granicy ww. przedzialu, choc dostawalem ja w pln... Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju 02.02.07, 13:31 ja na codzień współpracuję z ludźmi z zachodu i nie wydaję mi się aby oni byli specjalnie mało wydajni. Dla mnie są po pierwsze wydajni, po drugie inteligentni i doświadczeni, co pozwala im zmniejszyć ilość kodu, zresztą w mojej działce (hurtownie danych) inaczej się to wszystko ocenia :P Niektórzy z nich dla mnie to prawdziwi idole, ludzie z 10-15 letnim stażem w branży od których można się nauczyć baaardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd <a href="http://www.itjobswatch.co.uk/" target="_blank">www.it 01.02.07, 19:14 pensje w UK sa czescia ogloszenia. Jest to powszechne. www.itjobswatch.co.uk/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.icpnet.pl 01.02.07, 19:21 zgadzam się z artykułem. jestem programistą, studia skończyłem w zeszłym roku, mam 1,5 roczne doświadczenie (zacząłem pracę na 0,5 etatu na 4.roku). teraz zarabiam w małej polskiej firmie ok. 2600 netto z dobrymi perspekytwami rozwoju i podwyżek. nie jest źle jak na 24 lata:) ps. większość moich znajomych ze studiów zarabia podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju 01.02.07, 19:25 jak mieszkasz ? stać Cię na kupno mieszkania, samochodu itd (kawalerka wrocław 200 tysięcy)? Ile Ci zostanie po racie kredytu ? Jestem w podobnej sytuacji i raczej się tym dołuję niż cieszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.icpnet.pl 01.02.07, 19:30 dwie sprawy: napisałem o perspektywie podwyżek - przez ostatnie 1,5 roku dostałem dwukrotną podwyżkę, myśle, że za 1-2 lata dojdę do 3500-4000 netto. druga - moja kobieta też co nieco zarabia (1500 netto) więc razem damy radę spłacić kredyt. a kawalerki w Poznaniu są tańsze (wielka płyta niestety, ale odpadają koszty wynajmu, a za kilka lat będzie można ją sprzedać) - może tu spróbuj:) Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju 01.02.07, 19:33 wolę odkładać 20-30 tysięcy euro rocznie pracując w irlandii, ale dzięki :-] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 23:48 to jest właśnie typowy zakompleksiony Polak. Zawsze od razu na gotowe. W Polsce juz można bardzo duzo zarobić, a informatycy to jedna z najbogatszych grup. Kto ma pojęcie o SAPIE jest w stanie bez najmniejszego trudu przekroczyć 6000 zł. Lewactwo przyzwyczajone do narzekania i wyciagania wiecznie brudnej łapy po więcej i więcej potrafi tylko pieprzyć jak im źle nie dając nic od siebie. i te teksty: ile ci zostanie po opłaceniu raty za mieszkanie..a co to k... za problem jak zarabiasz z partnerką przynajmniej z 3,5 tys(netto)??NIGDZIE nieczego nie masz od razu. Trzeba przynajniej kilku lat aby sie dorobić, to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Typewriter Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.bb.sky.com 02.02.07, 00:03 No właśnie - SAP, SQL, Oracle, itp. Same bazy danych i systemy dla wielkich firm. Jeżeli jednak jest się programistą i ma się ambicje napisać coś ciekawego, to na zbyt duże pieniądze nie ma co liczyć. W Polsce zarabiałem 2500zł netto, teraz w UK zarabiam 12000zł netto pracując dużo mniej niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju 02.02.07, 13:25 akurat się składa że jestem (m in.) programistą Oracla zbierającym doświadczenie. Wiem że zarobię dużo pieniędzy za granicą zanim w polsce termin "business intelligence" zacznie coś znaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 00:59 He, he, he.... Odlozyc 20-30 tys euro rocznie????!!!!! No to zycze wszystkiego najlepszego.... Tez tak myslalem jak wyjezdzalem z PL lat temu nascie, z doktoratem w kieszeni, perfect angielskim i francuskim, bedac w top 5% testow informatycznych. Minelo pietnascie lat, mam 6,000 E na reke, zone i trojke dzieci. I pomimo caiglego oszczedzania nie udalo mi sie kupic mieszkania. No, ale moze Tobie sie uda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 01:27 moze on wybierze mieszkanie zamiast trojki dzieci ;) chyba podobny wydatek :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 01:40 Tutaj masz racje! Mniej wiecej na to wychodzi - dzieci tutaj cholernie duzo kosztuja, choc w Europie Zachodniej jest duzo rozlicznych dodatkow rodzinnych. Przygladajac sie z oddali tej Waszej dyskusji uderza mnie jeden fakt - wszyscy gadacie TYLKO o kasie, tylko pare glosow dotyczylo tego co naprawde robicie. A sek lezy wlasnie w tym - jesli od poczatku nie zaplanujecie swojej "career path" to do konca zycia bedziecie tylko wyrobnikami. Tzn. po prostu, ze ktos inny bedzie kontrolowal wasze zycie profesjonalne. A jeszcze z innej strony - faktem jest, ze bardzo, bardzo niewiele firm w PL oferuje atrakcyjne i rozwojowe projekty. A to moze byc frustrujace! Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju 02.02.07, 13:27 już pisałem. Firmy w Polsce (poza paroma wyjątkami) stawiają na tanią siłę roboczą. Jest mnóstwo średnio-doświadczonych developerów, ale już architekci itd., wszystko przysyłają do nas z zachodu, tutaj zostaje wklepywanie kodu. Jak tu się rozwijać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.brutele.be 01.02.07, 20:38 No stary... wymiotles! 2600 PLN?, EUR?? Bo jak PLN, to dostajesz jakies hmm... 600EURO!! HAHAHAAHA!! Smiech na sali i zenada. Wykwalifikowany czlowiek z dyplomem A, po piecioletnich studiach... W belgii tyle dostaja murzyni z maroka zaraz po przyjezdzie. Sprzataja gowna z ulicy i papierki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.icpnet.pl 01.02.07, 23:25 a ile w belgii ci murzyni wydaja na mieszkanie i zycie?:) jestem optymista, niektorzy uwazaja to za debilizm;) ale wole znajdowac pozytywy. wiem ze moge w tym kraju duzo osiagnac, nie musze wyjezdzac. czlowieku, glowa do gory, rozejrzyj sie, mozna w tym Polsce duzo z(a)robic. nie chcesz - wyjezdzaj - Twoj wybor, ale to ze ja chce zostac i tu zyc - to moj wybor, wiec nie kpij z tego;) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.brutele.be 01.02.07, 23:56 zalezy jakie. 2-3 pokoje w srednim standardzie kosztuja tyle samo dla informatyka i dla murzyna. okolo 500-600 EUR wynajecie i lub KUpno (rata). Tylko informatyk ma 3.5 tys EUR na miesiac a murzyn 600. Zauwaz, ze mieszkanie w Brukseli kosztuje juz teraz niewiele drozej, jezeli wogole, niz mieszkanie w Warszawie. I tu porownaj standarty. Drogi, nawet dostep do sieci i inne pierdoly. Daruj, ale wole wyjechac niz na sile szukac pozytywow i oklamywac samego siebie, ze tak jest leppiej. A za 10 lat to hoho! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.szczecin.mm.pl 02.02.07, 10:58 Ale nigdy nie jestes u siebie... A to moze bolec bardziej niz male pieniadze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.brutele.be 02.02.07, 15:28 Taa. Argument malej wiochy! Wybacz, ale mam wielu znajomych i nikt nigdy nie powiedzial zlego slowa o mnie w kontekscie pochodzenia. Wszystko zalezy w jakim kregu sie obracach. Buraki beda reagowac tak jak napisales - docinki glupie zarty itp; Ludzie na poziomie zareaguja na poziomie. Buractwo jet niestety miedzynarodowe. Ale skoro wg Ciebie dobry burak tylko dlatego, ze swoj. Zenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: 195.136.143.* 01.02.07, 21:35 Ja mam 25 lat i w zeszlym roku zwolnilem sie z firmy, bo mi za malo placila - 3400 netto. Po prostu sie nie szanujesz. Znam ludzi, wciaz studentow, ktorzy maja 6000 netto i wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor. To jest zaklinanie rzeczywistości! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 19:21 To jest zaklinanie rzeczywistości! Szefowie firm, którzy zatrudniają informatyków chcą wypromować opinie, że nikt przecież nie wyjeżdżą i nie brakuje pracowników. A skoro jest ich pod dostatkiem i nie ma braków kadrowych, to nie ma powodów aby wynagrodzenia rosły; bo przecież na rynku pracy jest dostatek wszelakich specjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.toya.net.pl 01.02.07, 19:25 ambitni informatycy, elektonicy napewno powaznie rozwazaja taka mozliwosc - artykul propagandowy i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.3-85.cust.bluewin.ch 01.02.07, 19:28 Ja po przeczytaniu tego artykułu miałem... mniej więcej podobne odczucie jak autor pierwszego komentarza :-DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpp Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 19:38 hahahah! Asseco Poland przysłała nam do Banku uaktualnienie swojego systemu. Mają taki burdel u siebie, że nawet nie wiedza jaka mamy wersje softu i przysłali złą. Z Asseco Poland odeszło mnóstwo ludzi, zostały młode wilczki, które zamiast oczu mają monety, a na softwarze znają się tak jak Pigmej na lepieniu bałwana.... Sie ubawiłem stwierdzeniami pana z Asseco.... Odpowiedz Link Zgłoś
euforiusz Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju 01.02.07, 19:46 Porównywanie kosztów na podstawie cen mieszkań i żywności to jakaś paranoja. Powinno dokonywać się porównania nie dóbr podstawowych, ale tych na które idzie najwięcej grosza. Nie będę ukrywał, że jestem człowiekiem światowym o szerokich zainteresowaniach i orientuję się co nieco w kosztach życia w takim Londynie. I nawet jeśli dostaje się tam 4 razy więcej to: - łapówka dla urzędnika x20 - crack x5, amfa x7 - zwymyślanie policjanta x7 - panienka na noc x6 (i ciężko po słowiańsku się dogadać), - obnażanie się publiczna na Picadilly (porównuję tutaj Aleje Jerozolimske) x9, Co do podatków to w Polace napewno są niższe, bo taniej utrzymać dwóch krasnali i dworzec we Włoszczowej niż dwór królewski i pałac Buckingham. E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IT_spec. Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.ina.hr 01.02.07, 19:49 hmm... taa... nie wyjedziemy masowo, bo juz masowo wyjechalismy - zapytajcie pierwszego z brzegu headhuntera zajmujacego sie branza IT w Polsce a zacznie Wam plakac w sluchawke. Znane firmy headhunterskie dzialajace rowniez w branzy IT (np. K2, Modis) a mieszczace sie za granica zatrudniaja polskojezycznych pracownikow, zeby sie z nami latwiej dogadac. poza tym dyskusje o stawkach informatykow sa bez sensu, jesli sie nie mowi czym sie ten informatyk zajmuje. W tej branzy najlepiej zarabiaja dobrzy specjalisci w waskich dziedzinach i CIO'sy - z doswiadczenia powiedzialabym, ze porownywalnie w kraju i za granica. Kwestia tylko taka, czy w kraju znajdzie sie taki projekt jakiego chcesz, w tym akurat momencie kiedy go potrzebujesz. Jesli sie nie znajdzie, to masz do wyboru: kwitnac na posadce (jak nie ma projektow, to posadka jest zazwyczaj nudna i kiepsko platna albo szybko z niej wylecisz) albo zalozyc dzialalnosc gospodarcza i dzialac elastycznie - czyli np. wyjechac na 2 letni projekt do jakiegos mniej lub bardziej egzotycznego kraju. Co nie zawsze znaczy: wyjechac na stale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Wystarczy odpowiednio duzo ludzi nazwac IP: 81.171.165.* 01.02.07, 19:52 "informatykami" i oni napewno nie wyjada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss III rok studiow -> Lucent 3500 na czysto ... IP: 212.122.223.* 01.02.07, 19:53 wyjezdzam ale tylko na narty ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IT_spec. Re: III rok studiow -> Lucent 3500 na czysto IP: *.ina.hr 01.02.07, 19:57 apetyt czesto rosnie w miare jedzenia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk EURO?? IP: *.brutele.be 01.02.07, 20:49 Bo jak nie, to Twoja pensja oscyluje n a europejskim poziomie - pomywacza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Ci co nie wyjadą to znajdą pracę zadalną zagranicą IP: *.chello.pl 01.02.07, 20:13 "Na szczęście" dla polskiego przenno-buraczanego biznesu - praca zdalna nie jest jeszcze w PL tak popularna. Gdyby była - zapanowałby prawdziwy pogrom, bo ta część ludzi która została w Polsce mogłaby taką pracę spokojnie podjąć. A to wyczyściłoby i tak już wyposzczony rynek pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
mjstudio Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju 01.02.07, 20:22 Bo już wyjechali. Od roku pracuję z żoną w Irlandii -ja jako software developer (w marcu obiecany awans na senior), żona jako tłumacz (na szczęście polacy broją ;-). Po 2 miesiącach kupiłem używanego roverka za niecały miesięczy przychód 2 osób - kilkuletni, z małym przebiegiem. W Polsce pracowałem w Kamsofcie - pod koniec za 2k PLN na rękę. Musiałem się na czajnik z kolegami składać, bo czajnik nie jest narzędziem pracy... A tu mam 3k (w innej walucie hehe) na rękę, w pracy lodówkę z danonkami, owoce, słodycze... I szef nie wścieka się, praca 75h dziennie... I na dodatek ostatnio zapytał się czy nie mam więcej znajomych co potrafią w Delphi tak jak ja ;-) Bajka. Irlandzki kapitalizm wyprzedza polski o wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.cust.iol.ie 01.02.07, 20:43 co za bzdety <zygi> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.mch.sbs.de 02.02.07, 13:49 jak ty to robisz ze pracujesz 75h dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gal anonim Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.ip.netia.com.pl 01.02.07, 20:36 200 menedzerów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekutoszczak Od 7 lat w MS (Redmond) IP: *.microsoft.com 01.02.07, 20:44 ...wyjechałem, za studia w Polsce zapłaciłem z własnej kieszeni (uprzedzam tych, którzy zaraz każą mi zwracać), zwróciły się w ciągu 3 miesięcy. Nie wykluczam powrotu, jeżeli Polska, obywatele i rządzący się zmienią (wad nie będę wymianiał, Polaków portret własny pwoninien być nam wszystkim dobrze znany) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubcom Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 20:58 Tak samo zapewnianio że pielęgniarki nie wyjadą iiiiiiiiiiiiii CO?!!!!! i teraz mie ma kto stać przy chorych!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yeti Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 21:05 ja na Pomorzu w małej przytulnej firmie mam 3.5PLN na rękę, jak złapie premię to jest 4.5k, dyplom w drodzę (kończę własnie studia na PG),doswiadczenie 11 miesiecy, atmosfera w pracy bardzo dobra, projekty ambitne ... jeśli nie będe dostawał 25% podwyżki rocznie to opuszczam ten kraj, szefostwo o tym wie więc powinno być ok :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmani Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.19.165.1.osk.enformatic.pl 01.02.07, 21:46 Pan Adam Góral jest jakiś niepoważny. Półtora roku temu zakończyłem prace w jego firmie jako informatyk. Wówczas firma nazywała sie COMP Rzeszów, znam realia pracy informatyków w jego firmie. Stawki zarobków wahają sie w przedziale od 1000PLN do ok 3500PLN. 3500PLN to już informatyk z kilkuletnim stażem w jego! firmie. Wszystkie wyższe zarobki sięgające 50 tys. PLN to stanowiska liderów, managerów i dyrektorów pionów. Dziś ma koleś odwage powiedzieć, że dobrzy informatyczni eksperci zarabiają jedynie kilka procent mniej niż informatyk w starej unii. Czy to oznacza że w jego firmie pracują sami informatyczni amatorzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klocek_lego Re: Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 22:52 @kmani też miałem wątpliwą przyjemność pracować w firmie o dźwięcznej nazwie "COMP Rzeszów" a obecnie "Asseco Poland", na własne oczy widziałem umowę o pracę pewnego pracownika, który na tym co robił znał się jak odkurzacz na robieniu pizzy ;) umowa ta opiewała na 10.000pln (6.000pln - pensja podstawowa, 4.000pln - premia), podczas gdy ja za własną niemalże niewolniczą pracę dostawałem 1.200pln. Ktokolwiek mówiący, że ta firma jest bardzo dobrze prowadzona nie może znać tamtejszych realiów pracy, gdzie wszystko robi się o tydzień za późno, firma czynna jest 7/24, a 8-godzinny czas pracy znany jest tylko z telewizji.. pozdrawiam pana Górala.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atomek Polscy informatycy nie wyjadą masowo z kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 22:01 Taa, kilka procent różnicy ? to sie zgadza, bardzo dobry w Polsce ma tyle co świeży po studiach na zachodzie. Pod kogą piszą ten artykuł ? Odpowiedz Link Zgłoś
praptak A co to w ogóle za konferencja? 01.02.07, 22:05 Eeee... znowu jakiś szum informacyjny nie wiadomo skąd. Nie znam nikogo, kto spełniałby którykolwiek z poniższych warunków: 1. Zarabia zaledwie kilkanaście procent mniej niż na tym samym stanowisku w UK. 2. Orientuje się chociaż pobieżnie w działaniach PIIT - nie mówiąc już o członkostwie w tej organizacji. (To samo tyczy się PTI). 3. Wie, że została zorganizowana impreza o nazwie TeraForum. Aha, jestem informatykiem. Co do punktu 2, to jest to nieco smutne, bo jednak czasem przydałaby się jakaś reprezentacja środowiska, chociażby po to, żeby powiedzieć rządowi, co informatycy sądzą o wykluczeniu samozatrudnienia z definicji działalności gospodarczej czy innych temu podobnych pomysłach. No ale to już temat na inną dyskusję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek kolowc konferencja inrmatyczna - 200 menagerow i 50 anali IP: *.hers.cable.ntl.com 01.02.07, 22:15 przeciez ci ludzie kodu na oczy nie widzieli od wielu lat, nie mowie juz nawet o naprawieniu defektu, bo jeda linijka to juz wogle jakas abstrakcja by byla. typy znaja pare nazw typu ajax, j2ee, visual czy estymata i powtarzaja to wkolo, starajac sie robic wrazenie madrych i doswiadczonych. I taka to konferencja inforamatyczna. Gdzie jak bys spytal o zlozonosc buble sort to by pomysleli sobie ze ty jestes jakim prehistorycznym stforem. Rzygam takimi ludzmi, mialem doczynienia z nimi i mi wystarczy. pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan ale ajax to im się ze środkiem czyszczącym kojarzy IP: *.chello.pl 01.02.07, 23:36 heheh tacy z nich eksperci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hx Re: konferencja inrmatyczna - 200 menagerow i 50 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 23:48 Buble sort sux. Radix i QuickSort rulz. Odpowiedz Link Zgłoś