Gość: . IP: *.jjs.pl 19.02.07, 23:47 ziobro cała polska trzyma kciuki !!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
harry73 Re: Minister Ziobro kontra notariusze 20.02.07, 05:57 Nie cierpię Ziobry i większości jego pomysłów ale ten zdecydowanie popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: Minister Ziobro kontra notariusze 20.02.07, 10:31 za Ziobrę wszyscy trzymają kciuki oprócz notariuszy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hx Re: Minister Ziobro kontra notariusze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 12:04 > za Ziobrę wszyscy trzymają kciuki > oprócz notariuszy :-) Ziobro jest politykiem cieszącym się największym zaufaniem w rankingach. Też trzymam kciuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Minister Ziobro kontra notariusze 20.02.07, 12:07 Gość portalu: hx napisał(a): > Ziobro jest politykiem cieszącym się największym zaufaniem w rankingach. Nic dziwnego. "Ciemny lud" - jak widać - wszystko kupi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty,anty Re: Minister Ziobro kontra notariusze IP: 82.146.248.* 21.02.07, 09:59 Brawo Ziobro-tak trzymać.Trzeba skończyć z tymi krwopijcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wara Nie jestem fanem PiSu ale Pana Ziobro popieram IP: *.atol.com.pl 20.02.07, 08:28 ....absolutnie.Proponuję rozwiązać jeszcze tzw Izby Lekarskie ,Adwokackie....itp. te które nie wywiązują się ze swoich obowiązków...np. przewlekle rozpatrują sprawy "umoczonych" kolegów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: notariusze macie podwyzke zarobków tak jak IP: 85.219.206.* 20.02.07, 09:10 rosna ceny nieruchomości bo jestescie na % od wartości w ostatnim roku około 70 %. żadna grupa w ciagu roku nie dostała takiej podwyżki, czas zmiejszyć im ustawowy % Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ubawiony Głupcy, dajecie się szczuć, jesteście jak sfora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 10:43 Głupcy, szczekacie dokładnie tak jak wam Ciepły Ziober zagra. Rozwalcie notariat, a zaoszczędzając kilkaset złotych nie będzie pewni majątku wartego setki tysięcy złotych. Dalej, dalej, głupcy, popierajcie swego idola, a już nie długo wydacie 10 razy więcej na adwokatów zajmujących się stworzonymi przez niedouczonych ziober-rejentów aktami notarialnymi dotyczącymi waszych nieruchomości i spółek. Dotychczasowi notariusze i tak sobie poradzą, zmieniając zawód na profesje (agenci nieruchomości adwokaci itd.), w której żaden zawistnik z Ministerstwa nie decyduje ile, kto ma zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Czyżbyś był notariuszem... 20.02.07, 11:00 Boisz się, że zamiast nowym Mercedesem będziesz musiał jeździć "tylko" Hondą Accord ??? Nie martw się - też dobra fura, chociaż nie tak prestiżowa... Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Kontrola korporacyjna zapewni nam doskonałą... 20.02.07, 11:08 ...jakośc usług i przystępne ceny. Ona wie lepiej czego obywatel potrzebuje. Wolny rynek jest iluzją, która nigdzie się nie sprawdziła. Za to kontrola korporacyjna jest wspaniałym sposobem ochrony obywateli sprawdzonym ze świetnymi skutkami przez ostatnie 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Re: Głupcy, dajecie się szczuć, jesteście jak sfo 20.02.07, 12:18 W tej chwili dalej nic nie jestem pewny. Notariusze tak nagminnie olewaja swoje obowiazki, ze idzie czasami sie poplakac. Nie ma chyba innej tak dobrze okopanej i tak pewnej siebie kasty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Głupcy, dajecie się szczuć, jesteście jak sfo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 12:27 czy twierdzisz, że obecnie uczciwi notariusze nagle przestaną nimi być i zaczną oszukiwać, bo dostaną np. o połowę niższe wynagrodzenie. Jeżeli tak jest to jak najszybciej ci ludzie powinni zniknąć z zawodu, bouczciwość nie ma ceny. Ile musiłabyzarabiać prezydent USA,żeby być wg. tej teorii uczciwy? Miliardy dolarów, bo decyduje o wydatkach setek miliardów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głupiec Re: Głupcy, dajecie się szczuć, jesteście jak sfo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 12:27 Rzeczywiście można czuć się głupcem, gdy notariusz osobiście nie ponosi finansowej odpowiedzialności za dokonanie transakcji sprzedaży nieruchomości, która tego samego dnia została przeprowadzona również w innym notariacie. Kto jest w takim przypadku nowym właścicielem? Jak notariusze mogą nas bronić przed takim zagrożeniem? Dlaczego nie to jest ich zmartwieniem? Odp: KASA!! KASA!! KASA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty,anty Re: Głupcy, dajecie się szczuć, jesteście jak sfo IP: 82.146.248.* 21.02.07, 10:06 Ubawiony-idz pracować za 1 tyś zł.A nie okradaj normalnych ludzi.Takich "mędrców " jak ty są w Polsce tysiące.Przyzwyczaiłeś się do brania kapusty za 15 minutowe ruchy długopisem. Odpowiedz Link Zgłoś
say2000 Wśród nie ma konkurencji cenowej !!!!!!!! 20.02.07, 09:08 Dlatego żyją jak pączki w maśle . Zarabiają krocie dlatego , że jest ich mało !!!!!!!!!!!!!!! Jeśli w mniejszej miejscowości jest tylko jeden notariusz to wyobrażacie sobie ile musi kasować rocznie ?? Z 400000(czterysta tysięcy na rok) W dużej miejscowości za kupno lub sprzedaż mieszkania kasuje 400 zł za czynność która mu zajmuje 20 minut (DWADZIEŚCIA MINUT) Kiedyś w sprawie kupna mieszkania dzwoniłem do kilku notariuszy pytając o cenę za usługę i każdy mi podał taka sama najwyższą stawkę przewidywana przez prawo. NOTARIUSZE TO BANDA CWANIAKÓW NIE CHCĄCYCH DOPUŚCIĆ DO KONKURENCJI W SWOIM ZAWODZIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
druop22 Re: Wśród nie ma konkurencji cenowej !!!!!!!! 20.02.07, 10:35 400zl ??? max stawka notarialna dla kwoty tranzakcji pow. 60tys: 1100zl netto + 0,5% od nadwyzki + VAT 22%, czyli np. dla mieszkania 66m2 w duzym miesice to ok. 400tys. i z tego taksa ok 3000 zl, niezle jak na godzine pracy? To nawet w RadioZet ze swoim konkursem 1000zl na godzine moze sie schowac.. ;) pozdro, Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Wśród nie ma konkurencji cenowej !!!!!!!! 20.02.07, 11:26 0,75 % Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabi Minister Ziobro kontra notariusze IP: 81.15.151.* 20.02.07, 09:36 Wszyscy wiemy, że notariusze mają w nosie jakość usług, a zależy im jedynie na ograniczeniu konkurencji. Ziobro tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m6 Dość dyktatury świętych krów IP: *.as.kn.pl 20.02.07, 09:42 Dawno powinno się odciąć tą bandę od takich haraczy. państwo w państwie sobie stworzyli, "prawnicy" towarzystwo wzajemnej adoracji. Trzeba skruszyć te rodzinne kliki. Koniec z tym, cwaniaczki. Czas też na komorniczą bandę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inzynier Tadek A co z inzynierami?! IP: *.london.bdp.co.uk 20.02.07, 09:43 Nie moge zrobic uprawnien budowlanych w Polsce bo nie stac mnie na prace przez 3 lata za 1000pln/miesiac. Musialem wyemigrowac do Irlandii. Tak samo wielu moich kolegow. Czas zajac sie banda starych budowlanych prykow w izbach! Odpowiedz Link Zgłoś
gepal Minister Ziobro kontra notariusze 20.02.07, 09:54 zabawne... ja na Politechnice Poznańskiej przywykłem do standardu, że aby uzyskać pozytywny wynik na egzaminie testowym, opartym o wybór jednej prawidłowej odpowiedzi z trzech - próg wynosił co najmniej 80% (były egzaminy, że w takim przypadku próg wynosił 90%) Nie jestem zwolennikiem wysokich usług prawniczych, ale nie podoba mi się pomysł - medialnego załatwienia sprawy - ZIOBRO OBROŃCĄ UCIŚNIONYCH - uważam, to za kolejny nieprzemyślany pomysł PIS. W szczególności Ziobro chce zatuszować (zmienić temat) wpadkę sprzed kilku dni - bezpodstawne oskarżenia, zarzut zabójstwa lekarza dr. Mirosława G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Minister Ziobro kontra notariusze IP: 62.29.138.* 20.02.07, 10:03 Wprost przeciwnie należy ograniczać dostęp do zawodów prawniczych i w ogóle do wszystkich zawodów. Tzn. niech bedzie tak jak jest. Dlaczego? Jeżeli ktoś jest głupi ( adwokaci, notariusze, lekarze, itp.) i na niczym się nie zna i nic mu się nie chce to przeciez takiego człowieka nie można zostawić na bruku, trzeba mu pomóc. Jeżeli wiec jesteś gnidą bez honoru postaraj się wkręcić do jednej z tych korporacji. Najważniejsze zebyś nie miał żadnej wiedzy ani kwalifikacji. Grunt żebyś wiernie stał na straży "niezalezności" własnej grupy. Idioci płodzą idiotów nazywanych potem "polska inteligencją". Odpowiedz Link Zgłoś
cezaryga Re: Minister Ziobro kontra notariusze 20.02.07, 12:10 A Ty potrafisz leczyć? Gdzie robiłeś specjalizacje? A może jesteś tylko gnidą bez honoru? Twoja opinia świadczy o Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
to_ti Tutaj jestem za Zbyszkiem! 20.02.07, 10:07 niszczyć korporacje dla dobra wszystkich, bo jak nie teraz to nigdy www.foto-tel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
premier_hiacynt_wielki Ludzie czytajcie ze zrozumieniem! Test w zeszlym 20.02.07, 10:08 roku juz wasz KOchany i Uwielbiany Pan Ziobro ukladal na apl.notarialna... Czy wy myslicie ze jak kazdy absolwent prawa dostanie sie na apl. notarialna to: 1) bedzie duzo kasy zarabial 2) bedzie Nam obywatelom od tego lepiej i taniej?? Jestescie w WIELKIM bledzie - otwarcie aplikacji spowoduje jedno, zalanie rynku niedouczonymi "prawnikami" i wtedy juz nie bedzie jak sie sprawe przegra narzekania na adowkatow,radcow czy tez notariuszy ze sa temu winni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: citizen Jestes mega naiwny. Doucz sie. IP: *.77.classcom.pl 20.02.07, 10:29 Jezeli dla Ciebie otwarcie rynku powoduje jego zepsucie czy załamanie to jedź sobie do Korei albo na Kubę. Tam nie ma wolnego rynku. Wbrew opinii Twojej, znieżnej z opinią kartelu prawniczego, otwarcie zawodów spowoduje KONKURENCJĘ. Jak wszędzie indziej. A to zaskutkuje spadkiem cen i POPRAWĄ jakości bo będize duży wybór i walka o klienta. A nie to co teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
klara93 Gościu 20.02.07, 10:10 nie wycieraj sobie ryła całą Polską bo nie masz na to monopolu,Ziobro jest wsciekły na to ze sam aplikacji nie zaliczył,wiec tworzy prawo pod taka sama inteligencje jak on.Żebys przypadkiem nie płakał a doswiadczenie mówi ze za niską cenę niska jaść usług.I nie chodzi o nasz kraj,gdzie notariusze są dobrzy to sa w cenie,praca człowieka to nie akcyza na paliwo którą ustala państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logiczny Re: Gościu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 10:51 gdzies mam jakosc uslug notariusza. sprowadza sie to do odcisniecia pieczeci i polaczenia wstazki z papierem czerpanym. nie podobaja mi sie natomiast jakiekolwiek haracze. ostatnio sprzedal znajomy dzialke za 100k zl i notariusz skasowal za 20min pracy 2700zl !!! Sprzedaz dzialki nie wymaga wiecej zachodu ani pracy niz sprzedaz worka kartofli !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fr Re: Gościu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 11:07 głupi jesteś jak but kolo - 2700 :). Przeczytaj w akcie jakie było wynagrodzenie notariusza a jaki procent to podatek dla skarbu Państwa, ile Vat itd itp. Problem notariuszy wynika z tego, że muszą oni nieodpłatnie ( za to odpowiadajac całym majatkiem za pomyłkę) pobierać takie należności jak: VAT, podatek skarbowy ( ze 2%), opłaty sądowe i inne. I potem matołkowi wydaje się, ze to wszystko wynagrodzenie notarusza. Niestety zrozumienie tego faktu jest zbyt trudne dla 80% społeczeństwa bo tylko 20% potrafi analizowac i kojarzyc, reszta nie potrafi przeczytać dwóch zdań ze zrozumieniem. Tak naprawdę społeczeństwo na tym nie skorzysta ( może marne grosze). Nie lepiej by panie ziobro ( celowo z małej) obnizyć podatek skarbowy o 1% - to byłby wymierny zysk. Jakoś nikt nie narzeka na pośredników i agencje nieruchomości, które inkasują po kilka procent od wartości nieruchomości (to dopiero złodziejstwo) i przy tym w odróżnieniu od notariuszy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Gościu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 12:32 a czy ty znakomity przedstawicielu zawodu prawniczego wiesz, że KAŻDY samodzielny przedsiębiorca odpowiada CAŁYM swoim majątkiem za zobowiazania podatkowe? Moge wskazać tysiące złupionych przez fiskusa podatników, którzy zbankrutowali. Pokaż mi chociażby dziesięciu notariuszy, którzy przez takie błędy stracili majątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fr Re: Gościu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 12:46 oczywiście że wiem tym bardziej, ze jestem od jakiegoś czasu własnie przedsiębiorcą a nie prawnikiem. Ale odpowiadam za swoje ( SWOJE !!!!) zobowiązania podatkowe a Notariusz odpowiada za zobowiazania innych !!!!. Umknął Ci ten fakt co potwierdza moją opinie, że niewiele osób umie analizować i przyswajać fakty. A co do notariuszy którzy się pomylili i stracili majątek to słyszałem o dwóch takich przypadkach ostatnio co na tysiąc kilkuset notariusz jest sporo - porównaj ten odsetek do ogółu mieszkańców. Ale jak ziobro wprowadzi na siłe jeszcze z 1000 nowych niedouczonych to gwarantuję, że odsetek pomyłek wzrośnie, przy okazji wzrośnie też liczba osób które przy okazji stracą sporo czasu na rozprawy sądowe i adwokatów. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Gościu 20.02.07, 11:29 Gość portalu: logiczny napisał(a): > gdzies mam jakosc uslug notariusza. sprowadza sie to do odcisniecia pieczeci i > polaczenia wstazki z papierem czerpanym. WIdać jakie masz pojęcie o pracy notariusza... > nie podobaja mi sie natomiast > jakiekolwiek haracze. ostatnio sprzedal znajomy dzialke za 100k zl i notariusz > skasowal za 20min pracy 2700zl !!! To nieprawda. Maksymalna stawka przy takiej transakcji to 1300 zł. A może tobie i twojemu znajomemu wydaje się, że podatek pobierany przez notariusza też trafia do jego kieszeni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wg Re: Gościu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 12:05 Kłamiesz 100 000 zł - max taksa notarialna wynosi 1210 zł + VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Gościu IP: *.gemini.net.pl 21.02.07, 22:27 Widocznie zapłacił 700 PLN a reszta to podatek od czynności cywilnoprawnych. Zastanawiam się, jak można nie rozrózniać taksy notarialnej od podatku. Przecież to chyba jest zawsze rozpisane w akcie notarialnym? Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Monopole/kartele trzeba rozwalać 20.02.07, 11:03 A z tego co wiem to w wielu miejscach gdy zapytasz kilka kancelarii o cenę to każda podaje maksymalną kwotę taksy dozwoloną prawem. Czy to nie zmowa cenowa ??? Dlaczego UOKiK się tym nie zajął... Popieram w 100% Ziobro - nalezy walczyć z kartelami... Odpowiedz Link Zgłoś
klara93 Zibro tworzy nowy kartel 20.02.07, 11:54 wiec spadaj ze swoimi wywodami na posiedzenie KC PiS Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Monopole/kartele trzeba rozwalać 20.02.07, 11:56 palestrina2005 napisał: > A z tego co wiem to w wielu miejscach gdy zapytasz kilka kancelarii o cenę to > każda podaje maksymalną kwotę taksy dozwoloną prawem. To źle wiesz. Albo jak zwykle kłamiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Minister Ziobro kontra notariusze IP: *.devs.futuro.pl 20.02.07, 10:11 Ziobro wcale nie chce zliberalizowania dostepu do zawodow prawniczych. To polityczna gra. W trudnych dla PISSU chwilach zawsze pojawia sie projekt zwiazany z adwokatami i notariuszami a potem cala rzecz ucicha. Jakikolwiek projekt ustawy pojawi sie (i nie zostanie uchwalony, albo zostanie uchwalony w sposob umozliwiajacy jego podwazenie lub uniewaznienie) dopiero przed kolejnymi wyborami. Podobnie bylo przed poprzednimi - Ziobro pododbo juz mial gotowy projekt dla adwokatow. I co? Po dwoch latach cos sie zmienilo. Poza tym Ziobrze chodzi obrone interesow prokuratorow, ktorzy stanowia jego polityczne zaplecze. A ten interes jest prosty - teraz wladza, przywileje, potem ewentualnie przejscie do adwokatury, ale adwokatury zablokowanej, dajacej duzo zarobic. PISS (a konkretnie wladze) to grupa cynikow z nacjonalistyczno-socjalistyczna retoryka, ktorzy posuna sie do wszelkich bezecenstw w imie obrony wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: Minister Ziobro kontra notariusze 20.02.07, 10:21 dobra analiza. I obawiam się że prawdziwa. pisuar tylko gadać potrafi. Inna sprawa, że blokowanie zawodów prawniczych to istne s.....wo i obawa przed konkurencją. Jakości korporacje nie gwarantują żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Minister Ziobro kontra notariusze IP: *.devs.futuro.pl 20.02.07, 10:59 Dodam wiecej. Dzialania Ziobry to retoryka, prawdziwe intencje PISSU wyrazaja sie we wczorajszej sprawie korporacji farmaceutow. To zreszta typowe metody totalitarne (nihil novi sub sole): glosno wrzeszczymy na wszystkie nielubiane grupy spoleczne a za plecami wyborcow dogadujemy sie z nimi. Mozna tak trzymac w szachu zarowno spoleczenstwo (kuszone obietnicami) jak i grupy interesu (grozbami). Przykladem jest rozdawnictwo ziemi w faszystowskich Wloszech. Mussolini rozbudzil nadzieje, cos tam dal, ale dogadal sie z posiadaczami ziemskimi, ktorzy ostatecznie byli najwiekszymi beneficejntami reform (ha!ha!) faszystowskich. Dodam, ze nie jestem ani prawnikiem, ani lekarzem ani przedstawicielem zadnego ze znienawidzonych zawodow. Lubie sobie ponarzekac na nich wszystkich. Co wiecej kroporacje w obecnym ksztalcie to naprawde przegiecie. Tyle, ze Ziobro nie ma zamiaru nic z nimi zrobic (poza upieczeniem swoich pieczeni). Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Motywy Ziobry mam w nosie. 20.02.07, 11:12 Jeśli dzięki niemu nie będę juz okradany w majestacie prawa u notariusze to bez względu na intencje będę mu wdzięczny. A opowiadanie, że cokolwiek jest w stanie wpłynąć na jakość jakichkolwiek usług bardziej niż WOLNY RYNEK jest wierutną bzdurą. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek antyinteligenckość pisu to przemyśłana strategia. 20.02.07, 11:32 Antyinteligenckość PiSu to nie przypadek, lecz przemyśłana strategia. Rzecz w tym, że pewien (bardzo nieiweli) odsetek inteligencji popiera PiS i nad to będzie robił, znacznie więcej można natomiast zyskać u ludzi nienawidzących każdego, komu sie lepiej powodzi a przynajmniej jest lepiej wykształcony niż oni. Wiele wpisów powyżej najlepszym dowodem. Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Albo nienawiść do PiS-u spetryfikowała Ci korę... 20.02.07, 11:44 ...mózgową albo jesteś notariuszem. Innej alternatywy nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Albo nienawiść do PiS-u spetryfikowała Ci kor 20.02.07, 11:45 To się jeszcze dowiedz, co znaczy słowo "alternatywa". Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Re: Albo nienawiść do PiS-u spetryfikowała Ci kor 20.02.07, 11:51 W słowniku Kopalińskiego opisywane jest logiczne znaczenie alternatywy jako wybór między dwiema wykluczającymi się mozliwościami i popularne znaczenie jako jedna z mozliwości lub wariantów. Oznacza to, ze w powyższym zdaniu błedu nie ma. Jeśli uważasz, że Ziobro jest zacietrzewiony to co powiesz o sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Albo nienawiść do PiS-u spetryfikowała Ci kor 20.02.07, 11:56 Powiem to samo, ponieważ irytuje mnie "dyskusja" dyskutantów, którzy nie mają pojęcia o czym dyskutują. Ilu spośród dyskutantów zna odpowiedź na nasptępujące pytania: 1. Ile lat trzeba się kształcić, żeby zostać notariuszem? 2. Kto limituje liczbę kancelarii? Kto tworzy nowe? 3. Czy egzamin wstępny przeprowadzają notariusze, czy ministerstwo? 4. Jaką część z tego, co się "zostawia u notariusza" rzeczywiście trafia do jego kieszeni? 5. Czy potrafisz wymienić choćby połowę spośród bodajże 11 sfer działalności notariuszy? Czy może kojarzy ci się z "przystawianiem pieczątek"? Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Rozwalenie monopoli prawniczych to podstawa 20.02.07, 11:05 Wolny rynek najlepiej zadba o wysoką jakość i niskie ceny... Dość mam tych karteli, tej zmowy cenowej notariuszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Rozwalenie monopoli prawniczych to podstawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 12:27 Mityczny Rynek na rynku agencji obrotu nieruchomościami, powoduje, że każda ze stron transakcji płaci pośrednikowi 3 % wartości transakcji. NIkt tu nie mówi o zmowie cenowej, jest "wolny rynek" regulujący obrót nieruchomościami. Dlatego na rynku wtórnym nie można praktycznie kupić nieruchomości bez udziału pośrednika, który nie ponosi za nic odpowiedzialności, a najczęściej jego działania ograniczają się do nawiązania kontaktu między zbywcą i nabywcą ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Rozwalenie monopoli prawniczych to podstawa IP: *.law.uj.edu.pl 21.02.07, 16:00 Niedawno kupowałem mieszkanie. Opłata notarialna stanowiła ok. 0,7% kosztu całej transakcji, podatek - 2 %, pośrednik praktycznie za nic wziął 6% (po 3% od obu stron). Do tego VAT. Ale oczywiście o pośrednikach nikt złego słowa nie powie, natomiast notariusze to samo zło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Z życia IP: *.e-wro.net.pl 20.02.07, 10:19 Poszedłem kiedyś do notariusza bo kupowałem używany samochód sprowadzony z Niemiec. Bałem się aby poprzedni właściciel mnie nie oszwabił. I co? Okazało się że to notariusz postanowił mnie okraść. Za przeczytanie umowy kupno-sprzedaż chciał skasować 2000 złotych(słownie dwa tysiące). Razem z poprzednim właścicielem wyrzuciliśmy go za drzwi. Efektem ubocznym tego czynu było to, że ta cała sytuacja tak nas zaprzyjaźniła, że pohandlowaliśmy samochodem juz bez wzajemnych podejrzeń i próbę oszustwa. Prawnicy ponoć maja pomagać ludziom w obronie przed oszustami ale sami tak naprawdę okradają. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Z życia 20.02.07, 11:34 Gość portalu: Jonek napisał(a): > Poszedłem kiedyś do notariusza bo kupowałem używany samochód sprowadzony z > Niemiec. Bałem się aby poprzedni właściciel mnie nie oszwabił. I co? Okazało się > że to notariusz postanowił mnie okraść. Za przeczytanie umowy kupno-sprzedaż > chciał skasować 2000 złotych(słownie dwa tysiące). Za przeczytanie? > Razem z poprzednim > właścicielem wyrzuciliśmy go za drzwi. Z jego własnej kancelarii? Bujną masz fantazję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: citizen "dumpingowe ceny" hahaha. A teraz co jest? KOSMOS IP: *.77.classcom.pl 20.02.07, 10:24 Bardzo mnie cieszy stanowczość wobec notariuszy. Takiej granydy jakie urzadza to środowisko/kartel trudno szuać w innych zawodach. Im syzbciej minister zrobi z nimi porządek tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viggo najlepszy minister od czasu upadku komunizmu IP: *.4web.pl 20.02.07, 10:26 panie Ziobro - tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Minister Ziobro kontra notariusze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 10:30 Tak dobrze się ustawili, a tu taki pan Ziobro wszystko psuje i dopuszcza młodych do zawodu. Myslę, że jak ceny pójdą parę razy w dół to będzie to adekwatna kwota za usługi np.: notarialne, do korzystania z których jesteśmy zmuszeni przez państwo. Kiedyś podobno była to najgorsza aplikacja, na którą można było trafić. Teraz z uwagi na olbrzymie pieniądze dopuszcza się do zawodu tylko wybranych a dokładnie ponoć najbliższą rodzinę wykonujących zawód notariuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Minister Ziobro kontra notariusze 20.02.07, 11:35 Gość portalu: konrad napisał(a): > Tak dobrze się ustawili, a tu taki pan Ziobro wszystko psuje i dopuszcza młodych do zawodu. Taaaa. Robiąc tak trudny egzamin państwowy, że zdaje go znacznie mniej, nż wczasach, gdy egzaminowali notariusze. Umiesz czytać?? Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Brawo Ziobro. Z notariuszami trzeba twardo 20.02.07, 10:58 Notariusze pobierają prawie zawsze maksymalne taksy za swoje usługi... Trudno to nazwać inaczej niż monolopem... Aż dziw że UOKiK do tej pory się tym nie zajął... Jak zetnie się maksymalne taksy o połowę i/lub rozwali monopol (tak aby ceny były kształtowane rynkowo a nie w wyniku jakiejś zmowy) to nic się nie stanie - złe kancelarie padną (chociaż wątpię aby padły bo mają duży margines marży z której mogą zejść) dobre będą działąć dalej... Panie Ziobro - twardo z notariuszami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriotka Minister Ziobro kontra notariusze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 11:04 Panie MInistrze jestem wdzięczna Pana Matce że wydała na świat tak wielkiego człowieka.Wszystkie Pana poczynania są trafne w 100 %.To skandal co się widzi w biurach notarialnych.Jak można tak zdzierać z nieświadomych tego ludzi.Panom notariuszom od tej swobody poprzewracało się w główkach.Panie Zbigniewie proszę przyjżeć się również praktykom stosowanym w tzw. Pośrednictwach Nieruchomośći , tam to dopiero panuje wolna amerykanka.Chętnie podzieliłabym się własnymi doświadczeniami, ale musiałabym mieć pewność że dotrą one do Pana. Z wyrazami szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Minister Ziobro kontra notariusze IP: *.devs.futuro.pl 20.02.07, 11:05 Szkoda, ze Ziobro nie jest rownie nieugiety wobec aptekarzy. Naiwni, jesli sadzicie, ze Pis naprawde doprowadzi do liberalizacji zawodow prawnicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Najpierw notariusze potem prawnicy... 20.02.07, 11:07 Już był projekt liberalizacji dostępu do zawodu, ale TK przyblokował... Ale to jeszcze nie koniec wojny z monopolami... Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Minister Ziobro kontra notariusze 20.02.07, 11:37 Gość portalu: Gosc napisał(a): > Szkoda, ze Ziobro nie jest rownie nieugiety wobec aptekarzy. Właśnie się przedwczoraj przekonaliśmy... > Naiwni, jesli > sadzicie, ze Pis naprawde doprowadzi do liberalizacji zawodow prawnicznych. Liberalizacja dostępu jest już faktem i PiS nie musi do niczego "doprowadzać". Natomiast rzeczywiście naiwnością jest liczyć na szczerość ich deklaracji w tej mierze. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Minister Ziobro kontra notariusze 20.02.07, 11:07 Chciałbym dożyć dni, kiedy to p.Ziobro już nie będzie ministrem, a takim zwykłym prawnikiem bez aplikacji. Dobrze radzę panie Ziobro, aplikować jeszcze w Kaczej osłonie. Bo inaczej, to przyjdzie, dożywotnie zszywanie akt w jakimś sądzie rejonowym. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Kartele notariuszy trzeba rozwalać 20.02.07, 11:10 Co chcesz od Ziobry ? W Warszawie zapytaj kilku notariuszy o cenę - każdy będzie liczył Ci najweyższe dozwolone prawem taksy ??? Czy to jest OK ??? Czy tak jest w innych krajach ??? Moim zdaniem mamy tu zwykłą zmowę cenową i powinien tym się zająć UOKiK. A że Ziobro także coś chce z tym zrobić, aby zasady były bardziej wolnorynkowe - popieram w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fr Re: Kartele notariuszy trzeba rozwalać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 11:16 Ja pytałem i wcele nie liczą po maksymalnej. Spokojnie można uzyskac cenę niższą. Wiec po co opowiadasz bzdury i na siłe wciskasz ludziom wyssane z palca kłamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Czyżbyś był notariuszem ???? 20.02.07, 11:24 Widocznie masz inne doświadczenia. Jednak nie pokrywają się z tym co jest napisane w tekście cytuję: "W chwili obecnej samorząd notarialny wymusza stosowanie przez notariuszy stawek maksymalnych, a wszelkie przejawy jawnej konkurencji cenowej - reklama usług jest zakazana - spotykają się z wrogością tego samorządu - zarzuca ekspert." I kto tu gada bzdury ???? Czyżbyś był notariuszem ???? Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Nie pytaj go o to. Na pewno Ci odpowie, że nim... 20.02.07, 11:31 ...nie jest. Gdyby się przynzał, że jest notariuszem cała perora straciłaby sens. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Czyżbyś był notariuszem ???? 20.02.07, 11:39 palestrina, przestań kłamać. Sam niedawno płaciłem znacznie poniżej stawki maksymalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Kolejny notariusz ????? 20.02.07, 11:43 A ile mniej zapłaciłeś ??? 100, 200, 300, 400 zł - tyle faktycznie można utragować jak się pogada. Ale Ziobro mówi o cięciach 50% - a nie o jakiś żałosnych, małych, wytargowanych niby obniżkach... Czy zapłaciłeś 50% poniżej maksymalnej taksy ???? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek nie 20.02.07, 11:58 Przy stawce rzędu 30 złotych 400 zniżki to całkiem sporo :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fr Re: Czyżbyś był notariuszem ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 12:03 nie nie jestem natoriuszem tylko naukowcem, ale co to za różnica dla ciebie. Jasne jest, że jak mam inne poglady/doświadczenia, to juz należę do układu, jestem sebekiem albo z wsi. Pluj dalej na inteligencję, prawników, lekarzy a zobaczysz jak obudzisz się z ręką w nocniku w Białorusi bis, z władzą ludu. To już kiedyś było i widocznie znaczna część społeczeństwa tęskni do tych prawych czasów gdy wszyscy mieli po równo i sprawiedliwość społeczna była gwarantowana przez władzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan A co z architektami?! IP: *.london.bdp.co.uk 20.02.07, 11:09 Czy ktos jest za tym aby zlikwidowac uprawnienia architektoniczne i konstrukcyjne??? Co o tym myslicie? Ja wiem kto ma ojca architekta to jest gosc. W pierwszym pokoleniu i bez tradycji rodzinnej to beztalencia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wykształciuch Armia magistrów prawa (bez uprawnień) kibicuje. IP: *.icpnet.pl 20.02.07, 11:14 Zobaczymy co tam minister wywalczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit To notariusze w ogóle mają jakieś poważne koszty? IP: *.dialog.net.pl 20.02.07, 11:20 To notariusze w ogóle mają jakieś poważne koszty? Oprócz zużytego wkładu do długopisu, i atramentu do pieczątki? O jakich cenach dumpingowych mówimy? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek no właśnie: jakie koszty? 20.02.07, 11:41 Gość portalu: FreakyMisfit napisał(a): > To notariusze w ogóle mają jakieś poważne koszty? Kancelarię mają za darmo, nie płacą nigdy za wynajem. Pracownicy oczywiście pracują za friko. Ich działalność nie jest opodatkowana, nie płacą też gigantycznych składek. W całej Polsce jest praktyka zwalniania kancelarii notarialnych z opłat za prąd i za telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit I twoim zdaniem to generuje tak potężne koszta? IP: *.dialog.net.pl 20.02.07, 12:36 I twoim zdaniem to generuje tak potężne koszta? A co ma powiedzieć np. fryzjer? On też musi mieć lokal, media, pracowników, płaci podatki... Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Re: no właśnie: jakie koszty? 20.02.07, 12:45 Zauwazylem, ze w podanych przez Pana kosztach nie pojawila sie zadna pozycja obejmujaca sprawdzenie prawdziwosci faktow podawanych w umowach. To potwierdza poniekad powszechna opinie potwierdzona anegdotycznymi przykladami znanymi ze slyszenia, ze bardzo wielu notariuszy poswiadcza umowy nawet ich nie czytajac. I to mimo tego, ze ponoc notariuszy mozna pociagnac do odpowiedzialnosci cywilnej - ale jeszcze o takim przypadku nie slyszalem... Polecam zas na przyklad tutaj www.prawica.net/node/1147 Z tego co wiem zas wielu notariuszy nawet zaslania sie czyms, co nazywaja "immunitetem prawnym" (czy tez materialnym? Nie pamietam i nie znam sie w ogole na prawie), twierdzac, ze nie mozna ich skarzyc za szkody, ktore sie pojawia w wyniku zle sprawdzonej i sporzadzonej umowy. I jeszcze, gdzies to kiedys wykopalem, pozwole sobie przekleic: W 2005 roku w Polsce funkcjonowało 1700 ( stan na dzień 31 lipca 2006 r. wynosi 1 763) notariuszy, dokonali oni w sumie 5 255 987 czynności notarialnych, w tym sporządzili 1 305 719 aktów notarialnych. Oznacza to, że przeciętnie jeden statystyczny notariusz dokonał miesięcznie 309,2 czynności notarialnych, w tym sporządził miesięcznie średnio 64,1 aktów notarialnych. Podany wskaźnik wykonywanych czynności notarialnych potwierdza, że ich ilość w pełni zabezpieczy godziwe wynagrodzenie notariuszy. Przyjmując średni dochód notariusza z tytułu sporządzenia aktu notarialnego na 2 000 zł i średni dochód za dokonanie innych czynności na 50 zł przyjąć należy, że średni miesięczny przychód notariusza wynosi ok. 135 000 zł (60 x 2000 zł + 300 x 50 zł). Koszt utrzymania kancelarii (lokal, dwóch pracowników) - ok. 15 000 zł, podatki - ok. 27 000 zł, inne opłaty - 3 000 zł. Zatem łączny średni koszt prowadzenia kancelarii szacuje się maksimum na ok. 45 000 zł. Miesięczny zysk notariusza wynosi zatem ok. 90 000 zł. Przy zmniejszeniu maksymalnej stawki taksy notarialnej o połowę łączny szacunkowy przychód notariusza wyniósłby ok. 67 500 zł. Przy tych samych kosztach utrzymania kancelarii czysty zysk notariusza wyniesie ok. 22 500 zł. TRZYSTA SPRAW NA MIESIAC! Jakim cudem oni sa w stanie sprawdzic rzetelnie kazda z nich? Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Fijor na deser.. 20.02.07, 12:56 I jeszcze maly tekst z Fijora: www.fijor.com/index-jkl.php?a=p&id=279 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek trochę niedouczony ten p.Fijor... 20.02.07, 13:24 Autor felietonu niestety nie ma pojęcia o czym pisze. Fijor: ... mogą prowadzić praktyki blokowania dostępu do zawodu i ograniczać konkurencję W jaki sposób notariusze mogą obecnie blokowac ten dostęp? Fijor: Aberracją jest to, że choć notariusze twierdzą, iż biorą odpowiedzialność za swoje serwisy, żadna ze stron nie otrzymuje takich gwarancji na piśmie. Jeżeli to wynika z ustawy, to czemu miałyby służyć te "gwarancje na piśmie"??? Fijor: Pozostaje więc jedynie ściąganie należności na drodze sądowej A z "gwarancjami na piśmie" bez sądu? Fijor: a i to pośrednio, gdyż odpowiedzialność notariusza sprowadza się przeważnie do ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej A czemuż to? Fijor: Dokument potwierdzający transfer własności wystawiany jest jeszcze przed dokonaniem zapłaty przez kupującego. Gdzie to tak? Fijor: Równie zawodne są procedury sprawdzania stanu hipotek. Dokonywane jest to przeważnie na 2, 3, a niekiedy nawet więcej dni przed podpisanie umowy kupna/sprzedaży. I tutaj również, sprytny oszust może bez większej trudności sprzedać daną nieruchomości dwa, a nawet więcej razy. To akurat prawda. Fijor: Nie dość, że monopolu nie zlikwidowali, to na dodatek uzupełnili go rządową regulacją wysokości opłat notarialnych. Odtąd o taksie decydować będzie także rząd A dotychczas kto ustalał stawki maksymalne? Notariusze? Fijor: O ile my wracamy do procedur z epoki PRL To generalna cecha wszystkiego, co robi PiS. Dlaczego akurat tu miałby być wyjątek? Na przykład w dziedzinie prawa karnego pomysły PiS sprowadzają sie do przywracania skompromitoaqnych rozwiązań z peerelu. Ostatnio apteki. Co tu takiego dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Korekta :) 20.02.07, 13:04 Korekta: niE TRZYSTA, tylko 60 spraw. Czyli dwie dziennie. Wg. mnie wciaz nieco duzo. Spokojnie moznaby zwiekszyc liczbe notariuszy dwa razy i wtedy byloby duzo, duzo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Korekta :) 20.02.07, 13:10 No to dlaczego Twój idol Ziobro jeszcze tego nie zrobił? Chyba niemożliwe, żebyś nie wiedział, że to minister tworzy nowe kancelarie. Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Re: Korekta :) 20.02.07, 15:15 Ziobro nie jest moim idolem. Jest po prostu jedynym PiSowskim ministrem (po odejsciu Sikorskiego) ktorego jeszcze w miare trawie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Korekta :) 20.02.07, 15:19 No to dlaczego jedyny PiSowski minister, którego trawisz, jeszcze tego nie zrobił? Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Re: Korekta :) 20.02.07, 16:48 Nie mam zielonego pojęcia. Powodów mogą być dziesiątki - za mało zdających egzaminy, utrącenie ustawy która miała zwiększyć dostępność do zawodu (dziwi mnie tylko dlaczego nie poprawiono błędów w ustawie i ponownie jej nie poddano pod glosowanie...). Rzecz w tym, ze jest to PIERWSZY i JEDYNY minister ktory robi cokolwiek. Nawet jezeli jest to tylko medialna wrzawa, to przynajmniej przygotuje grunt pod jakies faktyczne reformy, gdy wladze przejmie ktos bardziej odpowiedzialny. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Korekta :) 20.02.07, 17:37 frusto napisał: > Nie mam zielonego pojęcia. Powodów mogą być dziesiątki - za mało zdających > egzaminy, utrącenie ustawy która miała zwiększyć dostępność do zawodu Ustawa NIE zostałą utrącona. TK zakwestionował (zresztą słusznie) tylko dwie kwestie szczegółowe. Co wiecej, odroczył wejście w życie swego wyroku na maksymalny możłiwy termin - aż 18 miesięcy. Rząd miał MNÓSTWO czasu na poprawienie błędów. Przez ten czas ustawa obowiązywała w niezmienionym kształcie i na jej podstawie odbyły się naboru na aplikację. Okazało się, że państwowy egzamin jest znacznie trudniejszy, niż rzekomo "nie do przejścia" egzaminy organizowane wcześniej przez samorządy. > (dziwi > mnie tylko dlaczego nie poprawiono błędów w ustawie i ponownie jej nie poddano > pod glosowanie...). Mnie też to dziwi. Rząd miał OSIEMNAŚCIE miesięcy. Jak widzisz - nie zrobił tego. Choćby to pokazuje szczerosć intencji socjalistó z pisu w "zwalczaniu korporacji". > Rzecz w tym, ze jest to PIERWSZY i JEDYNY minister ktory > robi cokolwiek. Jako fachowiec zapewniam Cię, że jesteś w błędzie. To bez wątpienia jeden z najsłabszych ministrów w historii tego resortu. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: no właśnie: jakie koszty? 20.02.07, 13:06 frusto napisał: > Przyjmując średni dochód notariusza z tytułu sporządzenia aktu notarialnego na > 2000 zł i średni dochód za dokonanie innych czynności na 50 zł przyjąć należy, A czemu nie 20000 i 500? Średni dochód za dokonanie czynności innej niż sporządzenie aktu notarialnego to 50 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 UOKiK powinien wkroczyć 20.02.07, 11:22 - W chwili obecnej samorząd notarialny wymusza stosowanie przez notariuszy stawek maksymalnych, a wszelkie przejawy jawnej konkurencji cenowej - reklama usług jest zakazana - spotykają się z wrogością tego samorządu - zarzuca ekspert. ----- To chyba powinno wystarczyć aby UOKiK rozpoczął postępowanie... Odpowiedz Link Zgłoś