yxcv Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja 21.02.07, 17:39 Kaczynski popre cie ale,za dwie komisje. 1).do zbadanie zbrodni komunistycznych 2).do wyjasnienia czy upadek rzadu Jana Olszeskiego to byl zamach stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
rock73 Re: Paranoja to mieć taki stan umysłu. który to u 21.02.07, 17:42 Paranoja to choroba objawiająca się m.in. tym, że wszędzie widzi się spiski. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja 21.02.07, 17:50 a jeśli chcę być samozatrudniona (podatki i tak zapłacę, często wyższe niż etatowcy) i zamiast do ZUSu w skarpetkę nadwyżkę włożyć ? niech mnie pan prezydęt, na siłę, nie uszczęśliwia Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Prezydent: kapitalizm to paranoja 21.02.07, 17:56 "prezydent Lech Kaczyński opowiedział się za zwiększeniem nadzoru państwa nad stosunkami pracy" Prezydent, który siebie określa mianem prawicowy, jest zwolennikiem nadzoru państwowego w każdej dziedzinie życia. Czy to nie są poglądy lewicowe? Albo to: "Dodał, że państwo powinno dążyć do tego, aby jak najwięcej ludzi mogło skorzystać ze wzrostu gospodarczego." Zawsze byłem przekonany, że powinno się dążyć do tego poprzez zwiększanie konkurencji, a nie poprzez centralne rozdawnictwo. Po co było rozwalać ten socjalizm, skoro chcemy wprowadzać go od nowa? Odpowiedź jak mi się nasuwa na to pytanie jest taka: socjalizm tak, ale gdy to my rządzimy, a nie oni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktostam Wspanialy czlowiek IP: *.korbank.pl 21.02.07, 18:07 "Obiektywnie patrząc, wyniki tych rządów są zdecydowanie dobre, ale z mediów można dojść do wniosku, że mamy okres ciężkiej klęski" Potrafi o swoim rzadzie mowic w sposob krytyczny i obiektywny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiulla Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 18:07 Boję się, że dureń wpadnie na pomysł, by w ogóle zakazać działalności jednoosobowej innej niż sklepy, bo nie mieści mu się w głowie, że ktoś może współpracować z jednym dużym klientem (i kilkoma małymi) i być z tego zadowolonym. Ja do takich należę i nigdy nie byłam pracownikiem żadnej z firm, dla których pracuję obecnie. Zresztą nawet nie wyobrazam sobie czyjegokolwiek nadzoru nad tym, co robię, o ile w wyznaczonym terminie moja praca jest gotowa i klient jest zadowolony. Tak, chcę płacić jak najmniejszy ZUS, bo i tak będzie z niego głodowa emerytura, tak, chcę mieć więcej pieniędzy w kieszeni, by móc samodzielnie zapewnić sobie przyszłość, tak, chcę pracować jak chcę i kiedy chcę (i za ile chcę). I nie uważam, by szukanie na siłę ciepłej posadki za minimum socjalne było zasadne tylko dlatego, że panu preziowi nie podoba się samozatrudnienie. Sugeruję więc cmoknięcie mnie w nos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwolennik krolowej Dobrze ze zbieram sie do UK. IP: *.london.bdp.co.uk 21.02.07, 18:12 Tam nie ma w TV i gazetach naszego najjasniejszego durnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja IP: *.chello.pl 21.02.07, 18:15 W ZESZŁYM ROKU SZUKAŁAM PRACY. W FIRMIE X (DODAM TYLKO, ŻE TO BARDZO DUŻA FIRMA FINANSOWA ) PRZESZŁAM KWALIFIKACJE. NA OSTATNIEJ ROZMOWIE PANIENKA ZAPYTAŁA SIĘ MNIE, CZY BYŁABYM W STANIE ZAŁOŻYĆ FIRMĘ - WTEDY MNIE PRZYJMĄ. U NICH 95% PERSONELU PRACUJE NA UMOWIE ZLECENIE. CZY TO NIE JEST PARANOJA ??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja IP: *.petrus.com.pl 21.02.07, 18:57 O co Ci chodzi? Złożyli Ci ofertę, jeśli nie jest dla Ciebie interesująca, to z niej nie korzystaj. Nikt Cię do niczego nie zmusza, zapisz się do PiSu albo Samoobrony, to "partia wysunie Cię z ramienia na czoło". I to jest paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pseudoliberał Re: Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 19:20 To nie jest oferta to jest zmuszanie jeżeli wszyscy by tak robili bo pracownik nie ma wyboru, albo ma taki wybór samozatrudnienie albo zdychać z głodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja IP: *.idc.net.pl 21.02.07, 19:41 Bili cie ? przypiekali? wypalali oczy? w jaki sposob cie zmuszali? NIe masz przymusu pracy dla nich masz wybor w postaci kilkuset tysiecy innych firm wiec nie becz ze ktos cie zmusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja IP: *.ekspres.net.pl 21.02.07, 20:47 Może nie była to sytuacja idealna ale dzięki samozatrudnieniu mogłaś otrzymać pracę, miałaś przynajmniej jakiś wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie lubie kartofli Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja IP: *.spray.net.pl 21.02.07, 18:16 Panom K chyba coś na łby spadło, wzrost gospodarczy wynika z ich rządów? Lechu powiedział o nich prawdę, a i to za delikatnie. A winni są dziennikarze. Żałosne kacyki. Odpowiedz Link Zgłoś
eurotram W tej jedynej sprawie zgadzam się z Kaczorem. 21.02.07, 18:17 Zupełnie inaczej wygląda to z punktu widzenia szefa firmy,a zupełnie inaczej z punktu widzenia pracownika,którego zmusza się do założenia własnej działalności,bo inaczej nie dostanie pracy;pół biedy jak dobrze zarabia,ale ja akurat i tak nie przekraczałem progu 19%.Dodatkowo byłem pozbawiony firmowej opieki zdrowotnej,płatnego urlopu (chcę wolne,to za friko,a wtedy rodzina nie ma co do gara włożyć!),żadnego służbowego laptopa czy służbowej komórki.I comiesięczna męczarnia z PITami i Księgą Przychodów i Rozchodów (przy ciągłym strachu,żeby tylko się nie okazało że coś źle wpisałem;na księgową nie było mnie stać,bo za coś takiego zdzierają jak jak diabli) oraz z ZUSem (szczęście że niepracująca żona mogła mi pomóc,bo sam nie miałbym kiedy tego pozałatwiać).Co wiecej,nie miałem czego sobie odliczyć.I jakby tego było mało,codziennie musiałem patrzeć na etatowych,którzy mieli to wszystko! Zmiana przepisów od 2007 spowodowała,że szef zamiast wyczekiwanego przyjęcia na etat (bo przy moim zakresie obowiązków działalność gosp. już nie wchodziła w rachubę)... zwolnił mnie!Teraz mam nową pracę,jestem na etacie i jest mi dobrze! Nie ma służbowej bryki,komóry czy laptopa,ale przynajmniej jest premia,płatny urlop i... równe zasady dla wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: W tej jedynej sprawie zgadzam się z Kaczorem. IP: *.petrus.com.pl 21.02.07, 18:59 Fajnie musiało Ci być za komuny, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herod Re: W tej jedynej sprawie zgadzam się z Kaczorem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 19:25 Może wskażesz kraj w EU gdzie funkcjonuje podobny system... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YKW Re: W tej jedynej sprawie zgadzam się z Kaczorem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 19:31 Niemcy - termin Einzelunternehmer coś ci PiSiaku mówi ? Odpowiedz Link Zgłoś
eurotram Re: W tej jedynej sprawie zgadzam się z Kaczorem. 21.02.07, 19:46 Małe wyjaśnienie:jestem gorącym przeciwnikiem zarówno PiSu jak i Kaczorów!Za komuny było mi... tak sobie,mam dopiero 30 lat,dyplom naprawdę dobrej polskiej uczelni (a nie Wyższej Szkoły Obiboctwa i Łopatologii!),znam język,obsługę kompa,mam prawko...Taki sobie "wykształciuszek" ;) Już wcześniej napisałem,że zgadzam się z "Kartoflem" tylko w tej jednej sprawie,bo doświadczyłem ciemnej strony działalności gospodarczej na własnej skórze!I bardzo się cieszę,że akurat tą lipną formę działalności zdelegalizowano!Tak trudno to zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YKW Re: W tej jedynej sprawie zgadzam się z Kaczorem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 19:59 Primo: odpowiadałem na post Heroda Secundo: to co cię spotkało jest ścigane na podstawie samego kodeksu pracy i to już od dawna. A w oparciu o takie historie jak Twoja prezydent generalizuje i daje ideologiczne uzasadnienie dobrania się do kieszeni tych wszystkich łże-liberałów, którzy zamiast po Bożemu płacić 40% PIT bezczelnie płacą 19% liniowy. BTW: mam znajomych w Twoim wieku, którzy od zawsze są na samozatrudnieniu i bardzo sobie chwalą, żadnych problemów z szefem, urlopy też mają. A teraz prezydent z Zytą dobiorą się im do d..y. Będziesz bił brawo ? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: W tej jedynej sprawie zgadzam się z Kaczorem. 21.02.07, 20:02 eurotram napisał (ciut wcześniej) ...nie przekraczałem progu 19%.Dodatkowo byłem pozbawiony firmowej opieki zdrowotnej,płatnego urlopu (chcę wolne,to za friko,a wtedy rodzina nie ma co do gara włożyć!),żadnego służbowego laptopa czy służbowej komórki.I comiesięczna męczarnia z PITami i Księgą Przychodów i Rozchodów (przy ciągłym strachu,żeby tylko się nie okazało że coś źle wpisałem;na księgową nie było mnie stać,bo za coś takiego zdzierają jak jak diabli) oraz z ZUSem (szczęście że niepracująca żona mogła mi pomóc,bo sam nie miałbym kiedy tego pozałatwiać).Co wiecej,nie miałem czego sobie odliczyć.I jakby tego było mało,codziennie musiałem patrzeć na etatowych,którzy mieli to wszystko! eurotram napisał: > Małe wyjaśnienie:j...mam dopiero 30 lat,dyplom naprawdę dobrej polskiej > uczelni (a nie Wyższej Szkoły Obiboctwa i Łopatologii!),znam język,obsługę > kompa,mam prawko...Taki sobie "wykształciuszek" ;) i tak trudno Ci było wypełnić druczek ZUS'u (kwoty zmieniają się raz na 3 miesiące, co do grosika podawane na wielu portalach) czy PIT 5 (skoro i tak nie miałeś co odliczać) ? Za 200-300 zł można kupić programik (do odliczenia od dochodu !) do prowadzenia kpir, który za Ciebie policzy, wydrukuje deklaracje. Ale na to trzeba wpaść, tego na "naprawdę dobrej polskiej uczelni" nie uczą. Nawet po zmianach w ustawie wypełnione kwitki można wysłać pocztą, więc "załatwianie spraw" do kilka minut spędzenie na poczcie. No, chyba, że żal Ci było 2 x 3,5 zł na polecone ;) ot ... "wykształciuszek" ... co "doświadczył ciemnej strony działalności gospodarczej na własnej skórze" Odpowiedz Link Zgłoś
eurotram Re: W tej jedynej sprawie zgadzam się z Kaczorem. 21.02.07, 20:26 aankaa napisała: > > i tak trudno Ci było wypełnić druczek ZUS'u (kwoty zmieniają się raz na 3 > miesiące, co do grosika podawane na wielu portalach) czy PIT 5 (skoro i tak nie > > miałeś co odliczać) ? > Za 200-300 zł można kupić programik (do odliczenia od dochodu !) do prowadzenia > > kpir, który za Ciebie policzy, wydrukuje deklaracje. Ale na to trzeba wpaść, > tego na "naprawdę dobrej polskiej uczelni" nie uczą. > > Nawet po zmianach w ustawie wypełnione kwitki można wysłać pocztą, > więc "załatwianie spraw" do kilka minut spędzenie na poczcie. No, chyba, że żal > > Ci było 2 x 3,5 zł na polecone ;) > > ot ... "wykształciuszek" ... co "doświadczył ciemnej strony działalności > gospodarczej na własnej skórze" > Tyle wiesz co zjesz,ot co.Nie przyszło Ci do głowy,że mając 2 tys,bezrobotną żonę (bo w naszym cholernym państwie pracodawca jak ognia unika kobiet mogących potencjalnie szybko zajść w ciążę lub wychowujących małe dzieci;co więcej,w Gdyni jest tylko JEDEN żłobek,więc trzeba się nieźle nagimnastykować by znaleźć miejsce dla dzieciaka) i wymienione już przed chwilą małe dziecko raczej nie za bardzo było mnie stać na wyskoczenie z 300 złotych (co przy odliczeniu od PODSTAWY OPODATKOWANIA dałoby mi grosze - i to dopiero w przyszłym roku,co przy ciągłej "jeździe na styk" spowodowanej ok.1000-złotowymi comiesięcznymi oplatami było awykonalne).Na poleconych też się dało ciut zaoszczędzić,bo w/w niepracująca żona mogła zanieść do pobliskiego ZUS-u czy US i jeszcze spytać się czy dobrze wypełnione - i mimo wielkiej łaski,jaką robiły urzędniczki osiągała cel,za co jej chwała! Wyobraż sobie,że rynek pracy to dżungla,ale nie żyją w niej same wilki;tylko że mniej drapieżne stworzenia dzielące ową dżunglę z nimi też chcą przeżyć i nie dziw się,że nie popierają przepisów faworyzujących w/w wilki :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: W tej jedynej sprawie zgadzam się z Kaczorem. IP: *.petrus.com.pl 21.02.07, 20:51 Wyluzuj, pomyśl i otwórz prywatny żłobek. Socjalizm sprawia same problemy, vide Twój opis sytuacji kobiet na rynku. To nie pracodawcy są "źli", po prostu rynek pracy jest przeregulowany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: W tej jedynej sprawie zgadzam się z Kaczorem. IP: 62.233.164.* 21.02.07, 21:17 Krótka historia na pocieszenie. Pewien mój znajomy został zmuszony do samozatrudnienia przez swojego pracodawcę. Nie był wtedy z tego specjalnie zadowolony. Wiadomo, dodatkowe formalności w US, ZUS, ryzyko popełnienia błędu w rozliczeniach, itp. itd. Jakoś tak się złożyło, że niedługo po tym fakcie zaczęły mu wpadać fuchy, czyli prace na własny rachunek bez pośrednictwa "pracodawcy", w tej samej branży. Trochę później całkowicie zrezygnował ze współpracy ze swoim "pracodawcą" i wręcz stanowił dla niego konkurencję. Teraz zatrudnia już paru ludzi i myśli o rozszerzeniu działalności. Tak więc, to zmuszanie do samozatrudnienia czasami może wyjść na dobre pracownikowi, a dla pracodawcy może być bardzo ryzykowne. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: W tej jedynej sprawie zgadzam się z Kaczorem. 21.02.07, 21:42 fakt koszty odliczasz od _przychodu_ tylko w jaki sposób "w przyszłym roku" ? jeśli coś kupujesz/płacisz np. w marcu to odliczasz za marzec... chwała żonie (bezrobotnej !), że 2 razy w miesiącu pomaszeruje do "pobliskiego" ZUS'u i US'u piszesz, że skończyłeś niekiepską uczelnię, znasz "..." i za 2.000 (to faktura ?) masz utrzymać rodzinę. Albo kiepsko szukałeś, albo dyplom nie pasuje do firmy, w której usiłujesz znaleźć pracę/samozatrudnienie skoro żona bezrobotna, nie jest specjalną filozofią pojęcie kilku prostych zasad, na których bazuje kpir, przy Twojej pomocy (bo nie powiesz, że 24 na 24 przez 30/31 dni w miesiącu pracujesz). Wystarczy usiąść 9/10-go każdego miesiąca, zebrać kwitki, wpisać do książki i (znowu, bazując na info, który z netu - fakturę wpisujesz w koszty - wygrzebiesz) wypełnić druczek. przybliżona wyliczanka 2000 zł faktura - 550 ZUS = 1450 podstawa do opodatkowania (odliczasz TYLKO zus) 1450 x 19% daje ~275 zł _minus_ zdrowotne (7,75%) odliczane od podatku -> ~145 zł podatku do zapłacenia płacisz: ~730 zł na ZUS i ~150 zł na US nie ma tu kwoty ok. 572 zł pomniejszającej podatek (www.pit.pl/pages/i/190.php piszesz, że miesięcznych opłat masz ok. 1000 zł Jak na miasto, w którym jest JEDEN (to Twoje słowa) żłobek musisz mieć niezłą willę ;) (czynsz, opłaty), wszystko na prąd albo/i gadasz przez telefon jak najęty ... a może pora zrezygnować z neostrady na godziny ? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: W tej jedynej sprawie zgadzam się z Kaczorem. 21.02.07, 21:53 a tu masz sznurek do ogólnodostępnego kalkulatora www.infor.pl/kalkulatory/wynagrodzenia.html z którego wynika, że jak dostaniesz BRUTTO 2000 (co ma się nijak do samozatrudnienia) to i tak zostanie Ci przysłowiowych groszy na utrzymanie rodziny tzw. firmowe ubezpieczenie zdrowotne - włóż między bajki, często księgowość dolicza to do dochodu, od którego nie naliczono podatku (czkawką odbije się w rocznym picie). Jak dostaniesz "furę, laptopa i komórę" to w brodę będziesz sobie pluć - dyrekcja wyjdzie z założenia, że jesteś dyspozycyjny 26/24 Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa a tu masz netto 2000 21.02.07, 22:19 www.pracuj.pl/Kalkulatory/kalkulator_podatki.aspx?kalkulator%5Btyp%5D=pracodawca&kalkulator%5Bumowa%5D=praca&kalkulator%5Bskladka_wypadkowa% 5D=1.8&kalkulator%5BkosztyUzyskania%5D=standardowe&kalkulator% 5Bkoszty_autorskie_stawka%5D=100&kalkulator%5Bzus%5D=1&kalkulator%5Bchorobowe% 5D=0&kalkulator%5BkosztyUzykania%5D=20&kalkulator%5Brok%5D=2006&kalkulator% 5Bbrutto%5D=0&kalkulator%5Bzarobki_ogolne%5D=2000&kalkulator%5Bzarobki%5D%5B1% 5D=2000&kalkulator%5Bzarobki%5D%5B2%5D=2000&kalkulator%5Bzarobki%5D%5B3% 5D=2000&kalkulator%5Bzarobki%5D%5B4%5D=2000&kalkulator%5Bzarobki%5D%5B5% 5D=2000&kalkulator%5Bzarobki%5D%5B6%5D=2000&kalkulator%5Bzarobki%5D%5B7% 5D=2000&kalkulator%5Bzarobki%5D%5B8%5D=2000&kalkulator%5Bzarobki%5D%5B9% 5D=2000&kalkulator%5Bzarobki%5D%5B10%5D=2000&kalkulator%5Bzarobki%5D%5B11% 5D=2000&kalkulator%5Bzarobki%5D%5B12%5D=2000&oblicz=Oblicz powinieneś wystawiać fakturę na min. 2,980 zł i już ciut więcej zostaje ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: W tej jedynej sprawie zgadzam się z Kaczorem. IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 21.02.07, 20:13 > z punktu widzenia pracownika,którego zmusza się do założenia > własnej działalności [...] zwolnił mnie! Powtórzę to co ktoś napisał wyżej - jak Cię ten okrutnik zmuszał - przypiekał oczy, wbijał na pal? A może jednak nie zmuszał a po prostu proponował interes na określonych warunkach, a Ty się zgodziłeś? Jak ktoś Ci proponuje A w zamian za B, to nie znaczy że zmusza Cię do oddania B. Skoro on był taki okrutny że Cię nawet ostatecznie zwolnił, to powiedz - czy Ty nie jesteś jeszcze bardziej okrutny? Przecież nie zatrudniasz ani jednej osoby. > Teraz mam nową pracę,jestem na etacie i jest mi dobrze Czyli obeszło się bez okrutnika - gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: W tej jedynej sprawie zgadzam się z Kaczorem. IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 21.02.07, 20:17 Pamiętaj eurotram - z Twoim pracodawcą łączy Cię wspólny interes, a nie zależność między panem i niewolnikiem. Jeśli nadajesz się do jakiejś pracy, to nie jest Ci potrzebne państwo narzucające określone zasady. Bo po prostu opłaca się Ciebie zatrudnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stef Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 18:30 Ta dobra koniunktura w gospodarce, to nie Pańska zasługa drogi Prezydencie!! Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja 21.02.07, 20:55 sTEF.Nikt nie powie ze to zasluga Belki i spolki tylko ze dobra koniunktura byla za rzadow Kaczynskich co zreszta jest prawda.Kto np.wprowadzil podwojne opodatkowanie?To jedna z "zaslug"tego deregulatora gospodarki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja IP: 62.233.164.* 21.02.07, 21:24 Belka przede wszystkim obniżył znacząco CIT, co prawie natychmiast przełożyło się na znaczący wzrost przychodów z tego podatku. Co do wprowadzenia "podwójnego" opodatkowania PIT, to uzasadnieniem do tego było zrównanie szans podmiotów opodatkowanych CIT i PIT. Moim zdaniem to było dobre posunięcie. Szkoda, że nie poszło dalej do liniowego PIT. To złe w tym "podwójnym" opodatkowaniu to ciągłe komplikowanie przepisów, żeby utrudnić przejśćie na liniowy PIT. Nie jestem zwolennikiem SLD, wręcz przeciwnie, nigdy nie oddałem na nich swojego głosu, ale muszę przyznać, że rząd Belki zrobił w obszarze gospodarki wiele dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrowski Modlitwa IP: *.nyc.gov 21.02.07, 18:38 Panie Boze , za jakie grzechy pokarales nas takim prezydentem? Wybacz nam nasze wszystkie grzechy i daj nadzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex21 Uuuuff, stary, twoje ip pokazalo sie i nazwisko... IP: *.lutn.cable.ntl.com 21.02.07, 21:26 Pozegnaj sie z robota... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Paranoja to mieć taki stan umysłu. który to u IP: *.botany.gu.se 21.02.07, 18:49 Baca, o prezydencia sie tak nieladnie wyrazasz, kto to widzial ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracodawca Ten Prezydent: to paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 18:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralf Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 19:20 <<Prezydent powiedział też, że w Polsce panuje najwyższy od ponad 30 lat stopień optymizmu społecznego>> - beznadzieja bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwert Dureń IP: *.chello.pl 21.02.07, 19:25 Mały Stalinek, o malo sie nie połakał jak The economist parę słow prawdy napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom48 Chyba ma racje bo o paranoikach to wie duzo IP: *.rybnet.pl 21.02.07, 19:35 Codziennie widzi w lustrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dybko2 Re: Prezydent to paranoja na dwoch krotkich nozka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 19:36 Wiem tak jest bardzo wygodnie.Pracodawca niech się martwi o wszystko.Może jeszcze cos mu się uda ukraść.Jak dobrze będzie na nocce się dwie godzinki kimniemy.I jest super!Zapomniałem dodać jeszcze że na można iść na zwolnienie i z kolesiem skoczyć na rybki.Można też w tym czasie zrobić sąsiadce kafelki,szef ma niech płaci.Znam takiego osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Prezydent to paranoja na dwoch krotkich nozka IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 21.02.07, 19:45 > Wiem tak jest bardzo wygodnie.Pracodawca niech się martwi o wszystko. Uwaga: pracodawca też nie może być samozatrudniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Czego sie czepiacie. Wszystko zgodnie z Leninem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 19:51 Czego się czepiacie? Wszystko zgodnie z leninowskimi dyrektywami, które z takim zapałem zgłębiał Kaczyński jeszcze w latach 80, 90 -ych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: legalistka rozumiem intencje, ale kalkulacja do bani IP: *.ina.hr 21.02.07, 20:07 Misiu-kaczusiu, jak ty razem z twoimi rownie madrymi kolesiami, zlikwidujesz mi liniowe 19% dla mojej jednoosobowej elastycznej firemki i kazesz mi placic tyle samo, co duza firma albo co goscie na etacie placa za zludne poczucie bezpieczenstwa "gwarantowane" przez kodeks pracy, to ja swoje podatki bede placic na (przyklad) slowacka sluzbe zdrowia, slowackie drogi i slowackie limuzyny slowackich politykow. I nie tylko ja. A tak sie sklada, ze pomimo mniejszej stawki podatkowej, podatki specjalisty nieobciazonego nadbudowa organizacyjna (czytaj: limuzyna prezesa, dzialem marketingu itp.), kwotowo bywaja czesto wieksze niz za czasow pracy na etacie. Wiec mozemy wykonac symulacje i sprawdzic jak ci sie to oplaci. Macie tam chyba jakas osobe potrafiaca uzywac excela w tej waszej kancelarii, hm? Wszystkim, ktorzy do samozatrudnienia sa "zmuszani" przez pracodawcow- krwiopijcow bardzo serdecznie wspolczuje i zycze, zeby wzieli wreszcie odpowiedzialnosc za wlasne zycie i wyzwolili sie z mentalnosci chlopow panszczyznianych. Odpowiedz Link Zgłoś
pananatol2 Kaczyński pojedź do Anglii może cie ktoś 21.02.07, 20:23 zatrudni jako wybitnego fizyka do prostych, nieabsorbujących umysłowo czynności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YKW Re: rozumiem intencje, ale kalkulacja do bani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 20:24 problem w tym, że nawet zameldowana jako firma na Słowacji pracując w Polsce nadal będziesz płaciła polski PIT i co gorsza polski ZUS (takie jest przynajmniej stanowisko ZUS, trudno ci będzie z nim dyskutować w sądzie) Odpowiedz Link Zgłoś
agtom11 Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja 21.02.07, 20:44 Oj karakanku -to chyba twój potymizm jest najwyzszy od 30 lat ,bo przeciez przez te 30 lat medziles w tej polsce i wymedziles tą swoja chorobliwa podejrzliwosc i szalencze postepowanie. Bedziesz taka sama ofiara jak kazdy kombatant z solidarnosci i takze czeka cie kiedys pustka izolacyjna tak jak juz dawno spotkala tego dawnego twojego przyjaciela Wąłese i ty bedziesz zmarginazowany tak jak ten Lech. Po prezydentujesz sobie te 5 lat i dalej ludzie cie wytna tak jak juz wycieli twoich poplecznikow solidaruchów. Odpowiedz Link Zgłoś
agtom11 Malutki prezydencie Kaczynski 21.02.07, 20:47 Boisz sie mediów i dlatego tak bardzo ich nienawidzisz ,bo wywalaja wszystkie twoje prostackie pomysły poczawszy od zachowania sie ,konczac na twoim lenistwie. Ty duzo ryczysz ,a malo mleka dajesz -a przeciez ty powines kwakać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jano Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 20:51 Paranoja nazywa się po polsku "mania prześladowcza", o czym osoba z wyższym wykształceniem powinna wiedzieć, tym bardziej jeśli sama na nią cierpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex21 Paranoja? Zatem, przez 15 lat bylem... IP: *.lutn.cable.ntl.com 21.02.07, 21:02 samozatrudniony w polsce, w wolnym zawodzie, a teraz dowiaduje sie ze to paranoja! Ciekawe, zylo mi sie zdecydowanie lepiej niz wielu na etacie. Teraz, w UK, tez jestem samozatrudniony i ma to byc paranoja? Widze ze pan Prezydent dazy do podobnej sytuacji, jaka byla za PRLu - wszyscy mieli prace i wszyscy musieli pracowac. Pelna kontrola nad obywatelem! Ten pan nie rozumie ze samo posiadanie pracy nie daje szczescia, praca musi satysfakcjonowac i przynosic dobrobyt! Moze sie usmiejecie lecz takie mam przekonanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RJ Prezydent: Samozatrudnienie to paranoja IP: 74.12.3.* 21.02.07, 21:11 Wypowiedz P. Walesy o becnym Prezydencie to takie "przyganial kociol garnkowi", ale w swietle jego stwiedzenia ze "..samozatrudnienie to paranoja.." gotow jestem nie tylko zgodzic sie z bylym, pozal sie Boze, Prezydentem ale chcialoby sie cos od siebie dolozyc. We wszystkich krajach ktore znam (a znam ich kilka) a wszczegolnosci w USA i Kanadzie jednosobowe firmy, ale rowniez rodzinne firmy, szcegolnie w sferze uslug (ale nie tylko) sa potezna i silna ekonomicznie grupa spoleczna. Przypisywanie sobie zaslugi za sukces ekonomiczny Polski jest, najdelikatniej mowiac, UZURPATORSTWEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Niech Chrzescijanin i Katolik skarze sie za to na smierc ??!! Odpowiedz Link Zgłoś