Dodaj do ulubionych

Uzasadnienie Pakietu Kluski objęte tajemnicą

06.04.07, 11:29
Zapewne uzasadnienie brzmi: "Ten pakiet jest dobry... nawet bardzo dobry... tak dobry, ze nie potrzebuje uzasadnienia!".
Obserwuj wątek
    • Gość: ss Re: Uzasadnienie Pakietu Kluski objęte tajemnicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 12:40
      o jakiej reformie mówicie?\
      rozpoczecie działolnosci - w USA nie ma czegos takioego jak rozpoczęcie - ono
      sie zaczyna z chwila zapłacenie pierwszego podatku - załozenie spółki o
      charakterze z o.0- potrzebny dostep do internetu,5 minut czasu i 50 dolarów!!!!!!!!1
      tu sie robi kosciół z rozpoczecia działalnosci!!!!!!!!!!!!!
      a działalnosc - prosta rzecz - jak tego nie zmienia nie ma sensu zadna działanosc:
      płacisz podatek w momencie wypisania faktury - ale pieniedzy za nia nie masz i
      mozesz długo czekac
      dlaczego tego nie zmienia - bo 90 procent dłużnków to jest PAŃSTYWO POLSKIE
      co sami beda sobie sznur zakładąc na szyje - a niech ich prywatna hołota kredytuje
      najśmieszniej jest w urzedzie skarbowym - bo w końcu podatku nie ma z czego zapłacić
      Urzad Skarbowy pyta - nie ma pieniędzy? - dłuznicy sa? - no nie macie pojecia o
      biznesie - trzeba sobie dobierac wiarygodnych kontrahentów!!!!!!!!!!
      oczywiśte jest i pozostaje bez dyskusji ze Państwo Polskie i jego rządziciele sa
      po prostu niewiarygodni i oni mówia o reformie
      a takch KLUSKOWYCH spraw jest dziesiatki
      • Gość: Marco bogdantadus trafił w sedno! IP: *.magma-net.pl 06.04.07, 18:11
        Przepiekne ujęcie tematu. Bo co tu gadać. :)
    • jankbh Re: Uzasadnienie Pakietu Kluski objęte tajemnicą 06.04.07, 14:50
      Najwyrazniej ciemny naród nie dorósl jeszcze do zapoznania sie z uzasadnieniem.
    • Gość: Wojtek PiS dotrzymuje słowa! IP: *.server.ntli.net 06.04.07, 17:16
      PiS nie rzuca słów na wiatr. Jak obiecuje że zabierze jakieś ulgi to
      zabierze a jak obiecuje że da to obiecuje.
    • Gość: miroskom Pakietu Kluski - rozgotowana klucha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 18:11
      Ten cały pakiet to klucha z zakalcem i tyle
    • Gość: strom Uzasadnienie Pakietu Kluski objęte tajemnicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 19:03
      Obejmijcie tego Kluskę tajemnicą i będzie po krzyku. W naszej Sferze Ludzie tak się nazywają!
    • Gość: strom propozycja uzasadnienia: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 19:05
      tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie
      • krzynia.c Wyroki Prezia nie podlegają dyskusji 06.04.07, 19:24
        oddać Bogu co boskie
    • premier_hiacynt_wielki Czyzby lustracja dla wszystkich prowadzacych dzial 06.04.07, 19:26
      alnosc gospodarcza? To jest ta zmiana??:) A moze wprowadzenia gospodarki
      planowej>
    • Gość: SLD_PULS BIZNESU Uzasadnienie Pakietu Kluski objęte tajemnicą IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.04.07, 19:44
      ...nie czytajcie Wybiurczej i Pulsu Bi
      to szajke ex Komuna a krytykuja niszczc -nic w zamian
    • Gość: stary_rzemiocha Dlaczego? Ależ to bardzo proste - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 19:52
      - król jest nagi! Zorientowali się i nie wiedzą co robić. Dużo szumu, zero
      efektu. Prawdziwą rewolucję to zrobił min. Wilczek (rząd Rakowskiego). Później
      było tylko coraz gorzej, psucie klimatu dla biznesu zaczął wychwalany
      Balcerowicz.
      Prowadzę biznes grubo ponad 20 lat. Za tzw. komuny Ustawa o podatku obrotowym
      miała 2 strony DzU + ze 3 strony tabela ze stawkami i 2 strony Rozporządzenie.
      Przepisy o podatku dochodowym - podobna objętość. Ustawa o działalności
      gospodarczej coś koło 1,5 strony. Ja to wszystko znałem praktycznie na pamieć,
      urzednicy zresztą też.
      Jak wyglądało rozliczanie z podatków? Na początku roku kupowałem zeszyt w
      kratkę, numerowałem strony, robiłem tabelkę a przydzielona mi pani z Urz.Skarb.
      stawiała pieczątki. Wpisywałem sprzedaż, raz w miesiącu sumowałem i szedłem do
      tej pani która mi sprawdzała (albo i nie), wyliczała podatek (ona, nie ja!),
      wypisywała kwit do kasy, płaciłem i wracałem do niej pokazać (albo i nie bo
      przecież mieliśmy do siebie zaufanie). Raz w roku zliczała wszystko, na takim
      podłużnym formularzyku objętości ok. A5 robiła rozliczenie i albo dopłacałem
      albo mi kasa zwracała. Jak czegoś nie wiedzieliśmy to razem szlismy piętro
      wyżej do naczelnika (bez żadnego umawiania) i ten od ręki i bez żadnych
      ceregieli mówił jak ma być - na zasadzie "słowo dżenetelmena się liczy".
      Jak wyglądała kontrola? Przychodzili i w trymiga liczyli, czy to co jest na
      magazynie zgadza się z ewidencją. To było najważniejsze, czy nie ma lewego
      towaru. A nie czy cyferki są prosto w rubryki wpisane i jaka jest wykładnia
      jakiegoś Najwyższego Trybunału w zakresie co ustawodawca miał na myśli. Nawet
      jeśli tak ja jak i urzędnik nie pamiętaliśmy co było w przepisach, wystarczyło
      pomysleć jak być powinno w zgodzie ze zdrowym rozsądkiem. I po sprawdzeniu w
      przepisach okazywało się, że rzeczywiście tak było jak myśleliśmy! To się
      nazywa naukowo "racjonalność ustawodawcy". Znaczy wtedy była ta racjonalność,
      bo jak jest dziś, i cała reszta, każdy przedsiebiorca może sobie zobaczyć.
      Zaprzepaścilismy entuzjazm i przedsiębiorczość milionów Polaków. Większość z
      tych którzy się nie zgadzają, nie chcą być wyrobnikami na taśmie u skośnookich
      lub bezwolnymi urzędasami i znowu wybiera wolność. Łącznie z byłym
      premierem "Atrakcyjnym Kazimierzem" który szczerze powiedział i pokazał sam,
      gdzie jest przyszłość i szanse dla ludzi aktywnych. Człowiek honoru w łeb by
      sobie strzelił.
      • Gość: baba Re: Dlaczego? Ależ to bardzo proste - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 04:59
        nareszcie ktoś napisał prawdę. Napęd gospodarce dał rząd Rakowskiego. Ciekawe,
        że o tym się nie mówi. Chyba stary rzemiocha jest niepoprawny politycznie. Kto
        pamięta te "punkty handlowe" czyli stoliki i łóżka turystyczne. Transport -
        maluch z przyczepką. Jeszcze zostały relikty tych czasów tzw szczęki. Zaczęło
        się od handlu na bazarach, produkcji w jakichś kanciapach a doszło różnie do
        wielkich firm i hurtowni ale też do bankructw i długów. Jestem księgową i
        obsługuję wielu przedsiębiorców od kilkunastu lat. Mam przeglad tego jak było i
        jak jest. Im nowszy akt prawny tym gorzej napisany,tego się już samodzielnie
        nie da zrozumieć. Kto nie wierzy niech przeczyta ustawę o podatku dochodowym
        osób fizycznych wersję pierwszą i aktualną.
    • Gość: nanook Uzasadnienie Pakietu Kluski objęte tajemnicą IP: *.pronet.lublin.pl 06.04.07, 20:15
      "prawnik zastrzegający anonimowość" - może to wujek Zenek pana redaktora albo
      wrózka z bajki.
    • bronimir Jak to było Kluski, to szło przez Słowację 06.04.07, 20:52
      Zmiany muszą być, dwa razy tłumaczone było. Pismaki tego nie pojmują?
    • Gość: pieróg Re: Uzasadnienie Pakietu Kluski objęte tajemnicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 21:05
      I co wtym dziwnego że "dostaliście kosza"? Ze szmaciarzami z GW ja też bym nie chciał rozmawiać.
      • Gość: samswój ... powiedział szmaciany pieróg na forum gazety :) IP: *.chello.pl 06.04.07, 21:14
        .
      • Gość: Bajdy z Kaczolandu Re: Uzasadnienie Pakietu Kluski objęte tajemnicą? IP: *.natpool7.outside.ucf.edu 06.04.07, 22:15
        Czy "pierog" to taki typowy, zadufany w sobie PiSuarczyk
        (podpierajacy sie haslem typu "milczec, partia lepiej
        wie co dla was dobre!)?
        • 80c51 Re: Uzasadnienie Pakietu Kluski objęte tajemnicą? 07.04.07, 04:20
          Nie, on po prostu nie zauważył, że 'rzund' _jego_ włożył do tej samej kategorii,
          co GW.
    • 80c51 Re: Uzasadnienie Pakietu Kluski objęte tajemnicą 07.04.07, 04:16
      On nie tylko jest dobry. On jest tak dobry, że wszyscy go popierają! Nawet,
      jeśli jeszcze o tym nie wiedzą...
    • Gość: Maliniak II no i ma tak dużo zalet, że aż się nie da wymienić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.07, 08:29
      wszystkich
    • Gość: copernicus Oczywiście, czołowa szczekaczka kraju... IP: *.net.autocom.pl 07.04.07, 09:52
      wysmarowała "artykuł" z podtekstem (ukrywają, a zatem chcą nas zapewne okraść
      !), zupełnie jak krytykowane przez "dziennikarzy" z GW wypowiedzi polityków
      PiS... Cel uświęca środki ? No jasne ! :-) Trzebaby na ten przykład przyznać, że
      jeszcze żaden rząd nie wprowadził czegoś sensownego, zresztą miażdżąca krytyka
      ;-) GW i innych "niezależnych mediów" odnosi się np. do czego ? Ano do "jednego
      okienka" - że to za mało... O ile okienek ? O dwa ? O trzy ? Jeszcze kilka lat
      temu tęskniące teksty za szybkim i łatwym załatwianiem spraw urzędowych (nade
      wszystko zakładania działalności gospodarczej), jak na Zachodzie, gdzie
      wszystko można załatwić w "jednym okienku" - dzisiaj to jedno okienko się nie
      podoba... Wiadomo - rewolucjoniści spod znaku SLD i UW (dzisiaj LiD) zrobili tak
      wiele, że gdyby nie strumień kasy z UE, to dalej bezrobocie mielibyśmy ok. 20%,
      a wzrost w granicach 2% (co jest błędem statystycznym)... Byłbym zapomniał - po
      drodze była jeszcze jedna lewica - związek zawodowy pod nazwą "AWS"... Śmieszny
      ten kraj - jak zawsze...
      • Gość: fp Re: Oczywiście, czołowa szczekaczka kraju... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.07, 11:02
        Gość portalu: copernicus napisał(a):

> wysmarowała "artykuł" z podtekstem (ukrywają, a zatem chcą nas zapewne okraść
        > !), zupełnie jak krytykowane przez "dziennikarzy" z GW wypowiedzi polityków
        > PiS... Cel uświęca środki ? No jasne ! :-)

Puls Biznesu nazywasz czołową szczekaczką kraju?
    • michalmazurek Uzasadnienie Pakietu Kluski objęte tajemnicą 07.04.07, 10:03
      brakuje mi w tym artykule slowa "skandal", no bo czyz nie jest niewyobrazalnym
      skandalem nie upublicznic razem z projektem ustawy uzasadnienia, tylko pozniej
      jak je przyjmie jeden z komitetow Rady Ministrow, klasycznie zmanipulowany
      tekst, zeby odwrocic uwage od rzeczywistej proby zmiany prawa na lepsze i to
      firmowanej przez Romana Kluske, symbol niszczenia czlowieka przez urzedy-jak
      napisala "gazeta", ale przeciez nie udostepnili jeszcze uzasadnienia, to
      skandal po prostu, a ci frajerzy jeszcze tu odpisuja, prowadzeni jak na pasku
      przez "gazete" i nie potrafiacy korzystac ze swojego rozumu
    • Gość: nowy Uzasadnienie Pakietu Kluski objęte tajemnicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.07, 10:24
      To "jedno okienko" to jest odwracanie uwagi od istoty problemu.Zsałożenie
      działalności trwa 2 dni(w Białymstoku-przećwiczyłem):
      1-szy dzień- złozenie wniosku o rejestrację w ewidencji działalności w UM
      2-gi dzień-odebranie zgłoszenia j.w. z UM, nadanie nr Regon w WUS, załozenie
      konta, złożenie NIP1 i VAT-R w US i możemy działać(ZUS,PIP,Insp.Handlowa,
      SANEPID zgłaszamy w międzyczasie ).
      Problem zaczyna się później-przepisy są tak zagmatwane, że bez doradcy
      podatkowego się nie obędzie, a i tak kłopoty z fiskusem są prawie pewne.
      • Gość: ag Dokładnie tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 14:59
        Zarejestrowanie firmy to jeden drobny epizod w całej działalności, która
        powinna być z powodzeniem prowadzona przez wiele, wiele lat.To tak jakby za
        najważniejsze w podróży pociagiem uznać obniżenie stopnia, po którym wchodzi
        się do do wagonu. Jakoś wejdę nawet na wysoki stopień i o tej chwili szybko
        zapomnę, jeśli podróż będzie szybka, bezpieczna, w wagonie czysto, obsługa
        przyjazna, towarzysze podróży mili.
        To "jedno okienko" to taki sam mit dla niezorientowanych, jak upragnione
        uproszczenie podatków poprzez zastąpienie skali jedną stawką.
    • poglodzio Re: Uzasadnienie Pakietu Kluski objęte tajemnicą 07.04.07, 10:40
      Pakiet Kluski jest dobry lecz należy go jeszcze troche uzupełnić min. o
      zmiejszenie płatności podatkowych czy wprowadzenie podatku liniowego
    • cierpliwy Re: Uzasadnienie Pakietu Kluski objęte tajemnicą 07.04.07, 23:25
      Tego uzasadnienia nie zna nawet pani minister. PiSuary też nie wiedzą o co
      chodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka