Dodaj do ulubionych

Iskrzy w emeryturach

18.04.07, 22:16
trudno zrozumiec ta abra-cadabre, coz to za jakies przywileje albo
wyzoznienia, wszyscy pracuja, placa podatki, na calym swiecie w wieku 60 czy
65 lat przechodza na emerytury, a skoro rzad przepieprzyl pieniadze to CO TO
OBCHODZI PODATNIKA, poodbierac winnym majatki od sprzataczki do ministra
odpowiedzialnego za burdel i tyle, no ale skoro soltysi i stajenne chlopki sa
przy sterach to coz innego mozna sie spodziewac
Obserwuj wątek
    • Gość: jan Manowski Iskrzy w emeryturach IP: *.tsi.tychy.pl 18.04.07, 23:06
      W emeryturach już iskrzy od dawna tj. od czasu kiedy ZUSi resort pracy wprowadzili tajny szyfr.To typowy zamach stanu gdyż zadaniem wdrożonym i obwarowany otoczką innych zmyślnie zaplanowanych przepisów przerobionych i wykorzystanych w ustawodawstwie jest to, iż:
      Szyfr ma za zadanie żniweczenie i położenie na łopatki najważniejsze postulaty sierpnia 80 tj.
      1)likwidacja 40 godzinnego tygodnia pracy.
      2)Likwidacja wolnych sobót i niedziel
      3)Wprowadzenie cenzury w mediach, ukrycie przepisów państwowych z niemożliwością ich wyświetlenia w internecie.
      4)Likwidacja zapisów konstytucyjnych i konwencji praw człowieka(nie masz dniówek nie podlegasz pod prawo, jesteś tylko „0”)
      5)Pogwałcenie porozumień Jastrzębskich, postulatu dotyczącego przejścia górnika po 25 latach pracy na emeryturę. Mogących przejść na emeryturę zgodnie z rozporządzeniem osób pracujących w szkodliwych warunkach i specjalnym charakterze i inne grupy zawodowe.
      6) okradanie społeczeństwa na wielką skalę, w myśl zasady jak kraść to grube miliony.
      Zasada i działanie

W myśl obowiązujących przepisów za pracę górniczą wykonywaną pod ziemią stale i w pełnym wymiarze czasu pracy uważa się pracę wykonywaną pod ziemią przez wszystkie pełne dniówki robocze w miesiącu ( za pełne miesiące uważa się przepracowane do 1980 roku- 25 dni, a od 1.01.1981 r.-22 dni robocze w miesiącu kalendarzowym)….
      W myśl obowiązujących przepisów za pracę >górniczą< wykonywaną >pod ziemią< stale i w pełnym wymiarze czasu pracy uważa się pracę wykonywaną >pod ziemią< przez
      W miejsce zaznaczonych(<) wpisz 1 x twój zawód 2x twoje miejsce pracy, i jesteś goły.
      (np. 1x marynarza 2x w PŻM, 1x lekarza 2x w szpitalu, 1x listonosza 2x w poczcie polskiej itd.) jak to jest skonstruowane czytajcie bezprawiezus
      • Gość: euro2012 Re: Iskrzy w emeryturach IP: *.hostdmk.net 19.04.07, 11:16
        niedługo będziecie się składać na igrzyska, wtedy dopiero będzie iskrzyło !!!
    • Gość: m Iskrzy w emeryturach IP: 62.29.253.* 19.04.07, 06:36
      co z kobietami co będą miały 40 lat pracy od 2008 roku a nie będa miały wieku
      55 lat - to wystarczający staż na normalna emeryturę bez względu na wiek.
    • Gość: jec Iskrzy w emeryturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 06:52
      Pan Dorn już brał w kamasze lekarzy i niech się juz przestanie wygupiać ze
      swoimi pomysłami.Dlaczego wtrąca sie w sprawy Min.Pracy.Prawa nabyte to rzecz
      swieta i wara od nich.Idąc do pracy 30 lat temu miałem świadomość ],że pracuję
      za matrne grosze na PKP, ale pójdę na wcześniejszą emeryturę, winnych zawodach
      wtedy zarabiło się o wiele więcej, wmawiano nam coś za cośa teraz zabrać, wstyd
      Panie i Panowie przeciez wuwodzicie się z tak zwanego nurtu społecznego i
      przestancie zarabiać na biednych ludziach bo skończy ta zabawa sie bardzo źle
      dla Was.
      • Gość: :)))) Re: Iskrzy w emeryturach IP: *.acn.waw.pl 19.04.07, 09:34
        Gość portalu: jec napisał(a):

> Pan Dorn już brał w kamasze lekarzy i niech się juz przestanie wygupiać ze
        > swoimi pomysłami.Dlaczego wtrąca sie w sprawy Min.Pracy.Prawa nabyte to rzecz
        > swieta i wara od nich.Idąc do pracy 30 lat temu miałem świadomość ],że pracuję
        > za matrne grosze na PKP, ale pójdę na wcześniejszą emeryturę, winnych zawodach
        > wtedy zarabiło się o wiele więcej, wmawiano nam coś za cośa teraz zabrać, wstyd

Nigdy jakoś PKP nie oferowało groszy. Znam byłych kolejarzy: solidne emerytury, pobyty w sanatoriach
        etc. Niezłe życie. Piszesz "prawa nabyte są święte" - napisz jeszcze komu każesz zarabiać na Twoje
        prawa nabyte? Czy to ja mam wziąć nadgodziny i je przepracować, byś Ty miał te swoje prawa nabyte?
        A niby dlaczego?

>
        > Panie i Panowie przeciez wuwodzicie się z tak zwanego nurtu społecznego i
        > przestancie zarabiać na biednych ludziach bo skończy ta zabawa sie bardzo źle
        > dla Was.

Ależ to nam wszystkim mieszek się nie domyka. Trochę za sprawą barokowego przepychu kaczego
        dworu (olbrzymie wydatki na administrację rządową i obsługę samego rządu), trochę za sprawą
        wielkich acz nieuzasadnionych niczym wydatków na kościół (ok. 5 mld zł rocznie) a trochę za sprawą
        niewielkiej liczby pracujących i "wielkiej ucieczki" za granicę płatników ZUSu, sporo też dokłada się
        tutaj wieś ze swoim KRUSem, niepłaceniem podatków i wyciąganiem pieniędzy od miastowych
        podatników. Aby Tobie dać, muszą komuś wziąć. Sobie nie wezmą, kościołowi też nie, reszta też drze
        mordy o więcej. Jedyna rada to zwiększyć nam podatki, ale wtedy my wyjedziemy z Przenajświętszej
        Kłamliwej i Solidarnej Naszym Kosztem.

A teraz szybko napisz: KTO ma zarobić na Twoje przywileje? Ja nie mam zamiaru!
        • Gość: xyz Re: Iskrzy w emeryturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 11:06
          nie chcę niczyich pieniędzy tylko swoje które przymusowo płacę od 36lat na ZUS.
          Niech mi nie wmawiają, że robią mi łaskę oddając mi moje pieniądze (ps. ja nie
          jestem kolejarzem. W II RP na emeryturę odchodziło się po 35 latach pracy lub
          osiągnięciu 60 roku życia - to tak na marginesie)
          • Gość: Tomek Re: Iskrzy w emeryturach IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 19.04.07, 11:49
            > nie chcę niczyich pieniędzy tylko swoje które przymusowo płacę od 36lat na ZUS.
            > Niech mi nie wmawiają, że robią mi łaskę oddając mi moje pieniądze

Zostały dawno wydane. Równie dobrze możesz domagać się zwrotu wszystkich PIT-ów.

Prosty test, czy to Twoje pieniądze: Czy możesz sprawdzić stan swojego konta w
            ZUS? Jeszcze lepszy test: Wybrać się do banku i poprosić o pożyczkę pod zastaw
            tych pieniędzy.
      • Gość: Tomek Re: Iskrzy w emeryturach IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 19.04.07, 10:23
        > wmawiano nam coś za cośa teraz zabrać

Może zbyt późna rada, ale: nigdy nie wierz w sprawach finansowych na słowo.
        Władza wykiwała Cię, obiecując gruszki na wierzbie, tak jak każda kolejna.
        Dzisiaj nie możesz *żądać* realizacji starych obiecanek - bo od kogo? Od
        dzisiejszych podatników? To nie oni obiecywali.
      • Gość: Tomek Re: Iskrzy w emeryturach IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 19.04.07, 10:30
        > Prawa nabyte to rzecz swieta i wara od nich.

Niestety - słowa oficjeli państwowych nie są wiążące w naszej rzeczywistości. W
        przeciwnym razie Wałęsa by nam wszystkim wisiał po 100 milionów.

Jak nie masz umowy na papierze, to nie masz praw nabytych.

Dałeś się nabrać socjalistom składającym puste obietnice za nie swoje pieniądze.
        Tak jak wciąż dają się nabierać miliardy innych na całym świecie.
    • krychola Ale lepiej też nie będzie miała!Chyba że członkowi 19.04.07, 09:01
      e Samoobrony. Tam to zdecydowanie nastapi polepszenie

<Samoobrona nie opowie się nigdy za jakimikolwiek cięciami w polityce
      społecznej. Póki rządzimy żadna grupa nie będzie miała gorszych warunków niż
      obecnie - mówił>
    • Gość: irma Iskrzy w emeryturach IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.04.07, 09:31
      przedszkolanka 60 lat i biega z dziećmi, skacze na skakance a może dac im coś na pobudzenie . Boję sie że w niektorych zawodach wiek będzie wręcz niesmaczny do dalszej pracy. nauczyciel to nie tylko wykładowca ale tez opiekun, czy on będąc starszym człowiekiem wykaże jeszcze dużo sprawności...
      • Gość: zniesmaczony Re: Iskrzy w emeryturach IP: *.mofnet.gov.pl 19.04.07, 11:01
        skoro nauczyciele mają 18 godzinny tydzien pracy to niech przez pozostałe 22
        godziny się gimnastykuja i rozwiazuja krzyzówki aby zachować sprawność fizyczna
        i psychiczną
        • Gość: kaska Re: Iskrzy w emeryturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 15:10
          nauczyciele pracują 18 godzin? . Ja mam w umowie 40 godzin pracy tygodniowo i
          tyle pracuję a czasmi więcej.w dodatku nie mam wolech weekendów 18 godzin
          dydaktycznych . Niby kto sprawdza klasówki, zostaje na Radach, zebraniach,
          szkoleniach, kseruje testy, przygotowuje lekcje?
          jesli nie wiesz nic o pracy nauczyciela to się nie odzywaj.
          ja mogę nie mieć przywilejów jeżeli nikt ich nie będzie miał, łącznie z
          górnikami.
          • swoboda_t Re: Iskrzy w emeryturach 19.04.07, 16:34
            Takie na przykład pielęgniarki nie mają. Zapieprzają min. 40h tygodniowo za 800-
            1000 złotych, babrają się w gównach, wymiotach, dźwigają obłożnie chorych
            pacjentów, wysłuchują narzekań na służbę zdrowia i MUSZĄ pracować do 60-tki. Że
            niby nauczycielki czy kasjerki na kolei mają cięższą pracę?? Nikt nie powinien
            mieć przywilejów, nie za państwową kasę. Niech górnicy, kolejarze czy
            nauczyciele przechodzą na emeryturę choćby po roku, byle za swoje pieniądze, a
            nie tych wszystkich frajerów, co łożą na to chore państwo.
      • Gość: Tomek Re: Iskrzy w emeryturach IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 19.04.07, 21:21
        Przede wszystkim, mijają czasy, gdy zawód był przypisany do człowieka. Nikt nie
        ma na czole wypisane "przedszkolanka".

Mam nadzieję, że zbliżają się też końca czasy (krótkie), gdy państwo decyduje
        dla każdej "grupy społecznej", kiedy ma pracować, kiedy odpoczywać, a kiedy iść
        na emeryturę.
    • Gość: Wkurzony Iskrzy w emeryturach IP: *.centertel.pl 19.04.07, 09:51
      Policjanci i wojskowi prawa emerytalne nabywają po 15 latach.Czyli w wieku 35
      lat mogą przejść na emeryturę.35-letni człowiek jest w pełni sił.Dlaczego im nie
      przedłuży się okresu pracy do 25 lat.Górnicy pracują w gorszych warunkach i
      muszą pracować 25 lat.
    • Gość: zniesmaczony Iskrzy w emeryturach IP: *.mofnet.gov.pl 19.04.07, 10:18
      moim zdaniem nauczycielom nie należa sie wczesniejsze emerytury to ostatnio
      najbardziej pazerna grupa społeczna (oprócz wojska) ciagle im mało, a to za
      małe podwyżki, dodatkowa kasa za sprawdzanie matur, a teraz jeszcze emeryturki
      • druop22 Re: Iskrzy w emeryturach 19.04.07, 10:31
        hehehe nauczyciel ciezkim zawodem na kazda godz. 10-15min przerwy na kawke lub
        pogawedke, ze 30godz. tygodniowo pracy, wakacje i wszystkie inne swieta,
        gdyby nie marne zarobki to bylaby chyba najlepsza praca jaka moze byc,
        a oni chca wczesniejsze emeytury miec ze wzgledu na uciazliwosc pracy?!!!
        buahchchahahah
        • Gość: Tomek Re: Iskrzy w emeryturach IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 19.04.07, 10:35
          W zawodach państwowych takie rozważania nie mają większego znaczenia. Nie
          decyduje rynek, a więc nie popyt, podaż, ani uciążliwość pracy, lecz władza.
          Władza rozdziela nie własne pieniądze, więc decydują zupełnie inne względy.
        • Gość: m Re: Iskrzy w emeryturach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.07, 12:25
          Zapraszm do pracy w zawodzie nauczyciela.Szczególnie cwaniaczka co pisze z
          ministerstwa finansów.
          Praca nauczyciela za twoj cieplutki stołeczek w mf?
          Zamieniamy się?
      • Gość: Ft Re: Iskrzy w emeryturach IP: 80.54.27.* 19.04.07, 13:22
        Gość portalu: zniesmaczony napisał(a):

> moim zdaniem nauczycielom nie należa sie wczesniejsze emerytury to ostatnio
        > najbardziej pazerna grupa społeczna (oprócz wojska) ciagle im mało, a to za
        > małe podwyżki, dodatkowa kasa za sprawdzanie matur, a teraz jeszcze emeryturki

Do roboty nierobie z mofnetu ,ludzie tyraja tu na twoja posadke hipokryto.
        • Gość: zniesmaczony Re: Iskrzy w emeryturach IP: *.mofnet.gov.pl 19.04.07, 14:48
          z tego co wiem to nauczyciele to też sfera budzetowa także ja również tyram na
          twoja posadke
      • Gość: jola Re: Iskrzy w emeryturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 15:13
        pewnie w szkole byłeś durniem i masz teraz awersję do nauczycieli
    • Gość: jan LEPPER - zapłacisz z kieszeni za te emerytury? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 12:23
      Rzygać mi się chce jak widzę populistyczne wypowiedzi populistycznych polityków.

Najlepiej pozwólcie wszystkim przechodzić na emeryturę w wieku 25 lat to wszyscy
      będą zadowoleni. A ty, Lepper, będziesz mógł powiedzieć, że za twoich rządów
      pewnym grupom się polepszyło i wygrasz następne wybory. A gospodarkę
      rozp...licie do końca.
    • Gość: Piotr Iskrzy w emeryturach IP: 157.25.139.* 19.04.07, 12:31
      Zlikwidować przywileje policji, wojskowym, politykom, urzędnicze oraz górnikom.
      Nie tylko emerytalne lecz i dodatki np. diety dla polityków, jazdy za darmochę
      itd.
    • Gość: T. Re: Iskrzy w emeryturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 12:37
      >niektórzy pracownicy kolei (np. kasjerki).

Kasjerkom przysługuje wcześniejsza emerytura???? SKANDAL! A czym się ich praca
      różni od wielu wielu innych?
      • swoboda_t Re: Iskrzy w emeryturach 19.04.07, 16:37
        TYm, zę pracują w państwowej firmie, w któej jest kilkadziesiat central
        zwiazkowych i która po rolnictwie jest największym pasożytem polskiego budżetu,
        bodajze nawet przed górnictwem.
    • Gość: Ryszard Iskrzy w emeryturach IP: 80.50.86.* 19.04.07, 12:58
      Wiek 60 lat powinien automatycznie przenosić na emeryturę wszystkie grupy
      społeczne,Dlaczego jedni maja prawo iść na emeryturę wcześniej a inni muszą
      harować do końca.Absurd aby utrzymywać emerytów mających 40 lat. Tyle lat
      zabierano składki na ZUS z mojej lichej pensji,oddajcie mi te pieniądze a
      potem majstrujcie przy emeryturach najlepiej własnych.Zamiast ułatwiać
      przejscie na emeryturę to się kombinuje jak utrudnić to przejście.Kto obraca
      moim kapitałem emerytalnym jest odpowiedzialny za jego stan i pomnożenie
      kapitału. Z moich pieniędzy sfinansowano tych którzy pszeszli na wczesniejsze
      emerytury ,dlaczego ja mam robić do 65 lat albo niedożyć emerytury,gdzie ta
      sprawiedliwość pokoleniowa.A jak brakuje pieniędzy to szukać trzeba u tych
      którzy oszukują państwo na lewo pracują i nieodprowadzają składek.A niech
      was....!
      • swoboda_t Re: Iskrzy w emeryturach 19.04.07, 16:39
        Twoje pieniadze wcale nie są Twoje. Są państwowe. I nikt ich nei pomnaża, tylko
        wywala na wypłaty, dopłaty itp. Socjalizm w praktyce. Nie oczekuj więc
        sprawiedliwych, godnych warunków, raczj tego, że im dłużej trwać będzi ZUS i
        obecny system ubezpieczeń społecznych, tym będzie gorzej. To jest wpisane w
        zasady działnia systemu.
    • Gość: przyszła emerytka Iskrzy w emeryturach IP: *.phys.uni.lodz.pl 19.04.07, 15:05
      Niby dlaczego mają przechodzić nawcześniejsze emerytury ludzie należący do KRUSU .
    • Gość: zosia Iskrzy w emeryturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 13:35
      Uważam że kobieta po 35 latach pracy /okresów składkowych/ powinna bez łaski
      przejść na emeryturę tym bardziej że jeszcze oprócz pracy na całym etacie
      wychowywała dzieci i prowadziła dom.
      • Gość: Tomek Re: Iskrzy w emeryturach IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 21.04.07, 03:17
        A ja uważam, że za moją ciężką pracę i poświęcenie powinienem dostawać $10K
        miesięcznie.

W ekonomii nie dyskutuje się, co ktoś "powinien" mieć, tylko co ma.

Kto miałby wypłacać Tobie tę emeryturę po 35 latach pracy i jakie on by miał
        korzyści z tego interesu?
    • Gość: nieberet Tyle lat po wojnie i nadal bieda ? IP: *.c9.msk.pl 27.04.07, 13:43
      A miało byc troche lepiej . Obiecywali przed wyborami . Dlatego młodzi uciekaja z kraju a starzy nie maja na leki i padają jak muchy .
    • Gość: Skrzywdzona kobiet Iskrzy w emeryturach IP: *.cto.gda.pl 27.04.07, 14:19
      A co z KOBIETAMI ktore przepracowały 35 lat i to skladkowych czyz one nie
      zblizaja sie do wieku emerytalnego.
    • Gość: UK MAn A kto na dziadkow zarobi?????? IP: 130.117.82.* 27.04.07, 15:37
      ...skoro kilka milionow wyjechalo (przeciez to nie emeryci wyjechali tylko Ci
      co "powinni" placic skladki) i drugie tyle raptem tez wyjedzie.W EU wiek
      emerytalny wydluza sie nawet do 68 lat a w Polsce emeryci po 25-35 latach, jak
      policja, itp.Tylko czekac kiedy system sie przewroci (juz ponoc zabraknie ZUS-
      owi 200 mld zloty w ciagu 5 najblizszych lat).Przeciez te cale wyplaty ida
      prawie w calosci z deficytu budzetowego ... .Jak Polska bedzie wchodzila do
      EURO wtedy caly kamuflaz sie wyda.... Sam sie dziwie ze to wszystko jeszcze
      jakos sie kreci, choc uwazam ze juz niedlugo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka