Dodaj do ulubionych

Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w niedzielę

IP: *.chello.pl 06.07.07, 21:30
Zakaz chodzenia na rękach z trzymaniem kaczki między nogami niech wprowadzają
ale od regulacji gospodarki debile niech trzymają się z dakeka i półgłówki
szybko niech wprowadzają WOLNOŚĆ gospodarki i proste procedury w Gospodarce
bo będzie OBCIACH 2012 Kwacza sra.a na cały świat od tytułem Kaczory potrafią
wszystko ....spieprzyć i to co u innych jest sukcesem u nas klęską
Obserwuj wątek
    • Gość: kadu Re: Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w nied IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 21:54
      Cóż za głęboka mądrość i kultura....jak na normalnego antyreżimowca przystało....pogratulować...
      • Gość: Kaczoland Atakuje Re: A co z wolnymi sobotami dla handlu??? IP: *.dhcp.embarqhsd.net 07.07.07, 04:45
        Panie "kadu"... a czy to nie przypadkiem jeden z braci Kwaczynskich wprowadzil
        do polskiej kultury politycznej wyraz "spieprzaj"?
        • tetlian Ale mnie zdenerwowała ta informacja 07.07.07, 10:01
          Takie zakazy to walka z demokracją. Człowiek czasem chce sobie coś kupić w
          święto, to teraz nie będzie mógł. Ehhh. Powinno być tak, że jeśli pracownik
          pracował w święto, to po prostu za to będzie mógł wziąć wolne innego dnia. I
          wychodzi sprawiedliwie. Ale całkowite zakazywanie pracy, to totalitaryzm.
          • Gość: Miś W katolickim kraju nie pracuje się w niedziele IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 07.07.07, 10:52
            tetlian napisał:
            > Takie zakazy to walka z demokracją.

Nie znasz pojęcia demokracji katolickiej? W PRL była demokracja ludowa, a PiS z
            kolaicją buduje demokrację katolicką. Zapytaj księdza czy w niedzielę wolno
            pracować. Katechizm tego zabrania. Więc prawo państwowe też będzie tego
            zabraniać. W demokracji ludowej Biuro Polityczne decydowało, a demokracji
            katolickiej Episkopat decyduje.
            • galan12 ale pić i kraść katolikom fundamentalistom wolno? 07.07.07, 14:36
              ale pić i kraść katolikom fundamentalistom wolno?
            • Gość: michzio Re: W katolickim kraju nie pracuje się w niedziel IP: *.244.156.185.ip4.tnp.PL 07.07.07, 15:34
              oczywiście decyzja całkowitego zakazu handlu w święta jest jak najbardziej słuszna, wynika to z faktu, że nie wolno kogoś zmuszać do robienia czegoś wbrew jego wolii a na tym sie opiera demokracja. Do tej pory pracownik np hipermarketu czy supermarketu musiał wybierać stracić pracę czy być lojalnym wobec np nakazów religijnych teraz będzie chroniony przez ustawę i będzie miał prawo do wolności. Nadmienione jest, że właściciele prywatnych sklepików w których sami pracują o pracy w święta będą sami decydowali gdyż to oni podejmują decyzję czy pracować w niedziele czy nie np. jeżeli jakaś osoba pochodzenia żydowskiego prowadzi sklep to będzie sobie sprzedawała w niedziele jak jej sie tak podoba. Ale za to będziemy mieli wiekszą demokracje gdyż demokracja nie polega na zezwoleniu na wszystko gdyż wolność jednej osoby może ograniczać wolność innej osoby. Np. brak zakazu palenia w pewnych miejscach publicznych ogranicza moją wolność bo ja niechce palić a musze wdychać smród z papierosów na zatłoczonych ulicach, który szkodzi mojemu zdrowiu na dodatek. Tak samo ktoś chce pracować powiedzmy jako kasjer ale pracodawca nie będzie mu umożliwiał jednoczesnie odbywania praktyk religijnych jak np. uczestniczenie we Mszy św. w niedziele bo będzie wymuszał na nim pracowanie. Uważam, że nie powinno tak być i jak najbardziej powinniśmy się kierować myśleniem krajów Europy zachodniej. Czy ktoś z tych krytyków działań PIS zastanawiał się nad ustawą czy poprostu krytykuje decyzje ponieważ została ona poddana przez PIS to jest chore. Powinno się zwracać uwagę czy ustawa jest dobra a nie czy wysuwa ją dana frakcja polityczna. W Niemczech, Austrii i pewnie w wielu innych krajach jest zakaz handlu w niedziele. Ba nawet nie do pomyślenia jest by sklepy takie jak supermarkety były otwarte w dni świąteczne. Ponadto małe np. prywatne turecki sklepiki funkcjonują tak samo powinno być w polsce Demokracja opiera się na wolności a wolność nie może ograniczać innego człowieka zmuszając go do koniecznośći pracowania w niedziele.
              • porannakawa20 Wolność to wolnośćdo podejmowania decyzji! 07.07.07, 17:43
                Gość portalu: michzio napisał(a):

> oczywiście decyzja całkowitego zakazu handlu w święta jest jak najbardziej
                słuszna, wynika to z faktu, że nie wolno kogoś zmuszać do robienia czegoś wbrew
                jego wolii a na tym sie opiera demokracja. Do tej pory pracownik np hipermarketu
                czy supermarketu musiał wybierać stracić pracę czy być lojalnym wobec np nakazów
                religijnych teraz będzie chroniony przez ustawę i będzie miał prawo do wolności

Wolność to prawo do podejmowania decyzji.
                Nie ma wolności bez odpowiedzialności. Chcesz mieć wolne środy - możesz je mieć
                ale podczas podpisywania umowy musisz to w umowie zastrzec.
                Gdy warunki tobie nie pasują a umowę już podpisałeś - bądź odpowiedzialny i albo
                renegocjuj umowę, albo złóż wypowiedzenie - tak jak to robią lekarze.
              • Gość: aa Re: W katolickim kraju nie pracuje się w niedziel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 20:42
                Pamiętam to z czasów PRL, właśnie tak było, nic nowego. Jeden sklep nocny w
                Warszawie. Jak miałeś pecha i wracałeś z wczasów w niedzielę to głodowałeś do
                poniedziałku. Pójdźmy dalej, ku lepszej demokracji, zamknijmy w niedzielę stacje
                benzynowe, kościoły, kina, restauracje. Będzie coś ekstra, tego nawet komuchy
                nie wymyślą.
              • Gość: cta Re: W katolickim kraju nie pracuje się w niedziel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 15:14
                Mówiąc o demokracji warto wiedzieć co to pojęcie znaczy.
                Warto zerknąć też do sołownika.
                ...a wypowiedż miałka, bardzo.
            • romulus_remulus Re: W katolickim kraju nie pracuje się w niedziel 07.07.07, 16:26
              o, nie wiedziałem, że w Niemczech, we Francji (i prawie w całej Europie) panuje
              demokracja katolicka, ciekawe, powiedz Niemcom i Francuzom, że mają demokrację
              katolicką, nieźle się zdziwią. LOL
          • ratm1978 ignorant 07.07.07, 14:45
            który sklep (koncern) pozwala na wybranie dnia wolnego, możesz kupić sobie
            żarcie w sklepiku...troche wyrozumiałości i nie fulaj mi tu o demokracji i
            totalitaryźmie. To że wolne niedziele spędzasz z dziewczyną w realu to Twoja
            sprawa, zmień przyzwyczajenia...pomyśł czasem o innych..W niedziele może być
            handel a te kilka dni to chyba dobry kompromis

PS. Socratesa otruli w wyniku demokratycznego wyboru większości:)
            • rafvonthorn Re: ignorant 07.07.07, 14:49
              Ja pracuję niemal codziennie. I chwalę sobie, bo zarabiam. Wytłumacz, w czym Ci
              to przeszkadza?
              • ratm1978 Re: ignorant 07.07.07, 15:01
                mnie w niczym ale widze ludzi którzy woleliby mieć wolne i przygotować sie do
                świąt, odpocząć, gdzieś pojechać...
                mnie w niczym bo staram sie nie robić w tych dniach zakupów a zwsze moge
                skoczyć do osiedlowego po jakąś pierdołe
                hipermarkety nie zbiednieją, ludzie też nie
                • rafvonthorn Re: ignorant 07.07.07, 15:17
                  No tak, ale każdy podpisuje umowę o pracę, względnie sam rozpoczyna działalność
                  gospodarczą i wie, jakie są warunki. Kalkulujesz przecież, czy opłaca Ci się
                  dojeżdżać, czy lepiej pracować na pół etatu, niż na cały itp. Taki przepis po
                  prostu delegalizuje pracę. Zrozum, to nie jest tak, że ludzie którzy nie chcą
                  pracować są zmuszani do pracy w te dni, a od teraz będzie tak, że tym, którzy
                  chcą w te dni pracować będzie to zakazane. To jaskrawie niesprawiedliwe.

I nie kłam że nikt nie zbiebnieje, ludzie zbiednieją o te pieniądze, których
                  już w niedziele nie zarobią.
                  • sklld Re: ignorant 07.07.07, 15:32
                    Dlaczego ksiądz może pracować w niedzielę a sklepikarz nie?

W konstytucji jest chyba coś o równości.
                  • romulus_remulus Re: ignorant 07.07.07, 16:31
                    widzisz, ty chcesz pracować w niedzielę, ale większość osób nie chce, i
                    większość społeczeństwa to popiera więc jest ustawa, tak działa demokracja a, ze
                    tobie się nie podoba - masz pecha,
                    Inni np. chętnie pospacerowali sobie nago po ulicy ale też nie mogą, też mogliby
                    powiedzieć, że niczego nikomu nie robią, ale społeczeństwo zadecydowało jak
                    zadecydowało i tyle, mają pecha.

żeby takie podstawowe rzeczy tłumacząc to ja nie wiem
                    • porannakawa20 Re: ignorant 07.07.07, 17:58

• porannakawa20 Nie rozumiez pojecia wolność! 07.07.07, 18:06
                      romulus_remulus napisał:

> widzisz, ty chcesz pracować w niedzielę, ale większość osób nie chce,
                      .........................
                      to niech się zwolnią - tak jak to zrobili lekarze. Nie pasuje im ta praca - ze
                      wzgledu na niskie pobory czy jak u pracowników handlu - brak wolnych sobót -
                      niech złożą wymówienie.
                      Lekarze mogą a dlaczego nie pracownicy handlu?
                      .....................................................i
                      > większość społeczeństwa to popiera więc jest ustawa, tak działa demokracja a,
                      ze tobie się nie podoba - masz pecha,
                      ............................................................
                      To nie jest prawda, ze większość społeczeństwa chce zamkniętych sklepów w soboty
                      i niedziele.
                      Masz pecha bo zosstałeś przyłapany na kłamstwie.
                      Poprzesz to wynikami badań opinii publicznej? Nie poprzesz!
                      .....................................................
                      > Inni np. chętnie pospacerowali sobie nago po ulicy ale też nie mogą, też
                      mogliby powiedzieć, że niczego nikomu nie robią, ale społeczeństwo zadecydowało
                      jak zadecydowało i tyle, mają pecha.

Znowóż masz problem. Wolność polega na niewchodzeniu w cudzą sferę - chodząc
                      nago po ulicy wchodzisz w moją sferę prywatności i zmuszasz mnie do oglądania
                      pośladków obwisłych jak namoczona buła!
                      ...............................................
                      > żeby takie podstawowe rzeczy tłumacząc to ja nie wiem
                      Nie wiesz to się dowiedz i poczytaj sobie.
                      Wypaczona demokracja doprowadziła do śmierci Sokratesa i wyniosła Hitlera do władzy.
                      • romulus_remulus Re: Nie rozumiez pojecia wolność! 07.07.07, 18:24
                        > > większość społeczeństwa to popiera więc jest ustawa, tak działa demokracj
                        > a a,
                        > ze tobie się nie podoba - masz pecha,
                        > ............................................................
                        > To nie jest prawda, ze większość społeczeństwa chce zamkniętych sklepów w sobot
                        > y
                        > i niedziele.
                        > Masz pecha bo zosstałeś przyłapany na kłamstwie.

za to tym się poprę
                        "Za głosowało 275 posłów koalicji, SLD oraz PSL."
                        prawie wszyscy posłowie za tym głosowali z bardzo różnych zazwyczaj
                        zwalczających się partii, zresztą widziałem kiedyś jakieś badania które
                        pokazywały, ze większość społeczeństwa popiera zakaz handlu w niedzielę.

> Poprzesz to wynikami badań opinii publicznej? Nie poprzesz!

Z może ty się poprzesz wynikami badań opinii publicznej

> Znowóż masz problem. Wolność polega na niewchodzeniu w cudzą sferę - chodząc
                        > nago po ulicy wchodzisz w moją sferę prywatności i zmuszasz mnie do oglądania
                        > pośladków obwisłych jak namoczona buła!
                        > ...............................................

to raczej ty masz problem, problem ze zrozumieniem podstawowych aspektów
                        funkcjonowania rzeczywistości, społeczeństwa, kraju

widzę, że poprzedni przykład Cię nie przekonał więc podam inne, może w końcu coś
                        zrozumiesz.

np.
                        praca dzieci - zakazana
                        posiadanie broni - znacznie ograniczone
                        płacenie na ZUS - obowiązkowe
                        jazda w pasach i ze światłami - nakazane
                        zażywanie narkotyków - zakazane

i wiele innych, pomyśl chwile a znajdziesz wiele innych przykładów

w każdym z tych przypadków znajdziesz ludzi którzy się będą buntować i opowiadać
                        o ograniczeniu wolności

bo widzisz, społeczeństwo narzuca pewne normy które chcąc nie chcą musisz
                        przestrzegać, czy Ci się one podobają czy też nie, większość z tych norm służy
                        walce z patologiami i promowaniu pewnych postaw.
                        I akurat zakaz handlu w święta jest bardzo pozytywną sprawą czego dowodem, że
                        taki zakaz funkcjonuje w większości krajów Europy.

> > żeby takie podstawowe rzeczy tłumacząc to ja nie wiem
                        > Nie wiesz to się dowiedz i poczytaj sobie.
                        > Wypaczona demokracja doprowadziła do śmierci Sokratesa i wyniosła Hitlera do wł
                        > adzy.

ale do tej pory niczego lepszego nie wymyślono, bo kto inny ma decydować, może
                        ty, jako jedyna jedynie słuszna.
                        • porannakawa20 Re: Nie rozumiez pojecia wolność! 07.07.07, 20:25
                          romulus_remulus napisał:

> to raczej ty masz problem, problem ze zrozumieniem podstawowych aspektów
                          > funkcjonowania rzeczywistości, społeczeństwa, kraju
                          >> widzę, że poprzedni przykład Cię nie przekonał więc podam inne, może w końcu
                          coś zrozumiesz.
                          > np.
                          > jazda w pasach i ze światłami - nakazane
                          > i wiele innych, pomyśl chwile a znajdziesz wiele innych przykładów
                          • Gość: roto ale rozumiem pojęcie wyzysk człowieka IP: *.attu.pl 07.07.07, 20:35
                            pracującego świątek piątek i niedzielę za 700 zł i nie ma tu nic do rzeczy
                            wykształcenie, bo liczy się człowiek, to że mniej wykształcony nie oznacza że
                            ma być sługą wykształciucha np. w każdą niedzielę
                          • romulus_remulus Re: Nie rozumiez pojecia wolność! 08.07.07, 12:18
                            dobrze rozumiem o co Ci chodzi, problem w tym, że ja i większość ludzi na całym
                            świecie NIE CHCE takiej (całkowitej) wolności, i tworzy prawo, by ograniczać
                            wolność w imię innych ważniejszych wartości.
                            A skoro dla Ciebie wolność jest jakim bożkiem i najważniejszą wartością to sobie
                            jedź do Somalii, tam nie ma rządu i jest całkowita wolność, każdy robi sobie co
                            chce. Ciekawe czy by Ci się spodobało ????
                            Widzisz, bo takiej wolności o jakiej piszesz nie ma, gdy nie ma prawa
                            (ograniczającego wolność) to zaraz znajdują się tacy, którzy zaczynają siłą
                            (albo pieniędzmi) wprowadzać coś na kształt własnego prawa (terroru) np. mafie,
                            watażkowie w Afryce i inni.
                            Ale co tam, ty pewnie jeszcze raz napiszesz jakie to straszne, że będziesz mogła
                            iść do sklepu w niedziele, jakie to straszne ograniczenie wolności no po prostu
                            gorzej niż gułag.
                    • Gość: stoltz Re: ignorant IP: *.grs-k1.g1.pl 07.07.07, 19:52
                      Ja mam 3 małe sklepy, nie pracuje tam sam tylko zatrudniam ludzi. W przypadku
                      wprowadzenia zakazu handlu w niedziele wypadaja mi średnio w miesiącu 232
                      godziny. Na pełnym etacie pracownik przeproacowuje u mnie srednio 130 godziny,
                      czyli dziekuje dwóm osobom za wspólpracę. Sam nie stanę za ladą bo nie lubię.
                      Jesli przychody mi spadna, podziekuje innym a pozostałym wyrównam do 160 godzin.
                      Podczas przyjmowania pracowników do pracy, informuję ich jaki to charakter
                      pracy. Jeśli im to nie odpowiada nie podejmują tej pracy. Na tym polega wolność.
                      A co jeśli ktoś zatrudnia pracowników a w niedzielę będzie sam sprzedawał.
                      Podejrzewam, że nasi madrzy ustawodawcy nie przewidzieli tego.
                      • Gość: rafvonthorn Re: ignorant IP: *.petrus.com.pl 07.07.07, 19:54
                        No racja, tak to wygląda. Przedsiębiorca obsadza stanowiska pracy według
                        wymagań KP. Mniej godzin do obsadzenia= mniejsze zapotrzebowanie na pracowników.
                      • Gość: roto Nie będziesz pracował i już IP: *.attu.pl 07.07.07, 19:56
                        Najwyżej mniej zarobisz, dość się wyżarłeś na wyzysku ludzi w trzech sklepach
                        wystarczy ci
                        • Gość: rafvonthorn Re: Nie będziesz pracował i już IP: *.petrus.com.pl 07.07.07, 19:58
                          Tak, jak ktoś już zatrudnia ludzi, to na pewno bandyta :D.

Nie on straci, bo ludzie i tak kupią to co chcieli, tyle że w sobotę i
                          poniedziałek a nie w niedziele. Stracą Ci, którzy już w niedzielę nie będą
                          potrzebni... Rozumiesz?
                          • Gość: roto A co to za strata jak zarabiają po 700 zł na rękę IP: *.attu.pl 07.07.07, 20:19
                            za taką pensję ta ja bym srał na pracę w niedzielę
                            • Gość: aq Re: A co to za strata jak zarabiają po 700 zł na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 20:52
                              roto, albo jesteś bezrobotny albo nie rozumiesz że ludzie o mniejszych
                              możliwościach mają ograniczoną możliwość w przebieraniu jaką pracę dostaną.
                              • Gość: roto Nie jestem bezrobotny, przeciwnie terminy mam IP: *.attu.pl 07.07.07, 21:00
                                zajęte do końca roku i nie widzę potrzeby handlu w niedzielę , bez tego można
                                się obejść, powiem więcej nie pracuję nawet w żadną sobotę choćby się waliło,
                                paliło czy niewiem co jeszcze, wystarczy mi to co zarobię przez 5 dni w
                                tygodniu i chciałbym aby inni też mieli taką możliwość i godną zapłatę
                      • Gość: Cyryl Re: ignorant IP: *.bsb.vectranet.pl 07.07.07, 20:15
                        Z zgodnie z kodeksem pracy w Polsce jest 8 godzinny dzień pracy, 40 godzin na
                        tydzień. Praca pnad 8 godzin dziennie jest pracą w godzinach naliczbowych. Za
                        pracę w ustalony dzień wolny, niedzielę i święta należy się dzień wolny.
                        Średnio w miesiącu jest 21 dni roboczych, czyli 168 godzin.
                        Także nie wiem skąd się wzieły te 130 godziny.
                    • lesew Re: ignorant 08.07.07, 22:30
                      romulus_remulus napisał:

> widzisz, ty chcesz pracować w niedzielę, ale większość osób nie chce, i
                      > większość społeczeństwa to popiera więc jest ustawa, tak działa demokracja a, z
                      > e...

Skąd wiesz, czego chce lub nie chce "większość osób" czy społeczeństwa???? -
                      Spowiednikiem jesteś!???

Piszesz: ...społeczeństwo zadecydowało jak
                      > zadecydowało i tyle, mają pecha.
                      > ...
                      -Ja o żadnym referendum w tych sprawach nie słyszałem!

> żeby takie podstawowe rzeczy tłumacząc to ja nie wiem<

Faktycznie, nie wiesz - tylko po co głupoty wypisujesz?
                    • Gość: Jan Re: ignorant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 23:09
                      Dlaczego zmusza się do pracy w niedzielę telewizję, elektrownie, kolej,
                      komunikację miejską, policję i jeszcze wiele innych zawodów.
                  • Gość: Cyryl Re: ignorant IP: *.bsb.vectranet.pl 07.07.07, 18:40
                    Zrozum że nic nierozumiesz i pieprzysz farmazony.
                    To spróbuj się zatrudnić z takimi warunkami, jak nie świadczenie pracy w
                    niedziele i święta. Reczę ci, że odrazu ci podziękują.
                    Tak masz rację nikt nie jest zmuszany. Wiesz co zastanów się co piszesz.
                    Oczywiście zawsze znajdą się tacy, którzy bedą chcieli pracować.
                    • rafvonthorn Re: ignorant 07.07.07, 18:53
                      "Nie chciało się nosić teczki, to teraz trzeba targać woreczki".Im wyższe
                      wykształcenie i zdolności, tym większy wybór i tym lepsze warunki pracy.
                      • Gość: Cyryl Re: ignorant IP: *.bsb.vectranet.pl 07.07.07, 19:34
                        Wiesz co głupi jesteś. Co mozesz o mnie wiedzieć. Ja o tobie mogę, że jesteś
                        cymbał. Masz za bardzo wysokie mniemanie o sobie, ale możesz spaść.
                        • Gość: rafvonthorn Re: ignorant IP: *.petrus.com.pl 07.07.07, 19:37
                          Nic na twój temat nie piszę, a Ty mnie obrażasz. Pisałem prawdę, tak wygląda
                          rzeczywistość, nawet jeśli się na nią obrazisz...
                          • Gość: Cyryl Re: ignorant IP: *.bsb.vectranet.pl 07.07.07, 19:53
                            A do kogo to się odnosi:
                            ""Nie chciało się nosić teczki, to teraz trzeba targać woreczki".Im wyższe
                            wykształcenie i zdolności, tym większy wybór i tym lepsze warunki pracy"
                            Może tak większy szacunek dla innych. Co na studiach nie nauczyli szacunku.
                            • Gość: rafvonthorn Re: ignorant IP: *.petrus.com.pl 07.07.07, 19:56
                              Przykro mi, ale ludzi szanuję za uczciwość, pracowitość i wytrwałość.
                        • ar.co Re: ignorant 07.07.07, 19:50
                          No tak, nie ma argumentów merytorycznych, zaczynają się "argumenty" ad
                          personam. Uważam, że twój przedmówca ma całkowitą rację - ekspedientka w
                          sklepie ma maturę - ma niewielkie możliwości wyboru pracy; ja mam doktorat -
                          nie tylko nikt nie zmusza mnie do pracy w niedzielę, ale również w pozostałe
                          dni tygodnia pracuję wtedy, kiedy chcę. Co nie zmienia faktu, że w ogólnym
                          rozliczeniu pracuję znacznie więcej, bo w odróżnieniu od ekspedientki mam
                          obowiązek rozwijać się naukowo i poszerzać swoje umiejętności, ale robię to
                          kiedy chcę (również w niedzielę zresztą) i dlatego że chcę.
                          Wyższe wykształcenie=większe możliwości wyboru. Proste.
                • porannakawa20 Następna grupa to pielęgniarki? Też chciałyby! 07.07.07, 17:57
                  ratm1978 napisał:
                  > mnie w niczym ale widze ludzi którzy woleliby mieć wolne i przygotować sie do
                  > świąt, odpocząć, gdzieś pojechać...
                  Piszesz o ratownikach na basenie, bileterce w operze czy konduktorze z pociągu?
                  Taką mają pracę!
                  Czy za pracownikami handlu następną grupą budzącą współczucie hipokrytów będą
                  pielęgniarki?
                  Dlaczego miałyby pracować w soboty i niedziele?
                  Teraz użyję twojego argumentu - Też wolałyby mieć wolne i przygotować sie do
                  świąt, odpocząć, gdzieś pojechać... Pewnie napiszesz, że to przesada bo one
                  powinny, bo one wybrały, bo powołanie, bo etos pracy?
                  O tym "woleniu" to piszesz poważnie czy sobie jaja robisz?
              • Gość: RENIA Re: ignorant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 00:26
                NAPEWNO TO NIKOMU NIE PRZESZKADZA,I UWAZAM ZE JAK TAK CI SIE TO PODOBA TO TAK
                PRACU! ALE ZALOZ SOBIE WLASNA FIRME JEDNOOSOBOWA I TYRAJ ILE CHCESZ
            • Gość: RENIA Re: ignorant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 00:12
            • Gość: RENIA Re: ignorant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 00:21
              JAKBYS PRACOWAL W SKLEPIE TO BYS INACZEJ MOWIL W NIEMCZECH MAJA ZAKAZ HANDLU W
              NIEDZIELE I SWIETA I JAKOS ZYJA!JEDZENIE KUPUJE SIE W SOBOTE! I WIEKSZOSC
              POLAKOW TAK WLASNIE ROBI.A W NIEDZIELE I SWIETA PRZYJEZDZAJA DO MARKETOW Z
              NUDOWI PIERDOLY KUPUJA.CZYZBY POLAK NIE POTRAFIL ZORGANIZOWAC SOBIE
              PRZYJEMNIEJSZEGO MIEJSCA NA SPEDZENIE NIEDZIELI? JESTEM ZA ZAKAZEM HANDLU W
              NIEDZIELE! LUDZIE SIE PRZYZWYCZAJA.
          • dzetowo Re: Ale mnie zdenerwowała ta informacja 07.07.07, 15:38
            jesli wychodzi sprawiedliwie,to jak spedzic swieta z rodzina,w ktorej jedna
            osoba pracuje w handlu,inni czlonkowie rodziny nie moga wziac innego wolnego
            dnia,moze po prostu zmusic pracodawcow do zaplaty podwojnego wynagrodzenia za
            ten dzien zamiast calkowitego zakazu
            • rafvonthorn Re: Ale mnie zdenerwowała ta informacja 07.07.07, 18:29
              Tak jest w kodeksie pracy. Jeśli nawet czasem zdarzy się nieuczciwy pracodawca,
              to od czego jest PIP?
          • Gość: Gość Re: Ale mnie zdenerwowała ta informacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 19:59
            Człowiek czasem chce sobie coś kupić w
            > święto, to teraz nie będzie mógł.

O,tydzień ma 7 dni.Kup sobie przed lub po święcie.

Powinno być tak, że jeśli pracownik
            > pracował w święto, to po prostu za to będzie mógł wziąć wolne innego dnia

Ciekawe czy ty zrezygnujesz z dni wolnych w święta?No...dalej ,markety czekają
            na ciebie.Popracujesz sobie we wszystkie soboty i niedzielę od 8 do 22.Po 10
            godzin bo po tyle robią ludzie w markecie za 1000 zł brutto,damy ci za to wolne
            np.w czwartek.

• politologist Re: Ale mnie zdenerwowała ta informacja 08.07.07, 20:21
            tetlian napisał:

> Takie zakazy to walka z demokracją. Człowiek czasem chce sobie coś kupić w
            > święto, to teraz nie będzie mógł. Ehhh. Powinno być tak, że jeśli pracownik
            > pracował w święto, to po prostu za to będzie mógł wziąć wolne innego dnia. I
            > wychodzi sprawiedliwie. Ale całkowite zakazywanie pracy, to totalitaryzm.

Ta, juz widzę jakbys sam poszedł na taki układ, idziesz do pracy w Wielkanoc, a
            za to odbierasz byle jaki inny dzień w tygodniu :DDD
            Lepszym rozwiązaniem, zamiast zakazów byłoby wprowadzenie do kp jakichś
            drakońskich stawek za pracę w święta (wielokrotność normalnej godziny roboczej).
            Przedsiębiorcy sami by kalkulowali czy im się to opłaca, a zyskiwaliby
            pracownicy (praca w niedziele i święta z reguły dotyczy najmniej zarabiających)
      • hotrod404 Re: Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w nied 07.07.07, 11:13
        no to inaczej! wolny rynek niech decyduje, a nie socjalistyczne decyzje!!!
    • maruda.r Genialne 06.07.07, 22:50

- Wymuszanie pracy w dni wolne, zwłaszcza w wypadku kobiet pełniących
      odpowiedzialne funkcje w życiu rodzinnym i w wychowywaniu dzieci, jest przez
      znaczną część społeczeństwa oceniane negatywnie - grzmiał z trybuny sejmowej
      poseł Stanisław Szwed z PiS.

Kolejny niemrawy intelektualnie. Większość obsad węzłów pocztowych pracujących
      na okrągło, to kobiety. Wszelkiego rodzaju obsługa serwisów bankowych, call
      center oraz pielęgniarki, lekarki, kasjerki na dworcach. Jak udało się posłowi
      Szwedowi ograniczyć ilość kobiet odpowiedzialnych społecznie do ekspedientek w
      hipermarketach?

• Gość: :))) Re: Genialne IP: *.acn.waw.pl 07.07.07, 18:21
        maruda.r napisał:
        > Jak udało się posłowi
        > Szwedowi ograniczyć ilość kobiet odpowiedzialnych społecznie do ekspedientek w
        > hipermarketach?

Dla przytomnych sytuacja jest czytelna: cicha, choć coraz mniej zawoalowana ofensywa
        fundamentalistów trwa. Polska ma być przetrwalnikiem kleru w obliczu oprzytomnienia reszty Europy.
        Tu nie chodzi o "biedne kasjerki", tu chodzi o konkurencję hipermarketów i kościołów. Kler wymyślił
        sobie, że zamiast na zakupy, pozbawieni wyboru, pójdziemy na mszę. Osobiście przeraża mnie to
        zakłamanie polityków, instynkt samozachowawczy na poziomie kamikadze, sprzedajność klasy
        politycznej. Miliony już wybrały bezpieczną pozycję za granicami budowanego talibanu. Czy już czas
        dołączyć do ocaleńców? Kiedy odbiorą paszporty?
        • Gość: gość portalu Re: że pozbawieni wyboru, pójdziemy na mszę IP: *.icpnet.pl 07.07.07, 18:25
          Swoją drogą - zabawnie naiwna ta kalkulacja; nie wchodzi się dwa razy do tego
          samego kościoła ;-D
        • Gość: Cyryl Re: Genialne IP: *.bsb.vectranet.pl 07.07.07, 19:08
          To mnie roześmiało:
          "tu chodzi o konkurencję hipermarketów i kościołów. Kler wymyślił
          sobie, że zamiast na zakupy, pozbawieni wyboru, pójdziemy na mszę"
          Ja nie mam zwyczaju chodzenia do hipermarketów w niedzielę i święta, na mszę
          też nie chodzę.
          • ar.co Re: Genialne 07.07.07, 19:53
            Ale większość tego narodu nie potrafi zorganizować sobie czasu na własną rękę,
            więc jego przedstawicielom (o podobnym poziomie umysłowym) wydaje się, że jak
            zamkną sklepy, to zapełnią kościoły. Kalkulacja zresztą całkowicie błędna - co
            najwyżej zachęcą ludzi o zwiększenia ilości czasu spędzanego przed telewizorem.
            Może zresztą o to też chodzi - biorąc pod uwagę wazeliniarstwo i dyspozycyjność
            telewizji publicznej.
            • Gość: Cyryl Re: Genialne IP: *.bsb.vectranet.pl 07.07.07, 20:22
              To już ich sprawa jak sobie czas zorganizują.
      • Gość: mrawy Re: Kolejny niemrawy intelektualnie IP: *.icpnet.pl 07.07.07, 18:22
        No, po wywaleniu Zalewskiego wskaźnik niemrawości intelektualnej w PiSie
        jeszcze bardziej wzrośnie ;)
    • Gość: Agusia55 Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w niedziel IP: *.toya.net.pl 06.07.07, 23:52
      Jestem jak najbardziej za!!! Niestety należę do wielkiej rzeszy pracowników
      wielkich molochów typu centrum handlowe i niestety poczułam na własnej skórze,
      jak miło iść do pracy, kiedy inni odpoczywają. Kpiną jest mówienie, że
      pracownicy mają wybór: przyjść albo nie. Pani Poseł z Paltformy chyba sama nie
      wiedziala o czym mówi na obradach jak i starsze Panie w telewizji, które
      straciłyby swoją największą rozrywkę, spacerowanie po sklepach. Niestety realia
      polskie są okrutne i daleko Nam do Francji czy Niemiec i jeszcze długo praca w
      niedzielę będzie chlebem powszednim. Pozdrawiam.
      • mulla_komar Zamiast zakazywac poprostu zmien prace. 07.07.07, 13:40
        Jesli ci praca nie odpowiada to nie zmuszaj innych do zaakceptowania twoich
        warunkow, bo moga im one nieodpowiadac. Ja jesli musialem pracowac w niedziele
        to albo dostawalem podwojna stawke za ten dzien albo inny dzien w tygodniu na
        odpoczynek. Jak nie masz szacunku do swojej pracy to tylko twoj problem. Nie nasz.
        • Gość: Polak Re: Zamiast zakazywac poprostu zmien prace. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:20
          dokladnie - nikt cie nie zmusza do pracowania.Nie chcialo sie uczyc to teraz
          jestes ekspedientka i za przeproszeniem bedziesz zap.erdalac za smieszne
          pieniadze. idac tym tropem - niech smieciarze nie zabieraja smieci w niedziele
          i swieta, policjanci tez niech sobie zrobia wolne, strazacy moga olewac pozary
          a lekarze nie musza leczyc.

wqrwia mnie juz ten glupi, religijny rzad - czy oni nie rozumieja ze w tym
          kraju mieszkaja tez nie-katole i nie zycza sobie czczenia bozkow.
          • plorg Re: Zamiast zakazywac poprostu zmien prace. 07.07.07, 14:45
            > wqrwia mnie juz ten glupi, religijny rzad - czy oni nie rozumieja ze w tym
            > kraju mieszkaja tez nie-katole i nie zycza sobie czczenia bozkow.
            -----------------------------------------
            Pogon za kasa i praca non stop to wlasnie czczenie bozka Mammona. Dzien wolny
            od pracy jeszcze nikomu nie zaszkodzil, a poki co nikt nikogo do chodzenia do
            kosciola nie zmusza. Kiedy komus malo pracy moze pracowac 24/24 w pozostale dni
            tygodnia.
            • ar.co Re: Zamiast zakazywac poprostu zmien prace. 07.07.07, 15:28
              A ja mam ochotę robić zakupy akurat w niedzielę i nie widzę powodu, dla którego
              fundamentaliści jakiejkolwiek religii mają mi tego zabronić. Jak ktoś nie chce
              w niedzielę pracować, to niech zmieni pracę. A jak nie może? Cóż, było się
              uczyć, to by się teraz mogło wybierać.
              • Gość: Cyryl Re: Zamiast zakazywac poprostu zmien prace. IP: *.bsb.vectranet.pl 07.07.07, 18:46
                To możesz się zatrudnić w handlu i będziesz sobie robił zakupy w niedziele.
                Więcej szacunku dla innych.
                • ar.co Re: Zamiast zakazywac poprostu zmien prace. 07.07.07, 19:56
                  Ja nie mam ochoty pracować w handlu, tylko robić zakupy; jakbyś nie zrozumiał -
                  to nie to samo. Również jak mam ochotę obejrzeć film, to nie muszę go najpierw
                  nakręcić. Jak komuś nie odpowiada praca w niedzielę, to niech zmieni miejsce
                  zatrudnienia; że nie może? Cóż, trzeba było się uczyć, to miałoby się większe
                  szanse na zatrudnienie.
                  • Gość: Gość Re: Zamiast zakazywac poprostu zmien prace. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 20:13
                    Ha jak widać nauka nie poszła w las ...nauczyli ci czcić...własną głupotę.
                    Jesteś typowym biedakiem czyli gościem marketu w niedziele.Bierzesz rodzinkę i
                    idziecie do marketu jak inni do kina lub na spacer.Kupujesz paczkę najtańszych
                    chipsów,piwko,buty z przeceny dla żony,serek homo z krótkim terminem
                    ważności,dzieciakom lody za dwa złote.Brawo... pobyłeś sobie z rodzinką.
                    • Gość: roto He,he,he doskonale to ująłeś IP: *.attu.pl 07.07.07, 20:25
                      jaśnie pany po zakupach w Lidlu czy Biedronce, bo zapracowani przez tydzień
                      mają czas na zakupy tylko w niedzielę i mogą poszaleć w markecie za padliną na
                      grilla za 5,99kg, pewnie z Londynu lub Dublina właśnie wrócili, he ,he
                  • Gość: Cyryl Re: Zamiast zakazywac poprostu zmien prace. IP: *.bsb.vectranet.pl 07.07.07, 20:31
                    Tak rozumiem jesteś snobem, ale będziesz musiał zmienić przyzwyczajenie.
                    Wiesz ja też nie mam ochoty pracować w handlu, poprostu nie widzę się tam.
                    Cóz trzeba było się uczyć, wtedy nie musiałbyś harowwać po 12 godzin cały
                    tydzień i robić zakupy w niedzielę.
                    Ja robię zakupy w ciągu tygodnia, nie muszę w niedzielę i święta.
                    Co szczena opadła.
    • Gość: Zuzia Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w niedziel IP: *.chello.pl 07.07.07, 00:56
      I bardzo dobrze!! Jestem już byłą ekspedientką, ale się cieszę z tej zmiany i
      czekam na następne ograniczające handel w niedzielę i np. w godzinach nocnych.
      Nikt mnie nie przekona, że to co się dzieje i robi z pracownikami jest
      normalne. Pracowałam na trzy zmiany przez świątek piątek i niedzielę i wiem co
      to znaczy(za jakie "pieniadze"!).
      • mulla_komar Re: Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w nied 07.07.07, 13:43
        Bo sie nie szanowalas. Trzeba szanowac swoja prace. Ja praowalem w niedziele i
        swieta tylko dlatego ze mi firma wyplacala za to tyle kasy ze rakompensowalo mi
        to brak wolnego. Jesli bym tego nie mial, zmienilbym prace a nie zakazywal innym
        pracy w te dni.
    • Gość: Cyryl Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w niedziel IP: *.bsb.vectranet.pl 07.07.07, 01:01
      Najbardziej to mnie uśmiało:
      "Uchwalony przez Sejm zakaz dotyczy tylko "placówek handlowych", czyli sklepów,
      które zatrudniają pracowników na podstawie umowy o pracę. Innymi słowy - małe
      sklepiki prowadzone przez osoby mające jednoosobową firmę i niezatrudniające
      pracowników będą mogły swobodnie w święta sprzedawać."
      Przecież większość sklepików obojętnie czy zatrudnia pracowników, czy nie.
      Czynna jest w sobotę do 13.00, 14.00. Popołudniu w sobotę a tym bardziej w
      niedzielę jest zamknięta. Nie dotyczy to sklepów spozywczych, placówek
      gastronomicznych. Wystarczy pospacerować sobie.
      W poprzednim ustroju w niedziele i święta otwarte były tylko dyzurujące sklepy
      spozywcze, placówki gastronomiczne, kwiaciarnie, kioski.
    • gburiaifuria Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w niedziel 07.07.07, 01:12
      takie dzialania moga doprowadzic wylacznie do furii. Przysiegam, ze od dzisiaj
      bede wlasnie w niedziele i swieta- te najwazniejsze trzepac dywany, myc okna, z
      hukiem zamiatac i odkurzac i robic wszystkie glosne prace porzadkowe. Do diabla
      z obludnymi swietoszkami. Nie chca bigoci i dewoci robic w swieta zakupow, to
      niech nie robia, przymusu nie ma. To znaczy, ze jesli ateistyczna opozycja
      dojdzie do wladzy, to ma zakazac w odwecie durniom chodzic do kosciola? Ja chce
      i jeszcze raz chce robic zakupy wtedy kiedy MNIE jest wygodnie, bez myslenia,
      czy to swieta, czy nie. W swieta jest wygodnie robic zakupy, bo wowczas jest na
      to czas i najlepiej sie je wtedy robi i tyle. Dlaczego ten rzad wciaz robi co
      moze by zrobic ze mnie i nie tylko ze mnie walczaca antykatoliczke?
      • jorge.martinez Re: Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w nied 07.07.07, 11:33
        A czy zakaz handlu 3 maja czy 11 listopada czyni z Ciebie antyPolkę?
        • ar.co Re: Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w nied 07.07.07, 15:29
          Ze mnie 1 maja czyni antyrobotnika.
    • Gość: Guuru Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w niedziel IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 07.07.07, 01:17
      A co z praca w kantorze? Czy praca tam rowniez bedzie zabroniona?
      • koham.mihnika sa lepsze rozwiazania 07.07.07, 01:46
        Osobiscie nie lubie zakupow niedzielnych, o swiatecznych nie wspominajac. Milo
        wspominam pobyt w Niemczech, gdzie handel byl mocno ograniczony.
        Ale swiat sie zmienia, kupcy chca zarabiac, sprzedawcy chca zarabiac, sa takze
        ludzie spedzajacy czas w kompleksie Arkadia zamiast w muzeum lub na Starowce.
        Wolny wybor.
        Dlaczego zatem nie zatrudniac w soboty, niedziele i swieta ludzi mlodych i tych
        wszystkich, ktorzy potrzebuja gotowki.
        Tak sie dzieje w Australii, gdzie w te dni jest sporo obslugi pracujacej
        dorywczo, w niepelnym wymiarze godzin. Wielu studentow dorabia w ten sposob.
        Moze ten caly kodeks pracy w Polsce jest o kant d.. potluc? Moze za bardzo
        sprawa jest regulowana i sztywny gorset nie pozwala na bardziej elastyczne
        zatrudnienie?
        Zapewne czesc winy spada na pracodawcow, ktorzy orza w stalych pracownikow,
        zamiast dobierac sobie tymczasowych w miare potrzeb. To powinno byc nawet
        korzystne, bo zatrudnialiby tylko na godziny niezbedne, bez obowiazku placenia
        za urlopy czy zwolnienbia lekarskie. Nie wiem tylko, co na to zwiazki zawodowe
        leni i symulantow?
        • Gość: Kaczoland Atakuje Re: Polska to musi byc teraz bardzo bogaty kraj! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 07.07.07, 04:41
          A ja ciesze sie z tego, ze mieszkam w USA i nie ma tu zadnych problemow ze
          zrobieniem zakupow w niedziele oraz swieta!
    • Gość: Wacek Prawidlowo, mozna robic zakupy w sobote. IP: 212.182.120.* 07.07.07, 07:19
      .
      • hotrod404 nie. moja wiara zakazuje robić je w sobotę! 07.07.07, 11:15
        ;-)
      • Gość: Bilbo Baggins Re: Prawidlowo, mozna robic zakupy w sobote. IP: *.brutele.be 07.07.07, 11:18
        ________Prawidlowo, mozna robic zakupy w sobote.

Mozna tez je robic raz w tygodniu! Zamknac w cholere markety i niech otwieraja
        tylko raz np we wtorek! Wtedy te biedne kobiety beda mialy mase czasu do
        spedzenia na lonie rodziny!

Co za debilizm!
    • Gość: M Re: Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w nied IP: *.smstv.pl 07.07.07, 07:23
      Wkurza mnie gdy rząd zajmuje się tylko pracownikami handu(pomijam, że w Poniedziałek Wielkanocny nie ma obowiązku mszy -tak kiedyś podał oficjalnie Episkopat, ale nikt głosno tego nie wspomina...podobnie w tzw. drugi dzień Bożego Narodzenia.), a nie widzi łąmania praw pracowników zmianowych w innych branżach.
      Jestem kobietą od 20 lat pracuję w tzw. czterobrygadówce-światek, piątek i niedziela-jak wypadnie, ponoc system z założenia bezprawny. Od czau nastania na nasze terytorium UE obowiązuje przepis, że wolny dzień liczy się po zakończeniu doby pracowniczej...tylko na razie nie ma mocnych, by rząd to załatwił...
      Chyba trzeba zacząć strajkować, aby oczy im otworzyć.
      • trabancik przeciez to na rękę hipermarket. 07.07.07, 08:15
        "Co grozi za złamanie zakazu handlu w święta? - Jeśli ktoś mimo zakazu będzie
        handlował, dostanie mandat do 2 tys. zł. Gdy ponownie złamie ustawę, dostanie
        kolejny mandat do 5 tys. Później PIP może przekazać sprawę do sadu. Sąd może
        nałożyć grzywnę do 30 tys. zł - opowiada poseł."

to uderzy w mały sklepik z 5-10 osobami obsługi
        a hipermarket po prostu wpuści to w koszty. I tak zyski będzie miał większe bo
        za max30tys zapewni sobie zamknięcie małych sklepów w mieście (a sama rozprawa
        po roku - to i tak szybko...)

• porannakawa20 Co oni tak z tym handlem? Obłuda i hipokryzja! 07.07.07, 08:39
      Byłem w Polsce akurat w Boże Ciało.
      Byłem na procesji a potem zachciało się jeć - szaszłykarnie, cukiernie, male
      kafejki i piwiarnie pozamykane.
      Na drugi dzień zapytywałem dlaczego - ano bo święto!
      A wokół przewijały się tłumy, które chciały rodzinny obiadek w restauracji,
      kupić lody, wstąpić na kawę i coś słodkiego.
      Głodny byłem jak chol... i bałem się, że po powrocie do hotelu znajdę pokój
      nieposprzątany. Na szczęście management hotelowy nie oszalał i pracowali normalnie!
      W operze bileterka też chciałaby mieć wolne lecz przedzierała te bilety.
      Ratownik na basenie również chciałby w sobotę i niedzielę mieć wolne.
      To chyba jakaś hipokryzja z tym użalaniem się nad losem kobiet, "zmuszanych" do
      pracy. Mężczyzn im nie szkoda?
      A dlaczego tylko biorą pod uwagę handel? A co z konduktorką w pociągu, co z
      pielęgniarką?
      Obłuda i hipokryzja!
      • raveness1 Re: Co oni tak z tym handlem? Obłuda i hipokryzja 07.07.07, 09:11
        > A dlaczego tylko biorą pod uwagę handel? A co z konduktorką w pociągu, co z
        > pielęgniarką?

Z policjantem ,ochroniarzem, strazakiem, kierowca, druzniczym,
        taksowkarzem...itd.
        Ktos na forum zali sie jak to nieprzyjemnie pracowac gdy inni leniuchuja. Co za
        tepota umyslowa. Niektorzy nie widza dalej jak czubek wlasnego nosa. Czy kiedy
        kladziesz sie wieczorem spac, to myslisz o tym, jak przykro jest teraz
        policjantowi na sluzbie, druzniczce w budce w szczerym polu, pielegniarce na
        dyzurze...?
        • Gość: swoboda_t Re: Co oni tak z tym handlem? Obłuda i hipokryzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 11:57
          W studenckich czasach pracowałem w markecie i jestem przeciwny takiemu
          zakazowi - wskazywalem już inne rozwiązania, które należałoby wpisać do
          kodeksu, a które znacznie umiliłyby życie pracownikom nie tylko marketów ale i
          innym pracującycm w niedziele czy święta. Dalej: dlaczego tylko placówki
          handlowe?? A bo to w/w wymienione grupy zawodowe są gorsze?? Zakazać wsyzstkim
          pracy w niedziele i święta, każdy sobie jakoś przez ten dzień poradzi bez
          ogrzewania, prądu, wody, opieki zdrowotnej, policji... Ja obecnie dorabiam
          sobie w knajpie - pracuję wieczorami, głównie w weekendy. Postuluję nakaz
          zamknięcia knajp w soboty od 18-ej i w niedziele w ogóle, niech sobie ludzie
          piją piwo w domu, a ja będę mógł spokojnie iść na mszę :) No co, źle mówię??
          Czym się óżni praca za barem od tej za ladą??
          • Gość: rafvonthorn Re: Co oni tak z tym handlem? Obłuda i hipokryzja IP: *.petrus.com.pl 07.07.07, 13:11
            Tym, że ludzie i tak pić będą, a jak w niedziele zakupów nie zrobią to
            pieniądze do kościoła zaniosą.
      • Gość: gosc Re: Co oni tak z tym handlem? Obłuda i hipokryzja IP: *.gre.pl 07.07.07, 09:13
        a ja sie ciesze wszystkie sklepy z pamiatkami pod Jasna Gora beda pozamykane
        hihi
    • jacek2216 Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w niedziel 07.07.07, 09:12
      Jest to jedno z największych łajdactw tzw IV Rzeczpospolitej, a które, mam
      nadzieję, w przyszłości będą rozliczeni, tak jak za zbrodnie komunistyczne.
      Jeśli chegoś nie chcą, to niech tego nie robią, zamiast zakazywać tego mnie.
      • Gość: dorkus Re: Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w nied IP: *.CNet.Gawex.PL 29.05.09, 19:02
        Jak chcesz pracować w niedziele,to pracuj,a pracownikowi dobrze zapłać to też przyjdzie,dzięki temu nie którzy mogą odpocząć od murzyńskiej roboty-krwiopijco cholerny
    • Gość: kasjerka z Biedron Jest super ! , Brawo Sejm ! Smierć PO ! IP: *.promax.media.pl 07.07.07, 09:15
      Wreszcie wolne w święta . Od dziś nienawidzę PO za głosowanie przeciw ! Również
      moje kolezanki tsk samo powiedziały . Zachęcam innych do pójscia w moje ślady .
      • anika1983 Re: Jest super ! , Brawo Sejm ! Smierć PO ! 07.07.07, 10:27
        a dlaczego to niby tylko handel ma być uprzywilejowany? A te wszystkie osoby co
        pracują gdzie indziej, lekarze i pielęgniarki na dyżurach nie będą ogli nic
        kupić po pracy?
        Dlaczego handel ma być ograniczany ustawowo? Za pracę w święta powinno być np.
        3 razy więcej płatne i wolny rynek - pracodawcy zalży na handlu - zapłaci
        lepiej pracownikom, pracownicy chcą ekstra zarobić? pójda w święto do pracy.
        Poza tym uważam, że nie żyjemy w państwie kościelnym, znam wiele osób innego
        wyznania, np. prawosławnych - oni nie mają mieć prawa wolnego w święto -
        dlaczego nikt nigdy o nich nie pomyśli? Od dziecka są dyskryminowani - w szkole
        nigdy nie mają wolnego we własne święta, w pracy też to samo, teraz nie będą
        mogli robić zakupy w dni, które nie są dla nich świąteczne.
        Dlatego też, podobnie jak PO zagłosowałabym przeciw.
        Podstawowe zasady zostały tu zlamane: wolność wyboru i równość ludzi wobec
        prawa.
      • Gość: swoboda_t Re: Jest super ! , Brawo Sejm ! Smierć PO ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 12:01
        Akurta Biedronki w większość świąt są pozamykane lub pracują krócej. Wiem, bo
        mam jedną pod nosem. Poza tym:
        "Bardziej minorowe miny mają drobni sklepikarze. "W moim całodobowym osiedlowym
        sklepie wycięcie 12 świątecznych dni odbierze mi około 8-8,5 proc. rocznego
        obrotu. To tak, jakby LPR z PiS-em zamknęli mi sklep na miesiąc w skali całego
        roku. Nie będzie to miało żadnego wpływu na zmniejszenie kosztów: nikt mi nie
        obniży czynszu, lodówki z piwem i serkami nie zostaną wyłączone; jedynie
        podatków zapłacę mniej, bo przecież mniej zarobię" - pisze na forum Gazeta.pl
        sklepikarz."
        I tu jest sedno głupoty tych przepisów - markety sobie poradzą, mali
        przedsiębiorcy dostaną po tyłku. Część ludzi straci pracę, lub zacznie być
        zatrudniana na carno itp. byleby obejść zakaz. Głupi ludize tworzą głupie
        przepisy.
        • Gość: Alex Re: Jest super ! , Brawo Sejm ! Smierć PO ! IP: *.ostrowmaz.mm.pl 07.07.07, 15:33
          Sklepy Biedronki są otwarte, ale ta sieć to nie tylko sklepy... Są jeszcze inne
          elementy łańcucha dostaw, z których część pracuje niestety w większość dni
          świątecznych.
          • ar.co Re: Jest super ! , Brawo Sejm ! Smierć PO ! 07.07.07, 19:58
            No to tu ustawa raczej wiele nie zmieni. Co z tego, że główne wejście będzie
            zamkni ęte, jeśli wejście dla dostawców będzie działało? I tak ktoś te towary
            będzie musiał rozładować i rozłożyć na półkach, a możliwe, że święta staną się
            dzięki ustawie dniem generalnych porządków w sklepie.
            • Gość: rafvonthorn Re: Jest super ! , Brawo Sejm ! Smierć PO ! IP: *.petrus.com.pl 07.07.07, 19:59
              Pewnie tak będzie. Ustawa zakazuje handlu, ale przestawiania regałów już nie...
      • Gość: xxx Re: Jest super ! , Brawo Sejm ! Smierć PO ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 12:53
        Gość portalu: kasjerka z Biedron napisał(a):

> Wreszcie wolne w święta . Od dziś nienawidzę PO za głosowanie przeciw ! Równie
        > ż moje kolezanki tsk samo powiedziały . Zachęcam innych do pójscia w moje ślady.

Tym razem kazali Ci się podpisywać jako "kasjerka z Biedronki" lub "kasjerka z
        Tesco"? Znajdź sobie jakąś uczciwą robotę, pisdzielski politruku, zamiast
        wypisywać bzdury na forach.
      • Gość: Polak Re: Jest super ! , Brawo Sejm ! Smierć PO ! IP: *.aster.pl 07.07.07, 14:22
        jestes nieukiem i bedziesz zap.erdalac w niedziele - cale szczescie ze te
        matoly dlugo nie beda rzadzic a juz za pare lat bedziesz pracowac tez w swieta
        bo glupia ustawe zwyczajnie sie zmieni. nie podoba sie - zostan bezrobotna albo
        zmien prace.
        • Gość: Z Re: Jest super ! , Brawo Sejm ! Smierć PO ! IP: *.bb.sky.com 07.07.07, 21:39
          Sam zasuwaj do pracy w niedziele palancie ,zajmij sie w niedziele rodzina a nie
          jedyna rozrywka dla ciebie jest lazenie po sklepach,wyksztalcony sie znalazl
          ,lubie pluc takim jak ty na ryj
    • Gość: pracownica. Tesco Ja tez nienawidzę PO za głosowanie przeciw ustawie IP: *.promax.media.pl 07.07.07, 09:20
      Teraz zagłosuje na PiS , bo sa dla ludzi a nie dla bogaczy jak PO czy sld
      • Gość: Hmm Re: Ja tez nienawidzę PO za głosowanie przeciw us IP: *.4web.pl 07.07.07, 10:33
        Pracownica Tesco okazała swój prymitywizm, żenujące...
        • Gość: swoboda_t Re: Ja tez nienawidzę PO za głosowanie przeciw us IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 12:02
          Dwa posty wcześniej podpisała się jako kazjerka z Biedrony, więc to pewnie
          kolejne wcielenie któregoś z pisowskich aktywistów.
          • Gość: xxx Re: Ja tez nienawidzę PO za głosowanie przeciw us IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 12:50
            Masz rację. Moja znajoma pracuje w butiku w centrum handlowym i nie ma nic
            przeciwko pracy w niedzielę, ponieważ ma za to wolny dzień w tygodniu, gdy może
            załatwić o wiele więcej spraw - w sklepach, urzędach, itp. niż w niedzielę.
            Zwłaszcza że i tak ma dwie wolne niedziele w miesiącu, bo pracuje na zmiany.
            Jedyne, co jej się nie podoba, to niska płaca.
        • Gość: Bart Re: Ja tez nienawidzę PO za głosowanie przeciw us IP: 212.2.99.* 07.07.07, 12:51
          Hmm pokazał swój prymitywizm.Żenujące
    • Gość: aqua Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w niedziel IP: *.prz.rzeszow.pl 07.07.07, 09:22
      Słusznie!
    • prawieemeryt Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w niedziel 07.07.07, 09:27
      Taka opcja. Zakazywać, zakazywać, zakazywać. Mówienia inaczej niż ONI. Śmiania
      się z czegoś innego niż ONI. Mieć poglądy inne niż ONI. Etc. etc. etc.
      Potrafią, chcą i lubią tylko zakazywać. Do tego stopnia, że jeżeli ktoś w ich
      mniemaniu sukces uzna za klęskę jest paranoikiem. Ciekawe, czy za to będzie mu
      grozić psychiatryk czy prokurator? W każdym razie napewno ma zakaz istnienia.
      Na to już są dowody. Wyjaśniam - ONI to są ci dwaj od Makuszyńskiego. Kornela
      zresztą.
    • Gość: Ania z "Real" jestem za zakazem handlu w niedziele ! IP: *.promax.media.pl 07.07.07, 09:30
      Czekam na dalsze decyzje rządu. W koncu jako matka będę w niedziele mogła być z
      dziecmi i mężem. A jak mnie zwolnią /w co nie wierzę/to pójdę do innej pracy .
      Przeciez teraz nie ma zadnego problemu z jej znalezieniem, chodzi o pracę w
      handlu. W koncu zarabiam tzw "grosze" - 720 zł/mies. Za takie pieniadze nic mnie
      nie łaczy z pracodawcą . Nawet mam go "gdzies".
      • Gość: avatarr Do Ania z Real, Biedronki, Tesco... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 09:34
        Koles, jak juz chcesz w watku tworzyc iles tam odpowiedzi pod roznymi
        pseudonimami, to przynajmniej postaraj sie za kazdym razem zmieniac proxy.
        Inteligencja postepowania godna przeciwnika PO : takim to krzyzyk na droge i
        slynna dwuwyrazowa wypowiedz ex-prezydenta warszawy :-)
        • Gość: Ania z Real Re: Do Ania z Real, Biedronki, Tesco... IP: *.promax.media.pl 07.07.07, 09:59
          avatar- nie żaden koles tylko koleśka jestem . Mozesz mi skoczyc - jasne?
          • Gość: el_triste Re: Do Ania z Real, Biedronki, Tesco... IP: *.asystent.ds.polsl.pl 07.07.07, 10:39
            Ciekawe, że jeszcze kilka postów wcześniej byłaś podobno z Biedronki. Sama nie
            wiesz gdzie pracujesz?
            • ar.co Re: Do Ania z Real, Biedronki, Tesco... 07.07.07, 15:33
              Jak to gdzie - w BP PiS...
    • Gość: Marslaur Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w niedziel IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.07.07, 09:32
      No ja na szczęście mam bliżej do sklepu na Litwie niż w Polsce - a tam ideologia
      została już odesłana do lamusa, bo Związek Sowiecki minął. U nas bolszewia
      odrodziła się pięknie - zabranianie ludziom robienia zakupów z powodu święta
      religijnego to doprawdy przykład bolszewizmu mentalnego w najlepszym stylu. Na
      szczęście mój litewski supermarket jest czynny 365 dni w roku - zamykają tylko 1
      stycznia. Niech żyje zdrowy rozsądek. Polecam też wypowiedź "drobnego
      sklepikarza" o tym, jakie straty poniesie z powodu tego nowego prawa...
      • Gość: Bart Re: Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w nied IP: 212.2.99.* 07.07.07, 12:57
        Żebyś ty głupku chociaż rozumiał o czym piszesz. Próżna nadzieja.
        • Gość: rafvonthorn Re: Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w nied IP: *.petrus.com.pl 07.07.07, 13:14
          A jakieś argumenty? W ogóle coś sensownego prócz obelg umiesz napisać?
    • Gość: Janek Maria... we Francji markety w niedziele i święta są zamknię IP: *.promax.media.pl 07.07.07, 09:37
      ...zamkniete i Francuzi nie narzekają. U nas za komunu nie było marketów a
      sklepy w niedziele były pozamykane i nikt nie narzekał. Zamiast iść na "
      wycieczkę" do marketu idzcie do parku, lasu ,nad wodę .... Wreszcie coś się w
      tym zakresie zaczęło dziać. Zdecydowanie popieram ten zakaz . Uwazam, ze jak sie
      danemu marketowi nie podoba taka decyzja to powiem wulgarnie- niech spie....la
      z Polski- przepraszam.
      • radiomarian Re: we Francji markety w niedziele i święta są za 07.07.07, 09:42
        a czy ty debilu nie pomyslales o tym, ze te duze firmy placa do budzetu panstwa
        ogromne pieniadze na to, zeby twoi idole u steru wladzy mogli utrzymywac takich
        nierobow jak ty? mniej obrotu, mniej wplywu z podatkow, mniej pieniedzy w calej
        panstwowej kasie...nad wode ci sie zachcialo? nie za moje pieniadze
        palancie...nie po to komune pogonilismy, zeby teraz jakies barany z sejmu mi
        mowily kiedy moge pracowac, a kiedy nie? a moze ja chce pracowac w niedziele i
        co?
        • Gość: emeryt Re: we Francji markety w niedziele i święta są za IP: 212.122.223.* 07.07.07, 09:51
          Wstyd mi za niektorych "dyskutantow",ze nie potrafia kulturalnie "odzywac
          sie".Ja tez jestem przeciwny takim ograniczeniom czasu dzialalnosci
          handlowej.To,ze w innych krajach Unii sa takie ograniczenia nie daje
          powodu,zeby u nas byly.Wiekszosci to sie nie podoba.Pachnie mi to "Iranem",mam
          na mysli ograniczenia z powodow religijnych.Pod tym wzgledem jestesmy krajem z
          ktorego wielu sie smieje.Niestety to fakt.
          • plorg Re: we Francji markety w niedziele i święta są za 07.07.07, 13:32
            > To,ze w innych krajach Unii sa takie ograniczenia nie daje
            > powodu,zeby u nas byly.Wiekszosci to sie nie podoba.
            Szanowny panie emerycie, nie wstyd panu bedzie, kiedy we szystkich
            cywilizowanych krajach ludzie w swieta odpoczywaja, a w Polsce haruja jak
            idioci?

> Pachnie mi to "Iranem",mam na mysli ograniczenia z powodow religijnych.Pod
            > tym wzgledem jestesmy krajem z ktorego wielu sie smieje.Niestety to fakt.
            Kto niby sie smieje? Skoro w innych krajach europy dni swiateczne sa wolne od
            pracy. Czy 3 maja badz 11 listopada to tez swieta religijne? Mi to pachnie
            cywilizowanym standardem europejskim. Praca w swieta natomiast, to znamiona
            krajow trzeciego swiata.
            • ar.co Re: we Francji markety w niedziele i święta są za 07.07.07, 15:35
              Kto nie chce pracować, niech zmieni pracę, a najlepiej od razu przestanie - to
              wtedy będzie mógł sobie świętować od rana do wieczora i z powrotem. A jeśli
              jest za głupi czy ma za niskie wykształcenie, żeby pracę zmienić - to niech ma
              pretensje do siebie. Trzeba było się uczyć.
              • plorg Re: we Francji markety w niedziele i święta są za 07.07.07, 22:06
                Trzeba sie bylo uczyc, zeby dzis nie musiec robic zakupow w niedziele.
        • prawieemeryt Re: we Francji markety w niedziele i święta są za 07.07.07, 10:04
          No i co z tego, że Ty mógłbyś lub chciałbyś pracować w niedzielę. O tym w tym
          kraju decydują mohery pod dyktando katabasów. Bo w niedzielę to ty swoją ciężko
          zarobioną forsę masz zanieś na tacę a nie do marketu. Poniał?
        • Gość: roto Niedzielna praca w gó.. się obraca IP: *.attu.pl 07.07.07, 20:16
      • Gość: Fizol Re: we Francji markety w niedziele i święta są za IP: *.brutele.be 07.07.07, 11:26
        Spiesze wyjasnic, ze w Belgii i we Francji w niedziele jest zamknieta WIEKSZOSC
        sklepow. Nie wszystkie. Po prostu mudzie maja co robic w niedziele i nie ida na
        zakupy. Zadecydowal rynek. Wlascicielowi nie oplaca sie otwierac tego dnia, bo
        utarg niewielki. Za to kawiarnie, restauracje, kina, teatry maja pelna obsade.
        Jak dobra restauracja, to trzeba z kilkudniowym wyprzedzeiem stolik zamawiac na
        weekend.

Za to zawsze czynny jest jeden badz dwa sklepiki w poblizu, ktore dzialaja 7/7

ceny 10-15 proc wyzsze niz w "normalnym", ale jak ktos musi w niedziele, to nie
        ma tragedii. Zrobi wlasnie w takim sklepie.

Polaczki do restauracji nie chodza... Chyba, ze na sluzbowa kolacje. Dlatego
        chca isc do sklepu. Skoro sie wlascicielowi oplaca otworzyc, zaplacic
        pracownikowi i pokryc inne koszta stale, to juz niewidzialna reka rynku. Gdyby
        tak nie bylo, to by nie otwieral...

A prawem , to sobie mozecie w domu zony ustawiac poje...ne katole!
    • radiomarian Kaczynski jak Chavez 07.07.07, 09:47
      tylko patrzec kiedy zaczna nacjonalizowac przemysl...komunisci udajacy
      prawicowcow
    • radiomarian A jezeli ja CHCE pracowac w niedziele to co? 07.07.07, 09:49
      buraki pisowskie...wsadzicie mnie do wiezienia?
      • Gość: Delfina Re: A jezeli ja CHCE pracowac w niedziele to co? IP: *.zaodrze.punkt.pl 07.07.07, 09:51
        Bedziesz zmuszony pracowac na czarno lub w ukryciu;)
        • radiomarian Re: A jezeli ja CHCE pracowac w niedziele to co? 07.07.07, 09:55
          to beda nowe "tajne komplety"...a sympatycy pisu beda pisac donosy na sasiadow,
          co bulki kupili nielegalnie w niedziele;-)
          • ar.co Re: A jezeli ja CHCE pracowac w niedziele to co? 07.07.07, 15:36
            Pojawią się "meliny" z chlebem i pietruszką...
      • romulus_remulus Re: A jezeli ja CHCE pracowac w niedziele to co? 07.07.07, 17:00
        > A jezeli ja CHCE pracowac w niedziele to co?

A jeżeli ja CHCE 10 milionów dolarów to co?
        powiem brzydko - w d. mam co ty chcesz i większość społeczeństwa w tym samym
        miejscu ma twoje zachcianki. A skoro większość chce inaczej niż ty to stworzyli
        ustawę a ty masz pecha.

• rafvonthorn Re: A jezeli ja CHCE pracowac w niedziele to co? 07.07.07, 18:31
          Tylko, że nakazu pracy nie ma. A wprowadzono zakaz. Pojmujesz?
          • Gość: Cyryl Re: A jezeli ja CHCE pracowac w niedziele to co? IP: *.bsb.vectranet.pl 07.07.07, 19:00
            Pojmuję. Ale to pracodawcy przegieli i potrzebna była ustawa o zakazie.
            • ar.co Re: A jezeli ja CHCE pracowac w niedziele to co? 07.07.07, 20:00
              Najwyraźniej jednak większość społeczeństwa chciała robić zakupy w niedziele,
              skoro opłacało się otwierać sklepy, a jedynie mniejszość (pracownicy) była im
              przeciwna. Dlaczego zatem większość ma się podporządkować mniejszości, w
              dodatku mniejszości która odmawia wypełniania swoich obowiązków? Bo skoro w
              umowie o pracę nie ma nic na temat wolnych świąt, to pracownik ma obowiązek w
              te dni pracować - czy mu się podoba, czy nie. Albo zrezygnować z pracy.
              • Gość: Cyryl Re: A jezeli ja CHCE pracowac w niedziele to co? IP: *.bsb.vectranet.pl 07.07.07, 20:52
                Jeśli chce się coś na jaki temat wypowiadać, to trzeba coś na ten temat
                wiedzieć.
    • katczerwonychszmat UB-gnidy: kłamstwa nigdy dosyć! 07.07.07, 09:57
      Niechaj nie wyrażają UBowcy
      o Polskę fałszywej troski
      bo kiedy to UBowcy rządzili
      to o mało jej nie rozgrabili
      i dzisiaj ta załgana UB-hołota
      z pod znaku sierpa i młota
      oskarża rząd Polski o sabotaż?
      czekajcie wy UB-szuje załgane
      przyjdą po was o 6 nad ranem
      i wtedy odpowiecie wy UB-męty
      za wasze złodziejskie przekręty
      chyba że se w łeb strzelicie
      i tak oto marnie skończycie!

• radiomarian Re: UB-gnidy: kłamstwa nigdy dosyć! 07.07.07, 10:00
        biorac pod uwage twoja mentalnosc, to idelanie nadawalbys sie na ubeka...marzy
        ci sie walenie w czyjes drzwi o 6 nad ranem? tylko nie w moje, bo tak
        dostaniesz w morde, ze zapomnisz po co przyszedles
      • vladek Re: UB-gnidy: kłamstwa nigdy dosyć! 07.07.07, 12:47
        Mam 30 lat UB znam z opowiesci rodzicow i 'Psow' tak jak wiekszosc Polakow.
        Gleboko w d...e mam takich jak Ty zaplutych betonow.
        Gdzies mam martyrologie i cale ten kato-patriotyczne barachlo.
        Chce zyc w kraju gdzie ludzie jesli nie popelniaja przestepstwa nie beda przez
        panstwo karani. Jesli ktos chce pracowac w swieto i jesli ktos jest gotow za ta
        prace w swieto zaplacic to panstwo ma zapewnic tym ludziom bezpieczenstwo,
        opieke medyczna i czyste powietrze bo to jest zasrany obowiazek tego panstwa
        zapisany w konstytucji.
        Za to obywatele placa podatki!
        Won tepe mohery na Antarktyde!
    • drewg1 Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w niedziel 07.07.07, 10:04
      supermarkety to takie same miejsca pracy jak każde inne, wktórych obowiązuje
      prawo pracy a wię 40 godzinny tydzień pracy pracownika nadgodziny itp. Do
      roboty niech się weźmie PIP-a i wtedy wszyscy będą zadowoleni. A posłowie niech
      w końcu przestaną załatwiać swoje prywaty. Ohyda
      • Gość: szop sracz Re: Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w nied IP: 217.197.79.* 07.07.07, 10:13
        Ciekawe kiedy wprowadzą obowiązek chodzenia do kościoła w niedzielę?
    • Gość: st Zakazali handlu w święta, chcą zakazać w niedziel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 10:13
      Proponuje żeby także służby takie jak lekarze, pielęgniarki, PKP, policjanci,
      strażacy, strażnicy miejscy, kelnerzy, przestali pracować w niedziele. Dlaczego
      niby wszyscy wymienieni wyżej pracownicy mogą pracować nawet w wigilie Bożego
      Narodzenia a sprzedawcy nie. Jeżeli tu chodziło by o pracowników to wystarczyło
      by wprowadzić i egzekwować przepis który mówiłby ze w niedziele można pracować
      ale tylko co 3. Mi się zdaje że PiS ma pracowników w d... Zdaje mi się że
      chodzi tu o jakieś ciemne interesy lub o uzyskanie poparcia tanim kosztem.
    • drewg1 Zakazać Duchownym pracy w Niedzielę !!!! 07.07.07, 10:16
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka