rydzyk_fizyk 01.10.07, 11:11 Chcemy waszego dobra - powiedział premier. Obywatele zaczeli ukrywać swoje dobra. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kixx Nie kradnij .Rząd nie znosi konkurencji IP: *.acn.waw.pl 01.10.07, 17:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Polacy wracajcie z UK-Jarus i wiezienia czeka IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.10.07, 17:11 Piszesz głupstwa! Dlaczego mają byc nieopodatkowani?dlaczego leczyć się przyjeżdzają do kraju? a ja tu pracuję i płacę podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Fiskus tropi ukryte dochody 01.10.07, 12:51 Oj jak to dobrze! Z prawdziwa przyjemnością donoszę na pewnego faceta w przebraniu zakonnika. Mieszka ci on w Toruniu, posiada rozgłośnię radiową i stacje telewizyjną. W obydwu mediach nadaje reklamy, a nie płaci podatków twierdząc, że to audycje religijne. Ponadto pobiera "na czarno" wpłaty od prezesów i członków zarządów spółek skarbu państwa opłaty. Mówią, że te opłaty pochodzą z budżetu państwa! A może by tak vacikiem tego dżentelnmena potraktować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CM Fiskus tropi ukryte dochody IP: *.ikea.com 01.10.07, 12:51 W DUPIE MAM TEN KRAJ ....MOGA MI SKOCZYC WYJEZDZAM!!!!!!I NIE WRACAM DO PUKI NIE BEDE MIAL INNEGO OBYWATELSTWA >>> Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: Fiskus tropi ukryte dochody 01.10.07, 12:53 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34434&w=41692399&a=41693051 Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: Fiskus tropi ukryte dochody 01.10.07, 13:21 Gość portalu: CM napisał(a): > W DUPIE MAM TEN KRAJ ....MOGA MI SKOCZYC WYJEZDZAM!!!!!!I NIE > WRACAM DO PUKI NIE BEDE MIAL INNEGO OBYWATELSTWA >>> I masz rację !!!! W moim kochanym kraju nie powinno być takich ANALFABETÓW................ Szerokiej drogi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Fiskus tropi ukryte dochody IP: *.crowley.pl 01.10.07, 13:27 Weź tylko pod uwagę, że w dzisiejszej Europie obywatelstwo nie ma zbyt wiele do podatków. Można być obywatelem UK, a mieć obowiązek podatkowy w RP. Odpowiedz Link Zgłoś
cezaryga Re: Fiskus tropi ukryte dochody 01.10.07, 13:37 To jedź oszuście podatkowy. Polska dla uczciwych Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee A co z gangsterami!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.10.07, 13:00 Ponoć listę nazwisk US dostał dawno temu i jeszcze nie znalazł czasu sprawdzić ich dochodów??? Odpowiedz Link Zgłoś
ztmztm A jeżeli ktoś kupi.............. 01.10.07, 13:11 .......mieszkanko na ojca-emeryta??? Przecież człowiek mógł trzymać w skarpecie dorobek całego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: A jeżeli ktoś kupi.............. IP: *.crowley.pl 01.10.07, 13:34 Rozumiem, że pytanie jest raczej żartem towarzyskim. Generalnie musisz umieć udokumentować środki za jakie kupiłeś mieszkanie. Jeśli Twój Papa był całe życie robotnikiem z marnym wynagrodzeniem to nikt nie uwierzy w to, że nagle znalazł w skarpecie pareset tysięcy. Fiskus nie jest aż tak głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitz Re: A jeżeli ktoś kupi.............. IP: 81.210.87.* 01.10.07, 13:47 A jak to jest z przedawnieniem? Zdaje się, że dokumenty trzeba trzymać 5 lat. Jak powiem, że zarobiłem 10 lat temu, ale nie mam już dokumentów, bo spaliłem w swoim nowym kominku w nowym domu (tym do którego się właśnie przyp...ją), bo zgodnie z prawem nie mam obowiązku ich trzymać dłużej niż to jest konieczne, to jak to się ma do udowadniania posiadania środków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon Re: A jeżeli ktoś kupi.............. IP: *.chello.pl 01.10.07, 15:39 Jest lepsze wyjście, nie raz już stosowane - dochody na zakup mieszkania uzyskałem/am z uprawiania prostytucji. I US może ci naskoczyć na szpic. Prostytucja nie jest zakazana a pochodzące z niej dochody nie są opodatkowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Powiadasz... IP: *.ija.csic.es 01.10.07, 16:20 Dobrze wiedziec... Dzieki za rade. Jakby co to sie wymaluje, zrobie "czajniczek" i tak pojde do US skladac zeznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziobak Re: A jeżeli ktoś kupi.............. IP: *.oracle.com 01.10.07, 16:09 Przedawnienie jest po 5 latach od końca roku, w którym powinieneś był złożyć PITa zawierającego potencjalnie nieudokumentowane dochody, czyli rok w którym kupiłeś nieruchomość. (Właśnie sprawdzają mój zakup z 2001 r., przedawniający się z końcem 2007, ale kupiłem na kredyt 100%, więc spoko :-)). Jeśli powiesz, że miałeś oszczędności, to pamiętaj, że mają spis Twoich oficjalnych dochodów przynajmniej od 1992 roku (to jest zdaje się rok wprowadzenia obecnej ustawy). Odpowiedz Link Zgłoś
ztmztm Re: A jeżeli ktoś kupi.............. 01.10.07, 14:03 Chwilkę............ PITY-SRYTY są od ilu lat ???? Jeżeli mój fader pracował całe życie, nie ma super-bryki, nie ma zaufania do banków, nie ma "pasków" z wypłat - to co, nie może sobie mieszkanka za 400tys kupić ?????????????? Napisze oswiadczenie, że kupił "za oszczędności życia" i pewnie będzie po sprawie. Co innego, jeżeli koleś 25-30 lat takie coś by napisał - ale 70-cio letni facet ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gustafek Re: A jeżeli ktoś kupi.............. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 08:28 Ależ można, wystarczy przecież że Twój najukochańszy przekaże darowiznę, od której zapłaci podatek (teraz już wystarczy przekazać notarialnie bez podatku) lub pożyczy - ale oczywiście wcześniej trzeba uiścić 2% podatku od pożyczek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 'wylosowany' ;-( Fiskus tropi ukryte dochody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.07, 13:45 A mnie k.wa wybrali do kontroli.... Ale na szczęście mam wszystko dobrze w papierach, ale się okaże co te głąby wymyślą ..... Bo mieszkanie na kredyt kupione - 100%, odliczenia vatu - jak to było możliwe ..... Normalnie genialnie. tylko czemu tych g..bów z Wiejskiej nie ścigają za przekręty ... ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAXX Fiskus tropi ukryte dochody IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.10.07, 13:52 To lekarzy i prawników ( z prywatnymi gabinetami) będą też sprawdzać???Nie uwierze dopuki nie zobacze..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imi Fiskus tropi ukryte dochody IP: 217.171.137.* 01.10.07, 13:56 To straszne,ale prawdziwe.Miałem nieprzyjemność bycia ostatnio w kraju ,musiałem wyprostować pewne sprawy w US,ponieważ od 2 lat mieszkam i pracuję w GB.Rozmowa bardzo szybko przerodziła się w dochodzenie, dla tych chorych ludzi liczy się funt x5,6zł. Nie ważne ile tu zapłacisz podatku ,ile wydasz na życie.Dla nich Twoja pensja brutto to czysty dochód.Szanowny Panowie Prezydencie i Premierze odcinacie się od komunistycznej przeszłości,chcecie zbudować Czwartą Rzeczypospolitą,chcecie wygrać wybory, to pomyślcie o tych Polakach którzy winni są państwu pieniądze ponieważ komuniści podpisali umowę o podwójnym opodatkowaniu. Chcecie nas całkowicie zniechęcić do powrotu?Wiem,że to prawo zostało zmienione i to bardzo szybko gdy do pracy w Londynie, wyjeżdżał premier Marcinkiewicz.Wtedy było można, wcześniej jakoś nie!A swoją drogą tyle lat pracowali w Anglii,pp.Gronkiewicz-Waltz,Bielecki,Syryjczyk oni też rozliczali się podwójnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Infolinia Re: Fiskus tropi ukryte dochody IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.10.07, 15:32 Blad myslowy - dawno, dawno temu zostala podpisana umowa o UNIKANIU podwojnego opodatkowania. W tamtych czasach nikomu do glowy nie przyszlo, ze podatki w Polsce beda wyzsze niz w UK. To, co trzeba zaplacic po przyjezdzie do Polski to ROZNICA pomiedzy podatkami zaplaconymi w UK, a tymi, ktore trzebaby zaplacic w Polsce od takiego samego dochodu. Z tego jasno widac, ze Polacy placa DUUUZO wyzsze podatki niz Brytyjczycy. A to juz sprawa dla wyborcow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Fiskus tropi ukryte dochody 01.10.07, 16:35 Ale jak to możliwe, przecież mamy "tanie państwo" :> Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Fiskus tropi ukryte dochody ...polityków.. 01.10.07, 16:40 nikodem_73 napisał: > Ale jak to możliwe, przecież mamy "tanie państwo" :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Proszę o definicję "kosztownego zakupu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 14:29 Jeśli ktoś przez kilka lat z kiepskiej penscji odkładał pieniądze na samochód, to czy to jest "kosztowny zakup"? Czy może samochód to pestka a dopiero mieszkanie jest takim "kosztownym zakupem"? Dla jednych sporym wysiłkiem finansowym jest auto a dla innych nowoczesna pralka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziobak Re: Proszę o definicję "kosztownego zakupu" IP: *.oracle.com 01.10.07, 15:58 Jak się wymsknęło jednej pani z US, z którą rozmawiałem, "zakup sygnalny" to jest 100tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japi Re: Proszę o definicję "kosztownego zakupu" IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.10.07, 16:17 Taki na który jest papier- akt notarialny, deklaracja PCC itp., które to dokumenty trafiają z urzedu do Twojego lokalnego US. Jak nie bedzie papieru, to wpadka jest możliwa albo przypadkiem, albo z donosu twojego życzliwego sąsiada lub krewnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Re: Proszę o definicję "kosztownego zakupu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 12:09 Gość portalu: japi napisał(a): > wpadka jest możliwa albo przypadkiem, albo z donosu twojego życzliwego sąsiada > lub krewnego. O matko... Sąsiad z preciwka widział,jak wnosiłem do mieszkania nowy odtwarzacz dvd za całe 300 złotych! Polecę do niego z odpowiednim czteropakiem, aby nie doniósł :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogr O majątki gangsterów fiskus nie pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 15:04 O majątki gangsterów fiskus nie pyta nawet na wniosek prokuratury bo "ołów szkodzi zdrowiu" Za to do bezbronnego podatnika panowie inspektorzy mają prawo wybrać się z ostrą bronią o każdej porze dnia i nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
blasphemy wyjaśnienie dochodów a wejście na konto bankowe 01.10.07, 15:48 Czy ktoś się orientuje jak wygląda taka sytuacja - załóżmy że mam zachomikowane 100,000 zł na, powiedzmy, Kajmanach - w tzw. międzyczasie w ciągu roku zarabiam legalnie 100,000 zł w Polsce, podatek odprowadzony itd itp. I teraz za 100,000 zł kupuję samochód. Ale akurat za tę kasę z Kajman. US zaczyna zadawać pytania. A ja pokazuję PIT i tam stoi jak wół że zarobiłem takie pieniądze legalnie i pokazuję wpłatę podatku dochodowego. Czy w takim wypadku będą grzebać dalej żeby sprawdzić że moje 'legalne 100k' cały czas tak naprawdę leży w banku? Co muszą zrobić żeby mi wleźć na konto i to sprawdzić? Jak ktoś miał takie doświadczenia to proszę o podzielenie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziobak Re: wyjaśnienie dochodów a wejście na konto banko IP: *.oracle.com 01.10.07, 16:14 Doświadczeń nie miałem, ale jak długo Cię nie podejrzewają o przestępstwo, tak długo Cię raczej nie sprawdzą. Żeby wejść na konto bankowe, trzeba zdaje się rozpocząć dochodzenie, a do tego trzeba mieć konkretne podejrzenie. Pamiętaj jednak, że Twoje dodatkowe 100 tys. będziesz mógł wydawać tylko po troszeczku, bo inaczej może się wydać później. A tak w ogóle, płać podatki. Ja to robię i się nie denerwuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japi Re: wyjaśnienie dochodów a wejście na konto banko IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.10.07, 16:21 To ciesz sie, że wiesz od czego nalezy płacic podatek- wiekszośc Polaków nie zdaje sobie sprawy np. że musi odprowadzic PCC od zakupu od osoby prywatnej pow. 1000 zł. Takich przypadków jest sporo- nasze społeczeństwo wciaż edukuje się w sprawach podatkowych (chociaż każdy uwaza, że na podatkach i leczeniu zna się najlepiej). Wielu przedsiębiorców ma wątpliwosci i słusznie, bo zawiłe nasze prawo podatkowe, że hej. Odpowiedz Link Zgłoś
blasphemy Re: wyjaśnienie dochodów a wejście na konto banko 01.10.07, 16:29 > Doświadczeń nie miałem, ale jak długo Cię nie podejrzewają o przestępstwo, tak > długo Cię raczej nie sprawdzą. Żeby wejść na konto bankowe, trzeba zdaje się > rozpocząć dochodzenie, a do tego trzeba mieć konkretne podejrzenie. Dzięki, taką miałem nadzieję > Pamiętaj > jednak, że Twoje dodatkowe 100 tys. będziesz mógł wydawać tylko po troszeczku, > bo inaczej może się wydać później. To oczywiste. > A tak w ogóle, płać podatki. Ja to robię i się nie denerwuję. Uwierz mi, że płacę. Ale powiedzmy że mam coś w typie polisy na życie która jest tak naprawdę portfelem inwestycyjnym. Załóżmy że za parę lat jak już te hipotetyczne 100,000 podwoi wartość, zechcę spieniężyć portfel. I, chociaż to bolesne, pewnie nawet byłbym gotowy do uisczenia CGT. Tylko co jak US zacznie mnie wtedy trzepać do piątego pokolenia wstecz i okaże się, że w ogóle miałem ten portfel nielegalnie, albo że powinienem był opłacać podatki co roku od dochodów nawet na papierze, przed sprzedaniem portfela? Po prostu wolę nie otwierać puszki Pandory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Kto będzie tropił ukryte dochody fiskusa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 16:39 też fiskus ? Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Kto będzie tropił ukryte dochody fiskusa ? 01.10.07, 16:42 CBA Kamiński. Dla swoich. Legalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rd i tymi to prostymi zabiegami spowoduja ze zamiast IP: *.1.169.162.dynamic.barak-online.net 01.10.07, 16:47 i tymi to prostymi zabiegami spowoduja ze zamiast wiekszych wplywow do budzetu, ludziska nie beda wydawali kasy w Polsce tylko w Irlandi, Angli, Grecji, Hiszpani i gdzie tam jeszcze na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shaqy żaden CH.. nie ma prawa zabierać mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 17:50 uczciwie zarobionych pieniędzy. TYLKO UPR startujące z list LPR CHCE zniesienia podatku pit. To jest skandal, że państwo karze obywateli za to, że uczciwie pracują! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikon wystarczy się przyznac :))) IP: *.acn.waw.pl 02.10.07, 05:59 wystarczy się przyznac i zapłaci się 19, 30, 40% a nie 75 - buchacha!!! Juz to widzę: "Sprzedawałem papieroso na lewo" - a jak tak to 19% poproszę :) - żałosne, co Wy za bzdury wypisujecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Fiskus tropi ukryte dochody IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.10.07, 17:13 porzadni ludzie nie mają NIC DO UKRYCIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starycynik Gilowska tropi ukryte dochody IP: *.dhcp.uno.edu 02.10.07, 17:59 75% podatku jak kupi dom. I slusznie. Ale czemu nie jak kupi tylko buty? Kazdy kto ma paszport i bylo ostatnio zagranica i "istnieje podejrzenie ze uzyskal tam dochody" powinien placic ekstra 75%. Smialo do boju ZMPowko A.D. 2007 ! Konfiskuj juz "dewizy" na granicy jak to drzewiej za komuny bywalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SzybkiSkalpel ja jezdem pozondny i nie mam zadnyh dohoduw IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.10.07, 22:05 ja nie pracojem i jezdem na otrzymanioo rodzicuw ... nie osiongam dohoduw rzadnyh i jezdem czysty jak lzla ... Odpowiedz Link Zgłoś
twojj_stary Re: ja jezdem pozondny i nie mam zadnyh dohoduw 04.10.07, 13:12 ja tez, tylko ze mieszkam z mama i kotem Odpowiedz Link Zgłoś