Gość: x IP: *.acn.pl / 10.64.6.* 06.08.03, 21:18 Pieprzysz koleś. To BACA z BRE robią cenę dla naiwnych. Ten syf jest na oucie jak elektrim. Nikt poważny tego nie kupi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: doradca Szanowny ToP IP: *.acn.waw.pl 06.08.03, 22:25 Szanowny ToP lub Tomaszu Prusek Czy Ty waść słyszałeś o czymś takim jak debiut sponsorowany???? <<Kto nie przejął się dyskredytującym spółkę słynnym "raportem Supłacza" i kupił jej akcje w ofercie publicznej, mógł sobie w środę pogratulować. Podczas pierwszej sesji za akcje Hoopa płacono momentami nawet 35 proc. powyżej ceny emisyjnej>> Czy Tu waść jako dziennikarz nie moglbys sprawdzic ile na operacje Hoop pieniazkow wydalo CAIB??? Wiecej waść do Ciebie pytań nie mam bo nie widze najmniejszego sensu ich zadawania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hooper Re: Zyskowny debiut Hoopa na giełdzie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.08.03, 23:27 Ano, doradco. Ty to masz łeb. Skoro wiesz dużo na temat "debiutów sponsorowanych" i przewidziałeś taki scdnariusz to nieźle dzisiaj zarobiłeś: 35% ? To w końcu tylko gra, a zarabiają Ci co myślą, tracą, którzy się dużo mądrzą. A jak nie kupiłeś to kup lepiej jutro - jeszcze masz szansę sprzedać po 30,x zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca taka sobie dluga odpowiedz IP: *.acn.waw.pl 07.08.03, 18:19 Gość portalu: Hooper napisał(a): > Ano, doradco. Ty to masz łeb. Skoro wiesz dużo na > temat "debiutów sponsorowanych" i przewidziałeś taki scdnariusz > to nieźle dzisiaj zarobiłeś: 35% ? To w końcu tylko gra, a > zarabiają Ci co myślą, tracą, którzy się dużo mądrzą. A jak nie > kupiłeś to kup lepiej jutro - jeszcze masz szansę sprzedać po > 30,x zł. Drogi Hooperze niestety nie mam lba i z konmi na wyscigach nie potrafie wymieniac uwag. Nigdzie nie napisalem, ze zarobilem 35 %. Inwestowanie to nie jest gra bo grac to mozna w orkiestrze na fujarze i walic w trojkat a na gieldzie inwestuje sie srodki pieniezne aby je pomnazac. Dlaczego nie zainwestowalem w Hoop- a?? Bo jestem analitykiem kapitalowym i znam wartosc pieniadza. Jestem zbyt biednym inwestorem aby tracic ciezko zarobione pieniadze na inwestycje w spolke ktora nie informuje ani slowa np. o dywidendzie. Jestem zbyt biednym inwestorem aby ttacic ciezko zarobione pieniadze na inwestycje w spolke ktora poza polityka zyczeniowa w postaci o tym, ze bedzie miala duzy zysk itp, nie potrafi nic istotnego zaprezentowac. Natomiast zamiast pozyczac pieniadze firmie Hoop w tym samym czasie wolalem pozyczyc pieniadze ( dla mniej zorientowanych inwestowanie w akcje to nic innego jak pozyczanie pieniedzy emitentowi akcji) takim spolkom jak KFRC (Formerly known as kforce.com Incorporated. The principal activity of the Company is to provide professional and technical specialty staffing services. The Company operates in three segments: Information technology, which focus on more sophisticated areas of information technologies systems/applications programmers, systems analysts, e-business and networking technicians. Finance and Accounting, which provides placements for chief financial officers, controllers, other higher-level financial professionals and also accounting positions on a contract basis. Health and Life Sciences focuses on placements of clinical trial professionals, health care information management professionals and nurses for hospitals. The Company provides flexible staffing services on both professional temporary and contract basis. Information Technology accounted for 44% of 2002 revenues; Health & Life sciences, 32% & Finance and Accounting, 24%. )o nastepujacych parametrach Market cap: $ 198.85M Shares out: 30.88M Per share data Earnings (1 year): -0.32 Current P/E Ratio: n/a Cash Flow: $ -0.13 Cash (last quarter): $ 1.80M Annual Dividend: n/a Book Value: $ 2.84 EBITDA: n/a Management effectiveness Return on Equity (1 year): -31.94% Return on assets (1 year): n/a Return on Investment (1 year): n/a Valuation ratios Price/Earnings (1 year): -19.66 Price/Book (1 year): 2.22 Price/Cash Flow (1 year): 59.94 Profitability Gross Margin (1 year): 30.16% Operating Margin (1 year): 0.57% Profit Margin (1 year): 0.56% Industry: Industrial Services Employees: 7,200 Stopa zwrotu z inwestycji w te akcje w tym samym czasie przyniosla 38,37 % ( po podatku z uwzgledniemie roznic kursowych). Druga spolka jakiej w tym czasie pozyczylem pieniadze to BOL (Bausch & Lomb Incorporated. The Group's principal activities are to develop, manufacture and market healthcare products for the eye. The product categories include contact lens, lens care, pharmaceutical, cataract and refractive. The contact lens products include traditional, planned replacement disposable, daily disposable, rigid gas permeable, continuous wear and toric lenses. The lens care products include multipurpose solutions, enzyme cleaners and saline solutions. The Group manufactures and sells generic and proprietary prescription pharmaceuticals and vision accessories with a strategic emphasis in the ophthalmic field and over-the-counter (OTC) ophthalmic medications. The Group manufactures and sells products and equipment for cataract and retinal surgery. The refractive product line includes lasers, microkeratomes, and other products used in refractive surgery. Contact lens accounted for 29% of 2002 reves; Lens Care, 26%; Pharmcls, 22%; Cataract & vitreoretinal, 16% & Refractive, 7% ) ktora z kolei charakteryzowala sie nastepujacymi parametrami: Market cap: $ 2.20B Shares out: 53.22M Per share data Earnings (1 year): 1.61 Current P/E Ratio: 25.63 Cash Flow: $ 3.46 Cash (last quarter): $ 431.20M Annual Dividend: $ 0.52 Book Value: $ 19.41 EBITDA: n/a Management effectiveness Return on Equity (1 year): 8.64% Return on assets (1 year): 4.16% Return on Investment (1 year): n/a Valuation ratios Price/Earnings (1 year): 26.11 Price/Book (1 year): 2.16 Price/Cash Flow (1 year): 7.92 Profitability Gross Margin (1 year): 55.76% Operating Margin (1 year): 8.88% Profit Margin (1 year): 5.52% Industry: Medical Supplies Employees: 11,500 W tym przypadku stopa zwrotu przy uwzglednieniu identycznych warunkow ja w poprzednim przypadku wyniosla zaledwie 78,14 %. Sam widzisz, ze jestem zbyt biednym czlowiekiem i inwestorem aby udzielac pozyczki takiej firmie jak Hoop. Oczywiscie jestem swiadomy pewnych roznic wynikajacych z sektoro w jakich wspomniane firmy dzialaja. Jednak po to inwestuje na rynku kapitalowym aby znalezc odpowiedni sektor i galaz przemyslu a nastepnie odnalezc spolke. Niech bogaci polscy profesjonalisci inwestuja w takie dobrodziejstwa swiatowego rynkuy kapitalowego jak Hoop. Ja pozostane kibicem z boku, ktory nie robi tloku. Pozdrawiam z wyrazami szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Re: taka sobie dluga odpowiedz IP: *.acn.waw.pl 07.08.03, 18:21 roznice kursowe dotycza roznic kursowych walutowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hooper Re: taka sobie dluga odpowiedz IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.08.03, 00:55 Szacunek. W przypadku Hoopa fakty mówią jednak same za siebie. Giełda głodna nowych emisji. Dużo szumu wokół spółki. Emisja nie przeszła bez echa. Jeżeli dodamy do tego najlepsze dwa miesiące od półtora roku dla polskiej giełdy to Hoop musiał odnieść sukces. Analiza fundamentalna będzie miała miejsce jak opadną emocje. Za kilka miesięcy rynek wyceni Hoopa na tyle ile spółka zasługuje. Ja już Hoopa sprzedałem, więc temat nieaktualny, ale warto było. Ale to nie koniec. Jest jeszcze jeden temat - Millennium. Już bezpieczniej. W przypadku spółek inkorporowanych piszesz o zwrocie z inwestycji "w tym samym czasie". Masz na myśli dwie sesje jak w przypadku Hoopa? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smart Re: taka sobie dluga odpowiedz IP: *.mep.tno.nl 12.08.03, 14:25 Witam Podoba mi sie to co napisales. Musze przyznac ze troche jestem zszokowany swoja niewiedza, ale coz kazdy sie uczy. Szczegolnie chce sie nauczyc czytac a przede wszystkim rozumiec te cyfry przy poszczegolnych pozycjach. Czy moglbys doradzic poczatkujacemu inwestorowi, nie za wiele majacemu do tej pory z ekonomia, co moglby przeczytac aby byc madrzejszy bo lubi madrych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś