Dodaj do ulubionych

Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE

19.12.07, 12:28
3) Z okresem gwarantowanym - emeryt może wskazać osobę, która po śmierci
będzie otrzymywała jego świadczenie do końca okresu gwarantowanego.

A co jeśli okres gwarantowany się skończy a ja będę ciągle żył? Miesiąc
później umrę z głodu?
Obserwuj wątek
    • ambl Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE 19.12.07, 14:25
      W ogóle to co popiera Mordasiewicz, z samej natury jest podejrzane.Nie wierzcie
      szanowni przyszli emeryci czerwonym z opzz bo ani się obejrzycie,a będziecie bez
      kasy
    • Gość: mmm Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE IP: *.ericsson.net 19.12.07, 14:48
      1) Indywidualną - zakład wypłacający będzie prognozował dalszą długość życia i
      dzielił przez nią kapitał zgromadzony w OFE. To rozwiązanie zapewnia emerytom
      najwyższe świadczenie, jednak po śmierci emeryta niewykorzystany kapitał przepadnie.

co to znaczy "przepadnie" ? Spala te pieniadze czy fundusz sobie przejmie ?
      • miron999 Re: Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE 19.12.07, 15:01
        Odpowiadam: fundusz przejmie pozostające środki po emerycie, który był miał
        pecha umrzeć miesiąc po przejściu na emeryturę. Tym samym, drugi małżonek
        zostaje na lodzie - zwykle jest to kobieta (niskie emerytury, dłużej żyją, nie
        pracowały, tylko niańczyły dzieci). Taki model właśnie jest oszustwem, genialnym
        przekrętem fundowanym nam przez obecny rząd. Wycieranie sobie każdą nową
        sensowną propozycją procedury wypłaty (bo nie ma czasu na zmiany!!! K* - to ma
        być profesjonalna odpowiedź, było 11 lat na to, mało czasu? ) jest niemoralne w
        stosunku do osób, które były np. na wychowawczym, a drugi małżonek pracował w
        tym czasie. Dlatego propozycja wypłaty części środków ale w sposób taki, że nie
        pozbawi sie emeryta dolneg granicy emerytury jest NAJLEPSZĄ procedurą wypłat
        jaka do tej pory sie pojawiła. Oczywiście - będą mogli wypłacić tylko Ci, którzy
        na to sobie zasłużyli pracą! I to jest właśnie bolączka...
        • Gość: mmm Re: Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE IP: *.ericsson.net 19.12.07, 15:09
          to super byc takim wlascicielem funduszu. Panstwo zapewnia ci staly doplyw
          pieneidzy a na koncu jest ekstra bonus.
          Jest jakies ryzyko dzialnosci dla OFE ?
          • Gość: graf Re: Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 17:08
            > Jest jakies ryzyko dzialnosci dla OFE ?

W sumie nie - wpłaty OFE są obowiązkowe, więc nie ma obaw że klienci przestaną
            płacić - prowizje i opłaty można ustawiać na dowolnym poziomie
        • Gość: myslenie_nie_boli Re: Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE IP: *.gprs.plus.pl 19.12.07, 17:24
          Widzę, że niektórzy szybciej odpowiadają niż myślą.
          Odpowiadam, więc po namyśle: Emerytura indywidualna zostanie
          wyliczona poprzez podzielnie Twoich skladek z OFE przez średnią
          prognozowaną długość życia osób w Twoim wieku. Średnią długość
          życia czyli niektórzy będą żyli krócej a inni dłużej. Jak myślicie
          skąd wezmą się pieniądze na emerytury (są przecież dożywotnie!)
          tych którzy będą żyli dłużej? Ano ze środków tych którzy żyli
          krócej. Jeśli składki byłyby dziedziczone po śmierci przez rodzinę,
          to nie byłyby po prostu możliwe emerytury dożytwonie z II filaru.
          Gdzie jest ten przekręt?
          • Gość: Enon Re: Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE IP: *.chello.pl 19.12.07, 17:27
            W tzw.solidaryzmie społecznym. Na dźwięk tego określenia odbezpieczam nagana.
            • Gość: wykidajlo2 Re: Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 17:41
              Za kilka lat zapewne dojdzie do kryzysu na wzór argentyński i
              oszczędności tych średnich i bogatszych wylecą przez komin. Wtedy
              obecni wrogowie tzw. solidaryzmu społecznego staną się jego
              miłośnikami.
              • garnek_z_neolitu Re: Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE 19.12.07, 21:40
                Stana sie zwolennikami systemu, ktory zniszczyl ich oszczednosci??? Ach tak,
                przeciez lod jest glupi. Argentynczycy zaglosowali ponownie za systemem, ktory
                spowodowal ich bankructwo, Polacy tez moga bo sa jeszcze glupsi.
    • Gość: T Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE IP: *.as.kn.pl 19.12.07, 17:18
      Wg mnie najlepsza forma wyplaty bylby wariant indywidualny z pewna
      modyfikacja tj w razie smierci kapital emerytalny bylby doliczony do
      kapitalu emertalnego moich spadkobiercow. Wtedy zona mialaby kase na
      zycie jakbym za szybko zmarl. Prolem polega na tym ze jest zbyt duzo
      chetnych na latwa kase po mojej smierci.
      • zezowaty_cyklop Re: Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE 20.12.07, 09:46
        A kto w Twoim modelu będzie finansował Twoje życie jeśli Twoja zaoszczędzona
        emerytura skończy się zanim umrzesz?
    • Gość: gosc USA Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE IP: *.socal.res.rr.com 19.12.07, 17:36
      OFE powinna byc lokata kapitalu przynoszaca co najmniej 8-11 %
      procent dochodu rocznie, po drugie jak mozna szacowac dlugosc zycia
      czlowieka, juz sama taka mysl jest zbrodnia, po trzecie co idiotyzm
      ze po smierci indywidualnej wyplaty reszta przepada, po czwarte te
      analizy i sumulacje powinny byc znane spoleczenstwo juz od
      kilkunastu lat.Emeryci w Polsce robieni sa w konia tak jak za PRL.
      • zezowaty_cyklop Re: Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE 20.12.07, 09:50
        > jak mozna szacowac dlugosc zycia
        > czlowieka, juz sama taka mysl jest zbrodnia,
        Na czym polega zbrodniczość tej myśli? Czy jest bardziej zbrodnicza niż
        zostawienie byłego emeryta na pastwę losu gdy skończą się w funduszu pieniądze,
        które odkładał na emeryturę? A co jeśli w sytuacji kryzysu pieniądze odkładane
        na emerytury w ciągu kilku miesięcy stracą swoją wartość? Czy wtedy też będziesz
        za tym żeby OFE to była tylko lokata?
    • Gość: przyszly emeryt Związki zawodowe IP: 57.66.197.* 19.12.07, 18:26
      Gdy słyszę, że związki zawodowe kręcą sie wokół mojej kasy i jeszcze
      bredzą coś o solidaryźmie społecznym ... to mam ochotę natychmiast
      strzelać
    • kruk51 Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE 19.12.07, 18:40
      Po co mieszać w tym co było względnie dobre ! Idealnych rozwiązań nie ma. Rzecz
      podejrzana ! Niby dla naszego dobra, ale wyciąga nam się pieniądze z kieszeni.
      Katolicka miłość bliźniego. Kto na tym najlepiej
      wyjdzie ? Oto jest pytanie ! Może mniej stanowisk, partyjnych posadek,
      luksusów i pałaców i mniej okradania społeczeństwa. Kto rozliczy tych
      co za nasze pieniądze pobudowali luksusowe biurowce, stołki i koryta ?
      Najlepiej zrobić ludziom wodę z mózgu i umiejętnie skasować ich dolę.
    • Gość: emeryt Ja chcę 100% swoich składek + zyski z inwestycji! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 19:19
      Każda inna propozycja to ZłODZIEJSTWO!
    • Gość: EUSTACHY Zlodziejstwo i tyle.... IP: 80.51.181.* 19.12.07, 19:45
      Pracuję ponad 30 lat, przez cały czas zarabiałem około 3 średnich krajowych.Nikt
      nie zawierał ze mną żadnej umowy, zabierano mi składki na ubezpieczenie jakie
      chciano i w wysokości jakiej chciano.
      Zmieniano przy tym tyle razy warunki przejścia na emeryturę i zasady naliczania
      że nadaje się to Księgi Guinnessa (chyba tak się to pisze).
      Przystąpiłem do OFE (warunki i zasady o których mówiono w 1999 roku też
      wielokrotnie zmieniono).
      I co - każdy wsadza rękę w moją kieszeń... A sio badziewiaki !!!!
      Czy jest możliwość wycofania się z ZUS i OFE i odebrania moich pieniędzy ?
      Oczywiście że nie... Mam w 4 literach zasady solidaryzmu społecznego (bo to ja
      swoimi pieniędzmi opłacam różnych cwaniaków rencistów, rolników, wczesnych
      emerytów, policjantów, milicjantów, nauczycieli i innych).
      W chwili obecnej znalazłem się na lodzie - wyrzucony z pracy ...
      I co - proponują mi zasiłek przez rok w wysokości około 600 zł.
      Jakbym był młodszy to byłbym z całą pewnością anarchistą ...
      A tak zdrowie mi nie pozwala...
      Za stary na emigrację..
      Za stary na nową pracę...
      Za młody na emeryturę...
      Za uczciwy udawać chorego...
      A ZA CO Q...Rwa ŻYĆ???????????????????????????????
    • Gość: antoni61 Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE IP: *.chelm.mm.pl 19.12.07, 20:07
      jakże się cieszę, że nie objęła mnie rewolucyjna OFE II filar. Niech młodzi się
      tym martwią, ale martwią a nie cieszą z głupich pomysłow OFE
      bo ja uważam że żyje się raz a przetrzymywanie gotówki na kontach OFE to ogromne
      sztucznie tworzone koszty ! min. biurokracji etc. I za kilkadziesiąt lat ( lub
      wxcześniej będzie jak u mojego kuzyna w Kanadzie OFE zbankrutowało i ... nic !
      mu nie zostało !
    • garnek_z_neolitu A dlaczego nie jednorazowa wyplata calosci???? 19.12.07, 21:37
      Moje pieniadze i moja sprawa co z nimi zrobie. Dlaczego mam ograniczony do nich
      dostep? jest to zmuszanie mnie do niekorzystnego rozporzadzania moimi pieniedzmi
      a na to jest artykul w Kodeksie Karnym. Czemu panstwa nie dotyczy jego wlasne
      prawo? skandal.
    • Gość: ** Re: Rewolucyjna propozycja wypłat emerytur z OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 22:09
      Państwo się zdziwi, jak nagle wzrośnie liczba rozwodów ludzi w wieku 60-65 lat.
      Bo tylko w ten sposób można podzielić się z małżonkiem swoimi, zgromadzonymi w
      OFE pieniędzmi (50% zgromadzonych pieniędzy przechodzi na rzecz byłego małżonka).
      www.ubezpieczeniaonline.pl/article.php?id=674
      Ale i pewnie tu wykombinują jak do tego nie dopuścić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka