xiv 29.04.08, 15:56 jeszcze tylko podatek liniowy i wracam jutro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ksi Rząd przyjął projekt tzw. ustawy abolicyjnej IP: 195.190.143.* 29.04.08, 16:43 Czy to przypadkiem nie dziala tak? Daj nam znac o tym, ze pracujesz za granica zebysmy mogli cie skasowac za 2008 i dalsze lata. Czy ktos slyszal o jakims przedawnieniu? Po 5 latach od konca roku rozliczeniowego urzad skarb. nie ma prawa naliczyc zaleglego podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr inż. A co z podatkiem za ten rok? IP: *.wbmt.tudelft.nl 29.04.08, 16:47 Pracuję w Holandii od polowy stycznia i kontrakt mi sie kończy w połowie lipca. Wyliczyłem, że po powrocie do Polski będę musiał zapłacić kilka tysięcy złotych polskiemu fiskusowi (gdybym został w Holandii - nic nie dopłacam) bo w tu w Holandii płacę realnego podatku 2,5% a w Polsce musiałbym zapłacić różnicę do 19% (a nawet więcej bo pewnie przekroczę próg podatkowy). Jak to rząd zamierza rozwiązać? Mam zapłacić i od razu żądać zwrotu, czy unikać płacenia, a później się przyznać że nie zapłaciłem i prosić o umorzenie? Pytanie tylko kiedy ustawa wejdzie w życie, bo jak po 30 czerwca to OK, na początku roku 2008 zdążę przed okresem karencji 6 miesięcy :) Chore! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEBA Rząd przyjął projekt tzw. ustawy abolicyjnej IP: *.bb.sky.com 29.04.08, 17:21 Pracuję w UK i w życiu nie składałem tam żadnego PITa. W Polsce niedość, że pracodawca odprowadzał za mnie składki co miesiąc,to na koniec roku i tak ja sam musiałem zrobić to jeszcze raz. Komuna, komuna i jeszcze raz komuna. Mimo komputerów stosy, ba tony papierów zawalaja niewydolne Polskie urzędy. Ciekawe jakby to było gdyby do Polski przyjechałoby do pracy 3 miliony emigrantów w ciągu 2 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x nie masz pojecia o systemie podatkowym w UK. IP: *.crowley.pl 29.04.08, 17:25 no chyba ze pracujesz na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_niemota Re: nie masz pojecia o systemie podatkowym w UK. 29.04.08, 20:56 tu nie chodzi o znajomość przepisów podatkowych, a ich egzekwowanie. Konsekwencją dobrego myślenia przed a nie po :) jest że w momencie podejmowania pracy ustalasz z ichnim urzedem skarbowym ktory pracodawca jest twoim podstawowym. On też odprowadza za ciebie podatki wg. progów podatkowych, zaś u reszty pracodawców masz odprowadzany zawsze podatek dwudziestoprocentowy (bodajże 22%). A to z kolei daje małe możliwości poślizgu czy rozbieżności pomiędzy rozliczeniami ze skarbówką i rzeczywiscie zapłaconym podatkiem. a to z kolei pozwala że nie trzeba było składać żadnych deklaracji na koniec okresu rozliczeniowego, a jak juz są to wtedy urząd przysyła do zainteresowanego informację że nalezy się z nimi skontaktwać. I działa to dokładnie tak samo jesli pracujesz legalnie jak i pracujesz na czarno (czyli bez pozwoleń itp). bo uk to taki smieszny kraj, ze panstwo przymyka oko na wiele spraw pod warunkiem ze placisz swoje zobowiązania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez z UK Re: Rząd przyjął projekt tzw. ustawy abolicyjnej IP: *.range86-138.btcentralplus.com 29.04.08, 21:54 komunę to masz w swoim umyśle mały, w PL od kilku lat PITa może za ciebie złożyć pracodawca i nie musisz się tym martwić proponuję się najpierw zorientować co się dzieje w kraju niż piep*** bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Rząd przyjął projekt tzw. ustawy abolicyjnej IP: *.crowley.pl 29.04.08, 22:07 Popieram. jak widze tych intelektualnych meneli z Polski wloczacyc sie po Londynie to rzygac mi sie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jano cos tu smierdzi IP: *.uk.logica.com 29.04.08, 17:54 Z tego tekstu wynika (tak na chlopski rozum), ze pracujac w Anglii musze sie rozliczyc (czyli nic sie nie zmienia), pozniej zlozyc podanie o umorzenie (tu sie zmienia), ale urzad skarbowy ustala ile ma mi oddac (czyli maja prawo jednak zadac jakies zaplaty), no i kolejna nowosc: jezeli nie zglosze w ciagu miesiaca, to beda karac?! jezeli ktos moglby mi napisac, ze cos niedoczytalem, zle zrozumialem i jednak to bedzie abolicja i powrot do normalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
punter Re: cos tu smierdzi 29.04.08, 18:08 Rzeczywiście coś tu śmierdzi. Rejestruję się jako bezrobotny w Polsce, wyjeżdżam do UK. Państwo polskie opłaca mi składki w kraju, dzięki czemu jak mnie zaboli wątroba od chlania wódy z kolegami to wracam do kraju i żądam uczciwej opieki lekarskiej. Z drugiej strony palanty z PO wprowadzają przepisy, które zwalniają takich delikwentów z obowiązku zapłacenia różnicy w stawce podatku w kraju i za granicą. Mam nadzieję, że TK uwali ten chory pomysł albo zwolni resztę uczciwie pracujących w kraju ludzi z PIT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavlik_morozov Słuszna uwaga IP: *.icpnet.pl 29.04.08, 18:25 Należy zrobić abolicję dla wszystkich podatników, a nie tylko dla wybranej grupy. Bo podatniki chleją wódę, płacą od tego akcyzę a każą im jeszcze składać PIT coś tam i na dodatek zdzierają składki ZUS jak za mokre zboże. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Prawa reka do lewego ucha :) 29.04.08, 18:39 > Rejestruję się jako bezrobotny w Polsce, wyjeżdża > m > do UK.Państwo polskie opłaca mi składki w kraju, dzięki czemu jak mnie zaboli > wątroba od chlania wódy z kolegami to wracam do kraju i żądam uczciwej opieki > lekarskiej. Dzieki Wujku Dobra Rada! Hura! Do dziela! Mysle, ze nie tylko ja Ci zycze szczescia.Rowniez szczescia zyczy Ci grupa rozesmianych ubezpieczonych w UK kilkuset tyisecy Polakow. Nie smieja sie z Twojej sfatygowanej watroby. Rozesmianych, bo polewaja z tego, ze bedac chory placisz za przelot/ autobus i tluczesz sie kilka godzin do Polski i z powrotem, podczas gdy kazdy normalnie legalnie pracujacy w UK Polak idzie 500metrow dalej do swojego lekarza, ktory mu przysluguje, za tu oplacane przez kazdego stawki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jano Re: cos tu smierdzi IP: 92.0.37.* 29.04.08, 21:01 "Rzeczywiście coś tu śmierdzi. Rejestruję się jako bezrobotny w Polsce, wyjeżdżam do UK." i tak tam dobrze pracujac na czarno zarabiam, ze jestem w stanie sie stawic na kazde wezwanie z urzedu pracy. "Państwo polskie opłaca mi składki w kraju, dzięki czemu jak mnie zaboli wątroba od chlania wódy z kolegami to wracam do kraju i żądam uczciwej opieki lekarskiej." No bo UK, to kraj bez opieki zdrowotnej, ludzie umieraja na ulicy czekajac na pogotowie. "Z drugiej strony palanty z PO wprowadzają przepisy, które zwalniają takich delikwentów z obowiązku zapłacenia różnicy w stawce podatku w kraju i za granicą." Bo skoro ci co pracuja w legalnie (a takich oczywiscie mozna na palcach jednej reki policzc) nie sa zarejestrowani jako bezrobotni, lecza sie jak cos ich boli w UK, a do Polski przyjezdzaja tylko na swieta zobaczyc rodzine, powinni placic podatek za... za tych co wyjechali i wracaja tylko sie leczyc. "Mam nadzieję, że TK uwali ten chory pomysł albo zwolni resztę uczciwie pracujących w kraju ludzi z PIT." Genialne... no comment Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: cos tu smierdzi IP: *.wolfson.cam.ac.uk 29.04.08, 20:43 na co komu abolicja skoro zobowiazania podatkowe ulegają przedawnienia po 5 latach? rząd polski nie ma mechanizmow dowiedzenia sie kto pracuje za granicą a kto nie, bo angielskie urzedy zglaszaja w Polsce jedynie kto pobiera w Anglii zasilki natomiast nie zglaszaja kto w Anglii pracuje; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Rząd przyjął projekt tzw. ustawy abolicyjnej IP: *.wolfson.cam.ac.uk 29.04.08, 20:40 Jasniewielmozny Najjasniejszy Laskawie nam Panujacy Herr Tuske darowuje Polakom pracujacym podatek, ktorego i tak NIE MUSIELIBY zaplacic, bo zobowiazania podatkowe za rok 2002 ulegly przedawnieniu (ustawowy okres 5 lat minął) Odpowiedz Link Zgłoś
mat.pl Re: Rząd przyjął projekt tzw. ustawy abolicyjnej 29.04.08, 21:19 za 2002 rozliczasz się w 2003, więc przedawnia się z końcem br. (2004-2008) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Rząd przyjął projekt tzw. ustawy abolicyjnej IP: *.wolfson.cam.ac.uk 29.04.08, 23:28 czyli zanim ustawa wejdzie w zyciu (rzad, sejm, senat, prezydent, vacatio legis) to przedawnienie bedzie juz obowiazywalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inomidey Brawo Polski Rzad! Brawo PO! IP: *.upc-i.chello.nl 29.04.08, 20:45 nareszcie widac zmiany na lepsze w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bili Rząd przyjął projekt tzw. ustawy abolicyjnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 21:25 Biedota pracująca w kraju za 1126,-zł pokryje niedobory.Od nich sciągnie się wszystko co do grosza i nie ma mowy o zmniejszeniu podatków dla biednych pracujących za grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: Rząd przyjął projekt tzw. ustawy abolicyjnej 29.04.08, 22:57 Czy dobrze rozumiem, ze w tym tekscie chodzi wylacznie o GB? Wydaje mi sie, ze z krajami takimi jak np. Irlandia umowa o unikaniu po2go opodatkowania zawarta byla w latach 90tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Rząd przyjął projekt tzw. ustawy abolicyjnej IP: *.cable.casema.nl 30.04.08, 12:52 Ciekawi mnie taka sytuacja: jezeli ktos w 2006 zarobil cos w Polsce a nie opodatkowal swoich dochodów z zagranicy np. Austrii, to po ujawnieniu dochodów bedzie musiał dopłacić no bo wg. metody wylaczenia z progresja - nieujawniony dochód nagle zwiększy oprocentowanie dochodów Polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CBA Rząd przyjął projekt tzw. ustawy abolicyjnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 18:46 Ja nie dokładam się do za wysokich emerytur dla byłych komunistów i SB ponieważ nie płacę ZUSu Odpowiedz Link Zgłoś