januszz4 04.09.08, 10:26 Chyba ten przedstawiciel Samsunga ma rację. To tak, jakby wypuszczono nowy model samochodu ze zbiornikiem paliwa ciągnionym na przyczepce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BB Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i... IP: 194.213.1.* 04.09.08, 10:33 A ja śmiem twierdzić, że to całkiem nie głupie rozwiązanie. Po co we wnętrzu telewizora pakować głośniki jak i tak używamy zewnętrznego kina domowego. Po co wewnętrzny tuner jak i tak w korzystamy z zewnętrznego tunera satelitarnego, zewnętrznej nagrywarki z dyskiem twardym lub innych urządzeń zewnętrznych. Elektronika we wnętrzu telewizora powinna być zredukowana do minimum by niepotrzebnie nie dublować funkcji urządzeń zewnętrznych używanych z telewizorem. Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Inzynierow? Manadzerow! 04.09.08, 10:38 Taaa.. Inzynierow.... tymczasem w wielu takich firmach takie decyzje podejmuja menadzerowie o dosc bladym pojeciu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość do BB IP: *.net.autocom.pl 04.09.08, 11:47 akurat Tuner w takim telewizorze to najmniejszy pikuys zarówno pod wzgledem elektroniki jaki ceny. troche inną sprawą sa głośniki - gdyz faktycznie sporo osób ich nie uzywa, ale sporo to nie wszyscy, a firmie może sie nie opłacać na utrzymywanie 2 lini produkcyjnych na wersję tel z głośnikami jak i bez... problemami w takich cienkich telewizorach mogą być zasilacze jak i eektronika obsługujaca panele LCD oraz ich sprawne chłodzenie - i tu mają inżynierowi spore pole do popisu :) Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: do BB 04.09.08, 13:58 > troche inną sprawą sa głośniki - gdyz faktycznie sporo > osób ich nie uzywa, ale sporo to nie wszyscy, Sprostuję: bardzo mało osób ich nie używa, bardzo mało to nie wszyscy, prościej napisać że wszyscy używają (grubo ponad 99%). Aha dodam też, że ~nikt nie ma TV Sat (bo po co? ~wszystko jest kodowane). Z drugiej strony można zrobić z TV monitor, co się niedługo i tak stanie, bo do DVB-T trzeba będzie kupić tuner (lub superdrogi TV lub denny konwerter) i resztę podłączyć kablem, w końcu to jedna "skrzynka" więcej na kupie (mało kto nie ma nic: ani DVD ani magnetowidu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: do BB IP: 194.213.1.* 04.09.08, 15:05 > > troche inną sprawą sa głośniki - gdyz faktycznie sporo > > osób ich nie uzywa, ale sporo to nie wszyscy, > Sprostuję: bardzo mało osób ich nie używa, bardzo mało to nie wszyscy, prościej > napisać że wszyscy używają (grubo ponad 99%). Aha dodam też, że ~nikt nie ma T > V Sat (bo po co? ~wszystko jest kodowane). Ludzie - to poco kupujecie te supernowoczesne panele 42"??? Żeby oglądać obrazy SD nadawane w technologii rodem z lat 70 ubiegłego wieku (analogowo) i słuchać dźwięku na dwóch niewielkich głośniczkach z tv zamiast dźwięku DD5.1 lub DTS??? Jaki to ma sens??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do BB IP: *.net.autocom.pl 04.09.08, 15:13 za kilka lat transmisje będą standardem, ale jeszcze nie są... Ogranicvzając mozliwość odbioru standardowych kanałów ogranicz się mimo wszystko konkurencyjnośc telewizora na rynku, gdyz nawet majac dużo pieniędzy szkoda by mi było miejsca na dodatkowy grat w domu (w tym przypadku tradycyjny telweizor). Podobnie więc teraz nie kupię samochodu napędzanego ogniwami wodorowymi, którego w Polsce będę mógł zatankowac najwcześniej za parę lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poważny Re: do BB IP: *.zdnet.azartsat.pl 04.09.08, 17:15 Nie mistrzuniu... kupujemy po to, by na tych 42 calach zagrac w Gears of War lub Burnout Paradise, gdzie obraz urywa łeb przy samym tyłku, a DD 5.1 dopełnia dzieła zniszczenia. Taaa... kolego, lata 90-te skończyły sie dość dawno temu, wake up !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: do BB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.08, 21:40 a czasami fajnie jest zagrac w np. w pes z dzwiekiem z telewizora, a z kina domowego muzyczka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm7303 Tzn. , uwazasz, ze ... IP: *.gprs.plus.pl 04.09.08, 10:41 w tym zewnetrznym 'pudelku', umiescili glosniki, tuner TV i dysk twardy? Widac, ze niestety, musisz troche uzupelnic, swoja wiedze inzynieryjnja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KBL Re: Tzn. , uwazasz, ze ... IP: *.171.103.146.crowley.pl 04.09.08, 10:59 Jakoś w pewnym momencie przestało nam przeszkadzać wyniesienie "bebechów" komputera do zewnętrznej skrzynki. I z chęcią się wszyscy przesiedli na PCty z "zewnętrznym pudełkiem" (nie licząc kilku zatwardziałych użytkowników Amigi). Może to nie jest błąd albo niekompetencja, tylko jakaś nowa droga rozwoju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tzn. , uwazasz, ze ... IP: *.net.autocom.pl 04.09.08, 11:49 ale tu nie ma takiej potrzeby ( a wtedy była - duże rozmiary ówczesnych hdd oraz miejsce na karty rozszerzajace) :) i przypomnę Tobie ze jak tylko technika na to pozwolila obserwujemy trend odwrotny ( rzuć okiem na wszechobecne laptopy) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jezu Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i... IP: *.xdsl.centertel.pl 04.09.08, 10:47 o jezu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeżu Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 12:24 o jeżu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galaktyczny Edek Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 11:05 Przyznam, że przychylam sie do tej opinii. Niestety jest to ślepa uliczka, która miałaby sens gdyby wszelkie możliwe połączenia były realizowane bezprzewodowo (choć wtedy zostawałyby kable zasilające). Natomiast rozwiązanie ww. firm powoduje, że w okolicach telewizora jest jedno wielkie kłębowisko kabli. Takie rozwiazanie ładnie wygląda jedynie na folderze, gdzie nawet głośniki nie potrzebują żadnego okablowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych IP: 62.29.174.* 04.09.08, 13:48 Przepisy w USA wymuszają, żeby dekoder kablowy był w standardzie OCAP i żeby każdy klient mógł sobie kupić dowolny dekoder z półki w sklepie, wsadzić cable-card, podłączyć do telewizora i ma to śmigać. To po co firma produkująca telewizor ma to całe ustrojstwo ładować do środka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Svensson Za to Ericsson ma najlepszych inzynierow! IP: *.ericsson.net 05.09.08, 08:54 Cieszcie sie, ze sie nie zajmujemy takimi gadzetami jak telewizory, bo te wszystkie Samsungi, Sony, JVC itp szybko upadlyby nie mogac nam dorownac pod wzgledem rozwiazan technologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blaz Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i... IP: 85.232.245.* 04.09.08, 11:23 Pan z Samsunga zapomniał tylko ze Sony w modelu ZX1 wykorzystuje bezprzewodowy przesył danych(obrazu i dzwięku HD wireless) i podłącza sie do niego tylko zasilanie. Dodajmy ze telewizor Samsunga ma 2,5 centymetra a Sony 9,9 milimetra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słodki jeżu I co z tego.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 12:27 Cała elektronika panelu ukryta jest w podstawce, przez co nie oddzielisz panelu od postawy i tym samy nie powiesisz sobie takiego tv na ścianie (co jeszcze jakiś czas temu podawano jak główną zaletę cienkich tv) To tylko taki marketingowy bełkot, żeby mieć coś "naj" w swojej ofercie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajf Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: 195.160.253.* 04.09.08, 11:33 Taka skrzynka i osobno ekran to przyszłość. LG już od dawna na tym pracuje i najprawdopodobniej już na początku przyszłego roku pójdzie masowa produkcja. Zasada działania. Mamy skrzyneczkę i w niej wszystkie wejścia jak dziś w TV. w skrzynce zamontowany jest nadajnik WiFi. Osobno mamy panel, który ma podpięty jedynie kabel zasilający i wyposażony jest w odbiornik WiFi. Skrzynkę stawiacie sobie gdziekolwiek w domu a panel wieszacie na ścianie lub stawiacie gdzie wam pasuje. Przepustowość WiFi pozwala na obsłużenie 3 paneli w rozdzielczości (niezależnie) HD lub jednego w Full HD. Zalety. 1. Jeszcze nie widziałem TV który wszystkie możliwe wejścia, z boku lub z dołu TV co powoduje, że i tak należy go montować na dystansach około 10 cm od ściany. I nie ma różnicy czy ma 10cm czy 2,5 cm grubości. 2. W przypadku usterki dużo łatwiej zapewnić jednostkę zastępczą. Bardzo szybko można zdiagnozować czy to wina skrzynki czy wyświetlacza. 3. Taki zestaw jest dużo bardziej mobilny. 4. Możliwość obsłużenia do 3 paneli za pomocą jednej skrzynki. PS. Porównanie więc zupełnie nietrafne. To tak jakbyś ten bak mógł zostawić w domu. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosć Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: *.net.autocom.pl 04.09.08, 11:53 rzućcie okiem na najnowsze odele Samsunga i Sony, LG, Philips'a, i innych . wg. mnie najladniejsze obrazy mają właśnie Samsungi i niewzmiankowane wcześniej Panasonici reszta musi jeszcze parę lekcji odrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. 04.09.08, 14:27 to akurat bardzo prosto wytlumaczyc - to Samsung postawil w swoim czasie na produkcje paneli LCD, dzieki czemu stal sie potentatem w tej branzy i liderem technologicznym. proud owner of Samsung 2232BW :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbylut Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: *.chello.pl 04.09.08, 14:46 Jak mozna byc dumnym z posiadania telewizora ? :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: *.net.autocom.pl 04.09.08, 15:01 To akurat monitor - przyzwoitej jakości za przyzwoite pieniądze, ale jak ktos miałby kupować to polecam trochę dołożyc i kupić NEC'a - mają chyba 10 bitowe przetworniki kolorów ( gdy Samsung 8-bitowe). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbylut Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: *.chello.pl 04.09.08, 15:05 Cokolwiek. Jesli w ogole mozna byc dumnym z posiadania to jachtu, domu... ale :-) monitora/telewizora ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: *.net.autocom.pl 04.09.08, 15:08 każdy jest dumny ze stopnia w jakim osiagnał wyznaczone przez siebie cele :). Może akurat w jego przypadku nie były one jakieś strasznie wyeokie (qrcze, chciałbym byc w stanie sam sobie wyznaczać jakieś realne, nieodległe cele- byłbym wtedy o wiele szczęśliwszy :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeżu kryste Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 12:29 > 1. Jeszcze nie widziałem TV który wszystkie możliwe wejścia, z boku > lub z dołu TV co powoduje, że i tak należy go montować na dystansach > około 10 cm od ściany. I nie ma różnicy czy ma 10cm czy 2,5 cm > grubości. Takiego cienkiego tv w ogóle nie powiesisz sobie na ścianie, bo cala elektronika do obsługi panelu umieszczona jest w podstawce, której nie możesz odłączyć... (no chyba że zastosujesz jakiś domowej roboty trik... taki jak z wmotowaniem CRT w ścianę ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: *.ists.pl 04.09.08, 15:58 zadna firma nie spieszy sie z wprowadzaniem nowej technologii (chociaz ma ja juz gotowa). najpierw trzeba wyprzedac to co jest zachwalajac jakie wspaniale. na tym polega ten biznes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek slysze słaby myślę samsung IP: 80.50.54.* 04.09.08, 12:39 Szanowni Państwo, Radzę potraktować wypowiedź przedstawiciela samsunga jako robinie dobrej miny do złej gry, bo jeśli mowa o samsungu to kojarzy mi się wyłacznie z naśladownictwem, marną jakością i bardzo niedoskonałą techniką. A skąd taka opinia? Otóż w ciągu trzech ostatnich lat miałem okazje wypróboac na sobie dwa produkty owej marki: odtwarzacz dvd oraz plazme 42' cale. Pamiętam, że wybrałem wtedy samsunga łudząc się, że to dobry koreański producent oferujący po przystępnych cenach to samo co sharp, philips czy sony... plazma była prawie o 1000 zł tańsza niż analogiczne produkty konkurencji... ale zachwyt nie trwał długo. Odtwarzacz DVD po mniej więcej dwóch latach zaczął się zacinać w trakcie odtwarzania płyt (nawet takich sprawdzonych, nieporysowanych od znajomych). Plazma już nie działa... i musiałem kupić nową (oczywiście innego producneta) na początku zaczęły się chwilowo pojawiać czarne pasy, ale w serwisie powiedzieli niestety ten sprzęt już jest do wymiany. Czasem w Mediamarkt przerażają mnie tablice prezntujące lidera sprzedaży telewizorów oczywiście marki samsung... ludzie nie wiecie co was czeka, nie łapcie się na te parę złotych różnicy, lepiej kupić porządny sprzęt!!! :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: slysze słaby myślę samsung 04.09.08, 14:29 a kto kupuje plazme, te slepa uliczke technologii wyswietlania? bylo kupic LCD. bez Samsunga LCD praktycznie by nie bylo, sprawdz kto jest wiodacym producentem paneli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ercu Re: slysze słaby myślę samsung IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 01:52 Akurat podwaliny technologiczne LCD budował Sharp, samsung co najwyzej zajmował sie wtedy nasladownictwem. Samsung dokonał jednego przełomu w budowie LCD, zwiększył ich rozmiar, podstawy opracował kto inny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomski Re: slysze słaby myślę samsung IP: *.eranet.pl 04.09.08, 14:37 Problem w tym ze inni producenci np Sony, kupuja "stare" matryce wlasnie od Samsunga. Nie wiem jak jest z plazma, ale LCD to rynek na ktorym wiedzie wlasnie Samsung. Kiedy Samsung, 1,5 roku temu rozpoczal sprzedaz LCD TV z kontrastem na poziomie 8'000:1, Sony bylo jeszcze na poziomie 1'300:1. Dzisiaj Sony dumnie sprzedaje telewizory o kontrascie 20'000:1 tymczasem Samsung wypuscil niedawno 70 cali o kontrascie 500'000:1. Slysze slaby mysle Sony, chociaz rowniez mam sentyment do tej marki (TV kineskopowe Sony byly naprawde niezle, kineskopowe Samsungi masakra). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guitarrus Re: slysze słaby myślę samsung IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 14:47 Tak, Kochaniutki, tylko że Samsung bierze wyświetlacze od Sharpa. To drugi z jedynych, najlepszych producentów matryc. (liczących się w ogóle na świecie) :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: slysze słaby myślę samsung IP: *.net.autocom.pl 04.09.08, 15:04 Mowa o technologiach LCD, wiec bez sensu jest tu wciskanie bzdetów o plazmach czy odtwarzaczach DVD. To prawie tak jakbyś narzekał że BMW robi kiepskie kuchenki mikrofalowe... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i... IP: *.ms.gov.pl 04.09.08, 13:15 Samsung ma słabych inżynierów jeśli chodzi o drukarki... po roku pracy mamy co dziennie awarię modelu ML3051, polski serwis przysyła nam je z powrpotem nie naprawione, objawy: zagięcia papieru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosse Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 13:29 Używam monitory Samsunga (w popularnym poziomie) i uważam, że są znacznie lepsze od Sony. Natomiast cokolwiek kupiłem w ostatnich latach firmy Philips - okazywało się niskiej jakości lub po prostu szybko się psuło. Chyba zupełnie porzucę te firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
muphygen Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych 04.09.08, 14:28 Akurat w tym wypadku ma rację. Co do Samsunga, to może laptopa bym sobie nie odważył kupić, ale drukarka laserowa i aparat świetnie mi śmigają, a na dodatek były duże tańsze od Canonów i HP (z tymi samymi parametrami) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych IP: *.crowley.pl 04.09.08, 21:20 mam laptopa samsunga i jestem bardzo zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pik Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 14:48 na razie to wypowiadaja się chyba tylko przedstawiciele zainteresowanych firm ha,ha ..jedno jest pewne .Panu z Samsunga krytykując konkurencję puściły nerwy ........brzydko i niesmacznie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raptoos Smiem twierdzic, ze Sony to jest Samsung IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.08, 17:45 Samsung ma pakiet większościowy w Sony już od 2004 roku, ich pomysły są pomysłami Samsunga, więc wyśmiewanie pomysłów własnej firmy jest co najmniej głupie... Odpowiedz Link Zgłoś
progics Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i.. 04.09.08, 18:22 a Gazeta ma slabych dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aann Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych IP: *.acn.waw.pl 04.09.08, 18:44 a matryce Samsung bierze od Sharpa wiec niech lepiej uwazaja co mowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i.. IP: *.eranet.pl 04.09.08, 19:27 Ciekawe skąd Państwo wiecie tyle o własności technologi Samsunga i ich wielkości? CZyżby nikt nie czytał prasy a opierał swoją wiedzę na plotkach, głównie od Samsunga ale widzę i reklamę Sharpa... Plotki, plotki, plotki. FAbryka LCD to fabryka szkła 50:50 Samsung - SOny. Panel składa się z 16 warstw poza szkłem. Samsung wkłada do swoich modeli inne panele i w instrukcji obsługi można znaleźć kilka rodzai paneli. Największym atutem Samsunga jest ich bezczelność. Jeśli chodzi o model 9,9 mm Sony - to jest możliwość powieszenia na ścianie lub postawienia - w zależności od wybranych głośników - ktoś nie odrobił lekcji w informacjach. Przesyłanie bezprzewodowe sygnału full HD w czasie rzeczywistym to jeden z większych sukcesów i oczywista oczywistość na najbiższe lata. Odpowiedz Link Zgłoś
iksa_nl Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych 04.09.08, 21:29 Te wszystkie firmy i tak zaopatruja sie w panele u jednego z 3-4 dostawcow [CMO, LG, LPL, Sharp] wiec w wiekszosci przypadkow placimy za przywiazanie do danej marki juz zatrudnienie Ebiego w reklamie ;) Mysle, ze obecnie kupujac telewizor to i tak oceniamy to, jak wyglada zew. no i software [ktory, moze duzo...od jakosci obrazu po interface uzytkownika, etc]. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ercu Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 01:36 Samsung-producent bubli, Boże broń mnie przed samsungiem, na cztery urządzenia zakupione w MM dwa nie odpaliły , jedno posuło się po miesiącu, a rzekomo super LCD zdechło w 6 miechów później, wymiana matrycy po ciężkich bojach. Sprzedałem to ścierwo i kupiłem Sharpa Znając dotychczasową produkcję szajsunga od środka, a zwłaszcza paneli LCD to śmiem twierdzić, że nowe LCD tego producenta nie wytrzymaja temperatury generowanej przez podzespoły zawarte w obudowie. Apropo inzynierów, w samsungu nawet kable w środku biegają gdzie im się żywnie podoba. Goście nie potrafią z sensem zaprojektować przebiegu wiązki, a biąrą się do pouczania. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arghb Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych IP: *.xdsl.centertel.pl 10.09.08, 12:43 dokąłdanie. samsung nie ma zadnych wielkich osiagnieć i wkałądu w rozwój elektroniki . w latach 80 i 90 podpatrywali japonczyków i europejczyków i teraz, powalczyli cenowo, rzad korei uwpompował pieniarze, wylansowali marke cwaniaków zgrywaja. Sony to dla nich wzór do nasladowania co najwyzej, philips ma najwiecej patentó na swiecie wiec niech ten gogus od samsunga sie nie kompromituje, a Sharp ma wieksze doswiadczenie w LCD niz samsung Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab17 Telewizja Stereoskopowa: mają słabych inż. IP: *.eranet.pl 05.09.08, 07:09 Nie chodzi o to który jest cieńszy a który grubszy, ani o to ze ktoś komuś ukradł tachnologię i na targach należy mu skonfiskować wystawione telewizory, problem w tym że niektóre odbiorniki pokazują obraz stereoskopowy a niestety większość nie, i należy tych co mają załatwić po cichu nie informując o tym odbiorców sprzętu i telewidzów. Zobacz jak działa telewizja stereoskopowa: www.andrzej- b.pl/tvshd.pdf Odpowiedz Link Zgłoś