Dodaj do ulubionych

Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i...

04.09.08, 10:26
Chyba ten przedstawiciel Samsunga ma rację. To tak, jakby
wypuszczono nowy model samochodu ze zbiornikiem paliwa ciągnionym na
przyczepce.
Obserwuj wątek
    • Gość: BB Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i... IP: 194.213.1.* 04.09.08, 10:33
      A ja śmiem twierdzić, że to całkiem nie głupie rozwiązanie. Po co we
      wnętrzu telewizora pakować głośniki jak i tak używamy zewnętrznego
      kina domowego. Po co wewnętrzny tuner jak i tak w korzystamy z
      zewnętrznego tunera satelitarnego, zewnętrznej nagrywarki z dyskiem
      twardym lub innych urządzeń zewnętrznych. Elektronika we wnętrzu
      telewizora powinna być zredukowana do minimum by niepotrzebnie nie
      dublować funkcji urządzeń zewnętrznych używanych z telewizorem.
      • junk92508 Inzynierow? Manadzerow! 04.09.08, 10:38

Taaa.. Inzynierow.... tymczasem w wielu takich firmach takie decyzje podejmuja
        menadzerowie o dosc bladym pojeciu....

• Gość: gość do BB IP: *.net.autocom.pl 04.09.08, 11:47
          akurat Tuner w takim telewizorze to najmniejszy pikuys zarówno pod wzgledem
          elektroniki jaki ceny. troche inną sprawą sa głośniki - gdyz faktycznie sporo
          osób ich nie uzywa, ale sporo to nie wszyscy, a firmie może sie nie opłacać na
          utrzymywanie 2 lini produkcyjnych na wersję tel z głośnikami jak i bez...
          problemami w takich cienkich telewizorach mogą być zasilacze jak i eektronika
          obsługujaca panele LCD oraz ich sprawne chłodzenie - i tu mają inżynierowi spore
          pole do popisu :)
          • manhu Re: do BB 04.09.08, 13:58
            > troche inną sprawą sa głośniki - gdyz faktycznie sporo
            > osób ich nie uzywa, ale sporo to nie wszyscy,
            Sprostuję: bardzo mało osób ich nie używa, bardzo mało to nie wszyscy, prościej napisać że wszyscy używają (grubo ponad 99%). Aha dodam też, że ~nikt nie ma TV Sat (bo po co? ~wszystko jest kodowane).

Z drugiej strony można zrobić z TV monitor, co się niedługo i tak stanie, bo do DVB-T trzeba będzie kupić tuner (lub superdrogi TV lub denny konwerter) i resztę podłączyć kablem, w końcu to jedna "skrzynka" więcej na kupie (mało kto nie ma nic: ani DVD ani magnetowidu).
            • Gość: BB Re: do BB IP: 194.213.1.* 04.09.08, 15:05
              > > troche inną sprawą sa głośniki - gdyz faktycznie sporo
              > > osób ich nie uzywa, ale sporo to nie wszyscy,
              > Sprostuję: bardzo mało osób ich nie używa, bardzo mało to nie
              wszyscy, prościej
              > napisać że wszyscy używają (grubo ponad 99%). Aha dodam też, że
              ~nikt nie ma T
              > V Sat (bo po co? ~wszystko jest kodowane).

Ludzie - to poco kupujecie te supernowoczesne panele 42"??? Żeby
              oglądać obrazy SD nadawane w technologii rodem z lat 70 ubiegłego
              wieku (analogowo) i słuchać dźwięku na dwóch niewielkich
              głośniczkach z tv zamiast dźwięku DD5.1 lub DTS??? Jaki to ma sens???
              • Gość: gość Re: do BB IP: *.net.autocom.pl 04.09.08, 15:13
                za kilka lat transmisje będą standardem, ale jeszcze nie są... Ogranicvzając
                mozliwość odbioru standardowych kanałów ogranicz się mimo wszystko
                konkurencyjnośc telewizora na rynku, gdyz nawet majac dużo pieniędzy szkoda by
                mi było miejsca na dodatkowy grat w domu (w tym przypadku tradycyjny telweizor).
                Podobnie więc teraz nie kupię samochodu napędzanego ogniwami wodorowymi,
                którego w Polsce będę mógł zatankowac najwcześniej za parę lat :)
              • Gość: poważny Re: do BB IP: *.zdnet.azartsat.pl 04.09.08, 17:15
                Nie mistrzuniu... kupujemy po to, by na tych 42 calach zagrac w Gears of War lub
                Burnout Paradise, gdzie obraz urywa łeb przy samym tyłku, a DD 5.1 dopełnia
                dzieła zniszczenia. Taaa... kolego, lata 90-te skończyły sie dość dawno temu,
                wake up !!!
                • Gość: bb Re: do BB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.08, 21:40
                  a czasami fajnie jest zagrac w np. w pes z dzwiekiem z telewizora, a z
                  kina domowego muzyczka ;)
        • januszz4 Re: Inzynierow? Manadzerow! 05.09.08, 00:49
          Albo księgowi
      • Gość: pm7303 Tzn. , uwazasz, ze ... IP: *.gprs.plus.pl 04.09.08, 10:41
        w tym zewnetrznym 'pudelku', umiescili glosniki, tuner TV i dysk twardy?

Widac, ze niestety, musisz troche uzupelnic, swoja wiedze inzynieryjnja
        • Gość: KBL Re: Tzn. , uwazasz, ze ... IP: *.171.103.146.crowley.pl 04.09.08, 10:59
          Jakoś w pewnym momencie przestało nam przeszkadzać wyniesienie "bebechów"
          komputera do zewnętrznej skrzynki. I z chęcią się wszyscy przesiedli na PCty z
          "zewnętrznym pudełkiem" (nie licząc kilku zatwardziałych użytkowników Amigi).
          Może to nie jest błąd albo niekompetencja, tylko jakaś nowa droga rozwoju?
          • Gość: gość Re: Tzn. , uwazasz, ze ... IP: *.net.autocom.pl 04.09.08, 11:49
            ale tu nie ma takiej potrzeby ( a wtedy była - duże rozmiary ówczesnych hdd oraz
            miejsce na karty rozszerzajace) :) i przypomnę Tobie ze jak tylko technika na to
            pozwolila obserwujemy trend odwrotny ( rzuć okiem na wszechobecne laptopy) :)
    • Gość: jezu Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i... IP: *.xdsl.centertel.pl 04.09.08, 10:47
      o jezu
      • Gość: jeżu Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 12:24
        o jeżu
    • Gość: Galaktyczny Edek Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 11:05
      Przyznam, że przychylam sie do tej opinii. Niestety jest to ślepa uliczka, która miałaby sens gdyby wszelkie możliwe połączenia były realizowane bezprzewodowo (choć wtedy zostawałyby kable zasilające). Natomiast rozwiązanie ww. firm powoduje, że w okolicach telewizora jest jedno wielkie kłębowisko kabli. Takie rozwiazanie ładnie wygląda jedynie na folderze, gdzie nawet głośniki nie potrzebują żadnego okablowania.
      • Gość: Albin Siwak Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych IP: 62.29.174.* 04.09.08, 13:48
        Przepisy w USA wymuszają, żeby dekoder kablowy był w standardzie OCAP i żeby
        każdy klient mógł sobie kupić dowolny dekoder z półki w sklepie, wsadzić
        cable-card, podłączyć do telewizora i ma to śmigać. To po co firma produkująca
        telewizor ma to całe ustrojstwo ładować do środka?
        • Gość: Svensson Za to Ericsson ma najlepszych inzynierow! IP: *.ericsson.net 05.09.08, 08:54
          Cieszcie sie, ze sie nie zajmujemy takimi gadzetami jak telewizory,
          bo te wszystkie Samsungi, Sony, JVC itp szybko upadlyby nie mogac
          nam dorownac pod wzgledem rozwiazan technologicznych.
    • Gość: Blaz Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i... IP: 85.232.245.* 04.09.08, 11:23
      Pan z Samsunga zapomniał tylko ze Sony w modelu ZX1 wykorzystuje
      bezprzewodowy przesył danych(obrazu i dzwięku HD wireless) i podłącza
      sie do niego tylko zasilanie. Dodajmy ze telewizor Samsunga ma 2,5
      centymetra a Sony 9,9 milimetra
      • Gość: słodki jeżu I co z tego.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 12:27
        Cała elektronika panelu ukryta jest w podstawce, przez co nie oddzielisz panelu od postawy i tym samy nie powiesisz sobie takiego tv na ścianie (co jeszcze jakiś czas temu podawano jak główną zaletę cienkich tv)

To tylko taki marketingowy bełkot, żeby mieć coś "naj" w swojej ofercie.
    • Gość: zajf Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: 195.160.253.* 04.09.08, 11:33
      Taka skrzynka i osobno ekran to przyszłość. LG już od dawna na tym
      pracuje i najprawdopodobniej już na początku przyszłego roku pójdzie
      masowa produkcja.

Zasada działania.
      Mamy skrzyneczkę i w niej wszystkie wejścia jak dziś w TV. w
      skrzynce zamontowany jest nadajnik WiFi. Osobno mamy panel, który ma
      podpięty jedynie kabel zasilający i wyposażony jest w odbiornik
      WiFi. Skrzynkę stawiacie sobie gdziekolwiek w domu a panel wieszacie
      na ścianie lub stawiacie gdzie wam pasuje. Przepustowość WiFi
      pozwala na obsłużenie 3 paneli w rozdzielczości (niezależnie) HD lub
      jednego w Full HD.

Zalety.
      1. Jeszcze nie widziałem TV który wszystkie możliwe wejścia, z boku
      lub z dołu TV co powoduje, że i tak należy go montować na dystansach
      około 10 cm od ściany. I nie ma różnicy czy ma 10cm czy 2,5 cm
      grubości.
      2. W przypadku usterki dużo łatwiej zapewnić jednostkę zastępczą.
      Bardzo szybko można zdiagnozować czy to wina skrzynki czy
      wyświetlacza.
      3. Taki zestaw jest dużo bardziej mobilny.
      4. Możliwość obsłużenia do 3 paneli za pomocą jednej skrzynki.

PS. Porównanie więc zupełnie nietrafne. To tak jakbyś ten bak mógł
      zostawić w domu.

Pozdro
      • Gość: gosć Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: *.net.autocom.pl 04.09.08, 11:53
        rzućcie okiem na najnowsze odele Samsunga i Sony, LG, Philips'a, i innych . wg.
        mnie najladniejsze obrazy mają właśnie Samsungi i niewzmiankowane wcześniej
        Panasonici reszta musi jeszcze parę lekcji odrobić...
        • ready4freddy Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. 04.09.08, 14:27
          to akurat bardzo prosto wytlumaczyc - to Samsung postawil w swoim czasie na
          produkcje paneli LCD, dzieki czemu stal sie potentatem w tej branzy i liderem
          technologicznym.

proud owner of Samsung 2232BW :)
          • Gość: Zbylut Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: *.chello.pl 04.09.08, 14:46
            Jak mozna byc dumnym z posiadania telewizora ? :-)))))
            • Gość: gość Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: *.net.autocom.pl 04.09.08, 15:01
              To akurat monitor - przyzwoitej jakości za przyzwoite pieniądze, ale jak ktos
              miałby kupować to polecam trochę dołożyc i kupić NEC'a - mają chyba 10 bitowe
              przetworniki kolorów ( gdy Samsung 8-bitowe).
              • Gość: Zbylut Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: *.chello.pl 04.09.08, 15:05
                Cokolwiek. Jesli w ogole mozna byc dumnym z posiadania to jachtu, domu... ale
                :-) monitora/telewizora ?
                • Gość: gość Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: *.net.autocom.pl 04.09.08, 15:08
                  każdy jest dumny ze stopnia w jakim osiagnał wyznaczone przez siebie cele :).
                  Może akurat w jego przypadku nie były one jakieś strasznie wyeokie (qrcze,
                  chciałbym byc w stanie sam sobie wyznaczać jakieś realne, nieodległe cele-
                  byłbym wtedy o wiele szczęśliwszy :) )
      • Gość: jeżu kryste Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 12:29
        > 1. Jeszcze nie widziałem TV który wszystkie możliwe wejścia, z boku
        > lub z dołu TV co powoduje, że i tak należy go montować na dystansach
        > około 10 cm od ściany. I nie ma różnicy czy ma 10cm czy 2,5 cm
        > grubości.

Takiego cienkiego tv w ogóle nie powiesisz sobie na ścianie, bo cala elektronika do obsługi panelu umieszczona jest w podstawce, której nie możesz odłączyć... (no chyba że zastosujesz jakiś domowej roboty trik... taki jak z wmotowaniem CRT w ścianę ;))
      • Gość: ttt Re: Hehe! Samsung płacze bo został z tyłu. IP: *.ists.pl 04.09.08, 15:58
        zadna firma nie spieszy sie z wprowadzaniem nowej technologii (chociaz ma ja juz
        gotowa). najpierw trzeba wyprzedac to co jest zachwalajac jakie wspaniale. na
        tym polega ten biznes
    • Gość: arek slysze słaby myślę samsung IP: 80.50.54.* 04.09.08, 12:39
      Szanowni Państwo,

Radzę potraktować wypowiedź przedstawiciela samsunga jako robinie dobrej miny do złej gry, bo jeśli mowa o samsungu to kojarzy mi się wyłacznie z naśladownictwem, marną jakością i bardzo niedoskonałą techniką.

A skąd taka opinia?

Otóż w ciągu trzech ostatnich lat miałem okazje wypróboac na sobie dwa produkty owej marki: odtwarzacz dvd oraz plazme 42' cale. Pamiętam, że wybrałem wtedy samsunga łudząc się, że to dobry koreański producent oferujący po przystępnych cenach to samo co sharp, philips czy sony... plazma była prawie o 1000 zł tańsza niż analogiczne produkty konkurencji... ale zachwyt nie trwał długo.

Odtwarzacz DVD po mniej więcej dwóch latach zaczął się zacinać w trakcie odtwarzania płyt (nawet takich sprawdzonych, nieporysowanych od znajomych). Plazma już nie działa... i musiałem kupić nową (oczywiście innego producneta) na początku zaczęły się chwilowo pojawiać czarne pasy, ale w serwisie powiedzieli niestety ten sprzęt już jest do wymiany.

Czasem w Mediamarkt przerażają mnie tablice prezntujące lidera sprzedaży telewizorów oczywiście marki samsung... ludzie nie wiecie co was czeka, nie łapcie się na te parę złotych różnicy, lepiej kupić porządny sprzęt!!! :/
      • ready4freddy Re: slysze słaby myślę samsung 04.09.08, 14:29
        a kto kupuje plazme, te slepa uliczke technologii wyswietlania? bylo kupic LCD.
        bez Samsunga LCD praktycznie by nie bylo, sprawdz kto jest wiodacym producentem
        paneli.
        • Gość: ercu Re: slysze słaby myślę samsung IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 01:52
          Akurat podwaliny technologiczne LCD budował Sharp, samsung co
          najwyzej zajmował sie wtedy nasladownictwem. Samsung dokonał jednego
          przełomu w budowie LCD, zwiększył ich rozmiar, podstawy opracował kto
          inny
      • Gość: Thomski Re: slysze słaby myślę samsung IP: *.eranet.pl 04.09.08, 14:37
        Problem w tym ze inni producenci np Sony, kupuja "stare" matryce
        wlasnie od Samsunga. Nie wiem jak jest z plazma, ale LCD to rynek na
        ktorym wiedzie wlasnie Samsung. Kiedy Samsung, 1,5 roku temu
        rozpoczal sprzedaz LCD TV z kontrastem na poziomie 8'000:1, Sony
        bylo jeszcze na poziomie 1'300:1. Dzisiaj Sony dumnie sprzedaje
        telewizory o kontrascie 20'000:1 tymczasem Samsung wypuscil niedawno
        70 cali o kontrascie 500'000:1. Slysze slaby mysle Sony, chociaz
        rowniez mam sentyment do tej marki (TV kineskopowe Sony byly
        naprawde niezle, kineskopowe Samsungi masakra). Pozdrawiam
        • Gość: guitarrus Re: slysze słaby myślę samsung IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 14:47
          Tak, Kochaniutki, tylko że Samsung bierze wyświetlacze od Sharpa. To drugi z
          jedynych, najlepszych producentów matryc. (liczących się w ogóle na świecie) :]
      • Gość: gość Re: slysze słaby myślę samsung IP: *.net.autocom.pl 04.09.08, 15:04
        Mowa o technologiach LCD, wiec bez sensu jest tu wciskanie bzdetów o plazmach
        czy odtwarzaczach DVD. To prawie tak jakbyś narzekał że BMW robi kiepskie
        kuchenki mikrofalowe... ;)
    • Gość: Raf Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i... IP: *.ms.gov.pl 04.09.08, 13:15
      Samsung ma słabych inżynierów jeśli chodzi o drukarki...
      po roku pracy mamy co dziennie awarię modelu ML3051, polski serwis
      przysyła nam je z powrpotem nie naprawione, objawy: zagięcia papieru.
      • Gość: nosse Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 13:29
        Używam monitory Samsunga (w popularnym poziomie) i uważam, że są znacznie lepsze
        od Sony. Natomiast cokolwiek kupiłem w ostatnich latach firmy Philips -
        okazywało się niskiej jakości lub po prostu szybko się psuło. Chyba zupełnie
        porzucę te firmę.
    • muphygen Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych 04.09.08, 14:28
      Akurat w tym wypadku ma rację.

Co do Samsunga, to może laptopa bym sobie nie odważył kupić, ale drukarka
      laserowa i aparat świetnie mi śmigają, a na dodatek były duże tańsze od Canonów
      i HP (z tymi samymi parametrami)
      • Gość: pawel Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych IP: *.crowley.pl 04.09.08, 21:20
        mam laptopa samsunga i jestem bardzo zadowolony
    • Gość: pik Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 14:48
      na razie to wypowiadaja się chyba tylko przedstawiciele
      zainteresowanych firm ha,ha ..jedno jest pewne .Panu z Samsunga
      krytykując konkurencję puściły nerwy ........brzydko i
      niesmacznie.....
    • Gość: raptoos Smiem twierdzic, ze Sony to jest Samsung IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.08, 17:45
      Samsung ma pakiet większościowy w Sony już od 2004 roku, ich pomysły
      są pomysłami Samsunga, więc wyśmiewanie pomysłów własnej firmy jest
      co najmniej głupie...
    • progics Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i.. 04.09.08, 18:22
      a Gazeta ma slabych dziennikarzy.
      • Gość: aann Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych IP: *.acn.waw.pl 04.09.08, 18:44
        a matryce Samsung bierze od Sharpa wiec niech lepiej uwazaja co mowia
    • Gość: Gość Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i.. IP: *.eranet.pl 04.09.08, 19:27
      Ciekawe skąd Państwo wiecie tyle o własności technologi Samsunga i
      ich wielkości? CZyżby nikt nie czytał prasy a opierał swoją wiedzę
      na plotkach, głównie od Samsunga ale widzę i reklamę Sharpa...
      Plotki, plotki, plotki. FAbryka LCD to fabryka szkła 50:50 Samsung -
      SOny. Panel składa się z 16 warstw poza szkłem. Samsung wkłada do
      swoich modeli inne panele i w instrukcji obsługi można znaleźć kilka
      rodzai paneli. Największym atutem Samsunga jest ich bezczelność.
      Jeśli chodzi o model 9,9 mm Sony - to jest możliwość powieszenia na
      ścianie lub postawienia - w zależności od wybranych głośników - ktoś
      nie odrobił lekcji w informacjach.
      Przesyłanie bezprzewodowe sygnału full HD w czasie rzeczywistym to
      jeden z większych sukcesów i oczywista oczywistość na najbiższe lata.
      • iksa_nl Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych 04.09.08, 21:29
        Te wszystkie firmy i tak zaopatruja sie w panele u jednego z 3-4
        dostawcow [CMO, LG, LPL, Sharp] wiec w wiekszosci przypadkow placimy
        za przywiazanie do danej marki juz zatrudnienie Ebiego w reklamie ;)
        Mysle, ze obecnie kupujac telewizor to i tak oceniamy to, jak
        wyglada zew. no i software [ktory, moze duzo...od jakosci obrazu po
        interface uzytkownika, etc].
        pozdrawiam.
    • Gość: ercu Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych i.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 01:36
      Samsung-producent bubli, Boże broń mnie przed samsungiem, na cztery
      urządzenia zakupione w MM dwa nie odpaliły , jedno posuło się po
      miesiącu, a rzekomo super LCD zdechło w 6 miechów później, wymiana
      matrycy po ciężkich bojach. Sprzedałem to ścierwo i kupiłem Sharpa
      Znając dotychczasową produkcję szajsunga od środka, a zwłaszcza
      paneli LCD to śmiem twierdzić, że nowe LCD tego producenta nie
      wytrzymaja temperatury generowanej przez podzespoły zawarte w
      obudowie.
      Apropo inzynierów, w samsungu nawet kable w środku biegają gdzie im
      się żywnie podoba. Goście nie potrafią z sensem zaprojektować
      przebiegu wiązki, a biąrą się do pouczania. Żałosne.
      • Gość: arghb Re: Samsung: Sony, Philips i Sharp mają...słabych IP: *.xdsl.centertel.pl 10.09.08, 12:43
        dokąłdanie. samsung nie ma zadnych wielkich osiagnieć i wkałądu w rozwój
        elektroniki . w latach 80 i 90 podpatrywali japonczyków i europejczyków i teraz,
        powalczyli cenowo, rzad korei uwpompował pieniarze, wylansowali marke cwaniaków
        zgrywaja. Sony to dla nich wzór do nasladowania co najwyzej, philips ma
        najwiecej patentó na swiecie wiec niech ten gogus od samsunga sie nie
        kompromituje, a Sharp ma wieksze doswiadczenie w LCD niz samsung
    • Gość: ab17 Telewizja Stereoskopowa: mają słabych inż. IP: *.eranet.pl 05.09.08, 07:09
      Nie chodzi o to który jest cieńszy a który grubszy, ani o to ze ktoś
      komuś ukradł tachnologię i na targach należy mu skonfiskować
      wystawione telewizory, problem w tym że niektóre odbiorniki pokazują
      obraz stereoskopowy a niestety większość nie, i należy tych co mają
      załatwić po cichu nie informując o tym odbiorców sprzętu i
      telewidzów. Zobacz jak działa telewizja stereoskopowa: www.andrzej-
      b.pl/tvshd.pdf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka