Gość: animowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 21:23 zgadzam się z tym i popieram waszą opinię Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andy Re: Hausner: celem jest wprowadzenie 19-proc. VAT IP: *.slovanet.net 10.10.03, 21:30 Od 1 stycznia wprowadza 19% VAT Slowacja, wystarczy poczekac i wyciagnac jakies wnioski na podstawie ich doswiadczen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Hausner: celem jest wprowadzenie 19-proc. VAT IP: *.acn.waw.pl 10.10.03, 21:43 Jeszcze tylko pójść za ciosem i wprowadzić 17% podatek dochodowy dla osób fizycznych mających dochód do 1200zł brutto miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Hausner wyleci szybciej niż nam się zdaje IP: *.punkt.pl 10.10.03, 21:49 co z niego za socjalista? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Re: Hausner wyleci szybciej niż nam się zdaje IP: *.dami.pl 11.10.03, 07:34 No i to jest cała "mądrośc" niektórych -pożal sie boże,"komentarzy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Hausner: celem jest wprowadzenie 19-proc. VAT IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 12:42 19% jak leci na wszystko. A ja durny myślałem, że stawka VAT może służyć do stymulacji gospodarki. Rząd będzie mógł sobie glebnąć jajami do góry, zwolniony z niemiłego obowiązku główkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 A ja myślałem, że Hausner jest rozgarnięty :-( IP: *.lan.pop.pl 11.10.03, 17:33 > Rząd zamierza wprowadzić zasadę, że wszystkie podatki związane > z działalnością gospodarczą, w tym VAT, będą wynosiły 19 > proc. - poinformował w piątek wicepremier Jerzy Hausner A od kiedy to VAT jest podatkiem związanym z działalnością gospodarczą? To jest podatek od konsumpcji obciążający końcowego konsumenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: A ja myślałem, że Hausner jest rozgarnięty :- IP: *.acn.waw.pl 12.10.03, 08:34 Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > > Rząd zamierza wprowadzić zasadę, że wszystkie podatki związane > > z działalnością gospodarczą, w tym VAT, będą wynosiły 19 > > proc. - poinformował w piątek wicepremier Jerzy Hausner > > A od kiedy to VAT jest podatkiem związanym z działalnością > gospodarczą? To jest podatek od konsumpcji obciążający końcowego > konsumenta. Przecież przedsiębiorca też płaci do US różnicę między VAT sprzedanym a naliczonym w zakupionym towarze.W skali roku są to bardzo duże kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: A ja myślałem, że Hausner jest rozgarnięty :- IP: *.lan.pop.pl 13.10.03, 11:36 > Przecież przedsiębiorca też płaci do US różnicę między VAT > sprzedanym a naliczonym w zakupionym towarze.W skali roku są to > bardzo duże kwoty. Przedsiębiorca wpłaca do urzędu skarbowego po prostu część z podatku pobranego od swoich klientów. Do każdej firmy wpływają pieniądze VAT-owskie w postaci podatku należnego (od sprzedaży) i dokładnie _ta_sama_kwota_ wypływa dwiema drogami: do dostawców w postaci podatku naliczonego (od zakupów) i do fiskusa. Przez każdą firmę VAT jedynie przepływa jak przez rurę z dwoma odgałęznieniami nie mając związku z jej dochodem. Zwróć uwagę, że ksiązki podatkowe prowadzi się w cenech _netto_. Błąd wynika z tego, że jesteśmy przyzwyczajeni traktować to co w kieszeni jako swoje, a w rzeczywistości pieniądze VAT-owskie w kieszeni są _cudze_ i my mamy je jedynie odnieść do fiskusa. Pamiętamy o tym, że wpłatę do US robimy z własnej kieszeni, ale zapominamy, że nie swoimi pieniędzmi. Jedyni którzy są naprawdę obciążeni VAT-em to końcowi konsumenci czyli osoby nie prowadzące działalności gospodarczej. Oni płacą podatek zawarty w cenie towaru, a więc mają wypływ pieniędzy VAT-owskich, ale skoro nie mają żadnej sprzedaży to nic do nich nie wpływa z drugiej strony i pokrywają to z własnej kieszeni. No cóż, może nie bardzo rozumiałeś zasady funkcjonowania podatku VAT (mam nadzieję, że teraz już jest lepiej), ale na pocieszenie powiem Ci, że masz całkiem niezłe towarzystwo złożone nawet z profesorów ekonomii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mondeo Re: Hausner: celem jest wprowadzenie 19-proc. VAT IP: *.net.autocom.pl 12.10.03, 10:25 Dlaczego a Polsce Poborców podatkowych nazywa się Ekonomistami? i nadaje się im tytuły profesorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YY! Re: Hausner: celem jest wprowadzenie 19-proc. VAT IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 12.10.03, 13:14 Gość portalu: mondeo napisał(a): > Dlaczego a Polsce Poborców podatkowych nazywa się Ekonomistami? > i nadaje się im tytuły profesorów Hausner to nawet nie poborca podatkowy a zwykły koniunkturalista. Zwykły aplogeta wyścigu szczurów zamiast zdobywania wiedzy. Zwolennik korporacyjnej organizacji życia społecznego. Z lewicą ma tyle wspólnego że kiedyś likwidował PZPR. Posłem został gdyż najbardziej szanowany człowiek lewicy z Krakowa zginął w niewyjaśnionych okolicznościach. Jedyna nadzieja w tym - że z natury zły człowiek zawsze źle kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ob od tego należało zacząć!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.03, 22:18 > VAT w Polsce jest najwyższy w Europie. To wynik polityki prawicowych > ekonomów, podobnie jak obejmowanie coraz wyższą akcyzą coraz większej ilości > towarów. Rezultat tego fiskalizmu jest dobrze znany; ograniczenie konsumpcji > (czyli spadek poziomu życia), za tym idzie ograniczenie produkcji, upadek > wielu firm, wzrost bezrobocia oraz nakładów na pomoc społeczną. Za to świetnie > rozwija się szara strefa i przemyt, co oczywiście zwiększa korupcję. Narasta > także społeczne rozwarstwienie. Niestety lewica zaczyna zmieniać tą chorą > politykę od dupy strony, czyli od drastycznego obniżenia CIT-u! Przecież > większość właścicieli firm i tak robiło w konia nieudolne urzędy skarbowe > w konia i nie w braku pieniędzy leży słabość inwestycji. Jeżeli tylko jeden > prezes jakiegoś związku sportowego nie potrafi rozliczyć się z milionowych > dotacji państwowych to zastanawiam się ile naszych pieniędzy marnuje się, > bo to nasza nadbudowa to tak naprawdę tylko fasada. Może więc lepiej > zacząć od odchudzenia państwa. Odpowiedz Link Zgłoś