Gość: ml kce Słabnie złoty, rosną raty IP: 195.205.106.* 22.10.08, 12:15 "....boj sie kiedy wszyscy sa chciwi, dzialaj odwaznie, gdy wszyscy sie boja... Kupiles na gorce? brales kredyt w Frankach przy kursie 1,90? 20-30 lat kredyt? Siedz spokojnie, taka sytuacja jest norma. Cykl musi sie zamknac - gora-dol- gora - dol w okresie 30 lat jeszcze nie raz bedziesz to obserwowac. Jesli jestes spekulantem, mieszkanie kupiles myslac o mega zyskach - zapomnij i zacznij liczyc straty Jezeli splacasz swoje 4 katy - i tak jestes gora- jestes u siebie placisz za swoje nie bijac kasiory wynajmujacym. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Słabnie złoty, rosną raty 22.10.08, 12:24 ... i na prawdę, nie ważne, że Twoje 4 kąty, za które dałeś 400k za chwilę będą Cię kosztować 600k gdy na rynku takie same 4 kąty będą po 200k. Wszystko się będzie domykać dopóki rata nie przekroczy zarobków, ewentualnie bank nie stwierdzi, że zabezpieczenie kredytu jest za małe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ml kce Re: Słabnie złoty, rosną raty IP: 195.205.106.* 22.10.08, 12:33 no tak, oczywiscie racja jesli ktos kupowal na gorce tak wlasnie sie skonczy ale w pozostalych przypadkach? na calym swiecie osoby fizyczne i prawne biora kredyty - wazne aby wiedziec i potrafic oszacowac SWOJE zdolnosci jego splaty(sam musisz wiedziec na co cie stac) Nie mowimy o samobojcach ktorzy dostajac 2000 na reke rzucaja sie na mieszkania po 400 i wiecej tysiecy, placac rate w wysokosci 3/4 swojego niepewnego dochodu. Kazdy inny normalny przypadek to nic innego jak rozwoj Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Słabnie złoty, rosną raty 22.10.08, 13:26 rozwój to w tym wypadku tylko systemu bankowego. Rozwój byłby wtedy gdyby kredyt był przeznaczony na rozwój własnego interesu, który w realnym czasie przynosi zwrot. Kupowanie mieszkania na kredyt to nic innego jak konsumpcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq konsumpcja a kredytowe szaleństwo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 20:27 Ja bym to nazwał zaspokojeniem podstawowych potrzeb bytowych. Zgadzam się jednak,że wzięcie kredytu na przewartościowane mieszkanie w bloku z lat 60-ych,nie mając do tego podstaw /dochód na członka rodziny powiedzmy 2+2 ~1tys/m-c/ ,jest w obecnej chwili niestety finansowym samobójstwem. Problemem jest więc nie samo wzięcie kredytu,tylko stosunek realna wartość nieruchomości/możliwości kredytowych,czyli prostym językiem mówiąc: "czy nas na nią tak naprawdę stać". Co do wątku rozwoju,zgadzam się z Tobą w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Pozostaje przewalutowanie.pl IP: *.xdsl.centertel.pl 22.10.08, 12:37 Polecam poczytać: www.Przewalutowanie.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Pozostaje przewalutowanie.pl IP: 192.16.134.* 22.10.08, 12:56 Dokladnie teraz najlepiej przewalutowac potem jak zet odrobi straty znowy przewalutowac na zety i ryzkyko z glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dla ... IP: *.plus.com 22.10.08, 13:05 No chyba, ze zarabia sie tez w walucie. Wtedy ma sie gdzies, ze zlotowka tanieje. A nawet to lepiej w niektorych przypadkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dla ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.08, 13:06 i tak raty kredytu we frankach szwajcarskich sa niższe niz 2-lata temu, żadna lekcja jak narazie. I oby tak tylko zostało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Polacy nie mogą żyć bez pracy, a ja tego nie rozum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.08, 13:09 Pracując na etacie stajesz się niewolnikiem, Twój szef mówi Ci co, jak, i kiedy masz robić. Wstajesz każdego dnia do pracy, by przywitać swojego szefa słowami w stylu: Dzień Dobry Szefie, co mógłbym dziś dla Ciebie zrobić? :) a zanim w ogóle pójdziesz do pracy to musisz się o nią prosić, wysyłać jakieś CV, łazić na rozmowy z jakimś pajacem w krawacie.. to jest upokarzające, że ktoś decyduje o Twoim życiu, o tym gdzie pracujesz, ile zarabiasz, w jakich godzinach pracujesz, z kim pracujesz.. Musisz się prosić o pozwolenie pójścia na urlop, itd.. Poczytajcie sobie fragmenty książek Roberta Kiyosaki z serii „Bogaty Ojciec” - lub posłuchajcie naprawdę bardzo mobilizujące nagrania Roberta Kiyosaki www.bogatyojciec.info/audio to zrozumiecie kim są ludzie którzy pracują dla kogoś. Ci ludzie to takie nieporadne hipki, które same nie potrafią zadbać o siebie, więc idą do pracy, po to żeby pracować na przyszłość i bezpieczeństwo swojego szefa i jego rodziny.. jeszcze raz powtarzam NIE SZUKAJCIE PRACY – bo będziecie całe swoje życie pracowali na czyjąś przyszłość sami dostając tylko jakieś ochłapy z tego co wypracujecie.. no chyba że pasuje Wam bycie czyimś sługą za pieniądze (nie ważne czy duże czy małe... pracownik zawsze pozostanie tylko pracownikiem i nie ważne czy jest stróżem nocnym czy prezesem wielkiej spółki – zawsze jest uzależniony od swojego pracodawcy ). Zmieńcie swoje życie – Pracujcie tylko dla siebie i swojej rodziny. Pozdrowionka ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: Polacy nie mogą żyć bez pracy, a ja tego nie IP: 195.188.191.* 22.10.08, 14:25 >Pracując na etacie stajesz się niewolnikiem chetnie bede niewolnikiem na etacie prezesa duzej organizacji gdzie mam sie zglosic ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Patrycja GospodarkaPedzi ma slaba, wredna pamiec IP: *.nycmny.fios.verizon.net 22.10.08, 13:25 BUM !!! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=24588377&a=24626566 "Nasza Pani z telewizji" wyraznie zapomniala KTO przez cale lata zapewnial, ze pedzilo, pedzi i bedzie pedzic ... :( Wyspianski Idę posępny, a grają mi dzwony Ze wszystkich kościołów bijące Idę posępny a lśnią mi wieżyce Szczytami niebo kłujące I świętych kopców rząd Wawelu wzniosły mur Świetląca się Wisły toń Hejnałów złotych chór Rycerskich skrzydeł szum I warty w dole tłum I wokół mowa swojska Wciąż kłamią mi, że to Polska Bo tu niewoli krąg Narodu długa noc I ten królewski gród Udaje tylko moc A ten katedry dzwon Tętniący jego ton Jedynie głupców mami Że się rządzimy sami A ja o Polsce marzę Co nie jest tylko witrażem I nie komedią na scenie Ale spełnieniem Niechże się taka stanie Co by nie była udaniem By szyldem tylko nie była Lecz żeby żyła A ludzie, co mnie mijają I czymś tam się pocieszają Pociecha dla nich jak tarcza I to już im wystarcza A myśl ich podła kusi Że tak już zostać musi I będą sobie kłamać Że zmartwychwstanie sama A we mnie wielki okrzyk drga Słowami tymi natchniony - Wyzwoleń ten tylko doczeka się dnia Kto własną wolą wyzwolony ! (sl. J.Czech) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaj_nick Każde pytanie o kurs walutowy jest ekstremalne IP: *.pool.einsundeins.de 22.10.08, 13:27 "Każde pytanie o kurs walutowy jest ekstremalnie trudne - przyznaje Jacek Wiśniewski, główny ekonomista Raiffeisen Banku." Tępak Każde pytanie jest dziecinnie łatwe. Ekstramalnie trudna może być co najwyżej odpowiedź - no ale nie wymagakmy zbyt wiele logiki od głównego ekonomisty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Każde pytanie o kurs walutowy jest ekstremaln IP: 79.97.244.* 22.10.08, 20:09 Obaj jestescie Tepi, odpowiedz nie jest trudna, moze byc trudna do udzielenia, ale i tak nie jest. Udzielic odpowiedz jest latwo..ale udielic trafna i taka, ktora pokryje sie z prawda jest trudno. pacanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pppp Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dla ... IP: *.frotex.com.pl 22.10.08, 14:49 bank powinien wprowadzić limity przy sprzedaży walut ( max 500 dolców dziennie). Teraz właśnie widzimy jak realizowany jest transer waluty z polskich banków do banków zagranicznych. Za chwilę zostaniemy bez "zielonych" z ręką w nocniku. Tak samo było podczas kryzysu w ubiegłym stuleciu. Daliśmy się wszystkim wystukać ze wszystkiego w imię wolności ekonomicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dl IP: 195.188.191.* 22.10.08, 15:50 >bank powinien wprowadzić limity przy sprzedaży walut ( max 500 >dolców dziennie). frotex skup sie , albo waluta jest wymienialna albo nie jest po wprowadzeniu takiej decyzji w 15 minut masz 5 pln za dolara a potem to juz z gorki na pazurki (Argentyna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Wtopę tymczasowo maja ci co brali po dwa PLN=1CHF IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.08, 14:52 reszta może spać w miarę spokojnie.Nie wierze,by w dłuższej perspektywie czasu frank nie spadł do około 2,00-2,10,powiedzmy na rok przed przyjeciem Euro przez nasz kraj.. Ja brałem po kursie ca. 2,50 za CHF.Obecnie jestem na zero:) no może ciut na minusie przez Libor. Obecnie trwa "owczy pęd" na waluty i kurs wreszcie nabiera realniejszych kwot. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Wtopę tymczasowo maja ci co brali po dwa PLN= 22.10.08, 15:09 rok przed przyjęciem Euro? A niby kto nas wpuści do strefy Euro? ... do strefy Rubla już się klasyfikujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polok a pamietacie jeszcze pare miesiecy temu IP: *.chello.pl 22.10.08, 15:35 jakies banki wprowadzaly kredyty w jenach a dzis zloty oslabl w stosunku do tej waluty o ponad 8 procent, to frank i tak wydaje sie nadal stabilny jesli mozna tak powiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
druop22 Re: a pamietacie jeszcze pare miesiecy temu 22.10.08, 16:33 dywersyfikować ludzie, ja wrzucam kasę w waluty obce bądź fundusze obligacji zagranicznych np. euro lub usd wówczas to co zabierze mi wysoka rata w chf odbijam na funduszach/walutach, już przy 10tyś czyli 1% to 100zł śpi się bezpiecznie, tzn. jeśli ktoś wrzucił np. w fundusz UniDolar Obligacji : www.mbank.pl/indywidualny/inwestycje/sfi/fi.html?UDOL to jest w 3msce o 30% do przodu, czyli to co stracił na ratach kredytu ma z nawiązką na funduszu, pozdro, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FREDEKz Giełdy Grunt, to sie pocieszać :) IP: 213.25.135.* 22.10.08, 16:51 Moje najszczersze kondolencje obcowalutowi ;-) Jeszcze kilka dni i 3zł chiff murowany. Ale cieszę się, że wszyscy poklepują sie po plecach.Jak by wyglądało życie bez nadziei. Niech moc franka będzie z Wami! Odpowiedz Link Zgłoś
druop22 Re: Grunt, to sie pocieszać :) 22.10.08, 21:11 witam, ja tam się nie martwię o siebie bo zawsze widzę szansę na zarobek, czy jest kryzys czy go nie ma, czy w górę czy w dół(futy), zawsze da się zarabiać i znajdzie się miejsce aby zyskownie ulokować kapitał, podałem tylko przykład że jak się waluta nasza osłabia i na tym tracimy (kredyt w chf)to wystarczy za trochę gotówki zajać pozycję przeciwną tak aby na niej zarabiać, tzn. lokując np. w wyżej wymieniony fundusz oligacji usd w momencie gdy nastapiło osłabienie złotówki wiadomo było że da on zarobić, na wykresie widać że zysk praktycznie wynika z różnicy kursowej walut USD/PLN oraz faktu iż papiery rządowe USA co by sie nie działo będą zawsze uznawane za najbezpieczniejsze jak złoto w forcie knox :-) w przciwieństwie do naszej tygrysiej waluty :-) lokując w to trochę kasy w prosty sposób śmiejesz się z obecnego wzrostu raty, nie pisze tu o zadłużeniu całkowitym które na dzień dzisiejszy dla wielu osób jest sporo większe :-) ale kto zamierza spłacać teraz 30 czy tam 27 letni jeszcze kredyt? chyba zdecydownaie lepiej poczekać aż wejdziemy do strefy euro (kiedyś może ten cud się zdaży) Odpowiedz Link Zgłoś
druop22 Re: Grunt, to sie pocieszać :) 23.10.08, 09:50 www.mbank.pl/indywidualny/inwestycje/sfi/notowania/ UniDolar obligacje +5% i czemu mam płakać że aktualnie złotówka spada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dla ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 17:44 Szanowna GW też dołozyła cegiełke do tego bolesnego rozczarowania chwaląc pod niebiosa rzekomą siłe sztucznie nadmuchanego złotego oraz polska gospodarke ,która nie jest polską tylko zagraniczą ! Czy to naprawde tak trudno dostrzec ze złoty porusza sie wyłącznie za parą EUR/USD i tzw sentymentem {czyt.mozliwoscią spekulacji } w regionie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frank Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dla ... IP: *.chello.pl 22.10.08, 19:07 Witam Mam pytanie odnośnie kredytu we frankach. Załóżmy czysto hipotetycznie że zaciągamy obecnie kredyt na 300000 PLN denominowany CHF. Kredyt miał by być wypłacany w transzach. Podpisując umowę kredytową w dniu gdy kurs CHF wynosi 2,5 .. czyli dostajemy około 120000 CHF. Frank dalej rośnie. Każda transza kredytu była by równa i wykorzystywana w PLN przy jednoczesnym przeliczeniu wysokości transzy według kursu kupna CHF w dniu wykorzystania danej transzy. Powiedzmy że transze były by 3 i w momencie ich wykorzystania kurs CHF wynosił by 2,8 czyli po przeliczeniu 100000 PLN otrzymujemy koło 35700 CHF * 3 transze daje 107100 CHF. Ponieważ jest to kredyt denominowany bank w momencie podpisania umowy przelicza PLN na CHF dostajemy więcej CHF niż jest przez nas wykorzystane w trakcie wpłacania kolejnych transz .....i tu moje pytanie co dzieje się z nadwyżką ? No i czy moje rozumienie kredytu denominowanego wypłacanego w transzach jest słuszne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mxl Re: Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dl IP: *.icpnet.pl 22.10.08, 20:51 Gość portalu: Frank napisał(a): > Witam > Mam pytanie odnośnie kredytu we frankach. > Załóżmy czysto hipotetycznie że zaciągamy obecnie kredyt na 300000 PLN denomino > wany CHF. Kredyt miał by być wypłacany w transzach. > Podpisując umowę kredytową w dniu gdy kurs CHF wynosi 2,5 .. czyli dostajemy ok > oło 120000 CHF. Frank dalej rośnie. > Każda transza kredytu była by równa i wykorzystywana w PLN przy jednoczesnym pr > zeliczeniu wysokości transzy według kursu kupna CHF w dniu wykorzystania danej > transzy. > Powiedzmy że transze były by 3 i w momencie ich wykorzystania kurs CHF wynosił > by 2,8 czyli po przeliczeniu 100000 PLN otrzymujemy koło 35700 CHF * 3 transze > daje 107100 CHF. > Ponieważ jest to kredyt denominowany bank w momencie podpisania umowy przelicza > PLN na CHF dostajemy więcej CHF niż jest przez nas wykorzystane w trakcie wpła > cania kolejnych transz .....i tu moje pytanie co dzieje się z nadwyżką ? No i c > zy moje rozumienie kredytu denominowanego wypłacanego w transzach jest słuszne > ? coś chyba naknociłeś...powiedzmy 1 transza 100000/2=50000chf 2 transza 100000/2,2=45454chf 3 transza 100000/2,5=40000 chf w sumie 135454 chf x kurs ostatniej wypłaty (2,5pln) = 338635 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frank Re: Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dl IP: *.chello.pl 22.10.08, 21:27 chodzi mi o przypadek w którym W momencie podpisywania umowy było by CHF 2,5 czyli 120000 CHF 1 transza 10000/2,8=35714 CHF 2 transza 10000/2,8=35714 CHF 3 transza 10000/2,8=35714 CHF w sumie 107142 CHF x kurs ostatniej wpłaty (2,8pln)= 300000 PLN Ale przecież przy dominowanym pożyczamy kwotę w CHF z dnia podpisania umowy czyli w tym wypadku 120000CHF a przez wzrost kursu CHF dostajemy mniej jedynie 107142CHF . Co dzieje się z tą różnicą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spider źle się dzieje IP: *.multimo.gtsenergis.pl 22.10.08, 19:36 oj będzie płacz. Zobaczymy czy ci wszyscy z owczego pędu co pokupowali mieszkania za wszelką cenę, pakując się w kredyty na 30-40 lat z ratą w wysokości połowy dochodu, będą dalej tak uspokajająco mówić o kursie franka jak dojdzie do 4zł. Górka walutowa dopiero się zaczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA Rusy, Ukraina, Wegrzy uciekaja w dolara IP: *.sttlwa.dsl-w.verizon.net 22.10.08, 20:50 To wlasnie napedza dolara. Historycznie dolar byl zawsze waluta mocna i takie przeswiatczenie istnieje w tych krajach. Poza tym amerykanska gospodarka szybko sie odbije. Strachy w gazetach europejskich to strachy na lachy. USA jest najprezniejsze, najodwazniejsze i ludzie najbardziej przedsiebiorczy. My tu zlapiemy lekki katarek a wu w tej skostnialej i zbiurokratyzowanej Europie rozchorujecie sie na dobre. Ten Europejski skansen jest przerosniety grzybem i skostnialy jak stara waloca sie chalupa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Rusy, Ukraina, Wegrzy uciekaja w dolara IP: *.icpnet.pl 23.10.08, 22:52 Uważaj żeby ci się huragan twojego papierowego domku nie rozwalił Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Słabnie złoty, jutro bedzie rusl 22.10.08, 21:06 Panowie to jest glupie manipulowanie Rynku. Kto sieje niepotrzebna panikę szkodzi Krajowi. Przed laty gdy wszedł Euro, wimnienilem większa ilosc Pieniędzy na Dolary, bo przy Piwku zesmy ustalili, ze cala przyszlosc jest w dolarze. Euro roslo i roslo szlak trafi, poniosła mnie Panika, wymieniłem z ogromna strata wszystkie Pieniądze na Euro. A dzis, koniec w Polsce jest Zlotowka, jedzenie nie drożeje i tak ogólnie jest jak bylo, kto lubi ryzyko, niech z banku bierze i cuduje, az jego Kasę szlak trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo zloty slabnie dopiero od 2 tyg raty splaca sie co IP: *.toya.net.pl 22.10.08, 21:44 miesiac wiec na razie niewiele osob to odczuje,nawet jesli zlotowka bedzie slabla przez nastepne 2 mc nic to nie zmieni.3 mc temu frank kosztowal 2,05 i dzieki temu wiekszosc ludzi placila nizsze raty.Ci ktorzy wzieli kradyt we frankach 2 mc temu i wplacaja transze developerowi tylko zyskuja bo franki sa przeliczane po dzisiejszym kursie.Reasumujac dont panic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dla ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.08, 22:47 Ufff, jednak na dobre mi wyszło przewalutowanie mojego kredytu z CHF na PLN miesiąc temu:) Spodziewałem się osłabienia złotego, ale nie aż takiego! Miesiąc temu przewalutowałem kredyt po kursie sprzedaży 2,1546. Dziś wynosił on 2,56 i po dzisiejszym kursie miałbym 18000 zł więcej do spłaty! Jeszcze troche wzrośnie i przewalutowuję z powrotem na CHF:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pret Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dla ... IP: *.3g.vodacom.co.za 22.10.08, 22:57 zabawne glupoty opowiadaja ekonomisci z calego swiata, albo albo czyli zawsze prawdziwe, albo w dol albo w gore pozyjemy zobaczymy i mowia ze to nauka jest ciekawe; a jak jutro bedzie zupelni einaczej to juz si enie liczy inowe prorocze slowa, a czy tak trudno bylo przewidziec ,ze te paierowe pieniadze musza kiedys splonac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SCIEMA Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dla ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 00:00 frankt wzroscie przez 1 miesiac a pozniej spadnie i bedzie stał przez 5 lat gratuluje tym co maja kredyty w złotówkach dobry wybór na 1 miesiąc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spider Re: Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dl IP: *.multimo.gtsenergis.pl 23.10.08, 00:21 z takim komentarzem to na onet.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quant34 Słabnie złoty bo ktoś o to zadbał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 00:29 Ciekawe dlaczego żadne polskie media (ani publiczne ani prywatne) nie wspomniały nic o oświadczeniu Prezesa Narodowego Banku Polskiego w sprawie walutowego ataku spekulacyjnego na złotówkę? To żadna tajemnica, że pewna amerykańska grupa hedgingowa celowo skupowała w dłuższym okresie złotówki aby je następnie jednorazowo rzucić na rynek doprowadzając do gwałtownego załamania kursu. Ta sama grupa zrobiła to z walutą Islandii, a później z węgierskim forintem. Za każdym razem skutek jest taki sam, tyle, że zbyt mała Islandia tego nie wytrzymała, a Polska jakoś się trzyma, Węgry gorzej. Osłabienie złotego (jak i kilku innych walut europejskich) to celowe działanie spekulacyjnego kapitału z USA, gdzie takie szachrajstwa są legalne. Tylko dla czego do cholery nikt o tym nie mówi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oz Re: Słabnie złoty bo ktoś o to zadbał IP: *.hawaii.res.rr.com 23.10.08, 05:34 Gość portalu: Quant34 napisał(a): > Ciekawe dlaczego żadne polskie media > (ani publiczne ani prywatne) nie wspomniały nic o oświadczeniu Prezesa > Narodowego Banku Polskiego w sprawie walutowego ataku spekulacyjnego na > złotówkę? To żadna tajemnica, że pewna amerykańska grupa hedgingowa celowo > skupowała w dłuższym okresie złotówki aby je następnie jednorazowo rzucić na > rynek doprowadzając do gwałtownego załamania kursu. Ta sama grupa zrobiła to z > walutą Islandii, a później z węgierskim forintem. Za każdym razem skutek jest > taki sam, tyle, że zbyt mała Islandia tego nie wytrzymała, a Polska jakoś się > trzyma, Węgry gorzej. Osłabienie złotego (jak i kilku innych walut europejskich > ) > to celowe działanie spekulacyjnego kapitału z USA, gdzie takie szachrajstwa są > legalne. Tylko dla czego do cholery nikt o tym nie mówi? Nie piepsz! dolar powinien byc wymieniany po 7.50 PLN. Nie ma zadnych podstaw aby zlotowka sztucznie byla utrzymywana na takim poziomie! Cena ropy spada wartosc dolara zawsze wrasta! Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Słabnie złoty bo ktoś o to zadbał 23.10.08, 12:22 Gość portalu: Quant34 napisał(a): >Ciekawe dlaczego żadne polskie media (..) >że pewna amerykańska grupa hedgingowa celowo >skupowała w dłuższym okresie złotówki aby je następnie jednorazowo rzucić >na rynek doprowadzając do gwałtownego załamania kursu. No patrz. Wydali pewnie 1 mld dolarów na skupienie w dłuższym okresie 2.2 mld zł (od kursu 2.40 do 2.02) i potem rzucili wszystkie złotowe lokaty na rynek wymiany, aby odzyskać 700 mln dolarów (po kursie ok. 3) z wydatkowanego 1 mld dolarów. Wot, spryciarze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oz Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dla ... IP: *.hawaii.res.rr.com 23.10.08, 05:14 naresie...WQRTOSC....dolara....wrasta....w...stosunku do...gownianej...do zlotowki! dolapowinien kosztowac nie miej...niz.....7.00 PLN! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oz Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dla ... IP: *.hawaii.res.rr.com 23.10.08, 05:27 Lekcja...popisowa..dla..glupich...dziennikarzy...gazety....komunistycznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dl IP: *.icpnet.pl 23.10.08, 22:53 wyborcy pisu, czyściciele toalet w USA już świętują zmianę kursu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seb Słabnie złoty, rosną raty - bolesna lekcja dla ... IP: 64.208.49.* 23.10.08, 11:51 Co za idiotyzm! Przeciez i tak raty w CHF sa nizsze niz te zaciagniete w PLN, to po co pisac te bzdury. Zdrozaly ale i tak sa bardziej konkurencyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prindle23 Słabnie złoty, rosną raty IP: *.try.wideopenwest.com 26.10.08, 01:13 Gdybym byl doradca finansowym osob, ktore zaciagnely kredyty hipotetczne w obcych walutach radzilbym przefinasowanie na kredyt zlotowkowy, nawet jesli zarabiaja w obcej walucie. Wszystkie instrumenty finansowe: akcje, waluty, itd. podlegaja cyklicznymi zmianami. W Polsce brak dlugoterminowych ststystyk, gielda jest mloda, zloty rowniez stal sie wymienialna waluta od niedawna. Wiazanie sie dlugoterminowa pozyczka (15-30 lat) w obcej walucie bazujac na krotkim okresie wzrostu wartosci zlotego bylo conajmniej lekkomyslnoscia, jesli nie glupota. Polecam strony internetowe z wieloletnimi danymi odnosnie wzajemnego kursu innych walut i gield. n.p. finance.google.com lub podobnych polskich stron. Nie panikuj - przefinansuj. Pozdrawiam z USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rober po ile frank wyrówna cene kredytu w złotówkach IP: *.aon.edu.pl 29.10.08, 22:04 pozatym jeżeli przy kredycie na 30 lat w 2012 przejdziemy na euro to przestancie ludzi mamić kredytami w złotych które są o wiele droższe niż te w frankach i tylko kretyn weźmie kredyt hipoteczny w złotówkach ! aby dać zarabiać bankom Odpowiedz Link Zgłoś