Gość: hehe Po100000 pand i aveo dla rodzinwesprzemypolskiprze IP: 94.72.100.* 02.02.09, 20:15 przemysł i rodziny wieklodzietne i żeby te samochody były na biogaz wytwarzany przez rolników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 super pomysł - proponuję takie rozwiązanie: IP: *.chello.pl 02.02.09, 21:22 rząd ogłasza listę aut i dopłat, i tak do Pandy 3 tys, do BMW serii 500 15 tys, do Merca 25 tys, do Bentleya 100 tys, do Ferrari 150 tys, jeden warunek: przyszły właściciel Ferrari złomuje starego Fiata 126p , jest to jedyny słuszny kierunek działań rządu kraju w kryzysie, który rozpaczliwie szuka cięć na 17 mld. Należy też rozważyć dopłaty do zakupu nowych helikopterów i samolotów sportowych oraz koni wyścigowych. W drugiej połowie roku dopłaty do broni myśliwskiej i brylantów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejarz A mnie do czynszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 21:24 Nie mam auta, ale może dobry rząd dopłaci mi do czynszu, prądu, gazu (ostatnie podwyżki ponad 20%). Juz rząd obniżył podatki dla najlepiej zarabiających i jeszcze mamy dopłacać do ich samochodów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markyz "Dz": Rząd dopłaci do nowych aut IP: *.chello.pl 02.02.09, 21:33 No i znowy lobbing? Niemcy i Francja mają swoich producentów aut i w tych Państwach najwięcej sprzedaje się aut tzw. krajowych. Dopłaty takie mają wtedy sens - pieniądze ruszają całą gospodarkę a u Nas kto dostanie te pieniądze - dealerzy i ... Niemcy Francuzi Czesi. Z pieniędzy podatnika prost do Uni - a podobno miałoo być w drugą stronę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ender "Dz": Rząd dopłaci do nowych aut IP: *.chello.pl 02.02.09, 21:40 Najlepszym wyjściem w naszym kraju jest przywrócenie poprzedniej ustawy o VAT (mam na myśli tzw. kratki) odnośnie samochodów. Wiem wiem zaraz będzie że jestem za tym że to tylko bogaci ludzie wielkie firmy itd. Ale z drugiej strony wiele Polaków prowadzi małą firmę lub pracuje dla kogoś kto ją prowadzi i tak jeśli ktoś posiadający firmę może kupić nowy samochód za 60 tys PLN. i odliczyć od tego VAT amortyzować taki samochód i odliczać VAT od paliwa jest dla niego to bardziej opłacalne niż kupowanie 5 letniego samochodu tej samej klasy sprowadzonego z zagranicy za który musiałby zapłacić ok 30tys PLN a jeśli nie nowy to może to być np 3 letni samochód odkupiony od innej firmy za dużo mniejsze pieniądze i w dużo lepszym stanie niż trup 8 letni którego koszty wyszły by na podobnym poziomie. Tu są korzyści dla osób posiadających firmę. A co z ludźmi którzy nie prowadzą firmy albo ich mimo wszystko na to nie stać? Odpowiedź jest równie prosta pracując w firmie dla PRYWACIARZA wasz szef ma mniejsze koszty związane z firmą więcej pieniędzy zostaje w firmie, co nie znaczy że szef obrazu podniesie pensje pracownikom ale przyspieszy rozwój firmy co przeniesie się na kondycję firmy a również na pracowników a dla państwa mniejsze wpływy z VAT odnalazły by się w podatku dochodowym odprowadzanym przez firmę mniejsze koszty większe szanse na większy zysk większy podatek dochodowy pieniądze nie bora się znikąd i nie znikają w czarnej dziurze one ciągle krążą po rynku. W ten sposób można pomóc bardzo uchronić częściowo gospodarkę przed kryzysem dając wielu przedsiębiorstwom szanse na przetrwanie. Bo bardzo wielu Polaków prowadzi malutkie firmy rodzinne nie zatrudniając nikogo obcego, a samochód bardzo często jest niezbędny do prowadzenia firmy i co z tego że znakomita większość tych samochodów jeździ jako prywatne? Państwo na tym tak naprawdę nic nie traci a zyskują ludzie. Problem jest natomiast z tym że jakieś 4 lata temu zmieniając ustawę o VAT została ona wprowadzona niezgodnie z prawem ponieważ po wejściu Polski do UE państwo nie miało prawa zmniejszać przywilejów dla przedsiębiorców a takim była ówczesna ustawa o VAT i teraz państwo musiało by wypłacić wielkie odszkodowania za ten bubel prawny poprzez zwrot nadpłaconego VAT ale wiele firm jak nie większość dała by sobie z tym spokój i odstąpiła od zwrotu VAT bo równocześnie zapłacenie mniejszego podatku VAT odbiłoby się na zwiększonym dochodzi i trzeba by było korygować zeznania podatkowe i owe firmy musiałby dopłacić różnicę w podatku dochodowym z danego okresu. Może się mylę ale w tym temacie niech ktoś znajdzie lepsze i bardziej logiczne rozwiązanie (może poza krzykaczami którym nic nigdy nie pasuje i jeśli widza że ktoś inny może zyskać nie ich kosztem nóż im się w kieszeni otwiera tylko z tego powodu że ktoś może mieć lepiej a to im powinno się wszystko należeć bo są pępkiem świata). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: "Dz": Rząd dopłaci do nowych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 23:30 Darowanie firmom VAT za samochody należy traktować w kategoriach sponsoringu firm przez państwo oczywiście z podatków obywateli którzy w żaden sposób z tego nie skorzystają. To jest zwyczajny przekręt, podobnie jak odliczanie VAT od paliwa, gdyż nie ma fizycznej możliwości skontrolowania do jakich celów służy auto z kratką. Może ono jeździć na potrzeby firmy, ale równie dobrze za sponsorowany VAT p. właściciel wozi tyłek na narty, nad morze czy do kochanki. Wszelkie argumenty o pośrednim oddziaływaniu odliczania VAT można między bajki włożyć - z punktu widzenia budżetu to czysta strata. Wypociny p. Ender to oszalały ryk drobnego złodziejaszka pozbawionego możliwości życia na koszt budżetu, kanalii która nie potrafi żyć bez okradania państwa i obywateli którzy muszą sponsorować VAT utracony na nie dającym żadnego efeku sponsorowaniu. Niestety ludzi jemu podobnych jest więcej. Drobne firemki w Polsce już od dawna specjalizują się w żerowaniu na niechlujnie skonstruowanym prawie podatkowym, które pozwala wliczać w koszty firm najbardziej absurdalne wydatki, które zwykły obywatel musi ponosić w całości. A zatem nie dajmy się zwieść utyskiwaniom łżebiznesmena od siedmiu boleści. Mam nadzieje, że kryzys skieruje ludzi jemu podobnych tam gdzie ich miejsce: na garnuszek opieki społecznej, na dworce i pod mosty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ender Re: "Dz": Rząd dopłaci do nowych aut IP: *.chello.pl 03.02.09, 03:27 Tak najlepiej dać 2000 zł za złomowanie starego samochodu żeby sobie kpił nowy. Kto z tego skorzysta? Nikt. A odliczenie VAT nawet od samochodu który jest wykorzystywany w większości w prywatnych celach wcale nie jest takie złe. Ot posłużę się przykładem kupuje samochód odliczam 22% VAT amortyzuje czyli cenna netto samochodu jest moim kosztem czyli płace niższy podatek dochodowy. Te pieniądze zostają w mojej kieszeni i co do skarpety prawda. Otóż nie one zostaną wydane w inny sposób który da zarobić innym ludziom i dzięki temu oni będą mieli większy przychód czyli zapłacą większy podatek. Ot np za ten zaoszczędzony VAT wyremontuje sobie mieszkanie wydam pieniądze na materiały budowlane zapłacę ekipie remontowej. Ci ludzie część oddadzą w dochodach a część spożytkują na inne cele ot kupi sobie majster samochód a że prowadzi firmę to odliczy sobie VAT. A już dwie osoby dają zarobić dilerowi który będzie miał większy zysk czyli zapłaci większy podatek. Czyli tak czy inaczej te pieniądze wrócą do skarbu państwa. > Wypociny p. Ender to oszalały ryk drobnego złodziejaszka pozbawionego możliwości > życia na koszt budżetu, kanalii która nie potrafi żyć bez okradania państwa i > obywateli którzy muszą sponsorować VAT utracony na nie dającym żadnego efeku > sponsorowaniu. A co do tych słów prosiłbym o trochę szacunku (bo nie uważam siebie za kanalie czy złodziejaszka), ja wyrażam tylko swoją opinie na dany temat i nie zabraniam nikomu mieć odrębnego zdania ani też nie zabraniam nikomu prowadzenia własnej firmy ani nie odbieram możliwości samozatrudnienia poprzez umowę o dzieło z pracodawcą więc jeśli ktoś chce może korzystać z przywilejów prowadzenia własnej firmy czyli podatku liniowego czy możliwości odliczania VAT w pewnych sytuacjach. Tylko należny pamiętać że prowadząc własną firmę płaci się wielokrotnie większe składki do ZUS a oprócz podatku liniowego w wysokości 19% także trzeba płacić podatek VAT. Owszem można promować sprzedaż nowych samochodów oferując profity za zezłomowanie starego ale to raczej marna pociecha i wygląda jak dawanie ryby biedakowi żeby się najadł i zapominanie o sprawie i przesunąć problem w czasie. A lepiej chyba dać wędkę która jest oczywiście droższa ale za to daje długo terminowe efekty w postaci samodzielności. A jak już mówiłem na otwartym rynku pieniądze krążą i w nie takim to w innym podatku wracają do skarbu państwa a wtedy te pieniądze można wykorzystać do innych celów niż dawanie paru złotych odczepnego za złomowanie samochodów ot chociażby wprowadzając możliwość odbywania rożnych szkoleń dla osób które nie potrafią odnaleźć się w kapitalizmie i nie są wstanie lub nie mają predyspozycji do prowadzenia własnej firmy. Pozdrawiam PS > A zatem nie dajmy się zwieść utyskiwaniom łżebiznesmena od siedmiu boleści. Mam > nadzieje, że kryzys skieruje ludzi jemu podobnych tam gdzie ich miejsce: na > garnuszek opieki społecznej, na dworce i pod mosty. i pomimo wszystko życzę jak najlepiej bo nie w tym rzecz aby człowiek był człowiekowi wilkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Widac, ze dilerzy maja mocne plecy w rzadzie! IP: *.chello.pl 02.02.09, 22:07 Zawsze ustawy sa pisane po ich mysli. To nic, ze nas nie stac na najdrozsze w europie auta. Mamy kupowac nowki i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Oto jak wyciąga sie pieniądze podatników IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.09, 22:16 No zajedwabiście zabierzcie kasę w podatkach rodzinom które o samochodzie mogą jedynie pomarzyć i wpakujcie je do kieszeni koncernów samochodowych obniżając ceny dla najbogatszych mieszkańców naszego kraju. Niestety większości Polaków nie stać na kupno nowego samochodu i jakoś pomysłu jak to zmienić politycy nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonzo Re: "Dz": Rząd dopłaci do nowych aut IP: *.globalconnect.pl 02.02.09, 22:18 dokładnie, wiecie jakie podatki płaca w Holandi Danii lub Irlandii? do ok 100000 zł w przeliczeniu rocznie nie płacą!! obnizyc podatki dla najmniej zarabiających np do 20.000 zł potem więcej a nie K....WAAAAAAAA!! znowu bogaczom pomagac juz mam dosyć tego Po....nego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czlowiek Glupi pomysl - Dlaczego? IP: *.adsl.alicedsl.de 02.02.09, 22:31 Glupi pomysl. Musimy my tez byc tacy glupi jak Niemcy i Francuzi. Wydajemy w ten sposob pieniadze i wspomagamy kraje, ktore te samochody produkuja tj. Niemcy Francje Slowacje Czechy Japonie czy Rumunie. W Polsce nie jest produkowanych tak duzo samochodow. Lepiej byloby wesprzec zbrojeniowke, czy wydac na drogi. Te pieniadze w calosci posluzylyby polskiej gospodarce. A jak nie ma na co wydac :), to juz lepiej splacac dlugi. Mamy ich dosyc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago "Dz": Rząd dopłaci do nowych aut IP: *.cust.tele2.pl 02.02.09, 23:00 Jeśli już to pomoc należy się firmom płatnikom CIT. A w dodatku kwota uzależniona od sumy tych podatków włącznie z podatkami osobowymi od pracowników szeregowych. Zaprocentowałoby to w przyszłości większą dyscypliną podatkową firm. A i popyt wewnętrzny zwiększyłby się. NIE widzę abym jako podatnik opłacał firmy notorycznie nei wykazujące dochodu tylko "straty" lub wychodzące ledwie na zero ;-) Taki bajer to nie nam a teraz to niech ich mana szuje skręca niech pomoc dostają stąd dokąd transferowali zyski unikając podatków. Tyko nasza banda to ćwoki i funkcjonalni głupole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: "Dz": Rząd dopłaci do nowych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 23:33 Łże firmami, które całe lata nie wykazują zysku powinna zająć się kontrola skarbowa. W 99.9% przypadków zachodzi podejrzenie sztucznego generowania kosztów, a wyprowadzone w ten sposób pieniądze są dodatkowym niepodlegającym żadnej ewidencji dochodem właścicieli tych firm. Odpowiedz Link Zgłoś
arturrof "Dz": Rząd dopłaci do nowych aut 02.02.09, 23:57 Bez sensu. Po co te dopłaty? Przeciez to nie pobudzi polskiej gospodarki, bo my auta produkujemy tylko przez zachodnie firmy. A one wiadomo, patrioci, najpierw zamkna zakłady w polsce w razie kryzysu lub zmniejsza produkcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sirius "Dz": Rząd dopłaci do nowych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 00:04 bardzo ceikawy pomysł ale ... ciekawe jak to wyjdzie w polskim wydaniu bo założenia a wynik u nas nie zawsze pokrywają się sceptyczny polak jak zawsze ? tak nasza-para.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike'l "Dz": Rząd dopłaci do nowych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 00:57 Co to qr...va za socjalizm!! Nie życzę sobie by moje podatki szły na nowe autko Pana Zdziśka. Rozruszanie gospodarki twoja mać. A dlaczego nie dać dotacji na biznes mój, mojej cioci i kumpli?! To też przecież rozrusza gospodarkę. Dlaczego akurat dotować producentów samochodów (są jacyś polscy ;-)?) A z czego w ogóle te dotacje miałyby być, jak kasy w budżecie nie ma?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrara "Dz": Rząd dopłaci do nowych aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 00:58 Ludzie, ile osób ma samochody stare? Całe mnóstwo: emeryci, młodzież, ludzie pracy o najniższych pensjach itp. Kogo z tych ludzi pomimo wypłaconej premii ( obawiam się, że będzie wynosiła max.1500zł )będzie stać na zakup nowego czy rocznego samochodu? żaden bank nie da nawet kredytu emerytowi . O czym tu sie dyskutuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seth Urzędowa kradzież naprawdę jest nęcąca... IP: *.ntlworld.ie 03.02.09, 03:29 To znaczy że rowerzysta, emeryt i samotna matka dopłacą koncernom samochodowym ze swoich marnych dochodów. Niech żyje s(S?)olidarność! Odpowiedz Link Zgłoś
4krzych1 koniecznie jąkale Bieleckiemu z Pekao SA 03.02.09, 05:26 bo to kumpel Tusku i Karnowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTYJANOSIk "Dz": Rząd dopłaci do nowych aut IP: 88.156.162.* 03.02.09, 06:11 W przyszłym roku rząd podnosi składkę zdrowotną. W ten sposób stara się wyrównać stratę najbogatszym. A emeryt niech płaci drożej. Dla niego nie będzie żadnych dopłat bo na nowe auto z emerytury nie uzbiera Odpowiedz Link Zgłoś
eastsider Stymulacja i stymulatory 03.02.09, 06:44 Jest w Polsce kilkaset tysiecy ludzi, ktorym moglyby pomoc doplaty do kielbasy zwyczajnej. Inne marki i modele kielbasy ludzie owi znaja raczej tylko z reklam telewizyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Stymulacja i stymulatory IP: *.hsi.kabelbw.de 03.02.09, 21:49 To Barany w tych europejskich rzadach Wras z Merkel na ksiezyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Stymulacja i stymulatory IP: *.pools.arcor-ip.net 03.02.09, 23:06 Gość portalu: leon napisał(a): > To Barany w tych europejskich rzadach Wras z Merkel na ksiezyc *************** Tak pompują, pompują wszyscy pieniądze nie tylko Merkel ale wszyscy w miejsca pracy. Ile w Polsce jest miejsc pracy bezpośrednich albo pośrednich związanych z samochodowym przemysłem? Bardzo dużo, wiec co chcecie posłać tych ludzi na zielona trawkę i płacić jeszcze większy pieniądz na nich? Kryzys dopiero się zaczął a wy już narzekacie, poczekajcie jak przyjdzie wielki knall to dopiero dowiecie się jasności. On przyjdzie nieubłaganie, to co robi się teraz to tylko przedłużanie/odsuwanie terminu totalnej agonii na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Ależ będą piękne afery związane z tymi dopłatami 03.02.09, 07:15 Co jeszcze wymysla ci socjaliści? Jak jeszcze bedą wydawali NASZE pieniądze odcinając działeczkę (coraz większą) dla siebie? I kiedy to wszystko pierdyknie czyli zbankrutuje? ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Nie lepiej zmniejszyć akcyzę? 03.02.09, 07:28 Nie rozumiem: 1. najpierw rząd zabiera kupującemu auto nakładając na niego akcyzę i VAT 2. Potem dopłaca mu za kupno nowego auta. Bez sensu. Po co to wszystko? Transfer pieniędzy w jedną a potem w drugą stronę. Chyba chodzi o to aby sztucznie utrzymywać armię urzedników i pokazać że rząd "coś robi". A dotowanie firm - to sprzeczne z zasadami wolnego rynku, poza tym nie ma polskich producentów samochodów.... Jak ktoś nie umie produkować i sprzedawać samochodów niech bankrutuje... Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Nie - bo wtedy będzie mniej można ukraść. 03.02.09, 07:34 System dopłat jest dużo bardziej "elastyczny" jeśli chodzi o mozliwości nadużyć. I o to tutaj chodzi - żeby ci co przy żłobie się obłowili. A więc zmniejszenie akcyzy jest złym pomysłem. ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: "Dz": Rząd dopłaci do nowych aut IP: *.hsi.kabelbw.de 03.02.09, 21:53 Dajcie mni doplate do owsa Rzadowe Wiesniaki Odpowiedz Link Zgłoś