19.02.06, 18:35
chcialaby, zrealizowac projekt szkoleniowy : szkolenia dla pracujących osób
dorosłych zgłaszających z własnej inicjatywy chęć podwyższania lub
dostosowywania kwalifikacji zawodowych do potrzeb rynku pracy, z tak dobrana
tematyka by mogli w nim uczetniczyc pracownicy urzedu gminy, w ktorym
pracuje. interesowalo by mnie przeprowadzenie szkolenia z zakresu glownie
informatyki (podciagniete pod elektroniczy obieg dokumentow, i nauke obslug
tego programu), moze dodatkowo w tym cos z zamowien publicznych, funduszy
strukturalnych. czy Waszym zdaniem moj "wymysl" kwalifikuje sie i moze juz
sami cos podobnego realziwaliscie. dzieki.
Obserwuj wątek
    • alohaa Re: 2.1 ZPORR 19.02.06, 21:44
      jak najbardziej kwalifikuje się, ale jeśli chcesz powaznie o tym myśleć to
      proponuję zacząć pracować, bo w większości województw konkursy już trwają, a dz.
      2.1 ma to do siebie że ma wzięcie :-)
      • madzia9624 Re: 2.1 ZPORR 20.02.06, 19:53
        dzieki za odp.
        mam jeszcze taka watpliwosc, czy w szkoleniu moga uczestniczyc osoby z urzedu,
        ktore de facto beda odpowiedzilane za jego realizacje (np. skarbnik czy
        prezydent miatsa).
        zaczelam juz prace nad projektem, robie badanie wsrod pracownikow na temat
        tematyki jaka ich by najbardziej interesowala, jesli mieliby sie kiedykolwiek i
        gdziekolwiek szkolic, oraz jaki jest ich stopien znajomosci obslugi komp. o ile
        w urzedzie mlodzi radza sobie z netem, exelem itp. to u osob z dluzszym stazem
        sa duze braki (duza grupa nie potrafi wyslac meila). chcialabym wrzucic do tego
        szkoelnia dodatkowa tematyke, moze fundusze czy zam.publiczne.

czytam programy, wytyczne i dokuemnty stworzone przez wup i jestem optymistka.
        boje sie tylko zakwestionowania uczestnictwa w szkoleniu osob pracujacych przy
        nim. (z wnioskiem trzeba zlozyc podrecznik procedur z okresleniem podzialu
        obowiazkow przy projekcie).
        czy moje obawy sa sluszne? dzieki za odp.
        • eichendorff Re: 2.1 ZPORR 20.02.06, 20:16
          W tym programie beneficjentami ostatecznymi (czyli osobami szkolonymi) nie mogą
          być pracownicy beneficjenta końcowego (czyli instytucji realizującej projekt).
          I to bez względu na to czy są w tym projekcie zaangażowane czy też nie.
    • pandora_78 Re: 2.1 ZPORR 20.02.06, 23:09
      W województwie opolskim jeste realizowany taki projekt (dość duży, głownie
      szkolenia językowe i z zakresu informatyki) pt. "Podnoszenie kwalifikacji kadry
      samorządowej województwa opolskiego" (info m.in.:
      www.wodip.opole.pl/efs/index.html). Z tego co wiem liderem projektu jest
      UMWO, dodatkowo w realizacji projektu biorą udział 2 instytucje, które szkolą
      beneficjentów. Sporą grupę osób, które zakwalifikowały się do uczestnictwa w
      szkoleniach stanowią pracownicy Urzędu Marszałkowskiego oraz jednostek
      podległych. Więc pomysł przeszkolenia własnych pracowników jest jak najbardziej
      trafiony o ile ubierze się go w odpowiednią otoczkę (ważne jest kto składa
      wniosek o dofinansowanie projektu, urząd mozę być liderem projektu) i nie będą
      to pracownicy tylko i wyłacznie Waszego urzędu (grupa beneficjentów powinna być
      większa oraz koszty projektu).
      Zastanawiam się jednak nad celowością przeszkalnia wszystkich pracowników z
      zakresu FS - czy rzeczywiście jest taka potrzeba. Ja niestety w moim urzędzie
      pędu w kierunku pożerania tej specyficznej wiedzy nie widzę ;-))- może i
      dobrze.....................;-)))
      • 77martinez Re: 2.1 ZPORR 21.02.06, 08:39
        tak, jest to bardzo wartościowy projekt, ponad 2 mln zł na kursy językowe,
        szkoda że nikomu się nie chciało policzyć ile kosztowałoby przeszkolenie tej
        ilości osób poprzez szkoły komerycjne
    • pandora_78 Re: 2.1 ZPORR 20.02.06, 23:12
      ach no i jeszcze mi się przypomniało: jeżeli Ty będziesz sie zajmowała
      realizacją projektu to Twoje szanse na przeszkolenie się w jego ramach są
      nikłe, no chyba że "nieoficjalnie".
    • alohaa Re: 2.1 ZPORR 21.02.06, 14:04
      nie ma przeciwwskazań , zeby pracownicy Beneficjenta (instytucji ktora skalada
      proejkt) uczestniczyli w projekcie. Gorzej jesli w projekcie chce uczestniczyc
      jako uczestnik kadra zarządzajaca projektem - tutaj brak jest jednoznacznych
      wytycznych i z tego co wiem ustalane jest to indywidualnie.
      • eichendorff Re: 2.1 ZPORR 21.02.06, 15:14
        W katowickim WUP-ie powiedziano mi, że pracownicy instytucji organizującej
        szkolenie, nie mogą być beneficjentami ostatecznymi. Może wszystko zależy od
        województwa?
        • alohaa Re: 2.1 ZPORR 21.02.06, 15:39
          może, ale jak WUP tak twierdzi to musi mieć do tego podstawę, ja kojarzę tylko
          jedne pismo z Inst.Zarządzajacej mowiaće że każdy przypadek udzialu osob
          zaangazowanych w realizacje projektu powinien byc rozpatrywany indywidualnie.
          Nie am więc jakiegos odgórnego zakazu, ze nigdy nie można
          • eichendorff Re: 2.1 ZPORR 21.02.06, 18:38
            Wytyczne wytycznymi, bo i tak większość instytucji ma swoje własne "wewnętrzne"
            przepisy, a każda wątpliwość - odwrotnie niż w prawie karnym - działa na
            niekorzyść "oskarżonego"...
            • profes79 Re: 2.1 ZPORR 09.03.06, 19:53
              Generalnie pracownik instytucji realizującej projekt nie może oficjalnie być beneficjentem ZPORR 2.1 ma jednakl jeszcze jedną ciemną stronę, o której rzadko się mówi: np. w woj łódzkim pomimo wyczerpania alokacji na rok 2005 - i w chwili obecnej także na 2006, wypłacono instytucjom realizującym projekkty mniej niż 1 % dostępnych środków! Co to oznacza? Oznacza to, że instytucje realizujące projekty zamiast realizować je za pieniądze unijne na zasadach dotacji, realizuja je na zasadach refundacji - i zastanawiają się, czy pierwsze pojawią się w końcu pieniądze, czy komornik przysłany przez zewnętrznego dostawcę, któremu nie płaci się od pół roku... Czy w innych województwach sytuacja wygląda pdobnie tragicznie?
              • alohaa Re: 2.1 ZPORR 10.03.06, 08:07
                niestety jest przykrym, że osoby/firmy piszace wnioski nie informuja o tym
                instytucji dla których pisza wnioski tylko obiecuja gruszki na wierzbie.
                Tymczasem dotacja dotacją, a najpierw trzeba rozliczyć się z poprzedniej
                transzy.
        • booffi Re: 2.1 ZPORR 26.03.06, 22:31
          Jako JST realizujemy projekt szkoleniowy w ramach 2.1 ZPORR i uczestnikami są nasi pracownicy, bo "zgłosili się z własnej inicjatywy" i tak bylo ustalane z WUP. Nigdzie nie widziałam tego rodzaju ograniczenia, chyba, że macie w tak zapisane w Ramowym.
          • woda.lekko.gazowana Re: 2.1 ZPORR 03.04.06, 12:51
            kogo pytać o szczegóły? wup? złożyłam właśnie dwa projekty w mazowieckim i móc
            przy okazji przeszkolic swoich pracowników - byłoby miło.
            ale to w ogóle były pierwsze projekty, jakie napisałam i nie jestem pewna, czy
            nie będą miały jakiś bzdetowatych błędów typu brak daty przy poświadczeniu
            kopii za zgodność..

przy okazji zapytam:
            składa się jeden oryginał dokumentów i dwie kopie, a dlaczego nie można złożyć
            trzech kompletów oryginałów? wolę wydrukowac sobie trzy razy to samo niż
            stemplować każdą kartkę dwustronnie i podpisywać.. ewentualnie potwierdzić za
            zgodność dokumenty "drogie", takie jak opinia bankowa czy "czasochłonne" jak
            zaświadczenie o niezaleganiu..

swoją drogą prawie dostałam zawału, kiedy poznałam różnicę
            między "zaświadczeniem" a "oświadczeniem" :DDDD
            • booffi Re: 2.1 ZPORR 04.04.06, 21:48
              W moim WUPie jest osoba, która zajmuje sie naszym wnioskiem i jest też osobno punkt informacji, odpowiadają na wszystkie pytania. Ja składam oryginał i 3 kopie:) a w zasadzie 4, bo jedna dla mnie, wszak mam obowiązek ja posiadać.
              Błędami się nie przejmuj, przyznam że mam za sobą kilka wniosków , w tym realizację i jeszcze się nie zdarzyło żeby coś poszło bezbłędnie, nawet jak inni po mnie sprawdzają!

Ja walczyłam z WUPem odnośnie różnicy w podpisywaniu „za zgodność” i „za zgodność od strony do strony” i podpisywaniu/parafowaniu każdej strony osobno.
              Dostaję oryginał podpisanego i ostemplowanego wniosku, kseruje i potwierdzam za zgodność… wg definicji przy podpisywaniu „za zgodność od strony do strony” należy dodatkowo parafować każdą stronę oddzielnie. Jaki tego sens? Skoro taki wniosek nie dość, że już został parafowany i ma taką samą sumę kontrolna to jeszcze musi być powtórnie parafowany na każdej stronie. Walczyliśmy z tym i się udało przekonać, że jest to bzdura. Oświadczenia zawsze mamy w oryginale, nikt nam tego nie kwestionował.

Różnica pomiędzy oświadczeniem a zaświadczeniem jest kosmiczna, każdy audytor Ci to powie, zwłaszcza po audycie:))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka