Gość: outsider Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.phlapa.east.verizon.net 08.03.09, 14:46 to i tak wysoka pozycja, ale najprawdopodobniej Polacy sami sobie sa winni. A przynajmniej winni sa ci polscy fani komputerowi ktorzy zajmuja sie hakerowaniem, nielegalnym kopiowaniem, dystrybucja, wszelkiego rodzaju oszukiwaniem, byleby tylko ominac prawa autorskie i inne, na ktorych bazuje ten biznes. Niestety z tego co mi wiadomo Polska statystycznie jest w czolowce obrotu nielegalnymi programami etc. I mysle ze Apple zrobil prosty rachunek czym moze sie skonczyc wejscie na rynek zdominowany przez tworczych zlodziejaszkow. Nie mowiac o zolwim polskim sadownictwie, gdzie kwestie praw autorskich wymagalyby konkretnych, ostrych decyzji, rozwiazan. Po prostu zlodziejstwo w Polsce jest taka sama tradycja narodowa, jak picie alkoholu. Wniosek? Apple ponioslby w Polsce ogromne straty, przy niewielu korzysciach, a jeszcze musialby pewnie dwoic sie i troich nad robieniem nowych zabezpieczen. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Europa wschodnia może tak, ale my jesteśmy 08.03.09, 15:03 Europą Centralną, nie wschodnią. Europa Wschodnia zaczyna się od naszych wschodnich granic. Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Europa wschodnia może tak, ale my jesteśmy 08.03.09, 16:06 mil1231 napisał: > Europą Centralną, nie wschodnią. Europa Wschodnia zaczyna się od naszych > wschodnich granic. Geopolitycznie Europa Wschodnia zaczyna sie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 co ty pierd.olisz?Polska należy do zachodniego 08.03.09, 19:05 bloku- jesteśmy wrogo nastawieni do Rosji. Nie mamy z nią żadnych wspólnych interesów, a wręcz przeciwnie- naszym interesem jest dalszy rozbiór CCCP. Polska granica wschodnia to granica między zachodem a wschodem Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobel Re: co ty pierd.olisz?Polska należy do zachodnieg IP: 71.237.183.* 08.03.09, 20:23 dla zachodnich europejczykow juz od wielu pokolen europa wschodnia zaczynala sie na wschod od niemiec. i nic na to nie poradzisz swoim namolnym przekonywaniem. widze jak bardzo chcesz awansowac do elitarnego klubu ale - spoko - musisz jeszcze poczekac kilka pokolen. dopoki bratku polacy, ukraincy i rumuni szukaja pracy na zachodzie i obsikuja im trawniki w nocy dputy oni na zachodzie nie beda cie uwazali za swojego. ponial? francuzi, holendrzy, dunczycy nie szukaja pracy w polsce i maja pkb na glowe 10 razy wyzszy. na jakiej podstawie uwazasz sie za rownego? Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 haha, boli zakmpleksionego rusa? 08.03.09, 20:29 my Polacy uważamy się za lepszych od was ruskich pod każdym względem. To jest Europa Centralna, nie wschodnia- wy jesteście wschodem, dziczą. Nasz PKB per capita jest mniejszy 2, 3 razy od niemieckiego, nie 10 :) to wasz ruski jest z 10 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobel Re: haha, boli zakmpleksionego rusa? IP: 71.237.183.* 08.03.09, 20:40 jesli ci chodzi o waznosc rosji wzgledem polski dla zachodu to nie ma nawet co porownywac. rosja to partner do rozmow i handlu z ktorym trzeba sie liczyc. polska to kundelek przydrozny ktory duzo szczeka ale wiadomo od lat ze kazdy moze go w d.pe kopnac. przejzyj na oczy fantasto. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 bauahaha, rusy mają kompleksy 08.03.09, 20:51 każdy śmieje się z was że jesteście Burundi z rakietami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobel Re: bauahaha, rusy mają kompleksy IP: 71.237.183.* 08.03.09, 21:00 mil jestes smutnym przypadkiem klinicznym. czlowiekiem ktory czerpie swoja wartosc z wywyzszania sie nad innymi (w tym przypadku twoja obsesja sa rosjanie). ja z rosja nie mam nic wspolnego (nie dbam czy mi wierzysz czy nie). to smutne ze jest w polsce jeszcze tak wielu ludzi ktorzy jada wylacznie na nienawisci do kogos. z punktu widzenia zachodu nie ma znaczenia co polacy mysla o rosji. zachod mial i ma swoje wlasne zdanie. a polske i polakow oceniaja wylacznie po ich wlasnych osiagnieciach. czy ci sie to podoba czy nie, zachod wciaz nie uwaza polski za czesc zachodu. moze kiedys w przyszlosci. a takich jak ty to oni sie wrecz boja. bo wieje od ciebie kompleksami na 1000 km. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 gowno mnie obchodzi co ty o tym sądzisz rusie 08.03.09, 21:14 uważają, uważają za zachód- jesteśmy w UE razem z Czechami, Węgrami i Słowakami i w sprawie kacapstwa mamy dużo do powiedzenia, bo my was znamy na wylot. biedne ruskie badziewie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobel Re: mil sie pieni IP: 71.237.183.* 08.03.09, 21:38 mil, czy ty jestes z pisuarow? tak jakos brzmisz podobnie. my tu o komputerach a ty sierotko wciaz o wojnie polsko-bolszewickiej? hej, swiat poszedl do przodu w miedzyczasie baranku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Polska, rynek drugiej kategorii dla chemii gospoda IP: *.citynet.pl 08.03.09, 15:05 A co z proszkami do prania i inną chemią gospodarczą, produktami spożywczymi, Nasz SANEPID i rzecznik Konsumentów i inne takie powinny się za to zabrać. To Ruscy potrafią bronić swoich interesów a nasze urzędy nie. Ma się wrażenie że specjalnie pzymykają oczy na te przekręty technologiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maurycy Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 15:21 Apple sie na tym przejedzie tak jak ebay - ocknie sie jak juz bedzie za pozno. I dobrze pies i jeb... z ich ipodami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.sotn.cable.ntl.com 08.03.09, 15:54 ty lepiej zajmij sie soba bo do gara jutro nie bedziesz mial co wlozyc Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: Polska, rynek drugiej kategorii 08.03.09, 16:51 Cieć, który podpisał się "ff" jest idealnym dowodem tego, iż wiele osób kupuje sprzęt Apple po to, by wydawać się bogatymi. Trudno mi stwierdzić czy to bardziej smutne czy śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
extrafresh ajpod srajpod! 08.03.09, 15:34 skoro apple olewa nas, to trzeba siciagac nielegale. proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: ajpod srajpod! IP: *.sotn.cable.ntl.com 08.03.09, 15:54 sciagaj sobie co chcesz mlotku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex DELL IP: *.gorzow.mm.pl 08.03.09, 15:58 popatrzcie sie na ofertę DELL w Polsce: Nie dość, że najuboższe modele, to najgorzej wyposażone i droższe od tych lepszych sprzedawanych w zach EU czy USA ! Np ta sama seria sprzedawana w Irlandii ma 2GB RAM i 200GB HDD, to w Polsce 1GB i 100GB HDD. Aha, no i ta uboższa Polska jest droższa 20-30% ! Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Polska, rynek drugiej kategorii 08.03.09, 16:16 Nie ma sie co dziwic Apple. Chociazby ostatnie kwiatki z pomyslami uniewaznienia zakupionych opcji walutowych pokazuja, ze trzeba miec duzo niufnosci do polskiego systemu finansowego. Na wszelki wypadek nie akceptowac kard kredytowych, bo a nuz beda potem chcieli uniewaznic zakup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CV* Re: Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.03.09, 17:41 Biedny, zakompleksiony Polaczek. Skulony, poniżony, wystraszony. Powiedz koniecznie, ile lat już czytasz Gaz. Wyborczą, że się doprowadziłeś do takiego stanu? I niech to będzie przestrogą dla innych. A co do twojej wypowiedzi: otóż anulowanie transakcji zawartej kartą kredytową zdarza się np. w Ameryce *wielokrotnie* częściej niż w Polsce. Zresztą zdarza się na całym świecie, gdyż pozwalają na to zupełnie legalnie zasady Visy i innych organizacji wydających karty. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: Polska, rynek drugiej kategorii 08.03.09, 23:40 Jak sie zwraca muzyke na iTunach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itunes.pl po co? Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.09, 16:22 A ja kupiłem kupon do iTunes 200$ za 159 zł - najlepszy kurs dolara. Album metalliki za $9,99 - czyli 7,94 zł. Zarejestrowałem się jako john smith ze stanów - adres z google maps. Łamię polskie prawo? Niech mnie pozwą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.chello.pl 08.03.09, 16:39 Kupiłeś w pl utwór z licencja na USA. Takiego samego pirata miałbyś za darmo. Nie sadzisz chyba że masz legalne nagrania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.acn.waw.pl 08.03.09, 16:48 nie na tym polega swoboda przeplywu towarów ze kazdy producent jest zmuszony do dystrybucji w kazdym panstwie czlonkowskim. to by byla jakas paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Irlandia - taki mały kraj i ma swój Apple store IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 08.03.09, 17:00 w necie, gdzie można kupować sprzęt i muzykę z iTunes. Tylko, że Irlandczycy są bogatsi i stać ich na drogi sprzęt Appla. W Polsce to może elita kupuje Appla, bo większość nawet nie spojrzy ze względu na wygórowane ceny. Dlatego też Apple nie widzi w naszym kraju rynku zbytu i nie opłaca im się rozwijać sklepu internetowego skoro nikt w Polsce nie kupuje nadgryzionych jabłek za bezcen ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WInteligent Re: Irlandia - taki mały kraj i ma swój Apple sto IP: *.speed.planet.nl 08.03.09, 17:35 Tutaj chodzi o koszta lokalizacji, ktore sa calkiem spore. Tak jak mowil gosciu z Apple. Trzeba sie najpierw nauzerac z content providers. Pozniej jeszcze zlokalizowac caly serwis dla rynku polskiego. A Apple to mimo wszysko nie jest az tak potezna firma jak np. Microsoft. A zreszta nawet Microsoft dopiero od niedawna wypuszcza wszystkie lokalizacje od razu. Win 3.1 tez byl na poczatku tylko w kilku popularniejszych jezykach. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 w Polsce jest klasa średnia którą stać na takie 08.03.09, 20:07 same bajery. Odpowiedz Link Zgłoś
april20 Polska, rynek drugiej kategorii 08.03.09, 17:48 Niestety, to prawda. A duża w tym zasługa naszych "elit politycznych", które kompromitują kraj oraz tabunów "emigrantów", wśród których pełno wszelkiej maści menelstwa. Oni kształtują nasz obraz, stąd każda Polka jest kojarzona z dziwką, a Polak ze złodziejem. Odpowiedz Link Zgłoś
okulele99 Re: Polska, rynek drugiej kategorii 08.03.09, 17:53 od kilku lat mieszkam na zachodzie i nie spotkalem sie ze stereotypem polki dziwki i polaka zlodzieja menela. jedyne miejsce w ktorym spotkalem sie z takimi okersleniami to ...polska. mniemam ze chodzi o zazdrosc. -- kaczyzm: -dokonałem zwrotu o 360 stopni; -myślenie źle o mnie jest zbrodnią; Odpowiedz Link Zgłoś
okulele99 Re: Polska, rynek drugiej kategorii 08.03.09, 17:59 gwoli tematu, polska jest rynkiem drugiej kategorii, chociazby ze wzgledu na stosunek cen produktow do wysokosci plac ktory to jest taki marny ze przeietnego polaka nei stac na produkt firmy apple, podobnie jak wielu innych dzis modnych gazdzetow. kazdy producent robi sprawdzenie rynku i wprowadza produkt adekwatny do statusu ekonomicznego tego kraju i tyle. pineniacze sie slinia a taki davidoff ma w swojej ofercie okolo 5 marek papierosow z czego na polski rynek trafily dwa rodzaje (czarne i biale) a reszta jest dla nas za droga. to zwykly marketingowy zabieg. polskich kart nie przyjmuje tez czesto paypal bo niestety ale jeszcze pare lat temu europa wschodnia uznawala byla za centrum szwindli elektronicznych i kazdy producent ma prawo sie bac o swoje, i ma prawo miec w dupie biedniejsze kraje i juz. jaguraow u nas nie ma, bentleye mozna policzyc na palcach ejdnej reki, bugatti veyron jezdzi dla szpanu po wroclawskich koleinach a apple nie dal szansy w kwestii itunes. kazdemu kto tego nei rozumie, i co gorsza nei akceptuje dlatego ze, zacytuje, NAM SIE NALZEY BO TO EUROPA, polecam zalozyc firme i popraciowac tak pare miesiecy. moze wtedy niektorzy zrozumieja na cyzm polega ekonomia i planowanie biznesu. a co do naleznosci, gowno nam sie nalezy, tyle sie nalezy ile producent oferuje. proste. -- kaczyzm: -dokonałem zwrotu o 360 stopni; -myślenie źle o mnie jest zbrodnią; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grot Re: Polska, rynek drugiej kategorii IP: 71.237.183.* 08.03.09, 20:35 100% racji. Szkoda tylko ze wiekszosc tutaj tego nie rozumie. Dostali sie do Unii (dzieki kopniakowi Niemiec) dopiero kilka lat temu a juz uwazaja ze sa najwazniejsi. A na Zachodzie obowiazuje zasada "pokaz mi swoj portfel a powiem ci co ci sie nalezy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 08.03.09, 21:04 Problem lezy gdzie indziej. Apple juz dawno mialby swoj caloeuropejski iTunes-Shop,gdyby w calej Europie obowiazywaly te samo prawa autorskie i licencyjne. iTunes na Polske zakladac nie beda, bo skonczyloby sie to klapa. Juz widze tych wszystkich tutejszych szczekaczy, jak placa po 3 PLN za sciagnieta piosenke. Ja z iTunes bym muzyki sie sciagal (do slucham czegos, czego tam raczej nie ma), ale wypozyczanie filmow przez net to jak najbardziej fajny pomysl. Chetnie zaplace 8-10 PLN za obejrzenie w miare aktualnego filmu. Ale to pewnie tylko ja i garstka innych ludzi. Dla reszty to torrenty to caly swiat :( Odpowiedz Link Zgłoś
okulele99 Re: Polska, rynek drugiej kategorii 09.03.09, 01:19 no, niestety jesli przychod na glowe sprawia ze mozesz kupic kilka filmow DVD podczas gdy na zachodze srednia pensja pozwoli na kupienie minimum kilku Ipodow ze sklepowej polki (powiedzmy, zarobek w granicach 2500-3000 euro ne reke na zielonej wyspie miesiecznie to standard), wczesniej czy pozniej pojawi sie torrent oraz narzekanie na ceny w stosunku do kazdego produktu - tym bardziej do takiego ktory dotyczy rynku gadzetow ktore silnie oddzialowuja na emocje i sa mocno zwiazane z wizerunkiem wsrod mlodziezy i wyznaczaja pseudo-status spoleczny. takze nie winilbuym ludzi samych w sobie, to efekt pewnych procesow zwiazanych z ekonomia i zwyklym ludzkim "chciejstwem" co bardziej smuci to podzial na posiadaczy PC i Apple podczas gdy wiadomo ze w Apple plai sie za dizajn bo technologicznie ich komputery malo kto wykorzystuje w nawet 60% i nie sa to twory o kosmicznej wrecz efektywnosci, i wiadomo ze dobrze uzywany PC z windowsem bedzie dzialal rownie znakomicie. chcialoby sie rzec - kazdemu wedle potrzeb - jednak widac ze chwytliwy dizajn potrafi pokonac wszystko, nawet zdrowy rozsadek, a z tym ceny produktow Apple minely sie juz dawno, jesli wogole kiedykolwiek te dwie rzeczy byly blisko siebie... -- kaczyzm: -dokonałem zwrotu o 360 stopni; -myślenie źle o mnie jest zbrodnią; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lichwa Pieprzyc Apple i ich iTunes. IP: *.chello.pl 08.03.09, 18:01 Nie mam i nie będę nigdy miał niczego tej firmy. Na drzewo z nimi. Niech spadają za ocean. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WInteligent Re: Pieprzyc Apple i ich iTunes. IP: *.speed.planet.nl 08.03.09, 19:02 Calkiem logiczny tok rozumowania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slowhand Re: Pieprzyc Apple i ich iTunes. IP: 83.168.121.* 08.03.09, 23:26 Tylko, że jeśli chodzi o odtwarzacz, to Windows Media Player przy iTunes to totalna porażka!!! I nie chodzi o bajerki typu okładki płytek, tylko jakość odtwarzanego dźwięku. A jeśli chodzi o bajerki, to wizualizacje w WMP to kolejna dziecinada. Z całą resztą to się z Wami zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szybki Powiem więcej IP: *.net.autocom.pl 09.03.09, 01:05 Pieprzyć sklep itunes i zrąbaną vistę. Pieprzyć wiecznie psujące się drukarki hp. Pieprzyć komerchę z hollywood. Pieprzyć pizzerie- sieciówki, co przywożą zimny towar po trzech godzinach. Pieprzyć ciepłe, chrzczone piwo. Pieprzyć wiadomości na TVP. A nawet pieprzyć te wszystkie wielkie korporacje. Niech spadają za ocean. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszmir Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.chello.pl 08.03.09, 18:05 blog.fotogenia.info/2009/03/08/itunes-polska/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adb Polacy to zlodzieje, cwaniaki i przekretasy i .... IP: *.hlrn.qwest.net 08.03.09, 18:54 Polacy to zlodzieje, cwaniaki i przekretasy i dlatego swiat traktuje ich jako druga klase ludzi. Nie ma sie czemu dziwic..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc A ty, kim jesteś? IP: 66.71.249.* 08.03.09, 20:29 Czy twój ojciec i twoja matka to rzeczywiście "zlodzieje, cwaniaki i przekretasy"? Jakiej jesteś narodowości? > Nie ma sie czemu dziwic..... Trochę jednak musi dziwić, że ktoś pisze takie rzeczy po polsku. Czy to lektura gaz. wyb. i tego portalu tak działa na ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: applefan Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.cable.ziggo.nl 08.03.09, 19:14 to nie chodzi o rynek polski, tak jest w kazdym kraju jesli chodzi o sklepy itunes...troche mniej zawisci kochani... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcv Z urządzeń apple'a nie korzystam i w sumie mi to IP: *.chello.pl 08.03.09, 19:15 zwisa co tam mowię, ale denerwują mnie ignoranci. Polska to nie Europa Wschodnia tylko Środkowa. Wschodnia to Rosja Bialoruś itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ordnung Re: Z urządzeń apple'a nie korzystam i w sumie mi IP: 71.237.183.* 08.03.09, 20:30 Europa Wschodnia geopolitycznie zaczyna sie na wschod od Niemiec. Zawsze tak bylo. Zagladnij do podrecznikow szkolnych Europie Zachodniej i USA to sie dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Ja olewam Apple. Płacić za "alternatywę" takie IP: *.acn.waw.pl 08.03.09, 19:38 pieniądze to głupota. Zresztą nie jest to już teraz żadna oryginalność tylko napychanie kabzy firmie której udało się wymyślić sprytną strategię marketingową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 08.03.09, 19:57 NIe to nie - będę słuchał pirackie muzyki z emule. Niech sie bujają. Sprzęt Apple - za 50% ceny można dostać podobnej jakości sprzęt - telefony, odtwarzacze mp3, nie mówiąc o laptopach. Jak ktoś chce być tak traktowany i w dodatku przepłacać za logo - jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 08.03.09, 21:10 > NIe to nie - będę słuchał pirackie muzyki z emule. Zawsze mozesz kupic sobie legalna plyte. Na iTunes tez bys mucial placic jakies 4-5 PLN od piosenki. Robilbys to? > Sprzęt Apple - za 50% ceny można dostać podobnej jakości sprzęt - Koledzy na podworku powiedzieli? Co do Macbooka to moze to i prawde, ale w przypadku reszty sprzetu nie. No, chyba ze porownujesz MBP z Acerem. Za Lenovo czy Alienware w podobnej konfiguracji zaplacisz niewiele mniej. To samo dotyczy iMaca. Odpowiedz Link Zgłoś
szatanskipomiot Polska, rynek drugiej kategorii 08.03.09, 20:09 Apple nigdy nie wprowadzi na polski, a takze eurpoejski, rynek takiej samej oferty iTunes jak w usa z bardzo prostej przyczyny: iTunes to nie tylko muzyka ale tez (uwaga!) odcinki aktualnie nadawanych w tv seriali. Apple podpisal umowe na dystrybucje z ich producentami czyli stacjami telewizyjnymi, ktore nidy nie zgodza sie na ich udostepnianie w innych krajach w tym samym czasie co w usa. Same stacje tv blokuja dostep do ogladania odcinkow seriali na swoich stronach internetowych uzytkownikom z poza usa. Przyczyna jest bardzo prosta: amerykanskie seriale sa nadawane w innych krajach z opoznieniem. Jesli beda ogolnodostepne online czy w iTunes to stacje tv z innych krajow tych seriali nie kupia. Bo po co? No i amerykanskie stacje stracilyby mozliwosc zarobku na nich, na co sie nigdy nie zgodza. Poza tym Apple to nie organizacja charytatywna i jezeli polskie prawo autorskie powoduje, ze wprowadzenie produktu na polski rynek jest nieoplacalne to niby po co maja to robic? Zarzut, ze komputery apple sluza tylko do "sluchania muzyki i edycji zdjec" jest po prostu smieszny. Wiekszosc uzytkownikow PC-tow tez uzywa ich glownie do takich prostych rzeczy. Jesli ktos nie umie wykorzystac komputera do innych celow to wcale nie oznacza, ze to sa wszystkie jego mozliwosci. Ja mam wysluzonego power book'a i nowego imac'a i nigdy nie narzekalam, w przeciwienstwie do znajomych uzywajacych PC-tow. A zarzucanie makom ladnego wygladu jest po prostu smieszne. Skoro moge miec komputer, ktory dobrze dziala i do tego ladnie wyglada to dlaczego nie? Kupujac kurtke na zime tez chce zeby byla nie tylko ciepla ale tez ladna i tak jest chyba ze wszyskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: User Re: Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.chello.pl 08.03.09, 21:29 Stary, olej to. Pececiarzom nie ma sensu tlumaczyc takich rzeczy. Oni i tak uwazaja, ze kupiles kompa dla wygladu lub by bylsnac przed sasiadem. Jak ktos cale zycie spedzil w szabie (czytaj windows i inne takie...) to mu perfumeria brzydko pachnie. Pewnych spraw nie zmienisz, mozesz je tylko zbyc smiechem lub machnieciem reka. Mimo to troche smutne jest czytanie tak debilnego artykulu, na niby powaznym portalu. Koles ktory to pisal nawet nie zblizyl sie do meritum problemu, jeno wylal kubel pomyj na w sumie malo winna firme, dajac tym samym pozywke sfrustrowanym ignorantom. Ale moze wlasnie o to chodzilo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p tylko pytanie IP: *.gprs.plus.pl 09.03.09, 01:22 > Ja mam wysluzonego power book'a i nowego imac'a i > nigdy nie narzekalam, w przeciwienstwie do > znajomych uzywajacych PC-tow. Tylko pytanie czy świadczy to raczej o tobie czy o ocenianym sprzęcie. Ja jeszcze nie znalazłem sprzętu na którym pracując dłużej NIGDY bym nie narzekał. Wliczając Apple. Może kwestia wyższych wymagań, może braku klapek na oczach... > A zarzucanie makom ladnego wygladu jest po prostu smieszne. Nikt nie robi z tego zarzutu. Jesteś klinicznym przykładem człowieka nie odbierającego poprawnie prostych przekazów komunikacyjnych. Zarzut jest inny, następujący (zresztą skierowany nie do Apple Inc. czy jej produktów, a do wyznawców & fanów tejże firmy): w produktach f-my Apple Inc. wygląd jest główną (jeśli nie jedyną) wartością dodaną w porównaniu do konkurencji. Wiele osób się z tym zarzutem zgadza, ergo śmieszą ich osoby wygłaszające strzeliste hymny na cześć firmy takiej samej jak wszystkie inne, osoby wyznające "mak lajfstajl", osoby dzielące świat na "nas makowców i onych pececiarzy" itp. ludzkie produkty uboczne applowego marketingu. I przyjaźń/wrogość do Maków nie ma tu nic do rzeczy. Ot, zdrowy rozsądek w podejściu do urządzeń i ich producentów. Znajdzie się spora grupka osób oburzonych że o macu śmiałem napisać per "produkt". O tym właśnie piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
szatanskipomiot Re: tylko pytanie 10.03.09, 00:27 > > Ja mam wysluzonego power book'a i nowego imac'a i > > nigdy nie narzekalam, w przeciwienstwie do > > znajomych uzywajacych PC-tow. > > Tylko pytanie czy świadczy to raczej o tobie czy o ocenianym sprzęcie. Ja > jeszcze nie znalazłem sprzętu na którym pracując dłużej NIGDY bym nie narzekał. > Wliczając Apple. > Może kwestia wyższych wymagań, może braku klapek na oczach... Zapewniam Cie, ze nie mam klapek na oczach i do wszystkich zakupionych produktow podchodze bardzo realistycznie. A ze nie mam tendencji do narzekania to chyba plus;) Poza tym trudno by mi bylo narzekac na laptopa, ktory mimo tego, ze zostal kilkukrotnie niemilosiernie poturbowany [mocno pofaldowana obudowa zostala wlasnorecznie obstukana mlotkiem dla wyrownania;)] nadal swietnie dziala. Trwalosc laptopa byla jedna z pozadanych cech wiec moim zdaniem zdal egzamin na piatke. Nie jestem specjalista od komputerow, wszystkiego ucze sie sama na biezaco. Nigdy jednak nie musialam korzystac z serwisu bo sama bylam w stanie uporac sie z wszelkimi problemami. Tak, przyznaje, ze maki tez nie sa idealne, nic nie jest ale to nie powod do narzekan (kwestia podejscia do zycia, na zla pogode i spozniajacy sie autobus tez nie narzekam:). Kazdy komputer predzej czy pozniej stwarza pewne problemy. Ja wole taki, ktory moge samodzielnie przywolac do porzadku zamiast biegac z byle g...nem do serwisu. A co do wymagan: apple oferuje rozne komputery w zaleznosci od potrzeb. Ja wybralam taki, ktory odpowiadal moim wymaganiom i skoro spelnia moje oczekiwania to nie widze problemu. > > A zarzucanie makom ladnego wygladu jest po prostu smieszne. > > Nikt nie robi z tego zarzutu. Jesteś klinicznym przykładem człowieka nie > odbierającego poprawnie prostych przekazów komunikacyjnych. > > Zarzut jest inny, następujący (zresztą skierowany nie do Apple Inc. czy jej > produktów, a do wyznawców & fanów tejże firmy): > w produktach f-my Apple Inc. wygląd jest główną (jeśli nie jedyną) wartością > dodaną w porównaniu do konkurencji. > > Wiele osób się z tym zarzutem zgadza, ergo śmieszą ich osoby wygłaszające > strzeliste hymny na cześć firmy takiej samej jak wszystkie inne, osoby wyznając > e > "mak lajfstajl", osoby dzielące świat na "nas makowców i onych pececiarzy" itp. > ludzkie produkty uboczne applowego marketingu. Nie jestem "wyznawca" apple. Jesli krytyka jest zasluzona nie bede ich bronic. Osobiscie przekonalam sie, ze w przypadku ipoda mini spartaczyli robote, baterie siadaly po mniej niz roku a zainteresowani wiedza jak bylo z wymiana:/ Nie dziele swiata na makowcow i pececiarzy ale z kontaktow ze znajomymi wynika, ze pececiarze maja ze swoimi komputerami wiecej problemow. Ja uzywalam PC-ty w pracy wiec tez mam pewne porownanie i po prostu wole swoje maki ale rozumiem, ze ktos moze miec inne preferencje. Nie prowadze "mak lajfstajl". Komputer uznaje za narzedzie, ktore kupilam aby wylkonywalo pewne zadania tak jak pralka czy lodowka. Mylisz sie twierdzac, ze nikt nie robi z ladnego wygladu makow zarzutu. Sam przeciez twierdzisz, ze "wygląd jest główną (jeśli nie jedyną) wartością dodaną w porównaniu do konkurencji". Wielokrotnie spotkalam sie z opiniami, ze maki to nic tylko ladny wyglad a to nie prawda. Ladny wyglad jest milym dodatkiem a poza nim to sa po prostu dobre komputery. Natomiast niektorzy nie chca podyskutowac merytorycznie o ich wadach i zaletach i caly problem sprowadzaja jedynie do wygladu. To tak jak z ladna, wyksztalcona dziewczyna, ktora swietnie nadawala sie na dane stanowisko ale w opinni innych dostala prace tylko dzieki wygladowi. Nie twierdze, ze maki sa jakos drastycznie lepsze od PC-tow. Ale jezli mam do wyboru dwa koputery o bardzo zblizonych parametrach, z ktorych jeden jest przyjazniejszy w obsludze i mniej usterkowy a do tego ladnie wyglada to chyba normalne, ze wybiore go zamiast tego drugiego. Gdybys mial do wyboru np. takiegio samego schabowego podanego estetycznie w przytulnej restauracji i np. w dawnym barze dworcowym to gdzie wolalbys go zjesc? Podobnie jest z kazdym produktem. Bierzemy pod uwage nie tylko jakosc ale tez wyglad, jezeli te dwie cechy ida w parze to tym lepiej. Jezeli chodzi o identyfikowanie sie z prouktem i caly szpanerski lifestyle to problem jest szerszy. Snobizm nie ogranicza sie do apple. Jezeli ktos definiuje siebie i swoje zycie poprzez rzeczy, ktore posiada to jest to po prostu smutne. Masz wiec racje, ze potrzebny jest zdrowy rozsadek, tu calkowicie sie z Toba zgadzam. Nie wiem tylko gdzie wyczytales w moim poscie, ze mam inne zdanie bo chyba stwierdzenie, ze jestem zadowolona ze swoich makow nie daje podstaw do twierdzenia, ze jestem "wyznawca" apple;p Ps. moj chlopak uzywa PC-ta a i tak go kocham i nie uwazam, ze jest z "innego swiata";) Odpowiedz Link Zgłoś
uleksiu Polska, rynek drugiej kategorii 08.03.09, 20:15 "- Mogę na razie odpowiedzieć tylko jedno: kiedyś na pewno. Ale musicie zrozumieć, ile z tym się wiąże pracy. Europa Wschodnia jest dla nas ważnym i obiecującym rynkiem, ale jest też mniej zunifikowana od Zachodniej - obiecywał nam Cagni." obiecanki cacanki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: appel-man:p Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 21:01 Sam mam macbook'a pro i dobrze mi z nim ale sama filzofia firmy niezbyt sie zgadzam nie mam go dlatego ze o jezu mausze miec jablko tylko dlatego ze to fajny i dobro sprzecioch. iTunes hm jak mialbym nazeka to nie na to ze muzyki nie ma ale wlasnie tych seriali(ale jak wiadomo nie ma takiej opcji zeby tak bylo, chba ze ktoras tv polska przejmie w calosc fox albo ktos inny hehe marzenia:P), ale jak tak sie przyjzec tym serial'a to polskie tv traktuja nas jak konsumentow 2 kategorii seriale leca z takim opuznieiem ze to sie w pale nie miesci np. ER(ostry dyżur) przecietny polak ktory widzial to na tvn 7 czy polsacie kiedys bardzo dawno pomyslal pewnie ze sie skonczylo a teraz polsat chce emitowac nowa serie:D(osma albo sidma) a na "zachodzie" leci juz 15 chyba, np. star gate na hbo lecialo w miare chyba biezaca teraz na axn i na axn scifi a o tym ze bylo 5 sesonow star gate atlantis to wiaodomo tylko wtajmniczonym nie mowiac juz o calej masie innych seriali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japko iks Re: Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.net.autocom.pl 09.03.09, 05:02 Elo ziom. Nie oglądaj tyle tych seriali. Musk się od tego szajsu lasuje. Nara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Polska, rynek drugiej kategorii!Zrubmy im bojkot! IP: *.cia.com 08.03.09, 21:10 Albo bedziemy traktowani jednakowo albo niebedziemy niekupowac od nich kupowac wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szybki Re: Polska, rynek drugiej kategorii!Zrubmy im boj IP: *.net.autocom.pl 08.03.09, 21:30 Ja nierozumiec, co namysli masz nic wcale zero. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Apple, firma drugiej kategorii 08.03.09, 21:17 Gość portalu: ff napisał(a): > Ty sie o Apple nie martw pioneczku lepiej sie zajmij soba bo zle skonczysz *********************** A co? Przystawią mi pistolet do potylicy, żebym kupił? Odpowiedz Link Zgłoś
arkady.ronin maci to straszny syf 08.03.09, 21:20 Robią problemy na każdym kroku. próbowałem pisać kiedyś aplikację pod ipoda 3G. pobranie środowiska programistycznego wymagało zarejestrowania, luz, środowisko działa tylko na macbookach z leopardem 10.5.4 lub nowszym i tylko pod procesorem intela, luz ale jak doczytałem w licencji że by móc uruchomić aplikację muszę wysłać ją do apple by oni mi ją zaakceptowali to już padłem ze śmiechu. Apple to jest firma absolutnie wroga w stosunku do otwartego oprogramowania, firma działa jak jedne wielki monopolista i nie ma absolutnie żadnej przenośności pomiędzy platformami, apple tyo równoległy świat zarozumiałych francuzowatych Kanadyjczyków. syf . proponuje bojkotować i nie kupować. lepiej wspierać finansowo takie firmy jak google, które dla odmiany mają dużo otwartego oprogramowania i rzeczywiście przyczyniają się do rozwoju ludzkiej cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: User Re: maci to straszny syf IP: *.chello.pl 08.03.09, 21:35 Bojkotuj. Oby jak najwytrwalej i oby takich jak Ty bylo jak najwiecej. Dzieki temu na makach nie bedziemy musieli instalowac syfatego softu pisanego przez matolow, ktorzy nawet nie potrafia rozkminic wymogow sprzetowych danego oprogramowania. "Tylko na na macbookach z leopardem"... LOL :) Odpowiedz Link Zgłoś
arkady.ronin Re: maci to straszny syf 08.03.09, 22:31 Gość portalu: User napisał(a): > Bojkotuj. Oby jak najwytrwalej i oby takich jak Ty bylo jak najwiecej. > Dzieki temu na makach nie bedziemy musieli instalowac syfatego softu > pisanego przez matolow, ktorzy nawet nie potrafia rozkminic wymogow > sprzetowych danego oprogramowania. "Tylko na na macbookach z > leopardem"... LOL :) no stary nic Ci nie poradzę :)... "iPhone SDK requires an Intel-based Mac running Mac OS X Leopard version 10.5.4 or later. Xcode 3.1.2 is also available separately for Mac-only development and is compatible with Intel and PowerPC Macs running Mac OS X Leopard 10.5 and later." system uniemożliwiający elastyczny rozwój jest właśnie dla matołów, którzy lubią dużo kolorków i kochają standardowe rozwiązanie umożliwiające wyłączenie myślenia. ja tam nie narzekam na swojego laptopa toshiba satellite z fedorą 10. mam kontrole nad wszystkim i nikt mi gówna nie wciska: www.snotr.com/video/2285 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stoltz Re: maci to straszny syf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 01:38 Bez przesady, sprzetwo uwazam je za najlepsze. Linuxa lub Windows wrzucam sobie jako rownolegly system i smigam w zaleznosci od czego potrzebuje. Laptop - tylko macbook. Na biurko tylko iMac. W serwerach... nie wiem. Mam zle doswiadczenia z integrowaniem tego z serwerem linuksowym. Problemy z obsluga w ftp. Vnc, tylko przez przegladarke. Z Windows 2003 nie ma zarzutow. Normalnie jak stacja innego windowsa. Wydaje mi sie ze dla firm nie potrzebujacych specjalistycznego oprogramowania to idealne rozwiazanie. Wiekszosc agencji reklamowych smiga na tym. Ale np biura rachunkowe juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
yapo2 Re: maci to straszny syf 09.03.09, 16:54 fakt ale google to tez nie sa swieci bo wspieraja rynek adware i spyware. Gnoje z google sa za redirecting. Ludzie wyrzucaja dobre komputery myslac ze stary sie popsul. A apple ma slady ciagnace sie do Poznania i komputera Karpinskiego via Wozniaka. Dlatego pewnie Wozniak splawil sie z glownego widoku zeby nie psuc image'u tej wspanialej firmy. Komputer Karpinskiego powstal przed IBM i przed Apple a w tym samym czasie Urzad Statystyczny Francji skonstruowal podobny komputer do ktorego program napisal neijaki Khan, ten sam co zaczal Adobe dB w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AllyGator Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 21:27 Bosz... Nie kupowac i juz! Spieprzac dziady! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwazi Polska, rynek drugiej kategorii IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.03.09, 21:30 jeśli coś jest niedostępny to wystarczy odpuścić i nie kupować czyżby nie było zamiennika? Odpowiedz Link Zgłoś