Dodaj do ulubionych

Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło Ka...

30.03.09, 22:02
Szkoda tylko pracy tepsy, Streżyńska plus cała klika wokół niej skupiona (
kancelaria Woźnego, Kaziu Marcinkiewicz, poseł Menżydlo i pewnie paru innych
o których w tej chwili jeszcze nie wiemy a którzy zarabiają dużą kasę na
osłabieniu pozycji "monopolisty") dawno już podjęła decyzje o podziale.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mareczek Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło Ka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 22:02
      Podzielić TP SA bo to jedyny ratunek dla telefoni i internetu w
      Polsce.
      Ci, którzy posiadają urządzenia TPSA na swoim terenie zgłaszajcie
      się po odszkodowania do telekomunikacji. 90% urządzeń ( kabli,
      szafek, słupków, słipów itp itd jest postawiona bez zezwolenia i
      zgody. Jeżeli ktoś chce porady jak taką sprawę załatwić bardzo
      chętnie pomogę.
      • Gość: michał Re: Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło IP: 79.162.163.* 31.03.09, 07:44
        jak sie z Toba skontaktować? Przez moja nieruchomość od 15 lat przechodzą kable
        tpsa zamontowane tam bez mojej zgody. Nic mi nigdy za to nie płacono a łupią
        mnie wysokimio cenami za internet i telefony. Chciałbym te sprawę jakoś rozwiazać.
      • Gość: Mareczek Re: Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 10:46
        Mój adres parapio@op.pl
    • Gość: nic Re: Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło IP: *.net-serwis.pl 30.03.09, 22:58
      Kolego, głupoty gadasz, a słuszałem, że woźny ostatnio pozywa za
      takie brednie, więc zrób lepiej... podział majątku, ha, ha. I dobrze
      by zrobił (i czego z całego serca życzę), brednie opowiadasz i tyle.
      • krokodyl_2 Re: Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło 30.03.09, 23:26
        Proponuję zestawić kilka faktów:
        1. Kazimierz Marcinkiewicz mianuje Streżyńską Prezesem UKE mimo ze był
        prowadzony konkurs na to stanowisko a ona nie zakwalifikowała się do następnego
        etapu.
        2. Streżyńska wydaje decyzje min. o WRL z ponad 50 % upustem ( poniżej kosztów
        TP), od 2006 do 2008 głównym beneficjentem jest tele2 oraz Netia które zarabiają
        za samo refakturowanie abonamentów kilkadziesiąt procent miesiąc w miesiąc (
        sądzę że tele 2 zarobiło na tym na czysto kilkadziesiąt mln zł nic nie inwestując).
        3. Tele 2 sprzedaje się NETII i znika z polskiego rynku z zarobioną kasą
        4. Do zarządu Netii wchodzi Kaziu Marcinkiewicz
        5. Streżyńska obniza cenę za LLU ( poniżej kosztów TP) , Netia zaczyna
        inwestować w usługi z tym związane.
        6. Dziwny przetarg na częstotliwość 900 Mhz , wygrywa min PLAY ( oraz firma
        Areo2 która pojawia się znikąd a której kapitał wynosi 50 tys zł !!!!!!!
        7. Utrzymuje się wysoka nierównowaga za opłaty interkonektowe pomiędzy PLAY i
        resztą operatorów ( jest to pompowanie miesiąc w miesiąc ogromnej kasy do PLAY)
        8. Poseł Mężydło niemal w ostatniej chwili zgłasza poprawki do nowelizacji prawa
        telekomunikacyjnego dający Streżyńskiej prawo decydowania o stawka rozliczeń
        międzyoperatorskich dla oper. dominującego co w przyszłości może być źródłem
        gigantycznej korupcji.
        A wszystkich tych operatorów obsługiwała i obsługuje kancelaria Pana Woźnego.

Jeżeli uważasz że piszę bzdury to zapraszam do dyskusji.
        • Gość: Montero A co sie stalo z PZU Zycie? IP: *.dsl.bell.ca 31.03.09, 02:06
          Dr Coolchick zachorowal na serce i polecial do Miami sie leczyc ...
          po co czytac kryminla z Klossem jak w realu jest zabawniej?
        • Gość: pir Re: Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło IP: 62.69.219.* 31.03.09, 02:18
          Fakt, dziwne decyzje, dziwne powiązania.
          Jeżeli w przedstawionej w:
          www.wprost.pl/ar/156743/Nietykalna-Strezynska/
          informacji jest tylko część prawdy to sprawą dziwnych decyzji regulatora dawno
          powinna zająć się Julia Pitera i prokuratura.
        • mara571 Pracujesz w TPSA? 31.03.09, 09:28
          takie mam wrazenie.
          Fakty pieknie zestawione, tylko o jednym zapomniales: polski konsument placil
          cale lata najwyzsze oplaty zarowno za polaczenia stacjonarne jak i komorkowe i
          nadal sa one zbyt wysokie. Podejrzewam ,ze to bylo czescia umowy z France
          Telecom, ale firma miala w Polsce inwestowac w technike. Co nieco zainwestowala,
          ale z pewnoscia nie cale zyski. One odplywaja do Francji na splate gigantycznych
          dlugow France Telecom.
          Czemu ma sluzyc ten nummer z "marka" Orange? Podobno zaplaceniu France Telecom
          jednego miliarda euro za prawo do uzywania nazwy.
          A moze sie myle?
          Trzymam kciuki za pania Strezynska i mam nadzieje, ze rownie silne osoby beda
          kierowaly innymi urzedami antymonopolistycznymi, szczegolnie tym odpowiedzialnym
          za nadzor nad rynkiem energetycznym.
          Tutaj popelniony zostal przez rzad J.Kaczynskiego obrzymi blad: dystrybucja
          energii zostala polaczona z jej wytwarzanien.
          Sktuki tego mozna obserwowac za miedza w Niemczech.
          • krokodyl_2 Re: Pracujesz w TPSA? 31.03.09, 09:49
            Czy uważasz że w imę walki z "monopolem" są dopuszczalne wszystkie
            działania, nawet te bezprawne ?. Czy przypadkiem nie jest tak że na
            fali powszechnej niechęci do tepsy paru gości kręci niezły biznes ?.
            Bo wg mnie wszystko na to wskazuje.
            • mara571 Re: Pracujesz w TPSA? 31.03.09, 10:21
              Tak.
              Przypomne ci tylko, ze Amerykanie (!!!) skorzystali z ustaw antymonopolowych,
              aby rozbic monopol rodziny Rockefeler na rope i
              AT&T.
              Trwalo to 10 lat, ale monopol AT&T zostal zlamany w 1984 roku. Firme podzielono
              na 7 lokalnych operatorow. I od tej pory zaczela sie w amerykanskiej
              telekomunikacji nowa era konkurencji.
              Dla konsumentow oznaczalo to jedno: ceny uslug spadly a ich jakosc sie podniosla.
              • krokodyl_2 Re: Pracujesz w TPSA? 31.03.09, 11:06
                Tak ale zrobiono to w przejrzysty sposób.Co do efektów to zdania są
                podzielone ,ceny bardzo spadły natomiast "ubocznym" efektem tych
                regulacji jest to że USA ma kiepską i zapóznioną infrastrukture
                telekomunikacyjna ( znacznie lepiej jest w sieciach kablowych)czyli
                to co dzieje się u nas. Z tego co słyszałem to powoli w celu poprawy
                sytuacji USA rezygnują z niektórych regulacji na rzecz gwarancji
                dla operatorów inwestujacych w infrastrukturę ( np. Verizon).
                • mara571 Re: Pracujesz w TPSA? 31.03.09, 11:43
                  Fachowa odpowiedz, wiec wnioskuje, ze masz z TPSA wiele wspolnego.
                  Co do inwestycji: wszystkie wielkie koncerny graja w ten sposob.
                  Dokladnie tego chce niemiecki gigant Telekom: bedziemy inwestowac z mysla o
                  telewizji inernetowej, ale dajcie nam gwaracje cen jesli infrastukure bedziemy
                  udostnepniac konkurecji.
                  Oni mieli jeszcze przed laty siec kablowa, ktora musieli przed prywatyzacja
                  sprzedac. Jednak byla to i nadal najczeciej jest siec z kabelkiem miedzianym.
                  • Gość: Montero Tpsa to byly folwark dr Coolchicka i mgr Kwachnala IP: *.dsl.bell.ca 31.03.09, 13:11
                    To niestety cala prawda o PRL-bis!
                  • krokodyl_2 Re: Pracujesz w TPSA? 05.04.09, 13:45
                    A jak sobie wyobrażasz wybudowanie sieci następnej generacji ?.Na jej budowę
                    należy wydać kilkanaście mld. zł. , okres zwrotu z takiej inwestycji może
                    sięgać nawet 7-10 lat i więcej, przy założeniu że ma się cały przychód z usług
                    tylko dla siebie. W przypadku gdy udostępniamy tylko infrastrukturę (w dodatku
                    gdy ceny są regulowane przez np. UKE) to tylko szaleniec wyda na to pieniądze
                    gdyż nie ma szans na zwrot zainwestowanej kasy.
                    Idea regulacji w teorii może jest i piękna w praktyce niestety kupy się nie
                    trzyma ( to taki socjalizm który jak pamiętamy się zawalił).
                    Dlaczego w Polsce nikt nie inwestuje w budowę sieci (poza nielicznymi
                    przypadkami) ?. Ponieważ jednym się to nie opłaca a inni żyją głównie z decyzji
                    urzędnika (UKE). Przy tak patologicznym rynku to za kilka lat istniejąca sieć
                    stacjonarna się zdegeneruje i nie będzie nikomu potrzebna. Cała para którą
                    dmucha Streżyńska w kocioł pod nazwą podział TP nie ma kompletnie sensu.
          • Gość: MiChCiO Re: Pracujesz w TPSA? IP: 212.160.172.* 02.04.09, 21:25
            Cenę połączeń dla TP ustala tak naprawdę UKE tzn. każdy cennik
            zgłaszany przez TP musi przejść akaceptację UKE i konkurencji
            dopiero wtedy TP może wprowadzić go w życie.
        • Gość: Mareczek Re: Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 10:53
          Odpowiem inaczej. TP SA nie udostępnia swojej kanalizacji innym
          operatorom wykazując zajętość otworów w niej, nijak mającą się do
          rzeczywistości. W Pastelu są porezerwowane tory kablowe i otwory pod
          niby przyszłe inwestycje.
          TP SA nie inwestuje ponieważ twierdzi, że musi udostępnić sieć
          innym , a prawda jest taka że nie ma takiego zamiaru i jedynym
          wyjćiem w tej sytuacji jest podział firmy.
          Ponadto duża część infrastruktury TPSA jest wybudowana niezgodnie z
          istniejącym prawem. Co najśmieszniejsze po 1992 roku po nowelizacji
          przepisów z zakresu prawa budowlanego, w TPSA funkcje techniczne i
          nadzór jak też funkcje kier. budowy pełniły i pełniąosoby nie
          posiadające do tego wymaganych kwalifikacji czyt. uprawnienia
          budowlane, ta sama sprawa dotyczy wykonywanych projektów sieci
          telekomunikacyjnej.
    • Gość: kato28 Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło Ka.. IP: *.chello.pl 31.03.09, 00:02
      Niech dzieli i to jak najszybciej! Pracowałem kiedyś u operatora
      który mógł świadczyć usługi na infrastrukturze TP. Dochodziło do
      takich absurdów że Klient który chciał zerwać z TP i wziać usługę
      internetową u innego operatora (ta sama linia, ten sam sprzęt, ta
      sama prędkość tylko inny operator i rachunki niższe) dowiadywał się
      że nie ma warunków technicznych! Z drugiej strony efekt takiego
      podziału faktycznie będzie można poczuć za kilka lat kiedy to Pani
      Kazia z pionu sprzedaży TP z Panem Wiesiem z pionu technicznego TP
      przejdą na emerytury i nie będzie pracowników tych pionów wiązało
      wypite morze wódki i układy.
    • per_crucem Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło Ka.. 31.03.09, 07:05
      Wytłumaczę o co pokrótce chodzi regulatorowi...

Primo, przede wszystkim o rozwój sieci telekomunikacyjnej, jeżeli powstanie
      osobna spółka od zarządzania siecią, to zacznie w nią wreszcie inwestować, bo
      będzie musiała sprzedawać produkt za który ktoś w ogóle będzie chciał płacić.
      Wczorajsza kuriozalna notka Wituckiego, że TPSA z powodu kryzysu, wstrzymuje
      całkowicie prace nad światłowodami świetnie pokazuje, że ta firma to monopolista
      i moloch, który jedynie transferuje pieniądze. We Francji, która jest większa i
      w której FT już bankrutował, sieć NG świetnie się rozwija i nikt nie widzi
      żadnych problemów.

Drugim celem jest obniżenie stawek dla klienta, kolega wyżej pisał o niby
      układzie z wejściem Play wyższymi stawkami MTR itd. Po pierwsze Polkomtel, PTC,
      i PTK Centertel, przez 8 lat od wejścia Play mogły inwestować w sieć, co
      znacznie bardziej pozwoliło im na rozwój. Po drugie obniżyły się wreszcie ceny,
      przecież nie wiem czy zauważyłeś, że gdyby nie Play Fresh to rynek by się NIE
      ruszył. Owszem są atrakcyjne stawki w Orange wewnątrz sieci, ale co zrobić, gdy
      się okazuje, że Twój klient nie mający Orange zamarzy sobie 10 minutową rozmowę,
      w której każda minuta kosztuje 60 gr ? 6 zł za 10 minut to prawie jak audiotele.
      • owrank to zobacz jak "inwestują" Polskie Linie Kolejowe:) 31.03.09, 08:34
        > Primo, przede wszystkim o rozwój sieci telekomunikacyjnej, jeżeli
        > spółka od zarządzania siecią, to zacznie w nią wreszcie inwestować

przed pisaniem takich genialnych rzeczy zobacz co się dzieje z
        właścicielem infrastruktury kolejowej tzn. Polskimi Liniami
        Kolejowymi - budowa bocznicy na Okęcie z Warszawy Centralnej, która
        będzie najprawdopodobniej najbardziej dochodowa linią kolejowa w
        Polsce trwa juz z 5 lat i poterwa jeszcze 2 (a zobaczymy co za 2
        lata powiedzą). Jak proponuja remonty torów to najłatwiej im zamknąc
        cąłą linię, nie licząc się z pasażerami...

powstał jakis dziwny monopolista, który jest kompletnie oderwany od
        klientów a juz napewno od pasażerów. taki jest skutek podziału w
        kontekście rozwoju sieci kolejowej...
      • krokodyl_2 Re: Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło 31.03.09, 09:38
        To wszystko pięknie wygląda tylko w teorii. Nawet jak powstanie
        odrębna spółka to nie ma żadnych gwarancji że bedzie inwestować.
        Problemem obecnie są i pewnie potem będa stawki za udostepnianie
        infrastruktury. Prawie wszystkie decyzje Regulatora są podejmowane
        z nieliczeniem sie z kosztami własciciela infrastruktury ,dlatego
        tepsa nie inwestuje, nie buduje światłowodów itp. gdyż byłoby to
        działanie na szkodę akcjonarjuszy firmy.
        Jeżeli nie zmieni się w tym zakresie podejście Regulatora i Państwa
        to nie ma żadnych szans na zmiany w najbliższym czasie i w tym
        przypadku Witucki ma racje.

Co MTR-ów to w "cywilizowanym" świecie też są prermie dla nowych
        graczy ale nie tak wysokie. ,dlatego też PLAY ma tak korzystne ofery.
        Dlaczego przy ostatnim obniżeniu stawek MTR nie zmieniły sie one do
        PLAY ?. Klienci sie cieszą z korzystnych ofert a za plecami tego
        biznesu przewala sie gigantyczna kasa.
        • Gość: Mareczek Re: Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 10:57
          Witucki ma rację z własnego punktu widzenia. Z punktu widzenia
          większości nie ma racji.
          Nie zapnij w jaki bandycki sposób została sprywatyzowana tepsa.
          • krokodyl_2 Re: Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło 31.03.09, 21:57
            Witucki niestety ma racje, cóż z tego że inni myślą inaczej. Tepsa jest firmą
            prywatna i nie wyłoży kasy na niepewny biznes. W Polsce pokutuje jakaś dziwna
            mentalność którą niestety reprezentuje też Pani Streżyńska , tepsa ma budować
            sieć, nie liczyć się z kasa, net ma być prawie darmo , zarabiać ma konkurencja
            tepsy nic nie inwestując. Niestety takie rzeczy to chyba tylko w Erze.
      • Gość: MiChCiO Re: Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło IP: 212.160.172.* 02.04.09, 21:23
        Weź pod uwagę, że ok 98% inwestycji w rynek telekonunikacyjny w
        Polsce to inwestycje TP, reszta operatorów łącznie ma nieco ponad 2%.
        Poza tym gdy TP ulegnie podziałom i siecią będzie zarządzała osobna
        spółka to nie będzie już umów jakie narzuciła UKE czyt. wypożyczanie
        łączy za niewiele ponad 50% rzeczywistej ich ceny. Skończą
        się "super promocje" Netii i Dialogu.
        • krokodyl_2 Re: Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło 05.04.09, 14:18
          Tylko że sieć stacjonarna może tego nie przeżyć. Za 3-5 lat jak się wszystko
          ustabilizuje okaże się że może 20% sieci jest w stanie konkurować z istniejącymi
          sieciami bezprzewodowymi.
          Nie sądzę również aby taka spółka nie była poddana regulacjom UKE. Z tego co mi
          wiadomo to BT (infrastrukturalna) tez podlega takim regulacjom .
    • Gość: robert Re: Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 08:03
      GDyby przez lata tepe.s.a. robilo to co do nich nalezy, to teraz byliby
      szanowana firma...

ale, ze kolesie lecieli sobie w ch.ja i na telefon czekalo sie latami, to juz
      inna sprawa..... mieli czas, zeby nauczyc sie porzadku i szacunku do ludzi.

potem byl polpak, pierwsze isdn-y i co? znowu ta sama gadka, ze sie nie da - to
      pojawila sie konkurencja i wtedy tepe.sa zaczela plakac, ze ja niszcza....
    • srull Re: Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło 31.03.09, 08:12
    • Gość: www rozwalić to wielkie gó... i już IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.09, 09:26
      i niech sobie płaczą ile chcą, nie można się ugiąć bo to zwykli złodzieje
    • Gość: Max Dosyc rypania klientow... IP: *.perm.iinet.net.au 31.03.09, 09:29
      ... juz 20 lat Francuzi sciagaja haracz z Polakow ile lat to jeszcze
      potrwa?
    • Gość: lol Krokodylu luby ty chyba z TePSy jesteś ;p IP: 87.239.192.* 31.03.09, 09:41
      Zajmujesz się osobą zamiast tym czego chce dokonać. Osobiście mam nadzieję, że
      uda się podzielić tego monopolistę. Ich plan 4-5 lat to kpina, kolejny
      zmarnowany czas dla abonentów a kasa poleci do Francuzów (cóż to był za szalony
      pomysł, przeprowadzić prywatyzację poprzez sprzedaż akcji innej państwowej
      spółce tylko, że zagranicznej).

Jasne, że inne firmy mają w tym interes, jasne, że na tym zarobią, ale jeśli
      udział sił się wyrówna, tym samym lepiej będzie dla klientów. Większa
      konkurencja oznacza niższe ceny oraz lepszą obsługę.

• Gość: pablo Re: Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło IP: *.chello.pl 31.03.09, 12:06
      Mądrala krokodyl (tpsiarz !) nie umie pisać a rżnie szpenia !!
      • krokodyl_2 Re: Gigant broni się przed podziałem. TP złożyło 31.03.09, 21:50
        Napisałeś jedno zdanie , potrafisz napisać może jeszcze jedno ale z sensem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka